maaliskuu 28, 2024, 09:57:26 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


HotVelo, ensimmäinen dokumentoitu kausi, 2013

Aloittaja HotVelo, tammikuu 08, 2013, 19:24:13 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Hieno on valo.
Bird Eyeksi epäilemäsi on kyllä minusta ilmiselvä frutescens, Tabasco tai Piri Piri esimerkiksi.

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - syyskuu 17, 2013, 21:44:01 ip
Bird Eyeksi epäilemäsi on kyllä minusta ilmiselvä frutescens, Tabasco tai Piri Piri esimerkiksi.


Jonkun - en nyt muista heti ken hän oli - kasvatuspäiväkirjan tuoreessa kuvassa näinkin tänään satovalikoiman, missä oli Piri Piri chiliä. Se kyllä sai aikaan kuvan nähdessäni déja vu tunteen, mutta en sitten sitä jäänyt sen enemmälti pohtimaan. Sinällään hauska (?) chililajike tuo on, joten jos saan jonkun siemeniä sisältävän podin kypsäksi asti, niin voi jäädä harkintaan uusintakasvatuskin.

Miquel

Toivotaan että ketjukirjeen saapuminen osuu viikonlopulle niin maistellaan nuo luumulikööritkin sitten samalla pois kuljeksimasta. :D

Katselin muuten tuota kasvihuonekuvaa ja pohdin että mahtaako ostamani koppi olla samankaltainen kuin omasi? Mikäli koko suunilleen täsmää voin näppärästi arvioida päiväkirjastasi tulevaa tilankäyttöä huoneessa. (Siis jotta varmasti idätän lajikkeita vähintään tuplasti sen määrän mitä huoneeseen järkevästi mahtuu?)  ;D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: Miquel - syyskuu 17, 2013, 23:58:01 ip
Katselin muuten tuota kasvihuonekuvaa ja pohdin että mahtaako ostamani koppi olla samankaltainen kuin omasi? Mikäli koko suunilleen täsmää voin näppärästi arvioida päiväkirjastasi tulevaa tilankäyttöä huoneessa. (Siis jotta varmasti idätän lajikkeita vähintään tuplasti sen määrän mitä huoneeseen järkevästi mahtuu?)  ;D


Ainakin tänä kesänä 12m2 kasvihuone oli hyvin väljästi käytössä, kuvat alempana kertovat sen varmaan aika hyvin.



Tomaatti- ja kurkkuosasto vasemmalla sivustalla.



Chili-, salaatti- ja yrttiosasto oikealla.



Päädyn istutuspöydällä lisää ruukkuchilejä.

Kuvista varmaan näkee, että kasvihuone on vähän kuin englantilaismallisessa käytössä - ei viritetty tehotuotantoon, vaan paikka, mihin voi mennä myös hetkeksi istuksimaan kaikessa rauhassa. Silloin harvoin, kun kesäaikaan semmoisia hetkiä on.

Yksi olennainen rakennustapavalinta oli kasvihuoneelle kuitenkin se, että sitä korotettiin paitsi rakennelman omalla terässokkelilla niin myös yhdellä harkkokerroksella. Siten seinävarsissa on korkeus lattiasta katonreunaan n. 170cm. Ja ensi kaudelle on tarkoitus käyttää kasvatustilaa paremmin hyödyksi nimenomaan korkeussuunnassa, paljon tarvitsee vaan opiskella kokeneempien kasvatustöistä multa-/turvekasvatuksessa.

HotVelo

Nyt tulee oman unohduksen takia nopeasti latautuva päivitys. Unohdin kameran kaapelin maalle - tai Bluesmanin ilmaisua käyttäen farmille. Niinpä seuraavassa on pelkkää tekstiä.

Vanha pieni kasvihuone tyhjeni kasveista kokonaan, chilejä siellä ei ollutkaan kuin yksi Aji Cristal ja yksi kasvatussäkillinen tomaattia.

