lokakuu 15, 2024, 08:39:06 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - bluesman

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bluesmanin kausi 2019
tammikuu 05, 2019, 23:11:34 ip
 Kausihan on jo tietenkin alkanut rocotojen kylvöllä. Jewen Peruntuliaisten lisäksi on mukana myös Montufar. About 10 lajiketta.
Itäneitä on riittävästi mutta kun kylvö suoritettiin vasta 17.12, ovat taimet surkean pieniä. Kokemusten perusteella satoa tulee silti aivan riittävästi.

Sitten ne muut;

C.chinense

Peach Ghost Scorpion
Sparanise
Chocolate Caramel Bhut Jolokia
Peruvian long brown
PI439452
Embassy Naga
Congo
Antillais caribbean
Fogon
KS Lemon Starrburst
Trinidad perfume

Muutama lajike näiden lisäksi eivät näytä itämisen merkkejä. Mm. FG Jigsaw.

C.baccatum

Aji cristal
Omnicolor
Aji Norteno
Madre vieja
Sugar rush orange
Aji Minas Gerais
Piriz
Ethiopian peppertree
CAP476

C.annuum

Jalapeño Brown
Jalapeño Hurupeño
Jalapeño Mammoth
Jalapeño early
Indian chili bullet
Catarina
Aci kirmizi arnavut
Cubanelle
Pakistani dundicut
Tunisian baklouti
Ancho poblano

Villit; yksi tovarii on talvetuksessa, samoin pari flexua.

Listalta melko varasti putoaa muutama. Yhtään baccaa tai annuumia ei ole itänyt kun ovat vasta pari päivää lionneet villakuutioissaan.

Kaudella 2019 olisi pyrkimys rajoittaa sato alle 50 kiloon. Kun joka kaudella on tullut satoa yli 100kg, olen tuottanut yhteensä noin tonnin chilejä. Ei jaksa enää hirveitä kasoja perata.

Että tämmöstä.
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bluesmanin kausi 2018
tammikuu 13, 2018, 22:26:19 ip
  Jaaha. Tässä taas tiukan paikan edessä mitä karsisi pois listalta. Suurin osa idätyksistä on jo kasvulehtivaiheessa mutta vielä saattaa muutama tulla kylvettäväksikin.
Vaikka rocotolajiketarjonta on nyt varmaan maailman huippua, laitan itse vain 3 lajiketta. Yksilöitä toki yli 10. Yli 60kg rocotosatoa täytti varastot senverran täyteen että hiukan riittää varmaan seuraavaan satokauteen asti.
Totesin viime kaudella taas kasvattavani tuletonta Tobago sweetiä, niinhän sen kuuluu ollakin ja oli suuri suksee miedompaan poltteeseen tottuneille. TS Scotch Bonnet on kaikissa tietolähteissä mainittu tulettomaksi. Muutamana vuonna kasvattelemani tuliset yksilöt ovat olleet vahinkohybridejä.
Kasvattelulistani on melko tylsä, tomaatteja tulee tällä kaudella varmaan enemmän kuin chilejä.

  C.pubescens

Rocoto Giant red de Arequipa (jos nimi meni oikein)
Rocoto Peru Cusco
Rocoto Montufar
Ulupica XL F3

  C.annuum

Aci kirmizi arnavut
Jalapeño Sriracha
Nerd F1
Chili No 237 Guntur, India
Guajillo
Leek

  C.baccatum

Omnicolor
Aji cristal
Campane
Aji calabaza
Aji mango
Piriz

  C.chinense

Pitanginho
Pimenta de cheiro III
Hainan Yellow Lantern
Carolina reaper
Big Black Mama
Sunrise scorpion
Grao de bode
Embassy Naga
Tobago treasure
Tobago sweet
Bahamian goat pepper
Trinidad Moruga Scorpion
Congo
Golden limon F4

   Villit

C.flexuosum (2 kantaa)
C.tovarii
C.galapagoense

Ehkä täytyy vielä laittaa tillimutanttikylvös.
Paprikoita , Italiasta lähinnä, tulee myös joitain.
3
Tori / M: SE-Jättikesäkurpitsan taimia
toukokuu 23, 2017, 10:02:29 ap
 Siemenet peräisin viime syksyn SE-Marrowista (46,8kg). Vain muutama taimi, vitosen/kpl noudettuna Nurmijärveltä.


Yhteydenotot yv:llä.
4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bluesman 2017
joulukuu 26, 2016, 06:07:55 ap
 Tämmöisiä lajeja/lajikkeita olisi tarkoitus kasvatella kaudella 2017. Osa on jo itänyt (kiitos Jewe rocotonsiemenistä) ja osa on vielä päätöstä vailla (annuumit ja baccat) mitä laitan itämään.

