kesäkuu 13, 2024, 14:38:08 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Nörtin syys-talvi 2023 (ja sitten 2024 :D )

Aloittaja nörtti, lokakuu 18, 2023, 20:19:09 ip

« edellinen - seuraava »

nörtti

Noniin, sisäsesongin siemenet pantu itämään. Viisi per lajike. Näillä mennään:

1. -Cereja de Amepa
2.  -Primotalii Mustard
3. -7pot Bubblegum
4. -Moruga Black Jack
5. -Scotch Bonnet (yellow)
6. -Hallows eve
7. -Roxa Tralala Peach
8. -7pot Barracpore x CGN25100
9. -Hurtberry x Yellow Fever
10. -Gator Jigsaw Purple
11. -Thor´s Thunderbolt
ja
12. -Moruga-sukuinen supertulinen, josta ei varmuutta onko se Dragons Breath vai mikä. Hyvänmakuinen kuitenkin. Alunperin Heinän Puutarhan maistiaisista otettu siemeniä, sitten ne meni sekasin. Kasvatin muutaman puskan niistä ja tää oli maultaan paras supertulinen, joten päätin jatkaa linjaa. Inasen stingerpäätyinen pyöreä ryppyinen tapaus, mutta koska kasvoi ja kypsyi sisällä pikkupurkissa niin en voi olla varma onko ulkonäkö just tota oikeesti. Kattellaan. Ytyä on kuin Morugassa vähintäänkin. 

Talvetuksessa hengissä ja hyvinvoivia ovat

13. -Gator Jigsaw x Reaper pink peach (ei ehtinyt ulkona tehdä satoa, myöhään idätetty ja kasvatettu keväällä)
14. -Pari noita Heinän supertulisia ilman lajikemääritystä (tekivät satoa, oli hiton hyvänmakuista settiä)
15. -Kolme Hainan Yellow Lanternia
16. -Kaksi Sansibar Habaneroa
17. -Yksi Pimenta Caixo
18. -Yksi Naga Morich
19. -Pari kolmatta vuotta aloittavaa Chris Fat Red x Aji Ayuyo-risteytystä

Myöhemmin sitten Montufarit ja jokunen baccatumi.

Chinenset on vähän haastavampia kuin baccat niin opetellaan nyt vielä toinen vuosi näitä vähän sillee syvällisemmin.

Rajotuksia on pystysuunnassa korkeudessa. Talven yli meinaan pitää nää hyllyt tällee kuin ne nyt on, ja silloin ruukunpohjasta latvukseen on max 30 cm tai töyhtö palaa. Noilla melkein-kolmivuotisilla on enemmän tilaa.

Viime vuonna en leikellyt tulokkaita yhtään, vaan annoin kasvaa kuten halusivat. Nyt mennään sit nips-naps-meiningillä.

Kookos on alustana ja ravinteet  kakskomponenttilitkuja joissa on kaikki tarvittava.

Eiköhän se tästä taas.

Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti


Talvetettavista pari kuollut, ekasta idätyssatsista (18.10 -23 lautalle) nopeat ja terhakat eilen (02.11.-23) vaahtomuovipallukoihin ja valojen alle. Kastelen 0,3 ECn peruslitkulla aamuin illoin, valot päällä n 14-15  tuntia kaikille eli sen mitä olen hereillä.
Talvetettavat saa nyt 2 x vkkoon peruslitkua EC 1,0.
Määrät täytyy vielä fiksata uusiksi. Ehkä 3krt vko olisi parempi ja määrät vakioida.

Jos tekis tästä päikystä enemmän teknis-materiaalisen päikyn ja kasvatuksesta vähän järkeistetympää kokeilua että onnistumisista jää "kaaviot" ja epäonnistumisista otetaan sitten oppia.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Talvetettavia hengissä enää yhdeksän.
Opittua: siirto sisään pitää tehdä hiukka lempeämmin  &  jos kasvi on ollut kesän turpeessa tai ihan maassa niin vesijuuria ei saa kasvamaan mitenkään helposti > kookoksessa ja ruukussa kasvaneet talvehtivat hyvin  &  ei pidä istutttaa sisälle liian isoon pyttyyn, nää ei tykkää. Ilmavasti kookokseen ja pieneen verkkoruukkuun ja EC 0,7 - 0,8 (sopiva mun sisälampuille ) litkut niin hyvä tulee. Kun vesijuuria on kasvanut niin EC 1.

