kesäkuu 19, 2021, 00:29:08 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


HotVelo, ensimmäinen dokumentoitu kausi, 2013

Aloittaja HotVelo, tammikuu 08, 2013, 19:24:13 ip

« edellinen - seuraava »

bobster

Freedom's just another word for nothin' left to lose- Kris Kristofferson

Herpiili

kesäkuu 22, 2013, 16:51:33 ip #41 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 22, 2013, 16:54:00 ip käyttäjältä Herpiili

HotVelo

Sade keskeytti taas vaihteeksi ulkotyöt, joten oli yllättäen aikaa tännekin jotain päivitellä.

Kasvihuoneeseen on nyt siirtynyt kaikki sinne kuuluva. Lämpötilan hallintaa joutuu vielä opettelemaan, perustoimituksessa tuli yksi automaattiavaaja, loppuihin kolmeen luukkuu on nyt myös automaatit tilauksessa. Kasvihuoneen sijainti on pihalla sellainen, että lämpötilahuiput tuppaavat tulemaan neljän, viiden jälkeen iltapäivällä, kun aurinko kääntyy lännen puolelle. Laitimmainen tomaattikasvusto kärvensi hieman lehtiään ennen tuohon loppuiltapäivän paahteeseen tottumista, mutta näyttää nyt alkavan olla kuin kotonaan. Hieman yllätyksekseni myös chileistä Black Naga alkoi tupata päivän päätteeksi ruveta nuokkumaan, muutaman Baccatumin kera. Yön lepotauon jälkeen kaikki ovat kuitenkin aina virkistyneet.

Muutama kuvapäivitys tulee nyt seuraavaksi.


Aji Fantasyt ovat mielenkiintoisen erisävyiset.Tuo värisävyero on ihan todellinen, eli kyse ei ole vain otosten erilaisesti valotuksesta. Mielenkiintoista. Kumpainenkin kantaa reilua pariakymmentä podia tällä hetkellä, ja kukinta on vieläkin varsin vahvaa.


Pink HabaneroNeljästä PH:sta tässä on ehkä parhaiten muodostuneet hedelmät tällä hetkellä. Yksi neljästä ei kylläkään ole Pink Habanero, sen kasvutapa ja kukinnot eivät vastaa mitään sellaista, minkä olen ainakaan tietoisesti tälle kaudelle kasvattanut. Jahka sen kukinnoista kehittyy jotain mahdollisesti tunnistettavaa, laitan siitä kuvia esille.


RamiroRamiro alkaa päästä nyt kunnolla vauhtiin, kun se on pystynyt hyödyntämään parempaa valaistusta ja lämpöä.


Manzano Orange (C. pubescens)Manzanot ovat ottaneet reilun kasvupyrähdyksen, saapas nähdä pääsevätkö ne ennen kesän loppua vielä kukkaan. Suuria sato-odotuksia ei näistä myöhäisistä kasvajista minulla ole, mutta jos vaikka pystyisin vahvemman talvettamaan odottamaan kunnollisen satokauden alkua ensi keväänä.


Bolivan RainbowToinen bolivialaisista ulkoilemassa juuri ennen sateen alkamista. Jahka satokausi alkaa hiipua, voin jatkaa sen muotoilua edelleen pienoispuuksi.


Ja vähän OT:ta lopuksi.Paprika Hunor tekee hauskan näköisiä pystyjä hedelmiä.


HotVelo

Pieni kuvapäivitys tulee nyt tälle päivälle. Lopussa on myös kuva-arvoitus, tai ennemminkin tunnistustehtävä.

Nyt kun akselssonin päiväkirjassa on käyty pieni keskustelun tynkä Nagan värimuutoksesta, niin tässä esimerkki siitä, miten minun kasviyksilöni sen tapaavat hoitaa.Muutos on tässä ihan alussa, mutta ensin tuommoisen ruskeahkon kautta koko podin värimuutos, punaiseksi sitten myöhemmin. Viime kaudella olisin tämän voinut laittaa heikompien kasvuolosuhteiden syyksi, mutta nyt kun täysvalossa uudessa kasvihuoneessa on tulossa aivan sama, niin se lienee näiden minun kasvattieni yksilöllinen tyyli.


Ramiron podit kasvavat suorastaan silmissä.Noillehan pitää kohta laittaa ripustukset per hedelmä.  :D


Sitten sitä tunnistusihmettelyä.

