kesäkuu 26, 2022, 08:31:36 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


rpa:n viljelyt

Aloittaja rpa, helmikuu 08, 2020, 14:25:11 ip

« edellinen - seuraava »

rpa


Miniviidakko kasvaa edellen kilon jugurttitipurkeissa ja kahden litran tomaattiruukuissa. Seassa pari tomaatin ja Tulsi-basilikan tainta, loput chilejä. Juovat noin ämpärillisen miedosti lannoitettua vettä joka toinen päivä. Aliannostelen tomaatti- ja syyskastelulannoitetta kun en viitsi säätää erikseen vähätyppistä pubeille ja villeille lajeille ja tilaa ei ole levittää taimia harvempaan.
Tähän mennessä tomaattiruukut vaikuttavat toimivan oikein hyvin.

marek

Ihana viidakko siellä jo  :D
Omaa saa vielä vähän odotella, mutta kasvuvauhti on jo kova.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

rpa

Enimmät taimistani ovet vielä nuputtomia tai tiputtelevat nuput sitä mukaa kun niitä tulee (normaalia taimilla) mutta chacoensen seuraksi muutama muukin kukkii. Napsin pari kuvaa.

C. chinense CGN 21500


C. pubescens Mini Rocoto, PI 387838


C. pubescens Aji Largorpa

Capsicum annuum v. glabriusculum Dwarf Chiltepin

rpa

C. cv. Barbaras Antibodes (annuum Bell Pepper x chinense Bhut Jolokia tai vastoinpäin)


C. baccatum CAP 455

miiksuli

Kauniita kukkia 👍🏻😎

rpa

Capsicum chinense Trinidad Scorpion Moruga

rpa

Capsicum chinense Trinidad Scorpion Long SR


Capsicum baccatum El Oro de Equador, PI 585244


Capsicum baccatum Inca Red Drop
(Nimellä tuntuu löytyvän vähän mitä vain. Tämä versio on Aji Beniton pikkuveli, paljon pienempi ja ehkä hieman aikaisempi. Ensimmäinen yrittämäni "Capsicum baccatum Inca Red Drop" oli joku chinense.)

rpa

Capsicum annuum "Black Hot Hungarian(?) marketista"
Pieni isokukkainen vahvasti auringossa mustuva kasvi tuottaa mustia Jalapenon mallisia mieto tai keskitulisia chilejä jotka kypsyvät mustasta tumman punaisieksi. Luultavasti Black Hot Hungarian koska esm. Czech Black pitäisi kypsyä mustasta vihreän kautta punaiseksi. Oli mikä oli, tämä ollut minulla aikaisin chili ja pärjännyt hyvin niin sisällä kuin ulkona Suomen suvessa. (Toisin kuin Jalapenot.)

rpa

Capsicum annuum Suippopaprika Unkari marketista
Citymarketin vihannesosastolla oli kerran iso kasa hyviä ja halpoja suippopaprikoita irtomyynnissä nimella "Suippopaprika, Unkari". Eikä koskaan enää sen jälkeen. Vihannespaprikat minulla aina joko kituvat eivätkä tee satoa tai kypsyvät vihreästä mädäksi. Kokeilen siemeniä kuitenkin.

rpa

Capsicum annuum Black Hot Hungarian
Otin annoksen Semillas.de:stä vertailun vuoksi samalla kuin muitakin. Tiedä onko kukan väri kasvuolosuhteista tai geeneistä johtuvaa vaihtelua vain onko markettichilnini sittenkin eri lajike. Mitenpäin vain passaa.


Capsicum annuum Healthy-Gesund
Tämä kasvoi minulla viime kesänä ulkona, jäi pieneksi ja kypsytti pari isoa paprikaa jotka mätänivät samantien. Voi olla oravien syy, ne ainakin söivät paloja lähes kaikista tomaateistani.

rpa

Capsicum frutescens Bradley's Bahamian
"Very early" on niin suhteellinen ilmaisu ettei sen merkitystä tiedä kokeilematta. Iti 9.1. ja nyt alkaa kukkia.

rpa

(Imageur upload lakkasi minulla toimimasta ja goilailuitten mukaan ainoa tapa korjata ongema on tehdä kokonaan uusi profiili. Kokeilen sitten miten postimg.cc toimii.)


Capsicum baccatum v baccatum PI 260567
Lähde on Semillas. Tämä pitäisi olla pienimarjainen villichili eikä sama kuin ChiliWikin "PI 260567" joka asiantuntemattomana arvelen näyttävän enemmän kannalta PI 260566. Onko tosiaan kaksi eri kantaa samalla koodilla vai jollakin sattunut jokus virhenäppäys?


Capsicum eximium CGN 19198
Kukan pitäisi olla violetti. Tämä on aika ylenpalttisesti paahdettu taimi kun se kasvaa lamppujen alla tuplasti muita korkeampana joten valkoisuus voi johtua olosuhteista.miiksuli

Mulla on kanssa valkokukkainen eximium. Yrittänyt taas saada elämään siemenistä. En tiedä risteytyykö pubescensin kanssa kun viimeksi ei ainakaan onnistunut.

rpa

Lainaus käyttäjältä: miiksuli - toukokuu 13, 2022, 15:27:38 ipMulla on kanssa valkokukkainen eximium. Yrittänyt taas saada elämään siemenistä. En tiedä risteytyykö pubescensin kanssa kun viimeksi ei ainakaan onnistunut.
Minä olen kevään aikana harjoitukseksi yrittänyt risteyttää lajien joiden pitäisi risteytyä poikki toistakymmentä kukkaa ja ne ovat tähän mennessä kaikki kuihtuneet ja tipahtaneet. Ei se ole helppoa. Monet taimista lykkäävät omatoimisesti chilejä.

rpa

Kun säätiedotus ei lupaa välittömiä pakkasia niin pikkuhiljaa nakkelen taimia ämpäreihin ja muovin alle ulos. Aloitan muista kuin annuum ja chinense. Tila tietysti loppui heti, pitää hakea/keksiä lisää.

Tässä alkua hommasta. Vasemmalta baccatum El Oro de Equador, Aji Benito, Inca Red Drop (kypsyvä marja!), CAP 455 ja eximium CGN 19198 (jossa ei ole marjoja ainakaan vielä).Noiden baccatumien lisäksi Cumari Pollux ja PI 260567 tekee marjoja. Kuten myös enimmät annuumit.

rpa

(Kokeilen miten imgbb.com toimii)

Tein äsken tieteellisen kokeen miten suuresti Black Hot Hungarian (?) markettilöytö hyötyy siitä että sen istuttaa ämpäriin, tiputtaa koko komeuden vajaan metrin korkeudelta maahan ja leikkaa  kymmenen sentin korkeudelta katkenneen varren poikki. Sivutuotteena kauden ensimmäinen sato. Tietysti nämä ovat keskenkasvuisia ja maku lähinnä herneenpalkoa mutta siemenissa on tulisuuttakin.


rpa

Chilit on vihdoin kaikki astioissa ja totuttelemassa aurinkoon. Enimmissä on jo raakileita. En ole varmnistanut lopullista lukua mutta niitä iti 34 sorttia ja useimpia on yksi taimi. Muita on vain muutama tomaatin, kurpitsan ja Tulsi-basilikan tainta ja pari kaktusta.

Tarkoitus oli kokeilla noilla paksuilla tukikepeilla Japanilaista tapaa lahosuojata kepit polttamalla pinta hiilelle mutta sitä en ole saanut aikaiseksi.

miiksuli

Näyttää hyvältä! On jo ahdasta 🙂

rpa

kesäkuu 23, 2022, 13:15:46 ip #39 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 23, 2022, 13:23:52 ip käyttäjältä rpa
Napsin muutamia kuvia aikaisimmista chileistä.

Aji Benito, baccatum. Tämä pärjää hyvin ulkona minulla. Sen verran tulinen ettei ilmeisesti kelpaa oraville.


Inca Red Drop, baccatum, yhtä kylmää sietävä, pienempi ja ehkä vähän aikaisempi kuin Aji Benito. (EDIT vaihdoin oikean kuvan)


Black Hot Hungarian, annuum. Semillaksen siemenistä kasvaa sama kuin markettilöytöni minkä tiputin ja katkaisin. Tekee raivokkaasti satoa, pikkutaimistakin saa nyppiä kukkia. Tuntuu pärjäävän hyvin ulkona, mutta nostin muovin alle kun joku käy jyrsimässä / nokkimassa kypsyviin chileihin reikiä.


CAP 455, baccatum. Isompi kuin Benito, ei tulisuutta, erikoisen makea maku.
 

Dwarf Chiltepin annuum v. glabriusculum. Tämän laitoin hyvissä ajoin kasvamaan, iti 9.1. ja nyt kypsyttelee  ensimmäistä marjaa. Kasvaa itsestään minipensaaksi.


Healthy / Gesund. Bilteman muovikopissa nayttää toistaiseksi selviävän Suomen suvesta. Ja tosiaan aikainen vihannespaprikaksi. Saa nähdä löytääkö oravat sen ennen kuin saan maistettua.