Pahoittelut kaikille väärinvalitun voimasanan käytöstä aikaisemmissa viesteissäni, se oli täysin epäkohteliasta ja luultavasti rikkoi monia internetin sääntöjä - muuten en tahdo enempää häiritä copypaste foorumin toimintaa.
Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.
Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 29, 2015, 01:52:59 apLainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 29, 2015, 01:31:30 ap
En itekkään oo kasvatellu kun muutamat vuodet, mutta noi sun ongelmat viittaa kyllä kasvatusolosuhteiden yliampumiseen mikä varmaan voi sopiakkin chinenseille - mutta jos ajatellaan ihan normi-alottelevaa kasvattajaa niin chinenset ei tee suurimmassa osassa suomea ees keskikesän paahteessa juurikaan satoa, jos verrataan ympäri vuoden satoa tekeviin baccoihin ja annuumeihin - jotka ei tarvii juuri mitään lisävaloa ees talvella. Lisäks chinenset vaatii ihan erilaisia ruukkutilavuuksia mikä on aika raju juttu kerrostalossa kasvattaville. Lisäks alottelijat/normikasvattajat ei yleensä kasvata vedessä, ei ainakaan kukaan ketä tunnen tän foorumin vakionaamojen ulkopuolelta.
Mitä yritän sanoa on, että sun lämmitetty ja valaistu kasvari ei oo ehkä se paikka, missä normikasvattaja kasvejaan kasvattaa.
Mä oon niin kyllästyny jengin myyntipuheisiin mitä kaikki toistaa ku robotit täällä ku ei tahdo erottuu porukasta, jos Fatalii sanoo siemenmyymälässään, että Moruga scorppari on kasvatusvaikeudessa asteikolla 1-5 täys 1 - niin ei se vaan vittu ole. Mikä Fataliin mielestä on 5? Niin aivan, ei mikään - koska se ei myy ja se on huonoa bisnestä. Fataliilla ei taida olla myynnissä mitään yli 2 vaikeustason lajikkeita..
Useimmat chinensethän kyllä voi hyvin ja satoaa kunhan lämmöt on 30 ja risat jatkuvasti ja valoja on suomen kesän aurinko plus parin sadan watin eestä lisävaloa - olosuhteet joita lähes ykskään alottelija ei pysty tarjoomaan.
Kasvattelen omiani pelkästään mullassa/turpeessa ja itse asiassa kahdessa kasvarissa joista ainoastaan toisessa on lämmitys, ja sekin auton sisätilan lämppäri, joka oli käytössä vain syksyllä silloin kun oli pakko, eli jos lämpö uhkasi mennä pakkaselle, enimmäkseen öisin siis. Keinovaloa kasvareissa ei ollut kummassakaan lainkaan. Ruukkutilavuuksiin kyllä on ratkaisu eli kasvavat suoraan kasvarissa multapohjalla ilman ruukkuja eli siinä mielessä varmaan sisäkasvattelussa omat ongelmansa. Esikasvatuksessa kuitenkin on vastaavat (pienet) ruukut käytössä ja kunkin normiloistarin vastuulla kymmeniä taimia. Kasvarissakin joutuvat elelemään liian lähellä toisiaan.
Voi olla että keskimäärin chinenseistä saa grammoissa vähemmän satoa mutta en olisi siitäkään niin varma, ja samalla osa helppoutta on siinä että niitä grammoja ei paljoa tarvita jotta ainakin kapsaisiinia saa riittävästi. Tänä vuonna nuo kyllä kesti grammoissakin vertailun muihin ja esim. siinä missä Scotch Bonnet ja Pink Haba teki oksat täyteen podeja, niin metrin päässä Aji Cristal (bacca) sai hikisesti aikaan muutaman, Alma (annuum) kaksi joista toinen mätäni ennen kypsymistä, ja Trepadeira Wernerin (bacca) jouduin kaivamaan sisälle kypsyttelemään kun se ei saanut kypsytettyä hedelmääkään koko kesän aikana. Pari supertulista chinenseäkin jäi kyllä hedelmittä.
Mutta tosiaan moni asia varmaan voi keikauttaa tilanteen eri lajien eduksi, mutta omissa (ei mitenkään hifistely-)olosuhteissani omilla kokemuksillani chinenset on tosiaan olleet keskimäärin vaivattomimpia.
Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 29, 2015, 00:45:46 apLainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 29, 2015, 00:01:05 ap
Jees joo tosiaan itellä tais tarkotus mennä hetkittäin ohi ajatuselimen, mutta en kyllä suostu uskomaan että chinenset on kenenkään mielestä helppoja kasvatettavia suomessa ilman huomattavaa keinovaloa.
Tuskin mikään lajike täällä pärjää ilman keinovaloja (esikasvatusvaiheessa tai talven yli). Chinenset voi keskimäärin vaatia lämpöä ja valoa enemmän jotta podit jää alunperin kiinni ja pidemmän esikasvatusajan, mutta väittäisin että muutoin nuo ei ole sen vaativampia.
