joulukuu 10, 2023, 07:49:51 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Jomppe

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Pientä
joulukuu 27, 2019, 10:23:53 ap
Noniin, arvon uusiutunut ja hiljentynyt foorumi, laitetaan pöhisemään.

Pari kesää kasvateltu chilejä pienimuotoisesti, pääpaino ollut tomaateissa ja kurkuissa.
Satoakin tullut chileistä muutamaan kastikesatsiin per kausi. Tomaatteja vajaa 15kg per kausi ja kurkkuja oman perheen tarpeisiin.

Tämä kausi on jo startattu idättelyjen osalta. Mietoja tai tulettomia on suurin osa tulevan kesän kasvit koristeannuumit poisluettuna. Poppamiehen soossit on hyviä..

Tomaatit jää taka-alalle, kurkut ja kesäkurpitsat ottakoon isompaa roolia. Muutama chili siinä sivussa.
Tämä ei siis ole pelkkä chilipäivyri.

Kauden 2020 capsicumit:

Champion(C.baccatum, itämässä)
Pink Habanero(C. chinense, itämässä)
Bolivian rainbow(C. annuum, kasvamassa)
Birds eye baby(C. annuum, kasvamassa)
Perus paprika


Tomaatit:
Avomaatomaatti Maja(kolmas kausi näiden kanssa, tukeva ja satoisa)
Runkotomaatti Golden Sweet
Amppelitomaatit Tumbling Tom Red ja Tumbler.


Kurkut:
Bella F1
Beth Alpha
Baby F1(amppeleihin)


Kesäkurpitsaa Black Beaty

Sitten tietenkin porkkanaa Nantes ja Rondo laastipaljuihin sekä pottuja säkkeihin.

Kasvatuspaikkana on eteläsuunnan terassi ja eteläpiha jotka saa aurinkoa 10-12h vuorokaudessa.

Eikun kausi käyntiin.
2
Muut harrastukset ja elämä / Mauriaisia sisätiloissa
helmikuu 17, 2018, 20:19:44 ip
Muutettiin tähän paritalohuoneistoon nyt syksyllä ja monenmoista mönkijää on varsinkin pakkasten tultua sisälle eksynyt.
Yleisimpinä on metsätorakat, joita ei ole lokakuun jälkeen näkynyt. Samoin seinälukkeja on useita kymmeniä tapettu, viimeisin henkitoreinen löytyi jouluaaton aattona kenkäkaapista.
No, ne ovat kuitenkn satunnaisia ja harmittomia otuksia, lapset tykkää tutkia.

Nyt kuitenkin on koko talven, nyt enemmissä määrin näkynyt nuita pieniä sokerimuurahaisia eli mauriaisia. Ensiksi olohuoneessa, sitten keittiössä ja nyt vieläpä poikien huoneessa. Yläkerrassa niitä ei ole näkynyt.
Määrät ei ole suuria, lienevät vain vaihtelevan reittiä kun Bio-Cooperia olen raakalla kädellä ruiskutellut. Vaikuttava aine siis pyretriini.
Määrät eivät ole kuin kymmenkunta siellä, toinen täällä. Mutta kai pitäisi ennaltaehkäistä ettei räjähdä homma käsiin.
Syksyllä niitä näkyi ulkona monessa kohdin ja paljon. En silloin ajatellut että sisälle tunkisivat..

Nyt kevään tullessa ja lumien sulaessa alan myrkyttämään sokkelien vierustoja, mutta kysymys kuuluu että mitä suosittelisitte?
Olen lukenut mm neilikasta, kanelista, etikasta, ruokasoodasta, aspartaamimehusta jne jne niinä kevyinä vaihtoehtoina.

Muilla kokemuksia sisätiloissa häärivistä mauriaisista?

..jos poraisi naapurien lomaillessa reijän heidän puolelleen ja ohjaisi sokerilla tms muurahaiset paremmille apajille.. >:D
3
Muut kuin paprikakasvit / Kurkuma
tammikuu 05, 2018, 15:01:14 ip
Lykkäsin kaupasta mukaan tarttuneen kurkuman multaan, sehän alkoi tekemään pieniä korsia joista avautuu lehtiä. Hei, se kasvaa!

