joulukuu 04, 2023, 02:02:56 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Ryhis

1
Jäkätijäkäti / ootko koskaan ostanut housuja?
syyskuu 04, 2013, 11:29:48 ap


pahus vieköön, kun lempparipöxyissäni on snadi reikä paikassa jossa herrasmiehellä ei soisi reikää olevan. Ainakaan housuissa.

Jännittää ihan sikana uusien housujen osto. Mistä tiedän minkä kokoiset farmaarit ostaisin? Aika noloo jos pitää kaikki kaupan pökät stemaa läpi!.

Mikäs on jengin mielestä vähiten kuumottava paikka ostaa farkut? Ite oon tykännyt Seppälästä Ja menkkahaukasta [H&M]. Seppälää ei taida olla enään?

Niin ja halvat kanssa kun viikko rahaa on pienennetty.
2
Nyt otetaan jänistä sarvista ja tehdään kertakaikkiaan loppu kaikesta arvailusta sekä luulemisesta!

MIKÄ ON HANKALIN TAPA KASVATTAA CHILIÄ?

Tätä selvitetään ensi kaudella, joulukuun loppuun asti saa ehdottaa eri metodeja, tapaninpäivänä julkistan säännöt ensi kaudelle. Jokainen joka vetää kauden läpi näillä eväillä, saa t-paidan jossa lukee "luupää" tai "olen riemuidiootti", en ole vielä päättänyt!

Elikkästen! Kasvatusmetodeihin TULEE lukeutua ainakin seuraavat jutut

isonaula
koneellinen ilman liikutus
VESIVILJELY
akusto vara- tai varsinaisena virtalähteenä
helvetin iso pumppu
kokeelliset lannoitteet
eristäytyminen mosaikkiviirukselta
hiilidiioksidi lisäys
tehokas lisävalaistus
virtaavaa vettä


Ja huom! Kaupasta saatavia ruukkuja ei saa käyttää! Se kuka ehdottaa monimutkaisinta kasvatustapaa budjetilla joka on lähinnä 0llaa euroa, saa minun kustannuksellani ottaa "pihi nihilisti"-tatuoinnin otsaan!

Sitten vain ehdottelemaan!!!.
3
Muut harrastukset ja elämä / Kumpi tärkeempi.?
heinäkuu 23, 2013, 16:46:49 ip
joo eli en löytänyt hakulla  vielä tämmöistä aihetta niin tein sellaisen itse.

Eli kumpi taito on tärkeempi ihmisellä. Tämä on tärkeä sosiaalis filosofiainen antrobiologinen kysely, eli josta selviää koko ihmis kunnan minä kuva. VASTATKAA HUOLELLISESTI JA MIETTIKÄÄ ENNENKUIN VASTAATTE!

Ite sanon että kirjotus taito koska se on ihmisellä ilmasun ja yhteyden pidon muoto. Luku taito ei niin tärkeä koska kirjat voi katsoa elo kuvina (jos niin hyvä kirja että Bruckmeister tekee holivood elokuvan siitä.).

Lisäksi jos ei osaa kirjottaa, ei voi laittaa Musta naamio -kerhoon jäsenyys anomusta. Ja aikuisena pitää voida osata kirjottaa oma nimi että voi maksaa viging lainilla täx frii kaljat luotto kortilla (ja laiva lippuun myös oma nimi). Että on tärkeää osata kaikki kirjaimet ja aakkoset, muu on tois arvosta.

Saa arkumentioida vapaasti toivon paljon Älykästä keskustelua eli deebattija.
4
Montako rillausminuuttia on kertynyt tällä kaudella? Ja millä tekniikalla?

Itse aloitin makkaraeläinten joukkotuhonnan perjantaina, joukkuetoverit olivat hieman talviterässä, joten jouduin vetämään koko session ilman vaihtoa. Onneksi huolto pelasi ja sain voimistelujuomaa aina sitä pyytäessäni. Taktiikka oli mietitty hyvin ja mm. fooliota ynnä talouspaperia oli varattu runsain mitoin.

Kauden aloitus ei ollut pehmeä, jouduin heti rillaamaan kahdella erilaisella rillillä (sanko ja pallo) jotta rillattavat olisivat valmistuneet tasaisesti. Pallorillin kovemmassa, mutta pistemäisessä lämmössä nappasin värin ja varsinainen kypsyminen tapahtui sankorillissä.

Perjantain tehot olivat 8 (magaraa) + 10 (braatwurstia) + 10 (scampivarrasta) + 4 (raakamakkara chorizoa). Rillausminuutteja 75.

Eilen oli tiukempi tilanne, rillausjoukkue oli kokoonpanona ennenkokeilematon ja lisäksi rillattiin vierasrillaajina, ei edes kotirillietua!

Rillinä toimi tiilistä kasattu puulämmitteinen ahjonkaltainen. Heti alkuun päätimme rillata ns. "Jutitekniikalla" eli VAIHTO KERRALLAAN. Saatuamme hiilloksen kutiteltua esiin, säädimme ilmavirtauksen irtotiilillä sopivaksi ja ryhdyimme rillaamaan kolmessa vuorossa Raaka-Arskan ja Waldemarin kanssa. Jälleen erikoiskiitos joukkuehuollolle, nestetankkaus toimi kuin unelma ja tilanteeseen sopiva voimistelujuoma oli aina käden ulottuvilla.

Illan tehot olivat 12 + 6 + 2 + 12 (herkkusientä). Lisäksi peluutimme alaritilällä "Jutin pojaksi" ristittyä possun sisäfileetä. Rillausminuutteja kertyi 360 joista henkilökohtaisia n.200, olenhan kuitenkin joukkueen kapteeni.

Mitään talvikauden kakkosdivari-harjoitus-kaasurillä-rillauksia en laske pistepörssiin mukaan.
5
Jäkätijäkäti / Reikiä kalsareissa?
maaliskuu 24, 2013, 12:49:49 ip
Mites jengin kalsaritottumukset? Itse kun olen viittä vaille pultsari (lehtiroskis kutsuu) on tapanani käyttää kuninkaallisen hovihankkijan leimalla varustettuja, Tarjoustalosta hankkimiani, kalsareita niinsanotusti "finaaliin".

Ostan aina halvinta, mitä tulee sukkiin ja kalsareihin. Myönnettäköön, että erittäin harvoin maksan OVH:ta mistään vaatekappaleesta, jos ne eivät ole alennusmyynneistä, ne ovat kirppareilta tms. Yhden kelsiturkin löysin purettavasti talosta..

Mutta koska en tahdo sortua aivan jumalattomuuksiin, pidän kalsareiden suhteen yhtä nyrkkisääntöä:

Jos kalsareissa on isompia reikiä kuin lahkeensuut, menevät kalsarit vaihtoon.

Tämähän on tietenkin ymmärrettävää sikäli, että mikäli noin isoja reikiä kalsongeissa ilmenee, muodostuu ongelmaksi se, että mistä rei'istä jalat tungetaan! Kalsarit tulee voida kiskaista jalkaan yhdella (tai kahdella) sujuvalla liikkeellä, tosimies ei ole mikään apina joka kiemurtelee vaatteissaan! Mies joka on hirttäytynyt kalsareihinsa on sitäpaitsi altis vihollisten yllätyshyökkäyksille - ei näin!

