lokakuu 04, 2024, 07:54:21 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Uuge Poni

1
Myydään muutama täyskasvuinen chilikasvi ruukussa, multakompostissa, hyvään kotiin sisäkasvattajalle tai ikkunalaudalle. Kylvetty 9-11 kk sitten. Ovat tehneet chilimarjat, marjat korjattu pois ja näitä on liikaa. Ei ole kunnon lamppuja, nämä ei välttis kauaa elä.

Joten kokeillaan kaupustella näitä pois tämä viikonloppu, tulkaa noutamaan Itiksen lähistöltä.  :chili:

Näissä voi olla kirvoja tai vastaavia ulkoa parvekkeelta, eli sen suhteen ei takuuta!

  • Trinidad Douglah chinense parin litran ruukussa, hyvin tulinen, isohko 75 cm, kukkia. €40
  • Aji Sugar Rush Amarillo baccatum viiden litran ruukussa, tulinen, 2 kpl, 40 cm, kukkia. €40
  • Hot Portugal annuum, 1 l ruukku, vähän tulinen, 60 cm, pari vihreää marja. €20
  • Lemon Starrburst chinense, 1 l ruukku, 50 cm, kukkia ja vihreitä minimarjoja. €20
  • Aji Starfish baccatum, 1,8 l ruukku, n. 60 cm, vähän tulinen, kukkia, vihreitä marjoja. €20

Kuvia noista löytyy, Trinidad Douglah ensimäisessä kuvassa, Lemon SB 4. kuva, Aji Starfish 9. kuva: https://chilifoorumi.fi/index.php?topic=18973.msg356220#msg356220

Eli nämä voisi noutaa la 4. tai su 5.10. Vain nouto, sijainti Itäkeskuksen suunnalla Itä-Helsingissä. Yksityisviestillä tarkemmat tiedot.
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
lokakuu 02, 2024, 22:22:06 ip
Vähän venkslaillut chilejä partsilta olkkariin ja takas, yölämpöjen mukaan. Vielä ei ole serranot vaihtaneet väriä, sitten on SRAta ja Lemon Starrburstia joissa vihreitä marjoja.



Ja niin se taitaa olla että tämä on se Smarket Giallo, ja jotenkin onnistuin ohittamaan terälehtien värin, sillä tämä hedelmä on kyllä mielestäni habanero.

Halkaisin hedelmän ja se tuoksuukin voimakkaammin kuin noi muut miellyttävälle kukkais-hedelmäiselle. Melko pieni habanero tuo mielestäni on. En maistellut sitä vielä.



Korjasin muutaman Trinidad Douglah chinensen.



Tältä Trinidad Douglahin marja näyttää sisäpuolelta. :chili:  :fire:  :right: Ei tuoksu sillätavoin kuin habanerot kokemukseni mukaan tuoksuu.

Mietin että mitähän noille kasveille tekis, niitä on vieläkin ainakin kymmenen liikaa. Haluaisikohan joku sisäkasvattaja ostaa Douglahin, Cristalin tai SRAn, jos myis noita muutamalla kympillä?
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 28, 2024, 22:50:29 ip
Pientä sadonkorjuuta ja karsintaa.


Vasemmasta yläkulmasta: keltainen Lemon Starrburst chinense, oranssi Perulainen Porkkana baccatum keltaoranssien Aji SRA baccatumien päällä, oikea yläkulma punaruskea Czech Black annuum, oikea alakulma ruskeat Trinidad Douglah chinenset, vasemmalla keltaoransseja Aji SRA baccatum, keskellä pieni punainen Turbo Pube Red ja pitkä punainen Aji Cristal vielä kokovertailuun.



Laitoin Trinidad Douglahia, Tupua ja Aji Cristalia kuivumaan kiertoilmauuniin 45 C asteeseen. Jos murskaisi ne kuivumisen jälkeen.

Loppujen lopuksi ei mitään valtavaa määrää chilimarjaa tullut, ainakaan vielä. Varmaankin joitakin satoja grammoja. Ei oikein tullut mitään satoa yhdestä 6 litran laatikossa olleesta Aji Cristalista, ja sen parista  Douglahista, kasvoivat vain pituutta, ja sitten noi Lemon Starrburstit tosi vähällä marjalla. Ja Douglahit mistä yksi vain kukkia tiputta ei lainkaan marjaa, lopuista mistä tulee marjaa ei mitään suurta nettoa tarjoa. Starfisheistä tullut tosi pieniä marjoja. Aji Habanero ja Friar's Hat piispanhiippa kasvoi tosi hyvin pituutta ja melko hyvin satoa, harmi ettei ne olleet yhtään tulisia.