C.pubescens

Rocoto Peru Puño Orange
Pisac Amarillo
Rocoto Peru Rojo
Rocoto de la Selvas Rojo
San Pedro Orange
Montufar (PI 585273)
Rocoto Java

C.chinense

Aji Charapita
CGN24333

C.baccatum

CAP 1475
CAP 1476
CAP 269
Bird Aji (PI 238061)

C.praetermissum

Manchas pretas
Cumari alongado

C.rhomboideum
C.tovarii
C.cardenasii


C.chinense

Congo
Orange habanero
Harold St.Bart´s
Fatalii yellow
Naga Morich (Embassy Naga)
Caribbean Antillais
Habanero Brown Large
Tobago sweet
Gambia red
Hainan Yellow Lantern
Trinidad Hornet F6
Douglah Billyboy
Carolina Reaper x T.Scorpion yellow
Fidalgo Roxa x Grao de Bode
7pot Burgundy
Sunrise Scorpion
Peruvian Serlano


to be continued......
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bluesman 2016
marraskuu 15, 2015, 01:56:25 ap
 Tässä kasvattelulista kaudelle 2016 joka vielä varmaankin muuttunee.


C.pubescens

PI235047 x -
PI585273, Montufar x +
Ecuadorian red pepper from hell x +
Riesen Gelb x +
Turbo pube x
CAP468 x
CAP1242 x +
CAP907 x +
CAP357 x
CAP1479 x +
Rocoto La Hualaga Orange x +
Rocoto Pineapple x
Rocoto Marlene x +
Rocoto Big Apple x +
Rocoto Brown x +

Villichilit

C.flexuosum (t)
C.tovarii (t)
C.galapagoense x
C.lanceolatum (t)
C.cardenasii (t)
PI593491 C.annuum var,glabriusculum x +
Chiltepin Cappuccino, Mexico x
Chiltepin Yellow, Mexico x
Soto la Marina, Chilt.of Tamaulipas x
Carlos Long Pequin x +
Jalpan #1 x
Jalpan #2 x +
7pot Barrackpore x Sonoran Tepin F2 x +
C.chinense CGN24333
Salvatico, C.baccatum x +
C.praetermissum Cumari (Pollux?) x
C.chacoense CAP1446 x
C.chacoense CAP212 x

C.baccatum

Aji Cristal  x
Aji Angelo  x +
Sugar rush  x
Aji Ethiopian Fire  x
Aji Imbabura  x
Trepadeira do Werner  x +
Lemon Drop  x
Aji Melocoton  x
Omnicolor x
Lemon drop x

C.chinense

7pod Maxwell x
7pod Bubblegum x +
Big Black Mama x
Embassy Naga x +
PI439427 x
Lima blanca x +
Brown bhutlah x
Trinidad Hornet F5 x +
Trinidad Scorpion long SR x
Hot Lemon x +
Diomar x +
Jay´s Peach Ghost Scorpion x
Douglah Billyboy x +
Pimenta Lagrima x
Elysium Oxide Bonnet Mustard x
Fidalgo roxa x
PI281317  x
PI290972#2 x
Borg 9 Chocolate x +
Cheiro caya x
Marabá x +
Star of Turkey x +
Olho de peixe x
Trinidad Scorpion Peach x
Hainan Yellow Lantern x

C.annuum

Thai rawit x
Prik luang x
Cabe besar x
Leek x
Jalapeño Mammoth
Jalapeño Brown x
Jalapeño Early
Jalapeño DRH-7400 Gaucho x
Jalapeño Giant x
Jalastar x
Chimayo x
Cherqui x
Guajillo +
Numex Big Jim x
CAP1166 x
Aji Cachucha x +
Mulato Isleño x
Shishito x +
Aci Kirmici Arnavut x

C.frutescens

Catacamas hot x

x = kylvetty. + = itänyt.  (t) = talvehtiva. Tilanne 3.1.2016.
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bluesmanin kausi 2015
joulukuu 09, 2014, 22:36:19 ip

Tästä se lähtee. Villikausi 2015.
Koeidätyserä 25 kpl flexuja sekä 25 kpl tovariita.


7
Kodin mausteinen kokkaus / TdW Etanat ilman etanoita
marraskuu 24, 2014, 21:42:18 ip
 Juolahtipa mieleen kokeilla etanapannua chilien kokkaamisessa. Periaatteessa sama resepti käy etanoille mutta olen korvannut etanat bacca Trepdeira do Wernerillä joka tuoreenakin nautittuna on yksi maukkaimmista baccatumeista.
Pohjalle puolikas siemenetön tdw, sitten juustoa ja kinkkua maun mukaan, valkosipulia ja yrttejä (jos olisin viitsinyt pakastimesta esim persiljaa hakea). Voita nokare ja oliiviöljyä päälle, toinen puolisko podista päällimmäiseksi. Uuniin 240C 10-15min ja voilá, hyvää on.





