toukokuu 16, 2021, 09:05:18 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - tonttu

1
Kauppapaikka (ei chilijutuille) / O: Poroa tuottajalta
syyskuu 19, 2019, 14:55:15 ip
Moi,
Tätä kautta monena vuonna löytynyt porotoimittaja. Olisin kiinnostunut jälleen puolikkaasta kahteen poroon vähän hinnasta riippuen. Oisko täällä vielä tuottajaa linjoilla?
2
Tori / M: "1200W" led kasvatuslamppu
lokakuu 25, 2018, 19:00:39 ip
Myydään viime talven käytössä ollut hyvä ledipaneli. Tämän alla tuntui tulevan satoa läpi talven ja sivussa talvehti hienosti.
Lamppu tällä hetkellä Tampereella, mutta voin myös postittaa. Todellinen ottoteho on tietysti eri, kun tuo ilmoitettu.

100e ois hintaa ja kyselyt vaikka viestillä numeroon nolla456710630

3
Tori / O: Taimia mielellään kivivillassa
toukokuu 01, 2014, 19:22:59 ip
Varmaan tässä kuussa pääsee taas kasvihuoneen laittamaan kuntoon. Tänä kesänä tarkoitus ois olla järvellä, eikä kotona joten panostus tähän asti nolla. Mutta pitäähän sitä särpimet saada, joten 6-8 tainta tarttis kivivillachiliä ja mullassakin 6 kpl. Lisäksi mielenkiintoista tomaattia tai muuta vastaavaa kanssa mahtuis. 5 vuotiaat monivuotiset kasvini päätti lopettaa elonsa ja tällä kertaa vain yksi chili jatkoi tälle kaudelle. Chilit sais olla tulisemmasta päästä. Eli jos on ylitarjontaa, niin pistäkää ehdotuksia tulemaan :)
4
Nyt, kun tuota poroa jälleen saa ja kylmäsavustinkin alkaisi kohta olla valmis 3 viikon automaattiajoon, niin mites se poro kylmäsavustetaan? Aika vähän google kertoo aiheesta. Miten suolataan? Kylmäsavustusaika ja puulajit? Entäs savustettu porojerky, marinaadia? Kokemuksia?
5
Tee-se-itse / Ajastinta kylmäsavustimeen
lokakuu 23, 2013, 10:55:17 ap
Viikonloppuna kolvi savustin hajosi kesken lohestuksen. Noh nyt uutta putkeen. Sain tuossa vanhan kaasujääkaapin 100w lämpövastuksen. Sen ku tökkää leppähalkoon porattuun reikään ja antaa 3min olla päällä, niin täyttää vaikka autotallin savulla :)
Mutta lämpöä tulee pikkujääkaapin tarpeisiin aika paljon. Eli tarttisin jonkun ajastinvirityksen valovirralle, jolla sais aikaiseksi syklin 3min päällä 20min pois ja taas mennään. Mulla on digiajastimia jo, mutta asetusten määrä on luokkaa 10-20 per päivä. Onko kävellyt näppärämpää ratkaisua vastaan vesiviljelyiden parissa?
6
Valmisruoat / Pirkan chipotle salsa!
heinäkuu 19, 2013, 18:30:05 ip
Käsittämätön uutuus nacho hyllyssä. Otettiin saareen messiin leiriolosuhteisiin nachopussin kera, kun ei omia kerennyt tekemään kylmälaukkuun salsaksi. Noh maistelua niin sehän maistuu savulle, se maistuu chilille ja kypsälle jalapenolle! Hieman ehkä kaipaisin muuhun maustamiseen ryhtiä, mutta muuten kyseessä on todellakin salsa chipotle! Tässä äärimmäinen vastaisku kaupan huijaustuotteet topikille. Tätä voisi ostaa muutenkin, kuin pakosta. Olen hämmästynyt.
7
Tori / O: Natikka/monimetalli 250-600w Ulkokoteloituna
marraskuu 22, 2012, 18:00:17 ip
Alkaa nyppimään, kun ei pysty pihalla duunia tekemään kuin puolet vuodesta. Eli jos jollain on ulkokäyttöön soveltuvasti paketoitua natikkaa taikka monimetallia jäänyt kasvatuskäytöstä nurkkiin, niin haluaisin semmoisen ostaa. Hinta sais olla aika halpa tietysti :)
8
Kodin mausteinen kokkaus / Tontun Chilipata
helmikuu 20, 2012, 13:44:51 ip
Sunnuntain kunniaksi piti pataruokaa tehdä. Kausiluontoisesti ainekset ovat hieman purkkitavaraa, mutta varmaan sesonkien mukaan jokainen osaa muuttaa reseptiä.

