joulukuu 11, 2023, 17:29:24 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Jamsteri

1
Otin eilen töiden jälkeen roikkuvapodisen rainholm exän sisälle turvaan kylmältä ja ajoitus oli aika hyvä, sillä kolme tuntia myöhemmin sateli ensilumet :D

Yksi ulos jäänyt rhomboideum kesti lumet näköjään ihan vikisemättä, mutta otin senkin nyt sisälle suojaan ja ajattelin viedä työpaikan ikkunalaudalle sen.
2
Jälleen tilannepäivitys.


Capsicum friburgense ja caatingae. Caatingae vaikuttaa mukavan kompaktilta toistaiseksi. Katsotaan mitä oon mieltä sitten kun katto tulee vastaan.


Vanha c.rhomboideum joutui katkaisuhoitoon kun pitkät oksat näyttivät niin törkeältä. Äkkiä alkoi uutta kasvua näkyä. Vieressä kasvava pistokasklooni on myös alkanut nyt haaroa varresta.


Takaisin bonsautukseen päässyt pink habanero alkaa näyttää taas aika pätevältä.


C.carassense ei vain lähde itämään, joten laitoin purkin orkideaterraarion valon päälle. Jospa lämpö saisi jotain aikaan...


Rainholm exän raakoja podeja.


Toisenmallisen rainholm exän raakoja podeja.Markettipaprikasta sai yhden podin. Tämä meni jo viikko sitten parempiin suihin. Yllättävää oli se, että maku oli onneksi kohdallaan. Otettiin tästä siemenet talteen ja laitetaan uusi sukupolvi kasvamaan.
3
Välillä taas tilannepäivitystä:


Sisälle jäänyt rainholm ex kasvaa nyt samanmuotoisesti kuin edellisen sukupolven kasvi.


Podit näyttävät kuitenkin jäävän pienemmiksi kuin edellisessä sukupolvessa. Ulkona oleva sisarus kasvattaa podit sen sijaan alaspäin. Kypsymisen jälkeen jännitetään, että tekeekö kumpikaan syötävän makuisia chilejä.


Pinkkihaba suostui ulkona kasvattamaan huikeat kaksi podia. Maku oli ihan ookoo näissä, mutta mukana oli jotain kitkeryyttä. Tulisuus oli odotettavasti melkein nolla. Sisällä ilmeisesti oli liian pimeää hedelmien kasvattamiseen ja ulkona liian kylmä kukkimiseen. Nostin tämän sitten sadonkorjuun jälkeen takaisin sisälle bonsaielämään.


C. rhomboideum chilimetsä bonsai näyttää joltain random-huonekasvilta.


Toinen rhombon pistokaskaveri on sitä mieltä, että ylöspäin on paras kasvusuunta. Takana oleva pistokkaiden alkuperäkasvi tiputtelee lehtiä jostain syystä, mutta ei onneksi näytä mitenkään kuolevaltakaan.


C. caatingae. Tämän lehdet tuoksuvat vieläkin koskettaessa marjamehutiivisteeltä.


C. friburgense on varmaan ihan ehta yksilö, koska tämän taimi alkaa vastaamaan lajikuvausta aika hyvin. Toki kukat sen viimeistään sitten paljastavat.

Ulkona on kohta kypsä ainoa selvinnyt markettipaprikan hedelmä. Perheen pienimmäinen (ei tytär, vaan poika) kävi poimimassa toisen kypsyneen ja jätti siihen pieniä hampaanjälkiä. Yritin sitä sitten kypsyttää pöydällä, mutta sepä kehtasi mädäntyä siinä sitten...

Mansikkakoison heitin mäkeen kun sen varsi katkesi ja se vain tiputtelee marjat ennen aikojaan, koska en ole kastelemassa sitä kerran tunnissa.

Tabasco öllöttää parvekkeella, mutta ei siihen tule kukkia eikä podeja.
4

Työpaikan ikkunalla oikealla puolella olevassa purkissa superlannoite alkaa vissiin potkia.