8
Tee-se-itse / DIY Bradleys Bisquits
heinäkuu 27, 2014, 21:38:19 ip
 
Monet pitävät Bradleyn savustimessa käytettäviä savupurukeksejä (Bisquits) hiukan kalliina; maksaahan yksi keksi 0,50€ ja laite syöttää käristymään niitä 20 min välein. Eli yksi savustustunti maksaa 1,5€ jne. Esim.chilien kylmäsavuaika saattaa mausta riippuen kestää jopa 18h, tulee tällöin kaapilliselle kylmäsavutuotteita savustushintaa 25€.
Niinpä teemme tästälähin keksimme itse.
Seuraava kuvasarja havainnolistaa miten savupuru saadaan puristettua kotikonstein sellaiseksi ettei se hajoa savustimen syöttölaitteessa.





Tarvittavat aineet ja tarvikkeet;

1. Savustukseen käytettävä puuaines mieluiten jokseenkin hienona puruna tai puolet karkeaa ja puolet hienoa purua.
(kuvissa vilahtava materiaali on tammea)
2. Liivatejauhetta
3. 56mm reikäporanterä leikkaavat osat poisviilattuina
4. Pykälää pienempi reikäporanterä joka menee isomman sisään
5. Pyöreä metallilevy joka mahtuu 56mm terän sisään
6. Tukeva toinen samanhalkaisijainen pyöreä levy joka toimii mäntänä
7. Reikäporan sisään jäävän keksin poistamiseen tarvittavankokoinen pultti tms
8. Tunkki
9. Kehys jotta tunkin voima kohdistuu kohteeseen (kuvassa hitsattu rautapalkista kehikko ja spraymaalattu
10. Uunipelti ja leivinpaperia
11. Vettä

Homma aloitetaan (olettaen tietysti että savupuru on tarpeeksi hienoa. Keittiön yleiskoneen silppuri hienontaa purun mainiosti) sekoittamalla vettä purun joukkoon ja senjälkeen liivate, pulverimuodossa.





Liivatteen tarkoitus on sitoa puristettava keksi jotta ei hajoa syöttölaitteessa. Annetaan turvota 10-15min.



Kuvauksen jouduttamiseksi oli jo aiemmin tehty satsi jo turvonnut ja otettiin käyttöön.

Täytetään puru-liivatemassalla isompaan reikäporanterään jossa pohjalla metallilevy.



Asetetaan mäntä paikalleen.



Halkaisijaltaan pienempi terä paikoilleen.



Viritys asetetaan tunkin nosto-osaan siten että se osuu puristettaessa metallikehikkoon.



Voimaa saa käyttää ja kun tuntuu ettei enää puristu, irrotetaan teräviritys tunkista.



Irrotetaan osat toisistaan.





Pultin avulla saadaan keksi ja metallilevy pois reikäporasta.





Kuivataan lämpimässä paikassa (ei välttämättä uunissa) ja voidaan käyttää mikäli pysyvät kasassa.

Youtubessa on tanskalainen veijari joka yrittää sitoa purun perunajauhoilla. Kokeilin hommaa ja tulipahan putsattua hajonneista kekseistä syöttörööri. Ei siis toimi.  https://www.youtube.com/watch?v=O5t1dAiboAg
9
Tori / Lapiomiehelle multakasan levitystä
huhtikuu 27, 2014, 11:40:24 ap
 Olisi lapiomiehelle (tai -naiselle) pari-kolme kuutiota multaa levitettävänä Bluesfarmilla. Arvioisin rivakan hemmon suoriutuvan hommasta n. tunnissa. Palkkio maksetaan ämpärillisellä chilejä/kuutio multaa. Luonnollisesti hiukan myöhemmin kesällä.
Kiinnostuneet lähettäkööt YV:tä.
Muutakin urakkaluonteista duunia löytyy ja niistä voidaan sopia erikseen.
10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bluesmanin kausi 2014
joulukuu 02, 2013, 22:32:43 ip
 Turhanaikainen avaus kun ei oo ensimmäistäkään chiliä vielä kylvetty. Kaksi on vielä hengissä; C.tovarii kotona ja Blue mystery mikäsittenlieneekään farmilla mökissä ilman lehtiä mutta kymmenkunta podia odottelee kypsymistään. Ehkä jää odotteluksi.

Kasvatuslista 2014;

C.annuum

Jalapeño Gaucho DRH7400 (hankin taimen tai kaksi jos saan, Tammisillasta todnäk.

C.baccatum

Aji cristal

C.chinense

Tobago sweet
Jamaican scotch bonnet MoA (Ministry of agriculture)

C.pubescens

PI585273

No mutta siinähän oli jo viisi lupaamani neljän sijasta. Näin se menee.

Villejähän ei lukuun luonnollisestikaan lasketa. Niistä listaa myöhemmin.
Eikä koristechilejä kuten Trepadeira Werner ja Omnicolor ja....
Skorppareissakin löytyy Brain strain ja TS Chocolate niinettä silleen.

