maaliskuu 18, 2025, 22:25:33 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - timppa

1
Chililajikkeiden arvostelut / Vs: Inca red drop
tammikuu 22, 2011, 18:16:07 ip
Kuva Inca red dropista, tämä kasvi on kaksi vuotinen yksilö:



Omasta mielestäni ihan kelpo lajike. Soveltuu myös ihan pelkästään sisäkasvatukseen, sillä on suhteellisen pieni kokoinen kasvi. Poditkin on verrattain nopeita kypsymään ja baccatumeille tyypillinen raikas hyvä maku tekee lajikkeesta sellaisen, että se menee monien muiden lajikkeiden edelle, kategoriassa "pikkuchilit".
2
Myydään pari kasvia:

HARVINAINEN VILLICHILI:
C. CARDENASII 904750136:



Iso kasvi, joka kukkii (ainakin vielä nyt). Toin juuri äsken sisälle kasvihuoneesta. Hintapyyntö 25 euroa ruukkuineen. ISO paksuseinäinen hieno saviruukku. Reilu 2 vuotta vanha kasvi.


BODE AMARELLA (c. chinense):



Hintapyyntö ruukkuineen 15 euroa. Paksuseinäinen pinnoitettu saviruukku. Tämäkin kukkii. Isohko Bode Amarellaksi, mutta ei mikään iso kasvi kuitenkaan.

ETENKIN CARDENASIILLE TOIVOISIN UUTTA KOTIA PIKAISESTI!!! Jos harvinaiset villichilit kiinnostaa, niin nyt on AINUTLAATUINEN TILAISUUS.

NOUTO LAPPEENRANNASTA. ENSIMMÄINEN, JOKA NOUTAA KASVIT, SAA NE. En varaa niitä kenellekään, vaan kuten sanoin, ensimmäinen joka noutaa ne saa ne.


LISÄTTY:

LISÄKSI ON MAHDOLLISTA OSTAA:

pari vuotias TORENOG, tosi iso Torenogiksi ja se on arviolta 50-60 litraisessa ruukussa. Hp ruukkuineen 20 euroa (ruukku maksaa uutena enemmän, KUTEN KAIKISSA MUISSAKIN MYYTÄVÄNÄ OLEVISSA CHILEISSÄ).

VILLICHILI CHACOENSE YELLOW. ISOHKOSSA PINNOITETUSSA SAVIRUUKUSSA. ISOHKO KASVI, noin 1,5-2m korkea. Hp ruukkuineen 20 euroa.


TOINEN LISÄYS:

Ainii... on tuolla pari lanceolatumiakin, niistä ainakin toinen joutaa myyntiin. Pienempi Hp. 20 euroa ruukkuineen (isohko on tämäkin ja 2v kasvi). TAI Isompi 35 euroa ruukkuineen. ISOMMASTA KUVA



Painaa ruukkuineen ihan älyttömästi.

Yhteydenotot
PRIVALLA tai sir_timppa@hotmail.com
3
Laitetaan nopea päivitys.

Oma kauteni oli lähinnä välivuosi, vain edelliseltä kesältä jääneet noin 10 kasvia oli ja on vieläkin kasvihuoneessa. Lähinnä harvinaisempia lajikkeita, villichilejä. Chaco yellow, chaco red, c.galapagoense, c.lanceolatum, ja jokin tosi pitkä numerolajike vissiin 10 numeroa peräkkäin, en muista mikä se oikein on. Sitten normaalimpia lajikkeita rocoto grande, torenog ja joku pikku chinense (sitäkään en nyt muista mikä se oli, brasiliasta peräisin on sen siemenet kuitenkin). Pimenta de neydekin oli, ja komea kasvi olikin! Se pahusvie kuolla kupsahti sitten parhaimpien helteiden seurauksena.

Niin ja 904750136 C. cardenasii. Tämä oli se pitkänumero lajike. Lisäksi on vielä joku villichili.
4
Sanoisin kyllä, että ilman muuta heti musiikkiopistoon. Saa mm. soittoasennon (kropan ja sormien asennon kielillä) ja kaikki muutkin jutut heti kohdilleen. Alusta saakka kun on jutut kohdillaan, niin on paljon helpompaa koko homma. Itsenäisesti opettelemalla tietysti oppii myös, mutta myöhempien ongelmien välttämiseksi todella suosittelen opistoa. Neuvovat varmasti myös kitarahankinnoissa.
Musiikkiopistossahan soitetaan klassista kitaransoittoa akustisella nailonkielisellä kitaralla, tai ainakin itse sain aikoinaan klassisen koulutuksen. Siitä on erittäin helppo sitten lähteä soittamaan muutakin [mielekkäämpää ;) ] musiikkia.
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Timpan (timpp) chilit
heinäkuu 19, 2009, 02:00:15 ap
Lainaus käyttäjältä: naga morich - heinäkuu 18, 2009, 19:10:25 ip
Mihin aikaa olet nuo pubet idättänyt ja oletko vieny kaikki kasvit siin toukokunn lopussa ja kesäkuun alussa?