Uusia onkin sitten rutkasti: 45 pientä ruukutettu mustiin teinipyttyihin 26.11.2023 , 15 per Ikean vihreä boxi. Litkut teinisafkaa EC 0,8.
Vauvakasvarissa on vielä noin 15 ihan hyvää alkua. Nyt oon oppinu karsimaan !!!

En haluais ajatella tilanpuutetta kun sisäkasvarin piti olla tarpeeksi iso, mutta tarttee varmaan laajentaa hommaa niin että tomaateille teen oman boxisysteemin.

Kattellaan. Go big or go home. Rykästään ny kunnon viidakko tänne kun kerta rupesin.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Edelleen talvetettavia poistettu. Jäljellä 6 hyvärunkoista joista suurin osa kukkii (ja tiputtaa kukkia). Jää nähtäväksi hedelmöittyykö yksikään.

Taimista karsin nyt aika surutta raihnaiset ja jälkeenjääneet. Merkkasin lajikkeet ruukkujen ulkopuolelle, ja kun valikoin poistettavia niin tuli huomattua että jotkut lajikkeet ovat selkeästi huonoa sorttia. Siemenethän olivat omista aiemmista, joten heitän nekin vatukkoon. Kitukasvuisen joskin podeja tehneen chilin siemenistä ei näytä tulevan kuin ... no ... lisää kitukasvuisia :D

Kun ne nimet toisaan ei ole näkyvissä vaan raakkaan ihan taimen kunnon ja vahvuuden perusteella ne parhaimmat jäämään niin yhtään en tiedä montako keväällä noita lopulta on.

Alunperin aattelin että olisin myynyt tai antanut pois jokusen, mutta ehkä ihan hyvä opetella nyt kerran ja kunnolla sitä valikointia.

Loppuviikosta paan Montufarit ja muutaman baccatumin lautalle. Varmaan tomaattejakin, niin kerkiän näkemään keväästä miten noi muutamat uudet microdwarffit toimii.

Mcro Tom on sitkeästi elossa. Leikkasin siitä aika radikaalisti oksia ja survoin koko lähes juurettoman mötikän kellukkeineen kookokseen ja kuitupussiin. Alla ja päällä on kiviä painona koska muuten se kellahtaa nurin.

Tomppa on hyvä harjoituskappale. Kun vaihdoin TA:n kakskomponenttikamaan ja nostin taas ECn sinne täyskavuisen 1,8een niin jo alkoi kukkaa pukata taas. Värikin kunnollisen keltainen noissa eikä mikään hailakka beige.

Uusi kookoskuitu vaikuttaa paremmalta kuin karkea vanha. Ja kuitupussitkin taitavat toimia suunnitellusti.

Kokeiluvuosi selvästi. Hakemista ja fundeerausta, testailua ja pähkäilyä. Facen chilifoorumille en pahemmin postaile mitään kun näissä ei sinänsä ole ihmeitä kerrottavana. Hauskempaa hapuilla ja onnistua ja epäonnistua ilman muiden kommentointia mihkään suuntaan.