Tätä idätin ja kasvatin taimesta Pink Habanerona.Kasvutyyli ihmetytti jo alkuunsa, ja nyt kun kukista on tullut jo podin alkuja, niin ihmetyttää vielä enemmän.

Sekaannusta muihin idätyksiin en usko tapahtuneen, koska mitään tämän kaltaista en ole ollut hakemassa. Mysteeri-idätyksiäkin tein vain yhden, ja sitä onkin tunnistelu jo erikseen. Kummallista.

SK

Ihan en kukasta saanut selvää, että onko se annuum, jolloin voisi olla jokin linnunsilmächili.
Mutta kukan kasvutyyli viittaisi C.frutescensiin jos kukan heteet on violetit?

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: bobster - kesäkuu 22, 2013, 16:28:16 ip
7 podilta mun silmään näyttää.


Yksi podi oli viime vuorokauden aikana vaihtanut väriään. Suoraan vihreästä oranssinpunaiseksi. Tämä näyttäisi  tässä mysteerichiliveikkauksessa kääntävän vaakakupin 7 podin suuntaan.

HotVelo

Sain ensimmäisen maistiaisen Fataliin mysteerichilistä muutama ehtoo sitten. Muistinvirkistykseksi tässä vielä vanha kuva - en sitten ehtinyt tuoretta kuvaa napsaista ennenkö napsaisin saksilla kypsyneen hedelmän (hyvin mahdollisesti tuo etualalla oleva pyöreähkö podi) pois pilkottavaksi.Pienessä podissa ei ollut kuin pari siementä, mitkä raakkasin pois. Halkaistuna tuoksu oli todella erinomaisen houkutteleva. Olin ostanut joku aika sitten kaupasta habaneropaketin (viljelymaa Hollanti), ja jos ne osuivat tuurilla olemaan varsin hyvälaatuisia ja aromikkaita, niin tämä kasvatti oli tuoksultaan vielä täyteläisempi. Jos nyt määritelmiä vapaasti yhdistelee, niin täyteläisen hedelmäinen, raikas aromi oli siinä.

Maistoin yhden pienen palan alkuunsa siltään, ja maku vastasi kyllä hajuaistimilla havaittua - niin kauan kuin siihen makuun pystyi keskittymään, eli ei kovin montaa sekuntia. Polte oli vähintäänkin riittävä. Ei hyökkäävän pistävä, vaan sellainen, mikä tovin kuluttua alettuaan säilyi hyvän aikaa. Pilkoin puolikkaasta loppuja suoraan lautaselle risoton sekaan hämmentäen, ja vaikutus oli yllättävä. Polte kätkeytyi juustoraasteen kera hämmennettyyn risottoon siten, että sitä ei havainnut alkuunsa ollenkaan suoraan, vaan vasta sen jälkivaikutukset, kun hiki alkoi pisaroida.

Vaikka tuossa pienessä hedelmässä ei ollut näkyvää siemenkalvoa kuin ihan tyvessä, niin kapsaisiinipitoisuus oli silti sen sisäpinnoilla ilmeisen korkea. Sen huomasi siitä, miten käsiin sitä jäi pitkälle seuraavaan päivään vaikken palasia sormissa pyöritellyt tai ylenpalttisesti näpelöinyt. Niin, eihän sitä ruokapöydässä viitsi lateksihanskoja käteen laittaa.  :D

Jos ensisadon muidenkin kypsyvien tuntu on vastaava, niin täytyy nyt käynnistyneessä toisessa kukinta-aallossa suojata muutama kukinto, jotta saisi ehkä risteytymättömän pölytyksen tuloksena tulleita siemeniä. Sen verran herkullinen ja lämmittävä kokemus tämä oli, että jos en kasvia päädy talvettamaan, niin ensi kaudella sitä pitää olla myös kasvamassa siemenistä idätettynä.

Niin, se lajikearvaus. Kyllä minä kallistun entistä enemmän 7Pod/7Pot lajikkeen suuntaan nyt itsekin, mikä oli bobsterin arvaus noista varhaisista kuvista. Olkoonkin, että en tuota lajiketta ole missään aiemmin maistanut, mutta jotenkin siitä lukemani kuvaukset tuntisivat vastaavilta.

akselsson1

Mulla myös Morugan podit näyttää raakoina aika samalta, sekään ei välttämättä ole täysin poissuljettu vaihtoehto!  :)
I have no idea what I'm doing, but I am!

