Chilin kasvatuksen ekonomiikka eli keinovalon sun muun hinta?

Aloittaja Uuge Poni, helmikuu 04, 2024, 23:15:56 ip

« edellinen - seuraava »

Uuge Poni

helmikuu 04, 2024, 23:15:56 ip Viimeisin muokkaus: helmikuu 04, 2024, 23:21:49 ip käyttäjältä Uuge Poni
Kuinka hintavaa tämä harrastus on, ja miten päin näitä juttuja kannattaisi laittaa että sähkölaskut sun muut ei vie köyhäintaloon?  :question:

Eli ketju chilinkasvatuksen kustannuksista, jotka varmaan pääosin syntyy noista pimeän kauden lampuista (?). Miksei muistakin kustannuksista voisi tässä keskustella.

Itellä kun on nyt tuommoinen hieno Airamin Daisy-systeemi missä idättää ja pieniä chilikasveja alkaa olla melkoinen määrä aloin myös miettimään että mitäs tällänen huvi tulee maksamaan? Paljonko tuo sähkö valolle maksaa, ja mitäs tämä muuten makselee.

- Tietty jos olisi sähkölämmitys niin sähköä kuluisi joka tapauksessa, mutta se ei kohdallani päde, joten lasketaanpa.

:arrows_right: Daisyn paketti sanoo että 18 W. Ja ajastin toimii 16h päivässä mutta räpsäisen sen idättäessä takaisin päälle, eli se on edellisen reilun kk ollut päällä 24/7. Idätyksiä taitaa riittää maaliskuun loppuun, eli 4 kk. Kokeillaanpa laskea tämä?

Eli wattitunteja kuukaudessa,
Wh = teho W * tunteja h * päiviä d:

18 * 24 * 30 = 12.96 kWh/kk ?

Ja hinta kuukaudessa,
(sähkö €/kWh + siirto €/kWh + vero €/kWh) * kWh/kk:

(€0,14 + €0,04 + €0,028) * 12,96 Wh = €2,7

Toki tuohon voisi laskea Wh-osuuden sähkösopimuksen kk-maksuista, ~€9,50. Prosentteja, eli 24/7 Daisy kustantaa noin €3/kk.

Eli 4 kk idätykset Daisyllä maksaisi jonkun 12 euroa. :question:

Samalla kaavalla sitten jos laittaisi vaikka 50 W ledilamppuja paprikoiden kypsyttämiseen, kustantaisi se kuukaudessa noin €8 , vuodessa noin €100. Paitsi tietysti tuo itse lamppu taitaa maksaa myös sen €50, kenties noin €16.6/vuosi.

Miten paljon paprikaa tuosta sitten voisi saada, kenties puoli kiloa?

Meniköhän tämä oikein? Mitä tässä pitäisi muistaa muuten lisätä?
@ugponics

akselsson1

Kuluerinä on tietysti myöskin
1. Multa/turve tai muu vastaava.
2. Kipposet/ruukut/ämpärit/tynnyrit missä chilejä kasvattaa.
3. Lannoitteet
4. Mahdollinen kasvihuoneen hankinta/huolto.

näihin neljään vaikuttaa paljon tuo kasvien määrä ja koko. Sisäkasvatuksissa pärjännee yhdellä-kahdella alle kympin turvesäkillä tosi pitkälle. Mutta jos käyttää isoja astioita ulkona, niin sitä kyllä menee runsaasti. Astiat ei enimmäkseen ole onneksi jatkuva kuluerä, mutta usein alussa joutuu jotain hankkimaan. Itse leikkaan taimille maitopurkeista ekat astiat jolloin ovat "ilmaisia". Isoiksi käytän mustia laastiämpäreitä tai vastaavia, ovat kestäviä ja vaikka 20litrainen astia maksaa muutamia euroja. Lannoitteisiinkin saa tuhlattua halutessaan, vaikka kertalannoituspapanoihin saa menemään monta kymppiä kesässä :) toisaalta alle kympin puutarhankesä purnukka kestää vuoden-pari jollei kasveja ole ihan kuutiokaupalla :D Kasvihuoneeseen varmaan voi sijoittaa muutamasta kympistä ihan poskettoman hintaisiin asti :D pitäisi luoda joku skenaario "esimerkkikasvattaja" jos näille haluaisi laskea jonkun tarkemman loppusumman :)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Uuge Poni

helmikuu 07, 2024, 00:11:35 ap #2 Viimeisin muokkaus: helmikuu 07, 2024, 00:13:27 ap käyttäjältä Uuge Poni
Juu varmaan on laidasta laitaan että minkäkokoiset plantaasit, pienestä ikkunalaudasta ison takapihan kasvareihin.

Ja onhan just näitä keinoja millä voi säästää kuluja kokonaan. Heh, maitopurkkeja (kartonki) täälläkin kerätty.