Isot pubet on viime vuotisia kasveja. Tämän vuotiset aikaisimmat uudet pubet idätin joulu-tammikuussa ja ne on luonnollisesti paljon pienempiä kasveja kuin ylivuotiset. Joidenkin idätys jäi myöhemmäksi. Pubet kannattaa kuitenkin idättää hyvissä ajoin tai jää sato saamatta. Parhaimmillaan pubet on ylivuotisina suurina kasveina. Lähes kaikki on viety ulos toukokuun puolella, pikku kasvarissa olevat pienemmät taimet vähän myöhemmin kesäkuun puolella. Pelkäsin keväällä pitkään, että tulee vielä hallaöitä ja halusin säästyä "ulos-sisään-ulos" -roudaamiselta, joten suurimman osan ulosvienti jäi vähän myöhäksi.

6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Timpan (timpp) chilit
heinäkuu 18, 2009, 18:53:31 ip
Yllättävän hyvin ovat kasvaneet ulkona. PI 585262 kuvassa on tosiaan vain yhdestä kasvista pieni osa. Sain otettua koko kasvista kuvan ylhäältäpäin. Täytyy vähän korjailla sen mittoja, näyttäisi, että leveyttä tai halkaisijaa kasvilla onkin varmaan 2,5 metriä! :)




Kukkia on mahdotonta havaita tällaisesta suuremmasta kuvasta, mutta ne on pieniä pisteitä, joita näkyy siellä täällä. Kasvi kasvaa isossa 600mm ruukussa.
7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Timpan (timpp) chilit
heinäkuu 18, 2009, 18:00:54 ip
Innostuin ottamaan vähän lisää kuvia tänään illansuussa. Ilta aurinko paistoi mukavasti ja kasvit näytti valossa aika hyviltä.



PI 441551 (c. baccatum).
Oma ehdoton suosikkini sellaisenaan syötynä. Mieto lajike. Aivan absoluuttista herkkua voimakkaan makuisen juuston kanssa leivän päällä.




Inca Berry (c. baccatum).
Mukavan makuinen pieni podinen satoisa bacca.




Ubatuba Cambuci (c. baccatum) kypsyttelee satoa. Lähes samanlainen kuin muutkin kellopaprikachilit, tämä on jokin paikallinen versio. Jotkut podit on vähän tulisempia kuin vastaavat muut.




PI 585262 (c. pubescens). En ole ennen nähnyt missään kasvissa yhtä paljon kukkia kuin tässä nyt on. Kuvasta ei näe kuin pienen osan kasvista ja oli vaikeaa saada kukkia näkymään kuvassa. Ehkä tästä kuitenkin vähän näkee mistä on kyse. Kasvi itsessään on valtavan kokoinen, vajaa pari metriä korkea ja vähintään yhtä leveä pusikko.




PI 260567 (c. baccatum). Tämän kokoisena kasvina hyvinkin kompakti baccatum. Nätin muotoinen kasvi baccatumiksi, sillä baccat yleensä tuppaavat olemaan ei-niin-nättejä.




Linssilude. Meinasi olla edessä aina kun otin kuvia.




Ruusutkin kukkii pihalla chilien seassa.




Canario (c. pubescens). Suurikokoinen ylivuotinen kasvi. Korkeutta itse kasvilla 2,5 metriä ja ruukkukin on 80 cm korkea, joten on aika vaikuttava näky kun se kohoaa 3 metrin korkeuteen. Tämä yksilö on aika harvaan kasvanut hujoppi, toisin kuin toinen aikaisemmassa kuvapäivityksessä näkyvä canario. Canario tekee keltaisia suuria podeja, jotka on kyllä suurta herkkua!




Biquimho (c. chinense). Pikku chili vaihtarina Brasiliasta. Kerrostalokasvatukseen ikkunalaudalle varmasti oikein passeli lajike.