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - heinäkuu 17, 2013, 15:30:21 ip
Mulla myös Morugan podit näyttää raakoina aika samalta, sekään ei välttämättä ole täysin poissuljettu vaihtoehto!  :)


Eipä tuokaan paha vaihtoehto olisi. Yhdistelmä vahvaa, kestävää tulisuutta ja herkullista aromia - ainakin siinä ensimmäisessä podissa - oli se, mikä koukutti heti kerrasta. Osoittautuu lajikkeeksi sitten myöhemmin mikä hyvänsä.

Harrastin eilen illalla leikkiä, laulua ja askartelua, kun sovittelin pyramidimuotoisesta tyhjennetystä vihreän jasmiiniteen pussista suojusta "vieraspölytystä" vastaan muutamille kohta avautuville kukille tuossa mysteeri-chinensessä. Aikamoista tuuria kyllä on, jos tuosta kukkaryppäästä jo heti joku pölyttyy ja jää kiinni kasvamaankin. Mutta hauskahan sitä on kokeilla. Jos ei onnistu heti ensi yrittämällä, niin ei siinä mitään menetäkään. Jos taas onnistuu, niin tuloksena voi olla osapuilleen lajipuhtaita siemeniä.


HotVelo

Sadepäivän, tai paremminkin -illan ratoksi.

Ensiksi Fataliin mysteerichilistä.Seuraava pyöreämuotoinen hedelmä on jo kohta kypsä, mutta ylempänä oleva 'kärsimyshedelmä' on se varsinainen testiyksilö. Testaaja on yksi työtoverini, tai tarkemmin sanoen hänen vaimonsa. Nyt olen kuulevinani enemmän tai vähemmän pidätettyä naurua - "Jyväskylän ns. chilipäät testaavat chilit ensin vaimoillaan tai kavereiden vaimoilla". Kerrotaan siis vähän lisää asiasta. Ko. työtoverin vaimo on Thaimaasta, ja ei ole tiemmä mitään tulista Suomessa kasvanutta chiliä vielä kohdannut. Joten jos sieltä tulee kommentti tyyliin 'ihan Ok', niin sitten ei tulisuus ole ainakaan omaa kermap**seistä kuvittelua.


RamiroOlin talvella huolestunut siitä, että ehtiikö tämä kakkosvaiheen idätyksistä sadontekoon. Nyt huolestuttaa se, että kestääkö tukinarut kasvavia podeja ennenkö niistä pääsee kypsiä korjaamaan pois.Dulce DolorDulce tekee lisää podeja ja ensimmäiset alkavat jo saada vähän väriä.


Aji FantasyKoitan kuvitella kovasti, että tässä podiryppäässä olisi orastavaa kellastumista.
Manzano OrangeTässä toinen tämän kauden kasvatusharjoittelun pubeista. Satoa en näistä enää kuvittele saavani tälle vuodelle, mutta kokemusta siitä, miten niiden kanssa menetellä seuraavalla kasvukaudella tulee ehkä nyt sentään. Taustalla yrittävät leikkiä seinäkoristetta Bolivian Rainbow't.

Ai niin, sen toisen Manzano Orange puben laitoin myös harjoituksen vuoksi amppeliin, mikä näkyy seuraavassa kuvassa.

HotVelo

Nyt kun tuntuu olevan sadonkorjuuaika yhden sun toisen chilitarhassa, niin täytyi siihen minunkin sitten ryhtyä. Seuraavassa sadonkorjuuta odottava Bolivian Rainbow.Satokuvaa punnituksineen ei ole, mutta lupaan kertoa satomääristä siinä vaiheessa, kun voin punnitukseen käyttää tätä välinettä,Eipä taida tosin se aika minun kasvatuksillani kuitenkaan lähivuosina olla näköpiirissä.

Mysteeri-chinense (7Pot - Moruga Scorpion?) on koht'siltään kypsyttänyt ensimmäisen satoeränsä.Teepussikaranteenissa on vielä muutama kukinto tekeytymässä, siitä vasemmalla oleva jos jää kiinni, niin saan siitä aikanaan tämän kaverin siemeniä tulevia kasvatuksia varten.

Ja vielä OT loppuun.Tulee niitä munakoison hedelmiä sieltä sittenkin! Kolme löytyi tämän kuvan kasvista tänään piileksimästä.