Mutta sitten onkin käynyt niin että muoviset jugurtti- ja rahkapurkit kelpasi paremmin. Kierrätimpä samoin nuo ruukutkin ihan elintarvikepakkauksia. Kyllä siinä pari euroa taitaa säästää per kasvi. Isot ruukut - yli 10 litraa - on ihan merkittävän hintaisia jos marketista uutena ostaa, tai ainakin itse näen että siinä kulu nousee yli €5 euroa per kasvi.Kasvualusta on sekä helpompi että hankalampi. Siihen se €0.5/l menee.

Rautakaupasta itsekin hain ison säkin viime keväänä, sitä kuitenkin tarvitsee kymmeniä litroja, ja semmoinen maksaa pari euroa. Ei kotikonsteilla onnistu itse tekeminen. Kookoskuitukin olisi kiva mutta mitä itse nähnyt keväisin tavan marketissa niin litrahinta on euron luokkaa.

Lannoitteet on hankala. Helpompi jos on komposti tai osaa tehdä bokashia.

Bokashin lisäksi olen laittanut matofarmit. Ihan koska noita kahvinporoja syntyy keittiössä kuukaudessa noin kilo, ajattelin että miksi pois heittämään, sehän on maksettu jo. Näin taitaa syntyä kymppien arvo. Tai mitenhän se on, esim. kompostoitu kanankakka ei toisaalta o kovin kallista.

Kompostia pari lusikkaa aina kastelun yhteydessä, yleensä riittää. Mutta mineraalilannos silti tarpeen että riittää NPK:t. Eli sen €12 pönikän joutuu ehkä kesäkuussa hakemaan.

Sitten on nimilaput? Elintarvikepurkin kannesta saksilla siivu, tussilla nimi ja pakkausteippi tussin päälle. Teippi estää tussin irtoamisen. Viime vuonna suli monesta lapusta tussi :) Ja lyhyet laput katoaa. Tuohonkin se €5 menee.
Kasvarin tai tontin vuokraa sitten ei edes uskalla miettiä. Kyllä partsin osuus vuokrasta on useita kymmeniä euroja kuussa, kenties €20 neliö kuussa.
@ugponics

Ratapastori

No nyt on kyllä mietitty tarkan markan mukkaan. Hyvä kait se ois vähän näträtä näitä kuluja yhteen, itellä vaan ollu huono tapa että harrastuksiin mennee kaikki rahat, omat ja naapurin :/ :)

Huru-ukko

Kun vie taimet rappusille/parvekkeelle tunniksi, niin harrastus muuttuu ilmaiseksi  8) .

Minun mielestäni jos et voi/halua/pysty pistämään siihen kaikki rahasi, älä edes aloita  8) .

Kun ostat chilit vaikka Heinän Puutarhalta niin sekin on halvempi vaihtoehto. Eikä kestä kuin vartin LOL.

akselsson1

Kyllä tämä tosiaan on verrattain edullinen harrastus :D Moottorivehkeet tai vaikka eläimet maksaa paljon enemmän :D Sadolle ei kuitenkaan kannata kilohintaa lähteä laskemaan, tai ajatella että säästää kasvattamalla ite :D Sitte kannattaa tosiaan ostaa Heinältä :D
Hauskuuden ja mielenkiinnon takia tätä ainaki ite teen. Ja onhan noi vaan parhaita mausteita sitten jos satoa saa.
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Tervo

Joo, halpaahan tämä on muuhun hauskuuteen verrattuna. Perikunnalle jäävät pienoismallit on kalliita, niitä on yhden huoneen kaapisto täynnä, aloittamattomia. Moottoripyörä maksaa, eipä tullut viime kesänä ajettua metriäkään. Autot maksaa, "harrasteautona" V6 Peugeot, Mökkeily maksaa, ja sinne hankittavat hauskanpitovälineet (viimeiseksi tainnut tulla kalastuskajakki, pari tonnii, sekä asianmukaiset välineet, kaiut joka veneeseen, virvelit jne). Valokuvaus maksaa, pikkuhiljaa tullut yksi kaappi täyteen kameroita obiskoita ja tarvikkeita (pääosin Torista käytettyjä), taas perikunnalle hauskaa. Elektroniikka osin halpaa, mutta tietty jotkut maksaa, työpöydällä droneen tulevat kamat, pitäisi varmaan ennen kesää kasata. Matkailu maksaa, kerran pari vuodessa pari viikkoo lämpösessä.

Eipä ole paljoa tullut laskettua paljonko säästäis jos nämä ruohot heittäis mäkeen, tuskin näkyis missään.

Uuge Poni

Mutta yksi juttu unohtui!

Siemenet.

Eli mistä sen hyvän chililajikkeen saa. Tässä itse olen miettinyt että riittääkö tuommoinen 5-10 siemenen pikkupussi hyvän yksilön löytämiseen, vai olisiko pitänyt mennä tässä heti isompiin lukuihin? Sen varmaan aika näyttää.