Onko muut kasvatelleet kurkumaa ja käyttäneet sadon johonkin? Kuullut olen kyseistä kasvia kehuttavan terveelliseksi, ja onhan se curryn yksi ainesosa. Mutta entäs tuorekäyttö? Ihan nätti kasvi on, ja jos juurten syöminen edistää terveyttä niin siinähän olisi koriste- sekä käyttöarvo kohdillaan.

Kokemuksia?
4
Ei jättänyt chilikärpänen rauhaan vaan taas ollaan pienimuotoisessa nousukiidossa. Erona aikaisempiin kaudenräpellyksiin on huomattavasti isommat tilat. Ja oiskohan sitä jo aikuistunut sen verran että järki pysyy menossa mukana?

Tässä paritalon etupihalla on jonkin kokoinen pläntti nurmikkota, johon mahtuisi hyvinkin nelisen puskaa metrin välein puhtaasti nurmikkoon kaivettuna. Toki ensin maanparannukset jne.
Tiedän että rocotot on lämpötilojen suhteen huolettomampia mitä tulee mataliin lämpötiloihin, mutta kiinnostaisi kokeilla jotain mahdollisimman suureksi kasvavia chilejä, esim. Brazilian starfish. Sellaisia, jotka tarvitsisivat mahdollisimman vähän tukea. Jos lämpötilat on viime kesän luokkaa niin.. toivotaan ettei ole. Joka tapauksessa harsojen kanssa pitää olla herkässä.

Piha on täten etelän suuntaan, saaden siis paljon valoa ilman varjostavia puita, ja kasvit sijoittuisivat talon seinän mukaisesti n. 1,5m päähän talon seinästä.

Muistelisin, että chilivaarin blogissa on aikoinaan ollut vastaavaa "aitakasvatusta" ja olisi mielenkiintoista kokeilla myös itse?

Kysymys kuuluukin, että mitä lajikkeita suosittelisitte? Uskoakseni baccatumit ovat kuitenkin laji josta lähdetään seulomaan?


Edit. Typo
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Takametsän tarinoita
marraskuu 08, 2017, 21:13:07 ip
Välivuosi takana, uusi asunto alla uusine kujeineen.
Huonekasviprojektien ja pienen ulkopuutarhan lisäksi ajattelin laittaa lasitetulle länsiparvekkeelle pari chiliä tuomaan maistiaisia, sekä jokusen koriste-annuumin ulos kukkalaatikoihin.
Paritalossa olisi tilaa vaikka kuinka isolle viljelmälle, mutta pidettänee se kuitenkin tällä haavaa kurissa.

Viime kesä meni normi kesäkukkien parissa sekä mökille istutellen erinäisiä monivuotisia hyötykasveja. Alkaa vihdoin tuntumaan puutarha kunnon puutarhalta.
Alkusyksystä tänä vuonna muutimme tähän paritaloon kerrostalosta, omaa pihaa on siis jonkin verran(avoin etelään) ja isot terassit kahdessa kerroksessa, joista ylempi on lasitettu, suuntana länsi.
Se suorastaan huutaa tomaatteja, paprikoita ja pari chiliä tulmaan elävyyttä.

Hommasin jo kevättä varten pari 90 litran suorakaiteen mallista laastipaljua joista yhteen tulee jo kasvamassa olevat perus punainen paprika sekä punainen suippopaprika. Toiseen laitan Brazilian Srarfishin(C.baccatum), sekä 400l "ämpärinpuolikkaaseen"(n. 200l) tulee jokin hyvä tomaatti.
Vanhan valkoisen pöydän virkaa toimittaneen IKEA Malm lipaston päälle majoittanen Pink Habaneron(C.chinense, juuri itäneet ja multaan lautalta siirretty) sekä pari Jalapeno Numex Pinataa(C.annuum). Puiselle hyllykölle, joka kaipaa vielä pientä modifiointia, ajattelin majoittaa vielä Aji Nortenon, Bishops Crownin sekä Lemon dropin(C.baccatumeja kaikki).
Kyseessä on samainen hylly, jossa kasvattelin kerrostalon parvekkeella kymmenkuntaa chiliä.
Otan pari tasoa siitä pois niin mahtuu viisitoistalitraiset astiat.


Ulos taivasalle arviolta 75-100l vetoiseen puiseen kukkalaatikkoon laitan koristeeksi vaimolle pari kolme Bolivian rainbowta(C.annuum). Lisäksi yhteen korkeaan ruukkuun pääsee jo hyvässä kasvussa oleva Explosive ember.(C.annuum).