Kyllä mä selvästi olen pikkupuskien ihminen. Sellaset 40 cm korkeudessa pytynpohjalta latvaan on omaan silmään ja tähän kämppään just hyvä maksimi.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Kaikki kasvaa ja rehottaa.
TAn kakskomponentti toimii loistavasti ainakin vielä tässä vaiheessa.
Monet kukkii mutten jaksa uskoa että tekisivät siitepölyä, joten kukkikoot rauhassa. En keinohedelmöitä pumpulipuikolla.
En ole juurikaan nyppinyt lehtiä pois kuin alimpia jotka kellastuvat tai ovat pahasti käpristyneitä.
Kosteusprossa 50-60 tasaseen, lämmöt 24-26 C.
Lattiatason ruukkujen juuresta mitattuna 20-21.
EC kaikille 1.2- 1,3 suunnilleen, Tomppa the Tomaatille kaikkea tuosta kakkoseen. Tykkää ytymmästä selvästi.
Valaistusta lisätty ylähyllylle tänään ; saan hissukseen siirrettyä sinne korkeampia joskin kevyitä ja pieniruukkuisia.
Neljä talvetettavaa jäljellä :D Kyllästyin lähinnä muihin, mutta ei ne oikein tykänny muutenkaan olla.
Selkeesti syksyllä saa ruukusta sisälle mutta maasta ei. Tulipahan sekin kokeiltua.
Noita on nyt niin paljon että voin tehdä taas uusia yrityksiä kaikenlaisista kasvutavoista jakkas tulee ulkokausi.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Viidakko voi hyvin. Melkeen yllättävän hyvin.
Kiinasta tulee tässä kuussa kymmenen ledstrippiä a 5-6 wattia, joskaan lumeneista ei tietoa. Sen näkee sitten.

Monet kukkii ja CGN 25100 teki jopa yhden podin :D
En stressaa noista oikeestaan yhtään. Hoidan säntillisesti ja kastelen pari kertaa viikossa.

Laskeskelin huvikseni ravinnesotkuja että muistuttais tuota TA:n NPK ja cal/mag suhdetta mahdollisimman hyvin.
Aattelin testata jollain tomaatilla. Laitan muutaman lautalle itämään parin viikon päästä. Ne saattaa kasvaa korkeammiksi kuin kuvittelen, mutta senkin näkee sitten. Saksin sitten jos tarttee.

Basilikasta otetut pistokkaat meni juurtumaan ja yhteen minipyttyyn laitoin kokeilumielessä pari vesikrassin siementä. Empress of Indian pitäis olla mikroversio, ja ravinteet samoja kuin chileillä ja tomskuilla. Se on kyllä ihmeiden ihme jos ne nousee ja saan noi vielä kukkimaankin. Koko kasvi on syötävä, siks ostin Lidlistä siemeniä alesta syksyllä. Syötävät kukat vois olla hauska kasvatusharrastus sitten joskus. Ulkona tosin imasevat itseensä kuulema kaikki tuhohyönteiset mitä kylillä lentelee, joten jos tuo onnistuu niin on sitten sisäprojekti myös tulevaisuudessa.

   
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

akselsson1

Tarkotatko että käyttäisit tuota vesikrassia houkuttelemaan kaikki tuholaiset itseensä, jotta chilit sais olla rauhassa? 😎 mahollisesti kokeilun arvoinen projekti!
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

nörtti

Vesikrassit oli ajatus syödä, koska lajike oli sellanen koristeellinen. Ne mikään noussu, niin heitin vatukkoon. Syödään sitten chilejä vaan :D

Talvetettavista pari podittaa, uusista 5-6. Vajaat puolet tekee kukkia.
Kaiken kaikkiaan mukavan tuntuista tänä vuonna.

Sain vihdoin tomaatitkin lautalle. Kerrankin hyötyä kylmästä kämpännurkasta: jakkas kasvavat (jos siis itävät jne) niin paan valon alle nurkkaan. On viileetä mutta reilusti luxeja.

Plagronin kookosta ei saanut enää mistään niin ostin sit pari sixpäkkiä toista sorttia. Aiemmin on ollut vaan atamin sitä karheaa josta mielestäni pidin niin hitoksee, mutta sekotus hienoa ja karheaa on isoihin Ventipotteihin oikein hyvä.

Kuitupussit toimii kanssa. Ei liru kookos mihinkään ja pitää kosteana joskin hengittävänä kun kookospussi on verkkoruukussa. Läpikastelen kunnolla jokaisen yksitellen. Aikaahan siinä kuluu mutta samalla tulee tutkittua kasvit, raakattua lehtiä jos tarttee  ja tupsutettua kukkia.

