heinäkuu 20, 2024, 11:52:18 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Uuge Poni

1
Kuinka hintavaa tämä harrastus on, ja miten päin näitä juttuja kannattaisi laittaa että sähkölaskut sun muut ei vie köyhäintaloon?  :question:

Eli ketju chilinkasvatuksen kustannuksista, jotka varmaan pääosin syntyy noista pimeän kauden lampuista (?). Miksei muistakin kustannuksista voisi tässä keskustella.

Itellä kun on nyt tuommoinen hieno Airamin Daisy-systeemi missä idättää ja pieniä chilikasveja alkaa olla melkoinen määrä aloin myös miettimään että mitäs tällänen huvi tulee maksamaan? Paljonko tuo sähkö valolle maksaa, ja mitäs tämä muuten makselee.

- Tietty jos olisi sähkölämmitys niin sähköä kuluisi joka tapauksessa, mutta se ei kohdallani päde, joten lasketaanpa.

:arrows_right: Daisyn paketti sanoo että 18 W. Ja ajastin toimii 16h päivässä mutta räpsäisen sen idättäessä takaisin päälle, eli se on edellisen reilun kk ollut päällä 24/7. Idätyksiä taitaa riittää maaliskuun loppuun, eli 4 kk. Kokeillaanpa laskea tämä?

Eli wattitunteja kuukaudessa,
Wh = teho W * tunteja h * päiviä d:

18 * 24 * 30 = 12.96 kWh/kk ?

Ja hinta kuukaudessa,
(sähkö €/kWh + siirto €/kWh + vero €/kWh) * kWh/kk:

(€0,14 + €0,04 + €0,028) * 12,96 Wh = €2,7

Toki tuohon voisi laskea Wh-osuuden sähkösopimuksen kk-maksuista, ~€9,50. Prosentteja, eli 24/7 Daisy kustantaa noin €3/kk.

Eli 4 kk idätykset Daisyllä maksaisi jonkun 12 euroa. :question:

Samalla kaavalla sitten jos laittaisi vaikka 50 W ledilamppuja paprikoiden kypsyttämiseen, kustantaisi se kuukaudessa noin €8 , vuodessa noin €100. Paitsi tietysti tuo itse lamppu taitaa maksaa myös sen €50, kenties noin €16.6/vuosi.

Miten paljon paprikaa tuosta sitten voisi saada, kenties puoli kiloa?

Meniköhän tämä oikein? Mitä tässä pitäisi muistaa muuten lisätä?
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / UG Chilit '24
tammikuu 11, 2024, 23:34:14 ip
Nyt aloitetaan kausi 2024. Tarkoitus olisi löytää hyvä maukkaita ja tulisia paprikoita syytävä lajike tuonne parvekkeelle että riittäisi mausteeksi asti.

Tilailin siemenkaupoista nyt kaikki mitä näin mahdollisesti hyödyllisiksi. Eletään leveesti. >:D Laskeskelin että nyt on siemenet laitettava jos haluaa olla varma että ehtivät tehdä hedelmiä kunnolla. Kun ei nuo tiedotkaan mitä niistä löytyy ole täysin tarkkaa.

Ajattelin noissa laaduissa laajentaa habaneroon, chinenseen, sen verran hyvin se menee mausteeksi keittoihin. Ja marketin paprikoista keräsin siemenet. Keltaisia ja punaisia habaneroja marketista. Lie noissa voi mennä yli 160 päivää? Capsicum chinense, annuum x chinense, tms. kuka ties.

Ja kun eihän noista marketin hedelmäosaston tuotteista tiedä onnistuuko, niin piti tilata valikoima noita tulisia chinensejä myös. Yllärinä uutuus Khang Starr Starburst. No jännää! Näillekin voi tarvita sen yli 150 pv.

 • 7pot White, Capsicum chinense
 • KS Starburst, Capsicum chinense
 • Trinidad Douglah, Capsicum chinense
 • Habanero Giallo market
 • Habanero Rosso marketSitten on pubescenssiä ja baccatumia. Osan kai pitäisi olla vähän nopeammin kypsyviä, mutta joka tapauksessa yli 140 pv noissa voi mennä.