Porkkanamaan, raparperipenkin sekä yrttimaan perustamisen lisäksi ajatuksena on laittaa avomaankurkkuja suoraan maahan alaterassin lännenpuoleisen aidanteen viereen. Vaakarimaa aidanne niin saa niistä sopivasti kiipeiltyä ylöspäin ilman suurempia tukemisia

Uutena tuttavuutena tontilla kasvaa kymmenisen vuotta vanha rhododendroni, sekä vanha ja parkkiintunut koristeomena.


Summa summarum, edellisestä paljon-mulle-nyt-chilejä-heti-paikalla räpellyksistä viistastuneena, lähden maltilla kevättä kohti. Tilaa olisi vaikka 50 kasville pelkästään yläterassilla joista jokainen olisi 20l ämpäreissä, mutta alle kymmenellä lajikkeella menen tällä kertaa.
Lähes 4m huonekorkeuden omaavalla lasitetulla terassilla olisi tilaa väkertää myös kasvihyllyjä, mutta jätettänee niiden teko tuleville vuosille.
Syynä myös se, että KAIKKI siemenet jotka omistin, hävisivät muutossa kuin tuhka tuuleen. Harmittaa, mutta pysyypähän mopo kädessä.
Myöskin on tilaa kasveilla kasvaa sisällä huomattavasti väljemmin kuin koskaan aikaisemmin. Lähtökohdat on ihan hyvät myös taimikasvatukselle, vihdoinkin!


Kaudelle 2018 on siis päämääränä saada tulevat kasvit kukoistamaan, siemenistä kaikki:

Brazilian starfish
Aji Norteno
Lemon drop
Piispanhattu
Jalapeno Numex Pinata
Explosive ember
Bolivian rainbow
Pink habanero

Joku kirsikkatomaatti mallia runko. Fataliilta tuli kylkiäisenä Pink Bumblebee, ehkä kuitenkin jotain perinteisempää?

Avomaankurkut.

Yrtit, raparperit ja porkkanat. Yrteistä monivuotisia vain ruohosipuli, luetaanko sitä edes yrtteihin? Väliäkös tuolla. Paljon sitä kuitenkin tulee!


Talvea odotellen!  :)

Edit 9.1.2018: Niin vain meni alle kymmenen lajikkeen päätös päin honkia. Lajikelista näyttää nyt tältä:

Brazilian starfish
Aji Norteno
Aji Cristal
Aji Fantasy
Aji Fantasy sparkly white
Lemon drop
Piispanhattu
Trepadeira do Werner
Jalapeno Goliath
Hungarian Hot Wax
Almapaprika
Punainen paprika(kaupan)
Punainen snack paprika(kaupan)
Bird's eye baby
Bolivian rainbow
Pink habanero
Kaupan punainen haba
Aji Panca
Rocoto Montufar
Rocoto Guatemala Orange

Plus pari tomaattia

Vaan ei hätää, tilaa pitäisi olla kohtuullisesti per planttu.
6
Muut harrastukset ja elämä / Joulukinkku
joulukuu 20, 2015, 10:21:49 ap
Tuli mieleen tuosta topikista http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14583.0 että kun monasti väännetään kättä vaimon kanssa että kuuluuko kinkulle sinappukuorrute muiilla höysteillä, niin mihin kallistuu vaaka täällä foorumilla?
Eli pilaatteko kinkun kuorrutteella? ;) :D

...laittaisin äänestyksenkin jos osaisin..
7
Villit chilit ja chilien tiede / Risteyttäminen
marraskuu 24, 2015, 13:34:08 ip
Tässä on aihe, joka varmasti kiinnostaa jossain määrin lähes kaikkia chilinistejä. Kiinnostaisi tietää, kuinka moni on risteyttämistä harrastanut, ja kuinka pitkälle on vakiinnuttamisessa menty?
Oma mielenkiinto aihetta kohtaan on kova, evoluutio muutenkin on jotenkin kutkuttava aihe.
Jossain vaiheessa tulen varmasti kokeilemaan jonkin risteymän vakiinnuttamista, kunhan ensin saan näistä olemassa olevista lajikkeista selvyyden.

