huhtikuu 25, 2024, 03:12:07 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


PP:n 2015

Aloittaja PP, tammikuu 07, 2015, 14:33:11 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

elokuu 22, 2015, 11:59:17 ap #100 Viimeisin muokkaus: elokuu 22, 2015, 12:00:49 ip käyttäjältä Chilivaari
Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 22, 2015, 09:48:36 ap
Chilivaari on hyvä esimerkki ettei se mahdotonta suinkaan ole.

Joo, ensimmäinen säilyi hengissä 7 vuotta. Eteläikkunalla se oleili talvet ja ikkunan päällä oli toisesta talvesta lähtien loisteputket. Kyllä se hiljakseen vihreää kasvatteli joulukuussakin, maaliskuussa oli kypsää tomaattia.

Vaan nyt punkit valtasivat tomaatit salakavalasti, ne ovat mennyttä nyt. Siemenestä pitää aloittaa taas keväällä.

PP

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 22, 2015, 11:59:17 ap
Vaan nyt punkit valtasivat tomaatit salakavalasti, ne ovat mennyttä nyt. Siemenestä pitää aloittaa taas keväällä.


Tarkoittaako tämä, että sinulla on jäljellä jotain vanhoja aitoja F1-siemeniä? Uusista ei kai tiedä kukaan, onko aitoa edes saatavilla.

Chilivaari

Muutama oli ainakin keväällä pussissa, joka hankin -07 Englannista.
Onhan se törkeätä, jos vaivalla jalostettu F1 lajike kaapataan ja aletaan myydä saman näköisiä ja -nimisiä, mutta eri makuisia. Näin nyt kutenkin on tapahtunut.

Tein Google-haun "original F1 tumbling Tom Yellow seeds" ja Englannista niitä näyttäisi vielä löytyvän. Ovatko alkuperäisiä, sitä en pysty sanomaan. Luullakseni alkuperäinen jalostaja myy levitysoikeudet eteenpäin ja alkaa jalostaa jotakin uutta. Heillä ei enää ole omaa kauppaa.

Kai olet huomannut, että vain tosi kypsät ovat makeita. Keltaiset eivät vielä ole, syvän keltaoranssit ja helposti kannasta irtoavat ovat parasta A-luokkaa. Noita on vaikea erottaa puskassa, ellei valaistus ole hyvä.

Trioniska

Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 21, 2015, 22:44:47 ip
Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 21, 2015, 21:03:12 ip
Voi olla aika haastavaa saada tomaatin pistokas selviytymään talven yli.


Olisiko näin? Ei tietysti pistokkaana kuin alkuun ja talvella lampun alla kohtuukokoisena kasvina. Ainakin Chilivaari saa pidettyä TT:n hengissä vuosikausia pienellä lisävalolla vai oliko peräti ilmankin joskus.


Tuohon tomaatin juurtumiseen ja ehkäpä samalla kestävyyteen



Amppelitomaatti minkä kävin ostamassa http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6691.msg314988#msg314988 heinäkuun alussa tippui pari viikkoa ostamisen jälkeen ja katkoi oksiaan  niin ajattelin että yritetään kun oli niin paljon tomaatteja oksissa (käytännössä nuo oksat olivat tuon kuvan kokoisia missä paljon tomaatteja) Normi turvemultasekoitus kanan peellä ja vain tökkäsin nuo multaan ja kastelin ettei päässyt kuivahtamaan tuo kasvualusta.

Alkuun näytti että oksat kuivahtavat kun lehdet käytännössä kuivahtivat ensimmäisinä, mutta hetken pohdittuaan alkoi kypsyttämään raakileitaan ja uutta vehreää lehteä alkoi ponnistamaan...
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

PP

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 22, 2015, 14:58:17 ip
Kai olet huomannut, että vain tosi kypsät ovat makeita. Keltaiset eivät vielä ole, syvän keltaoranssit ja helposti kannasta irtoavat ovat parasta A-luokkaa. Noita on vaikea erottaa puskassa, ellei valaistus ole hyvä.


Nekään ei ole makeita. Happamuus vähenee, mutta makeutta ei tule.

PP

elokuu 23, 2015, 23:02:17 ip #105 Viimeisin muokkaus: elokuu 23, 2015, 23:42:07 ip käyttäjältä PP

Chinensejä oli kypsänä aika läjä. Tuossa on 1,4 kg epäaitoa oranssia Tobago Sweetiä, 1,8 kg (n. 500 podia) ihmehybridiä ja 600 g Trinidad Perfumea.


