joulukuu 15, 2024, 00:48:50 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - jewe

21
Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 24, 2018, 12:54:27 ip
Paljonkohan noita pillereitä tarvitaan esim. kasvarin sumutteluun 1 kerran?? Ei kai montaa ..  :-\ ... 1pilleri/½litraa => paketista siis 25l. desinfiointiliuosta .. halpaa  8)


Kymmenellä pillerilla sain 5 litraa valmista liuosta joka lähes riitti kahteen kasvihuoneeseen eli neliöitä noin 33. Pilleripurkilla desinfioi kasvihuoneita siis lähes viisi vuotta, ainetta kuluu enemmän jos desinfioi myös taimiruukut ja muut välineet joka ihan suotavaa. Olen liottanut kylvöruukkuja yleensä vuorokauden verran liuoksessa.

Jauhe on jotenkin kätevämpää kuin nuo pillerit ja ennen sitä sai jossain puolen litran pullossa joka myös riitti vuosikausiksi.
22
Lainaus käyttäjältä: MRgreen - maaliskuu 23, 2018, 11:56:56 ap
Millä kannattaa kasvari pestä ja desinfioida?


Omat pesu- ja desinfiointiohjeet löytyy blogista jos jaksaa lukea.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/search/label/Kasvihuoneen%20pesu

Nykyään siis pesen huoneet höyrypesurilla jonka jälkeen sumutan rakenteisiin talveksi Virkonia ja myös lattialle. Virkon käsittelyn uusin yleensä myös keväällä ennen kauden aloitusta Monexin huoneessa. Mieto mäntysuopaliuos ja karkea pesusieni on myös hyvä tapa pestä huone sekä runsas huuhtelu perään.

Omat oppini olen ammentanut ammattiviljelyn puolelta ja joskus vuosia sitten olin kesätöissä MTT:n kasvihuoneilla Piikkiössä (nykyinen Luke) ja siellä sain kuurata pöytiä ja viljelyvälineitä aina Virkonilla, mitään muita pesu tai desinfiointiaineita ei siellä silloin hyväksytty. Huom ! Virkon ei sitten ole halpaa ja sitä saa vain maatalouskaupoista ja nykyään enää tabletteina, tosin monen kilon isoja määriä sentään vielä jauheena mutta se maksaa jo satasia ja harrastajalle se riittää sadoiksi vuosiksi.

Suosittelisin jatkossa hoitamaan pesuhommat syksyllä, niin saat pakkasen puraisemaan puhtaaseen ja desinfioituun huoneeseen, on paljon mukavampi aloittaa kausi keväällä kun on puhdas ja kuiva kasvihuone. Monexin kasvihuoneen rakensin vuonna 2009 ja tein sinne multapenkit, vastaavaa en koskaan enää tekisi ja ne on varsinaiset paheenpesät jossa tuholaiset voi mukavasti talvehtia, jossain vaiheessa nekin olisi hyvä purkaa kokonaan pois ja siirtyä vain astiaviljelyyn kuten isossa huoneessa.
23
Onhan nuo ammattituotteet aina monimutkaisempia kuin tavalliset harrastelija eli kuluttajatuotteet, oli kyse sitten lannoitteista tai maa-aineksista. Ne kun on optimoitu ammattiviljelijöille eri kasveja varten, on mm. erilaista kasvualustaa amppelikasveille, heikkojuurisille kasveille, kesäkukille, perennoille ja eri vihanneksille jne. ja sitten tietenkin eri PH:t ja johtokyky eri alustoissa. Parasta Kekkilän Pro-tuotteissa on minusta kuitenkin tuo tasalaatuisuus ja sen huomaa jos vertaa esim. Biolaniin.

On toki Biolanillakin ammattilaisille suunnattu tuotemerkki eli Novarbo, Biolanin nimellä myytävät tuotteet kun on sitten normi kuluttajatuotteita eli samantyyppistä mössöä jota saa joka paikasta niin Siwan kassoilta kuin huoltoasemien takapihoilta. Novarbon ammattituotteita on sitten vaikea löytää tavallisen kuluttajan mistään, Järvenkylä Sauvossa ainakin myy joitain tuotteita kuluttajillekin ja varmaan jotkut puutarhat eri puolilla Suomea...luulisin. Novarbon tehdas ei myy kuin ammattilaisille ja vain lavakaupalla.