1.6Kg karjalanpaistilihoja
2 purkkia tomaattimurskaa
1 purkki punaisia kidneypapuja chilikastikkeessa
5 haarukallista Fatalii Nagaa etikkaliemessä
1 pussi pakastemaissia
1 pussi keittojuureksia (laiskuus)
2 isoa sipulia
1 valkosipuli
2 rkl siirappia
3 isoa paprikaa
2 ruokalusikallista raakakaakaota
1 ruokalusikka kanelia
2 kourallista silputtua varsiselleriä
1rkl timjamia
suolaa pippuria
reilusti Santa maria Grill & BBQ mesquite mausteseosta
3rkl Curryä
1rkl Tomaattipyreetä

Elikkäs aamulla lihat lämpimään ja iltapäivästä ruskistetaan lihat pannulla. Silputaan kaikki silppuamista vaativa melkoisen krouviksi palaseksi. Otetaan iso valurauta pata laitetaan sinne tölkkitavarat pohjalle ja pakasteet. Päälle ruskistetut lihat ja pannun huuhteluvedet. Lisätään hieman pilkottuja aineksia ja sekoitetaan. Sitten mausteita reilusti päälle ja lisää silppua perään. Chilinä tällä kertaa Nagasäilykettä, kun en jaksanut tuoreita poimia, tosin tuo fassen nagaliemi on hyvää ja tulisuus oli tuolla 5 haarukallisella juuri sopiva. Kuitenkin chiliä saa sinne laittaa sen verran, kunnes järki sanoo, ettei enempää ja vähän päälle. Tuntuu tulisuus hienosti sekoittuvan haudutuksen aikana. Normaali keittoon jos pistää noin paljon nagaa, niin menee urheilun puolelle. Eli ladotaan kaikki ainekset pataan ja vähän vettä perään, että hautuu hienosti. Kansi päälle ja uuniin ensin 250 astetta sen aikaa, että alkaa porisemaan ja lämmöt 125c tienoille. Odotellaan 4 tuntia välillä varovasti pataa käännellen ja aloitetaan lisukkeen valmistus.

Lisukeeksi Kinoa mössöä.
1 osa kinoaa (vaikka kahvikupillinen)
2 osaa vettä
sentti voita
kukkakaalia
paprikaa
parsaa
forest blend maustetta
suolaa pippuria
balsamicoa

Otetaan kahvikupillinen kinoaa tiheään siivilään, kaadetaan sihdistä läpi ensin vedenkeittimellinen kieuhuvaa vettä ja tämän jälkeen huuhdotaan reippaasti hanavedellä, niin kuumalla, kun lähtee. (Kinoasta poistuuu pahan maukuinen pinta jyvistä.
Annetaan kinoan valua sihdissä sen aikaa, kun pilkotaan hieman parsaa, kukkakaalia ja paprikaa pieniksi sattumiksi.

Tämän jälkeen heitetään valutettu kinoa rasvattomaan pannuun ja "paahdetaan" hetki. Tämä lisää pähkinäistä makua kinoaan. Heitetään sekaan pilkotut rehut ja pyöritetään pari kertaa. Sekaan 2 kahvikupillista vettä ja keitelllään 15min. Jos neste meinaa kadota kokonaan, niin liruttain lisää. Lopputuloksen pitäisi kuitenkin olla kuivahkoa. Kun kinoa alkaa tuntumaan hampaisiin mukavan al denteltä, niin sekaan sormen paksuinen siivu voita, kolme ruokalusikkaa balsamicoa, santa maria forest blend myllyseosta ja sopivasti suolaa sekä pippuria.

Sitten ei muuta, kun chilipata pois uunista ja aloitetaan pleittaaminen. Nautitaan sisäisesti.

Ruoka oli, mitä kaapista sattui löytymään tyyppistä, mutta makuyhdistelmä oli aivan mieletön. Uunikypsennyksen sijaan padan voi hyvin heittää myös takkaan ja ruoka tulee pitkän ulkoilun päätteeksi valmiiksi. Meillä vaan ei kerinnyt tähän hätään palamaan takka valmiiksi :)

Muutamassa kohtaa tuli oikaistua vähän turhaankin noilla pakasteilla, että siitä vaan tuoreita tilalle, jos kokee tarpeelliseksi. Ja noita maustemyllyjen sisältöjä voi tutkia googlella, jos ei satu maustekaapista valmista löytymään.
9
Moi, lohta lähdössä savustimeen ja tuossa tuli karsittua myös huonoja oksia pois pihan hopeapajusta. Tuli mieleen, jotta lehtipuuhan tuo, jotta soveltuisiko savustukseen?

