Mikä chilejäni vaivaa?

Aloittaja Kaltsu, tammikuu 19, 2010, 21:58:10 ip

« edellinen - seuraava »

Chilikarhu

huhtikuu 05, 2024, 00:03:13 ap #2640 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 05, 2024, 00:14:01 ap käyttäjältä Chilikarhu
Kuvat eivät ole kovin läheltä, liikkuvatko nuo aktiivisesti, niillä on jalat vai ovat toukkia? Lentävätkö? En ole tuon perusteella mitenkään varma hyönteisestä, mutta kirvat voisivat olla hieman tuon mallisia ja myös keltaisia. Ne voisivat selvitä joko munina tai jos kotona on jotain viherkasveja missä ovat olleet talven. Kilpikirvoissa jotka ovat vahamaisen kilven suojassa voisi myös olla jotain tuon tapaista.

https://www.rhs.org.uk/biodiversity/aphids
https://www.rhs.org.uk/biodiversity/scale-insects

miiksuli

Lainaus käyttäjältä: OK - huhtikuu 04, 2024, 20:56:44 ipHelou. Pystyisikö tietävä/osaava henkilö sanoa mistä tuholaisesta on kyse sekä miten näiden tuloa voisi estää jatkoa ajatellen?

https://www.dropbox.com/scl/fo/e82y6ewh8866gyk4hz66i/h?rlkey=ms7g1dvpzqpsag4kutvyszzjg&dl=0

Viime vuonna näitä samoja keltaisia syöppöjä ilmestyi peikonlehtiin. Tällöin kasvit tuli kauttaaltaan suihkuteltua suht tujulla mäntysuopalioksella parin viikon ajan, mutta ei tuosta ollut apua.

Lopulta vain pari pientä taimea säästyi jätesäkkiin & roskikseen joutumiselta. Nyt n. 6kk myöhemmin ja taas sama tilanne usean kasvin (mm. nuorten chilien) kanssa, not cool.
Mä käyttänyt torjuntapuikkoja. Ei sais käyttää syötäville kasveille mut omalla vastuulla. Vaikuttaa pari kuukautta. Eli jos ei raakileita ole vielä näkyvissä niin ihan hyvin voi käyttää.
https://www.tokmanni.fi/torjuntapuikko-protect-home-20-kpl-provanto-3664715028321

Tuossa vielä wikistä tietoa: https://en.wikipedia.org/wiki/Flupyradifurone

"Using the U.S. Environmental Protection Agency guidelines to classify carcinogenic effects, flupyradifurone is categorized as "not likely to be carcinogenic to humans." It is not irritant to humans' eyes and skin,[2][12] and the EPA is not concerned about occupational exposure.[12]

For the non-target species, flupyradifurone also presents toxicological safety at low concentration.[12]"

Chilikarhu

huhtikuu 05, 2024, 16:02:49 ip #2642 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 05, 2024, 16:04:23 ip käyttäjältä Chilikarhu
Ehkä kaikkein kokonaisturvallisin kemiallinen torjunta-aine jos sellaista hakee voisi olla pelkkä pyretriini jonka vaikutus on lyhyt (puoliaika ympäristössä auringonvalossa, pintamaassa ja kehossa pienimmillään tunteja vs joidenkin yhdisteiden vuodet). On myös pitkältä ajalta hyvin tunnettu ja lähes ainoa luomuviljelyyn sallittu, vaarallinen pitoisuus on ihmisille korkea. Tappaa vähän kaikkia hyönteisiä joten hyödyllisten hyönteisten pääsy kasviin kannattaa estää joksikin aikaa suihkutuksen jälkeen tai tehdä se aikaan kun pölyttäjät eivät lennä kasvin luona eikä siinä ole hedelmiä. Yksi ainoa käsittely tuolla ei välttämättä riitä koska tuo vaikutusaika on lyhyt vaikka em. aineeseen verrattuna. Koeta suihkuttaa niin että aine olisi joka puolella lehdissä ja rungossa. Parasta tietysti aina jos löytyy muita tapoja rajoittaa hyönteisinvaasio kuin torjunta-aine, mutta aina se ei onnistu.