Tähänastinen oppi: noiden varpaat pitää olla lämpösessä (ja kuivassa, ei liossa). Eli juurakon lämpötilan kun saa pysymään yli 20 Cssa niin ollaan voitolla. Pienet ruukut ja taimet saa lämpöä lamppujen kannoista, ja siellä ne tomaatitkin itää. Aika tasan 28 C on pytynpohjassa noilla kaikilla.

Lattiatasolla olevien varpaat pysyy tyytyväisinä kunhan mistään ei vedä niin että viileää ilmaa tulisi jatkuvasti jostain.

Pientä hakua taas kastelufrekvenssissä. Pari kertaa viikossa on riittänyt mutta kun lehvästö alkaa runsastua niin imevät kanssa enemmän.

Kasvarin yläosassa ilma tasaseen 25 C päivällä ja 22 yöllä. Kosteusprossat sain nousemaan kun aloin suihkuttaa aamuisin ja pitämään yöllä vetskarit kiinni, pienen ilmaraon toki jätän. Kun kosteus on 50-60% päivällä ja 70% yöllä niin kukat pysyy kiinni ja siitepölyä muodostuu vauhdilla.

Hauskaa kun oppii ja keksii mistä mikäkin johtuu & mikä auttaa mihinkin.
Oli oikea päätös ottaa edellisen perään toinen chinensevuosi, ja nyt pelkästään näitä. Ei yhtään pubea eikä yhtään baccaa oo sekottamassa nyt ajatuksenjuoksua. Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

akselsson1

Hyvä se on keskittyä vaan chileihin ja etenkin chinenseihin :D mulla tulossa chinejen lisäksi baccoja, mutta kaikki annuumit jätin pois kun ne kuitenki vaa maistuu pahalta jos jotain tekevät :D
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

nörtti

Se ois sitten aikalailla tasan 3kk ennen kuin saa mitään ulos.
Aikaisemmat pitkät ennusteet teki lämmintä tänne pääkaupunkiseudulle jo huhtikuussa, mutta nyt näyttää siltä että se traditionaalinen 10. kesäkuuta on sittenkin The Päivä jolloin yöt rupeaa pysymään kunnolla lämpösinä.

Saas nähdä...

Puskien vehreydestä ja oloista päätellen ne voi hyvin. Heitin muutaman rimpulan roskiin. Ne oli sellasia joiden ei alunperinkään olis pitäny päätyä kasvatukseen, mutta roikotin niitä säälistä mukana. En enää.
Tomaatitkin nousi; siirsin ne kookokseen ja omaan telineeseensä viileämpään nurkkaan.

Täytyy ruveta miettimään vauhdilla miten ja mihin järkkään noi isot talvetetut puskat että saan tilaa uusille. Ahdasta tulee kämpässä olemaan mutta kun tän ottaa peppipitkätossumeiningillä niin kaipa se siitä.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Sama tilanne kuin aiemmin, paitsi että Hainan Yellow Lantern, Scotch Bonnet ja pari Chris Fat Redristeymää kypsyttää podeja.
Eka Chocolate habanerokin teki parit pullerot lehtien alle piiloon, samoin CGN 25100.

Aika rankasti ovat nyt rutistuksissa ja isona viidakkona tuolla. Olin ajatellut että teen pääsiäisenä niitä suurempia muutoksia mutta kattellaan nyt täytyykö joku erillistila tuunata noille isoimmille jo tänä viikonloppuna.  Siirtelyssä ja kastelussa tulee muuten oksakatkoja.

Viime vuonna puskia oli 45 ja huhti-toukokuussa tuntui että koko kämppä on täynnä. Nyt niitä on 70.