Kekkilä Professionalissa on se hyvä puoli että sitä edustaa Hankkija, ja Hankkijoita on eri puolilla Suomea ja niitä saa ostaa kuka vaan tavallinen kaduntallaaja. OPM 420 W on hyväksi todettu monen chilinkasvattajan toimesta jo lähes kymmenen vuoden ajalta ja hyvä se on myös tomaatille ja siksi sitä suosittelen, ei sen puoleen kasvaahan ne tavallisessakin mullassa tai turvemullassa mitä niitä nyt kaikkia onkaan.
24
Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 15, 2018, 17:28:16 ip
Kekkilä C1 R8089 300 l

Tuollaistako??
Näkyy Hankkijalla olevan ammattiviljelijöiden osastossa 3 lajia 300l turvetta, kaikki keltaisia. Eipä paljon turhaa tietoa -mainosjargonia- ole laitettu: Ph ja johtokyky ... Yhden nimi on Kaaliturve, josta voi arvailla käyttökohdetta  ;D



Oikea tuote on tämä
https://www.hankkija.fi/Maatalous_ja_metsa/ammattipuutarhaviljely/turpeet-ja-kasvualustat/kekkila-opm-420-w-r8045/

Jos paalit on hankalia kuljettaa ja käyttää niin saa myös käyttövalmiina pussitavarana eli 85 litraa. Litrahinta on noin 7 senttiä ja Hankkijassa 300 litran paali taisi olla 22 euroa, Järvenkylässä on vielä halvempaa alle 20 eur. Noita eri Kekkilä Professional tuotteita on paljon enemmän kuin 3, taitaa olla Hankkijalla yli 20 erilaista.
25
Lainaus käyttäjältä: Maikki - maaliskuu 13, 2018, 15:57:15 ip
Onko muilla kokemusta tomaatin taimien nuutumisesta? Minulla on toista vuotta ongelmia lajikkeiden Blue Bayou ja Black Emperor kanssa. Siemenet itävät hyvin ja kasvavat alkuun siinä missä muutkin lajikkeet. Kun sitten koulin taimet ekan kasvulehden ilmestymisen jälkeen taimiruukkuihin, niin kolmen-viiden päivän päästä lehdet alkavat roikkua ja putoilla. Joku juuriongelma? Kuivuudesta tai märkyydestä ei voi johtua, koska mikään muu lajike ei kärsi, vaan muut tuuheutuvat tyytyväisinä samalla kohtelulla. En muista viime vuoden multamerkkiä, mutta tänä vuonna on kuitenkin eri: kekkilän taimimulta perliitillä höystettynä. Ja taimiruukut ovat uusia. Olen melko varma, että tämä on kyseisten lajikkeiden ominaisuus. Ostin siemenet vuosi sitten fataliilta. Muissa samalla kertaa tilatuissa lajikkeissa ei ongelmia ole ollut. Viime vuonna useampi taimista jäi henkiin mutta kasvoivat hitaasti eikä satoa juuri tarvinnut odotella. Tänä vuonna ei taida henkiin jäädä ehkä ainuttakaan.


Kuulostaa erikoiselta. Ensimmäistä vuotta on nyt Blue Bayo kasvamassa täällä ja mitään normaalista poikkeavaa en ole havainnut ja siellä se kasvaa muiden lajikkeiden joukossa, ehkä vähän hitaammin kuin nopeimmat tomaatit. Kasvi on kohta kolmen viikon ikäinen ja mittaa ehkä runsaat 10 senttiä ja kasvulehtiä on useita. Kasvualustana minulla on Kekkilä OPM 420 -turve ja tämänkin siemenet on fataliilta tai fataliin kuvista päätellen siementen alkuperä saattaa olla doohoffilta.
26
Lainaus käyttäjältä: MRgreen - maaliskuu 08, 2018, 18:33:21 ip
Miten sulla tuottivat nuo yksilöt? Mulla on oikein aurinkoinen eteläpiha ja aattelin viritellä kuplamuovista jonkinlaista katetta seitsemälle kasville kolmentoista neliön verran. Lannoitteena on Hydro+Calcinit.

Niin, ja mitenhän korkeaksi kannattaisi katoksesta tehdä?

Sun kannattaa varmaan pistää pystyyn joku Kysy Jeweltä rocotoista-ketju, vaikka ihan mua varten  :D


Kyllä ne pääsääntöisesti varsin hyvin tuotti tuolla talon päädyssä, se on kuitenkin ehdottomasti paras paikka ulkokasveille tällä plantaasilla. Kovin erityyppisiä kasveja tuolla oli ja Surquillokin kasvoi ennemminkin leveyttä kuin korkeutta ja jäi lopulta runsaan metrin korkuiseksi ja oli leveämpi kuin korkea. Autopoteissa tuli kuitenkin paras sato ja korkeimmat yli 2 metriset kasvit vaikka ruukku oli pienin mahdollinen, Cuzco Manzano Amarillo tuotti pitkälti yli 10 kg ja San Pedro Rojokin noin 7 kg. Katoksen korkeudella nyt ei varmaan niin väliä ole tee vaikka niin korkea kuin sopii ja on silmälle sopiva.