Toinen ongelma lahkeita-suurempien-reikien kanssa on metafyysinen. Sana kalsarit on monikkomuoto ja perinteisesti ymmärrettävissä siten, että lahkeita on kaksi. Mikäli näitä lahkeita isompia reikiä ilmaantuu, pitäisi sana kalsarit korvata jollain sanalla joka kuvaisia useampaa reikää. Vielä kauheampaa on jos ilmestyvä reikä repeää aina lahkeisiin saakka! Silloin lahkeita ei ole ja kalsareista on tullut putkimainen vaatekappale muotopuoli; kalsari!!!
6
Jyrki Katainen söi mun aamiaismurot, joten lisätienestiä pienellä myymisellä:

Kaikki chilit itse omakasvattamia, tai sitten ostettuja.

Punainen chili 56€/kg (tuore tai kuivattu)
Vihreä chili 70€/kg (vihreä kalliimpi koska maali kalliimpaa)

Myyn myös Ugandalais-Hollantilaista hapa neroa. Kuvaa ei juuri nyt ole, mutta kuka tahansa voi mennä Citymarkettiin katsomaan miltä ne näyttää. Tämä tuote on edullinen, vain 120€/kg, kuivattuna 40€/kg

Postikulut kuuluvat hintaan kun lisäät kilohintaan 40€ Toimitus kaikkialle Itellan alueelle (Kolmoskehän pohjoispuolelle lisämaksu 15€ koska talvivaara)

Paikan päältä noudettuna postimaksu on vain 12€, mutta kaupan päälle annan vielä kourallisen pubivisakysymyksiä käsin kirjoitetuilla lapuilla. Voin myös antaa dunkkuun niin haluaville. Onnenpotkut suoraan perseeseen 5€/kipale, koko perheen voi monottaa 15€lla (sis.alv12%) Nyt on ostajan markkinat!

Toimitan myös kaikki Alepan tuotteet suoraan ovelle, edulliseen hintaan. Tilaa sähköpostitse, minä ostan, toimitan ja sinä maksat päälle 50% ostosten hinnasta sekä 70€ arvoisen könttäsumman bensarahaa.

Myyn myös Bon Jovin uusinta levyä, 40€/kpl + postikulut + alv24% + kuitinkirjoitusmaksu.

Myyn myös kasvatukseen sopivia lamppuja. Näillä tulee tuuhea kasvu ja runsas sato, ei tosin niin runsas, että pärjäisi tilaamatta minulta.

http://biltema.fi/fi/Rakentaminen/Valaisimet-ja-lamput/LED/LED-lamppu-44380/
http://biltema.fi/fi/Rakentaminen/Valaisimet-ja-lamput/LED/LED-lamppu-3-W-44173/

Nämä lamput edulliseen 50€ kappalehintaan (+postikulut), maaliskuun supertarjouksena kolme lamppua hintaan 200€ (+alv24%)

Myydään myös täysispektrinen hypertroninen kasvatuslamppusetti, jossa yhteen pötköön ruuvattu mm. Punaspektrinen kukitusvalo, sinisprektinen kasvuvalo ja laajakirjoperspektiivinen UV-valo, ns. "musta lamppu" joka säteilee mullan läpi juurille. Juurethan kasvavat pimeässä? Siksi "musta lamppu". Koko sarja nyt alle tonnin! (1200€+alv24%)

Opintoja vaille sähkömiehenä teen myös kaikki tarvittavat kytkennät valaisimiin ja telttahärpättimiin! 45€/h ja ilman kuittia! Takuuaika on voimassa niin kauan, kuin Hiacen takavalot näkyvät.

Yhteydenotot sähkö postilla - köyhät älkööt vaivautuko!
7
Jäkätijäkäti / Me rättipäät
tammikuu 14, 2013, 16:52:56 ip
Tein tällaisen kyselyn kun nyt seurattuani foorumia vuosikausia, olen havainnut chilipäissä lisää samankaltaisuutta itseni kanssa. Rätti löytyy monen päästä.

Uskallan nyt sanoa julkisesti salanimellä, että olen rättipää - ja ylpeä siitä!

Vuosikausia sitten, taisi kuitenkin olla eurot käytössä, ostin Stockmann-tavaratalon urheilu-osastolta Buff-huivin. Olin taivaskanavain mainoksista bongannut tuon suunnattoman hienon, maailmoja kääntävän, keinokuitu-tuubi-rievun useiden suurmiesten päässä ja päätin välittömästi samaistua tuon mainoksen americanaan.

Hommaa tietysti vaikeutti asumiseni Sarvikuonojen maassa, Buff-huiveja ei yksinkertaisesti ollut - eikä tietoa koska ne tulisivat! Ahkerasti jaksoin koulureppu selässäni kammeta pitkin pääkaupunkimme urheiluliikkeitä, etsien tuota mysteeristä avaruuskilvan voittajakansan riepua. Ramppasin liikkeitä niin taajaan, että opin tunnistamaan Intersportin myyjät niskasta - MIETTIKÄÄ!

Pian etsintäni, tai kutsuttakoon sitä pyhiinvaellukseksi, päättyi ja kuulin villejä huhuja, että minkkiturkkimummojen ostosparatiisista näitä kallisarvoisia päähineitä saa! Riensin paikalle niin nopsasti kuin nelosen spåra kulkee pitkin Aleksanterinkadun olematonta ylämäkeä. Buff-huivi maksoi liki 16€ ja nielaisi kaikki viikkorahasäästöni, mutta en empinyt hetkeäkään! Varsinkin kun tiesin samaisen liinan kustantavan kolme euroa enemmän Top-Sportissa!

Ja millainen aarre tuo riepu olikaan! Se pakattiin Stockmann-tavaratalon prestiisimuovipussiin, jota ylpeänä kannoin pasteeratessani pitkin Esplanadin puistoa! Tunsin itseni joksikin kuuluisuudeksi!

Kotiin päästyäni tutkailin pakkausta, jollaista en ollut koskaan ennen nähnyt (enkä tulisi näkemään), Buff-huivin myyntipakkaus oli kierrätyspahvista (hyvää karmaa) valmistettu 2-ulotteinen rintakuva, johon oli printattu jonkun huru-ukon naamataulu. Olisiko ollut tuima intiaani? Ja riepu oli tämän kuvahahmon kaulassa! KUINKA NEROKASTA! Kääntöpuolella oli pesuohjeet ja jotain löpinää, sekä kuvalliset ohjeet kuinka Buff-huivista voi taitella parikymmentä erilaista päähinettä! Olin aivan myyty!                             

Kaikki eivät kuitenkaan olleet yhtä otettuja, pitäkää mielessänne, että 2000-luvun alun Suomi oli tyystin erilainen kuin nykypäivän Suomi! Rättipäitä ei hyvällä katsottu. Muistan kuinka ylpeänä esittelin uutta päähinettäni vanhemmilleni, jotka olivat puoliksi tyrmistyneitä, puoliksi pettyneitä. Passiivis-aggressiiviseen tapaani vanhempani taivastelivat "Jumalauta, poika on rättipää!"