Silti olen sitä mieltä että go big or go home, eli  on vaivan väärtti opetella noi chinenset ja niiden sielunelämä  kerralla ja kunnolla.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Päädyin nyt pääsiäisenä karsimaan lehtimassaa ja pätkäsemään pisimpiä oksia rankalla kädellä. Muotoilin puskia korkeus- ja leveysakselilla niin etten kovasti säälinyt vaikka oli kukkia kuinka.

Ne missä oli runsaasti raakileita sai hellän nipsasun.

Ihmeesti kaikille on taas valoa latvuksiin <3

Samalla tulee nähtyä mitä noi tykkää kun reippaammin raksii.

Muutama piti samalla siirtää isompaan ruukkuun. Nythän suurin osa on vielä noin 4 desin verkkoruukuissa, mikä tarkottaa että kastelen pari kertaa viikossa.

Hienojakoinen kookos yksinään on noille liian ytyä ja tiivistä ja pelkkä karhea kuivuu liian nopsaan. Sekotin puolet ja puolet ja se on paras mix. Lisää tarttee tota karheaa saada. Kyselin Bioproffan rouheasta kookosesta Eurogardenilta. On kuulema Intiasta ja kolmeen kertaan sadevedellä huuhdeltua. En vieläkään tiedä arvaanko sitä hankkia kun Atamiin totuin. Sitä ei nyt vaan oo missään.

Kun luin noi itämään laitetut listalta alkupostauksesta niin nauroin. Niistä meni varmaan puolet pieleen heti alkumetreillä. Talvehtijoistakin karsiutui suurin osa. Muutama itselle uusi tuolla on, mutta vähemmän kuin olin kuvitellut. Ei vaan menny putkeen.
Sama tomaateilla.

Tulee mitä tulee, sen näkee taas sitten joskus. Opettelua kaikki aina vaan. Se palkitsee ihan riittävästi että onnistuu joka kerta pikkusen paremmin kuin aiemmin.

Kurraset ja kärvistelevät lehdet oikeni CalMagilla ja aamusuihkuttelulla parissa viikossa. EC 1-1,3 suunnilleen on just hyvä. Ei näy ödeemaa eikä muutakaan isompaa häikkää.

Leikkuupuimurihommien jälkeen aattelin josko ne nyt sitten menis tolla raksimisella edes vappuun asti ilman että viidakoituu.
Kattellaan.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Olinhan mä joskus aikaisemminkin puskiani leikellyt, siis että karsin vihermassaa ja katkonut oksia, mutta en niin radikaalisti kuin tällä kertaa.
Nehän rakastaa sitä :D
Uutta nättiä pientä lehteä tullut melkeen kaikkiin yhdessä viikossa.

Scotch bonnetit kypsyy, pari oon syönyt. Hyviä ovat ja nuo Seemnemaailman bonnetinmuotoiset ulkonäöllisesti  tunnistettavia. Heinän vastaavat on puikelomaisempia.

CGN 21500t pätkäsin trasselitukoista kevätkuosiin ja nekin tomeroituivat. Tekevät hedelmää reippaalla tahdilla.

Chocolate habanerossa toinen iso podi odottelee ruskistumistaan, toisen söin jo. Hurtberry & Yellowfever pullautti kolmoset jotka kasvavat vielä koossa toivottavasti, vaikka melko isoja jo nyt ovat.   

Muu elämä onkin sitten äässistä, kun vähän kaikki on levällään eikä mitään voi suunnitella kovin pitkään eteenpäin.
Mutta sellasta se kai on ollu mun elämässä aina, että....

Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Säätiedot näyttää sellasilta että chilit saa pihalle vasta juhannuksena :D
Jessus että on kylmää.

Tomaatit heitän takuulla ulos heti kun öisin on yli +5 C.
Niistä en kyllä odota mitään. Leikkasin useimmat katki ja laitoin latvat juurtumaan veteen.
En mä noiden ravinteista tunnu tajuavan hölkäsen pölähtämää. Ovat niin julmetun kärsiviä ja kuivuttavat lehtensä että näyttävät syksyisiltä raaskuilta.
Kattellaan ny kuinka ne siitä, jos mitenkään.
Niille vissiin tarttee antaa ytympää tavaraa ja enemmän typpeä kuin noille pippuripuskille.
Kokeillaan....