Isommasta kasvihuoneesta poistuivat muonavahvuudesta Ramiro ja vihdoin viimein Rawitiksi kutsuttu lyhtytolppa. Maustepaprikoista siirtyivät lämpökompostorin kautta suureen kiertokulkuun Mohawk ja Ophelia. Tomaatteja tuli molemmista kasvihuoneista sen verran, että kolmannella (ainakin) tomaattikastikekeittämällä tuli 2l kastiketta pakastettavaksi. Nyt osui makukin sillä viisiin kohdalleen, että olin siihen itse jo liki varauksettoman tyytyväinen.

Kypsiä chilejä tuli etelä-Jyväskylään viikolla käsiteltäväksi Aji Cristalia, Naga Morichia, Pink Habaneroa, Aji Fantasya, Dulce Doloria ja 10++ mysteerichinenseä. Todennäköisimmin niistä tulee pakastettuja täsmäannoksia, lienten keittelyissä tuumin pitää hetken tauon ennen loppurypistystä.

Kauden ensimmäinen tuholaisepidemiakin tuli tähän loppuvaiheeseen. Koko kasvukautena en ole torjunta-aineisiin tarttunut, lukuun ottamatta muutamia Neem-ruiskutuksia. Lauantai-iltana huomasin salaattia hakiessani, että koko kasvuaikansa kasvihuoneessa kasvanut salaatti oli täynnä kirvoja. Tänään tutkin asiaa tarkemmin, ja näin, että Manzano Orange pubet olivat niiden varsinaisia pesäpaikkoja. Hieman kun ravistin, niin pöllähdys vaan kävi. Kun ne eivät liian myöhäisinä kasvatteina sadontuotantoon asti päässeet, niin niistä tuli rajusti alasleikattuina ensimmäiset talvetukseen lähtijät. Ennen lähtöään ne saivat muiden chilien - ja yrttien - tavoin reippaan Spruzit -suihkutuksen. Eihän se kauan auta, on niitä kirvoja samassa huoneessa olevissa tomaateissakin, kuin myös vielä vihoviimeisiä hedelmiään tuottavissa kurkuissa, mutta vähän ehkä hidastaa uuden invaasion alkua.

Toivon mukaan kahdessa viikossa saan lisää talvetettavia leikattua alas ja tuotua liki puhtaina talvetusasunnolle. Sitten alkaa seuraavan kauden suunnittelu, mistä tosin suurin osa on jo toki mietittynä.

HotVelo

Kasvatukset saivat viikon pärjäillä itsekseen, tänään oli aika arvioida sunnuntaina kasvihuoneesta pois muuttavien valintaa. Alkuperäinen ajatus sadon valmistumisen jälkeen tapahtuvasta siirrosta täytyy unohtaa, viikon kannattaa kasvihuonetta pitää vielä lämpimänä tämän jälkeen, eipä varmaan pidempään.

Kuluvan viikon lämpötilavaihteluvälit kasvihuoneessa näyttivät tältä.



Kasvihuoneen etuosa




Kasvihuoneen takaosa

Jos Nagoissa olisi enemmänkin näin hyvin tuottavia oksia, olisi voinut olla syytä satokuviinkin. Mutta tässähän on sitten ensi kaudelle pohdittavaa, kuinka saada aikaan tasaisemmin satoa tuottavaa kasvatusta.



Ja lopuksi esiteollista, tai sanoisinko luomukuivausta, Aji Cristaleille ja talteen otetuille siemenille.


HotVelo

syyskuu 28, 2013, 20:34:26 ip #66 Viimeisin muokkaus: syyskuu 29, 2013, 12:24:05 ip käyttäjältä HotVelo
Sunnuntaina farmilta talvehtimaan lähtevät on nyt valittu. Pink Habanero, Black Naga, Dulce Dolor ja Aji Cristal, yksi kasvi kutakin. Koska tulevalle viikolle on luvattu 2-3 pakkasyötä, siirsin jäljelle jäävät keskemmälle pois sienänvierustoista ja paremmin lamppujen valokeilaan ja lämpövaikutukseen.