Hubert

Onnittelut munakoison podeista! Harrastitko mehiläisleikkejä vai hedelmöittyivätkö itsekseen?

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: Hubert - heinäkuu 27, 2013, 22:56:50 ip
Onnittelut munakoison podeista! Harrastitko mehiläisleikkejä vai hedelmöittyivätkö itsekseen?


Kyllä siinä luontoäiti hoiti itse homman. Niin kuin se parempi onkin.

HotVelo

elokuu 01, 2013, 08:05:22 ap #53 Viimeisin muokkaus: elokuu 01, 2013, 08:44:59 ap käyttäjältä HotVelo
Eilisiltana pääsin tekemään ensimmäinen pienimuotoisen jatkojalostuksen kasvihuoneen tuotoksille.Ylhäältä vasemmalta lähtien

- 2x toistaiseksi tunnistamaton chinense (7Pot tai Moruga Scorpion viimeisimmät arvaukset)
- 1x Naga Morich
- 2x Pink Habanero
- 1x Aji Fantasy
- 1x Aji Cristal

Jatkojalostuksen tavoitteena oli chilihyytelö, samalla perusperiaatteella kuin syksyllä 2012 mutta hieman säädettynä. 2012 chilihyytelöstä kun tuli makeaa chilikastiketta, hyvin kelpasi toki sekin niin itselle kuin sitä lahjaksi saaneille.

Valitsin mukaan yhden aukileikkauskuvan.Kuvan tarkennus tuppasi olemaan hankalaa, mutta ehkä tuosta näkee, miten sisäpuoli kiiltelee kosteudesta. Kun olin kaksi noita kurttuisia kaunottaria halkonut, niin ilmassa oli sellainen aromi, että hiki tuppasi tulemaan päälaelle ihan ilman chiliä maistamatta. Ja näiden käsittely oli ensimmäinen kerta tähän mennessä, kun tein ruokaöljyvoitelun käsille niihin imeytyvän kapsaisiinimäärän minimoimiseksi. On näiden tarkka lajike sitten mitä hyvänsä, niin sellaisenaan nautittavaksi nämä ei kyllä ole tarkoitettu. Ellei sitten löydä itsestään ei enää niin piileviä masokistisia taipumuksia.

Loput chilit ja yksi kaupan keltainen vihannespaprika - harmi, ettei omat makeat paprikat ehtineet kypsyä tähän käyttöön - päätyivät sauvasekoittimen möyhennysmukiin.Keittelyn ja muiden vaiheiden jälkeen reilun litran verran chilihyytelöä - toivottavasti hyytelöityy - jäi pikkupurkeissa jäähtymään umpioinnin jälkeen kuumaan veteen. Tästä 'ylijäämäerästä' saa jonkun kuvan  hyytelön koostumuksesta.Keittelyohjetta täydentelen joko tähän päiväkirjaan tai chilin säilöntäosioon sitten, kun saan lausuntoja tuotoksen laadusta vielä koemaistajilta. Itse olin lopputulokseen eilisiltana varovaisen tyytyväinen, mutta täytyy tuotosta maistattaa vielä muilla. Kotosalla ei muita vapaaehtoisia maistajia ollut, retoriseen kysymykseen 'Et vissiin halua koemaistaa tätä?' tuli lyhyt ja ytimekäs vastaus 'En'.


HotVelo

Edellisessä postauksessa esitettelemäni chilihyytelö sai riittävän hyvän vastaanoton makutesteissä päästäkseen jatkokehitykseen. Eli teen sitä hyvin todennäköisesti toisenkin erän, hieman lievemmällä tulisuudella tosin, jottei se jää pelkästään chilipäiden nautittavaksi.

Eilen otin sitten toisen kokeiluerän käsittelyyn hieman muutetulla chilivalikoimalla.Aji Cristal x2
Dulce Dolor x1
Pink Habanero x1
Naga Morich x1
Aji Fantasy x1

Tavoitteena oli ruoan ohessa tai ruoanlaitossa käytettävä chilikastike, niinpä mukaan tuli muun muassa valkosipulia ja hapanta - raakaa tosin vielä - hillo-omenaa.

Tuota laitellessani mietin sitten jo useamman kerran mieleen noussutta kysymystä Dulce Dolorista. Dulce Dolor katosi Fataliin siemensivuilta aika pian sen jälkeen, kun olin viime syksynä oman tilaukseni tehnyt. Samalla nimellä ei ainakaan Google löydä mitään vastaavaa, eikä ole tullut vastaan samaa lajiketta muiden siemenkauppiaiden sivustoilla.