En Suomen kielellä löytänyt mitään viittausta, mutta englannin kielisellä hakusanalla white willow smoking löyty kyllä vaikka mitä :-P

Poppamiehen piippuun siis kuuluu näköjään ja sairraan kovalla kilohinnalla myyvät poppamiessivuilla... Rakkautta, tarkuutta ja "Suojelusta" kuulemma tarjoaa, kun tuota tupruttaa piipussa.

Heh, no joo, mutta onko kukaan koittanut miltä maistaisi? Kirsikkaa ja omenapuuta on tullut käytettyä hyvällä menestyksellä... Entäs lehmus sitten?
10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Tontun tuliset 2011
maaliskuu 29, 2011, 13:53:58 ip
Aloitetaans päiväkirjan pitäminen, ettei unohdu.

Elikkäs baut 3 viikkoa sitten lähti uudet taimet uuteen taimettamoon. Keskikokoinen sängynaluslaatikko, jossa kivivillassa chiliä kurkkua ja tomaattia. Valaistuksena 2kpl 60cm loistareita. Toinen 12h valojaksolla, toinen aina päällä. Ei hyvä, mutta toimii.

Lisäksi talvettamossa pärjäävät nyt 3 vuotiaat kasvit ihan ok, tosin satoisimmat kasvit saavat vielä  leikkuuterapiaa ennen kauden alkua. Koko talven kestänyt satoaminen on vaatinut veronsa ja iso osa päävarsista on kuivunut. Mullan vaihto ja karsinta siis keinona tähän.

Kasvaria lähinnä tiivistän, kunhan se tuolta lumen alta saadaan kaivettua, mutta mitään suurempia muutoksia sinne ei ole luvassa. Mitä nyt autopotteja tulee multapuolelle jollakin tapaa, tai ehkä niille teen pienen seinäkasvarin lisää jos kerkiän.

Lajikelistaa laitan tähän, kunhan kotona postailen. Oikeastaan tämä aloitus sen takia, että muistan koska lähti siemenet veteen. Nythän ne on jo ihan ok mallilla, ekat lehtiparit kehittymässä suurimmassa osaa. Kärsältä tilatut kurkut oli muuten käsittämättömän elinvoimaisia. Ensimmäisen yön aikana puskivat ylös ja nyt vähän tuntuu, että niille täytyy rakentaa vielä oma hydro taimetukseen, kun kasvavat ihan omaa tahtiaan. Kasvariin mahtuvat kyllä, mutta siihen taitaa mennä vielä piiitkä tovi.
11
Minulla on elokuun puolivälistä jatkunut experimentti sisälle nostettuna. n. 1.5mx1.5m chili, lajikkeeltaan fresno. Todella tuuhea ja suuri kasvi kyseessä. Alunperin tarkoitus oli vain kypsyttää pari podia sisällä, mutta homma on nyt jatkunut kaikessa mielenkiintoisuudessaan. (podit siis kypsyi jo 1.5kk sitten)
Kasvarin ebbistä nostin muuttolaatikon kokoiseen laariin kasvin ja kevytsoraa päälle. Nyt kasvi on tosiaan yli 2kk viettänyt sisällä tuossa kevytsorassa. Ainoa huoltotoimenpide on ollut vesijohtovettä kokispullollinen juurakon niskaan pirskotellen. Ei siis mitään aktiivista osaa laarissa, eikä lannotteita vedessä ja phkin aivan päin honkia. Valaistuksena hajavaloa 4x120cm loistareiden laitamilta.
Mitään ei ole leikattu alas. Arviolta parisataa nuppua kyllä varisi kasvista alas, mutta lehdet vihertää kauniisti ja kasvi voi silminnähden loistavasti. Aivan käsittämätöntä. Eikä tuota voi kitkeä poiskaan, kun näin mielenkiintoiselta vaikuttaa. Näin siis hoidan tätä, koska missään tapauksessa en kuvitellut talvettavani tuota, kun muutenkin on jo varattu tila aivan täynnä.
Elikkäs ihan vinkkinä vesiviljelyä harkitseville, että itseasiassa voi olla aika simppeliäkin touhua.

En nyt tarkoita sitä, että mitään uutta kasvia saisi näillä eväillä syntymään, mutta kasvun ylläpitäminen ei välttämättä vaadi mitään miljoonan dollarin investointeja laboratoriolaitteisiin, vaan joskus ongelmatilanteetkin voi ratketa olemalla tekemättä mitään. Kyllä ne kasvit yllättävän vähälläkin pärjäävät, jos ei ole täysi satokausi päällä.