Lisättyä kuvapäivitystä



Aji Fantasyn podeja kahdesta eri kasvista. Toisen podit muuttuivat kypsinä 'standardin' mukaisesti keltaiseksi. Toisessa ne pysyivät kelmeinä liki heti sen jälkeen, kun ne olivat sivuuttaneet oikeassa alakulmassa olevan vaaleanvihreän sävyn.



Dulce Dolorin podeja, jotka otin osin puolikypsinä saadakseni siirtoa varten kasvia leikattua jo alas.



Loppuun hieman OT:ta taas vaihteeksi.



Tomaatin ja kurkun juuristoa kasvusäkin pohjasta kastelualtaaseen kasvaneena. Juuret yltivät suoraan veteen heinäkuun jälkipuoliskolla, sen jälkeen kasvu ja tomaattien (ja kurkkujen) tuotto alkoikin vauhdittua.


/Lisättyjä kuvia 29.9.2013

-V-

Lainaus käyttäjältä: HotVelo - syyskuu 28, 2013, 20:34:26 ip


Aji Fantasyn podeja kahdesta eri kasvista. Toisen podit muuttuivat kypsinä 'standardin' mukaisesti keltaiseksi. Toisessa ne pysyivät kelmeinä liki heti sen jälkeen, kun ne olivat sivuuttaneet oikeassa alakulmassa olevan vaaleanvihreän sävyn.


Kah, jännästi tuo kanta menettää värinsä tuolla hedelmän puoleisessa päässä noissa kelmeissä. Löytyisiköhän baccoistakin samaa ominaisuutta kuin 7Pot Bubblegumista (kanta muuttuu punaiseksi hedelmän kypsyessä).

Ei vissiin ihan 13 tusinassa ominaisuus. Mitenköhän muiden kasvattajien Fantasyt?

PP

Lainaus käyttäjältä: -V- - syyskuu 29, 2013, 21:04:25 ip
Ei vissiin ihan 13 tusinassa ominaisuus. Mitenköhän muiden kasvattajien Fantasyt?


Samassa kasvissa on keltaisia ja noita ei minkään värisiä. Pitää tutkia tarkemmin, voisiko kyse olla siitä, että podiin pitää osua suoraa valoa, jotta se kellastuu.

Raaka-Arska

Ainakin meillä puskien sisällä kypsyvät Fantasyt kellastuu "normaalisti"... vaikka ovat kasvaneet koko elämänsä ajan varjossa...
Missä menee tulisuuden ja myrkyllisyyden raja?

Quini

Mulla kaikki fantasyt keltaisia. Useita puskia joista kaikista tuli tasalaatuista tavaraa. Ei valaistuksellisesti samoissa olosuhteissa. Kaikki kuitenkin kasvihuoneessa, mutta osa varjoisemmassa.

wille

Ja Tohtori Merle into pinkeänä kauppaa jo siemenpuodissaan Aji White Fantasya. Semillas siis kyseessä.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 29, 2013, 22:25:41 ip
Samassa kasvissa on keltaisia ja noita ei minkään värisiä. Pitää tutkia tarkemmin, voisiko kyse olla siitä, että podiin pitää osua suoraa valoa, jotta se kellastuu.


Luin joskus alkukesästä jonkun päiväkirjasta pohdintaa valon määrän vaikutuksesta Fantasyn hedelmien väriin. Siinä vaiheessa vielä toisen kasvin systemaattisen podien kelmeyden sen tiliin laitoinkin. Vaan kun uusi kasvihuone tuli käyttöön, niin muutosta ei tullut sielläkään hedelmöittyneissä podeissa. Kumpikin kasvi kuitenkin sai mielestäni erinomaisen reippaasti luonnonvaloa etelänpuoleisella seinustalla. Podit ovat tuossa toisessa kasvissa jo alkuunsakin vain hailakan vihreitä, toisessa sentään, no, luonnehtisinko sitä vaikka kuusenneulasen vihreydeksi jo hieman tummentuneissa uusissa kerkissä.

Vaan enpä aio tuota minään erikoisuutena jemmata, oma tuntumani on, että mitättömämmän makuisia nuo kalpeat kavaltajat ovat, oheismateriaalia kastikkeisiin tai vaikka salaattiin. Tunnustelemalla on vaan pitänyt kypsyyttä arvioida, kun värisävyn muutokset ovat sen verran pieniä.