Kun minulla on siitä satoa tulossa (ja siis siemeniä), niin en haikaile siementen ostoa, mutta lajikkeen historia kiinnostaisi. Sen verran maistoin perkaamisen jälkeen podia, että aromi viehätti minua välittömästi, ja niinpä sitä on kasvamassa jatkossakin.

Bluesmanilla Dulcea näyttää olleen ainakin 2012 ja Jewellä tänä vuonna, mahtaisiko löytyä taustatietoa?

Fataliin kuva-arkistosta löysin 2011 päivätyn kuvan, mikä muodoltaan ja väriltään vastaa sitä, mitä minullakin on puskassa vielä kypsymässä ja kasvamassa. Chili-Wikin kuva Dulce Dolorin kohdalla in sitten taas aivan eri näköinen.

Marjis

Laita toki ohjetta tuolle chilihyytelölle,  sellainen menisi mukavasti itselläkin ruokapöydässä.
Hakusessa siis makeahko, suht. tulinen hyytelö/juoksevakin käy,  jota voisi esim. ketsupin korvikkeena käyttää.
Tuo omenan lisääminen hyytelöön kuulostaa mielenkiintoiselta.

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: Marjis - elokuu 02, 2013, 09:43:21 ap
Laita toki ohjetta tuolle chilihyytelölle,  sellainen menisi mukavasti itselläkin ruokapöydässä.
Hakusessa siis makeahko, suht. tulinen hyytelö/juoksevakin käy,  jota voisi esim. ketsupin korvikkeena käyttää.
Tuo omenan lisääminen hyytelöön kuulostaa mielenkiintoiselta.


Ensimmäisen testierän tavoitteena oli kaupallisten chilihyytelöiden kotoinen vastine. Eli käyttö lähinnä esim. paahtoleivän päälle levitettäväksi. Testaan koe-erää tänään vielä uusilla koekaniineilla, jotka tunnetaan aikamoisina (koti)herkkukokkeina.

Jälkimmäinen erä sai koemaistatuksessa myönteiset kommentit. Oma tuntumani siitä on, että siitä tuli perinteistä säilöntätuotetta mikä vaatii ainakin muutaman kuukauden kypsymisajan makujen tasaantumiseksi. Viime syksyn chilikastikkeeksi jäänyt hyytelöyritelmä oli samaa sorttia.

Omenaa on tarkoitus käyttää chilijalosteiden säilönnässä enemmänkin vielä syyskesän ja alkusyksyn aikana. Suurimmat odotukset minulla on omien omenapuiden hedelmistä tehdyn mehun hyödyntämisestä. Kunhan omenat nyt vielä vähän kypsyvät lisää.

Ja nyt ennenkö joku ehkä kauhistelee chilien väärinkäyttöä pelkkään säilöntään, niin kyllä, pistän osan pakasteeseen, kuivaan ja rouhin hiutaleiksi ja voin kokeilla pientä erää myös savustettuna.

Ai niin, tänäisessä Hesarin kuukausiliitteessä oli mielenkiintoisen tuntuinen oman ketsupin teko-ohje, chilin kera jopa. Chilin määrä oli ohjeessa tosin perheketsupin tasolla, joten sitä pitää varmasti kasvattaa.

Vähän chilien kasvuunkin liittyvää asiaa sentään lopuksi. Manzano Orange pubeissa on nyt ensimmäiset nuput. Olin ne näköjään idättänyt maaliskuun puolivälissä, joten neljä ja puoli kuukautta itämisestä meni tähän vaiheeseen. Eivätkä nuput vielä näytä olevan välittömästi edes aukeamassa. Tämä kasvatuskokeilu on sillä tapaa täyttänyt tarkoituksensa, että sain omakohtaisen empiirisen todisteen siitä, miten pitkän kasvuajan pubet vaativat. Eli jos minulla oli aiemmin epäilyksiä marras-/joulukuun idätyksen ehdottomasta takarajasta, niin ei ole enää.