Kyllähän tietysti täälläkin passaa kysellä, hullua sinänsä kun pistin päiväkirjan poikki joskus marraskuun alussa ja silti se elää vielä foorumilla, en tosin täällä ole enää jatkuvasti lukemassa mutta täältä nämä kysymykset ainakin löydän.
27
Lainaus käyttäjältä: MRgreen - maaliskuu 08, 2018, 09:27:35 ap
Minkä kokoisissa ruukuissa sulla olivat blogissa näkyvät ulkokasvit siinä talon seinustalla blumat-linjassa? Laitan samanlaisen systeemin kasvimaalle ruukkuihin niin on sitten helppo siirtää syksyllä sisälle.


Olisiko 12 litraa en ole ihan varma kun sitä ei lue edes ruukussa. Ruukun koolla ei ole niin väliä sadon määrän suhteen ainakaan Suomen oloissa. Mitä isompi ruukku sitä parempi ehkä kastelun suhteen ja jättirocotoista voinee saada yli 200gr. podeja isoissa 25 -30 litran ruukuissa, tosin tästä ei ole omakohtaista kokemusta, vaan muualta saatua tietoa. ;)
28
Lainaus käyttäjältä: MRgreen - helmikuu 26, 2018, 20:50:14 ip
Juu hyvää on jauhe. Jos kasvi on kylmänkestävä niin senhän voi varmaan laittaa asustelemaan vakiintuneesti parvekkeelle aikaisinkin keväällä.


Niin mutta silloin sen pitää olla riittävän iso ja vahva että se myös kasvaa kylmässä, tähän en osaa sanoa onko se erilainen kuin muut lajikkeet. Oma kokemus lajikkeesta on nimeenomaan sadontuotto ja sadon kypsyminen kylmässä.
29
Kyllä niin se oli että pääsato kypsyi hyvin myöhään syksyllä ja viileissä oloissa koska huonetta ei lämmitetty edes lokakuussa. Puno Pica Orange oli hyvin erityinen kylmempään tottunut lajike kuin moni muu rocoto ja luulen että vastaavaa ei minulla ole ennen ollut, onhan tuo Punosta jossa tosiaan kylmää on. Sato oli vielä laadullisesti erittäin hyvää kuten varmaan jauheesta muistat.
30
Lainaus käyttäjältä: MRgreen - helmikuu 25, 2018, 12:41:14 ip
Kuinka suuriksi sulla kasvoi Puno Pica Orange männä kesänä? Aattelin amppelin paikkaa, kuinka suuren tilan tarvii. Katoksen alla on n. 2400x1600 mm ja on hyviä tukipisteitä. Tulisi aika hieno kun voisi oleskella rocoton alla  8)


Vastataan vaikka niin että yhtään tuntematta kasvatusolosuhteitasi niin uskoisin että tuolla tilalla pärjää ja ainahan voi kasveja leikellä jos tila loppuu. Tuskin saat ulkona läheskään kaikkia podeja kypsäksi ja kasvi pitäisi pystyä siirtämään sisällekin jossain vaiheessa.

Oman kasvin kokoa kasvihuoneen amppelissa on aika vaikea edes arvioida koska en näe sitä missään vaiheessa koko komeudessaan kun siellä on monta rocotoa ja kaikki haarat menee sikinsokin lomittain toisten kasvien kanssa ja kasvihuoneen harja on tupaten täynnä monen rocoton kasvustoa huoneen päästä päähän. Kauden päätyttyäkin kasvusto pitää huoneessa leikata alas että saa amppelin ulos sieltä.