 • Aji Sugar Rush Amarillo '23, Capsicum baccatum (aiemmin idätetty)
 • Aji Cristal '23, Capsicum baccatum (aiemmin idätetty)
 • Aji Habanero, Capsicum baccatum
 • Starfish, Capsicum baccatum
 • Friar's Hat, Capsicum baccatum
 • Mini Rocoto, Capsicum pubescens
 • Turbo pube red, Capsicum pubescens

Viime vuoden odottelun jälkeen annuumitkin kiinnostaa niiden nopeamman kypsymisen vuoksi. Että jos niistä löytyisi parvekkeella menestyvä tyyppi. Ja jopa alle 140 päivässä? Eli sitten tuli katottua:
 • Serrano del Sol
 • Hot Portugal
 • Czech Black
 • Black Hungarian

Vai onko se niin että 140 pv menee annuumeissakin. Nähdään itävätkö edes maaliskuussa, sit kun idätetään nämä annuumit.

Nyt olisi tarkoitus laittaa chinenset ja pubescenssit itämään tuommoiseen Daisy systeemiin. Laitoin siihen suojaksi mylaria (isot kahvipaketit) ja ihan alas säädetyn valon alla tuntuisi olevan kivasti lämmintä.

- Sain myös pikku haavan peukaloon tuosta valon telineestä sen sormiruuvia aukaistessa. Siinä on ruuvin alla terävä työstämätön reuna. Airamin laadunvalvonta?

Ei menny kivutta. :P

Viime vuonna laitoin vain siemenet mullalle. Tänä vuonna ajattelin että huuhtaisen ne desinfiointiaineessa kun nuo on sikin sokin eri siemenkaupoista tilattu. Pari minuuttia 0.1% peroksidissa siis.

Ja istutus siitä ihan viime vuotisiin multiin, jotka kostutettu kiehuvalla vedellä, eli voisko sanoa pastöröity. Laitan viisi per pikkuruukku. Ja Daisyyn ja kupolit päälle.Näin uusi kausi aloitettu.  ^-^
3
Tässä mietin että minkälaista paprikaa sitä kannattaisi laittaa multiin ja siitäpä tulikin idea kysellään tekoälyltä "dataa" chilipaprikoista ;)

Chat GPTtä voi käyttää ilmaiseksi täällä (vaatii kirjautumisen): https://chat.openai.com/auth/login

Öiden viiletessä pälkähti päähän kysellä:

Lainaus käyttäjältä: Uuge PoniMikä tulinen Capsicum paprika lajike tuottaisi parhaiten Suomen kylmässä syksyssä (60. pituuspiirin pohjoispuolelle)? Listaa 5 tulista lajiketta?
johon GPT kielimalli vastasi:
Lainaus käyttäjältä: chatGPTSuomen kylmässä syksyssä (60. leveyspiirin pohjoispuolella) kasvatettaviksi tulisiksi Capsicum-paprikalajikkeiksi suosittelen seuraavia:

1. 'Early Jalapeno': Tämä lajike on tunnettu varhaisesta kypsymisestään ja se kestää kohtalaisen hyvin viileämpiä lämpötiloja. Sadonkorjuu voi tapahtua noin 60-70 päivän kuluttua.

2. 'Numex Big Jim': Tämä monipuolinen paprikalajike kypsyy suhteellisen nopeasti ja se kestää kohtalaisen viileitä olosuhteita. Satoa voi odottaa noin 75-85 päivän kuluttua.

3. 'Prairie Fire': Tämä lajike on jalapenoa pienempi, mutta se on suunniteltu kestämään viileämpiä lämpötiloja ja pidentämään kasvukautta. Kypsymisaika on noin 85-90 päivää.

4. 'Albertos Locoto': Tämä lajike on peräisin Bolivialta ja se on tunnettu kestävyydestään kylmiä olosuhteita vastaan. Kypsyminen voi kestää noin 90-100 päivää, mutta se tarjoaa mahdollisuuden saada tulisia paprikoita kylmempinäkin kausina.

5. 'Fish Pepper': Vaikka tämä lajike peräisin Mid-Atlantin alueelta Yhdysvalloista, se voi menestyä myös viileämmillä alueilla. Kypsymisaika on noin 75-85 päivää. 'Fish Pepper' on tiettyjen ruokalajien, kuten kalaruokien, aromiin sopiva.

Huomaa, että kylmät lämpötilat voivat vaikuttaa paprikoiden kasvuvauhtiin ja saantoon, joten on tärkeää tarjota suojaa, kuten kasvihuone, tai kasvattaa niitä sisätiloissa optimaalisen tuloksen varmistamiseksi.