Oikealla pelkkää ihmehybridiä, vasemmalla kaikkia kolmea sekä punasipulia ja valkosipulia.

Hybridissä on voimakas, raikas aromi ja se on ehdottomasti loistava chinense, mutta oma mielenkiinto ei riitä jatkojalostukseen. Molemmissa purkeissa on n. 1,1 kg aineksia 1,5 litran purkissa. Rocotoja varten ostin 3 litran purkin.


Terassi on aika tukossa.


Riesen Gelbistä kuva ihan vaan siksi, että edellinen oli niin huono. Jännästi 3- tai 4-lohkoisia nuo podit.


Orange Rocoto ottaa väriä.

Helzy

Tuo "epäaito" Tobago Sweet oli maultaan ehkä parhain maistamistani chileistä ikinä! Kiitokset siis maistiaisista! :P Montufar meni lämmitettynä juuston ja savukinkun kera heti samana iltana, kun sen sinulta sain. Hieman hikeä pukkas, silmät ja nenä valui, mutta nam! Molemmat menevät ensi kauden kasvatuslistalle! OFF topic: Tolet varmaan kyllä kasvavat pikkuhiljaa ja oma Habanero caribbean red oli yllättävän mietoa, jopa hienoinen pettymys. Voiko se vaikuttaa tulisuuteen miten paljon, että nuo Habat olivat todella pieniä, marjamaisen kokoisia? Nyt näyttäisi tulevan vähän isompaa, kun lämpöäkin on riittänyt.
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

ALi

Mulla oli ensimmäiset caribbean redit pieniä ja tulisia ja nyt myöhemmin lämmössä kasvaneet on vähän isompia ja h*elvetin tulisia.

Marjoja poimittu 259g


PP

Rocotokesää ei voi hakkua, eikä oikein chilikesääkään. Keräsin eilen puolihuolimattomasti 75 kypsimpää Montufarin podia: 2,8 kg. Likikään puolet ei lähtenyt, ja kun melkein 15 podia oli jo otettu, 3 kg/kasvi tulee ylittymään reilusti. Chinenset ja punnitsemattomat baccat (lähinnä Campane) huomioiden kokonaissaldo on jossain 8 kg tuolla puolen.

PP


Viikon saaliina reilut 4 kg rocotoja.


Hetken tuo otti.

Läjän lisäksi oli perkaamattomia Montufareja viikon takaa, ja suikaletta tuli 10 litraa eli n. 5 kg. Koko kasa meni savustimeen nauttimaan omenan aromeista.


PP





Edellisen viestin viisi kiloa rocotoa meni kuivureihin. Jääkaappi kuivaa aika hyvin, kun painosta oli hävinnyt neljässä vuorokaudessa yli puolitoista kiloa. Näkyyhän tuo kuvastakin.

Savua nuo sai aiempaan tapaan paljon tarkoittaen, että kärvensin noin neljä litraa omenapurua. Tällä kertaa se oli Motonetin omenapurua, mutta seuraavaan satsiin yritän saada taas aikaan itse tehtyä. En tiedä, onko siinä oikeasti eroa, mutta itse tehty tuoksuu ainakin polttamatta hyvältä, kun kaupan puru ei tuoksu miltään.

PP

Tännekin ilmeistyi viimein kirvoja. :)


Ei ihan yleisimpiä, näyttävät samalta kuin ulkona monissa kasveissa kesällä olevat mustat kirvat.

Noita oli parissa Tobago Sweetin podin alussa, siellä täällä sen lehdissä ja muutaman bongasin myös Trinidad Scorpian Greenistä. Tänään selviää, onko niitä muuallakin, kun on täytyy muutenkin saksia ylimääräistä vihreää pois melkein kaikista kasveista. Kirvat sai illalla niskaansa aika reilusti Sprutzita ja tänään on vuorossa neem koko kasvustoon. Edellisestä neem-ruiskutuksesta on ainakin kolme viikkoa, joten kirvoista voisi syyttää omaa laiskuutta, mutta luonnontieteilijänä tiedän ettei yhdestä tapauksesta voi tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä.


Marjatomaatit alkaa vihdoin ottaa väriä.


Riesen Gelbit on isoja mutta kasvi jäi niin pieneksi ja huonoksi ettei noita tule kovin paljon.


Ruma kuva salaman kanssa, mutta siitä näkyy hyvin, että podeja riittää.

PP

Kirvoja ei löytynyt merkittävästi enempää kuin eilen. Siellä täällä on muutama ja pari podia on kuvan kaltaisia, mutta mitään isompaa invaasiota ei ilmeisesti ole. Jokaikinen löytämäni kirva oli musta.