Ehdotuksia 4-6 chilin armeijaksi otetaan vastaan.
11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bluesmanin kausi 2013
marraskuu 14, 2012, 12:55:49 ip
 Taas alkavat sormet syyhytä siemenkansioiden suuntaan. Laitan vähän alustavaa listaa joka muuttunee melko varmasti kunhan homma etenee. Kaudelle 2013 olisi ihan oikeasti tarkoitus harventaa kasvimassaa, jo siitäkin syystä että muutan ebbit NFT-systeemeiksi ja annan kasviyksilöille tilaa enemmän saada valoa ja näinollen luulisi vähemmälläkin määrällä kasvavan suuriksi ja tuottaviksi. Jos se tuotto nyt sitten on muka se pääasia. Edellisiltäkin kahdelta katastrofikaudelta ja suursatokaudelta 2010 on vielä melkoisesti chiliä jäljellä eri muodoissaan säilöttynä. Esim Nagaa sekä Trinidad Moruga Scorpionia on aivan riittävästi about viideksi vuodeksi jos joka päivä söisi.
Villejä en laita kovin paljoa ja pubelistakin varmaan lyhenee. Frutescensejakin vain muutama lajike.

C.annuum

Jalapeño Gaucho
Serrano Huasteco
Serrano del sol
Serrano Tampiqueño
Bhutan annuum
Leek
Guajillo
Chilaca
Goat´s weed
Mulato isleño
Numex heritage Big Jim
Sri Lanka Ambalangoda market
Thai rawit

C.baccatum

Aji cristal
Aji escabeche
Aji amarillo
Starfish
Aji verde
Inca red drop
Sugar rush
Pimenta Barro do Robiero
Peruvian orange (PI 446900)

C.chinense

Focinho de porco
Murupi amarelo
Bido tacana (PI 543181)
Foodarama
Jaguar
Amazon
7pod
7pod infinity
7pod Jonah
7pod white
7pod Barrackpore
7pod Douglah
Katie
Burkina yellow
Tobago sweet
Tobago scotch bonnet
Jamaican yellow
Jamaican Scotch Bonnet
Caribbean antillais
Rocato
Congo
Orange habanero
Brown large habanero
Bonda Ma Jacques
Trinidad scorpion red
Trinidad Moruga scorpion
Trinidad scorpion orange
Trinidad scorpion yellow CARDI
Harold St.Bart´s
Ecuadorian brown
Vladan viper F1
Vivo yellow F1
Tobago sweet x Yellow pointed habanero F3
Black Naga
Monster Naga
PI 315027
Naga Bon
Peruvian white habanero
Bhut Jolokia Purple
Pimenta da Neyde
Pimenta Moranga

C.frutescens

Ekirike
CAP502
Aji picante Venezuela

C.pubescens

Red Peruvian rocoto
Rocoto Peru Cusco
PI 585273
Rocoto Urubamba market
Manzano rojo Venezuela
Locato (PI 387838)
Giant rocoto
Ultra pube
Rocoto CAP 363
Rocoto Aji picante
Rocoto rojo Venezuela
Aji Oro de Ecuador
Rocoto Guatemala
Ecuadorian red from hell


Villit

C.tovarii
C.flexuosum
CGN19198 C.sp (C.eximium)
CAP1491
Ulupica large (sama juttu)
C.glabriusculum Calusa Indian Mound
Tepin National Park of Tikal Guatemala
C.lanceolatum
C.rhomboideum
C.galapagoense



Jos edellisten kausien vastoinkäymiset ilmoittavat uusinnastaan niin lista lyhenee siten ettei jäljelle jää kuin C.tovarii josta on yksi reippaastikasvava ja terveenoloinen talvehdittava sekä uusia siemeniä jotka toivottavasti itävät. Pari hengissä olevaa mutanttia saa luvan myös pysyä hengissä. Sitten keskityn tomaatteihin ja muihin kasveihin. Ötököitä olen oppinut vihaamaan melkoisesti.
Kuten jo totesin, lista elää ja takuuvarmasti lyhenee, esikasvatustilakin on n. puolet viimevuotisesta.
Muutama lajike on vielä tuloillaan joten lisään listaan kunhan saan siemenet.
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bluesmanin kausi 2012
joulukuu 06, 2011, 20:12:52 ip
 Jaaha. Eikun kylvämään.
Aluksi tietenkin pubescensit ja sitten chinenset. Villejä laitan sitämukaa kun ehdin. Baccat ja annuumit kylvän vasta joulun korvilla tai jopa tammikuussa, ehtivät hyvin vähän myöhemminkin kylvettyinä paitsi ehkä Aji amarillo jota en ole vielä kokeillut.

Laitan vähän listaa jota sitten päivitän kun jotain tapahtuu tai kun kylvän lisää.

