toukokuu 24, 2024, 13:43:29 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


PP:n neljäs

Aloittaja PP, tammikuu 05, 2013, 19:12:19 ip

« edellinen - seuraava »

PP

tammikuu 05, 2013, 19:12:19 ip Viimeisin muokkaus: helmikuu 03, 2013, 22:21:52 ip käyttäjältä PP
Aloitan tämän nyt lähinnä muistikirjaksi itselleni ja paria juttua kysyäkseni. Kasveista tulee juttua sitä mukaa, kun jotain merkittävää tapahtuu. Mitään erikoista ei ole tule kasvamaan tänäkään vuonna ja jätän villit edelleen pois listoilta. Kokonaismäärässä viime vuoden 43 kappaleesta on karsittava 5-10 kpl, mikä tarkoittaa n. 20 lajikkeella, että suurimmasta osasta tulee vain yksi kasvi.

Rocotot aloitin 20.12., ja ensimmäiset itivät lauttamenetelmällä noin viikossa. Kaikki on nyt mullassa, ja taimia tulee 15-17 riippuen siitä nouseeko pari itänyttä vielä mullasta. Tässä vaiheessa puolet on ylimääräisiä varataimia tai muille meneviä. Orange Rocotosta tai Manzano Yleelosta saatan luopua kokonaan.

Chinenset meni suodatinpaperille 3.1., eikä vielä näy elemää. Niistä osa päätyy esikasvatukseen bubblereihin ja Zengrowiin ja osaa jää multaan.

Kauden 2013 lajikkeet. Täydennän listaa idätysten mukaan.

Rocotot 20.12.
PI 585273
Manzano Rojo
Rocoto Peru Cusco
Orange Rocoto
Manzano Yellow
Turbo Pube

Chinenset 3.1.
Cajamarca
Biquinho/Chupetinho
PI 315027#1
Bonda Ma Jacques
Pink Habanero
Naga Morich


Baccatumit 3.2.
Campane
Lemon Drop
Aji Cristal
Aji Fantasy
PI 199506
Inca Red Drop
Aji Banana

Annuumit 3.2.
Serrano
Poblano
Mestnyj iz Ternovka
DRH 7400
Alma Paprika
Bolivian rainbow

Muuten siemenet on kasassa, mutta annuumeihin kaipaisin jotain hyvää isokokoista Jalapeñoa. DRH 7400 olisi hyvä, mutta hybridinä sen siementen pitää olla käytännössä kaupallisia.

Kyselin tuolla valaisinta monen pikkuESLin tilalle. Jotain on keksittävä Tertialien ja muiden rumien ja lamppuja rikkovien viritysten tilalle.

Aiemmat kaudet: 2012, 2011 ja 2010.

jewe

Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 05, 2013, 19:12:19 ip
Kyselin tuolla valaisinta monen pikkuESLin tilalle. Jotain on keksittävä Tertialien ja muiden rumien ja lamppuja rikkovien viritysten tilalle.


Itselläni on tuo Starlight käytössä ensimmäistä kertaa ja siisti lamppu ja mahtuu pieneen tilaan. Chinenset niiden alla näyttää salaateilta tai pinaateilta tjsp.

bluesman

 Asiallinen kasvatuslista. Kyseleppä shp:ltä olisko muutama ekstra DRH-7400.

jewe

Lainaus käyttäjältä: bluesman - tammikuu 05, 2013, 20:40:20 ip
Asiallinen kasvatuslista.


Etten sanoisi erittäin asiallinen kun et ole lähtenyt hörhöilemään kymmenien outojen lajikkeiden kanssa niin kuin eräät. ::)

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - tammikuu 05, 2013, 22:23:02 ip
Etten sanoisi erittäin asiallinen kun et ole lähtenyt hörhöilemään kymmenien outojen lajikkeiden kanssa niin kuin eräät. ::)


Entisetkin määrät on riittäneet hullun maineeseen, ja syötävää on moninverroin tarpeeseen nähden, joten ei ole tarvetta eikä kiinnostustakaan kokeilla kymmeniä uusia lajikkeita. Menen pitkästi hyväksi havaituilla tutuilla lajikkeilla ja muutamalla uudella. Tänäkin vuonna baccatumeihin ja annuumeihin tulee etupäässä mietoja ja keskitulilisia lajikkeita.

Aloin harkitsemaan taimivalaistuksen suhteen LED-valon rakentamista. Tuhansia lumenia antavia valkoisia LEDejä saisi jenkeistä 20-40 e/kpl ja töistä voisi löytyä romuläjistä virtalähteen osia ja jäähyprofiileja. Kun loisteputkien valkoisella valolla kasvaa hyvin, kasvaisi varmasti myös LEDeillä eikä ne lumeneissa/W jää jälkeen loisteputkista.

PP

tammikuu 08, 2013, 23:20:54 ip #5 Viimeisin muokkaus: tammikuu 09, 2013, 15:33:15 ip käyttäjältä PP
Olen katsellut LEDejä ja alkaa näyttää siltä, että tällä viikolla saattaa lähteä tilaus Digikeylle. Ajattelen näitä kolmea: kylmä, neutraali ja lämmin valkoinen. Lumen-arvot on sen verran jäätäviä, että eiköhän noilla kasvaisi siinä missä 200 W loisteputkivaloa. Rahallista järkeä tuossa ei ole, mutta rakentelu on mukavaa eikä tuollaista ole juuri kokeiltu.

Jos projektista tulee jotain, kirjoitan varmasti kunnon selostukset TSI-alueelle.

Täältä foorumilta löytyy yksi samantapainen viritys, mutta juttu loppuu taimivaiheeseen. Tuolla on samasta englanniksi.

PP

Chinenset itää ja LED-projekti etenee. Ainoa vielä hännötön chinense on Bonda, mikä tuskin yllättää ketään. Muutamassa on jo sirkkalehdet ja tänään pitäisi siirtää laittaa multaan/kivivillaan. Se tarkoittaa myös, että nyt pitää alkaa oikeasti miettiä, mitä ja kuinka paljon aion kasvattaa. Pidän ebbichilit alusta asti vedessä ja enkä myöskään siirrä kivivillasta multaan, mutta varakappaleita jätän vielä tässä vaiheessa.

LEDit tuli perjantaina, ja kotelointia lukuunottamatta osat on aika lailla kasassa. Pienellä tuurilla loppuviikosta voi jo loistaa uusi valo.

PP

Kauden ensimmäiset ja turhat kuvat.




Kaikkihan me tiedetään, miltä rocoton taimi näyttää, mutta on niitä silti kiva katsella.

Rocotot on tasan viime vuoden tahdissa ja chinenset noin viikon edellä. Aloitin eilen rocotojen lannoituksen Nutriforten Startilla annoksella 15 ml jauhetta/10 litraa. Pitää mitata EC, mutta luulen sen olevan 2 luokkaa. Kivivillaan siirtyneet chinenset sai puolet tuosta.

-V-

Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 15, 2013, 00:38:53 ap
Aloitin eilen rocotojen lannoituksen Nutriforten Startilla annoksella 15 ml jauhetta/10 litraa. Pitää mitata EC, mutta luulen sen olevan 2 luokkaa.


Siis tuon kokoisille, mitä noissa kuvissa? Mielenkiintoista. Jewen touhujen perusteella päätin, että tänä vuonna rocotot saavat enemmän lannoitetta ja lannoitus aloitetaan huomattavasti aikaisemmin. Noin aikaisin ja tuolla vahvuudella ei kyllä tullut mieleen. Toisaalta, suunnilleen tuon kokoinen Turbo Pube sai vähän lientä ja katso, kasvupyrähdyshän siitä seurasi.

PP

Lainaus käyttäjältä: -V- - tammikuu 15, 2013, 00:48:46 ap
Siis tuon kokoisille, mitä noissa kuvissa? Mielenkiintoista. Jewen touhujen perusteella...


Juuri noille ja tuosta syystä joskin periaate on jo vuoden vanha. jewen juttujen kopiointi on omalla vastuulla, sen hän on todennut monta kertaa. Paljon lannoitusta vaatii paljon valoa, joka on minulla vielä vaiheessa, mutta alle viikossa sitä tulee. Varmaan turhaa ja virheellistä luottoa omaa osaamista kohtaan, mutta kai neljäntenä vuonna pitäisi jo osata jotain.

-V-

Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 15, 2013, 00:58:22 ap
Juuri noille ja tuosta syystä joskin periaate on jo vuoden vanha.


Viime vuonna itsekin kokeilin kunnon lannoitusta, mutta ilmeisesti turhan myöhään, kun taisivat vähän säikähtää sitä alkuun. Totuttuaan alkoi podia ilmestyä.

Lainaus
jewen juttujen kopiointi on omalla vastuulla, sen hän on todennut monta kertaa.


Toki, toki. On vaan tuo "rocotot eivät tykkää lannoitteista" -tie aika loppuun koluttu. Jos vallan kuolevat, on menetys luokkaa 10 podia.

hessi

Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 15, 2013, 00:38:53 ap
Kauden ensimmäiset ja turhat kuvat.


Miten niin turhat kuvat? Ei turhia kuvia ole ja aina foorumilta löytyy aloittelijoita jotka eivät ole rocoton pikku taimea nähnyt :)

ja lannoituksesta sen verran, et suosittelen aloittamaan lannoituksen ihan siitä kylvöstä ja lisämään sitten vahvuutta kasvun edistyessä eli Jewen ohjeet on erittäin hyviä :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

bluesman

 Sun päiväkirjoissa ei ole todellakaan ollut turhia kuvia. Kadehdittavan hyviä kylläkin. Kyseessähän on oma päiväkirjasi ja mielestäni siihen saa itse laittaa tekstiä tai kuvia kunhan noudattaa perussääntöjä. Päiväkirjasi on ollut minusta pelkkää asiaa ja olen oppinut siitä paljon ja saanut ideoitakin. Laita vaan fotoja, kasvattelukuviasi on mukava katsella. Varsinkin kun on käynyt paikanpäällä niin osaa arvostaa hommaasi.

PP

Kiitokset luottamuksesta. Kuvia olen aina tykännyt ottaa ja esitellä vaikka laadussa on omasta mielestäni edelleen paljon parannettavaa. Turhia ne ei toki ole, aina pitää vaan haukkua itteään. :)

Kun kuvia tulee tähänkin päiväkirjaan paljon niin mainitsenpa mistä laitteista ne tulee. Runko on vanha Sonyn A300 ja putkina Sigman 18-50 mm F2.8 sekkä 50 mm F2.8 macro. Joku pitkähkö pitäisi vielä hankkia, mutta chilikuviin sitä ei juuri tarvi. Lisäksi löytyy Nissinin ulkoinen salama ja itsetehty LED-makrovalo.

Sivuhuomiona, että Bondakin on itänyt.

Huru-ukko

Hienon näköiset kuvat, rocotojen karvat erottaa hyvin. Onko noissa hiukan keltaisuutta vai onko se heijastumaa valoista.
Mukava kuulla että rocotosi on hyvällä mallilla aikataulun puolesta. Omani ovat samankokoisia ja pieni paniikki kun katselee mm. jaolstenin hirviömäisiä kasvatuksia.

PP

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - tammikuu 15, 2013, 21:39:05 ip
Hienon näköiset kuvat, rocotojen karvat erottaa hyvin. Onko noissa hiukan keltaisuutta vai onko se heijastumaa valoista.


Eiköhän se ole valoista tai valokotasapainoin säädöstä. Otinkuvat makrovalolla, jossa on todella kylmän väriset ledit, mutta vieressä oli päällä 4000 K ESL.

LainausMukava kuulla että rocotosi on hyvällä mallilla aikataulun puolesta. Omani ovat samankokoisia ja pieni paniikki kun katselee mm. jaolstenin hirviömäisiä kasvatuksia.


Aloittaisin vähän aikaisemmin, jos se vaan olisi mahdollista. Esikasvatustilojen ahtaus ja kasvarin puolihuono paikka määrää sen, etten voi aloittaa tätä aiemmin ja nytkin tulee huhtikuussa ahdasta. Kasvariin on järkevää siirtää rocotoja n. huhtikuun puolivälissä ja muita kaksi-kolme viikkoa myöhemmin.

Juso

Rehellinen perusmeininki ja olennaiseen keskittyvä lista jälleen teikäläisellä, ja ymmärsin viime kauden kommenteista että ebbilinjalla mennään pääosin. Rohkeaa, koska sehän yleisen foorumimielipiteen mukaan alkaa olla "so has been". Ja vaarana siinä on todellakin että joudut taas kottikärryllä kuskaamaan satoa. Toivotaan edelleen ötökkävapaata kautta koska se lienee ainoa uhka teikäläisen ja jättisadon välillä. Tätä päiväkirjaa menee seurantaan jälleen.

PP

Lainaus käyttäjältä: Juso - tammikuu 16, 2013, 23:11:35 ip
Rehellinen perusmeininki ja olennaiseen keskittyvä lista jälleen teikäläisellä


Se on pyrkimys jo neljättä vuotta. Listasta puuttuu vielä annuumit ja baccat, muttei niissäkään ole mitään ihmeellisyyksiä vaan hyväksi todettuja lajikkeita ja pari uutta. Nyt kävi ekaa kertaa tosissaan harkinnassa laittaa flexu tai muita villejä, mutta saavat jäädä vielä.

Lainausja ymmärsin viime kauden kommenteista että ebbilinjalla mennään pääosin. Rohkeaa, koska sehän yleisen foorumimielipiteen mukaan alkaa olla "so has been". Ja vaarana siinä on todellakin että joudut taas kottikärryllä kuskaamaan satoa.


Lukumäärällisesti pääosa kasveista tulee edelleen multaan ja ebbeihin vain kymmenen, mutta ebbeissä kasvu ja pääasiassa tuottokin on toista luokkaa. Aion laittaa yhden ebbin lisääkin, jotta saan saman kasvimäärän väljempään kuin viime vuonna. Ebbeihen pätee sama kuin lajikkeisiin: ei ole syytä vaihtaa toimivaa asiaa toiseen. Ebbit on toimineet kuin se kuuluisa vessa (joka ei ole VR:n) ja enemmän tai nopeampaa kasvua en todellakaan kaipaa.

Kilomäärissä suurin sato on tullut jo kahtena vuonna amppelirocotoista ja ilman ötökkäongelmia homman pitäisi toimia tänäkin vuonna, koska en muuta mitään. :)

PP

Ledivalosta ei tarvi enää puhua "ehkä" vaan se on hyvässä vaiheessa työn alla. Tuolla tarkemmin.

PP


Siinä se nyt loistaa. Koukkujen kiinnittämisestä kipsilevykattoon tuli pieni ongelma, kun en löydä katosta koolauksia 15 euron rakennetunnistimella enköä halua rei'ittää koko kattoa etsimisessä. Raijasin kasvit alakertaan (paneelikatto), mutte tuonne ne ei voi jäädä pitkäksi aikaa.


Melko kirkas. Mittasin Chilivaarin kameramenetelmällä chilien tasolta n. 70 päästä n. 12000 luksia. Riittänee. :)


Rocotoihin on tullut melko vähän mittaa ja lehtiä viikossa. Viime viikon kaksi kuvaa oli isoimmista. Ei tuo vielä ongelma ole ja voi kai johtua starttilannoitteesta, joka saa nuo kasvattamaan juuria.


Sirkkachinensiä ja kaksi rocotoa. Kivivilloissa on vielä muutama samanlainen chinense.