^-^ Vaikuttaa ihan ok vastaukselta kun kerran locoto mainittu. Mitä itse kysyisit?
4
Semmoinen asia kaihertaa kun sopiva ruukun koko. Miten ruukun koko vaikuttaa noiden kasvuun? Luulisi vaikuttavan? On Aji Panca, Turbo pube, Amarillo, Kristal, ja näkyipä 8 viikkoa sitten kokeiluna istutetut chilimauste-paketista otetut siemenetkin nyt itäneet...

Parveke on 1.4 m syvä. Mietin että jos olisi 0.25 m²/chili? Fundeerasin siitä että kannattaisiko olla ruukut suht pieniä? Vai pitääkö se olla ainakin 10 l?

5 ja 4 l ruukkuja olisi ja niitä ajattelin käyttää. Turvemultaa 4 l ruukkuun. Ja kasteluun kompostitee.

Ja tässä pyrin saamaan parvekeneliöltä niin paljon chiliä ruokaan kun kesänä mahdollista on. Eli siinä mielessä onko hyötyä jos olisi isommat ruukut?
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / UG Chilit kausi '23
huhtikuu 17, 2023, 22:43:37 ip
Chili-villitys iski yllättäen kuin salama  :fire: :thumbup: ja ensimäiset on istutettu. Kausi '23 on julistettu näin alkaneeksi. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Laskelmien mukaan voisi laittaa ainakin 42 kpl Capsicum-kasveja noin 3.4 m² edestä. Saas nähdä miten haaveellista? Aiemmat kasvit on kuolleet kirvojen massahyökkäyksiin, tulevat koivuista, että että.

No uskon silti tulevaan ja urheasti eteen päin! Viime viikot etsitty ruokaan sopivia lajeja, ja nyt lista on:
 • Lila Luzi, C. frutescens
 • Inca berry, C. baccatum
 • Aji Panca, C. chinense
 • Turbo Pube, C. pubescens
 • Rocoto de la selva Oxapampa, C. pubescens
 • Aji Cristal, C. baccatum
 • Sugar Rush Amarillo, C. baccatum

Pari viimeistä kolahti tänään postilaatikosta mutta muuten nuo kaikki näyttäisivät itäneen. Sen pitemmällä tässä ei olla, ei ole vielä edes taimiruukkuja, mutta kai tässä ehtii vielä viikon jahkailemaan.

Lisäksi pieni "jahka" että pitäisikö erikseen venyä tilaamaan vielä Shishito? Niin kovasti jenkkivlogaajat sitä kehuvat satoisaksi ja hyväksi.

Nämä laitoin kovan taustatutkimuksen jälkeen itämään ilman liotusta. Varsinkin Daisy Dawesin "The Best Way to Soak Your Seeds" testi kamomillan, teen, tislattu veden ja veskipaperin kanssa vaikutti asiaan. Liotuksen sijaan kastelin 2/3 mullasta, valutin ylimääräiset pois ja sekoitin sekaan 1/3 kuivaa multaa.

Tässä vielä video tuloksista, sisältää myös tuntemattoman Capsicumin, ja pari muuta itua:
6
Uusien jäsenten esittelyt / Chiliä tulemaan
huhtikuu 17, 2023, 00:36:58 ap
Nyt tuli mahdollisuus laittaa Capsicumit testiin kun on muutama neliö parveketta, niin innostuin tästä chili-hommasta kunnolla. Mielessä on lihavat chilihedelmät eli ihan kunnon ruokaisaa määrää havitellaan, mutta saas nähdä miten onnistuu.

Perunamaata ei ole niin kokeillaanpa chiliä! Harmi että vasta nyt toissa viikolla heräsin tähän, olisi kai voinut laittaa jo helmikuussa nuo itämään.Baccatumit kiinnostavat eniten kun käsityksen mukaan ne selviäisi parhaiten viileistä öistä, mutta osin tämä on seikkailu jossa selviää löytyykö sopivaa chilihedelmää!

Basilikaa olen aiemmin saanut onnistumaan. Se on ainoa mikä ei hyönteisiä pelästy. Muuten on ollut hyönteisten viljelyä parvekekasvit! Biologian alan opinnot lähellä sydäntä joten katsotaan saisiko mikrobit avuksi tässä chilihommassa myös. Eli kompostia on laitettu tulemaan myös.

Ja näistä aiheista hauska jutella ja lukea myös, ollaan kavereita, kiitos foorumin ylläpidolle ja anteeksi vielä etukäteen!