Rocoto Puno Pica Orange oli satoisin amppeli ja huoneen perällä viimeisenä eteläsivulla joten olosuhteet olivat kasville erinomaiset. Kauimmaiset podit löytyivät varmaan parin metrin päässä amppelista suuntaansa eli jos siitä sitten voisi edes vähän kokoa arvioida. Haaroja rocotot tekee sitten ihan tolkuttomasti ja mulla on noin metrin tila kasvaa ylöspäin harjalle ja sitten lähdetään poikittain aina johonkin suuntaan eli kasvin leveys ei välttämättä kerro koko totuutta miten iso se on. Toki kasvissa on haaroja jotka kasvaa lähes suoraan sivulle, mutta parhaat ja satoisimmat haarat kasvaa ensin ylös kattoon harjalle ja lähtee sitten sieltä poikittain, siellähän ne valo-olosuhteet ovat parhaat. :)
31

Tomaattikausi alkoi nyt viikonloppuna ja blogissa olisi arvonnassa TomatoEdenin tarjoamia upeita heirloom -lajikesettejä kahdelle onnekkaalle. Muuta ei tarvitse tehdä kuin kommentoida blogiin niin on kisassa mukana, aikaa on helmikuun loppuun.

http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2018/02/tomaatin-siemenia-tarjolla.html

32
Lainaus käyttäjältä: Chilijamppa - helmikuu 11, 2018, 12:55:56 ip
Nyt vasta huomasin tämän topikin. Josses minkä kokoisia murkuloita ja vielä noinkin huonona kesänä kuin 2017, ihan tässä nälkä tulee vähemmästäkin. :o


Murkuloiden koko nyt ei riipu kesästä vaan lajikkeista. Kesät tosin ovat olleet täällä viime vuosina varsin hyvin...niinkuin kasvatuksellisesti. :)
33
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: waabin kausi 2018
tammikuu 18, 2018, 19:01:19 ip
Ajankohtaan nähden ihan hyviltä noi jo näyttää.  :)
34
Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 15, 2018, 00:15:24 ap
Lainaus käyttäjältä: MRgreen - tammikuu 14, 2018, 21:55:06 ip
Tarkoitatko taimikasvatukseen panostamisella aikaista kauden aloitusta? Laitoin rocotot itämään 30.11. joten taitavat olla samanikäisiä kuin sullakin  :D


Vastaan jewen puolesta, että se tarkoittaa myös valaistukseen panostamista, riittävää tilaa ja kunnon lannoitusta. Aikaa voi tarvittaessa säästää NFT:llä, jos muut listan asiat on kunnossa.


Niinpä ja sinun tapauksessa saat kasvit ulos varmaan joskus toukokuun loppupuolella joten niiden on syytä olla hyvässä iskussa silloin ja heti valmiina tekemään satoa koska kausi ulkona on kuitenkin kovin lyhyt jos hyvin satoa haluaa saada, "puolivaloilla" (ihan kirjaimellisesti) ei leikkiin kannata ryhtyä.
35
Wilmaa olen käyttänyt parisen vuotta ja toimintaperiaatteesta voi käydä lukasemassa tuolta http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=166/ sekä blogista mm. pumpun ajastuksesta.

http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/08/wilma-small-wide-8-elokuussa.html?
36
Lainaus käyttäjältä: Hubert - tammikuu 13, 2018, 15:49:28 ip

Eli sikäli voi luottaa meidänkin sanaan.  :D


Mitäpä tuohon lisäämään...kuin ehkä sen että kovin pieneltä kuulostaa kasvihuone. Voipi olla rocotolle aika tukalat olot siellä jo aikaisin keväällä. :-\ Jos ulkona kasvattaa ja haluaa hyvin satoa niin kannattaa panostaa taimikasvatukseen.

Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - tammikuu 13, 2018, 15:59:24 ip
Ja jos ennätyksiä jahtaa niin pari vuotta jos kasvattaa yhtäsoittoa niin eiköhän ennätykset pauku.

Mitä tämä mahtaa tarkoittaa ?
37
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Rocototahna
tammikuu 13, 2018, 11:20:29 ap
Rocotojen keittämisen päällimmäisenä tarkoituksena on paksun hedelmän kypsentäminen, jonka vuoksi mm. tahnan rakenne muodostuu oikeanlaiseksi kun siihen vielä lisää tilkan öljyä. Kalttaaminen on tuttu juttu tomaattien kuorien irroittamisella, mutta en oikein usko toimivan samalla tavalla rocotolla jolla on niin paljon kovempi hedelmä kuin tomaatilla ja rakenne erilainen. Viime syksynä keittelin isoja rocotoja urakalla rellenoja varten ja vaikka ne ei ihan kokonaisia olleetkaan (hattu auki ja siemenkota pois) niin silti ne tahtoo ennemmin pehmetä jos keittää liikaa kuin että nahka lähtisi irtoamaan mutta tuotakin voisi tietysti kokeilla eli rocoton viiltämistä ja kalttaamista tomaatin tavoin mutta taitaa jäädä ensi syksyyn.