Annuumeista, Czech Black on miellyttävä yllätys nyt kun löytyi tulisuutta, mutta ei mitään suurta marjamäärää tullut kun laitoin kaksi yhteen viiden litran pyttyyn. Jäivät melko lyhyiksi. Hungarian black on vähän pitempi mutta taitaa kypsyä hitaammin.

Hot Portugal on jättänyt hyvän vaikutelman, melko isoja marjoja ja tulisuuttakin. Kun Tsekin mustasta tulee poltetta kielen päähän ja huuliin, niin Hot Portugalista polte tulee ihan koko kieleen, sylkeä nostattavalla tavalla.  :chili:  :fire:  :right:

Hot Portugal oli maultaan vähän happoinen ja mehukas, tulisuus nousee aika nopeasti. Siemeniä ehkä ylin viidennes. Marjojen kokokin puolitoista kertaa Aji Cristaliin verrattuna. Hot Portugal kasvoi noin 80 cm pitkäksi 2,5 litran ruukussa neljä. Tämä taitaa mennä jatkoon.
4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 26, 2024, 22:30:06 ip
Kausi se vaan jatkuu, päivällä oli partsilla 25 C astetta, ja nyt yli 15 C. Lykkäsin pikkuruukkuihin siirtoa ja daisyn alle, nyt päiväkausia. Serraanot vielä vihreitä. Aji Cristalit työntää punaisia pötköjä hyvin, yhtä lukuunottamatta jossa on vain yksi.

Pitäisi karsia tulettomat. Kahdeksan Aji Habaneroa ja Piispanhiippaa. En vielä päättänyt annuumeista, josko nekin karsisi. Lisäksi mietityttää josko Trinidad Douglahia voisi monistaa. Suunnitelmissa kun on lyhentää nuo alle 30 senttisiksi ja siirtää litran ruukkuihin, siitähän jää hirmu määrä latvoja. Jos laittaisi ne juurtumaan neljän desin pikkupyttyihin, vai mätäneekö ne vain.

Ehkä lauantaina vois karsia.
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 23, 2024, 22:14:49 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 23, 2024, 07:34:53 apHyviä nää kuvat missä on korkeusvertailu ja muutenkin kivasti arvioitu eri lajikkeiden makuja :) Näitä on kiva lukea.

Yritin ensin saada Douglahin hienosta neli-oksaisesta kruunusta hyvän kuvan. No se ei oikein tolla optiikalla onnistu. Mutta ainakin sai jotkut kuvat ja mitan pää on aina suunnilleen kasvin latvan korkeudella.

Vielä on makutestaamatta Lemon Starrburst, Starfish, Tupu ja Serranot.  >:D  :fire:
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 22, 2024, 17:51:41 ip
Syksyn kunniaksi vähän kuvia kasveista.  ^-^

Viime yönä parvekkeella ensi kertaa kuukausiin alle 10 C. Tänään päivällä ensinen päivä kun keskipäivällä alle 15 C. Todellakin, meinasin jo viikolla postata että ihme miten lämmintä partsilla ollut viimeisen kuukauden, kun ei ole kertaakaan laskenut alle 20 C ja päivällä paisteessa lähes aina yli 25 C astetta.  8)

Kannoin yöksi sisään partsilta osan chinenseistä ja annuumeista ja Perun porkkanan. Ei olleet partsille jääneet chilit tai annuumit moksiskaan aamulla. Taitaa parveke melko hyvin suojata, ja olen pitänyt ruukkuissa mullat suht kuivina. Kun se vesi varastoi kylmän, jos multa märkää ei ehdi päivällä lämmetä ja kylmät juuret ei kasveille hyvä.




Trinidad Douglah chinense on yksi uusi suosikkini. Laitoin puolikkaasta marjasta sen kanta-puolen kanakeittoon muutaman Aji Cristalin kaveriksi, kyllä jokainen ateria oli todella tulinen. Sillätavoin kapsaisiinia, että vähän tulee vesi kielelle, mutta ei sellaista ollut että olisi hikikarpalot tai kyyneleitä.

