kesäkuu 19, 2021, 01:04:59 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


HotVelo, ensimmäinen dokumentoitu kausi, 2013

Aloittaja HotVelo, tammikuu 08, 2013, 19:24:13 ip

« edellinen - seuraava »

Herpiili

Lienee hieman olosuhteista ja lannoituksesta riippuvaista. Kasvihuoneessa 2 taimea Bolivian Rainbowia täytti 85L turvesäkin juuristollaan varsin tehokkaasti.

-V-

Pahoitteluni lievästä offtopicista, mutta...

Lainaus käyttäjältä: Herpiili - maaliskuu 22, 2013, 17:49:25 ip
Kasvihuoneessa 2 taimea Bolivian Rainbowia täytti 85L turvesäkin juuristollaan varsin tehokkaasti.


Kuvia? BR/42,5l kasvualustaa kiinnostaa kuriositeettina :D

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: -V- - maaliskuu 23, 2013, 00:46:17 ap
Pahoitteluni lievästä offtopicista, mutta...

Lainaus käyttäjältä: Herpiili - maaliskuu 22, 2013, 17:49:25 ip
Kasvihuoneessa 2 taimea Bolivian Rainbowia täytti 85L turvesäkin juuristollaan varsin tehokkaasti.


Kuvia? BR/42,5l kasvualustaa kiinnostaa kuriositeettina :D


Tuo tuli testattua vuonna 2004 jolloin digikameroiden hinnatkin oli vielä melko suuret eikä tuttavapiirissäkään sellaista ollut. Noin 2m korkeat ja 1,5m leveät tiheät pensaat niistä ehti kesän aikana muodostumaan. Ensimmäistä kertaa kasvattelin lajiketta niin enpä tiennyt sen olevan niin pahan makuinen, hukkaan meni kasvutila ja sato :D

HotVelo

Hieman kuvapäivitystä 2013 kasvatuksista.


Baccatumit Dulce Dolor ja 2x Aji Fantasy


3xPink Habanero


Vasemmalla on Black Naga. Keskellä Fataliin yllärisiemenestä kehkeytynyt taimi, sen kasvutapa viittaa Chinense-lajikkeen suuntaan. Oikeanpuolimmaisen piti oman kirjanpitoni mukaan oleman neljäs Pink Habanero, mutta jokin sen kasvutavassa ei oikein sovi yhteen muiden Pink Habojen kanssa.

HotVelo

huhtikuu 29, 2013, 22:32:47 ip #24 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 29, 2013, 22:35:54 ip käyttäjältä HotVelo
Minulla menikin melkein kuukausi ilman chilipäivityksiä, sitä sun tätä muuta joutavaa kyllä tulin kommentoineeksi.

Kuva-aineistoa tulee seuraavaksi aikalailla.

Ensinnä vuoden 2012 talvehtineet.Tuosta sekamelskasta näkee lähinnä keskitalven kuviin verrattuna sen, miten kasvukausi on ollut vauhdissa. Vasemmalla etualalla Aji Cristalit, niiden takana saviruukussa yksi Rawit, ikkunalaudalla Bolivian Rainbow't ja matalammalla pöydällä vähän piilossa toinen Rawit ja enempi esillä Naga Morichit.

Bolivialaiset vielä tässä.

Tuo takimmainen hieman huolestuttaa, koska alkakasteluruukku ja -multa teki minulle tepposet. Odotin kyllä aina muutaman päivän veden altakastelusäiliöstä häviämisen jälkeen ennen uutta vesiannosta, mutta en kokeillut mullan kosteutta päältä. Nyt putoaa lehtiä ripeään tahtiin ja multa on pinnalta likimain märkää. Toivottavasti kunnon katkaisuhoito auttaa. Harmi jos ei, sillä se on minun makuuni juuri se nätimmän näköinen pienoispuuksi kehittyvä Bolivialainen.

Uutta satoakin on tulossa.Aji Cristaleissa on muutamia podeja kasvamassa. Ensimmäisiä vihreitä maistiaisia uudesta sadosta lienee luvassa kesän aloittajaisiin.Sitten vuoden 2013 kasvatit.