Täysin onnistunut rocototahna on kiinteää ja paksua tahnaa kuin kermavaahtoa joka pysyy lusikassa vaikka sen ympäri kääntäisi. Rocototahna on yksi tuote muiden joukossa eikä se korvaa muita chilijalosteita. Rocototahnan erityisyys on saada parhaiten maku esiin yhden lajikkeen hedelmälihasta. Tämän vuoksi pahin tapa raiskata tämä hieno tuote on sotkea sitä muiden ruokien joukkoon, tätä tarkoitusta varten on sitten muut chililsalsat ja soosit olemassa. Kokeilin tosin rocototahnalla voidella uunikirjolohta eikä se pahaa ollut, rocoton maku pysyi ja tuli esiin varsin hyvin kalassa.

Rocototahna pitäisi oikeastaan nauttia sellaisenaan lusikalla suoraan suuhun kuten jogurttia, mutta siihen se kyllä taitaa olla liian tiukkaa. ;)  Paras tapa minun mielestäni on voidella tahnaa leivän päälle ja ehkä mieluiten vaalean miedon leivän, hapankorppuun sopii myös mielestäni varsin oivallisesti.

Lainaus käyttäjältä: MorugaReaper - tammikuu 13, 2018, 06:49:24 ap
En koskaan keitä chilejä, vaan soseutan raakana ja jäädytän silikoonijääpalamuoteissa. Sitten kaksi minigrip pussia päällekkäin jä jäätyneet palat niihin. Eikä ole pelkoa että jäävät taloudessamme pakastimeen lojumaan. Päivittäinen käyttö varmistaa sen.


Tätä kommenttia en tässä "rocototahna" ketjussa nyt oikein ymmärrä eli eksyikö väärään paikkaan ? yksi tapa ei sulje pois toisia eli tapoja käyttää chilejä on niin paljon kuin on ihmisiäkin. Minusta tämän Capsicum kasvin hedelmän monimuotoisuus tulee juuri siitä kun sitä voi käyttää ja säilöä niin monella tapaa...raakana, keittämällä, paistamalla, grillaamalla jne.

Toki vastaavaa tahnaa voi tehdä muistakin chililajeista vaikka nagasta, mutta voi olla todella työlästä ja hankalaa kun hedelmälihaa on niin paljon vähemmän monessa muussa chilissä kuin rocotossa. :)
38
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Rocototahna
tammikuu 12, 2018, 20:45:36 ip
Tarkoitus oli tehdä vastaavalla tavalla tahna kuin tehdään perulainen Aji Amarillo paste eli tahna, raaka-aineena on vain aina eri rocotolajike. Ongelma vain on se että kun Aji Amarillosta nahka kuoriutuu lähes itsestään pois keittäessä niin rocotolla nahka tai kuori ei irtoakaan yhtä helposti, mutta veitsellä kaapimalla lähtee. Isoista paksulihaisista saa enemmän hedelmälihaa mukaan enkä ole niistä tahnoja tehnyt muuta kuin nahan kaapimalla pois, joten vertailukohtaa ei ole, jokainen tietysti valmistaa tahnansa miten haluaa, tässä oli tarkoitus saada vain hedelmäliha mukaan eikä oikaista missään ja aitoa Aji Amarillo tahnan reseptiä mukaillen ei muuta.

Rocoto Puno Pica Orange tahnassa sitten ihan kokeilun vuoksi oikaisin ja jätin kuoren tahnaan, kun podin keittää niin aika hyvin se meni blenderillä muusiksi nahkoineen mutta en sitä täysin puhtaaksi ja pehmeäksi sametiksi kuitenkaan saanut eikä varmaan millään vehkeellä saa. En ole kokeillut keittää podeja kokonaisina enkä osaa kuvitella mitä siinä saavuttaisi, luulisi että ainakin on hankalampi poistaa siemenet kun podi on pehmeää mössöä ja menee taas enemmän kallisarvoista hedelmälihaa hukkaan jota menee jo nahan irroittamisessakin.
40
Tori / Vs: M: Chilijauheita alk.2,5 eur/pussi
tammikuu 04, 2018, 19:56:26 ip
Lainaus käyttäjältä: MRgreen - tammikuu 04, 2018, 19:17:55 ip
Miten ja koska?


Mulle vaan YV:tä montako pussia laitetaan niin saat lisätietoa jne.

Koska yhden myytävän jauhepussin paino on 10g niin mieluiten pakkaan jauhetta isompiin pusseihin esim. 30gr = 3 pussia. Siinä voittaa kaikki, mulle helpompi pakata ja asiakas maksaa vähemmän muovista ja saa enemmän jauhetta.  :)