Kasvi on livenä upean näköinen. Nyt vähän näkyy alalehdissä jotain kirvoja.



Lemon Starrburst chinense oli pitkään tosi tumppi kasvi. Sitten vasta juhannuksen jälkeen alkoi työntämään verttiä. Asiaan varmaan liittyy osin ruukutukset, nämä selvästi ensin kasvattaa juuria johonkin kokoon ja vasta sen jälkeen lähtee lehtiään roikottavasta tumpista työntymään verttinä isompia varsia ylöspäin.



Tämmöisiä marjoja on Sitruuna Tähtipurskauksella :) Tuntuu että tämäkin kasvi työntäisi mielellään vielä useamman viikon vartta ja vasta sitten aloittaisi chilihommelit kunnolla. ;D



Toinen Lemon Starrburst chinense. Mitään hurjaa paprikamäärää ei litran Pirkka jugurttipurkista saa.



Peruviano Arancio baccatum on saanut muutaman kypsän chilimarjan. Tämä kasvoi kivasti verttiä 1,8 litran pytyssä. Pikkuporkkanoita tuntuisi tulleen kivasti. Jännä nähdä onko tämäkin tuleton kuten Aji Habanero tai Piispanhiippa oli, vai ei.



Aika kivan oloinen muoto ja koko perulaisella baccatumilla. Hedelmä ei tuoksu ehjänä erityisesti. Otetaanpa makutesti tähän kuvauksen kirjoittelun lomaan:
Perulaisen porkkanan päästä kun rouskaisee tulee vasta parin sekunnin jälkeen mieleen, että kuinkas tulinen tämä voisikaan olla, että olisiko pitänyt varoa. Parin sekunnin siis kun alkaa melko välittömästi nousemaan tuttu, hyvin tulinen maku.  :fire:  :chili:  :right:
Tämän chilimarjan seinämät ovat puraistessa miellyttävän jämäkät ja rapeat, ei roisku pisaroita mutta aika kuivana pitänyt tätä (jos se vaikuttaa). Vähän jämäkämpi kuin SRA baccatumilla. Tuoksu on heikko mutta kompleksinen. Taitaa nenäänkin vähän menny kapsaisiinia. Tuoksu muistuttaa hedelmäistä habaneroa, tosiaan vieno verrattuna habaneroon.


Trinidad Douglah chinense tämäkin, litran pytty. Ja kyllä siihen onkin kompostiteetä, madonlantateetä, madonlantaa ja Puutarhan Kesää kaadettu hemmetin monta kertaa!


Näin syyskuun jälkipuoliskolla näissä Trinidad Douglah chinenseissa muutama kypsä marja, pari pientä, yksi iso, ja päälle pieniä vihreitä. Ja kyllä siinä jo jotakin öttiäisiä on.



Aji Starfish baccatumin marjat ovat paljon pienempiä kuin ajattelin. Tuokin pitkää sorttia 1,8 litran pytyssä. Starfishit ei tuntuneet lähtevän kasvuun kauden alkupuolella, liekö tuo kasvi vai omia sössimisiä.



Starfish baccatumillä kuitenkin vielä marjat maistelematta.



Yhestä Lemon Starrburstista huiskaisin partsilla kävellessä oksan poikki kesäkuussa, joten se päätyi juurrutettavaksi puolen litran jugurttipurkkiin. Unohdin sen ja pyörinyt nurḱissa. Nyt sillä on nätein marja.



Nelijakoinen vieläpä!  >:D  :chili:




Maistelin myös Piispanhiippaa, Friar's Hat baccatumia. Sekin vaikuttaa vihannespaprikalta. Ei lainkaan tulta, 0 scoville.
Piispanhiippa on melko ohutseinäinen, pari mm. Se ei sumuta pisaroita puraistessa, mutta on raikas ja vähän mehukas. Ei erityistä makua, vähän makea. Että jos melko helppohoitoista vihannesta, niin tästä!  :chili:  :thumbdown:  :wrong:

Ehkä keksin minne voi lahjoittaa, mutta ei ehkä jatkoon.
7
Lainaus käyttäjältä: nörtti - syyskuu 03, 2024, 11:12:23 ap
Lainaus käyttäjältä: Uuge Poni - syyskuu 01, 2024, 21:13:40 ipOletkö nörtti semmoista miettinyt, saako hallaharsolla tms jatkettua ulkokasvatuksen kautta viikon tai jopa kolme?
Valon määrä ei riitä millään. Eihän noille puskille mitään tapahdu jos eivät saa valoa ja ravinteita ja lämpöä.