Vastaavanlaista epäluuloa jouduin myöhemmin kohtaamaan useissa paikoissa. Koulussa minua kiusattiin rättini takia, myöhemmin työelämässä jouduin karkean ivaamisen kohteeksi. Eräässä paikassa minua kutsuttiin köllinimellä "Al Qaida", koska minulla oli parta - ja rätti päässä! Maaseudulle eksyessä kelvottomat huligaaninuoret ajoivat minua takaa mopoilla ja yrittivät kivittää!

Minusta tuli arka rätin käyttäjä. Välillä huomasin kulkevani tyystin ilman riepua, pitkiä aikoja putkeen. Lopulta sulkeuduin rätittömään elämäntapaan, laitoin rätin päähäni vain kotona. Pimeässä. Minusta oli tullut kaappirättipää.

Mutta nyt onneksi muutoksen tuulet puhaltavat! Chilifoorumilta olen saanut voimia tulla kaapista ulos rättini kanssa! Olen jälleen kerran rättipää - ja ylpeä sellainen!
8
Mitä muut edellä, sitä minä perässä. Kasvatuspäiväkirja kaudelle 2013 käynnistyköön jo nyt, kauden 2012 päivyrin olin polkaissut käyntiin marraskuun lopussa, eli nyt ollaan vain viikko-puolitoista "edellä". Kauden 2012 tapahtumia päivitän (ja päivittelen) vielä vanhaan päiväkirjaan, tähän tulee lähinnä siemenlistausta ja muuta näin alkuun.

Edelliset kasvatuspäiväkirjani löytyvät täältä; Kausi 2010, Kausi 2011 ja Maailmanlopun kausi 2012.

Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että maailmanlopulta on onnistuttu välttymään, vielä vajaa kuukausi armonaikaa!

Eilen illalla sortteerasin siemeniä ja tein alustavaa kasvatuslistaa, nyt mukana on vain pari vanhaa tuttua ja turvallista lajiketta jotka tiedän (sopivissa olosuhteissa) hyvin satoaviksi ja herkullisen makuisiksi.

Punaisella merkityt ovat talvehtivia kasveja kaudelta 2012!


C. Chinense
7 pod Douglah Brown
Habanero Brown Large 0/9
Habanero Orange
Cameroon
Habanero
Trinidad Scorpion Morouga Blend
BiquinhoC. Baccatum
Aji Verde
Jamy
Aji Cristal
Omnicolor
Cap 220 5/10
Aji Amarillo
Aji Habanero


C. Pubescens
Rocoto cap 217 0/2
Rocoto Guatemala org. 0/2
Turbo Pube 0/ttukoma laitoin
Rocoto Rio Hualaga 1/3
Rocoto San Isidro 0/1
Rocoto Peron Rojo 0/2
Rocoto Costa Rica Red 1/3


C. Annuum
Goats Weed
Jalapeño Gaucho
Tuntematon linnunsilmä Pekingistä
Alma paprika


Villit ja muut
C. Lanceolatum
C. Flexuosum
C. Rhomboideum
Duke Pequin
Bluesmanin mutantti

Ulupica Large


Kuten hyviin tapoihin kuuluu, kiitän nöyrästi muilta harrastajilta saamistani siemenistä. Siemenet ovat pääsääntöisesti peräisin Jaolstenilta, Bluesmanilta ja Chilivaarilta. Ilman kasvattajien aktiivista siemenvaihtoa ei näin monimuotoinen harrastaminen olisi mitenkään mahdollista.

Listaukseen saattaa tulla vielä pieniä muutoksia, ihan kaikkia siemeniäni en ole vielä käynyt läpi ja saattaa olla, että tilaan internetistä vielä jotain lisää. Koska esikasvatus- ja kasvatustilat ovat rajalliset, tulee jokaista lajiketta 1-2 kappaletta. Kasvihuoneenani tulee toimimaan uskollinen eteläparveke jota valitettavasti ei enää hevoskastanja varjosta.
9
Kiristääkö päätä kun hipsterit kimittävät lempiolutkuppilasi parhaassa pöydässä?

Vituttaako hammaspeikon näköiset punkkarit Alepan pihassa?

Onko tuttusi näitä, viimeksi vuonna -92 ansiotyössä käyneitä, sossun elättejä jotka eivät vain voi olla mukana työelämässä ja odottavat sitä suurta keksintöä joka tuo rahaa ovista ja ikkunoista?

Onko työpaikallasi sellainen lakto-ovo-fenno-täysidiootti-ruokavammainen, vanhoista matoista tehtyihin vaatteisiin pukeutuva, haiseva hippi?

Nouseeko oksennus kurkkuusi kun bussipysäkillä on nippu juuri-ja-juuri 18-v täyttäneitä rasviksia spekuloimassa Elviksen diskografiasta?

Nyt saa kertoa, katsokaan mikä on Suomen inhotuin alakulttuuriryhmä (turkulaisten jälkeen)! Vielä parempaa on, jos saadaan perusteluja!
10
Jäkätijäkäti / Oletko äly-vapaa?
syyskuu 08, 2012, 14:19:26 ip
Nyt saadaan tietää ovatko foorumilaiset äly vapaita!  8)
11
Jäkätijäkäti / Millaiset videot teillä on ?
syyskuu 05, 2012, 09:23:14 ap
Nyt saadaan tämä ylen tärkeä juttu selvitettyä! Että antaa vaan äänten ropista!.

Tämä on samalla älykkyys testi koska yksi noista ei ole oikeasti video valmistaja!.

Meillä on JVC-merkkinen steereo video nauhuri jossa on show view ajastus. se ei enään toimi kun on digiaika mutta oli tykki juttu vuonna 1998!.

Telkkarina meillä on ihan uunituore vm. -95 Strereo Salora vuosimallia 1995!

Sit vaan!  8)
12
Muut harrastukset ja elämä / Google+
elokuu 18, 2012, 11:13:19 ap
Käyttääkö kukaan tätä Google+ juttua? Onko siitä mihinkään? Blogger tilin kautta minullakin on tällainen, mutta en osaa käyttää sitä. Enkä edes tiedä haluanko osata käyttää sitä.
13
Muut kuin paprikakasvit / Aloë vera ja muutkin Aloe-lajit
maaliskuu 04, 2012, 20:15:58 ip
Kavereiden kesken "aaloe".

Onko kellään kasvamassa? Sain kaverilta pari pistokasta vaivanpalkaksi, ovat nyt keittiössä vesilasissa. Pitäisi kuulemma juurtua hyvin ja sitten vain multiin. Vaatii vissiin aika hiekkapitoista multaa?

Wikipediasta oli aika kattava artikkeli, en tiennytkään, että aaloe on yli 4000 vuotta ollut ihmiselle hyötykasvi!

http://fi.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4%C3%A4keaaloe
14
Hellurei ja hellät tunteet. Kaikki foliopipot tietävät, että kausi 2012 on viimeinen, harrastuksessa kuin harrastuksessa! Maailma loppuu, elämä kuolee, vaikutus kestää pitkään!