Siementen hinnaksi tulee se €3-8 joka tapauksessa per lajike. Voi olla että kustannustehokkainta olisi tilata 100 siemenen paketti, jolloin löytyisi se paras prosentti ja elinvoimaisin yksilö, eli se €20 verran tilailua.
@ugponics

akselsson1

Samaa lajiketta on aika turha ainakaan kasvattaa kymmenittäin vain valitakseen parhaan, ennemminkin sanoisin että viidestä yksi saattaa olla heikompi, mutta ihan yhtä normaalia että 5/5 on ihan terhakoita ja "viattomia". Kyllähän noihin toki saa menemään jos shoppailee 20 lajiketta vaikka vähän arvokkaampia, joista jokainen maksaa yli 5€.
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - helmikuu 08, 2024, 09:45:47 apSamaa lajiketta on aika turha ainakaan kasvattaa kymmenittäin vain valitakseen parhaan, ennemminkin sanoisin että viidestä yksi saattaa olla heikompi, mutta ihan yhtä normaalia että 5/5 on ihan terhakoita ja "viattomia". Kyllähän noihin toki saa menemään jos shoppailee 20 lajiketta vaikka vähän arvokkaampia, joista jokainen maksaa yli 5€.

Sekä podien välilläkin on eroja.

varis

Paljon on rahaa, hulluutta, osaamista, noistahan se kai muodostuu. Jos pitää ostaa maata että saa rakennettua kasvihuoneita niin se toki maksaa. Tai jos heittää jotain rocoton siemeniä multiin maaliskuussa kun kevätaurinko paistaa ja iskee siihen jonkun viimesimmän 500W Lumatekin että riittää valo ja odottaa satoa syyskuulle niin metsään menee aika varmasti vaikka rahaa paloi  :D

Monet saa ihan ok tuloksia kengännauhabudjetillakin, mutta silloin pitää olla vähän luoviakin vaihtoehtoja.

Jos on kuitenkin pikkasen rahaa, ostaisin valoksi jonkin tunnetun merkin LEDin. Joku Spiderfarmer tai esim. Viparspectran XS1000. Riittää tosi pitkälle, todella helppo myydä pois, saa aika hyvin omansa takaisin. Natikalla pärjää jos hankintahinta pelottaa ja sähkölasku ei.

Siemeniä ja taimia saa parhaiten suhteilla. Jos tunnet jonkun pitkän linjan chilinkasvattajan ja mainitset että sua kiinnostais vähän kokeilla niin parhaassa tapauksessa sulla on kohta sylissä muutaman tusinan lajikkeen siemenet joista et ees tiedä että mitähän nää kaikki oikeen on. Siemenkirje on halpa ja erittäin hyvä vaihtoehto. Harrastajien myymät taimet on myös aika edullisia mutta jos ostat niitä paljon niin siihenkin alkaa mennä rahaa.

Peukku Heinän tuotteille myös täältä! Niistä muuten kannattaa kerätä siemenet, kun ovat Suomessa kasvatettuja niin voi käyttää omaan tuotantoon ilman kummempia riskejä.

Halpa mutta hyvä siemenkauppa on Semillas la Palma. Fiksu valinta niille joiden on ihan pakko kokeilla vähintään sata eri lajiketta. Jos on tarve valikoida geneettisesti voimakkain yksilö niin 10 siementä voi olla hyvä määrä, ehkä siellä joku erottuu jo joukosta. Yleensä idättelen pienempiä määriä ja harvoin on taimien välillä selkeitä eroja.

Lannoitteet on loppupeleissä aika pieni kuluerä. Kannattaa hommata jotain kelvollista ja hyväksi tiedettyä, hyvä ei oikeasti maksa paljoa. Jos vaikka pikkasen hifistelee ja ostaa ihan Triparttia, sitäkin se litran pullo maksaa vaan 15 erkkiä tai alle ne 3 pulloa mitä tarviit kestää ehkä sellaisen 1.5 vuotta vähän isommallakin viljelmällä.

Ruukkujen kanssa kannattaa hetki harkita! Laastiämpäreissä ym. on se että ne on tarkoitettu rakennustyömaalle eikä elintarvikkeiden kasvattamiseen, ja niistä saattaa sitten liueta jotain mitä ei pitäisi. Ehkä siihenkään ei kuole jos ei niitä chilejä niin hirveästi syö, mutta toisaalta on ihan elintarvikeluokiteltujakin ämpäreitä saatavilla. Ja sitten, ei chilit välttämättä tarvitse mitään kovin isoja ruukkuja! Pienempi ruukku on oikeastaan hyvä jos haluaa nopean sadon tai kokeilla useita lajikkeita. 6-10L ruukulla voi chinensen ja ehkä annuuminkin kanssa pärjätä pitkälle, saattaa se rocotollekin olla se fiksumpi valinta.

Kookosta saat paljon halvemmalla säkissä erikoisliikkeestä kuin puutarhamarketeista. Sama koskee perliittiä, hydrosoraa, ym.

Laput voi tehdä teipillä suoraan purkin kylkeen. Jäätelötikut askarteluosastolta on toinen hyvin halpa vaihtoehto.

Jos on tarvetta biologiselle torjunnalle niin eliöt on helposti varsin ei-triviaali kuluerä. Kun chilinviljely on helposti ympärivuotista, niin jos vaikka tarvitsee erän leppäkerttuja a 40 eur noin 6 viikon välein niin siitä voi ynnäillä vuosikustannusta...