C.annuum

Serrano
Mulato isleno
Pasilla bajio
Bolivian rainbow
Chilhuacle negro
Chile de Onza
Leek
Serrano huasteco
Bhutan annuum


C.pubescens

Rocoto Peru Cusco
Manzano rojo
Manzano rojo Venezuela (? joku sinnepäin)
Rocoto rojo Venezuela
Rocoto orange
Rocoto grande
Rocoto peron
Rocoto canario
Ecuadorian red from hell
Red Peruvian rocoto
Rocoto chile de seda
Rocoto aji largo
CAP 363


C.chinense

Trinidad scorpion Morouga blend
Trinidad scorpion yellow CARDI
Trinidad scorpion Morouga yellow
Trinidad scorpion yellow
Trinidad scorpion orange
Trinidad scorpion
Habanero brown large
Habanero orange
Habanero black
Habanero yellow
7pod
7pod yellow
7pod Douglah
7pod Barrackpore
7pod white
Harold St.Bart´s
Mustard habanero
Naga morich
Ecuadorian brown
Pimento de Cheiro
Bode amarela
Cheiro amarela
Peito de moca
Chupetinho
Fatalii yellow
Cili goronong
Bonda ma Jacques
Limon
Congo
Tobago sweet
Peruvian white habanero
Cajamarca
Royal gold
Chocolate Bhut Jolokia
Yellow Bhut Jolokia
Pimenta da Neyde (talvetuksessa)
Brasileira marimbondo
CGN21500
Antillais 14.5
Antillais caribbean
PI 260523
PI 281317
Pimenta Moranga
Grao de Bode red
Tobago sweet yellow (F2 hybridi)
Congo orange (F2 hybridi)
CGN 20800
PI 260504



C.baccatum

Aji amarillo
Aji calatenango (CAP 343)
Aji escabeche
Aji cristal
Omnicolor
Stripe
PI 199506 (Guyanalainen)
Dulce dolor
Sugar rush
Lemon drop
CO 4318
Jamy
Pimenta Barro do robiero
PI 355814




C.eximium

Cap 1491 (C.sp) Yksi talvetuksessa, siemeniä 11kpl koeidätykseen 3.1.12
CGN 24332
CAP 470
CAP 19198

C.praetermissum

CGN 20805 (Goat pepper)
CAP 1144
CAP22795
CAP 498
CAP 469
CAP 1478
Cumari pollux

C.Chinense

CAP 1451
CGN 22835
Wiri wiri
Wild Brasil
CGN24333

C.chacoënse

CAP 501
CAP 1153
CAP 1445
CO 1403
var.exile

C.baccatum var.baccatum

CGN 23278
CGN 16973
PI 439380 (Bolivian small red)
Yellow chacoense
Duke greenhouse
PI 441654

C.annuum var.glabriusculum

Tepin Eastern Travis County
Tepin Texas (Herpiililtä)
Tepin (Rankkapandalta)


C.frutescens


Aji picante (Venezuela)
Caterpillar, Aji gusanito (C.chin x C.frut ?)
Duke pequin
Dogo nyoni
Ekirike
Aji bravo
Ata ijosi

C.lanceolatum

C.tovarii

C.flexuosum
(2 kpl talvetuksessa)

C.rhomboideum

C.galapagoense (talvetuksessa)

C.cardenasii var.pendulum

Ulupica large

Hybridit

Wiri wiri x Duke pequin F1 (talvetuksessa)
Tasmanian red habanero
CAP502

Osaa kasvattelin myös viime kaudella mutta luteet veivät yli puolet lajikkeista jo varhaisessa vaiheessa jotenka satoa ei kaikista ole tullut mutta yritetään uudestaan toivottavasti paremmalla onnella. Karsinta käy jossain vaiheessa ja rajulla kädellä. Vain huippuyksilöt pääsevät jatkoon joten lajikelista varmasti muuttuu näidenkin osalta lyhyemmäksi. Aikomus olisi kasvattaa harvemmassa jolloin kasvit saavat enemmän valoa. On vähemmän hoitamista ja satokin saattaa olla jopa parempi kuin ns.viidakkotyyppisessä kasvarissa.

13
Chililajikkeiden arvostelut / Güero
helmikuu 02, 2011, 22:12:31 ip
 Onko kukaan kasvatellut kyseistä Meksikon herkkua? Keittokirjoissa lajike mainitaan usein. Ilmeisesti mieto, vahamainen kellertävä annuumi.
En ole siemeniäkään myynnissä nähnyt.
14
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bluesmanin kausi 2011
marraskuu 14, 2010, 17:38:17 ip
 Tässäpä alkaa uusi päiväkirja, ei vielä ihan kylvöillä mutta bonchiyritelmillä. Toivottavasti selviävät kevääseen jolloin saavat uuden kasvupaikan kasvarista.
Aji chombosta taisi edellisessä sepustuksessani jo olla kuva mutta pintaan on alkanut kasvaa sammalta. Samoin yhteenkiedottujen Cumari do Parojen ruukussa.
Keskimmäisessä kuvassa taustalla Heart throb, bonchina jo toista kertaa, ei vaan kehitä näyttäviä kunnon juuria. Nimilappu kuuluu ilmeisesti jo vainaalle Orange haballe taaimmaisena.


