syyskuu 22, 2023, 08:57:47 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tervon chilit 2022 - 2023

Aloittaja Tervo, toukokuu 05, 2022, 20:05:12 ip

« edellinen - seuraava »

nörtti

Meni väärinpäin nää säät :D Tällaset kosteat ja vilposet ois ollu viherkasvulle ja kukinnalle hyväksi, helteet kypsymiselle.
Ja se kesäkuun ekan viikon jäätävyys oli ihan killeri.

"Nättejä viherkasveja" hoidan vähän vasemmalla kädellä tuolla pihalla ja oon vaan että jouluna sitten sisällä annatte satoa, nyt saatte olla täällä vähän kuin kesälomalla  :D
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

Tervo

Lainaus käyttäjältä: nörtti - heinäkuu 08, 2023, 08:47:40 apMeni väärinpäin nää säät :D Tällaset kosteat ja vilposet ois ollu viherkasvulle ja kukinnalle hyväksi, helteet kypsymiselle.
Ja se kesäkuun ekan viikon jäätävyys oli ihan killeri.

"Nättejä viherkasveja" hoidan vähän vasemmalla kädellä tuolla pihalla ja oon vaan että jouluna sitten sisällä annatte satoa, nyt saatte olla täällä vähän kuin kesälomalla  :D

Näinhän toi meni, toivottavasti ElNinjo hoitaa pitkän loppukesän ja syksyn, niin saisi satoakin.

Selvä suunnitelma jo seuraavaan kesään, taimia paljon vähemmäksi, ja idätys saa siirtyä ainakin kaksi kuukautta vuodenvaihteesta eteenpäin, säilyvät siedettävän kokoisina ennen ulosvientiä.

Tervo

Sukkulointia kodin ja kesämökin väliä. :D Ja molempiin saa palata sydän syrjällään, paljonko kuivuus on rokottanut puskia. Mökillä ovat selvinneet paremmin, kun nämä kotonakäynnit ovat lyhyempiä. Kotona sen sijaan tuntuu kuivuus vaivaavan, etenkin noi amppeleissa roikkuvat Rocotot ovat kovilla. Täytynee tiputtaa ne pesuvatiin ensi viikoksi.

Kuivuudesta huolimatta Costa Rican Red kasvattelee noita podejaan. Ensimmäinen alkaa mukavasti punastua, kohta siis pääsee maistelemaan elämänsä ensimmäistä Rocotoa!Ainut sisätiloissa roikkuva on tämä viimekesäinen Red Habanero. Sekin on jokaisen mökkisession jälkeen kuivahtanut pahasti, viime viikolla ilmeisesti auttoi vähän kun lisäsin uutta multaa ruukkuun täytteeksi. Se kypsyttelee näitä 4x4 sentin kokoisia marjojaan, pari alkaisi olla jo käyttökunnossa.En ole ihan vakuuttunut tuon varastolannoitteen onnistumisesta sillä Nixdorfin (enkä myöskään Fataliin) lannoitteella. Noi pihalla olevat eivät ole kasvaneet samaa tahtia kuin viime kesänä (taikka sitten toi kesäkuun alun kylmyys pysäytti niitä liikaa). Nyt olen pariin kertaa kastellut niitä Kekkilän kastelulannoitteella, josko tilanne paranisi. Toki osa noista alkaa kukkia, pari jopa ihan runsaalla kukinnalla. Eniten nuppuja taitaa olla Carbonerossa, toivottavasti kelit jatkuvat nyt suotuisina satoa silmälläpitäen.

Tervo

Kymmenen päivää mökillä, rankkasateiden ansiosta ei pihalla ollut kuivuneita chilejä. Kukinta etenee, mutta kovasti hitaasti, liekö toi pihan keskellä sitten liian aurinkoista, varsinkin kun tuolla parvekkeella puolivarjossa kehittyvät nopeammin.

Vahingoista viisastuneena pudotin noi Rocoto-amppelit pesuvateihin poissaolon ajaksi, ja kaadoin vateihin muutaman sentin verran vettä. Nyt ne eivät kuivuneet, ja toi Canariokin sai kukinnan täyteen käyntiin. Ja kun kasvia tarkastelee, niin viikossa on saatu melkoinen määrä pieniä raakileitakin alkuun. Pölytys tuntuu ulkoilmassa tapahtuvan paljon tehokkaammin kuin sisällä.Viereisessä amppelissa Costa Rican Red on saanut kaksi podia täysin punaiseksi, ja isoja vihreitä on koko joukko. Ja tämäkin kukkii koko ajan, eli lisääkin lienee tulossa.Ja myös tuo kovan onnen Bhut Jolokia on saanut uudesta kukinnasta kunnon raakileita alulle. Ne ennen ulos siirtoa pölyttyneet pari raakiletta jäivät pikkusormen pään kokoisiksi pallukoiksi, ja ovat nyt punaisia. Ne saivat epäilemään, onko pussissa ollut vääriä siemeniä, mutta nämä uudet näyttävät enempi oikeilta.Lisäksi parvekkeella asustaa viimevuotinen Cayenne, aivan onnettoman oloinen ranka, mutta siinäkin koko joukko punaisia ja vihreitä podeja, ja lisää pukkaa.

Mökillä tarhalta ostettu Hainan Yellow Lantern kukkii kovasti, ja näyttää että liki joka kukasta syntyy raakile. Ilman satoa ei siis tänäkään kesänä jäädä. :) Kukassa siellä (kuin myös kotona) Carolina Reaper ja 7Pot.