Omaa kokemusta nyt ei ole kuin parilta vuodelta vasta, mutta kuitenkin useammasta kymmenestä lajikkeesta per laji. Olen esikasvatellut kaikki samojen loistarien avulla ja samassa kasvihuoneessa. Chinensejen kanssa elämä on ollut kaikkein helpointa, ja niitä on kuukahtanut tai jäänyt sadoitta muita vähemmän. Tänäkin vuonna surkeiden säiden jälkeen habanero-osastoa tuli reilusti yli tarpeen, siinä missä monista annuumeista ja baccoista jäi maistiaiset vähiin tai kokonaan saamatta. Chinensejä ei ole tarvinnut pahemmin tukea vahvojen runkojensa vuoksi, kasvu on ollut aika tasavahvaa, nuo kestivät keltiäisten hyökkäyksetkin muita paremmin, ja syksyllä annuumit on yleensä olleet ensimmäisiä homeen uhreja. Loppusyksyn annoin kasvien olla minimilämmityksillä niin että lämmöt oli välillä parissa asteessa, ja silti chinenset pärjäsi ihan yhtä hyvin kuin muutkin. Noin ylipäänsä uskoisin että chinenset ovat vaatineet kaikkein vähiten aikaani ja työtä pärjätäkseen ja siksi henk. koht. pidän niitä kaikkein helpoimpina tapauksina.
Lainaus käyttäjältä: KP78 - marraskuu 20, 2015, 11:16:44 ap
Nysväämiseks menee tähän laittaa XLR:t http://www.samsontech.com/samson/products/microphones/usb-microphones/gomic/ja ei auta häiriöihin.
Kai noissa bilteman valmiissa t5-paketeissa on elektroniset jutut, mutta silti tulee häiriötä. Ne vaan sopii hyvin kasvihyllyyn ja alle mahtuu hyllyn mitalta kasveja valon alle.
Auttaiskohan faradayn häkki kasvihyllyn ympärillä paremmin häiriöihin?
Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 28, 2015, 23:54:05 ipLainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 28, 2015, 23:23:04 ip
Lista helpoista kasvatettavista ja meinaatte änkeä sinne chinensejä ja pubeja? Itellä lista olis kyllä täynnä pelkkiä baccoja ja annuumeja..
Itse ajattelin listan koostuvan paremminkin mahdollisimman originaaleista (kuten nuo peruslajikkeet, vanhat perinnelajit jne.) ja toisistaan selkeästi eroavista lajikkeista. Eli että tuolta ei löytyisi kahta sellaista joita on vaikea erottaa toisistaan. Eli siis tuon peruslajikelistan jonkunmoinen laajennus.
Mutta mitä helppouteen muuten tulee niin väittäisin ettei chinenset ole sen vaikeampia kuin baccat tai annuumit, ja joissain suhteissa ovat jopa selvästi helpompia (esim. tukevan runkonsa vuoksi ja yleensäkin ovat olleet aika tasavarmoja kasvamaan siinä missä jotkut annuumit on jääneet kääpiöiksi). Erityisesti tänä vuonna kun ilmat oli mitä oli niin chinenset pärjäsi itselläni kaikkein parhaiten.
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - syyskuu 28, 2015, 15:33:15 ip
Hyperthreadingissa muuten on musapiireissä pahamaineinen kaiku. Mikä sitten lie syynä, mutta studio-ohjelmissa se on jouduttu usein kytkemään emolevyltä pois päältä, koska musaohjelmat ovat joko hidastuneet (!) tai sitten alkaneet pätkiä äänityksessä tai toistossa kummalla tavalla. Joskus luin selitystäkin asiaan, mutten muista siitä sen kummempia.
Lainaus käyttäjältä: Hubert - syyskuu 08, 2015, 12:16:28 ipLainaus käyttäjältä: ChiliTard - syyskuu 08, 2015, 11:44:27 ap
Nyt olis hyvät neuvot tarpeen, rupee pikkuhiljaa kärsivällisyys loppumaan. Mulla möllöttää tommonen Dogo Nyoni(frutescens) tossa jota ihan kohta kutsuu roskis, se on kukkinu aivan raivokkaasti kohta vuoden putkeen - eikä yhen yhtä marjaa oo näkyny ees vilaukselta.
Eli mikäköhän sitä riivaa? Vaatiiko Frutet jotain mystisiä taikatemppuja, itkupotkuraivareita tai kiukkuista jalanpoljentaa jotta ne podittaa?
Frutet kaipaa chinensejen tapaan todella paljon valoa ja lämpöä podittaakseen, eli täyttä aurinkoa min 10h päivässä ja 15-35c lämpöä. Ja niitä ei tänä kesänä ulkokasvatuksessa ole paljoa näkynyt... Jos juuristo on kunnossa, kasvin kasvamattomuus viittaa erityisesti liian vähään valoon.
Lisäksi ne tiputtavat kukkia herkästi, jos lannoite on liian typpivoittoinen tai jos niitä liikakastelee.
Ehdotukseni, vaihda keväällä uuteen suurempaan ruukkuun ja (jos)kun ilmat lämpenevät anna vähätyppistä lannoitetta esim. tomaatti&mansikka 1:stä, tai Yaran Hydroa.