Ilmastonmuutoksen vaikutus chilin kasvatukseen Suomen leveysasteilla

Aloittaja MRgreen, elokuu 02, 2018, 16:06:25 ip

« edellinen - seuraava »

MRgreen

Ajattelin perustaa tällaisen ketjun kun on tullut paljon tätä pohdittua. Aikahan näyttää mitä tuleman pitää mutta kasvukauden voisi olettaa pidentyvän.

Kojootti

Lieneekö syynä peruspessimistin luonne mutta ekana tuli mieleen että mitä uusia tuholaisia tulee ilmaston lämmetessä...

Huru-ukko

Koska chilien kasvatus on melkein 100% joko kasvihuoneissa tai sisällä ja teraseilla, niin ei siinä pari astetta 100 vuoden aikana vaikuta mihinkään.

Joitain ulkokasvatuskokeiluja lukuun ottamatta, joiden satomäärät on aina jääneet niukaksi. "Ihan hyvin tuli" ::).

varis

marraskuu 22, 2022, 19:02:22 ip #3 Viimeisin muokkaus: marraskuu 22, 2022, 19:18:39 ip käyttäjältä varis
Sitten viime näkemän on tullut taas parempaa ja lisää tietoa ja melko hiljattain ennusteita rukattiin vähän ylöspäin, esim. https://www.ilmastokatsaus.fi/2022/08/19/suomen-ilmastonmuutosennusteet-on-paivitetty/

Lämpeneminen kevät- ja syyskuukausina olisi jotain 3.5 - 4.0 astetta, vaihteluväli 1 - 6 astetta. Mitä aiemmin lueskelin niin tarkka chilinkasvattaja saattaisi havaita jotain muutosta 10 - 20 vuoden jaksolla, sitä lyhyemmällä välillä tuolla ilmastonmuutoksen pitkällä trendillä ei juuri ole merkitystä. On myös hyvä muistaa, että eri vuosikymmenten välillä on ilmastossa huomattavia eroja muutenkin, koska on kylmiä ja lämpimiä jaksoja. Myös eri vuosien erot ovat valtavia minkä voit nähdä ilmastotilastoja tonkimalla, esim. Ilmatieteen Laitokselta saat paljon hyvää avointa dataa mitä kasvattaja voi soveltaa. Mutta summa summarum, vuosien välillä voi olla dramaattisiakin eroja.

Tulvat ja kuivuus ei varmaan vaikuta valtaosaan chilinkasvattajista. Mutta jo tuo aiemmin mainittu parin asteen muutos kyllä tuntuisi jossain: kasvihuoneen lämmitysjärjestelmien ei tarvitse olla yhtä järeitä, tai yleensä lämmityskulut (tai -vaiva) pienenee, tai lajikkeiden valinnassa on vähän enemmän vapauksia jne. Kasvatuskausi jollain tavalla pitenee, mutta riippuu paikkakunnasta ja viljelystä että miten tarkalleen. Omalla paikkakunnalla esim. kevään yölämpötilat näyttävät tekevän tuntuvan hyppäyksen ylöspäin muutaman viikon välein, ja sitten taas himmaillaan paikallaan siinä välissä.

Eniten muuttuu ehkä kasvukauden loppu, koska mm. marraskuu lämpenee voimakkaammin kuin valtaosa muista kuukausista. Syksy on usein myös hyvin kostea ja ilmastonmuutos lisää sademääriä, joten lämpötila voi mahdollistaa kaikkea mutta sitten tulee muita haasteita, jatkuva 100% kosteus, pimeys ym ym.

Kausi on jo nykyisellään pidempi kuin 20-30 vuotta sitten, koska esim. syyskuu on lämmennyt huomattavasti. Asiaa havainnollistaa https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tilastoja-vuodesta-1961