HotVelo

On sateisessa illassa se hyvä puoli, että ehtii järjestellä ja päivitellä edellispäiväisiä kuvia.Manzano Orangen kukat ovat aukeamassa.Ramiron suippopaprikat alkavat nyt vihdoin osoittaa merkkejä kypsymisestä - kuvasta värimuutosta ei tosin kovin hyvin havaitse.Ylempänä olevat podit ovat menneet sen tuhannen mutkalle.Eilisiltaisen chilikastikkeen raaka-aineita lautasella. Nagaa, 10+ mysteeri-chinenseä ja Aji Cristalia.

Lopuksi pieni OT.Tuohan on, niin, tuo on isonpuoleinen kukka.

HotVelo

Joutavasta spämmistä ei minua voine syyttää, edellisestä päivityksestä on nyt kaksi ja puoli viikkoa. Ei vaan ole ehtinyt kirjoittaa, eikä juuri koko foorumia juuri edes lukeakaan.

Nyt tulee sentään pieni kuvapäivitys. Pääsato näyttää nyt olevan vasta tulossa, ensimmäinen sato ei olikin varsin pieni kaikkiseltaan. Oma veikkaukseni on, että se johtui kasvien kasvun tarkoituksellisesta hillinnästä ennen uuden kasvihuoneen valmistumista.Ramirosta löytyy nyt jo kypsiä hedelmiä. Tuleton suippopaprikahan tuo on, mutta sellaisena oikein hyvän makuinen. Tätä kasvaa varmasti myös ensi vuonna. Idätystä pitää kyllä aikaistaa, maaliskuun idätys tuottaa satoa vähän turhan myöhään.
Dulce Dolorin molluskat kypsyvät myös. Näitäkin tulee nyt enemmän kerralla kypsäksi kuin keskikesän yksi kerrallaan kypsyneet. Dulcen aromi viehättää minua niin paljon, että tätä kasvaa myös ensi vuonna. Yksi vaihtoehto on tämän yksilön talvettaminen, silloin satovaiheeseen pääsisi jo varhemmin ja isomman kasvin kera.
Aji Fantasy #2 on hämmentävä tapaus. Vaaleista podeista on vaikea nähdä kypsymisen merkkejä. Toisen tuottama sato on jo liki täysin käytetty, tästä ei vielä ensimmäistäkään. Kuvan värisävy ehkä hieman väärän kuvan, luonnossa podit ovat hyvin tasaisen vaalean hailakoita. AF:n pitäminen suppealla kasvatuslistallani on tällä tietoa epävarmaa. Jotenkin en ole siitä löytänyt sellaista persoonallisuutta, mikä riittäisi kasvattamisen perusteeksi.
Pink Habanerojen loppukesän sato tuottaa ensimmäistä reilusti suurempia hedelmiä, kuvassa yksi esimerkki. Tämä pysyy myös ensi kesän kasvatuksissa.
Nagaa kypsyy myös tasaisen tappavaan tahtiin. Sato ei ole mitään maanvyörymäluokkaa, mutta hyvät lämpöolosuhteet ovat kypsyttäneet podit kyllä siten, että ne voi luokitella sanalla riittoisa.

Black Naga tekee suht runsaasti podeja, mutta niiden koko tuntuu jäävän pieneksi. Yhden varhaiskypsän poimin viikonloppuna lautasen kulmalle, ja kyllä se teki sen mitä Naga tekee, nosti hien otsalle. Pysynee myös kasvatuslistalla.

Mysteerichinensen toinen sato alkaa myös vähitellen värjäytymään, sen ehkä koetan talvettaa ja saada isompana kasvina ensi kauden alkuun.

Manzano Orangen osalta kesä on harjoittelua, kuten siihen jo aika alussa suhtauduinkin. Jos niistäkin saan toisen talvetettua, voi ensi kesänä olla hyvässä lykyssä jo satoakin luvassa.

Rawit-lyhtypylväs kypsyttää muutamia harvoja podejaan, ne kun valmistuvat tulee pensaasta kompostin raaka-ainetta. Pink habaneron siementen joukosta tullut mystinen annuum (?) tekee sen sijaan paljon podeja, mutta pieniä. Ehkä se on jokin linnunsilmächilin lajike. Yhden punaiseksi ehtineen podin maistoin. Pienestä podista ei varsinaisesti makua pystynyt erottamaan, mutta polte oli terävä ja kuivan napakka. Varsin sopiva siis ehkä thai-henkiseen ruoanlaittoon. Jos saan jostain podista kelvollisia siemeniä, niin saattaa olla mahdollista, että idätän sitä myös ensi kaudelle.
Tomaattejakin alkaa nyt saada jo niin suoraan ruokapöytään kuin kastikkeiden ja salsojen raaka-aineeksi.