Kausi 2011 tulee Filagomaisesti olemaan Meksikolaisten lajikkeiden juhlaa. Näin ainakin toivon. Siemeniä oon hankkinut sieltä täältä ja kohtapuoliin alkaa olennainen lajikkeisto olla kasassa.
Peruschilit kuten Naga, Orange habanero, Aji verde, Aji cristal, Brown haba.... tulevat käyttökelpoisuutensa vuoksi jokavuotisiksi listalle. Congo on nähtävästi hengissä  ja yritän kokeeksi kasvattaa kolmannen kauden, saapa nähdä tuottaako vielä samassa määrin kuin kahtena ensimmäisenä kautenaan.
Lajike- ja yksilömäärä jää paljon pienemmäksi kuin 2010. En vielä uskalla listaa tarkemmin tehdä. Menee viimevuotisen mopon etsimiseen vielä jonkun aikaa.
Villejä kylvän jokatapauksessa enemmän kuin 2010, sadonkorjuu ei niiden kohdalla tule olemaan mikään ongelma.
Rocotoja on vielä kypsyttelemässä podejaan joitain yksilöitä, n.15kpl. En välttämättä kylvä yhtään uutta, tai no ehkä parikolmek...
Täytyy jarrutella kylvöjä koska muutoin on natikkojen käyttö aloitettava jo vuoden alusta ja taas palaa pari tonnia sähkölaskun muodossa. Eihän ole pakko korjata satoa jo huhtikuussa kun on melkoiset varastot chiliä eritavoin säilöttynä.
15
Chilitapahtumat / -tapaamiset / Bluesfarmitapaaminen
heinäkuu 19, 2010, 16:56:08 ip
 Laitan vielä tännekin yleisen kutsun saapua viljelyksilleni Nurmijärvelle mukaan pääkaupunkiseudun jaoston kesätapaamiseen sekä tutstumaan chilihommeleihini ja nauttimaan todennäköisesti hyvästä ruoasta ja seurasta. Suviseurat alkavat torstaina 29.7 aamupäivästä ja yöpyminenkin on mahdollista joten bileet jatkuvat perjantaille jos väkeä riittää.
Hiukan nyyttärihengessä, ainaskin jos sattuu olemaan kovin janoinen tapaus. Chilit ovat talon puolesta. Voipi olla jopa ihka-aito ravintolakokki mukana safkaa vääntämässä. Livemusaa jos saapuu soittajia sopivasti. Suutaankin saa soittaa.
Ilmoittautumiset yv:llä niin saa GSM-numeroni sekä ajo-ohjeet.
Tervetuloa! Toivoopi Bluesman
16
Show us your garden! / Bluesman´s season 2010
heinäkuu 05, 2010, 23:39:02 ip
Here´s a few pics of my second chili year. Not in chronological order;






Manzano rojo


Earbob (C.baccatum)


Orange habanero, mini size


C.annuum Candlelight but mutant version. No seeds.


Tobago sweet (C.chinense)


Turbo pube


Poblano (C.annuum)


Trinidad scorpion morouga blend (C.chinense)


CAP1491 (C.sp., probably C.eximium)


Leek (C.annuum)


Cili goronong (C.chinense)


Aji verde (C.baccatum)


Congo (C.chinense)


Sprinklers on


Harvest
17
Kodin mausteinen kokkaus / chilimakkara
joulukuu 31, 2009, 23:15:05 ip
 Tämän ohjeen sävelsin yhtenä päivänä.

   1. Otetaan riistaeläin tai vaihtoehtoisesti nauta tai poro

   2. Suolistetaan elukka

   3. Annetaan roikkua takki päällä 2 vrk jonka jälkeen paloitellaan ja laitetaan pyttyyn ilmatiiviisti 2 viikoksi 1C lämpötilaan

   4. Valitaan kalvoisia ruhon osia jotka normaalisti jauhetaan jauhelihaksi

   5. Jos on kertätty 7kg lihaa, lisätaan siihen 3kg luutonta siankylkeä kamaralla

   6. Kuoritaan ja pilkotaan 1kg sipulia ja 3 kokonaista valkosipulia

   7. Liotetaan haluttu määrä kukin makunsa mukaan kuivattua chiliä tai tuoretta jos on saatavilla, n. puoli litraa lastuja

   Tähän erään laitoin Congoa, Haba sudden deathia sekä Stripea

   8. Ajetaan koko moska lihamyllyn läpi, lisätään suola ja sekoitetaan hyvin

   9. Hommataan jostain ihme mestasta siansuolta 20m (myydään 600 metrin pienpakkauksissa)

  10. Lahjotaan esim.juuri armeijasta päässyt työtön nuori tunkemaan mössö suoleen

   (tämä on mielenkiintoinen ja erilaisia ajatuksia synnyttävä osuus)



  11. Sidotaan syntyvä tuote sopivanmittaisiksi makkaroiksi ja ladotaan savustimen hyllyille

   (mustat lisähyllyt ovat jerkyracksejä, teflonia pinnassa, ei tartte öljytä. Rosterihyllyihin sipaistaan öljyä)



  12. Savustetaan 3h 80 asteessa ja tunti 100C, jos on pakkasta ja kova tuuli ei lämpö tahdo nousta sataan ja kamara ei sula eikä sido rakennetta           

  13. Maistetaan lopputulosta ja yritetään syöttää myös talon emännälle joka johonkin jo muka muutenkin pahaan oloonsa vedoten ei suostunut koemaistajaksi.  Todetaan laatu muuten erinomaiseksi vaan hiukka suolaiseksi. Chiliä olis voinut olla enemmän.  Ratkaisin tämän puutteen syömällä makkaran habanerosalsan kera. Kuvan lopputuote voidaan ruskistaa jälkeenpäin pannulla tai uunissa niin saa väriä muistuttaen yhä läheisemmin erästä luonnontuotetta.