SK

Viime kesänä ihmettelin kanssa, kun minulla oli hailakan värinen fantasy. Enkä saanut yhtään keltaista, vaikka hyvä sato tulikin.

Tuolla sitä ihmettelin, jos jakssa selata alaspäin
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9640.220

Lillen

Kaikki omat Fantasyny ovat myös olleet tuollaisia valkoisen kalpeita koko kesän läpi, ilman mitään keltaisehkoa värivivahdetta. Kasvaneet kasvarissa ja saaneet varmastikin tarpeeksi aurinkoa. Maistuvat pahvilta pienen poltteen kera. Sama kaava oli myös viime vuonna.

Lainaus käyttäjältä: wille - syyskuu 30, 2013, 10:52:18 ap
Ja Tohtori Merle into pinkeänä kauppaa jo siemenpuodissaan Aji White Fantasya. Semillas siis kyseessä.


...Ei voi olla totta, *tirsk* :D

HotVelo

Olin etukäteen ajatellut tätä viikonloppua kasvihuoneen tyhjennysajaksi. Mutta nyt kun säännöllisiä yöpakkasia ei näytä olevan tiedossa ja päivälämpötilat ovat nousseet kaksinumeroisiksi, loppujen chilien kypsyttäminen kasvihuoneessa jatkuukin vielä ainakin viikon verran. Kuluneen viikon alin lämpötila kasvihuoneessa oli ovensuun lähellä taas vajaat kymmenen astetta, keskemmällä 14 asteen tienoilla. Lämpimämmän kelin myötä sähkönkulutus ei nousse kohtuuttomaksi tällä jatkoajalla, oletan.

Eniten satoa tulee vielä Pink Habaneroista, perus-Nagoista ja 10+ kerhon mysteerichinensestä. Kylmän jakson jääminen ainakin toistaiseksi lyhytaikaiseksi on erityisesti Nagojen kannalta hyvä, jos ne olisi pitänyt leikata tänä viikonloppuna kuljetuskokoisiksi, olisi iso osa podeista lähtenyt puskista raakoina.

HotVelo

Laitanpa muutaman tunnelma-, sato- ja chilikuvan sentään tältä viikonlopulta.

Kuluneella viikolla oli ylänköalueella ollut ensimmäinen pakkasyö.



Dahliat saivat kukin omilla kasvupaikoillaan ensimmäisen varoituksen lähestyvästä talvenvietosta pakkasturpeessa autotallin pimeässä viileydessä. Vähän reilumpikin nipistys olisi ehkä ollut paikallaan, toivottavasti seuraavan parin viikon kuluessa se tulee vielä.




Valoa on vielä aurinkoisina päivinä. Kovin vaan paistaa alhaisesta kulmasta keltainen mollukka päivän taitekohdankin liepeillä, ja hädin tuskin metsän puiden välistä kasvihuoneeseen säteet yltävät. Mutta väljäksi alkaa käydä myös kasvihuone.


Sadonkäsittelyä.



Vähän on suttuinen tämä kuva, ikävä kyllä. Siinä on pohjalla omia tomaatteja - siemenet poistettuna ylimääräisen kosteuden poistamiseksi, Aji Fantasyä (tomaattien päällä), Nagoista ehkä kolmannes vielä jäljellä olleesta sadosta ja Pink Habaneroja. Tarkoitus oli tehdä riittoisa Naga-kastike. Silppusin yhden normikokoisen Nagan ja muutamia nappulaversioita sekä yhden Pink Habaneron - eivät ole siis tuossa muhennusastiassa mukana - ja paahdoin niitä ensin öljytilkassa kasarissa. Sitten laitoin sherryviinietikkaa ja muhennetun seoksen mukaan keitellen hiljakseen kymmenkunta minuuttia. Olihan siinä vielä vähän muitakin vaiheita ja aineksia, mutta reseptiosasto on erikseen. Entäpä mikä oli lopputulos? Huumaavan (monellakin tapaa) hedelmäisen tuoksuinen, mutta XXX-luokkaa oleva kastike. Tuli sitä, mitä tilasinkin.