Seuraillaan tässä miten kasville käy, infoa tulee kunhan joku muuttuu.
12
Moro, onko joku muuttanut tän palstan fonttiasetuksia, vai onko mulla 2 konetta yhtäaikaa mennyt jotenkin sekaisin? Fontti on muuttunut hieman isommaksi ja vähän narrowiksi. Ei muuten haittasi, mutta tällä miniläppärillä näyttää karmealta. Voi tietysti olla, että tuo poikani on räpännyt himakoneista asetuksia... Täytyy kattoa duunista huomenna myös. Mutta että kahdessa koneessa yhtäaikaa.
13
Kodin mausteinen kokkaus / Lihan savustus vinkkejä
elokuu 14, 2010, 21:17:47 ip
Eli tähän ketjuun vois kerätä vinkkejä lihan savustukseen. Itsellä on juuri sian niska aka kassler 3kg savustunut 7 tuntia pöntössä. Ideana tehdä vähän pull porkin tapaista lihaa. Nyt lämmöt 78c lihassa ja tavoite 89c. Pönttö tykkää pitää lämmöt 150c tietämissä mikä on liikaa jenkkiohjeiden mukaan, mutta kehitellään. Pintaan meni oma dry rub eli kaikkee hyvää maustetta seoksena pintaan hierottuna. Kohta käärin lihan folioon ja jatkan lämpöä, jotta keräis loput lämmöt. Oikea pull pork kuuluisi tehdä lavan yläosasta, mutta sitä on vaikea saada. Niskasta tulee kokemuksen mukaan myös hyvää. Savuun käytetty reilusti omaa kirsikkapuuta. Olen kokeillut myös fileitä ja makkaraa ym. Mutta kasslet tuntuu olevan paras possun osa tähän tarkoitukseen mitä lihatiskeistä löytyy suoraan. Kerron myöhemmin miltä maistui. Pahoittelut tähän väliin mahdollisista typoista, kirjoitin tämän kännykällä. Mutta, lihan teko on pop, joten kertokaa omia vinkkejä/kokemuksia lihasavuista, itse olen koukussa. Pihalla tuoksuu suorastaan taivaalliselta!
14
Kodin mausteinen kokkaus / Pakastamalla saa popan pois.
heinäkuu 27, 2010, 15:54:16 ip
Tässä joku aika sitten ihmettelin, kun pakastetut nagat ei rääkännytkään ihmisiä entiseen malliin... nnnoh.
Eilen tulin kotia reissusta ja poikkeuksellisesti tyhjä talo tyhjine jääkaappineen venas perillä. Ei löytynyt muuta ruokaa, kuin viimevuotisia sadon korjuun ajoilta peräisin olevia täytettyjä jauhelihapaprikan puolikkaita. Nää oli jäänyt siitä syystä syömättä, että niiden valmistukseen käytettiin lähinnä, nagaa, savinaa ja scotch bonnettia. Tulihan niitä syötyä, mutta roffien jälkeen pelko jäi ja niin jäi ylimääräiset paprikatkin, siis pakkaseen.

Noh nyt pelonsekaisin tuntein otin ja vetäsin pari kolme tuommoista iltapalaksi ja wau. Tulisuus oli laskenut semmoiselle kaupan punainen jalapeno tasolle, mutta kaikki ne mahtavat maut mitä noissa tulisimmissa on, niin maistui vieläkin entiseen malllin ja ruokahetki oli lopulta mitä mainion.

Elikkäs vinkkinä, näin satokaudelle, jos joskus lähtee vähän kokilla keulimaan ja vieraat syö pelkkää leipää ja jugurttia, niin kannattaa pakastaa ne ruuat. Tulee sopivaa ja hyvää :-)
15
Edistyneempi chilinkasvatus / Ebbin soramäärä
heinäkuu 14, 2010, 22:02:20 ip
Tuossa oli alkukaudesta puhetta, kun laitoin suht reilun kerroksen n. 30cm soraa ebbiin. Noh nyt kävi 2 päivää sitten pieni moka, kun lainasin akkulaturille sähköä vajasta. Oli sitten kasvihuoneen jatkoroikka jäänyt irti seinästä ja kasvit oli pahimman hellepiikin aikaan yli 24h ilman kastelusykliä. Onneksi silloin huomasin, että Palermo Sweet roikottaa lehtiään ja korjasin tilanteen.

Tästä kuitenkin tuli aika vahva näyttö siitä, että soran määrä lisää virheensietoa mukavasti. Normaalisti menee 5 sykliä päivässä, joten tätäkään tuo sora ei häiritse.