Caribbean Red Habanero (c. chinense). Erinomainen chinense. Nätti kasvi, joka tekee paljon satoa. Pysyy hyvin hengissä talven yli, ei ongelmia tuholaisten kanssa. Kaiken kaikkiaan oikein erinomainen habanero.

8
Chililajikkeiden arvostelut / Vs: pimenta da neyde
heinäkuu 18, 2009, 15:52:04 ip
Lainaus käyttäjältä: naga morich - heinäkuu 18, 2009, 01:44:21 ap
Lainaus käyttäjältä: timppa - heinäkuu 17, 2009, 22:33:42 ip


Oma Pimenta de Neyde. Keväällä lehdet oli vielä vihreitä, nyt tummia. Kasvi on ollut auringossa koko kesän. Kukan nuppuja on ollut jo pitkään, mutta vasta nyt heinäkuun puolivälissä ne ovat alkaneet aueta. Kasvi on reilun puolen metrin mittainen. Tarvitsee vähemmän kastelua kuin muut vastaavalla paikalla kasvavat chilit. Osittain siitä syystä kun kasvi on pienempi ja chinenset kasvaa vähän hitaammin kuin muut. Ehkä myös lehtien tumma väri edesauttaa vähempään veden haihtumiseen lehtien pinnalta(?). Lannoittanut olen kasvia ihan vastaavasti kuin muitakin.



Hieno on kyllä. onko ollut kauankin ulkona? Milloin idätit?


Idätin tämän hyvissä ajoin heti vuoden vaihteessa. Ollut ulkona siitä saakka kun yölämpötilat toukokuussa olivat tarpeeksi korkeita. Tarkkaa aikaa en muista, mutta olisikohan ollut toukokuun puolivälistä saakka ulkona. Oli ensin harsojen alla kaikkiaan pari viikkoa ja sen jälkeen paikassa, johon paistaa suoraan aurinko päivällä.
9
Chililajikkeiden arvostelut / Vs: pimenta da neyde
heinäkuu 18, 2009, 00:33:23 ap
Jep, siitä(kin) erikoinen lajike, että podit ovat tosiaan saman värisiä raakana ja kypsänä. Kypsän erottaa oikeastaan vasta kun podin halkaisee ja katsoo sen sisälle. Raa'assa on sisällä vielä vähän vihreää, kypsässä ei. Kypsät podit saattaa myös tuntua vähän raakoja pehmeämmiltä.
10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Timpan (timpp) chilit
heinäkuu 17, 2009, 22:56:52 ip
Jeps. Muoviämpärit on ihan näppärän kokoisia ensimmäisen vuoden kasveille ja halpoja hinnaltaan. Saviruukkujen ja muoviastioiden välillä en ole huomannut eroa kasvussa, enkä usko sen suuremmin vaikuttavankaan. Merkitystä kasvuun on ruukun koolla ja lähes kaikki saviruukut on minulla isompia kuin ämpärit. CGN 19198 #2 on viime vuodelta ja se on hybridilajike c.sp x c.pubescens. Muistuttaa vähän rocopicaa. Oma kasvini ei tehnyt viime vuonna ollenkaan satoa, laitoin sen viime vuonna tosin itämäänkin vasta liian myöhään, vasta kesän alussa, joten ei mikään ihme ettei satoa tullut. Nyt ylivuotisena kasvina se näyttää tekevän satoa vähintään viime kesänkin edestä! Hyvä niin.

Lannoitteena olen käyttänyt tänä vuonna Hesin Soil -lannoitteita, joita tilasin keväällä useita kymmeniä litroja. Tuntuu toimivan vähintään yhtä hyvin kuin biobizzit (ellei jopa paremminkin), joita oli viime vuonna käytössä. Ei biobizzeissä mitään vikaa ole, oikein erinomaisia nekin. Vähän hintavia vaan, ja hintaero litrahinnassa korostuu tämän kokoisessa chilipuutarhassa jo melko paljon, kun lannoiteita kuluu sen verran runsaasti. Kasveja on kohtuu paljon ja monet ruukutkin on melko isoja.