Talvikasvatuspisteessä näyttää tämän illan siirtojen jälkeen tältä.



Eturivissä on Dulce Dolor, Pink Habanero, tapiksi leikattu Manzano Orange, 10++ mysteerichinense ja nipin napin hengissä roikkuva Bolivian Rainbow. Takana on Black Naga, Miquelin sanoja lainaten 'pöljä Aji Cristal' (pistokas, piilottelee Pink Haban takana), tällä hetkellä frutescens lajikkeeksi oletettu 'pikkuterävä' ja toinen tapiksi leikattu Manzano Orange. Tähän kun vielä reilun viikon päästä pitäisi saada pari ylivuotista Naga Morichia, niin talvetusasema alkaa olla aika täynnä.

Niin, ja sen olen nyt kasveja pikkuhiljaa sadon valmistuessa leikatessani huomannut, että ilmeisesti syyskesällä kasvihuoneessa alkoi viettää juhlia vihannespunkki. Jokaisen tulokkaan on ensimmäisenä talvetukseen tultua pitänyt ottaa vastaa pyretriinivalmistesuihku, ja se on uusiintunut viikon välein. Saapas nähdä tokenevatko ötökät siitä.

HotVelo

Vierähtipä edellisestä päivityksestä aikaa!

Vaan nyt on kausi sitä myöten paketissa, että jäljellä ovat enää kaupunkiasuntoon kuskatut talvetettavat.



Yllättävän monta päätinkin talven yli yrittää. Tuplaten on Naga Moricheja, Aji Cristaleja ja Manzano Orangeja. Yksittäiset yksilöt ovat Black Nagaa, Dulce Doloria, Pink Habaneroa, Bolivian Rainbowta, 10++ mysteerichinenseä sekä oletettua tuntematonta C. frutescens chiliä. Nagat, Pink Habanero, Aji Cristalit,Dulce Dolor ja 10++ mysteeri kypsyttelevät vielä podeja. Fruteksi epäilty ei vain kypsyttele, vaan kukkii ja podittaa täyttä päätä valon alla.



Kasvihuone meni farmilla pakettiin - kuva jäi ottamatta - sopivasti juuri ennen viime viikon loppupuolen lumisateita. Viimeiset kasvihuoneen chilit menivät farminaapurille, joka sanoi niitä sitten jakavansa lapsilleen. Kierrätystä siis.

Nagojen alasleikkuusta jäi tämmöinen kimppu, proosallisessa ruukussa tosin, kaunistamaan pöytää.



Kauden 2014 valmistelut ovat täälläkin jo olleet ennen edellisen kauden päätöstä käynnissä. Mutta antaa tomun ensin laskeutua ennen kasvatuslistan ensimmäisen version julkaisua. Ajattelin tehdä sen nyt muillakin tavaksi tulleeseen malliin, teen ensin pitkän listan ja siitä karsin sitten lajikemäärän sopivaksi.


HotVelo

Nyt kun olen viime viikon syysloman keittiöremontti- ja muista oikeista töistä maaseutuasunnolla palautunut konttorityöläisen ja kerrostaloasukkaan elämään, ajattelin heittäytyä vallan hurjaksi. Kirjoitan samalle illalle vielä toisen päivityksen!

Ensinnä kasvatusarviot lajeittain ja lajikkeittain

C. annuum

Big Jim

Sain tämän siemeniä Tasmanian tuttavien kirjeessä alkuvuodesta 2013. Yksi kasvi tulikin kesään asti. Odotin satoa lähinnä uteliaisuudella, ja odotusta kyllä riittikin. Idätys oli tosin vasta maaliskuussa, mutta siitä huolimatta tämä oli kyllä todella hidas sadontuottaja. Sadon käytöstäkään minulla ei ole mitään yhtenäistä linjausta, sitä kun tuli podi kerrallaan. Viimeiset puolikypsinä pehmenneet podit jäivät puskaan, kun nostin sen viime viikolla kasvihuoneesta ulos pakkaseen.

