joulukuu 10, 2023, 06:55:16 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - bläkkäri

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bläkkärin kausi 2021
marraskuu 10, 2020, 00:24:01 ap
Huhhuh!

Pari kautta jäänyt välistä uuden harrastuksen parissa, näinhän siinä aina itellä ainakin tuppaa käymään.
Nyt kuitenkin alkoi taas kasvatteluhommat kiinnostamaan, ainakin idätysvaihe polkaistaan tänään käyntiin.

Lajikkeiksi tulee valikoitumaan edellisvuosien suosikkeja, suosien helpoiten käsiteltäviä lajikkeita(Trepadeiraa ei siis tule :( )
Taimien määrä tulee myös vähenemän radikaalisti koska sisällä on tällähetkellä tilaa ainoastaan noille wanhoille 45W(muistaakseni) esleille.

Saas nähdä vieläkö kuvien lisääminen blogin kautta onnistuu(ja muistaa miten se tapahtui), muuten voi tulla aika tekstipainotteinen päiväkirja.

2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bläkkärin kausi 2019
joulukuu 08, 2018, 23:43:22 ip
Kausi 2019 polkaistu käyntiin!

Itse asiassa varmaankin jo pari-kolme viikkoa sitten...

Tässähän kävi niin että tähän chiliharrastamisen rinnalle tuli aloitettua parikymmentä vuotta tauolla ollut toinen harrastus, eli kotioluen tekeminen.
Ja niinhän siinä kävi että mopo alkoi keulimaan heti alkumetreillä ja jorpakon puolella ollaan menty siitä asti, siksi vähän jälkijunassa tänne tulee päiviteltyä ::) :-[.
Sen verran voisi tähän sivuta uutta(uudelleen heräteltyä) harrastusta, että ensimmäinen olut alkaa olemaan jo valmis ja seuraavien kolmen erän raaka-aineet on varmaankin jo postin kuljetettavana ;D.

Chileistä sitten...

Ensimmäiset taimen alut ovat jo ensimmäisiä oikeita lehtiä kasvatelleet, ensimmäisenä idätykseen pääsi sellaiset lajikkeet jotka viime kaudella jäi jotenkin kitukasvuisiksi varreltaan, sekä tietenkin nuo hiukan hitaammat yybertuliset chinenset.

Tällä hetkellä taimia kasvamassa:

Trepadeira Do Werner 4
Mini Paprika Orange 5
Alma Paprika 4
Numex Big Jim 3
Beaver Dam 1
Turbo Pube 1
Carolina Reaper Chocolate 1

Ei ihan kaikki ekan idätyksen lajikkeet päässeet maaliin asti, joten jonkinlainen väli-idätys täytynee laittaa pystyyn piakkoin. Varmaankin sitten heti Tammikuussa loputkin itämään, kuhan vaan muilta kiireiltä ehtisi...
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bläkkärin kausi 2018
joulukuu 18, 2017, 14:38:30 ip
Ja niin se polkaistiin uusi kausi taas käyntiin.

13.12 lähti itämään seuraavat siemenet:

7pot Jonah Yellow     2/0
Aji Charapita          10/2
Pink Habanero        12/0
Riesen Gelb             4/4
Turbo Pube              9/9

24.1 lähti loput siemenet itämään:

Annuumit
Alma
Berbere
Cascabel
Guajillo
Numex Big Jim

Baccatumit
Aji Rojo
Aji Melocotion
Aji Norteno
Aji Golden
Kaleidoskop
Peruvian Giallo Arancio
Starfish
Trepadeira Do Werner

Chinencet
7pot Primo
7pot Maxwell Mustard
Biquinho
Black Naga
Datil
4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bläkkärin kausi 2017
joulukuu 03, 2016, 15:06:05 ip
Uusi kausi polkaistu käyntiin! ;D

Lautalle lähti Trepadeira Do Werneriä, Quintishoa, Jamaican Hot Chocolatea sekä Lemon Drop x PI-441551:tä . Werneri tuli näköjään viimeksi laitettua itämään vasta Tammikuun puolella, joten sen suhteen ollaan ajoissa. Rocotoita en siis tälle kaudelle aio laittaa ja loput omista siemenistä löytyvät tuli viimekaudella laitettua turhankin aikaisin(Starfish x HotTreePepper ::))

SKK 2:n löydöistä ei sitten tiedä pääsevätkö idätykseen liian myöhään vaikko sopivaan aikaan(joskun se tänne rantautuu eikä posti sitä hukkaa lumia kolaillessaan). Kun ensimmäistä kertaa noille apajille pääsee on tarjontaakin riittävästi, joten tuskin tulee muualta enää siemeniä tilailtua.