Pahat ennusmerkit ovat jo ilmassa;
nuorisotyöttömyys, dieselin hinnankorotukset, luteet sekä vihannespunkit, Alkojen aukioloajat, postikonttoreiden lakkautusuhka sekä Paavo Väyrysen presindenttikampanja!

Chiliharrastaja on kuitenkin ikuinen optimisti, tänä vuonna punkit eivät tee täyttä invaasiota, tämä kausi on satoisampi, tämän kauden chilit ovat maukkaampia yms ja jne.

Joten minäkin laitoin kauden 2012 ekat rehut itämään. Aavistelen kaudesta tulevan sangen pubescens-voittoinen, kyljessä joitain hyväksi tunnistettuja c. baccatumeja ja c. annuum-puolelta ainakin Jalapeño.

Hitaimmat ensin ja alle lujaa.Capsicum Rhomboideum ja näitä kolme kipaletta.

PI 631154 (kavereiden kesken "Flexu") ja näitäkin kolme.

Ja sitten vielä kourallinen PI 585267 joka paremmin tunnetaan nimellä Turbo Pube.

Viimeiseksi mainitun siemenet on tyynesti napattu Penan myymistä turbiksista, kahdesta ensimmäisestä lajikkeesta suurkiitos Bluesmanille.


Lisävaloitetuissa tunnelmissa hyvää loppuvuotta ja kautta 2011 toivottaa Räyhis.

15
Jäkätijäkäti / Universumin noloin tyyppi?
marraskuu 05, 2011, 10:36:08 ap
Nyt kun maailmanloppu on joka nurkan takana, asteroidit viheltävät talojen kattoja riipien ohi, diesel-vero nousee ja keppanaa uhataan laimentaa, onkin hyvä ruotia arvon foorumiittien kesken ken on tunnetun universumin noloin kolli/kissa. Meinaan, ennenkun kaikki kuollaan tms.

Itse lataan tiskiin noloimman tietämäni jannun. Vanilla Icen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vanilla_Ice

Kaveri oli jonkinlainen 90-luvun kulminaatio. Kaikki räp kliseet yhdistetty valkoiseen poikaan, jonka sukunimi viittaa vahvasti Hollannin suuntaan. Mitään Vanilla Icen tuotantoa ei voi kuunnella näin 2000-luvulla, korkeintaan kotibileissä huumorikuriositeettina.


Ice, ice baby..
16
Käväisin tänään El Karimissa syömässä ja tapani mukaan juttelin pitkään ja hartaasti Hanyn, omistajan, kanssa tulisesta safkasta yms. Samalla reissulla heitin myös pikkupussillisen habaneroja, pari PI:281429ä ja tuubillisen Setä-Fataliin nagajauhetta.

Sovittiin, että naputan tänne tämän ilmoituksen, että chilipäät ympäri Suomen voivat - mikäli hinku tuliseen safkaan syntyy - mennä El Karimiin (Koskelantie 52 muistaakseni, Helsingissä) ja suorittamalla salaisen kädenpuristuksen tai vaihtoehtoisesti vihjaamalla habaneroista/nagajauheesta saada edellämainittua maustetta annokseen. Käsittääkseni peräti ilman lisähintaa! Tarjous on voimassa niin kauan kuin mausteita riittää, jos kysyntää piisaa Hany saattaa pitää Fassen jauheita jatkossakin maustehyllyssä.

Niin ja kebab-habaneropizza oli aika pahuksen hyvä, ei tosin kovin egyptiläinen!  ;D
17
Uusien jäsenten esittelyt / Räyhis syö teillä!
elokuu 08, 2011, 17:08:33 ip
Vai oliko se mainosmies? En ihan tarkkaan sentään jokaista Pahkasika-lehteä muista ulkoa.

Räyhis ei ole paha setä, vaikka onkin ruma, raakkuva rääväsuu. Räyhiksessä on ripaus ärsyttäjää, ropaus besserwisseäriä mutta pohjimmiltaan hän on leppoisa jannu, huoleton sunnuntailapsi ja rento jätkä.

Nyt loppu kolmannessa persoonassa haihattelu!

Aloitin tulisten paprikoiden kanssa puljaamisen loppukesästä 2009, papukaijoille tuli osteltua habaneroja ja Pirkka-chilejä syötäväksi. Samoihin aikoihin oli lehdessä juttua Fasse-sedästä ja koska olen taipuvainen ottamaan mallia huonoista esimerkeistä, laitoin pappareiden seuraavasta lounaasta ylijääneet siemenet itämään.

Internetistä kun ryhtyi kasvatustietoa, sekä apua, etsimään, löytyi ensiksi Infernon chilitietokanta, sitten chiliyhdistys ja lopuksi kummallista huumoria sisältävä Chilifoorumi! Tunsin olevani kuin kotonani ja nyt kahdessa vuodessa täällä onkin vietetty reilu kuukausi elämästäni (numerot eivät valehtele, mutta vaimoni mukaan 35 vrk EI TODELLAKAAN RIITÄ jos puhutaan chilifoorumilla hassatusta ajasta!).

Koska vanheneminen on pelkästään paskamaista, olen päättänyt olla ikuisesti 25-vuotias. Olen eläkkeellä oleva kokki ja nykyisin yksityisyrittäjä remonttipuuhastelun parissa, tosin olen luvannut rahasta vaikka treenata ravihevosia tai viritellä pianojakin. Uskon vakaasti, että koska ihmisellä on vain yksi elämä, se kannattaa elää täysillä.

Harrastuksiini chilin ohella kuuluu kirjallisuus, kirjojen keräily (ei kovin vakavasti), antiikki (Riihimäen lasi, apteekkipullot, huonekalut sekä kuparipannut), pubitietovisailu, mallasviskit, sikarit, englantilaisen maalaistyylin ihannointi sekä ruoka & sen tekeminen.

Rehuja on kohtuullisesti, koska koen olevani melkoinen aloittelija lajikkeiden ja makujen suhteen, olen pyrkinyt kasvattamaan sortimentin erilaisia chilejä maailman ympäri. Vajaa sata siementä laitoin itämään helmikuussa, rehuja on nyt...öööh..kolmisenkymmentä. Tosin tänään pistän jakoon nelisen kappaletta.

Kasvatuslistallani tällä kaudella

C. Pubescens
Rocoto Peru Cusco
Rocoto Red Peruvian
Rocoto ?

C. Baccatum
Bishop's Crown x2
Omnicolor
Aji Benito
Aji Cito (?) x2
Aji Cristal x2
Inca Red Drop
Lemon Drop

C. Chinense
Fatalii Yellow
Congo
Trinidad Scorpion MB
Tobago sweet
Habanero
Scotch Bonnet
Cili Coronong

C. Annuum
Poblano/Ancho ruton punkit!
Jalapeño x4
Ja pari kiinalaistyyppistä c. annuumia

Muut..
CGN: 22871 (?)
PI:281429x2
3 x Capsicum Lanceolatum
Tepin
18
Äänestykset / Minkä ikäisiä chilejä?
heinäkuu 15, 2011, 15:11:51 ip
Onko sinulla joku planttu joka tuntuu pyörineen mukana kauemmin kuin elämänkumppani eli auto? Eikö se-ja-se rehu ollut jo edellisessä asunnossani? Jos on kuten minä (toivottavasti ei), eli kiintyy chileihinsä, tai ainakin osaan, on niiden poisheittäminen kamalaa. Jotkut plantut on vain pakko saada talvehditettua ja itseasiassa on parikin kasvia jotka on pakko talvehdituttaa koska olen tehnyt niin jo pari talvea. Eli chilin ikä on muuttunut jotenkin arvokkaaksi.