Hauskaa ja kasvullista Uutta Vuotta 2010!    Meillä syödään saunan jälkeen makkaraa. Kabanossia.

   
18
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bluesmanin kausi 2010
marraskuu 28, 2009, 00:00:59 ap
 Iski tässä viikko sitten hirveä paniikki kun kaikki tuntuvat kylvelevän jo seuraavaa kautta ajatellen. Ettei nyt sitten pidetä mitään taukoa vaan täysillä eteenpäin. Pakko oli mutama rocoto ja chinense ja muutama muukin pistää alulle.
Ne jotka ovat kiinnostuneita kaudestani 2009 klikatkoon linkkiä; http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6187.0

Kausi 2010 alkoi samassa kasvihuoneessa kuin kausi 2009;


Eli vanhassa akvaariossa joka ei mennyt kaupaksi. Laitoin vain vähän näytteeksi kylvöstä; tänään oli 141kpl joista ekat kylvin 21.11.
Kunnianarvoisan sirkkalehtien avauksen ensimmäisenä teki Peito de moca (C.chinense) joka ei viime kaudella suostunut edes ollenkaan itämään.


Kokeilin huonoksi itäjäksi mainitun Peruvian white habaneron itävyyttä. 8/13 jo näkyvissä ja varmaan siitä vielä paranee.
Sitten vielä kuva lokakuun alussa kerätyistä starfisheistä ja muutamasta siemenestä jotka kohta lähtevät chiliyhdistykselle kunhan testaan itävyyden. Podit ovat olleet jääkaapissa ja ovat täysin syömäkelpoisia. Muutama heart throb ei ole kypsynyt. Starfishit olivat kerätessä jo punaisia.


Suurin osa baccatumeista ja annuumeista on vielä kylvämättä, lajikkeita lienee riittävästi. C.lanceolatum on kylvetty, ei vielä itänyt.
Niinettä mihin tuollaisen taimimäärän kanssa oikein joutuu? No,jos ei valkotakit hae niin kaverin talvilämpimään kasvariin joulukukkamyynnin jälkeen kokopäivähoitoon ja sitten omaan kunhan lämpenee ehkä maaliskuulla.
Teen jossain vaiheessa listan mitä on tulossa viljelyyn ja koetan pitää päiväkirjaa ajan tasalla. Talvehtivista on kuvia kauden 2009 päiväkirjassa, huomenna niiden luokse mökille.
Tein ekat savustukseni Bradleyn savustimella, kala oli oikein hyvää. Harmi etten aikaisemmin älynnyt hommata vekotinta, tuntuu tosi toimivalta. Laitan viimeiset tuoreet chilit savuun varmaan maanantaina (turbo pubet). Starfishiä tuskin kannattaa savustaa?
Huomenaamuna hirvenlihasavustuskokeilu.
19
 Korealainen kansallisruoka kimchi http://fi.wikipedia.org/wiki/Kimchi tunuis kiinnostavalta chilisapuskalta. Olen hapankaalia ja-kurkkuja tehnyt mutten kyseistä herkkua. Kaverilta olen saanut maistaa, hyvää oli ja veikkaan useimpien chilipäiden ihastuvan tuotteeseen.
Kirjojakin on myynnissä mutta ovatten kalliita. Onko kellään valmistusohjetta? Ainakin raaka-aineisiin kuuluu kiinankaali, chili,inkivääri ja kynsilaukka. Varmaan vielä muutakin.
Valmistetaan maitohappokäymisen avulla.
(Tää tuli ehkä väärään osastoon??)
20
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Bluesmanin eka yritys
heinäkuu 17, 2009, 01:06:56 ap
 Juu, kuulin chiliyhdistyksestä pojaltani joka myös on capsaisiininarkkis; After deathia (Blair´s) teelusikallinen leivän päälle ja nam!
Kylvin liittymislahjaksi saamani satsin 1.1.2009 ja osan helmikuun lopussa. Tietenkin akvaarioon josta kalat lensi hankeen. Kivivillasta tai muusta en tuolloin vielä tiennyt mitään.
Seurattuani ansiokasta keskustelua foorumilla hommasin taimille mimosaruukkuja ja lecasoraa ja pörisijöitä. Huomasin kasvien kasvavan varsin oivasti ilman multaa. Valokuvia alkuvirityksistä en tietenkään ottanut. Litkuja lantrailin ja pH:ta kovasti mittailin ja säädin. Jännää!
Taimet kasvoivat ja kodonhoitohuone tuli tarpeellisempaan käyttöön kuin pyykkihommiin. Natikka vähän tosin häiritsi rouvaa, oli kuulemma hiukan kirkas (600W). Kyttikset ei kuitenkaan koputelleet.
Poikani idea oli myös virittää sisäkasvihuone mökin ulkorakennuksen vierashuoneeseen; eihän siellä kukaan vielä keväällä kyläile ja yövy.