Tälle kaudelle haasteita luo terassilta poistunut valokate(ilman rakennuslupaa edellisen edellinen omistaja tehnyt >:(). Täytyy siis löytää paljon amppeleihin mahtuvia lajikkeita jotka sijoittuu räystään alle.
Tuohon alle sitten pelkästään lista lajikkeista ja idätysajoista.


muoks: Täytyi hieman muokkailla tuota idätettävien siementen määrää kun ei ollut enää tuoreessa muistissa idätyslautan kasaaminen. Idatysastian pohjalle vaan talouspaperia, päälle suodatinpusseja, joissa lokeroissaan siementen nimet. Sitten reippaasti astiaan vettä etteivät alkuun heti kuivu ja kun ekaa kertaa otin astiaa kaapin päältä oli kolme siementä lähteneet liian veden kanssa seilaamaan :(.
Tänään sitten oikeaoppisesti talouspaperiläjä on ihan oikeasti lautan päällä niin ei satu enempää vahinkoja. Piti laittaa myös Aji Charapitaa koska se oli niin herkkua. Tuskin tuo yksi bonchiviritelmä tarpeeksi satoa tuottaa jos hengissä pysyy.
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bläkkärin kausi 2016
lokakuu 30, 2015, 14:13:03 ip
Vanha kausi on vielä pahasti kesken, mutta liika intoilu uusien kasvattien saamiseen täytyy purkaa jonnekin.

Siispä kausi 2016 alkakoon.Ja ei, sisäkasvatustiloja ei todellakaan liiaksi ole, siksi mennään ihan maltillisesti :P.
Eli Heinän habaneromix-boxissa oli iso, keltainen chili. Siitä nappasin siemenet talteen ja pistin yhden ainoan itämään, ihan kokeilumielessä. Sehän iti komeasti ja oli pakko ruukkuun sitten laittaa. Kutsutaan sitä nyt paremman tiedon puuttuessa Goronongiksi. Lähetin Heinälle kyselyä habamixin tarkemmasta sisällöstä, mutta vastausta ei koskaan kuulunut. Ehkä heillä oli kiirusta...
Nuo neljä muuta ovat Ulupica XL:ääLarge Red Cherryä.

Tänään ajattelin vielä lautalle heittää ainokaisen 7padan siemeneni, sekä Moruga Scorpion Yellowit. Josko niistä ensi kesänä saisi sitten siemeniäkin...
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bläkkärin kausi 2015
tammikuu 15, 2015, 21:24:51 ip
Kausi nro.1 jäi hiukan vajaaksi, joten kausi nro.2 lähtee käyntiin himpun verran aikaisemmin. Muutto ynnä työkiireistä johtuen kuitenkin vain pari kuukautta aikaisemmin ??? ::).
Onneksi nykyisestä osoitteesta löytyy kohtuukokoinen katettu terassinpätkä, vieläpä kolmelta sivulta suojattuna. Sinne mahtuu jokunen puska enempi eikä tarvi alkaa kasvaria väsäämään.

Ensimmäinen idätysastia pääsi toimintaan jo eilen illalla, loput kaksi tänään. Lajikkeita löytyykin hiukan viime kautta monipuolisemmin, kiitos etelästä saadun siemenlahjoituksen ;D.
Loppuun vielä tarkka lajikelistaus:

Jamaican hot chocolate
Orange Rocoto
Harold St. Bart's (C. chinense)
Trinidad Scorpion Moruga Yellow (C. chinense)
Rocoto Costa Rican Red (C. pubescens)
Aji Cito
Turbo Pube

Pimenta de Neyde
Lemon Drop x PI-441551 F6 (C. baccatum x baccatum)
Starfish x Hot Tree Pepper F4 (C. baccatum x C. baccatum)
Naga Morich (C. chinense)
Aji Benito (C. baccatum)

MoA Scotch Bonnet
Lemon Drop (Heinän)
Lemon Drop x PI-441551 F5 (C. baccatum x baccatum)
PI-593618 (C. pubescens)
7
Mausteet / Poppamiehen Habanero -viipaleet liemessä
maaliskuu 31, 2014, 21:56:56 ip
Tuollaisia tuli hankittua testaukseen, kun ei aina jaksa chiliään pyreenä nautiskella, pullosta kaadettuna siis.

Täytyypi sanoa että hyviä ovat. Ja omaan toleranssiin nähden melko riittoisiakin. Eipä noista nyt ihmeempiä, varmaan tulee ostettua toistekkin.
8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bläkkärin kausi 2014
maaliskuu 13, 2014, 21:43:55 ip
"Toinen kerta toden sanoo"

Tuskimpa voi toisesta kaudesta kovin vakavissaan puhua, ensimmäinen tyssäsi alkuunsa siementen homehduttua välittömästi idun ilmestyttyä. Kokeilussa oli Fataliin jauhetilauksen mukana tulleet näytesiemenet, muistaakseni Duke niissä luki, taijotainsellaista...
Myös jauheputkiloista tuli pelastettua siemeniä Pimenta Diomarista, Aji Cristallista sekä Nagasta.
Idätys toteutettiin oasis-sienilautalla.

Nyttemmin jälkiviisaana ja hiukan lueskelleena voin todeta, että idätyspaikka oli se suurin syypää homehtumiseen(saunan lauteet siis ::) :P)

Siispä...


Kausi 2014

Myöhään kun vasta tuli innostuttua liikekannalle, siemenet tuli valikoitua paikallisista marketeista. Tällä hetkellä itämässä siis:

Prairie Fire (Capsicum annuum var. longum)
Vampire F1
Joku oranssi Habanero (Capsicum chinense Habanero)
Naga (Fataliin jauheesta poimittu)
Aji Cristal (myöskin Fataliin jauheesta poimittu)

Prairiet meni idätykseen reilu viikko sitten, loput tässä kahden päivän sisään. Idätysalustana tällä kertaa vain talouspaperi, kelmulla peitettynä tietty.

Paikallisesta taimitarhasta tulee kuukauden sisään haettua pari-kolme tainta, tulee niitä oikeita lajikkeitakin mukaan ;). Ainakin Lemon Dropin sieltä bongasin, kymmenkunta lajiketta oli yhteensä niillä kasvamassa.

Kasvupaikaksi tulee parhaille ja valituille äiteen kasvari, loput laitellaan tohon ulkoterassille oman onnensa nojaan. Näin kerrostaloasukkina ei oikeen arvaa kasvaria alkaa heti tohon pihalle pukkaamaan...

Itämisvaiheesta en viitsi vielä kuvamateriaalia laittaa, neljä Prairie Fireä on jo purnukoissaan mullassa, loput vielä häntiä kasvattelee.
Noista Aji Cristalin siemenistä vois sen verran mainita, että eilen nappailin niitä tonne paperin päälle itämään, ja tänään oli jo hännän alkua :o.
9
Uusien jäsenten esittelyt / Uusin hurahtanut
heinäkuu 12, 2012, 18:11:04 ip
Se on notta terve!

Uusi chileihin, tai tällä hetkellä lähinnä maustekastikkeisiin hurahtanut pohojammaalainen ilmoittautuu joukkoon kirjavaan.
Vielä pari-kolme kuukautta sitten ainoa tujumpi mauste, jonka huolin oli marketin cajun sekoitus. Chilit ynnä muut vähänkään tuliset oli kamalaa sontaa. Kaveri on pitempään harrastanut ruokansa tujumpaa maustamista ja myös yrittänyt minua saada innostumaan. Ei ole napannut.

Kunnes sitten tuolla sikarifoorumilla tuli eteen ketju jossa chililejä sunmuita kehuttiin kovasti. Pientä vääntöä ja mielipiteiden vaihtoa hetken harrastettua puraisi kokeilukärpänen. Ja pakkohan se oli Punnitse ja Säästä-kaupasta Poppamiehen Savuchili hankkia. Sen jälkeen se on ollut menoa.

Kokeilussa on tähän asti ollut vain sooseja, koska näillä leveyksillä ei paljon tuoretta chiliä tapaa. Takana on Savuchilin lisäksi Prismasta löytyneet Blairin Original ja Pure death, sekä Kalajoelta matkaan tarttunut Poppamiehen Ahjo. Myös Napalminalleja on mutusteltu. Tästä on hyvä jatkaa.

Niin ja tuo sikarointi oli lähinnä viime keväänä aloitettu hurahdus, tämän kevään kaamean yskätaudin jälkeen ei ole pystynyt paljoa kurkun takia poltteleen, joten uutta harrastusta/hurahdusta tarvittiin.