Vanhin itsekasvattama chili on kaupan habaneron siemenistä idätetty rehu, itseasiassa eräs Pirkka-chilin siemenistä idätetty c. annuum on yhtä vanha. Molemmat ovat idätetty heinäkuun lopulla 2009 ja ne ovat olleet sirkkalehdillä elokuussa 2009.

(kuka hullu idättää heinäkuun lopulla? Aloittelija, kuten minä)

Pirkka-chili kasvoi taas keväällä gargantumaiseksi hirviöpensaaksi joten löin sen 10 litran savipyttyyn ja raijasin selkä mutkalla pihalle naapureiden arkea "sulostuttamaan" - Äitii! Ruma ja paha naapurinsetä kastelee taas sitä rehua!!! Habanero on pysynyt kompaktimpana ahkeran leikkaamisen seurauksena ja viihtyy olkkarissa. Molemmilla siis ikää kohta kaksi vuotta!

Jos ötököiltä jää mitään, talvehditukseen menevät automaattisesti kaikki rocotot, Red Peruvian, Peru Cusco ja Inkrosen Grande Katastr...eikun Mysterio! Sekä jotain pakollisia outoja juttuja, kuten karvainen Cajamarca ja naapurilta saatu 281429.

PI:281429 on de facto iäkkäin chilini, mutta koska en ole itse idättänyt sitä vaan saanut sen naapurin rumpalilta lahjaksi, en saata laskea sitä mukaan. Ikää numerosarjalainen on kerännyt tammikuusta 2009.
19
Jäkätijäkäti / Ammatinvaihto
kesäkuu 23, 2011, 21:39:19 ip
Tälläkin foorumilla on viime aikoina pohdittu suorastaan ääneen sellaista asiaa kuin ammatinvaihto. Kyseessähän on siis ansiotulonlähteen vaihto mahdollisesti (usein toivottavasti) parempaan. Joko rahallisesti tai henkisesti.

Olen tässä viimeisen parin viikon aikana pohtinut tälläkin foorumilla läpikäytyä palkka vs. työn mielekkyys-asiaa. Varsinkin tänään, kun kävin taas apteekissa ostamassa happosalpaajia. Viimeiset pari viikkoa on oikeastaan vierähtänyt puhelimessa tappouhkauksia lukien ja koskenkorvaa pullonsuusta hörppien.

Kun on yksityisyrittäjä Suomessa, oppii tuntemaan "Neljän veen"-lain. Vatsahaava, Vitutus, Valtimopullistuma, ja Maksakirroosi. Kaupan päälle vielä köyhyys ja ennenaikainen vanheneminen.

Välillä tulee sellainen olo, että elämässä täytyy olla jotain muutakin kuin nyrkkien hakkaaminen seiniin ja ihmisille huutaminen kunnes nämä laskevat alleen.

Mutta mitä? Mitä itse kukin tekisi jos saisi valita ihan vapaasti? Ohessa omat tärppini, joita tulen ankarasti pohtimaan juhannuksen aikana. Tekisi mieli tehdä oikein kunnon Rimbaudit, haistattaa pitkät paskat kaikille ja lähteä kaukomaille sekoilemaan.

- Chilinviljelijäksi Trinidadiin.
- Shirehevosten kasvattajaksi Pohjois-Englantiiin.
- Sambarumpaliksi Rioon.
- Puutarhatontuksi Bluesfarmille.
- Pultsariksi Espooseen.
- Lentokonemekaanikoksi Zimbabveen.
- Lautturiksi Burman jokisuistoon.
20
Lainaus käyttäjältä: wille - huhtikuu 22, 2011, 09:48:15 ap
Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger - huhtikuu 21, 2011, 11:32:09 ap
Luulis ihmisten oppivan, ettei toi ole edes hauska vitsi enää.


Joo, eivät vaan tunnu oppivan. Tuskin koskaan kyllästyn myöskään siihen, että paloaseman pihalle ajettuani joku koirantaluttaja kysyy "Missä palaa?" ja virnuilee siihen päälle niinkuin olisi heittänyt nasevankin one-linerin.

Öh.


Mikä on typerin ja/tai ärsyttävin "heitto" jota yleisesti kuulet ihmisiltä? Suurin osa meistä joutuu kuuntelemaan ikuista naljailua "mitä siellä ikkunalaudoilla kasvaa *heko heko hah hah*"

Mikä olisi hyvä vastaus dorkalle? "No ****u huumeita!" vai se ikuinen, nyt jo selittelyltä kuulostava "chiliähän siellä".

Pannaan esimerkkejä, että saadaan ketju pystyyn.

- Kasvatat chiliä? Hullunhommaa, tabascoa saa alepasta!
- Toi on varmaan aika raskasta hommaa (ammetta/laastisäkkejä roudaavalle ihmisille)
- Tänään ei varmaan tartte mennä salille? (Muuttolaatikoita roudaaville muuttomiehille)
21
Muut kuin paprikakasvit / Orkideat
maaliskuu 14, 2011, 15:41:52 ip
Orkideat ovat alkaneet kiinnostaa, chilien lisäksi olisi kiva olla jotain "kukkia", lisäksi suuri idolini Nero Wolfe kasvatti orkideoja.

Onko arvon foorumilaisilla mitään kokemuksia puolesta tai vastaan?
22
Jäkätijäkäti / Kovin tyyppi televisiossa!
joulukuu 17, 2010, 22:41:41 ip
Perusteltuja vastauksia! Ken on "rankin tyyppi" ja jos oma valintasi ei ole listalla niin kuka on valintasi?

Oma valintani on Dr. Phil, koska hänellä on jopa laajakuvatelkkaa leveämmät hartiat, mahtava amerikkalainen hymy ja tykeimmät kalapuikkoviikset IKINÄ. Lisäksi hän tietää, että tietää kaiken, pyörittää miljoonabisnestä omalla erinomaisuudellaan ja hänen vaimonsa on robotti, jolla on mahtava amerikkalainen hymy.

Lapsuuteni sankari MacGyver joutuu hopeasijalle, sillä ainoat hänen opetuksensa on, että aseet ja alkoholi on pahasta. Lisäksi vuodet ovat TODELLA syöneet hänen hiustyylinsä uskottavuutta.

Kun minä kasvan isoksi, tahdon olla kuin Dr. Phil, hymyillä kalapuikkoviiksilläni ja taputella hypokondrikkoja selkään.
23
Olen käynyt tässä kotikirjastoani läpi, etsiessäni (ilmeisesti) turhaan erästä kirjaa. Samalla tarkistin hieman chilifaktaa omistamistani tietosanakirjoista, joita on kaiken muun ohella kertynyt hyllyyn. Paljon on chilitietoutta tullut lisää vuosien varrella ja nykyäänhän meillä on tuo chiliwiki josta asioita tarkastaa.