Chilivaari kirjoitti eräässä vanhassa topikissa pari hyvää kommenttia, jota jokaisen kasvattajan olisi hyvä noudattaa:

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 24, 2011, 11:37:34 ap
Tuohon peruskysymykseeni palatakseni, uutta lajiketta synnyttäessä kannattaisi miettiä perusteellisesti:
- Miksi sen teet?
- Miten se eroaa jo olemassa olevista?
- Kuka sitä kaipaa (itsesi lisäksi)?

Minulle sattui viime kesän kasvatuksiin australialaisten mehiläisten baccatumtarhassa pörräämä risteytystyö: http://chilivaari.blogspot.com/2011/01/aji-chanca-mysteeri-selviamassa.html
Erilaisia lajikkeita kasvoi vaikka miten paljon yksistä siemenistä.
Uusia lajikkeita? Voi hyvinkin olla, mutta saattaapa saman tapaisia olla jo ennestäänkin. Lajikkeitahan tunnetaan jo tuhansia. Satunnainen risteytymä todennäköisesti muistuttaa niistä jotakin hyvin paljon. Onhan risteytymistä tapahtunut luonnossa vuosituhansien ajan.

Jos haluaisin vain mainetta uuden lajikkeen kehittäjänä, olisin voinut valita noista jonkun erikoisemman ja alkaa kehittää sitä muutaman sukupolven ajan. Lopulta olisin voinut nimetä sen vaikka vaarin baccaksi ja olla ylpeä. "Litteän pyöreä punainen baccatum, joka ei maistu yhtään millekään" voisi olla lajikuvaus. Tai "tulinen pikku pötkylä, täynnä siemeniä."  Kuka noita uusia lajikkeita kaipaa? Olemassa olevissakin riittää tutustumista vuosikausiksi.


Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 24, 2011, 17:33:31 ip
Enemmän kuin uusien lajikkeiden tekoon, pitäisi kiinnittää huomiota vahingossa risteytyneiden leviämisen ehkäisyyn. Kun sellaisia vaihdellaan harrastajien keskuudessa, pian ei puhdasta chililajiketta enää löydäkään, jos kukaan edes muistaa, miltä sen pitäisi näyttää tai maistua.


Harjoittelen itse ensimmäistä risteyttämistä Marbles(C.annuum) ja Bird's eye babyn(C.annuum) kanssa piakkoin, jotka jäävät kyllä F1 tasolle. Tarkoituksena on saada geeneiltään "puhtaammista" lajikkeista jokin hyvä yhdistelmä, ehkäpä aivan eri lajeista(esim chinense x baccatum). Ja risteyttämisen lopullisena tarkoituksena on saada omaan varastoon mahdollisimman vakiintunut lajike, jota voi vaikka anopille kehuskella sen olevan itse jalostettu ;D
Mutta mitkä risteytetään, sen saa aika näyttää.

Sitä odotellessa, kertokaa omista viimeaikaisista tempuista, onko niitä?
8
Kysympä mieltä askarruttavan asian johon en ole saanut selkoa.
Eli:

Jos latvon kasvin pienestä pitäen, niin että ensimmäisellä kerralla jää sirkkalehdet + yksi oikea lehtipari.
Oletetaan että kasvi tekee tuolloin neljä versoa(kaikkien lehtien tyvistä), jotka taas latvotaan niin että uusiin versoihin jää jäljelle yksi lehtipari.
Oletetaan edelleen että kasvi tekee 8 versoa, jotka taas latvotaan niin että uusiin versoihin jää yksi lehtipari.
Tuloksena jälleen oletettavasti 16 versoa.
Nämä annetaan kasvaa normaalisti koko loppukauden ajan, ja syksyllä nykäistään bonchiksi.

Miten on, jos leikataan tapiksi niin, että jäljelle jää vaikkapa 8 versoa(eli jäljelle ei jää yhtään "käyttämätöntä" kasvupistettä), niin pystyykö kasvi tuottamaan lisää kasvupisteitä/versoja esim keskeltä runkoa tai jostain muualta?