Chinenset

Pink Habanerot
Viimeinen Haba epäilyttää minua nyt kovasti paljon. Ettei siinä olisi joku Viljami Vaihdokas. Kuten joskus aiemminkin jo mainitsin, niin omien kirjausteni mukaan sen pitäisi olla Pink Habanero, mutta kasvutapa on niin erilainen kuin muilla.

Black NagaEipä tästä sen kummempia, kasvaa aikalailla kuin pitääkin.

Baccatumit

Aji FantasyFantasy-sisarukset, kukkiakin jo puskevat.Dulce DolorKovin tuosta kasvoi hontelo, vaikka kyllä sitä muistaakseni koitin latvoa jo muutama lehtipari aiemmin. Mutta jos tuolla on nuppuja tulossa, niin ehkä se hillitsee pituuskasvua.
AnnuumitTuolla niitä tomaattien lomassa pari on, löydätkö? (Big Jim, Ramiro)


Ja sitten viimeisenä mysteerichili.Jotenkin kasvutapa viittaa chinensen suuntaan. Aika näyttää.

Lämpimämpiä kelejä ympärivuorokautisesti kaivattaisiin kyllä meilläkin, ahtaaksi rupeaa etelän puoleinen ikkunalauta käymään.Ja sitten on vielä nämä kaksi mattimyöhäistä tai iltatähteä.Jalapenot menevät ystävälle syntymäpäivälahjaksi. Manzano-pubet idätin puoliksi piruuttani, vaan nähdäkseni onnistuuko se, kun kuukautta varhempi yritys meni ihan kiville. Jalastarit voisivat hyvässä lykyssä saajalleen tuottaa satoa syksyllä, pubet itselleni siinä ja siinä jos niitä keinovalossa saan vedätettyä syystalveen asti.


HotVelo

Näin tänään chilikasvatukset helatorstaiviikon pitkän tauon jälkeen - kastelin vanhat kasvit viime viikolla keskiviikkoaamuna, tänä iltana katsoin sitten niiden kunnon.

Rawitit kasvavat tänäkin kesänä hullun lailla, en tiedä miten niille pitäisi kertoa, että niiden on määrä lajikuvausten mukaan olla kompaktin kokoisia.

Aji Cristalit tekevät kumpikin podeja, mutta mielenkiintoista on ero kahden kasvin välillä. Enemmän podeja - aika hyvällä prosentilla kukintaankin nähden jopa - tekee se, jolla on pienempi ruukku. Isommassa ruukussa oleva tykkää pudotella kukintojaan enemmän. Samat ravinteet ja kastelun saavat kumpikin.

Naga Morichit kukkivat molemmat, mutta keskittyvät kuitenkin enemmän kasvuun. Hyvä niin, nyt ne alkavat olla saaneet viime vuoden loppukesän lehtimassamäärän talven kituuttamisen jälkeen kiinni. Kyllä niitä podeja ehtii tulla kesän mittaan.

Bolivialaiset tuntuvat jotenkin hakevan omaa kasvutapaansa altakasteluruukuissa. Ehkä ne hyötyisivät nyt eniten siitä, kun saisin niille enemmän suoraan auringonpaistetta ja ulkoilmaa. Ne saattavat kyllä ensi perjantaina olla kyydissä maalle mennessä, ja pääsevät sen jälkeen totuttelemaan aluksi varjostettuun kasvihuoneeseen lämpöön ja paljon runsaampaan auringonpaisteeseen.

Tämän vuoden kasvatukset tarkistan huomisiltana.

HotVelo

Nyt on se vaihe, missä kasvit siirtyvät eteläisestä Jyväskylästä 70km pohjoiseen. Ei kaikki kerralla, tänään pakkasin huomista kuljetusta varten ylivuotiset Naga Morichit, Rawitit ja Aji Cristalit (2x kutakin) autoon. Yön ne viettävät autotallin pimeydessä, mutta huomenna koittaa vapaus kerrostalohuoneiston ahdistuksesta.Tämän talven uusista kasvatuksista on toisessa Aji Fantasyssa 4 podia kehittymässä, suurimmassa osassa muitakin kasveja on myös nuppuja. Baccatumit siirsin iltapäivä-/ilta-auringon puolelle asuntoa, kun ne näyttivät palamisen oireita latvaversoissaan. Toipuminen siirron jälkeen oli nopeaa - Dulce Dolor, joka menetti koko latvakukintonsa on tehnyt uudet latvahaarat ja palaminen saattoi ollakin lopulta onneksi. Honteloksi pitkäksi roikoksi kasvaneelle kasville tuli nyt kunnollinen haarautumispiste.