Mäntysuopaa pitäisi muistaakseni olla aika lailla että se on tehokasta tai näin joku täällä totesi. Se ei myöskään ole niin luomua kuin on joskus ajateltu vaan siinä on kaikenlaista, minkä vaikutusta ei tunneta kovin hyvin ja esim. TUKES ei suosittele sitä puutarhassa käytettäväksi.

miiksuli

^
Käyttänyt tuota Neudorffia ja liian lyhytaikainen vaikutus. Ei kerenny toimimaan kirvoihin oikein kunnolla. Omat kokemukset siis aika huonot tuon osalta.

sorrii

huhtikuu 07, 2024, 14:49:53 ip #2644 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 07, 2024, 15:06:42 ip käyttäjältä sorrii
Noista Droppoksin kuvista vaikea nähdä, ja pitäisi katsoa lehden alle. Kuvittelisin näkeväni vas alanurkassa lehden päällä ripsiäisiä! Pari millisiä ohuita pitkulaisia vipeltäjiä ... ??
Ne on vaikeita torjua, mutta kokeilisin Spruzitia ja lisäksi torjuntapuikkoja*

**Mä selvittelin oikein kunnolla puikkojen käyttöä muutama vuosi sitten kun sai vielä vanhaa kunnon Provadoa. Käsittääkseni näissä uusissakin vaikuttava aine on joku vastaava "neonikotinoidi" eli nikotiinin veroinen myrkky.
Lueskelin siitä tehoaineesta [=imidaklopridi] Bayerin Kasvinsuojelu-kirjasesta ja löysin ammattikäyttöön tarkoitetun valmisteen samalla tehoaineella. Sen annostelu tehtiin sumuttamalla ja mietin voisiko Provado-kapselin murskata ja liottaa ... Teho olisi nopeampi eikä jää mitään myrkkykapselia viikoksi muhimaan multaan!

Soitin siis "kasvinsuojelupuhelimeen": Siellä asiallinen asiakaspalvelija totesi mun kysymykseeni, että tietenkään en virallisesti voi tuota suositella kun Provadolla on LUPA vain koristekasvien suojeluun. Mutta epävirallisesti voin sanoa että hyvä idea!
Kysyin sitten siitä varoajasta, kun näytti sillä ammattimyrkyllä olevan yllättävänkin lyhyt se aika! Tämä kertoi että esim puutarhamansikalla varoaika on sumutuksesta 4 päivää ruokapöytään ... Ei se "nikotiini" tuollaisena pitoisuutena tee ihmiselle yhtään mitään ...
Samaa imidaklopridia muuten käytetään [tai käytettiin?] koirilla kirppujen häätöön: Liuosta sivellään turkkiin ihan kunnolla! Vermaastikin koira sitä vähän ainakin nuolaisee, eikä siitä sairastu ...

Tämä "omalla vastuulla" -sanonta siis edellyttää että tosiaankin ottaa selvää ko. myrkystä ja mihin sitä käytetään. Joskus 10v sitten Bernerin nettisivulta sai ladata tuon Kasvinsuojeluoppaan, jossa listattuna kaikki Suomessa myytävät valmisteet ja haku-luettelo tehoaineiden mukaan. Oli aika helppo verrata ... [ja on vieläkin v.2014 painos jokseenkin paikkansa pitävä, muttei näitä uusia Provantoja ym. löydy siitä: Tehoaineet sensijaan voi löytyä]

Kuluttajamyynnissä olevat myrkythän eivät ole yleensä saaneet -tai edes hakeneet- lupaa syötävien kasvien suojeluun, mutta se ei terkoita etteivätkö voisi soveltua. Se Provado on ollut mun luottomyrkky edelleen 10v sen jälkeen kun myynti lopetettiin  8)  8)  8)  ... Tuli yhdestä loppuunmyynnistä jokunen paketti sitä ostettua. Paketista kun saa sitä sumutettavaa litkua 10 litraa, niin ei heti lopu. Mä olen ehkä parin vuoden välein joutunut taimet sumuttelemaan kotona. Joka kerta yhdellä sumutuksella on kaikki öttiäiset kadonneet. MINÄ en sitä vaihtaisi  ;D

Mainittakoon vielä että tuo Provado/imidaklopridi kiellettiin EU'ssa epäilyn perusteella että saattaa häiritä pölyttäjiä. Maalis-huhtikuussa kerrostaloasunnossa kaupungin laidalla ei liene vaaraa etttä pölyttäjät kärsisivät.