Olen käsittänyt niin että kasvupisteet sijaitsee juuri lehtien tyvessä, ja niistä ei kasvi voi tehdä kuin yhden verson per lehti/kasvupiste.
Edellä mainitussa episodissa kasvi olisi siis oman käsitykseni mukaan tuhoon tuomittu.
Olenko aivan metsässä ja eksynyt? :)
9
Muut harrastukset ja elämä / Savuttomuus haaste
heinäkuu 23, 2015, 10:08:52 ap
Eli, kessuttelu ottaa pannuun ja kovasti. Pari lopetusyritystä takana ja varmasti täällä foorumilla on muitakin tolloja jotka savua imee sisuksiinsa enemmän tai vähemmän. Liekö tupakoitsijaa olemassa jota ei ainakin joskus ota röökaaminen pannuun?
Tätäkin mahtavaa harrastusta tullut harrastettua 14 vuotiaasta saakka ja ikää tällä hetkellä rapiat 23.
Kohta kymmenen vuotta, huhhuh. Keuhkoihin sattuu etenkin öisin, syvään hengittäminen tuntuu ikävältä vihlaisulta.
Ja mukamas tulee muuten pidettyä jokseenkin terveelliset elämäntavat urheilun ja terveellisen ruoan merkeissä. Sitten savua jälkkäriksi. Absurdia.

Totta täs ajattelee myös omia lapsia. Vanhinta etenkin röökinhajuinen iskä kuvottaa.

Nyt ajattelin sitten ottaa härkää sarvista ja saada kunnon ryvetyksen, siltä ei voi välttyä.
Haastan siis kaikki kynnelle kykenevät ja halukkaat mukaan, jos ei muuten niin ainakin henkiseksi tueksi.
Koettelemis alkakoon kello 24 jälkeen osaltani!

Purnausta varmasti tulee osaltani, eli jos modet kokee paremmaksi siirtää tämän tuonne jäkätijäkin puolelle niin ymmärrän, go for it!
10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jompen bonchit & bonsait
heinäkuu 18, 2015, 13:49:47 ip
Blaablaablaa, suttasin tekstin tästä pois, pahoittelut.
Laitan nyt tähän kaikki hallussa olevat Capsicumit ynnä muut, ja tulen tätä listaa päivittämäänkin itselle muistiinpanona:

C.Annuum
-Jalapeno Hercules
-Early jalapeno
-Bird's eye baby
-Bolivian rainbow
-Minipaprika Red
-Prairie fire
-Pretty purple
-Razzamatazza
-Marbles
-Red Skin(paprika)
-Explosive ember
-Candlefire
-Salsa pepper
-Ramiro, Orange
-Purira
-Ancho Poblano
-Black Pearl
-Hot carrot
-Numex Twilight
-Indian chili bullet
-Cayenne

C.Baccatum
-Aji Cristal
-Aji Fantasy
-Aji Benito
-Ethiopian peppertree
-Lemon drop
-PI 215739 "Aji Omnicolor"
-Trepadeira do Werner
-Piriz
-Sugar rush
-Quintisho
-Panambi
-Omnicolor
-CAP1444
-Bishop's hat
-Inca berry

C.Chinense
-Aji Charapita
-Aji Cachucha
-Cheiro roxa
-Cajamarca
-Fatalii Gourmet Jigsaw
-Pink habanero
-Trinidad Moruga Scorpion
-Bhut jolokia
-Trinidad perfume
-Chocolate fatalii
-Pimenta lagrima
-Ojos de pescado
-Fidalgo roxa
-CGN 21500
-Paper lantern

C.Pubescens
-Rocoto Yellow

C.Frutescens
-Zimbabwe Bird
-Cabai burung ungu

C.rhomboideum

C.flexuosum

C.chacoense
-Puta pario

C.praetermissum
-Cumari pollux

Muut kasvit:
-Mandariini
-Crassula ovata "Rahapuu"(vaimon)
-Joku kaktus ikeasta, en ole vielä määritellyt lajia(vaimon)
-Kumato(tomaatti)
11
Uusien jäsenten esittelyt / Moro!
kesäkuu 18, 2012, 11:46:46 ap
En ole virallisesti uusi jäsen, mutta uusia harrastuksen aloittaneita varmasti löytyy joten pikku esittely:
parikymppinen nuorukainen olen Torniosta, naimisissa 1 lapsen isä.
Pari vuotta aikaisemmin harrastellut, nyt sattuman kautta uudelleen tänne surffauksen muodossa löytänyt, eikä se muuta vaatinut.