Muissa uutisissa yksi markettipaprikan hedelmä on jo vaihtamassa väriä ja tyttären kanssa kylvettiin lisää Capsicum carassensen siemeniä, kun edelliset eivät alkaneet itää.
5
Ja taas tilannepäivitystä muistiin:


Ulkona pink hababero suostui kasvattamaan jopa kahdesta kukasta hedelmän. Liekö sisällä ollut sitten liian pimeä jopa eteläikkunalla?


Markettipaprikan hedelmät jäävät ulkona säälittävän pieniksi...


Yksikään rainholm ex ei vaikuta erityisen kiinnostavalta. Ulkona ollut avasi ensimmäisen kukan aika vasta. Puhtaan valkoinen riippuva kukka oli. Bolivian rainbowsta ei ole mitään violettiä näissä jäljellä ja kukasta kehittymään alkanut podi vaikuttaa ulkoisesti sellaiselta "piripiri"-tyyliseltä.


Capsicum friburgense


Capsicum caatingaet. Sain nämä tänä viikonloppuna lopultakin omiin purkkeihinsa. Lehdet tuoksuvat edelleen joltain tuttifrutilta jos niitä hipelöi.


Bonsaimetsäyritys Capsicum rhomboideumista. Toistaiseksi kasvaa hyvin.


Bonuksena mansikkakoiso
6
Laitetaanpas päivitystä.


Pink habanero sai vanhan ruukkuelämänsä takaisin ja lensi ulkoruokintaan ripsiäishavainnon jälkeen. Plussapuolena ulkona on ilmeisesti riittävän valoisaa siihen, että kukat ei tipu pölytyksen jälkeen.


Bonsairuukku sai uudet asukkaat rhombon pistokkaista. Saas nähdä saisiko näistä hienon metsän aikaan.


Toinen rhombon pistokas kasvaa kovasti.


Tyttären ikkunalla kasvanut rainholm ex ei vielä näytä kukkimisen merkkejä, mutta sai jo isomman ruukun. Muut rainholmit lensivät myös ulkoruokintaan, koska niissäkin oli ripsiäisiä. Tyttären ikkunalauta vaikuttaisi olevan turvallinen, mutta olohuone ei.


Capsicum caatingaet. Pitäisi kohta erottaa nämä ei ruukkuihin. Lehdissä on vieno anismainen tuoksu jos niihin koskee.


Capsicum friburgense


Töissä ikkunalla kasvaa keltaisia habaneroja. Vasemmanpuoleinen normimullassa ja oikealla olevat ovat työkaverin syntsaamassa superlannoitteessa. Superlannoite taitaa nostaa liikaa mullan pH:ta, että chilit viihtyisivät siinä :D Laittanen joskus mullan sekaan vaikka kahvinporoja, että vähän happanisi.
7

Capsicum caatingae


Capsicum friburgense
8
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - kesäkuu 08, 2023, 18:10:37 ip^
Toivotaan kypärätonta kaveria. Ei oo kyl munkaan kaikki kesytetyt lajikkeet kovin nopeita. Joku pubescens on yleensä yllättävän nopee itämään mut sit tää mun Peach Bleeder ja nykyinen risteytys joka on chinense, voi kestää sen parisen viikkoa helposti että edes itää. Mystisiä asioita. En tiiä onko tuosta tehty tutkimusta että mikä tuohon vaikuttaa.

Tällainen "tutkimustulos" mulla on chilien itämisestä, että ilmeisesti mullan korkea pH haittaa itämistä ja saa sitkeimmät itäjät juuri tuollaisiksi kypäräpäiksi. Kovettuukohan se siemenen kuori siinä jotenkin? Testasin työkaverin kanssa laittaa chilin siementen mukaan itse valmistettua Mg-N-P-lannoitetta, joka nosti samalla mullan pH:ta. Kolmella lajikkeella koitettiin, joista jalapeno ei itänyt olekaan, rocotot iti huonosti ja kaikkiin jäi siemen kiinni ja sama homma myös habaneroissa. Habanero oli ainoa joka selvisi ja nyt kasvaa työpaikalla ikkunalla, mutta silti vähän kituisesti vaikka sai superlannoitetta :D Viereen laitettiin vertailuksi yhtä aikaa kylvetty toinen habanero, joka kasvaa paljon paremmin...
9
Yksi Capsicum friburgensen itu näyttäisi nousevan mullan seasta. Tällä kesti itämisessä 22 päivää, mutta enpä ihmettele tällaisen villichilin kohdalla sitä.
10
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Capsicum Parvifolium
toukokuu 28, 2023, 10:25:48 ap
Tänään iti siemen, joka pitäisi olla aito C.caatingae. Ainakin emokasvin kuvissa näkyi nelivärisiä kukkia valtavissa tertuissa. Saa nähdä miten isoksi kaveri kasvaa sisällä jos kerran on luonnossa oikea puu
11