PSPS: Vilkaisin nyt myynnissä olevia samaan tapaan: Esim. Substral Tuhohynteis-spray [valmis tuote!] sisältää tehoaineena asetamipridiä; Samaa tehoainetta käyttää ammattituote Mospilan [tiedot löytyy Googlella] Jota käytetään rypsille, rapsille; omenalle, päärynälle; salaatille ym. Varoaika vaihtelee 3-14 vrk: Lehtivihanneksilla siis 3 päivää!?!?

Bernerillä on heidän ammattiviljelijöiden tuotteistaan selvitykset netissä: Tehoaine kun on tiedossa, niin eikuk Googlaamaan 8-)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Chilikarhu

huhtikuu 07, 2024, 18:02:27 ip #2645 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 07, 2024, 18:04:13 ip käyttäjältä Chilikarhu
Jep, nuo ripsiäiset saattaisivat kyllä sopia vielä paremmin noiden ulkonäköön. Niillä on myös tyypilliset vauriot lehdissä kun homma edistyy. Aika samat toimenpiteet ovat optiona.

https://www.rhs.org.uk/biodiversity/thrips

pihlaja

toukokuu 17, 2024, 11:04:24 ap #2646 Viimeisin muokkaus: toukokuu 17, 2024, 11:09:56 ap käyttäjältä pihlaja
Piti se minunkin lopulta rekisteröityä tänne noin vuoden lueskelun jälkeen, kun Pink Habanero alkoi tuottaa sen verran päänvaivaa. Eli veikkauksia, mikä mahtaa chiliä vaivata? Idätin näitä kaksi kappaletta ostosiemenistä, ja molemmissa on ollut kuvissa näkyvää identtistä vaaleaa kuviointia lehdissä ensimmäisistä oikeista lehdistä alkaen. Lehtiin tulee ikään kuin vaaleaksi kuivuneita raitoja/kuviointia. Toisessa hieman vähemmän kuin toisessa.Aluksi oletin, että ovat vain päässeet lillumaan liian kosteassa liian kauan ja tykänneet siitä huonoa, sitten epäilin liian pientä ruukkua (pieni taimikasvatuspurkki), mutta näyttäisivät edelleen uusissa isommissa astioissa tekevän samaa. Ovat olleet samalla kastelulla, valolla (Airamin kasvivalo Daisy) ja ravinnolla (Kekkilän tomaatti- ja chililannoitetta parilla viimeisimmällä kastelukerralla ennen ruukun vaihtoa) kuin samassa laatikossa olleet 2-3 Hainan Yellow Lanternia ja 1-2 Habanero Orangea. Ovat myös olleet hieman kauempana valosta kuin nämä mainitut, hieman pidempinä kasvaneet yksilöt. Ruukun vaihdon yhteydessä tuli sitten lopulta mieleen, että jos kyseessä onkin jokin siementen mukana tullut kasvitauti, ja siirsin nämä kaksi ruokapöydälle pois muiden chilien seurasta.

Tähän asti tuo on käyttäytynyt siten, että kuviointi ei näy aivan uusissa lehdissä lehtien ollessa vielä pieniä, mutta sitä alkaa suht pian ilmestyä, kun lehdet kasvavat isommiksi. Vaaleat kuviot ovat ensisijaisesti lehden päällä, joskin kuultavat läpi myös alapuolelle etenkin pahemmista kohdista. Kuvioita ei vaikuttaisi tulevan lisää sen jälkeen, kun lehdet ovat kasvaneet lopulliseen kokoonsa.

Muissa chileissä en ole havainnut samaa, vaikka kasvoivat alkutaipaleensa kylki kyljessä muutaman muun chinensen kanssa. Sen sijaan yhden Sugar Rush Redin (kuva alla) uudet lehdet alkoivat hiljattain käpristellä omituisesti, niin sekin on tällä hetkellä muista erotettuna. Lehden kärki ikään kuin kuristuu kapeammaksi ja reunat ovat kärjen läheltä hailakampia/epätasaisen värisiä.Uuge Poni

Lainaus käyttäjältä: pihlaja - toukokuu 17, 2024, 11:04:24 apEli veikkauksia, mikä mahtaa chiliä vaivata?