Jotkut bonchit talvi tappoi, mutta kaikki ne, jotka säilyivät hengissä, ovat nyt taas isoja kasveja. Omasta mielestäni kyllä satoa ajatellen parempi on pitää kasvit talven yli suurina, eikä leikata niitä boncheiksi. Leikattuna tosin kasvit eivät vie niin paljoa tilaa ja sen vuoksi tulen leikkaamaan suurimman osan tulevana talvena jälleen boncheiksi. Ehkäpä pitäisi vaihtaa keväällä/loppu talvella bonchit suurempiin ruukkuihin aikaisemmin kuin mitä tänä vuonna vaihdoin. Vaihdoin ruukut vasta kun vein kasvit keväällä kasvihuoneeseen ja sieltä pihalle.
11
Chililajikkeiden arvostelut / Vs: pimenta da neyde
heinäkuu 17, 2009, 22:33:42 ip


Oma Pimenta de Neyde. Keväällä lehdet oli vielä vihreitä, nyt tummia. Kasvi on ollut auringossa koko kesän. Kukan nuppuja on ollut jo pitkään, mutta vasta nyt heinäkuun puolivälissä ne ovat alkaneet aueta. Kasvi on reilun puolen metrin mittainen. Tarvitsee vähemmän kastelua kuin muut vastaavalla paikalla kasvavat chilit. Osittain siitä syystä kun kasvi on pienempi ja chinenset kasvaa vähän hitaammin kuin muut. Ehkä myös lehtien tumma väri edesauttaa vähempään veden haihtumiseen lehtien pinnalta(?). Lannoittanut olen kasvia ihan vastaavasti kuin muitakin.
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Heinäkuinen Chili puutarha
heinäkuu 15, 2009, 19:34:49 ip
Yleisön pyynnöstä siis pientä päivitystä ja samalla pahoittelut, etten ole laittanut kuvia tänne pitkään aikaan. Kiva kyllä lukea viestiketjua pitkästä aikaa ja huomata, että kuvia tai päivitystä on oikein pyydetty lisää :)

Kasvihuoneissa kasvaa chiliä ja tomaattia. Tänä kesänä kasvatan chiliä myös ulkona, kun kasvihuoneisiin ei vain mahdu lähellekään kaikki kasvit.



Kuistia:








Talon edessä on pieni nurmikkoalue, jonka kansoitin rocotoilla:








Piharakennuksen edessä on myös paikka chileille:









Lisää kasveja pihalla:









Isommassa kasvihuoneessa vallitsee viidakko-olosuhteet:








Pienessä kasvarissa on pahasti vielä pieniä taimia, huonompi homma kun eivät suuremmaksi osaksi vielä edes kuki:







Muutamasta yksittäisestä kasvista kuvia.

Pimenta de Neyde:




Canario:




Lanceolatum:




CGN19198#2 kukkii valtavasti:



13
Lainaus käyttäjältä: asking - maaliskuu 08, 2009, 19:08:05 ip

En oo huomannu kattoa yksityisviestejä kun niistä ei oo
tullu mitään ilmoitusta sähköpostiin tai popuppia yms..



Voit säätää asetuksia:

--> Profiili -->Muokkaa profiilia - Yksityisviestien asetukset -->Näytä popup-ilmoitus, kun uusi yksityisviesti on saapunut. & Muistuta sähköpostilla aina kun saan uuden yksityisviestin --> Aina
14
Kodin mausteinen kokkaus / Chilipirtelö
helmikuu 27, 2009, 21:29:29 ip
En löytänyt haulla "pirtelö" mitään sivustolta. Chiliähän voi käyttää melkein joka paikassa ja tämä on kai sellainen, johon sitä ei perinteisesti varmastikaan ole yhdistetty.

Ihan normaaliin pirtelöreseptiin vain tuoretta chiliä mukaan. Tehosekoittimella pitkä sekoitus, niin muussaantuu kunnolla tasaisesti sekaan. Tietty jauhettakin voi käyttää.

Tässä resepti, jolla tätä tein (noin 7 dl pirtelöön):

Pari banaania, yksi canario, jäätelöä jonkin verran, kaakaojauhetta, maitoa sen verran että noin 7 dl tulee täyteen (tein tämän tuommoiseen palautusjuomapulloon). Kaikki ainekset tehosekoittimella sekaisin. Chiliä voi huoletta laittaa paljon enemmän sekaan sillä tuo yksi canario ei tunnu missään. Maito + jäätelö kun absorboi kapsaisiinin poltteen melkoisen efektiivisesti.
15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Timpan (timpp) chilit
helmikuu 25, 2009, 19:27:10 ip
Jeps. Itsellänikin ollut vähän suunnitelmissa korottaa tätä kasvihuonetta. Alle pari kerrosta harkkoja ei tekisi pahaa, mutta taitaa olla kuitenkin parasta jättää se oikeiden työkiireiden vuoksi tekemättä, sääli sinänsä :(

Meitä odotetaan mullan alta, meitä odotetaan sieltä, odotetaan sieltä. Ja vaikka moni itää innokkaana, niin ei gala idä vielä, eipä idä ihan vielä YUP:ta mukaillen c. galapagoenset ovat olleet jo pitkään joulukuun alusta saakka itämässä. Olen niitä odottanut innolla, sillä lajike on kuitenkin melko harvinainen ja mielenkiintoinen muutenkin. Muita lajikkeita on nyt itänyt ihan kivasti ja ensi kesästä tulee joka tapauksessa taatusti tulinen.
16
Juu ei näkynyt kuva. Ei mozillalla eikä ie:llä. Ie:llä sai kuitenkin properties-kohdasta urlin esille ja sitä kautta pääsi katsomaan kuvan.