En tiedä tekijänoikeuksista, mutta kopioin käsin pari pätkää tänne.

Otavan ISO tietosanakirjasarja vuodelta 1960:
"Turkin-p, Espanjan-p eli paprika on capsicum annuum (eli c. frutescens)-koisokasvin hedelmä. Kasvi on yksivuotinen perunakasvia muistuttava ruoho. Kotoisin trooppisesta Amerikasta. Viljellään kotiseudullaan, myös euroopassa, etenkin ja Espanjassa ja Unkarissa, Suomessakin joskus huonekasvina*. Hedelmä on tavallisesti tummanpunainen, kuivahko, keilanmuotoinen marja. Lukuisia muotoja: makean (turkin-)pippurin (var. grossum) hedelmiä käytetään vihanneksina, väkevänmakuiset siemenet poistetaan; paprika-nimi tarkoittaa euroopassa viljeltyjä lajikkeita, joiden siemeniä ja hedelmiä käytetään mausteeksi; chili (var. longum) on trooppis-substrooppinen, varsin polttavan makuinen muoto; sen kuivatuista hedelmistä saadaan cayennen-pippuria vrt. betelpippuri, pippuripuu."

*Eli chilipäitä kotikasvatuksineen on ollut jo iloisella 60-luvulla ja aiemminkin?


Fakta tietokirjasarja vuodelta 1976:
"Paprika (<unk.), turkinpippuri, Etelä-Amerikasta kotoisin olevan, koisokasveihin kuuluvan capsicum-suvun lajien vihreitä, punaisia, keltaisia tai sinimustia marjahedelmiä tai niistä valmistettua maustejauhetta. C. Annuum ja C. Longum-lajeja, noin 50cm korkeita yksivuotisia ruohoja, viljellään kautta maapallon, etenkin ja Unkarissa ja Espanjassa. ("Espanjanpippuri"), ja niiden suurten hedelmien mehukkaita, runsaasti A- ja C-vitamiinia sisältäviä kuoria käytetään vihanneksena ja salaateissa. Trooppisten C. Frutescens ja C. Fastigiatum-puolipensaiden hedelmät tavallisesti kuivataan ja jauhetaan mausteeksi. Voimakkaamman makuisia ovat cayenne- eli kajennipippuri sekä chili johon usein sekoitetaan korianteria; unk.paprika on jonkin verran miedompaa."


Fakta 2001 tietokirjasarja vuodelta 1981:
"Paprikat (< kreik.), Capsicum, koisokasvisuku, jonka lähes 30 lajista osa on ruohoja, osa pensasmaisia. Kaikki ovat kotoisin Amerikan lämpimistä osista, missä joitakin on viljelty jo yli 8000 vuotta. Nykyään kasvatetaan varsinkin ruokapaprika (capsicum annuum) ja pensaspaprikan (capsicum frutescens) lajikkeita eri puolilla maailmaa, myös Suomessa. Niiden hedelmien koossa, muodossa, sekä kapsisiinin aiheuttamassa kirpeydessä on eroja. Vihannespaprikat ovat ruokapaprikan lajikkeita, joiden hedelmät ovat 10 - 15 cm pitkiä, raakoina vihreitä, kypsinä punaisia tai keltaisia. Näiden viipaleita lisätään liharuokiin ja salaatteihin. Samaan lajiin kuuluvat huonekoristeiksi kehitetyt koristepaprikat sekä kapeahedelmäiset maustepaprikat. Viimeksi mainittujen kirpeitä hedelmiä on osana maustesekoituksissa, vars. cayennepippurissa ja chilissä. Näihin käytetään myös pensaspaprikoiden hedelmiä, joista valmistetaan myös tabascoa. Tuotantoseudun mukaan nimettyjä lajikkeita ja mausteita ovat espanjanpippuri ja turkinpippuri."


* Vai kirpeyttä se kapsisiini aiheuttaa!
24
Jäkätijäkäti / Suuri joululahjakeskustelu!
marraskuu 28, 2010, 19:35:39 ip
Joulu tulee taas. Voi veljet. Meille tuli ensimmäiset jouluhapatuksen tunnusmerkit täyttävät mainospostit kotiin jo syyskuun lopulla! Lokakuussa tuli glögit yms. Alepaan ja kuulemma joulukinkkuja tyrkytetettiin jo viime viikolla! Sairasta!

Joululahjoissa on aina pätenyt Tri. Räyhiksen ensimmäinen maksiimi; kun ostaa lahjat itse itselleen, voi maksimoida niiden määrän ja laadun.

Jouluna tulisi kuitenkin muistaa toisiakin, mutta ei kaikkia, sillä jotkut eivät yksinkertaisesti ansaitse mitään. Tai ainakaan mitään, mitä voisi pakata koreaan käärepaperiin, saati jättää kuusen alle viikkotolkuiksi. Mutta mitä ja kenelle?

Pomo.
Pomolle lahjojen osto on nöyristelyn eräs muoto. Pomolle voi ostaa lahjan ainoastaan mikäli hän on sukua tai lahjalle on taattu vastalahja, joko lihava palkankorotus tai sitten perinteinen herrasmiessopimus jossa kumpikin antaja tahoillaan ostaa eurokossun itselleen ja ilmoittaa sen olleen lahja pomolta/duunarilta.

Vaimo/tyttöystävä
Naisväkeä on turha hemmoitella millään. Lahja on todennäköisesti väärä tai piilovittuileva tai jotain siltä väliltä. Hammastenkiristelyn, perheriidan ja mökötyksen minimoimiseksi kannattaa antaa rahaa lahjakortin muodossa.

Kaverit
"Jaska" tai "Pena" joka kävi hiomassa parkettisi kaljakeissin hinnalla ansaitsee mahdollisesti toisen kaljakeissin. Parasta on ostaa lidlistä lava puolen litran tölkkejä ja jakaa ne 50/50-suhteessa kaverillesi ja talonmiehelle. Koska talonmieheen pitää aina olla hyvät suhteet.

Lapset
Nykypäivän kersoilla joulu on joka viikko. Parempi olla antamatta mitään, niin oppivat arvostamaan sitä vähääkin.

Äiti
Mikään ei lämmitä vanhaa äitiä enemmän kuin pullo tai kaksi laadukasta skottiviskiä, varsinkin kun kylkiäisinä tulee laatikollinen Kuubalaisia sikareita. Ei haittaa vaikka mutsi olisikin raitis ynnä savuton, onpahan jotain tarjottavaa kun poika tulee vierailulle. Ja koska äidin kellarissa on tilaa, kannattaa äidille ostaa myös upouudet Toyotan talvirenkaat, niitä voi huoletta lainata kunhan vain muistaa ostaa mammalle uudet. Jos mutsi sattuisi kärryn hankkimaan.