..tai no, parin päivän käden väännön hallituksen kanssa. Mitä pienistä.. :D
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Uusi retkahdus
kesäkuu 18, 2012, 11:41:32 ap
Ilmottaudutaampas taas remmiin mukaan parin vuoden tauon jälkeen.

Naimisiin pökkäsin ja lapsi tupsahti ja vääntöä on vaimokkeen kanssa käyty. Hallitus myönti  harrastukselle poikkeusluvan jonka ehtona on hienon bonsain väsääminen.

Löyty varaston pohjalta mato/micro ja ph-down litkut, joten tänään ikeasta lootat kahelle ebbille ja pumput ja muut puutarhaliikkeestä.

Vanha sitruunapuu porskuttaa menemään pariin kertaan latvottuna, siinä muistot sinkkkuajoilta.
Siemeniä on muutama, mutta jos jollain ylimääräisiä niin innolla otan vastaan!

Myöhässä on aloitus, mutta näillä mennään, loistarit kattoon ja tuulettimet myöhemmin pörisemään!

Vanhaa päivyriä en löytänyt eli tällä mennään :)
13
Allt om chili / Jomppes dagbok säsongen 2015
tammikuu 12, 2008, 00:04:12 ap
Hejsan alla.
Tänkte att nog måste man väl få lite igång den här svenska delen.
Nu ska jag börja skriva mitt dagbok för sommaren.

Jag har inte hunnit ännu sätta nya arterna till i år.
Väntar på fullmånen, för många säger att det är bättre att sätta då.
Fast jag tror inte på sånt svammel.
Vi får väl se att om det går bättre än förra våren, då jag satte fröen under svarta månen.
Just nu går det någonlunda bättre för mina chilin än förut, pga att de får bättre ljus.
Tyvärr, började andra av mina ljusrören att krångla..
Måste byta den till en annan. Hoppas att felet är i själva ljusrören och inte i den var rören sitter fast. (glömde svenska orden till det) :oops:
Men det är såpass sent så jag orkar inte börja skriva vilka arter jag har osv..
Ska ta och fortsätta skrivandet imorgon :)
14
Pikkusen offari mut kasvatuksestahan on kysymys..
Siis asiaan!

Äsken ku kävin kahtomassa kasvien tilannetta, huomasin että mandariini tekee aina vain vartta eikä sillä näytä olevan aikomustakaan haaroa.
Siispä kysymys on seuraava:
Mandariini on noin 50 cm, ajattelin lyhentää sitä pikkasen, mutta kannattaako vielä?
Miten te muut joilla on sitruskasveja olette tehneet?
Antaneet vain kasvaa ja haaroa sillon kun sitä huvittaa? :D

:P
15
Edistyneempi chilinkasvatus / Täpliä?
heinäkuu 25, 2007, 13:21:18 ip
Mitähän täpliä nämä mahtaa olla? Ovat ilmestyneet parin päivän sisään.

Tämmösiä lehdissä(huono kuva)


Tämmösiä varressa


Ja sit yleisesti(huono kuva)


Minkä aiheuttamia? Jos on vaaraa, niin mikä avuksi?
Ja laji on muuten Habanero Chokolade.

:)
16
Edistyneempi chilinkasvatus / Jalapeno
kesäkuu 03, 2007, 15:09:14 ip
Mulla on hydrossa Jalapeno, ja ajattelin antaa sen kukkia. Nuppuja on nelisenkymmentä, ja pari on aukeamaisillaan. Monta päivää ollut aukeamaisillaan mutta ei mitään ole tapahtunut. Lannotteina Mato/Micro setti.
Ph on kohdillaan, ja valonsaanti hyvä. Lämpötila on n 25 astetta. Mitä olen tehnyt väärin vai onko noin hidas nuppujen aukeaminen normaalia?
Eilen vaihdoin vedet, mutta en muistanut laittaa kukitusliemiä joten ajatus olisi kaataa jalapenon vedet starfishille, ja tehdä uudet jalapenoon.
Ongelmia pitkästä aikaa ;)
17
Edistyneempi chilinkasvatus / Starifish
toukokuu 19, 2007, 15:08:41 ip
Starfishan on luonnostaan korkea lajike, mutta kun se on jo 80 cm korkea ja vasta nyt on alkamassa haaromaan.  Ajattelin että onko vaikutusta sadon suhteen jos sitä tyvee jotta se haaroisi enemmän?
Vai onko siittä haittaa? Kasvi on muuten hydrossa.