ChiliChillailija

Selvisivätkö kaikki kaverit kuljetuksesta vaurioitta vai kärsikö jokin pahastikin?
PÄIVÄKIRJANI 2013
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11915.

CHILIBLOGINI Uusin blogikirjoitukseni on:
http://chillailijanchilit.blogspot.fi/2013/07/satoa-tulee.html

"jokainen meistä on joskus aloittelija, toiset loppuelämän" ~Hessi

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: ChiliChillailija - toukokuu 23, 2013, 21:11:23 ip
Selvisivätkö kaikki kaverit kuljetuksesta vaurioitta vai kärsikö jokin pahastikin?


Kaikki ilmeisesti selvisivät ilman merkittäviä vaurioita. Varmasti kukkia karisi ja latvoja vähän taittui, mutta se on noin isoille kasveille tässä vaiheessa kevätkesää aika merkityksetöntä. Pahin pelko kyllä tosin oli paahtava auringonpaiste, mikä olisi kyllä tehnyt noinkin lyhyen matkan aikana tuhojaan. Onneksi kuitenkin puolilta päivin oli jo ohut pilvipeite taivaalla lieventämässä ison molluskan kärvennystä.

Minun osuuteni oli tässä siirrossa tosin vain auton lastaus, kuljetuksen ja purkamisen määränpäässä hoiti vaimo. Auto olikin tänään varsinainen viherauto, siinä olivat kyydissä chilien lisäksi päivällä myös kaikki itselle jäävät tomaatit ja muita 'hyötykasveja'.

HotVelo

Pikainen päivitys tämän vuoden kasvateista, siltä osin kuin oleellista uutta on tapahtunut.

Aji Fantasy #1 on ruvennut podittamaan.

Pink Habaneroja on neljä kappaletta.

Tässä etualalla yksi napakkakasvuinen ja taustalla pari muuta,ja sitten tässä se neljäs


Nyt kyllä entistä enemmän kummastuttaa, että voiko tuo olla millään ilveellä Pink Haba, vai onko jotakin mennyt tammi-helmikuun kylvöissä sekaisin.

Ja sitten on tämä Fataliin yllätyssiemenestä idätetty, joka myös on nupuilla.Jotenkin hauskan näköisen kukkatertun se on kehittänyt latvustoonsa.
HotVelo

toukokuu 26, 2013, 23:33:16 ip #30 Viimeisin muokkaus: toukokuu 26, 2013, 23:38:33 ip käyttäjältä HotVelo
Kesäkausi on nyt ihan nurkan takana. Kaikki niin tämän vuoden kuin vanhat kasvatukset ovat nyt kesäkauden asuinpaikalla.


Vanhaan kasvihuoneeseen ovat tilapäisvirityksin asettuneet Rawitit, Nagat, Aji Cristalit ja Bolivian Rainbow't.
Viimeisessä kuvassa oleva BR on se, minkä melkein tapoin liikakastelulla altakasteluruukussa. Vaan nyt se tekee jo hedelmää ja lehtien väri kertoo, että aurinkoa on saatu. Kun se vielä tuosta vähän virkistyy lisää, niin voin jatkaa taas sen muotoilua pienoispuuksi.

Osa vanhoista chileistä on tuolla oikeastaan suojelutehtävissä. Erityisesti Nagat ja Rawitit on asetettu varjostamaan vielä maitopurkkitölkeissä olevia tomaattihujoppeja liialta paahteelta.

Vaan näitä Aji Fantasyja minä kovin ihmettelen.Tämäkin teinivanhempi on tuskin pari kertaa nimitikkuaan pidempi, vaan kukkia ja hedelmiä on melkein enemmän kuin lehtiä. Se sai nyt isomman ruukun, jospa se hillitsisi sen hormonivyöryä.