Nyt pari viikkoa myöhemmin taas tätä tilannetta mietiskelen. Semmoinen havainto tuli äskön että edelleen on Helsingissä päivän pituus yli 12 tuntia, tänään 12h 51m, eli ei se voi vielä valon määrään loppua. Tänään myös parvekkeella ensimäinen päivä, kun päivällä ei ole yli 20 C astetta, ei edes 18. Ja olisiko normisyksynä kyse alle 16 C asteen rajasta täällä etelässä?

Eli jos saa lämmön pidettyä, olisko sitten hallaharsoista kuitenkin kauden pidentämiseen? Ja jos hallaharsot siihen toimisivat, niin miksei sitten polytunneli? Itellekkin uusia juttuja, ehkä tulevaisuudessa partsilla kokeilis. Mene tiedä, mutta ajattelin postata nämä havainnot.
8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 15, 2024, 13:56:11 ip
Parin päivän maisteluilla, Bee-Seedsin Aji Habanero onkin itseasiassa Aji Vegetabelo. :( Nyt maisteltu noin 20 marjaa useasta eri kasvista.



Kuvassa alimpana olevat keltaiset Aji Habanero baccatumit oli korkealla odotusten suhteen. Kasvit kasvoi suht ongelmitta ja aloittivat marjojen työntämisen ensimäisten joukossa.

Aji Habanero baccatumin pieni muutaman senttimetrin marja ei tuoreena tuoksu juuri miltään, vieno häivähdys kurkkumaista tuoksua jos oikein haistelee. Marjan kärjestä kun rouskaisee, ohutseinäinen rapea marja sumuttaa vähän pisaroita ilmaan, mutta ei kuten SRA. Marjan seinä ehkä 1-2 mm.

Maku on miedohko, vähän makea, jotakin kurkun ja marketin makean punaisen paprikan väliltä. Puolikkaan marjan tuoksukin on mieto, raikas ja "paprikamainen". Muutamista marjoista ei helposti löydy niin tuoksua kuin makuakaan. Siemeniä ehkäpä noin kolmannes marjan sisällä, kannan päässä.

Eli, tämä ei vaikuta chililtä ollenkaan.  :chili:  :thumbdown:  :wrong:  Siitä kenties helppohoitoinen vihannespaprika!
9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 13, 2024, 21:32:11 ip
Päätin maistella myös yhden Sugar Rush Amarillo baccatumin marjaa.



Aji Sugar Rush Amarillo baccatum ei tuoksu ehjänä juuri millekään. Pyöreä, halkaisijalta noin 35 mm olevan marjan päästä kun rouskaisee, lentää ilmaan pienten vesipisaroiden sumu, rapeasta ehkä noin 2-3 mm paksusta seinämästä.

Maistaessa suuhun tulee mitä sanoisin porkkanamehun kaltainen maku ensin. Sitten jossain kohden ihan hienostunut häivähdys aprikoosia. Puoliksi syöty SRA chilimarja tuoksuu vihannes-paprikan kaltaiselta. Ja niin... onko tuo kapsaisiinin tuoksu?

Hetkeä myöhemmin alkaa tulisuus. Marjan puolessa välissä tulisuus alkaa tuntumaan pistävältä. Mietteet rientävät erilaisten rasvapitoisten ruoka-aineiden äärelle. Tosi hyvän aikaa tuntuu kielen päästä ja alta, sitten laajemmin. Ehkä noin 6 minuutin päästä polte laantuu.

Kyllähän tuo aivan liian tulinen varmasti useimmille on. Raikas se on, ja sit polttavan tulinen. Kenties 50k scovillea?  :chili:  :fire:  :right:

Aika hauska että vihdoin muutama enemmän näitä. Pidän SRA:n ulkomuodosta. Vielä odotan että tulisiko parin viikon ajan jotenkin lisää chilimarjoja kasveihin. Eivät kuitenkaan kummoisen kokoisia kasveja noi ole. Voisi hyvin ennemmin olla 1-1,5 m korkeita että ottaisivat kunnolla auringon säteitä talteen.
10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 12, 2024, 19:24:56 ip
Tänään maistellaan Czech Black annuum chilimarjaa.