Tervo

elokuu 02, 2023, 19:40:18 ip #184 Viimeisin muokkaus: elokuu 02, 2023, 20:00:02 ip käyttäjältä Tervo
Tässä yksi näistä edellisessä viestissä mainituista lilliputeiksi jääneistä Bhut Jolokian marjoista. Koko johtunee siitä, että nämä olivat kukassa, kun siirsin parvekkeelle, joku ehti pölyttyä, ja sitten se alkukesäkuun hyytävä keli pysäytti kasvun. Täytyy maistella, onko tuohon kerääntynyt täysikokoisen marjan polte, vaiko ei. :)Edit: Joo, kyllä potkii! Ei ole enää epäilystäkään, etteikö tämä olisi Bhut Jolokia. Kieleen palasi tunto varttitunnissa, huulia polttelee vieläkin. Kauhulla odotan jos/kun noi nyt vihreät raakileet kasvavat täyteen mittaansa.

Tervo

Taas mökillä.

Hainan Yellow Lantern alkaa satoamaan, jotain hyötyä näistä tarhan taimistakin. Ollaan toista viikkoo täällä, sitten hetki kotona ja Madeiralle pariksi viikoksi. Toivottavasti ei sillä välillä pakkanen pane näitä raakileita. :)Tervo

Viikossa kypsynyt pari lyhtyä lisää, kukat alkaa pudota, ilmeisesti raakileita sen verran paljon ettei jaksa enempää.Kotona oli toi myrsky kaatanut pihalta jonkun ruukun, ja parvekkeelta sekä Rocoton että Bhut Jolokian. Ensi viikolla näkee, onko käynyt miten pahasti. :(

Tervo

Piti kerätä kypsät Rocotot pois, maanantai-aamuna lähtö Madeiralle pariksi viikoksi. Onneksi sai naapurin kastelemaan rehuja, näitä Rocotoja näyttää tulevan, samoin Canariot ovat vihreinä raakileina, Bhut Jolokiat myös. Pihalla satunnaisia raakileita useammassa puskassa, josko noista vielä ennen talvea jotain iloa tulisi.


Tervo

Lämpimältä (+30C) Madeiralta liki suoraan mökille, palelemaan. Hitaasti kypsyy nämä vähät, mitä on podeiksi asti saanut, sekä kotona että täällä mökillä.

Ainut poikkeus taitaa olla tämä tarhalta ostettu Hainan Yellow Lantern, jonka liki kaikki hedelmät alkavat olla poimintakunnossa.Kotona oli 7Pot saanut ulkona jonkun raakileen alulle, samoin täällä mökillä joku isompi. Raakana vielä kaikki.Rantamaisemassa Jalapenot varmaan nämäkin poimintakunnossa, vai pitäiskö odottaa että kypsyvät punaisiksi?


Tervo

syyskuu 12, 2023, 09:23:07 ap #189 Viimeisin muokkaus: syyskuu 12, 2023, 09:29:32 ap käyttäjältä Tervo
Uhkaavasti alkaa syksy ja liian kylmät yöt lähetä. Kuskasin mökiltä siellä kesällä idätetyt Clavon ja Mme Jeanette -taimet kotia, molemmat kukkivina, mutta ei niin kauhean hyvinvoivan näköisinä. Josko ne tuossa valojen alla toipuisi ja vaikka satoaisivat talvella. Pari muutakin olisi tarkoitus talvettaa, toi mökillä asuva Yellow Lantern, ja kotona parvekkeella kesän asunut Bhut Jolokia, mahdollisesti myös paljon leikattuna punainen habanero, joka lykkää koko ajan yksittäisiä isoja hedelmiä. Tämä on edelliskesäisiä idätyksiä.

Yellow Lanternista piti mökillä poimia kypsät hedelmät pois, ainakin saman verran on vielä raakileita. Täytyy seurata noita kelejä, missä vaiheessa roudaan tämän kotiin.Kotona noissa pihalla kasvavissa puskissa on siellä täällä raakileita, ovat vaan kovasti pieniä. Suurimmaksi syyksi epäilen tuota alkukesän varastolannoitusta noilla kiinteillä lannotteilla. Taisi jäädä tämän kesän kokeiluksi, jatketaan ensi kesänä näillä kastelulannotteilla. Varsinkin kun kastellen lannoitetut Rocoto, Canario ja Bhut Jolokia näyttävät satoavan odotetusti. Kunhan vain kypsyisivät.

Tässä tämä Bhut Jolokia, osa liki kypsää, mutta paljon vielä raakileina. Tulta ja tappuraa luvassa täksikin talveksi.


Tervo

Mökiltä tuodut uudet tulokkaat, Clavo ja Madame Jeanette. Nämä idätetty mökillä kesäkuun alussa ja kasvaneet laiturilla tuulessa ja tuiskussa. Kumpikin noin 15cm korkea, Clavo vähän pidempi, eikä mitään kauneuskuningattaria kumpikaan. Ruukutin nyt kolmen litran ruukkuihin ja siirsin keittiön ikkunalle valojen alle. Olisko nämä sitten jo kauden 2024 kasveja  ;)

Clavon latvahässäkkä, ei silmiä hivelevän kaunis vaikka kukkiikin.Madame vähän nätimpi, vähemmän kukkia. Molemmilla lehdet kärsineet alkusyksyn keleistä.