Bolivian Rainbow

Bolivian yrttejä oli kaksi vuoden 2012 kasvatusta pinnistämässä uudelle kasvukaudelle. Tein jo varhain päätöksen siitä, että toisen voin pitää koristechilinä vielä edelleenkin. Toinen lähtikin alkukesästä vaimon sukulaisille. Itselle jäänyt teki podeja ihan kohtuullisesti, käytin niitä muiden chilien seassa satunnaisesti. Nyt se on karusti leikattuna ikkunalaudalla, ja mahdollisuudet talvesta selviämiseen ovat ehkä 50/50. Jos selviää, niin hyvä, jos ei, niin ei ole suuri vahinko.

Ramiro

Otin Ramiron kasvatukseen toiveissa saada loppukesälle grillattavia, täytettyjä chilejä (suippopaprikoita). Satoa kyllä tulikin liki kohtuullinen määrä, mutta kypsyminen jäi todella myöhäiseksi. Tulivat käytetyiksi salaateissa ja chilikastikkeissa tavallisen paprikan ohessa tai sijasta.

Rawit

Kesään 2013 tuli kaksi vuoden 2012 talvetettua yksilöä. Toisen annoin alkukesästä farminaapurille, toisen jätin kasvamaan sillä periaatteella, että jos satoa tulee, niin voi vielä saada jatkoaikaa, muutoin tulee lähtö. Jälkimmäinen vaihtoehto toteutui. Kukinnoista kehittyi podeja ehkä muutaman prosentin hyötysuhteella. Jos satoa olisi tullut, olisin varmasti hyödyntänyt rouheena tai pakastettuna. Nyt ne harvat podit menivät liki kädestä suuhun.



C. baccatum

Aji Cristal

Näitäkin oli kaksi vuoden 2012 kasvatusta. Tuottivat hyvän perussadon. Näistä sain ensimmäiset kypsyneet ja satoa tuli kauden loppuun saakka. Toinen vanhoista lähti farminaapurille, toisen otin kevättalvisen pistokkaan ohessa talvehtimaan seuraavaa vuotta varten.

Aji Fantasy

Näitä oli kasvamassa kaksi tämän vuoden kasvatusta. Toinen tuotti aiemmin jo kuvaamiani kelmeitä podeja, toinen standardin omaisia. Söin näitä leivän päällä, salaatissa ja käytin kastikkeiden oheisaineena. Kumpikin lähti viime viikolla farminaapurin huostaan.

Dulce Dolor

Tähän chiliin latasin suurehkoja odotuksia maun osalta. Kun satoa sitten vihdoin tuli, oli se maultaan ja aromiltaan kyllä odotuksen väärtti. Käytin podeja poltteeltaan lievemmissä kastikkeissa, hyytelöissä ja hilloissa, mieluiten ilman voimakasaromisten chinensejen seuraa. Otin tämän kasvin itse talvetukseen, toiveena saada siitä vielä vankempi ja tuottavampi kasvi vuodelle 2014.



C. pubescens

Manzano Orange

Nämä olivat myös Tasmanian tuliaisia. En satoa odottanut enkä myöskään saanut, kun idätin kasvit maaliskuussa. Muutamia kukintoja sentään kehittyi. Leikkasin kasvit tapeiksi, nyt ne ovat sisätiloissa virkistyneet aika reippaasti. Jos selviävät talvesta, niin ehkä sitten ensi kesänä jo satoakin tulisi. Tai sitten ei, foorumilta lukemani perusteella pubejen kasvatus satoa tuottavaksi ei aina ole aloittelevalle niin yksinkertaista.



C. chinense

Black Naga

Tämä oli vuoden 2013 uusia kasvatuksia. Kasvu oli hyvin hidasta ja satoa alkoi myös tulla myöhään. Ehkä sen vuoksi podit jäivät varsin pieniksi, eikä niistä saanut omaa erillistä jatkojalostettaan. Viimeisiä kypsyy nyt sisätiloissa, eli toiveissa on parempi sato talvetetun kasvin myötä ensi kaudelle. Sen verran kuitenkin tätä sain tyypitettyä (maisteltua), että jatkokasvatus oli selviö.