Czech Black annuumin (jatkossa 'Tsekin Musta') kanssa oli jännää että milloinka tämä on kypsä syötäväksi? Ihan varmaa ei ole mutta ilmeisesti se kypsyy johonkin punaisuuden asteeseen. Ensin mustahkoja, mustikan lailla, sitten kuten kuvassa, rusehtavia ja pikku hiljaa punertavia.

Tuore paprika ei eheänä tuoksu minusta millekään, ehkä aavistuksen metalliselle tai kurkku-maiselle. Mitähän tuo olisi kooltaan, ehkä 50 mm pitkä ja 30 mm leveä paksuimmasta kohdasta.

Tsekin Mustan kuori haukatessa aavistuksen kovempi kuin supermarketin makea paprika. Keittoon siivutettuna Tsekin Musta ei juurikaan eroa marketin punaisista makeista paprikoista.

Tuoreena syödyn alku on aika kiva, rouskuva, olisko 3-4 mm seinämät, ei erityisesti tuoksuva (tuoksuvalle referenssi olisi habanero), miedosti makea. Ihan raikas pikku paprika. Tsekin mustan sisällä oli myös paljon siemeniä. Siementen pariin kun pääsee, tulee myös pehmeä tulisuus, lähinnä kieleen ja kitalakeen vähän lämpöä (ei ehkä varsinaisesti 'tulinen', kenties miedon kebab-jalopenon luokkaa). ~3000 scovilleä?

Sopisi varmaan tosi mietoa tulisuutta ja mietoa makeutta etsivälle, enempi vihannes-osastosta. Tai jos pitää saada mustia paprikoita, miksi itse nämä tilasin.

Litran pytyissä ihan kiva sato, noin 8 paprikaa per pikku 'ruukku', mutta jostain syystä nuo chinenset ovat tuplasti isompia? Lopputuomiona, Ihan varma en ole päätyykö tämä chilihtävä paprikalajike enää jatkoon.

Edit:
Keräilin tänään 28.9. partsilta kypsät Czech Blackit ja mussuttelin niitä muutaman. Pientä tulisuutta muutamassa ensimäisessä, mutta kolmas! Todella tulinen, terävä polte kielen päällä ja huulissa, jatkuu melko pitkään. Eli näissäkin voi olla tulisia.  :fire:  :right:
11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 09, 2024, 21:11:26 ip
Pientä sadonkorjuuta. Olisiko siinä ehkä 100 grammaa. Maistelin Aji Cristalia. Kuivattelu taisi toimia!  :thumbup:  :fire:


Tuollainen pikku kulhollinen kertyi keittoa varten.




Trinidad Douglah chinensen kanssa päätin että laitan vain puolet keittoon. Parin lusikallisen jälkeen alkoi tulisuus >:D  :chili:
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 06, 2024, 21:43:37 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 03, 2024, 14:14:36 ipJoo eli sitä itekin mietin että mahtaako käydä niin että tummia lehtiä tuova geeni jyräisi yli myös podeista valkoisen geenin, jolloin ei olisi mahdollista saada tuollaista yhdistelmää, mutta kuten sanoit, voipi olla että kokeilemalla sekin parhaiten selviää :D 
Noissa raidallisissakin tuntuu olevan sellaista että osaan tulee raitoja ja osaan sitten ei välttämättä tulekkaan vaikka näennäisesti ainakin kasvuolosuhteet olisi samat ja siemenet samaa erää  :o Voinee kans olla vaihtelua yksilöiden väleillä, en tiedä kuinka vakiintuneita nuo stripey lajikkeet ovat.

Niin, voi olla että pitää olla aika monta yksilöä että tulee yksi jolla on ne tietyt ominaisuudet vanhemmista. Ja jos ominaisuus riippuu vaikka että neljä geeniä samassa asennossa, niin se olisi 1/16 veto. Ja sitten että ei tule klorofylliä tai jotain eksoottisempaa voi olla vielä useammasta, eli 1/32 tms. Eli hemmetisti chilejä! :P
13
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 06, 2024, 21:22:00 ip
Paistetta on yhä riittänyt ja lämmöt joka päivä 20 C astetta tai yli. Hieman huolestuttaa milloin kesän lämpö loppuu. Edelleen kurkottaa ylemmäs kasvit. Hyvältä näyttää Peruvian Arancio ja Trinidad Douglah.