Lajikkeesta ei tietoa, mutta näyttää erittäin herkulliselta  ;D
17
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Maakarin toinen kausi
helmikuu 23, 2009, 20:16:55 ip
Onhan niitä tietty vähän pienempiäkin pubeja, esim. locato ja ns. red locato. Ei nekään nyt varsinaisesti pieniä kasveja ole, mutta vähän pienempiä kuitenkin kuin pubet yleensä.
18
Ehkä ei kuitenkaan kannata heti niitä lehtiä siitä repiä pois. Joskus nuukahtaneella lehdet roikkuvat alaspäin, mutta kun kasvi saa valoa ja vettä jonkin aikaa, niin lehdet pomppaakin pystyyn.

Ei nyt kyllä ihan fiksulta touhulta kuulosta siirtää kasvi ensin kylmään ja sitten liian kuumaan. 35 astetta ei vielä tosin normaalisti katastrofi ole. Mitä itse tekisin, niin jätä ne "kuihtuneet" lehdet rauhaan ja laita kasvi valoon. Voit sumutella sitä märäksi ja jos multa on kuivaa, niin kastele. Älä kuitenkaan kastele liikaa. Katsele miten käy.
19
Lainaus käyttäjältä: csg - helmikuu 23, 2009, 10:20:06 ap
Lainaus käyttäjältä: moidites - helmikuu 22, 2009, 23:20:37 ip
Lainaus käyttäjältä: csg - helmikuu 22, 2009, 22:27:25 ipKiva olis kyllä saada itsellekin jonkunlainen, tosin noin isoa ei mahdu mitenkään ja toiseksi pitää saada vielä paremmalta puoliskolta hyväksyntä moiseen viritykseen :)


Kannattaa myös varmistaa kunnan mielipide asiaan, onko kasvihuoneen suhteen jotain erityisiä sääntöjä. Itse asun haja-asutusalueella, joten täällä on löysempää. Silti varmistin kunnalta vielä asian, ettei jälkikäteen tulee mitään sanomisia.


No johan on perkele :P

Missä menee raja, koska en mitään älyttömän kokoista viritelmää ole kuitenkaan tekemässä. Veikkaan että taloyhtiöltä ainakin tulisi kysyä lupa, että suopiko tommosen pistää omalle pihalle.



Ei kasvihuoneelle lupaa tarvitse kysellä. Eriasia sitten jos jonkun kiinteärakenteisen rakentaa. Taloyhtiöillä tietty voi olla omia säännöksiä.
20
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Riiviön chilit
helmikuu 22, 2009, 22:18:40 ip
Lainaus käyttäjältä: Riiviö - helmikuu 22, 2009, 21:37:16 ip

Pyöveli tänään minun chilitarhassa; listin kolmesta kasvista kirvoja... Hassua että niitä oli paljon Bishop´s Crownessa ja Incassa muttei sitten muualla. Onko kyseessä maukkaimmat vaiko sattumaa, että juuri noista löytyi...



Kyllä ne tuholaiset osaa valita parhaat päältä... yleensä jos laajasti puhutaan tuholaisista, niin annuumit ensin, sitten baccat. Järjestys kyllä vähän vaihtelee ja minulla kirvat pitivät nimenomaan erityisesti yhdestä runsasta satoa tekevästä baccatumista. Joulun alla kyseinen kasvi oli niin täynnä kirvoja, ettei auttanut kuin kiikuttaa se pihalle. Viimeisenä kirvoille tuntuvat maistuvan rocotot ja villichilit. Chinenset saavat olla myös melko rauhassa. Ikkunalaudalla kun on paljon chilejä vierekkäin, niin jokin niistä saattaa olla pahassa kirvainvaasiossa täynnä pieniä vihreitä vieraita, mutta viereinen kasvi saattaa säilyä täysin koskemattomana. Mäntysuopaliuosta vaan suihkimaan.