Isä
Isää kannattaa hemmotella, sillä faijalta perinteisesti tulee joulun tykeimmät lahjat. Abu Garcian hyrräkela, kullitetuilla laakereilla on oiva pelinavaus, kymmenen kaksikymmentä putelia pienpanimon prestiisiolutta tekee myös kauppansa. Myös erikoisemmat lahjat keräävät hyvää karmaa ja pönkittävät faden "äijäpisteitä", siispä pukinkonttiin alkuperäinen Zetorin venttiilikoneiston huoltomanuaali ja 1:1 mittakaavassa oleva Darth Vaderin patsas. Nykypäivän isät ovat ahkeria kokkaajia, joten oiva kapine fatsille on esimerkiksi Global-merkkinen kokkiveitsi. Edellämainittu kannattaa ostaa jo tammikuussa, joten sitä voi sitten itse lainata ennenkuin sen sujauttaa joulusukkaan, ei haittaa vaikka terä tylsyisi, sillä faija on kätevä käsistään ja tahkoaa sen heti joulupäivän aamuna uudenveroiseksi. Faija tahtoo melko varmasti myös tarjota jotain pientä napsuntynkää joulun kunniaksi, joten osta myös pari kolme pulloa hyvää akvaviittiä tai vodkaa (ne voi kaukonäköisesti pakastaa etukäteen!).

Sinä itse
Koska kukaan ei kuitenkaan ymmärrä niitä voimavaroja ja resursseja jotka olet upottanut menneeseen vuoteen taataksesi perheesi hyvinvoinnin, ei jouluna kannata pettyä surkeisiin lahjoihin joita mielikuvituksettomat omaiset sinulle hankkivat.

Tee häälahjalistan kaltainen esitäytetty ostoskori Stockmannille tai jos olet toiminnan miehiä, osta suoraan ne asiat joita tarvitset ja jotka olet ansainnut! Perusvaatimuksena onnistuneeseen jouluun on tietenkin talon isoin kinkku, se mahtuu hyvin siihen Gaggenaun uuniin jonka ostit talousrahoilla viime jouluna ja espanjanmatka piti peruuttaa.

Muutama kirja historian suurimmista meritaisteluista tai majakoista on itsestäänselvyys, aihetta jatkaen kylkiäisinä tietenkin muutama tykki villapaita ja useampi pullo skottiviskiä. Ilman sikareita ja konjakkeja ei herrasmies pärjää, eikä muuten ilman englantilaisia mittatilauspaitoja. Kesää silmälläpitäen kannattaa itselleen joululahjaksi hankkia myös pari rentoa kesäpaitaa. Tommy Bahaman hawaijipaidat käyvät mainiosti, samalla kun pidät niitä et ole ainoastaan tyylikäs vaan viestit naapureillesi "että fyrkkaa kyllä löytyy". Muista, joulu on vain kerran vuodessa! Älä PIHTAA!

Tuliase kuuluu myös ehdottomasti jouluun, mieluiten isokaliiberinen revolveri. Mikäli aseita et pysty ostamaan, niin perhokalastussetti tai kaksi, ainakin voit mennä kalaan kavereiden kanssa. Mopo pitää tietenkin joka jätkällä olla, sillä pääsee karauttamaan tapaninpäivänä Alepaan kun olut on loppu ja mikä voittaisi pientä keulimistreeniä kellarikäytävällä?

Poravasara, akkuväännin, käsisirkkeli, laastinsekoitin, kymmenen sankoa, hallinosturi ja pari kannua ensiluokkaista moottoriöljyä piisaavat työkalupuolelta. Ja tietenkin Fiskarssin lippulaivakirves jolla kuusi pannaan kasaan ja nippuun loppiaisena.

Uuttavuotta ajatellen kannattaa myös sijoittaa kunnolliseen sytyttimeen, St. Dupontilla on pari loistavaa mallia. Ei haittaa vaikka stenkkuun uppoaisi satanen - tai kaksi - joulu on kerran vuodessa vain!

Lentolupakirjaa harva jaksaa nykyään suorittaa, mutta talouskassassa taitaa olla sen verran hiluja jäljellä, että pääset vuokrahelikopterin kyyditsemänä taivaalle ihailemaan kotikaupunkisi vilinää ja vilskettä aattopäivänä. Kyllä vaimon ja lasten kelpaa kun isä nappaa Ardbegiä pullon suusta, rojahtaa nojatuoliin ja kertoo huimasta lentomatkasta kaupungin yllä! Siellä ne juntit vilisti, viskeltiin Makkosen kanssa niitä tyhjillä bissetölkeillä!

Anoppi
Anopille sopii mainiosti tämän kauden hittituote, kahvakuula! Kuulan kahvaan solmitaan köydestä itsestäänkiristyvällä silmukalla oleva "turvanaru" joka sujautetaan kaulaan. Paketin korttiin kuvalliset ohjeet ja oikein lämpimät jouluntoivotukset anopille!
25
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Une saison de Räyhis
marraskuu 19, 2010, 22:20:30 ip
Jatketaas uudella aiheella. Vaikka vuodenvaihteeseen on vielä aikaa, täytynee "uusi" kausi kenkäistä käyntiin.

Pohjatyöt ovat 70% prosenttia koko hommasta myös chilitouhuissa.

"Talvehtivia" lajikkeita - eli ikkunalaudoilla olevia - on edelleen joitakin. Tarkemmin sanottuna ikkunalaudat täynnä. ;D

Sain jo aikaisemmin kuivattuja chilejä jostain Thaivaan perukoilta, ties miltä torilta ostettuja. Nyt sama kaveri oli reissussa ja kohteena oli Shanghai. Pyysin tottakai paikallisia chilejä ja frendi kävi urheasti jossain vihonviimeisessä kivijalkakaupassa ostoksilla, kuulemma puljussa ei ollut mitään tekstiä jota länkkäri olisi ymmärtänyt.

Pussissa on *hmmm* parisataa grammaa kuivattuja palkoja. Hedelmien koko vaihtelee 4-6 sentin välillä ja myös polte varioi melkoisesti. Joitan palkoja voi pureskella kuin lakupötköä ja osa polttaa niin stanasti.

Siemeniä talteen. Tällä kaudella tarvitaan paljon siemeniä.
26
Pitikö sanoa jotain, mutta vain keksi mihin väliin sen voisi änkeä?

Oliko jotain kysyttävää? Vai pikemminkin kerrottavaa?

Jos ketjulla ei ole tilausta, poistan sen viikon sisään. Tai siis pyydän ylläpitoa poistamaan.

Eipä siinä.


Onko kellään ollut ongelmia saada cdon.comista tilauksia?

Ja onko elisa viihde mistään kotoisin?
27
Jäkätijäkäti / Suuri pakkoruotsikeskustelu
syyskuu 02, 2010, 11:14:28 ap
Ykkösen aamuteeveessä oli juttua pakkoruotsista. Tai ainakin luulen niin, sillä katsoin ohjelmaa vain puolella silmällä ja ilman laseja. YLEn sivuilla olikin sitten aiheesta huomattavasti enempi juttua;

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/09/suomenruotsalaiset_yhdistavat_voimiaan_kielensa_puolustamiseksi_1948813.html

Töttöröö.