Capsicum caatingaen eka siemen iti yhdessätoista päivässä, ja sirkkalehdet tuli ongelmitta ulos kuoresta.


Rainholm exät


Kiintoisaa rainholm exän kohdalla, että kaverit haluavat pukata varkaita tosi pienenä jo
12
Tänään näytti siltä, että yksi C.caatingae olisi itänyt. Nyt vielä pitää jännät, että pääseekö lehdet ulos siemenestä 😅
13
Laitettiinpas eilen säiden lämmettyä tabasco ja toinen markettipaprikoista parvekkeelle asumaan. Päiväkirjaan on unohtunut myös mainita, että äidiltä sain viikko sitten Aji Cristalin. Sekin pääsee pian parvekkeelle, kunhan laittaisin sen vain ensin isompaan purkkiin. Luultavasti myös ainakin yksi rainholm ex menee ulkokasvatukseen.
14

Rainholm ex kasvaa hyvin


Myös physalis lähti lopulta kasvamaan kunnolla. Vieressä kolmas rainholm ex.

Brasilian villeissä ei vielä näy itämisen merkkejä, mutta tuo ei ihme ole
15
Sain Brasiliasta terveisiä villichilejä harrastavalta tuttavalta. Nyt on eksoottista tulossa :o
En näitä uskalla laittaa ulos, niin ei haittaa vaikka laitoin siemenet näin myöhään keväällä. Nyt vain jännitetään, että itääkö siemenet...

16
Toisessa markettipaprikassa on tulossa huikeat yksi paprika, ja pink habanero vain tiputtelee kaikki kukkansa vaikka kuinka yrittäisi pölyttää niitä.

19v vanha cherry bomb kasvaa todella hitaasta. Tässä vaiheessa siinä on vasta kolme lehteä vaikka siemen itikin jo maaliskuun puolella.
17
Otin myös C.rhomboideumista pistokkaita ja totesin, että juurtuvat kyllä todella hyvin ihan vesilasissa. Yhdenn näistä istutin uuteen multaan ja hän kokee myöhemmin bonsaistumisen.

Tavallisissa markettipaprikoissa näkyy nuppuja.
18
Laitanpa kuvia miltä rainholm exät näyttää tällä hetkellä. Jännä nähdä minkälaisia näistä tulee isompana. Toisessa kuvassa vieressä yrittää sinnitellä ananaskirsikka. Kaupan tuoreena ostetut siemenet itivät "yhtä hyvin" kuin omat 19 v vanhat cherry bombin siemenet  :D19
Mutaatiosiemenistä "Rainholm ex" iti oikein hyvin ja järkevässä aikataulussa. "Mutant rainholmia" vielä odotellaan, mutta nepä siemenet olivatkin tosi vanhoja.

Unohdin alun postaukseen mainita yhden chilin, joka meillä näiden lisäksi asustaa. Vuonna 2016 alulle laitettu pink habanero, josta yritin saksia jonkinnäköisiä bonsaita. . Kuvankin oikein otin:Tämä kyseinen yksilö kävi katsomassa pari vuotta sitten jopa erään Sotkamolaisen monimetalliyhtiön akkukemikaalituotannon käynnistystäkin. Kaunisti toimistoa siellä minun ikkunalaudalla ja työkaverit kyseli, että milloin sitä chiliä tulee. Tämä on tainnut pari kertaa vain suostua tekemään satoa, mutta hyviä ovat olleet ne muutamat, joita on saanut. Kaveri taisi valitella myös omasta pink habasta, että ei se vaan ala tekemään satoa.
20
Ikivanhoista cherry bombeista oli tänä aamuna vaivautunut itämään vielä toinenkin siemen. Aikamoista!