Minä kun olen ennenkin päättänyt nämä päivitykset chilipensaiden kanssa vähän toista kokoluokkaa olevien kasvattien esittelyyn, niin teenpä niin nytkin.Omenapuut ovat melkein kukassa. Nämä puut tosin voisivat ennemminkin kutsua minua niiden kasvatiksi, ikää nuoremmalla lienee vajaat 70 ja vanhemmalla reilut 80 vuotta.

Chilivaari

Vanhat omenapuut ovat kyllä mahtavia.
Tuollaisten katveessa minäkin olen lapsuuteni kasvanut. Nykyisin omenat ovat pieniä ja happamia. Eivät ne silloin olleet...

akselsson1

Mä luulin että meillä on isoja omenapuita, mutta huh! Aivan jäätävä jytky  ;)
Meillä taitaa olla kanssa n70v vanhoja omppupuita sen 7kpl, yksi kaadettiin keväällä, pari on ehkä vähän nuorempia, vain 50v kenties. osassa runko on jo lähes täysin ontto ja kovin kiertynyt, mutta siinä ne vaan yhä porskuttaa kun on hyvin hoidettu :) ja omppujen määrää syksyisin... huh..  ???
Ettei mene ihan OTksi niin chilitkin on ihan hyvännäköisiä, eiköhän satoa vielä tule sullakin kohtuullisesti :)
I have no idea what I'm doing, but I am!

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - toukokuu 27, 2013, 11:02:00 ap
Nykyisin omenat ovat pieniä ja happamia. Eivät ne silloin olleet...


Ei noita meidän vanhojen puiden omenoita irvistämättä syö, on silleen happamia. Ja ovat olleet niin kauan kuin minä muistan. Mutta se hillo minkä niistä saa kun keittää!!! Sopivasti sokeria, mutta ei imeläksi, ja sitruuna- ym. happojen kanssa ei tartte pelata. Ja käy leipomiseen kuin myös paahtoleivän päälle.

Pienenä, 40v ja 40kg sitten, kiipesin yläoksille pudottamaan omenoita alla olevalle lakanalle, mitä äiti ja sisko pitivät pingotettuna.

Jos tänä kesänä omenasatoa tulee, niin kohtuullinen osa siitä on hieman chilillä terästettyä. Äkkäsin viime syksynä niin myöhään Toni A:n Sushrajalta omena-chilihillon idean, että piti käyttää osto-omenoita viimeisten kypsyneitten Nagojen kanssa. Vaan kyllä ne näytepurkit meni tuttaville kuin kuumille kiville, hyvä ettei ennakkotilauksia jo tullut kaudelle 2013. Ja nyt on tarjolla uusia chilimakujakin hillon terästimeksi.

HotVelo

kesäkuu 17, 2013, 13:52:23 ip #34 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 17, 2013, 13:58:58 ip käyttäjältä HotVelo
On mennyt aikaa viime päivityksestä, hädin tuskin olen ehtinyt edes muidenkaan kuulumisia käydä katselemassa.

Kesäkuun alkupuolisko on mennyt aika paljolti touhussa, mitä dokumentoivat seuraavat kuvat.

Tästähän se alkoi.Pihamaalla naapuruston isännän koneella kaivama monttu.

Sitä sitten vielä säädin lapiopelissä oikeaan kokoon ja kaivoin yhden ison kiven sopivasti jättämään monttuun kasvihuoneen ulkopuolelle pesuvesien imeytyskaivon.

Täyttösoraa tilasin kuorman ja pyysin tipauttamaan liiat montun viereen. Vaan kuinkas kävikään, sora-autokuski oli sitä mieltä, että kyllä 13m3 soraa uppoaa runsaan 13 neliön puolimetriseen monttuun - en ollut itse paikalla estelemässä. Tiivistyyhän se toki, mutta ei ihan niin paljoa, joten tasaamisen ja tiivistämisen jälkeen sitä jäi valualueen ulkopuolelle muutamia kuutioita kasoihin. Turhaa työtä oli vaan ylimääräisen lusikoiminen pois pohjan kohdalta.Eristeet, raudoitus ja lämmityskaapelit ovat tässä jo paikoillaan, samoin valumuotin loput tuet.Suht tuore valu tasattuna. Ja ei, se lattiakaivo ei ole hukkunut betoniin, kyllä se keskellä laattaa on suojattuna.Tämän jälkeen oli vuorossa betonin kuivuttua harkkoperustuksen muuraus, jotta tulossa olevalle Juliana Compactille saa lisää korkeutta. Siihen päälle vielä Julianan oma terässokkeli, niin nousihan se "markettikasvihuoneen" perustuskorkeus sentään kohtuullisesti.Eilisiltana alkanut monsuuni pysäytti sitten työt tähän vaiheeseen.Suurin osa laseista on paikoillaan ja osa kennokattoa valeessa suojaamassa kahta tomaattien kasvatussäkkiä enimmältä tuulelta ja sateelta.Ja ettei tämä nyt ihan rakentajan päiväkirjaksi menisi, niin kyllä kasvihuoneen valmistumista odottamassa on ruuhkaisessa vanhassa pikkuhuoneessa koko joukko kasveja.