Naga Morich

Kaksi vuoden 2012 Nagaa näki kevään 2013 koiton. Sato oli minun mittakaavassani erittäinkin riittävä, tosin jokin kasvuolosuhteissa meni mönkään. Olosuhteiden puolesta sadontuotto ja kasvu olisi voinut olla huomattavasti runsaampikin. Kumpikin on nyt alustavasti alasleikattuina talvetuksessa, toivottavasti saan reippaamman kasvun aikaan ensi keväänä.

Pink Habanero

Näitä oli määrällisesti kasvamassa eniten, syynä idätysvaiheen todelliset ja oletetut ongelmat. Eli idätin näitä parissa perättäisessä erässä, kun oletin edellisen erän menneen mönkään. Tämä oli myös kasvien kokoon nähden ehdottomasti tuottoisin lajike. Yhden otin talvetukseen, ja kuten edellisen päivityksen kuvasta näkyy, se kypsyttelee pientää määrää podeja edelleenkin. Kaksi lähti farminaapurin matkaan viime viikolla.

Mysteeri 10++(+) chinense

En ole koskaan voittanut mitään arvonnoissa, mutta tässä osui kyllä arpa kohdalleen. Tämän lajikkeen aromi on nimittäin niin herkullisen vahva ja hedelmäinen, että vaikken sen varmaa määritystä ehkä koskaan saakaan tietää, oli talvetukseen valinta itsestään selvää jo ensimmäisestä suutuntumasta lähtien.



C. frutescens

Oletettavasti - viimeisin lajiketyypitys Chilivaarilta - frutescens lajiin kuuluva lajike, mikä iti Fataliin Pink Habanero siemenestä. Maultaan se on olematon - ainoa minkä aistii, on terävä polte, kuin kuuman naulan pistäisi suuhunsa. Mutta kun tämä kasvi, toisin kuin Rawit, tuottaa tuota pienenpientä pikkuterävää jatkuvalla syötöllä, on tällä kyllä tietty käyttöalueensa. Ja jos kasvi talven tullen ottaa ja rauhoittuu sadontuotannossaan, niin voin yrittää leikata sitä vielä kompaktimman kokoiseksi ikkunalautachiliksi. Jos se tuottaa satoa sellaisena liki ympärivuotisesti, niin mikäs siinä, kyllä se minulle vaan sopii.



Ja sitten on vuorossa loppulausuma.

Kaiken kaikkiaan olen vuoteen 2013 kohtuullisen tyytyväinen. Satoa en missään vaiheessa punninnut. Ja kun en punnitse peruna-, porkkana-, punajuuri-, sipuli-, omena-, kirsikka-, luumu-, viinimarja- ja karvias- ym. satoa, niin miksi tekisin poikkeuksen näidenkään hyötykasvien kohdalla myöskään jatkossa.

Joissain lajikkeissa haluan ehkä tähdätä silmämääräisesti ja näppituntumalla suurempaan kasvuun ja satoon vuodelle 2014 mahdollistaakseni monipuolisemman sadon jatkojalostuksen. Tällä kaudella suurin osa meni erilaisiin kastikkeisiin, hyytelöihin ja hilloihin sekä pakasteeseen. Pieni erä on kuivumassa, mutta savustettavaksi  saatikka jauheeksi asti satoa ei riittänyt.

Mutta Paavo Haavikon Kuningas Haraldin sanoja mukaillen: Jos se sato, minkä itse sain oli minulle täydet 100%, niin ei minulle merkitse mitään jonkun toisen 200%.

Raaka-Arska

Kyllä pubeista saa satoa aloittelijatkin, toki satomäärät eivät saavuta gurujen vastaavia, mutta muutamia kiloja kertyy kuitenkin aika helposti. Toki multa/turveviljelijä joutuu idättämään jo kohta....
Missä menee tulisuuden ja myrkyllisyyden raja?