:P
18
Edistyneempi chilinkasvatus / Lannoitus ämpärihydroon..
huhtikuu 27, 2007, 13:48:56 ip
Terve pitkästä aikaa!
Hydroissa olevat starfish, jalapeno ja bird's eye ovat kasvanu tosi hyvin.
Vedet vaihtanu 2 kertaa kahden viikon välein... Vkonloppuna olisi taasen vaihto edessä, ajattelin laittaa tujummat liemet...
Lannotteina toimivat Mato/Micro setti.
Starfish ja jalapeno ovat n. 30cm ja Bird's eye n 20 cm..
Tämänhetkiset litkut ovat 6-7ml kumpaakin ravinnetta, ja ajattelin että voikohan jo laittaaa 8-9ml? Vai onko liikaa? Entä sitten paljon kukitus aikaan?
Taimet siis 10l sangoissa...

:P
19
Edistyneempi chilinkasvatus / Levää?
maaliskuu 19, 2007, 21:56:11 ip
Pikkuruinen kysymys..

Mä olen tehnyt pari ämpärihydroa, ja sinne sisälle on ilmestyny jotain ruskeaa..
Oiskohan jotain levää?
Sitä ei paljoa ole mut voikohan se lisääntyä? :)
Taimet on kivivillassa ja sit siinä on vielä lecasoraa..
Valotiiviisti olen tehnyt, pari mustaa muovipussia päällimmäisen sangon alla..
Eli kaksi sankoa päällekkäin..
Sitä on enimmäkseen siinä, mihin pumppu ruutaa sitä vettä.
Ja sit vielä varmistanu kannet paksusti hopea teipillä..
Aikamoinen räpellys kyllä :D

Eli jos on vaarallista, mitä avuksi?
Vedet pois, kunnon jynssäys?

:P
20
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jompen risut
maaliskuu 04, 2007, 23:47:59 ip
Noniin, ajattelin väsätä tämmösen päiväkirjaa muistuttavan jutun.


Jeps, eli asiaan.

Chilejä on yhteensä 19 kappaletta: Aji Andean, Aji Cristal, Aji Benito, Habanero Cappuccino, Habanero Chocolate, Habanero Red Kenya, Habanero Golden, Scoth Bonneth, Birds Eye, Birds Eye Baby, Piri Piri, jalapeño, Cayenne, Short Yellow Tabasco, Numex Svave Orange, Thai Rawit, Starfish, CGN 22798 C.Pub, Thaisun Hot Pepper C.Annuum.

Joista itäneet ovat, Birds Eye baby, Piri Piri, jalapeño, Habanero Red Kenya, Habanero Golden, Thai Rawit, Starfish, Scoth Bonneth, Aji Cristal, Aji Benito, Aji Andean ja Short Yellow Tabasco.
Lannoituspuolen hoitaa Substral ( johon olen aivan tyytyväinen) ja Kekkilän Vaalean Punainen Kivennäis Lannoite kunhan Chilini ensin kasvavat.
Kaikki kasvini ei ole Chiliä. Söin eräänä iltana appelsiinia ja otin siemenet talteen ja ei kun itämään. Viime kesänä oli omenan taimi, joka kuitenkin oman huolimattomuuden takia kuivi pois..

Vielä aijon hankkia kurpitsan siemeniä. Kaverini kasvattivat viime kesänä ja saivat tulostakin, niin miksi sitten en minäkin? ;)

Tämä hauska harrastus sai alkunsa siitä, kun sain viime vuonna syntymäpäivä lahjaksi Aji Andeanin taimen. Ei tietenkään tuottanut montaa palkoa, koska sinnitteli aivan liian pienessä ruukussa. Ja kunnon hujoppihan siitä tuli - johon syynä valon puute.
Ostin kaupasta setin jossa oli erinlaisia Chilejä esim. Scoth Bonneth, Piri Piri ja Golden Habanero ja laitoin itämään, mutta aivan liian myöhään. (Siinä huhtikuun lopulla)

Tällä kertaa halusin olla ajoissa. :D

Tässä on vähän juttua investoinnista.
Väsään koulussa hyllykköä pienimmille chileille mm. Chinenseille.
Vaikkakin se on aika pieni, n. 1.5 metriä, laskin että saan sinne ainakin pari puskaa.

