kesäkuu 14, 2024, 17:50:22 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


"Meksikolainen" juustokastike

Aloittaja Jonte, huhtikuu 28, 2021, 18:08:23 ip

« edellinen - seuraava »

Jonte

Teen itse juustokastikkeen kun meillä on tortillaperjantai. Se on (mielestäni) yllättävän helppoa.

1 iso sipuli
voita sipulin kuullottamiseen
3 valkosipulin kynttä
1 purkki tomaattipyrettä
mausteita, joko valmis tortilla-maustesekoitus tai juustokuminaa, chilijauhetta, korianteria, ...
1 rkl vehnäjauhoa
2 dl kermaa
1/2 Oltermanni cheddar (tai muu cheddartyyppinen juusto)
1/2 purkkia säilöttyjä jalopenoja (tai muu chili)
sopivasti tulisuutta jostain

Pilko iso sipuli ja kuullota voissa 5-10 min. Lisää pilkottu valkosipuli, mausteet ja tomaattipyree. Sekoita mössöksi. Sekoita vehnäjauho joukkoon ja lisää sitten kerma. Kiehauta. Lisää hienoksi pilkotut jalopenot. Lisää reilusti tulisuutta jollain, itse pari teelusikallista kotitekoista omena-naga-kastiketta. Kastike on sopivan tulinen, kun se on vähän liian tulinen. Lisää raastettu cheddarjuusto. Kastike ei saa kiehua (tai kuumentaa liikaa) tämän jälkeen, muuten juuston rakenne helposti menee ryynimäiseksi. Seikoita tasaiseksi kastikkeeksi. Maista. Saattaa tarvita lisää mausteita (etenkin juustokumina) ja/tai potkua. Juusto ottaa aika paljon pois kastikkeen tulisuudesta.

Jossain vaiheessa kaadoin sitruunamehua juustoraasteen päälle. Jostain netistä luin että juustokastikkeesta silloin tulisi tasaisempi. Cheddarjuustoilla en ole tästä havainnut hyötyä. Perusoltermanni saattaa siitä hyötyä. Oppineet kiistelevät vehnäjauhon tarpeellisuudesta. Useimmiten tulee ihan hyvää, vaikka sen unohtaisi.

Kastike jäykistyy jonkin verran kylmetessä. Eli sopivan juoksevaksi kannattaa jättää. Voi säätää lisäämällä kermaa tai vettä kastikkeeseen ennen juuston lisäämistä.

Kastike käy myös hyvin dippinä, mikäli sitä jää yli. Säilyy jääkaapissa muutamia päiviä. Ei kannata lämmittää mikrossa, rasva useimmiten erottuu kastikkeesta silloin.