Suora lainaus YLEn sivuilta;

"Kaksi suurta suomenruotsalaista säätiötä Svenska kulturfonden ja Konstsamfundet ovat perustaneet oman lobbaus-ryhmänsä saadakseen äänensä paremmin kuuluville. Magma-akatemian tarkoituksena on lisätä tietoa ja ymmärrystä maamme kaksikielisyydestä erityisesti päättäjille.

- Ilmeisesti Suomen historian osaaminen ja tietämys siitä, että miksi maamme on kaksikielinen, on kertakaikkiaan vain liian laiha, sanoo Akatemian toiminnasta vastaava Martina Harms-Aalto.

Magma-akatemian tukena on neuvottelukunta, johon kuuluu vaikuttajia eri aloilta. Mukana ovat muun muassa Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen, amiraali Juhani Kaskeala ja toimittaja Tuomas Enbuske. Enbuske pitää suomenruotsalaisuutta tärkeänä osana Suomea.

- Minä olen kiitollinen, että voin itse puhua omaa äidinkieltäni, joka on suomi. Ja se johtuu pieneltä osalta myös esimerkiksi siitä ruotsinkielisestä eliitistä, joka 1800-luvun alussa alkoi puhua suomea ja tukea suomenkieltä. Niin ehkä minäkin voin nyt tehdä jotain, että voin tukea ruotsinkieltä, koska Suomi olisi älyttömän paljon tylsempi, jos täällä ei sitä olisi, Embuske katsoo."


Aikamoista populismia takavuosien "lööppijulkkis" Embuskelta. Ilmeisesti mahdottomalla sukunimellä varustettu henkilö ei voi tehdä jotain oikeaa työtä, vaan on pakotettu roikkumaan erilaisissa kahden markan tv-ohjelmissa ja komissioissa yms.

"Voin tukea ruotsinkieltä opiskelemalla sitä". Mitä ****ua? Vähemmän happoa yskänlääkkeen sekaan hei jatkossa!

Mutta takaisin asiaan. Mielestäni ruotsinkielen opetus peruskoulussa on aivan huuhaata, lukiossa se on vähintäänkin aivan turhaa sillä vuonna 2010 on parempiakin kohteita opiskelutarmon suuntaamiseen kuin ruotsinkieli. Meinaan..olen viimeksi "puhunut" ruotsia....öööh....vuonna 2007 Playa del Inglesissä kun jurrissa haastoin riitaa jonkun pellesvenssonin kanssa. Sitä ennen, en edes muista.

Koko pakkoruotsin olemassaoloa teroitetaan aina sillä, että "Suomi on kaksikielinen maa". So fucking what, eikös silloin sillä toisella pitäisi pärjätä? Ilmeisesti ei! Sitäpaitsi kuka on joskus puhunut ruotsia suomenruotsalaisen kanssa? Ei siitä tule mitään, kun meidän finnjäveleiden ruotsinkielentaito ei ole tarpeeksi hyvää. Itselleni on jäänyt melkoiseksi harmaaksi alueeksi tuo kielitaidon rajapyykki, milloin se on tarpeeksi hyvä, jotta voisi puhua suomenruotsalaisen kanssa.

Kyseessä on pelkkä suomenruotsalaisten hienostelu ja pätemisen pakko, sillä "paskalla ruotsillani" pärjään kyllä ihan mainiosti Tukholmassa.

Itsekin suomenruotsalaiseksi laskettavana, en todellakaan näe miksi väestöstä 94% pitää opetella kieli jota 6% haluaisi puhua? 90% suomalaisista yksityisautoilijoista haluaisi ajaa kahtasataa autoverottomalla bemarilla, mutta silti vuonna 1958 tilapäiseksi suunniteltua autoverolakia ei olla muutettu. Vapaat nopeudetkin poistettiin aikoinaan.

En myöskään ymmärrä pakkoruotsin puolustelua historianäkökohdilla. Miksei Ruotsissa opiskella suomea? Koska suomi on vaikea kieli ja suomalaisten kanssa on helpompi puhua englanniksi. Miksi Suomessa opiskellaan väkipakolla ruotsia, koska Suomi on kaksikielinen maa ja enemmistön on osattava kaksi kieltä, jotta piskuinen vähemmistö selviäisi yhdellä.

Järkyttävää ajan, voimavarojen ja rahan tuhlausta. Räyhäisisin aiheesta enempi, mutta lähden heittämään 80-vuotiasta naapuria autokauppaan.
28
Chililajikkeiden arvostelut / PI 281429
syyskuu 02, 2010, 10:50:20 ap
Ilmeisesti aika monella on tätä kasvamassa? Ainakin pikaisen haun perusteella. Löytyy myös Fataliilta.

Kyseessähän on siis C. Chinense, en ole vielä maistanut. Odottelen, että podit kypsyvät vaan miltä ne näyttävät kypsinä? Väri vaihtelee vihreästä valkoisen kautta epämääräisen kellertävään. Ilmeisesti tuo kolmas väri on se viimeinen ja podit ovat kypsiä? Pistän tähän pari fotoa aiheesta ja sitten saavat muut kirjoittaa kokemuksistaan.

Kypsäksi epäilemäni podi;


Raaka podi;


Kukkia;
Lehvästöä;
29
Nyt synkkiä salaisuuksia kehiin! Itse aloitan!

- En ole KOSKAAN ostanut televisiota, en myöskään videonauhuria. Aina saanut, löytänyt, dyykannut.

- En ole koskaan tehnyt kuperkeikkaa.

- En ole koskaan ostanut tietokonetta.

- En ole koskaan mennyt omalla ajallani vapaaehtoisesti kirkkoon.

- En ole koskaan ostanut työpöytää.

Eipäs tästä tullutkaan niin hullunkurista listausta kuin kuvittelin  :-\
30
Kodin mausteinen kokkaus / Taffel chili wheels
elokuu 07, 2010, 19:25:44 ip
Kauppias vinkkasi tällaisen tuotteen äärelle. On kuulemma uutuus. Ostin ja kokeilin, maku ja rapeus on kohdillaan mutta tulisuudesta ei ole minkäänlaista tietoa. Tuoteselosteen mukaan cayannepippuria ja jalapenoa löytyy mutta pohjimmiltaan kyse on jälleen asiakkaiden kusettamisesta, vähän niinkuin myisi hiacea ralliautona.

Etiketissä keekoilee kaksi chilipalkoa, alareunassa pyörii jotain kärrynpyöriä ja taustalta kymyää entinen Japanin lippu, kokonaisuus on melko skitsofreeninen ja ainakin allekirjoittanut pystyy lukemaan etiketin vain ja ainoastaan yli metrin päästä. Energiajuomilla viritettyihin rippikouluikäisiin tämä varmaan putoaa kuin pajavasara puutarhatonttuun, vaan Räyhis on syvästi pettynyt.Yhtiön viralliset sivut;
http://www.taffel.fi/index.php/tuotteet/muotosnacksit/chili_wheels/

ps. Ostaisitko sinä jotain mikä kuuluu tuotekategoriaan "muotosnacksit"?  :P