Raivasin tomaatit pois kasvarista, ja viimeinkin mahtui kuvaamaan kasveja edes suunnilleen kokonaisina.


Nyt on tilaa. Harkitsen vielä laitanko tänä syksynä lamppuja kasvariin vai menenkö pelkällä lisälämmöllä.


Campanet kasvaa sujuvasti 2 m korkeudessa olevien tukipuiden yli ja vahvat oksat ei kaipaa siellä muuta tukea. Tätä on syöty kymmeniä podeja.


Sugar Rush on taipunut podien painosta ja tukea vailla moninkerroin.


Cheiro Roxassa satoja nappuloita. Melko harvakasvuinen rehu verrattuna muihin tämä vuoden chinenseihin.


Hybridistä tulee vielä reilusti satoa.


Tässä ryteikössä on Trepadeira Werner, Campane (jonka pätkin kuvanoton jälkeen pois), Quintisho ja aito Tobago Sweet.


Trinidad Scorpion Green ei ole kovin iso, mutta suhteellisen satoisa kyllä. Vasemmalla on rääpäleeksi jäänyt Biker Billy.


Gaucho ja Pink Habanero on myös jääneet pieniksi. Oletettavasti ysi suuri syy on kasvarin varjopuolella oleminen, mikä ei voi olla vaikuttamatta tänä kesänä.

Kokonaisuutena sadon kypsyminen ei ole merkittävästi muita vuosia jäljessä, mutta kasvustoista näkee ettei kesä ollut hyvä. Normaalikesänä NFT-kasvit olisi olleet kuukausi sitten tai aiemmin tämän kokoisia, ja kasvarin katto nyt aivan tukossa. Kasvarista lähti toki tänään paljon viherkasvua ilman podeja, mutta edes oikealla puolella ei ollut niin tukkoista kuin voisi luulla.

PP

Mitä tekee chiliharrastaja, joka ei ehdi oikein käsitellä omaakaan satoa?



Ostaa tietysti kaksi kiloa Lemon Dropia, koska ilman sitä ei voi tehdä chilisiä kalaruokia. :)

chilifellow

Näin se menee. Tilausta vetämään www.chilit.info. Tai sitten ajelen Vantaan Tammiston Cittariin. 😋
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

PP

Lainaus käyttäjältä: chilifellow - syyskuu 28, 2015, 20:48:33 ip
Näin se menee. Tilausta vetämään www.chilit.info. Tai sitten ajelen Vantaan Tammiston Cittariin. 😋


Karilta saa halvemmalla. :)

PP

Voi ny yhyren kerran, kuinka loistavaa kamaa se chinense-hybridi on! Laitoin muutaman podin muffinssitaikinan loppuun ja näissä on voimakas, herkullinen, aromaattinen maku kohtuullisella tulisuudella. Pakko ottaa siitä kasvista pistokkaita ja yrittää talvetta myös bonchi-tyyppisenä, koska tämä on ehdotonta kärkeä kaikista maistamastani chinensestä. Ei yhtään kumma, että kaupalliset kasvislajikkeet on usein hybridejä.

chilifellow

lokakuu 01, 2015, 20:55:18 ip #117 Viimeisin muokkaus: lokakuu 01, 2015, 20:57:02 ip käyttäjältä chilifellow
Saako pistokkaan hybridistä? Täähän on mielenkiintoista.
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

PP

Saahan siitä. Otan viikonloppuna siitä ja Gauchosta reilun määrän pistokkaita.

PP

lokakuu 03, 2015, 15:26:10 ip #119 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 01, 2016, 15:34:51 ip käyttäjältä PP
Kasvarissa on varsin kesäinen ja kostea ilmasto, kun aurinko pääsee vielä lämmittämään muutaman tunnin.


Namia.


Kohta poimimaan näitä. Pitäisi myös askarrella tämä Orange Rocoto ja muut kasvariin.

Onhan tuo vähän reilumman kokoinen: ruukun pohjasta keppien päähän on metri.


Montufar.


Vähän epäilyttää, onko tämä oikeasti Manzano Rojo. Podien keskikoko on pienempi kuin ennen, mutta niitä on paljon enemmän.


Peru Cuscosta tuli huono kuva.


Jännä nähdä, paljonko yli 100 g:n Riesen Gelbit menee.


Enemmän kuin maistiaiset Trinidad Scorpion greeniä.


Gaucho ja Pink Haba.