Aji Cristallia siivuksi leivän päälle, no nyt alkaa olemaan tulista. Huulia ja suuta polttaa, ei vain kielen päältä. Cristal lopulta taitaa olla satokunkku. Yllättävän pieniä ovat, ei mitään yli metrisiä.

Yksi huomio mikä edellä ei tullut kirjoitettua, on että Lemon Starrburst chinenset alkoivat työntämään vartta eli vahvaa vertikaalista kasvua, jo heinäkuussa.

Chinenset näyttävät että kyllä nämä voisi kasvattaa yli metrisiksi, helmikuusta saakka, kuten tuo perulainen porkkanakin.


Lisää ruskeita chilimarjoja tarjoaa ryttylehti Trinidad Douglah chinense litran purkissa. Osa lehdistä on ihan normaaleja, tämä on paha ryttyilijä!



Aika punertavia ovat ensin, sitten kääntyvät ruskeiksi. Antaa kypsyä, mahtaa olla tulta sisällä!  >:D  :chili:  :thumbup:
14
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 02, 2024, 19:00:58 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 02, 2024, 09:34:10 apSitä vaa en vielä tiedä että miten ihmeessä nää geenijutut menee, että jos risteyttäisi esim mainitsemasti bubblegum whiten ja vaikka tuon neyden. Niin jyrääkö neyden podien värigeeni valkoisen yli ja tuleeko tumma podi, tai punainen podi vai voiko tulla valkoinenkin :D Eli jännän äärellä ollaan mutta kokeilemallahan sitä selviää :D
Niin kai tuo mutaatio periytyy kun heillä ja muilla kerran on valkoisia chilimarjoja. Eli se on joku geeni, tai joukko geenejä, joiden pitäisi päätyä jälkeläiseen että on valkoinen. Ja onko monta geeniä on joku tietty väri, jokainen geeni tuplaa alleelit, eli 2-kertaa erinäköisten jälkeläisten määrä. Antosyaniini-risteytykset se täälläkin kiinnostaa, montakohan geeniä siinä on...

Ja sitten on vielä se, että eri kasvin osissa joku geeni tai geenit aiheuttaa sen että tulee pigmenttiä tai klorofylliä tai ei tule, tai tulee raidallisesti. Niin sekin pitäisi saada "oikein päin" jälkeläiseen.

Ja ei kaikissa ympäristöissä kai tule esimerkiksi tummia lehtiä, pitää olla kunnon UV:ta tai jotakin sellaista olen ollut lukevinani foorumeilta.

Eli onko lopulta vaan kyse siitä että jaksaa toistaa risteytystä kunnes lopputulos onnistuu... ^-^
15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 02, 2024, 18:53:51 ip
Yksi huomio mikä edellä unohtui, oli että tänä kesänä yritin välttää kasvien sumuttelua millään muulla kuin vedellä ja miedolla puutarhan kesällä. Toisaalta eipä kirvat noihin iskenykkään, onko se sitten tosiaan tuo madonlanta. Näin kyllä viime viikolla yhden leppäkertun toukan kiipeilemässä lehdillä.

Eli saattaa olla että mäntysuopaliuos ei ole hyvä ruukussa. Mutta voi olla että viime vuoden ongelmista osa johtui muurahais-sirotteesta, eli piimaasta, jossa arvioni mukaan on noin prosentti suolaa.

Ja sitten kirjataan tähän näitä kypsyneitä:



Toinen Trinidad Douglah chinense kypsyi juuri. On ainakin kaksi kertaa isompi kuin ensimäinen chilimarja.



Ja Turbo Pubescens Red on toinen mistä viimeiset vihreät muuttui punaiseksi juuri.
16
Lainaus käyttäjältä: nörtti - elokuu 31, 2024, 14:35:59 ipSyskuun eka viikko vielä mukavan lämmintä ennusteiden mukaan.
Aika tarkkaan se tuntuu täällä pääkaupunkiseudulla menevän niin, että 10.kesäkuuta-10. syyskuuta on ulkokasvatusaika.