Fassen sivuilla kuulemma lukee, ettei yli 10cm ole tarpeen. Haluasin kuitenkin herätellä toisentyyppistä ajatusta tästä.

Toki kasvit vajuu melkein sinne pohjalle asti, kun isot kivivillakuutiot käytössä, mutta hyvin äkkiä näistä vajuneista varsista alkaa työntää juuria, joten ei mene hukkaan sekään varsi.

Että tämmöstä.
16
Moi,
Ajattelin, että tästä saattaa olla muillekkin hyötyä. Annan tänään illalla isälleni ensimmäisen hydron syntymäpäivälahjaksi ja kirjoitin mahd. perusteelliset ohjeet kylkeen. Tästä siis johtuu kirjoitusasu. Eli kahdesta syystä julkaisen tännekkin. Toinen on se, että ompahan otsikon alla kiteytettynä asiaa ja toisekseen tätä voisi jatkojalostaa, mahd asiavirheet korjata jne.

Lahjabublerin käyttöohjeet:

Mukana tulleet lannoiteliokset ovat:
-NPK hydrolannos (vihreä liuos)
-Salpietari (kirkas liuos, rakeinen koostumus)
-Topmax kukituslisä (toimitetaan myöhemmin, kun sitä tarvitaan)

Bubleriin on ladattu 15.6 tuoreet liokset, jonka koostumus on 35ml NPKta ja 20ml Salpietaria stokkiliuoksina ja siis loput vettä.

Veden ph arvon tulisi olla väliltä 5.5-6.5. Ainakin oman pihakaivon ph osuu juuri tuohon, joten luonnovettä ei välttämättä tarvitse säätää ollenkaan. Phn laskeminen onnistuu vaikkapa sitruunahapolla, tai siihen tarkoitetuilla ph down liuoksella.
Jos ph:ta joutuu säätämään on tärkeää sekoittaa lannoitteet veteen ennen mittausta ja happamoittamisen jälkeen pitää liuoksen antaa asettua ainakin puolisen tuntia, jotta nähdään todellinen mittaustulos.

Stokkilioksien valmistusohje:
Otetaan 1dl ravinnetta kuivatavarana ja sekoitetaan se yhteen litraan kuumaa vettä, sekoitetaan kunnes kaikki on liuennut. Näin saadaan n. 10% ravinneliukset, joiden annostelu on helpompaa.

HUOM! Ravinteita ei saa koskaan sekoittaa keskenään ennen lopullista ravinneliuoksen valmistusta. Aineet reagoivat keskenään ja tuloksena on purkillinen harmaata höttöä jolla ei tee mitään.
Ravinteet on myös säilytettävä valolta suojattuna, valossa niihin alkaa kasvaa vaikka mitä.

Lannoitelioksien säätely tarjoaa hydroviljelyssä mahdollisuuden säädellä kasvien kehitystä. Runsas typpipitoisuus kasvattaa kasvia ja typenosuuden vähentäminen saa kasvin kukkimaan ja tuottamaan satoa.
Eli, alkuvaiheessa salpietaria annostellaan hieman yli puolet NPK liuoksen määrästä ja, kun kasvu lähtee hyvin käyntiin pudotetaan suhde puoleen NPKn määrästä.

Kun kasvit näyttävät riittävän isoilta tuottaakseen satoa voidaan salpietarin määrää vähentää tästäkin. Kasvit kyllä aika hyvin ilmoittaa mitä haluavat.
Kokonaisravinnepitoisuus on näin ensialkuun alhaisempi, kuin normaalitaso. Npkn määrän voi nostaa jopa tasolle 90ml / 40ml. Tätä ravinnetasoa käytin viime kesänä isoille kasveille, eikä yliannostuksen oireita näkynyt. Kuitenkin kasvin ehdoilla ja vähitellen kokeillen.
Kun kukitusvaihe on selkeästi päällä aloitetaan Topmax kukitus ravinnelisän antaminen. Tämä on erikoista ja suhteelisen arvokasta biologista hivenaine lisää. Ohjeet ja lannos tulee myöhemmin, kunhan pääsen tuotetta kokeilemaan omilla kasveilla☺

Bubleriin vaihdetaan ravinnelios n. 2 vko välein. Samalla siis muutetaan ravinneliuosta tarpeen mukaan.
Veden määrää tulee tarkkailla. Aluksi veden pinta pidetään kasviruukun pohjan yläpuolella, eli ämpäri lähes täynnä. Kun juuret kasvavat, niin veden määrää voidaan vähentää. Lopultahan juuret ovat purkin pohjalla asti ja kasvi juo paljon. Silloin pinnan vaihtelusta ei ole suurta vaaraa.