Valoa pitäisi saada lisää, ja pari loisteputkea ja itserakennettuja lamppuja on tiedossa Oulusta. Tällä hetkellä valonlähteinä on 40 watin esl, ja oiskohan 50 watin halogeeni. Tuuletuksen hoitaa kaksi pöytätuulentinta jotka ostin kirpputorilta ja korjasin.

Pauliina ruukkujen sijaan ostan 10-20 litran sankoja joihin poraan reijät pohjaan, ja hommaan tarpeeksi isoja 'lautasia' alle jotta altakastelu olisi mahdollista. Multana ajattelin käyttää kaktus mullan ja turpeen sekoitusta jossa 1 kolmas osa leca soraa.. Tällä hetkellä taimet kaktusmullassa jossa osa tavallista hienoa hiekkaa.

Hydroiluun en ole perehtynyt ollenkaan, vaikkakin se kuulostaa mielenkiintoiselta ja tuottoisalta. Sitähän ei koskaan tiedä, milloin se hydrokärpänen puraisee. Sitten mennään eikä meinata!  :wink:  :D.


:cayenne:
21
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Hometta
helmikuu 28, 2007, 21:25:56 ip
Onko homeesta haittaa chileille? Siis kun olen laittanut siemenet itämään ja kastellut normaalisti ja lämpötila on n. 22-25, hometta pukkaa  ... Ajattelin että onko haittaa tuleville pienille taimille? Otin pois kelmun päältä ja laiton tuuletuksenkin koordilleen.. Mutta tuuletuksessakin on haittapuolet, multa kuivuu monta kertaa nopeampaan..
Oisko kellään keinoa saaha homeet kuriin?  :?
22
Tulipa mieleen että mitä varten chilit tarvitsee isot ruukut?
Mihinkä se oikeen vaikuttaa?
Mulla on yks Aji Andean minkä olen saanut ja olen pitänyt sen samassa purkissa missä sainkin sen kun kasvi oli n 15cm korkea.
Nyt se on n. 60-65 cm pitkä ja puskee koko ajan uutta hedelmää...
Ei ole mitään haittoja ruukun koon mukaan ollut mutta kirvat ja ripsiäiset sitäki enemmän...   :x
Se on ollu tuossa meidän parvekkeella koko kesän.
Mut nyt se on vasta innostunu kunnolla kukkimaan...
Laskelmieni mukaan hedelmiä on tulossa n. 25 ja kukkia ja nuppuja sitäkin enemmän...  :)

:roll:
23
tulipas tossa mieleen ku selailin foorumia että jos mäntysuovalla suihkuttelee ni eikö siitä jää multaan osa?
tai jos jää ni onko sillä mitään haittavaikutuksia?
ite suihkuttelin mutta en mäntysuovalla vaan miedolla super10...
olen jostain kuullut että se on hyvä myrkky tuholaisia vastaa mutta niin näytti olevan chilejäkin vastaan...  :x
en kyllä toista kertaa suihkuta super10!!
ite en suosittele super10..
24
Edistyneempi chilinkasvatus / Ripsiäiset..??
kesäkuu 24, 2006, 13:07:49 ip
Chilini lehdissä on pieniä vaaleita länttejä ja katsoin suurennuslasilla lehtien alapintaa ja näin pari mustaa öttiäistä ja jotain ruskeita palleroita(kakkaa?)  :?
Vai olisiko mahdollista että se olisi joku muu?

:x
25
Minulla on yksi Aji Andean ja se on aukassut ensimmäiset kukat.
Mutta kun kukat ovat olleet auki n. 1 päivän, niin kukkien terälehdet menevät toisiaan vasten.
Siis kukka menee niinku litteäksi.
Ajattelin että jos olis valon saanti liian vähänä, mutta ei voi olla kun aurinko paistaa aamusta iltaan tohon ikkunalle...
Eli mikähän olisi vikana vai onko se normaalia??  :roll:
26
Ostin kaupasta erään pussin Habaneroja mutta siinä ei lukenut että mikä laji on kyseessä...   :shock:
Hedelmä on punainen ja aika pieni(n. 2 euron kokoinen)
Kysymys kuuluu eli mikä on yleisin Habanero lajike jota kaupoissa myydään?  :roll: