toukokuu 17, 2024, 01:27:21 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Nörtin vuosi 2023

Aloittaja nörtti, tammikuu 27, 2023, 13:13:19 ip

« edellinen - seuraava »

nörtti


Tänään otin loputkin ruukut ulkonaolevilta pois.
Latvasta katkennut Carolina Reaper tuli kaivettua suoraan toiseen kukkapenkkiin, ja siellä se nyt on ilman harsoja, ilman mitään.
Jos se säilyy hengissä, niin se täytyy nimetä.
Ehkä siitä tulee sitten Chuck Norris :D

Muille lorottelen runsaammin ravinteita ja toivon että kloroosit hellittää ja että noi kasvattavat juuria kanssa. Fosforipitoista jotain kastelumössöä annan takuulla kanssa. Toi uloslentänyt satsi näytti tehneen kyllä ihan pitkiä juuria, mutta se juuripaakku itsessään oli jäänyt möhkyräksi. Ne tais olla pikkuruukuissa liian kauan, ja jalat on nyt vähän kuin sidottujen geishojen muinaishistoriasta.

Ei tosiaan mennyt suunnitellusti - tai pikemminkin kuvitellusti :D  kaikki nyt keväällä, mutta lopputulos syksyn tullen on sitten se milloinka tän kaikki voi vasta kunnolla arvostella.

Toisaalta, nyt on VASTA 29.toukokuuta....
Tässä kerkiää tapahtua vielä vaikka mitä.

Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti


Ei ole aiemmin ollut hallaharsoa käytössä. Se oli noiden ulosheitettyjen päällä tuplana, ja silti tuli polttovaurioita auringosta. Oisko silti syynä se tunnin hetki kun siirsin maahan ja saivat suoraa porotusta, tiedä häntä...

Polttovaurioiset ja kloroottiset lehdet nyppäsin kylmän rauhallisesti pois. Oon lorotellut noille typpi / fosforipitoista ravinnetta että vähän saisivat kasvua aikaan, mutta jännä on nähdä tapahtuuko sitä ja jos, niin milloin. Pari vuotta sitten kylmyys tyssäytti kasvun kuukaudeksi, silloin tosin ruukuissa ja moni muukin asia oli viturallaan, että.....

Kolme Tiny Tim-tomaattia yhdessä amppelissa pärjää vilposissa ihmeen hyvin. Ne on siitä kuuluisasta Nelson Gardenin pussista, missä siemenet oli mitä sattui :D joten viskasin seitsemän hujoppia pois ja päätin katsoa noilla kolmella kortit loppuun.

Saksasta löytyi Micro Tom, ja niitä idätin vaan tasan kolme siementä. Kasvatan kokonaan sisällä kun haluan katsoa miten moinen onnistuu. Samalla testailen rucolan vesiviljelyä. Vielä pitää päättää laitanko alut vaahtomuovikapseleihin ja Ikean boxiin keinovaloille (mahtuis 50 kapselia..) vai keksinkö jonkun muun hydrokikan. Jotain aivoja rassaavaa pitää olla kun saan noi sisächilit ulos loppuviikosta.

Niille käytän varjostukseen Tarhan muovista tuhohyönteispeitettä, joka päästää valon ja ilman ja kosteuden hyvin läpi. Tiedän sen toimivan. Tarha ja Ikean ns valoverho/moskiittoverkko toiseksi, tokalla viikolla pelkkä Tarha.

Jostain syystä toi hallaharso vaikutti kovin läpäisemättömältä (mikä kai on ihan tarkoituskin). Nostin nyt helmoja ylöspäin että ilma vaihtuu paremmin. Ei sen puoleen, täällä sisällä ne mitään ilmavirtaa kokeneet, vaan olivat sumpussa tuolla kaapinperällä.

On niitä raukkoja kyllä rääkätty, jestas sentään. Mutta toisaalta hyvä että kaiken kaikkiaan oli se 40 uutta niin jouti ne rimpulat sitten tuolleen kokeilulle uhraamaan. Periaatteessa ihan se ja sama mitä niille tapahtuu, koska olivat juuri ne kärvistelevät ja ylimääräiset jotka ois ehkä pitänyt karsia jo pikkutaimivaiheessa.

33 on vielä sisällä, joista 3 isoa talvetettua kukkii ,   3 talvetettua on leikattu osittain alas (ja leikkaan varmaan lisää kun vien ulos ja ruukutan uusiksi, koska uusi lehtikasvu on outoa :D ) ja loput on mitä on, haarautuneita kuitenkin useimmat.

Olisi pitänyt reilummin kasvattaa noille lehtimassaa eikä riipiä palmuiksi niin aikaisin :D , mutta lukumäärä oli vaan kertakaikkisesti liian suuri eikä kastelu & huolto & hoito ois muuten onnistunut.

Tässä sen nyt sitten näkee mitenkä tukevalla juurakolla varustettu chinense kehittyy kun saa auringonvaloa, ravinteita ja lämpöä ulkona sen 2,5 kuukautta. Syyskuussa alkaa päivät lyhetä niin nopsaan ettei siellä enää mikään kovasti riitä...

Osassa on kyllä pieni juuripaakkukin kun pyttyjä ei riittänyt tarpeeksi kaikille.

Mutta siis ei, ei missään nimessä enää näissä tiloissa tällasta hulluutta.
Paitsi että ostin juuri kasvihuoneen, jonka aion pystyttää syyskuussa sisälle että saan talvetettua muutaman :D
Ja ehkä kasvatettua vähän dwarf-tomaatteja. Ja pieniä rucoloita.

Elokuussa saatan laittaa parit terapia-baccatumit ja jotain hyvää pientä tulemaan, että saa jouluksi makeaa tuoretta.

Mutta siis ei ensi keväänä viittäkymmentä chiliä tällä setupilla mikä nyt on.
Jollain toisella se ehkä voi onnistuakin... :D :D 
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Heitin kaikki loput ulos 10.06.2023 suunnitellusti.
Nyt ne ovat olleet siellä kolme viikkoa, ja vasta nyt tuntuvat asettuneen uusiin ruukkuihinsa niin että kasvua tulee. Kukkimisesta voi vaan haaveilla :D

Tässä  meni taas se osio pieleen, että kun taimien määrä oli niin hiton iso, niin tiloja ei ollut istuttaa niitä 5 litran amppeleihin tai pyttyihin tänne sisälle vappuna. Ja silloin näköjään on se viimenen pyttypäivä selkeesti, jotta ehtivät totuttautua ja rupeavat sitten kesäkuussa heti ulkona kukkimaan (siis jos vihermassaa ja juurakkoa on tarpeeksi).

Ne maahan viskatut jotka kärsivät ensin vilua ja nälkää, sitten auringon UVtä ja hellettä ovat lähteneet ihme ja kumma vauhdilla tanakoittumaan. Varret alkaa näyttää jo ihan kunnollisilta, ja lehtiä tulee niin että. Ne ei takuulla ehdi kukkia ja hedelmöittää. Tai mistä noista tietää :D
Siellä yksi mini-carolinariipperi teki jo äkäsen pienen podin :D

Kaikille paan tuhdisti ravinteita ja nyt vielä fosfori-kalium-lisää ajatuksena että ne jotka kokee että voisivat kukkia niin kukkivat, ja ne jotka meinaavat mököttää niin mököttävät ja kasvattavat sitten ainakin hyvän juurakon.

Kaikki harsot lähti juhannuksena vatukkoon. Osa on siis ihan maassa kukkapenkissä, osa amppeleissa ilmassa ja osa ventipoteissa maata vasten.
Kovin on sekalaista seurakuntaa.

Yhtään en oikeesti tiedä mitä näistä tulee jos mitään, mutta ihan se ja sama, kaunista vihreää on paljon.

Ne kolme Tiny Timiä jotka säästin kymmenestä (koska näyttivät  kuolleilta tai ei ainakaan Tiny Timeiltä) kukkivat tuolla ulkona isossa ruukussa. Lehti on vihreää ja varret paksuja. En ois ikinä uskonut että  noin käy. Niille heitän suurinpiirtein ravinnevesien jämät ja mitä kastelukannuun jää. Tomskut tykäävät vissiin kaikesta mitä saavat. Vähän kuin noi Rocoto Montufarit.

Kolmesta Micro Tomista yksi on sisällä, kaksi ulkona. Haluan katsoa miten puhdas kratky-vesipytty toimii dwarffille. Jos se toimii niin talvihommina sitten tomskuja.

Että jos nyt mikään chilipuska ei tuota tai muuten ilostuta niin käyhän tää taas oppimisprosessista. Ei se aina oo pelkkää onnea ja hymyilemistä kun soheltaa tällee noviisina.

Mutta senverran opin keväisestä, että  fosforia vaan lisää pikkutaimille sen juuriston vuoksi, ja kookoksessa kasvaville puhdasta typpinitraattia, ei ammoniaa eikä ureaa. Se jotenkin sekottaa ph:n kookosalustalla. Tai ainakin mulla kävi noin.

Ja tuuletus, tuuletus kasvaa nyt tärkeään osaan. Puhallin tai imuri tai joku härveli on oltava että ilma vaihtuu. Pikkutaimet klaaraa umpiossa elämisen mutta mitä isommat puskat, sitä enemmän tuuletusta. Se meinaan selittää ne ruskeat pilkut lehdissä (plus kalsiumvajarit...)
Korjaantui heti kun vein ulos ja muutin litkut vanhoiksi tutuiksi.

Ulkona voi sohlata paljon isommalla kädellä noiden ravinteiden kanssa, ja maahan istutettujen kanssa varsinkin. Sisällä sitten piperretään taas.

Jännä kyllä nähdä miten tässä käy. Stressiä en tosiaan ota, kuten jutustakin varmaan huomaa :D

 
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti


Nyt ovat olleet kuukauden ulkona, ja totta tosiaan, 3 viikkoa kesti uuteen ruukkuun tottuminen, seuraavan viikon aikana kasvoivat vihreää ja kukkanuppuja, kun kastelin reippaasti Puutarhan Syksyllä joka on pelkkää fosfori-kaliumia sun muita.

Epätahtiin nuo menevät kun ovat kahta settiä, toinen ruukutettu alunperin tammikuun alkupuolilla ja toinen helmikuun puolissavälin. Siis sirkkalehtisistä pikkupotteihin.

Aika surutta oon pätkinyt jälkimmäisiä alas, kun jotkut tekivät vaan yhtä pitkää soiroa ilman haaroittumista. Amppeleissa nämä. Suoraan maassa elävä ryhmä, joka kävi ne kylmät ja muut läpi, ovat nyt 20-30senttisiä ja sielläkin kukkanuppuja. Näyttää hassulta kun ne on sellaisia pieniä ja tuuheita.

Kukkapenkissä asuvat maassa olevat ja ventipoteissa kasvavat ovat sitä sun tätä oloiltaan. Toiset voi paremmin, toiset huonommin.
Ainoastaan talvetetuissa on aukiolevia kukkia, mutta hitaasti ne hedelmöittyy jos hedelmöittyvät.

Meni tavallaan väärinpäin nämä helteet ja vilposet ja sateeiset. Kesäkuussa ois tarvinnu sitä lauhaa mutta kosteaa kasvuaikaa ja heinä-elokuussa kypsymistä helteillä. Nyt ne mökötti taas koko kesäkuun. Kuten jokaisena kolmena kesänä mitä näitä oon kasvattanut :D

Siinäpähän ovat. Vieläkään en jaksa ottaa pulttia tai stressiä. Mitäs turhia.

Fiksumpaa on kuitenkin ajatella koko kasvatusrytmi uusiksi. Että laittaa siemenet itämään kun siltä tuntuu, riippumatta vuodenajasta, ja valikoi vaan ne vahvimmat jatkoon. Niistä sitten saa tai ei saa satoa ekan vuoden sisällä. Baccatumeista tulee takuuvarmasti reilussa puolessa vuodessa, mutta chinenset on vähän erilaisia.

Elokuun lopulla arvioin mitkä tulee sisälle talveksi. Samalla paan "terapiachilit" tulille; niistä saa jouluksi tuoretta. Pari baccapuskaa luultavasti.

Viime vuonna kaksi terapiachiliä - elokuussa 2021 idätettyjä, jouluksi -21 pari podia tehnyttä- kuki ja hedelmöi runsaasti koko kesän 2022. Nämä nykyiset ovat siinä jouluvaiheessa: pari podia, yksi on syöty. Ne vois talvettaa ainakin.

Caixot (chinense) ovat just kuin toissavuonna: kesällä pitkää vartta, nuputusta, kukintaa muttei hedelmöitystä. Sitten kun otin ne sisään syksyllä typistettynä, niin kuukaudessa olivat täynnä haaroja ja seuraavana täynnä kukkia. Niistä söin tuoretta läpi talven. Varmaan sama juttu tänä kesänä.

Noita supertulisia on periaatteessa loput. Niistä vaan muutama puska on sellainen, että voi vahvasti ja näyttää hyvältä. Loput on vaivaisia kuka mistäkin syystä.

Kasvuturvekokeilu pytyissä saa jäädä tähän vuoteen. Kookos on mulle luontevin.
Syyskuussa osaan sanoa jotain noista suoraan maahan ja huonoon saviseen multaan läntätyistä.

Sesongin yllättäjä on Tiny Tim, jonka sain jo kukkimaan. Ekat tomaatintaimet tuossa vaiheessa ikuna :D
Sisällä kelluvassa täysvesikasvatuksessa oleva Micro Tom hipsuttelee etiäppäin sekin.

Jostain syystä pää naksahti loivasti syysasetuksille, kun on harmaata, vilakkaa ja sateista. Ei tuolla oikeasti kylmä ole, mä oon vaan tullu vanhaksi eikä sellasta nuoruuden intopinkeyttä riitä nyt oikein mihinkään.  Tartte nyt niin energinen ollakaan. Joskus on hyvä vaan ihmetellä elämää ja kerätä voimia.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Heinäkuun loppupuoli häämöttää.
Satotoiveet voi unohtaa todellakin.
Suurin osa chinenseistä alkaa nyt vasta avata kukkanuppuja, ja toiset vielä tekee niitä.
Podinalkuja ei oo yhdessäkään supertulisessa. Lemon kypsyttää omiaan, Tepinversio voi huonosti ja pitää yhtä podia kiinni. Sen jälkeen se menee roskiin.
Kasveina noista useimmat on terhakoita ja hyvinvoivia. Amppeleissa kasvaa hyvin, ventipot-ruukussa maassa surkeammin ja surkeimmin ihan maassa-maassa eli kukkapenkissä.
Kookos ja 5 litran pytty maksimissaan (kuten noi amppelitkin ovat) on nyt sitten hyväksi havaittu ja jää käyttöön.

Hintsusti fiilistelen varmaan ens vuonna muutamalla, että sekoitan sisäkookokset kasvuturpeeseen ja myllään sen sössön isoihin ventipotteihin niin tuntuu pysyvän hyvin kosteus sisällä.

Lannoitteet on ok kunhan maltan kasvattaa typpipitoisella pidempään ja lopettaa sen lehtien nyrhinnän.
Ruukunvaihto vimoseen kasvuastiaan pitää tehdä vappuna !! koska noilla menee se 3-4 viikkoa että sopeutuvat. Sinä aikana kaikki pysähtyy.

Tarkottaa että kukinta pitäis ajottaa samaan vappuun, ja taaksepäin laskettuna fosfori-kalium-lisä pitää sit aloittaa huhtikuun ekalla viikolla. Kolme viikkoa noi fundeeraa sitäkin ruuanmuutosta. Baccat reagoi nopsempaan: niille parit tömpsyt viikossa ja hoplaa, jo puskevat kukkaa.

Suunnitelmissa on talvettaa taas niissä oransseissa 3,5 desin verkkoruukuissa. Nyt on litrasia venttipotteja kanssa jokunen, joten niihinkin voi. Tomaateille on litrasia korkeita pyttyjä jos tomskuista innostun ( no innostun, Saksasta tuli jo microdwarffin siemeniä lisää ja harrastajilta saan syksymmällä...)

Varmaan suht surutta leikkaan alas noita tyngäksi sitä mukaa kun kesä menee kohti syksyä. Mitäpä sitä tuottamatonta runkoa kasvattelemaan. Chris Fat Red-risteymissä on niin hienot rungot nyt 2-vuotisina, että taidan ehkä sittenkin säästää ne vaikka maun puolesta eivät ole erityisemmät.

Jos vielä ens kesänä tässä asun missä nyt, niin ulos vien taas kaikki mutta määrän pitää olla max 15. Ihan ehdoton max on 20.

Microdwarffi Micro Tom kukkii ja kelluu yhä muovimukissa. Se on hassu. Täytyy keksiä joku tukijuttu siihen ympärille ettei se kellahda kun latvaan tulee lisää painoa.   
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

nörtti

Samoilla huhhahheijaa-asetuksilla se meni lopulta koko loppukesä aina lämpöisen syyskuun loppuun asti.
Mitään järkevyyttä, suunnitelmallisuutta ja ajatusta koko hommassa ei ollu todellakaan missään vaiheessa.
Ihan ku oisin ollu unessa ja horroksessa.

Katkoi sisälle 22 ja nyt niistä on hengissä 12. Oli aika radikaalia toimintaa enkä taaskaan miettiny mitään, tein vaan.
Nää mitkä jäi jäljelle niin yhtäkkiä aivosolu jossain töni kaveriaan että hei, nyt rupeet herään.

Tein uudet stokkilitkut vanhoista luotetuista Nutriforte/Yara-kiteistä. Alkuviikosta huuhdon kookospurkit vielä kerran kunnolla, koska nyt ehdin jo uittaa noita TA:n kakskomponenttikamassa. Siinä on inasen ureatyppeä enkä nyt halua sitä yhtään.  TA sopii ens vuodeks niihin puutarhaturve-drippi-kokeiluihin. ulos.

Paan alkuviikosta uudet lautoille. Karsin heti lähdössä huonot vatukkoon pitkin kasvuprosessia. Nyt ei ruveta enää hempeilemään jokaikisen rimpulan kanssa :D :D

Ehtihän ne kaikki lopulta sadota ja jopa kypsyttää podinsa. Voittaja oli Hainan Yellow Lantern. Niistä tuli ihan kunnolla satoa. Kun lopulta olin kuivannut kaikki ja katoin lopputulosta niin yhdessä viime- ja edellsivuotisten hippujen kanssa mulla on niin paljon chilirouheita etten taatusti tarttis yhtään lisää kymmeneen vuoteen. Silti aattelin kasvattaa, ihan vaan koska haluan oppia sen jutun kunnolla.

Tossa "teltassa" on nyt rutkasti tilaa kun pystytin sisälle kokonaisen kasvihuoneen :D Tää on nyt vähän että go big or go home. Hyllyjen pitäis kestää 15 kg per, mutta en ihan luota ton rakenteeseen kuitenkaan. Niinpä hyllytilat pakottaa pitämään uudet puskat pieninä, mikä on ihan hyvä lähtökohta. Meinaan nimittäin nyt leikata niitä kunnolla, sekä vanhoja että uusia.

Tomaattejakin tuli tilattua. Noi microdwarffit on hauskoja pikku kotieläimiä. Viimeset ulkopuskista kypsyvät vielä sisällä, ja sisätomsku tuottaa yhä. 

Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

Tervo

Toi Yellow Lantern tuntuu olevan tosi sitkeä ja tuottelias, mulla koko kesän mökillä laiturilla, yksi sato kerätty, ja nyt loput kypsymässä sisätiloissa lampun alla. Ehdottomasti jatkoon, joko tämä talvehtien, taikka sitten siemenestä uusi.
Tomaateista ensi kesäksi Copia ja Banana Legs, yllättäen myös Lidelin tomaateista kerätty Sugarino? teki hyvän sadon.

nörtti

Jep, Hainan Yellow Lantern oli kyllä iso yllätys hyvässä mielessä.

Suljen nyt tän päiväkirjan ja aloitan uuden :D
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.