HUOM! Jos vesi vajuu liian alas, lisätään pelkkää vettä.

Ainoastaan vaihtoväleissä lisätään ravinteita, näin veden EC-arvo pysyy suunnilleen oikeana.
Loppukaudesta kasvi voi olla hyvin janoinen, tällöin vaihdetaan vesi useammin, jos 10L katoaa äkkiä.

Pumppu pidetään aina käynnissä ja juurille tulee olla aina vettä.

Hydroon on istutettu lajike c.pubences suvusta nimeltä Rocoto Red. Siitä liitteenä lisätietoja. Kasvin totutus ulos on jo aloitettu, mutta hallaharsoa olisi hyvä käyttää pari viikkoa kasvin ympärillä, ettei pääse palamaan. Pubences on parhaimmillaan monivuotisena kasvina. Tässä viljelyjärjestelmässä kasvi pärjää mainiosti talven yli, kunhan sille järjestää hieman lisävaloa ja riittävästi lämpöä. Esimerkiksi energiansäästölamppu, tai pari pitää kasvin hengissä talven yli 12h valojaksolla.

Talveksi lannoituksen määrää on hyvä hieman vähentää ja kasvia kannattaa leikata alas, kunhan sato valmistuu. Alasleikkaus tuntuu vain parantavan seuraavan kevään kasvua.
17
Elikkäs juuri sain muovitettua uuden ebbini. Nyt tarttis vielä keksiä mistä tuohon resotankit. Tilavuutta saisi olla 700-1000l ja korkeutta max 80cm. Eli pitäisi mahtua tuonne hyllyjen alle... Useammastakin voin ketjuttaa, mutta mahd redi kohtuuhintainen tarttis löytää.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7563.0
Siis tuosta systeemistä kyse.

Tilavuutta yhteensä tuossa laskin olevan 760L, mutta vain puoleen korkeuteen olisi tarkoitus täyttää. Eli vettä mene syklissä tuonne n. 300L ja reserviä pitäisi myös jäädä.
18
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Tontun tuliset 2010
toukokuu 18, 2010, 12:38:07 ip
Kausi on nyt ollut käynnissä jo pitkään, mutta lumen aiheuttama kasvihuoneen sortuminen vei innon harrastelulta. Taimet kivivillaan sain kuitenkin laitettua ja sisällä loistareiden alla toistakymmentä isoa kasvia viimekaudelta.

Nyt viimeiset 2 viikonloppua on tullut aherrettua kasvihuoneen kanssa ja painekyllästetystä rakenteilla entistä ehompi huone.


Tässä yleiskuva virityksestä. Eli runko on "kakkoskakkosta" ruuvattuna puiseen sokkeliin. Seinäelementit on vanhaa alurunkoista ja kattomuovit tulee lopulta tuohon puiseen kiinni. Kattokomioihin tulee vielä myös vaakaparrut.

Mutta tuo tämän kesän iso juttu on nuo laarit mitä kuvassa näkyy. Eli ne on tehty terassilaudasta ja noihin viritän lopulta allasmuovin päälle. Elikkäs mielestäni aika siisti ebb/flooderi tulossa. Alla on semmoinen 60-80cm tilaa resoja varten, niitä saisi olla sen verran, että vois 3 viikkoa olla vaikka poissa, jos sattuu lomakaipuu iskemään.
Viimekesän multakasteluun meni hermot ja nyt siis pääpaino on tuolla vesisysteemillä ja sen lisäksi ulos istutetuilla multakasveilla.


19
Nyyhk, talvilomalta palattua odotti surullinen näky kotona. Lunta oli tullut 30cm kasvihuoneen päälle ja nyt keli muuttui suveksi. Kattopalkki oli vääntynyt ässämutkalle ja sen seurauksena koko uusi hieno kasvihuoneemme on täysin tuhoutunut rungoltaan. :-( Surullista. Nyt meillä ei sitten ensi vuonna olekkaan hienoa alumiinirunkoista huonetta, vaan puurunkoinen häxätin. Onneksi sentään muovit näyttää ehjiltä.

Sanoinkuvaamatonta miten paljon ottaa päähän.
20
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010012110970821_ul.shtml

Koskakohan tätä aletaan kieltämään.

Ei pojilla sitten kantti riittänyt, hysteerinen mamma roudaa sairaalaan.
21
Toinen paheeni chilin lisäksi on Espresso kahvit. Tällähetkellä homman hoitaa kiireiseen arkeen sopiva automaatti kone. Tulevaisuuden suunnitelmissa on La Pavoni Europiccolo yhdistettynä laadukkaaseen kahvimyllyyn. Näistä ensimmäisenä hankinnan kohteena olisi tuo mylly. Onko muita kahviharrastajia foorumilla? Lähinnä tuo sadon kuivaus pulveriksi kiinnostaisi, mutta saako sitä kahvimyllyä puhtaaksi kapsaisiinista? Chilikahvi on varmasti jännä tuttavuus, mutta en halua siitä jokapäiväistä aamuherätystä. Rasvaahan noihin jauhinkiviin varmasti tarttuu, joten hieman arveluttaisi 100e myllyn läpi chiliä pistää.
22
Edistyneempi chilinkasvatus / Ebbin "vikasietokyky"
syyskuu 09, 2009, 16:59:54 ip
Aika hyvin tuntuu ebbi sietävän virhetilanteita. Maanantaina oli isäukko kyläillessään lainannut roikalta sähköä pensasleikkuria varten, ja hups olipa jääny kasvihuoneen töpseli irti. Elikkä 2vrk ollut ebbi ilman vettä! Ihmettelin, ku oli alkanut roikottaa pari cayennee lehtiään. Noh yksi todella satoisa cayenne oli kaatunut, elikkä juurakko ei jaksanut pitää pystyssä, mutta muut kasvit näytti ihan vahingoitumattomilta. Melkoisen hyvin sanon ma. Onko odotettavissa lisävaurioita vai selvisinkö säikähdyksellä?
23
Elikkäs onks kellään ideaa mistä vois hommaa halpoja alusia noille 12L astioille? Mulla on esim scotch bonnetti niin hyvässä kukassa, et se on melkeen pakko nostaa sit sisälle tossa isossa loorassa, josko vaikka podit kypsyis.
24
Bongasin joskus jostain kirjasta reseptin, jota oon soveltanut muutaman kerran. En tiiä onko tämmöstä muut tehneet, mutta kuitenkin. Itte oon tehny kaupan chileistä.

1dl Kuivattua chiliä kokonaisena purkkiin ja peitetään auringonkukkaöljyllä
Antaa liota vähintään vuorokausi. (enempi parempi)
Seuraavaksi laitetaan koko sörsseli blenderiin, tai tarjotaan sille sauvvaa, niin että sörsselistä tulee mössö.
Annetaan mössön olla taas pari päivää.

Seuraavaksi laitetaan jonku kipon päälle kahvisuodatin pussi ja kaadetaan mössö siihen. Antaa valua päivä pari, niin että kaikki tulee talteen.

Lopputuloksena tulee todella kauniin väristä kirkkaan punaista öljyä, jolla kun wokkia ym maustaa, niin saa todella täyteläisen lämmön aikaiseksi. Tuntuu myös, että jopa semiluokan chileistä tulee paljon enemmän makua tälläviisiin.

Ja muuten säilyy ainakin toistavuotta tuo tavara, sen verran nykyinen erä kestänyt.
25
Olisiko tähän simppelimasiinaan helppo tehdä semmoinen Page break tyyppinen namiskuukkeli? Ongelmani on noiden kasvatuspäiväkirjojen venyminen. Mulla scrollisormi puutuu, kun noita aivan mahtavia kuvapäiväkirjoja selaa. Kuitenkin reippaammin kuvia latautuu aina jonniin aikaa. Minunkin päiväkirjaan ois kätevä, kun isomman kuvapäivityksen saisi omalle sivulleen.
Eiks oiski?
26
Mimmossii annoksia ootte antanu lehtiruokintana tuota tavaraa? Siis kemiran litkua. Mä kattelin tuolta nettisaitilta http://www.yara.fi/fi/Tuotteet/Tuotteet+viljelijoille/Lannoitteet/Kastelulannoitteet/Rakeiset_ja_jauhemaiset/Ferticare-HYDRO.htm

Ja aika hurjalle tuntuu tuo annostus ohjeessa :-) Lehtilannoitus juurikasveilla: 4 kg/100 l vettä tai 25-50 kg/ha

Eli niinku neljä desiä! 10L kastelukannuun raakana. Mä en oo tota yhteensäkkään noin paljoo minneen laittanu. Mitäs tää ny tarkottaa?
27
Sadon säilöntä ja käsittely / Chilien lämminsavustus
heinäkuu 19, 2009, 14:11:57 ip
Mites tämmönen? Onko paljon jengi kokeillut? Mulla ei oo vielä grillikatos ja muuratut hässäkät valmiina, niin ei pysty järeää kalustoa käyttämään. Tänä vuonna siis lämminsavustetaan sitävarten tehdyssä pöntössä. Kui pitkiä aikoja ootte antanu ja missä lämpötilassa? Mulla varastossa omenapuuta, leppää ja katajaa näitä varmaan kaikkia kannattaa käyttää... Mites tuo sokerin lisääminen soppaan, sopiiko myös chilien kanssa?
28
Kodin mausteinen kokkaus / Mihin katosi polte
kesäkuu 16, 2009, 15:10:48 ip
Sain tuossa siskolta tuliasiksi kaikki chilit mitä vanhasta "vexistä" Mankkaalta löyty. Cherry bomb, Habanero Red, Rawit ja joku suht tulinen jallu. Näitä popsinu hillitysti ja tehny keittoo ym. Mahtavia makuyhdistelmiä ja aivan tarpeeks tulista safkaa saa näillä aikaseks.

Noh eilisen Lihansyöjät ohjelman innoittamana tein kanahamppareita ja niille seuraavan kastikkeen:
1.5rkl sinappia
1.5rkl ketsuppia
Hunajaa
1 habanero 3 rawittia 1 cherrybomb
Mixeri päälle ja öljyä kunnes muistuttaa kastiketta.

Noh laitoin ensin varovasti pari teelusikkaa per hampurilainen siis muuten sisältö kanapihvi tomaatti juustoa ja leipää pannulla paistettuna.

Maisto, eikä tulisuutta ollenkaan... keittiöstä lisää ja sama juttu tulisuus tuntui viiveellä mutta erittäin mietona. Lopulta löin sitten koko satsin lusikoiden jokasen haukun päälle, kun ei muuten sämppylä imenyt. Eli tommonen satsi uppos chilejä huiviin, eikä oikeestaan polttanut. Yritin tehä urheiluhampurilaisen. Todella hyvää kuitenkin oli.

Noh hampurilaisten jälkeen iski kummastus onko tuliais chileissä jotain vikaa. Rupesin popsimaan samaa satsia raakana, paitti rawittia riitti yksi ja tulisuutta riitti jopa siihen asti, että mahaa rupes kivistämään. Onko niin, että tuo öljy jos sen käyttää heti toimii niinku suojakalvona?


29
Moi, tuossa foorumilla oli puhetta Nekon merileväuutteesta. Otin asiakseni selvittää miten onnistuisi.

Elikkäs seuraavan laista kuviota:
Kyseessä siis Merileväuute jauhe, postitus helppoa ja kovan luokan extracti.

Aluksi ottaisin 5kg tuota tavaraa, jotta nähdään toimiiko tää homma. (pienin mahdollinen erä)

Hintaa tuolle viidelle kilolle tulee mulle n. 145e veroineen päivineen.
Tässä annosteluohje:
Merileväjauhetta sekoitetaan. 400 g - 600 g / 1000 l vettä.
Seos pitää käyttää n.1-2 vrk:n kuluessa.

Elikkäs pikaisen laskennan mukaan jos otetaan ohjeeksi 500g / 1000L, niin silloin sopivaksi kerta-annokseksi voitaisiin määrätä 500g.

Jotta viittin hommaa ruveta hoitamaan, niin 6e/satsi ois varmaan kohtuullista, ottaen jälleen huomioon, etten tiedä kaikkia muuttujia jne. Isompia eriä tilaamalla tuota hintaa saadaan alaspäin, mutta en vielä tiedä miten tää lähtee vetämään.

Eli toisinsanoen yhdelle 500g satsille tulisi hintaa 20,50e/satsi. + toimituskulut = 1000L valmista uutetta.

Onko jengillä kiinnostusta ottaa tuota tavaraa?

Sama meininki, kuin tuon hydron kanssa, eli voin ruveta hoitamaan jutskaa, jos porukat sitoutuu sitä ostamaan...
30
Mulla on pienehkö ongelma. Ennen muinoin kauniimpi osapuoli oli jopa kovempi chilipää, kuin allekirjoittanut. Nyt kuitenkin perheen lisäyksen myötä on herännyt kysymys kuinka kapsaisiini imeytyy äidinmaitoon? Toisin sanoen halu syödä Yber mättöä on kova, mutta ei vaan uskalla ultimate meinikeihin ryhtyä, kun ei oo lyödä faktaa pöytään. Minun henk. koht. etiäinen on, että antaa mennä vaan, mutta onko teillä jotain käytännön kokemuksia, tai "tieteellistä faktaa" kertoa aiheesta?