Chilit voi sinänsä hyvin mutta muutamilla on joku ärripurrikohtaus taas.
Kaipa ne siitä tyyntyy kun hemmottelen hiukka enemmän.

Kastelua täytyy tihentää ainakin silloin kun aurinko paistaa tonne muovin alle iltapäivästä ja lämmöt kohoaa kunnolla.

Nyt ei sitä pulmaa ole. Pakkasöitä ja lumipyrypilviä taitaa olla viikon verran taivas täynnä.

Normaali suomalainen vappu tulossa siis.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Vappuaattona karsin taas lehvästöä ja saksin oksia poikki. Niillä on kasvuvauhti nyt aika hurja.
Scotch bonnetit tekee syötävää minkä kerkiävät ja hyvänä kakkosena tulee CGN 21500 ja sitten Hainan yellow lantern.

Yksi pötkylä näkyy siellä sun täällä noissa muissakin. Primotalii Mustard pitää kiinni ainokaisestaan sekin.

Pahat ruskeat läikät lehdissä on liikakastelua ja fosforinpuutosta. Täytyy kohtapuoliin siirtää mielenkiintoisimmat isompiin ruukkuihin jakkas saan sitä karehaa kookosta kohta postissa. Päädyin vähän pitkin hampain siihen Bioproffan versioon kun ei muuta ollut nyt kotimaisilla markkinoilla saatavilla.

Ulkona kaikki on valmista silleen, että varjostus/harsopaikka on katsottu ja telineet mietitty. Ajatuksessa on tosin taas kunnon shokkihoito, eli ruukutan vasta ulkona isompiin ja turpeeseen ja saavat samalla tottua kirkkaampaan valoon harsojen alla. Noita on nyt kaikkinensa jäljellä 57 kappaletta, eikä niin montaa voi 2-5 litran pyttyihin pienessä yksiössä laittaa. Hullunn puuhaa mutta aivan ihanaa :D

Tomaatit on ihmerehuja. Leikkasin latvat metrisistä hujopeista ajatuksella että tulee mitä tulee ja laitoin ne veteen. Nyt on kaikissa juuret, ja yksi kukki ja teki siihen kukkaan tomaatin :D :D Noi ruukutan uusiksi varmaan sunnuntaina tai alkuviikosta. Saavat välivaiheessa litraset ennen ulosheittoa.

Kolme säkkiä puutarhaturvetta ja pari säkkiä kuorikatetta odottaa valmiina. Ulosmuutto koko sisäpuutarhalla kesäkuun tokan viikon puolella, riippuen miten yölämmöt kehittyy täällä paikallisessa mikroilmastossa. Ens viikolla hallaa. Oli viime yönäkin. Naapurin katto oli kuurassa aamusta.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Tomaatit on ulkona. Kuusi kappaletta, muut heitin menemään. Ei vaan mahdu. Tulee mitä tulee.

Ulos meni rimpulaisimmat chilit samaten. Niistä annoin kattoremppapojille pari kassillista. Pääsen vähemmällä kun jäi enää12 kpl ulos ja 22 sisään :D

Äsken ruukutin sisällä asuvat. Saavat olla vielä jonkun aikaa.

Ulkona olevat ovat totutelleet aurinkoon tuplaharson alla ja ruukutan ne huomenna. Ne menee turpeeseen kaikki.

Nyt kun määrä väheni mukavasti niin taidan noi ulkoversiotkin jättää ruukkuihin enkä istuttaa suoraan maahan ollenkaan. On niin jumalattoman kuivaa että ruukun saa jotenkuten pidettyä märkänä, maata ei millään. Helpompi kanssa siirrellä niitä tarvittaessa.

Lajikemäärä on karsiutunut isolla luonnostaan. Vahvimmat ovat selviytyneet. On tuolla muutama uusikin seassa, mutta en uskalla edes toivoa että niistä syötävää tulisi.Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.