Eli jätesäkit ikkunoihin ja hilit sisään. Jonkin verran lämmitystäkin laitoin. Natikka lämmitti kyllä päivisin.
Käytin naapurin viljelijää katsomassa kun ilmanmuuta oletti että nyt se kasvattaa muutakin kuin chilejä. Vaikka tomaatteja.


Kuva maaliskuun alusta



150309

Kasvit alkoivat todella kasvaa, yksi Aji cristalin podikin keskellä pilkottaa. Rawit/thai kukkii kovasti. Habanero sudden death alkoi tehdä kukkaa ja alkuja. Ensimmäiset Championit ilmestyivät. Ei turhaan kehunut Fatalii makua! Aji cristaliin olin tutustunut jo marketin valikoimien avulla.



Litkujen kanssa läträily alkoi viedä kaiken vapaan ajan. Vaimo oli ymmärtäväinen; minkäs hullulle mahtaa kun on täysi-ikäinen.
Koti on Keravalla, mökki onneksi Nurmijärvellä. Matka-aika 30min.


Habanero sudden death 290309

Sitten alkoi aurinko paistaa ja ulos chilien mieli.


Oikealla chilien tulevan kodin perustushiekka. Vasemmalla Early jalapeno 250409

Muistaakseni Fatalii sai minut vihdoin väsäämään kasvarin koska vesiviljely (tai siis ebb/flow)vaikutti huolettomalta idealta. Kasvu on roimaa ja lannoitteen pitoisuus säädeltävissä helposti.

Tässä muutama kuva ruuviperusteisesta systeemistä;

        

Viritys on kaksiosainen (ts.väliseinällä varustettu). Tulevaisuudessa voi osan huoneesta pitää aikaisemmin keväällä lämpimänä niin saavat vieraat nukkua vierashuoneessa, ei aina tartte ottaa telttaa mukaan kun tulee kylään. Tilasin pystytyksen ammattilaiselta joka löi leiville vaikka maksoikin maltaita. Jurvanen Jyväskylästä pörähti asuntoautoineen ja vaimoineen maanantai-iltana 19.5 ja lopetti hommat lauantaina iltapäivällä. Ei siis ihan kuin Ikean kaapin kokoaminen. Olisivat chilit varmaan vieläkin bubblereissa. Ja kesäloma ja vaimo mennyttä.

Ja taas ulkoilua,korkeimmat kuten Champion, Aji cristal ja Starfish saivat vielä olla sisällä. Ovatkin ainoat joissa ei ole palovammoja.

 
Suodatinkangas on ehdoton, eristeitähän routimiseen ei ruuviperustus kaipaa (ruuvin pituus 165cm). Lämmitettävään osaan laitoin 100mm styroxia.
Sitten väsäämään ebbejä. Kocmocin idea Bauhausin laastipaljuista oli sen verran hyvä että päätin hommata niitä muutaman. Lecasora samasta paikasta (suursäkki olis tullut halvemmaksi, jälkeenpäin huomasin. Kasveille 90 litrainen, resoksi 65 litrainen. Biltemasta pöytäläpivienti x2. o-renkaat ja silikoni auttaa hiukan ettei kovasti vuoda. Peitteet resoihin rakennusaikaista tervapaperia; ei hyvä, kupruilee ja kastuu mutta välttäköön tämän kauden. Kaunis huone oli pakko peittää harsolla; lähes kaikkiin kasveihin tuli valovaurioita. Yksi Sri Lankasta tuomani siementaimi kuoli kokonaan. Mikä lajike? Paikalliselta kysyin niin sanoi että Eli Koche. Kotona havaitsin sen tarkoittavan isoa chiliä.
 
Ja täyttö kasveilla ja paljuilla jatkuu;

 Criolla sella innostui heti kun oli viikon ollut ebbissä tuottamaan aivan tajuttomasti palkoja. Huoneen perällä näkyy yksi starfish joka on nyt vasta alkanut tuottamaan (160709). Kolme on turpeessa ,kaksi ebbissä ja yksi vielä vanhassa bubblerissa. Kaikissa hedelmiä.

Kotonakin täytyy harrastaa ettei tule kauhea ikävä.


Keltainen on Cameroun, pieni punainen passivihydrossa Malagueta (C.annuum Fataliilta). Suosittelen; makua ja potkua riittää ja tosi helppo kasvattaa. Musta on sileäkarvainen noutaja Riku, melkein 12v.