Niin, 10. kesäkuuta taitaa edelleen olla se arvioitu viimeinen hallapäivä. Itse taisin laittaa keväällä parvekkeelle ensimäiset pytyt yöksi toukokuun viimeisellä viikolla, ja oli suht helteinen toukokuu. Ja sitten tuon ajan loppupäätä voi nyt vain arvailla. Jatkuuko kuitenkin poikkeuksellisen lämmin sää usean viikon, eikös auringosa ole paljon ollut aktiviteettiä. >:D

Kovin vihreää on monissa habaneroisa partsilla vielä että siitä olen miettinyt hallaharso-tyyppisiä juttuja, samoin viime keväänä kirvasuojaksi. Oletkö nörtti semmoista miettinyt, saako hallaharsolla tms jatkettua ulkokasvatuksen kautta viikon tai jopa kolme?
17
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 01, 2024, 21:07:21 ip
Ja kirjataan tulevaa varten että laitoin aiemman kuvan chileistä muut paitsi kolme Aji Cristalia neljän litran keittoon, olisiko noin 30 g chilimarjaa, neljän litran keittoon ja se ei maistunut tuliselle ennenkuin puolet keitosta syöty. Eli ei lähellekään kaupan habanerojen tulisuus.
18
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 01, 2024, 19:33:23 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - elokuu 31, 2024, 23:06:32 ipTuo onkin mielenkiintoinen. Itse tuossa juuri pohdin jokunen päivä sitten, että olisiko mahdollista jalostaa tummalehtinen chinense, mutta jonka hedelmät kuitenkin kypsyisi valkoisiksi (kermanväri tms). En vielä tiedä miten sitä tutkisin vai pitäisikö vain yrittää ja kattoa miten käy  ;D
Niin, olis tosiaan mahtavaa kun saisi (ja osaisi) itse risteytettyä näitä! :D Ja sattuipa niin että juuri toissapäivänä kattelin kanarialaisen Semillas siemenkaupan valikoimat läpi, ja yksi kandidaatti oli heidän oma lajike jossa tuttua Trinidad Douglahia ja Pimenta De Neydeä... Ja kuinka ollakaan kuvauksessa luki että tämä risteytys on tehty "valitsemalla tummalehtiset kasvit". Ja jos katsoo saman putiikin 7 pot Bubblegum Whiteä niin siinähän on mutaatio joka (luulisin) siis estää noi pigmentit chilimarjassa jolloin se on valkoinen. Tossa sivulla se tummalehtinen: https://www.semillas.de/en/produkt/pdn-x-douglah-2-3-slp/
19
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
syyskuu 01, 2024, 19:25:49 ip
Elokuu on eletty, on Syyskuun 1. ja chilimarjat kypsyy pikku hiljaa.

Kasvit kasvaa kovasti yhä. Kokeilen pitää kasveja vähemmällä vedellä, ja 1ml/l Puutarhan Kesää. Eli josko tulisuutta syntyisi parin päivän kuivasta. Ja mietettä on, pitäisikö lopettaa jo ravinteet kokonaan. Vai pitäikö viritellä lisää kaliumia, ja miten.


Keittoaineksia. Vasen ylänurkka on 5 Aji Cristal baccatumia, keltaoranssit on Aji Habanero baccatumia, vasemmalla alhaalla Friar's Hat baccatum, musta keskellä on Czech Black annuum ja pitkät punaiset suikerot oikealla on Hot Portugal annuumeja.

Keräsin noista siemeniä ennen keittopuuhia ja maistelin raakana aivan vihreän tyvestä, kannan päästä. Piispanhiippa 0 tulisuutta, miellyttävä ja raikas. Czech Black ihan jalapeno, pientä tulta, ihan kiva. Aji Habaneroissa onkin nyt tulta, Aji Cristalissa ihan kannan tyvestä hedelmää maistellen ehkä vähemmän.  :chili:   :thumbup:



Sitten oli jännä mikrojuttu Trinidad Douglahin lehdellä. Jonkinlainen pienenpieni valkoinen muna, noin 1.5 mm korkea, lyhyen varren päässä (katso varjo oikealla alhaalla)... ?  :question:
20
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
elokuu 30, 2024, 19:29:17 ip
Googlettelin miten nuo chilimarjojen värit syntyvät, ne on nyt tässä taulukossa.