Lopuksi tulee vielä kasvihuoneen loppusyksyn ja alkukevään käyttöä parantava viimeistely.Nyt on sähköt kytketty viranomaismääräysten mukaisesti, vikavirtasuojaus asuinrakennuksessa sähkökeskuksen vieressä. Syksyn viilentyessä päässen  testaamaan, mikä on lattialämmityksen oikea/sopiva säätö. Nyt vaikuttaa siltä, että syyskuun loppuun mennessä saan kasvihuoneen tyhjennettyä ja siten siivottua ennen pakkasia.

Keväällä lämmitys niin lattialämmityksellä kuin katosta roikkuvilla SPNA-valaisimilla auttanee ottamaan kasvihuoneen käyttöön ehkä jo huhtikuun puolivälin tienovilta. Tämän kesän voinkin kuitata harjoitteluna seuraavia satokausia varten. Ajatuksia tilan käytöstä, kasvien sijoittelusta ja tukemisesta on kesän mittaan syntynyt ensi vuoden varalle.


HotVelo

syyskuu 17, 2013, 21:25:32 ip #59 Viimeisin muokkaus: syyskuu 17, 2013, 23:17:05 ip käyttäjältä HotVelo
On sen verran pienimuotoista tämä minun kasvatustouhuni, että kolmeen viikkoon ei kummempaa kerrottavaa ollut. Satoa on kypsynyt pikkuhiljaa, sitä mukaa kun sitä on tullut on se mennyt chilijalosteiksi. Grammoja en ole vaivautunut laskeksimaan, mutta purkitettujen ja pullotettujen jalosteiden määrä on omalla skaalallani vähintäänkin riittävä. Kausi on siis itselleni ollut hyvä, eikä se ihan vielä ole vielä ohikaan.

Muutamia kuvallisia huomioita viimeisen viikon ajalta tulee nyt seuraavaksi.
Pink Habaneroa tulee sadon päätteeksi ihan mukavasti. Kuvassa pikkuruukusta ponnistava yksilö näyttää kahdelle isommalle lajikumppanilleen esimerkkiä.
Black Naga tekee ikävä kyllä enimmäkseen pieniä podeja ja etualalla olevan kaltaisia nappuloita. Muutama vähän isompi on onneksi vielä raakileasteella kasvamassa, joten omaa siemenkantaa saattaa saada vähän talteen. Polte on pienemmissäkin ollut kyllä ihan riittävä, joten ennakko-odotuksia pienempi sato taitaa kuitenkin olla ihan riittävä.
Dulce Dolor on niitä harvoja kasveja, jotka jo tähän mennessä ovat kypsyttäneet samanaikaisesti enemmänkin kuin vain muutaman podin. Tämä menee nyt aiemmin kirjoitetun toistoksi, mutta tämä oli kyllä kohtuulliset ennakko-odotuksetkin maukkaudeltaan ylittänyt lajike.
Tämän piti olla idätettäessä Pink Habanero, vaan joku bird eye annuum lajikeko lienee. Pienissä podeissa on terävä, heti iskevä kuiva polte. Yleismausteena on ehkä hyvä, mitään makua tästä ei irtoa.
Ramiron viimeiset podit ovat kypsymässä. Sitä olen vaan mielessäni arvuutellut, missä vaiheessa podit ovat niin kypsiä, että siemenet ovat itämiskelpoisia. Näyttää siltä, että kypsyminen menee osassa suoraan vihreästä hyvin tummanpuhuvan punaiseksi, osa käy läpi kirkkaan punaisen vaiheen.
Tomaattisato on kohta loppusuoralla, viherkasvustoa olen tähän kuvaukseen harventanut jo suhteellisen reippaasti. Näitä on mennyt jo kastikkeisiin, osa pakastettuna myöhemmin syksyn ja talven aikana käytettäväksi.

SK:n päiväkirjassa kuvasin luumupuiden pitäneen välikauden sadon suhteen. No, se on vähän suhteellista, kyllä luumuja kuitenkin yksi ämpärillinen tuli, joten nyt on kaksi litran ja yksi kahden litran purkki tekeytymässä mausteiseksi luumulikööriksi.

Ja vielä loppuun tulee valoa syksyn pimeisiin öihin.