Viime kesäisistä Aji Cristaleista toinen alkaa kypsyttää ensimmäisiä podejaan.

Aji Fantasyt tekevät kohtuullista satoa niin pieniksi kasveiksi.

Pink Habanerot podittavat myös - tässä niistä 1/4.

Myös Fataliin mysteerichili tuottaa satoa, toenneeko tuosta vielä arvailla, mikä se mahtaisi olla?

Ja sitten on nämä kaksi kasvatuskokeilua, satoahan niistä tuskin tulee tälle kaudelle, vaikka miten pitkään syksyä jatkaisi, mutta saanpa tuntumaa, miten Manzano Orange pubet tykkäävät kasvaa.
Sitten huoneessa on ahdettuna tässä vaiheessa pari kurkun tainta, kaksi munakoisoa ja yksi vielä kasvihuoneen kasvuruukussa oleva tomaatti. Poutaa toivon siis hartaasti, että juhannukseen mennessä uusi kasvihuone on käytössä. Ympäristön maisemointi jatkuu siinä varmaan pitkin kesää.

Ai niin, meinasipa unohtua. Vaimo osti viime viikolla paikalliselta kasvihuoneelta Saarijärvellä neljä eri sorttia ei-chili paprikaa. Ne värjöttelevät rakennuksen kuistilla, kunnes pääsevät uuteen kasvihuoneeseen. Olivat somasti alennuksessa, kaikissa jo satoakin kypsymässä.Raaka-Arska

Kylläpäs tulee mellevä ja vimosen päälle hieno kasvari!! Mahtisatoja odotelessa  ;D
Missä menee tulisuuden ja myrkyllisyyden raja?

hellacce

Siinä on kasvariin perustukset tehty vimosen päälle. Hieno on!
Jätkä kasvattaa rehuja

HotVelo

Näyttää tulevan kesäisissä rakennushankkeissa perinteeksi valmistuminen juuri juhannuksen kynnyksellä. Kaksi vuotta sitten oli pari päivää ennen aattoa uuden savusaunan käyttöönottotarkastus, nyt sitten uusi isompi kasvihuone.Tomaatit ja kurkut ovat vasemmalla, oikealla on paprikaosasto, niin chili- kuin vihannepaprikaakin. Taaempana olevalla pöydällä on vielä osa chileistä, takaoikealla ovenpuitteiden kätkemänä yrttihylly. Oven molemmin puolin on munakoisot portsareina.

Big Jim ei ole vielä aloittanut kukintaa, Black Naga juuri aloittamassa, muissa lajikkeissa onkin kaikissa jo satoa tulossa. Ai niin, viime kesän kukintahurvittelija Rawit ei ole vielä näyttänyt luontoaan, josko se tänä kesänä tekee satoakin vai vaan kukkia rehottaa koko kesän muuten vaan.

HotVelo

Meinasipa jäädä kiitos antamatta sinne, minne se kuuluu. Ilman PiChilin viimeisen rutistusvaiheen talkooapua olisi juhannuksen valmistumistavoite ollut tiukalla. Talkooyhteistyöllä se kuitenkin onnistui!

HotVelo

Nyt tässä saattaisi olla paremmin (chinense?) lajikkeita tuntevalle jo edellytyksiä valistuneeseen arvaukseen.

Kasvutapa on hyvin samantapainen kuin habaneroissa ja nagoissa. Hedelmä on kuitenkin vielä 'kärsineemmän' näköinen kuin nagassa.

Arvauksia?