No vähän ikävä veikkaus se on mutta näyttää mosaiikkivirukselta. Satavarma en voi olla, vois olla myös joku sienitauti joka syö noissa vaaleissa kohdissa kasvin soluja. Sairas kasvi kannattaisi eristää muista, laittaa vaikka ulos vähän syrjemmäs.

Uudet mullat ja pytyt ja laita pari chiliä lisää ja annat niiden kasvaa mitkä selviävät.
@ugponics

Uuge Poni

Pihlaja, katso vielä onko se enempi tämän kuvan näköistä:


Kuvan lähde https://www.missouribotanicalgarden.org/gardens-gardening/your-garden/help-for-the-home-gardener/advice-tips-resources/insects-pests-and-problems/insects/hoppers-and-leafhoppers

Tuo on siis hyönteistuhoa, nakerrettua lehtikudosta.


Kun tossa aiemman postauksen kuvassa ei näy mitä on lehtien alapuolella.
@ugponics

pihlaja

kesäkuu 10, 2024, 15:31:44 ip #2649 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 10, 2024, 15:34:00 ip käyttäjältä pihlaja
Lainaus käyttäjältä: Uuge Poni - toukokuu 23, 2024, 22:22:12 ip
Lainaus käyttäjältä: pihlaja - toukokuu 17, 2024, 11:04:24 apEli veikkauksia, mikä mahtaa chiliä vaivata?

No vähän ikävä veikkaus se on mutta näyttää mosaiikkivirukselta. Satavarma en voi olla, vois olla myös joku sienitauti joka syö noissa vaaleissa kohdissa kasvin soluja. Sairas kasvi kannattaisi eristää muista, laittaa vaikka ulos vähän syrjemmäs.

Tuo ongelmainen Pink Haba -parivaljakko on ollut nyt ruokapöydällä, kun se nyt on asunnon kauimmainen paikka muihin chileihin nähden, mihin vielä tulee jonkin verran edes valoa. Parvekkeelle ei viitsi viedä, kun siellä on chilejä ja yrttejä siinä määrin. Olen seuraillut, näkyykö lehdissä millaisia muutoksia ilman lamppuja ja jos ei lannoita, mutta nyt sen seurauksena huonossa valossa ja ilman lannoitetta eivät meinaa kasvaa juurikaan, joten uusien lehtien tilannetta on vähän hankala arvioida. Mutta seurailen vielä tilannetta. Lähimmät kuvaverrokit, joita olen löytänyt, ovat olleet ehkä kurkun mosaiikkivirusta. Kukkia tekevät samalla, mutta eivät oikein pysy kiinni, mutta enpä tuossa valossa odottanutkaan.

Sen sijaan Sugar Rush Redin käpristelyt taisivat olla vain seurausta liiasta kuumuudesta paahteisella eteläikkunalla helteiden aikaan, koska nyt parvekkeella uusi kasvu on taas ollut ihan normaalia.

Edit. Alempaan kuvaan on vähän hankala sanoa: teoriassa voisi olla tuollaistakin lievemmässä vaiheessa, mutta ei vaikuta ehkä todennäköiseltä, kun laikut eivät lisäänny (kuten luulisi ötököiden kanssa käyvän).

pihlaja

Jahas, ja minkäslaisilla torjuntatoimilla tähän sitten kannattaisi lähteä? Syypäätä en ole löytänyt useana päivänä tehdyistä etsinnöistä huolimatta, vaikka olen erityisen tarkkaan yrittänyt syynätä erityisesti lehtien alapinnat ja lehtiruodit. Jotain yöperhosen toukkaa epäilen, koska niitä tässä pyöri jonkin aika sitten paljon ja eksyi sisällekin joka ilta. Ensin ilmestyi öisin lehtiin siistejä pyöreähköjä reikiä, mutta nyt sitten bongasin ensimmäisen uhriksi joutuneen raakileen. Poistin myös tuon kyseisen raakileen ja leikkasin auki, mutta ainakaan sieltä ei löytynyt salamatkustajia.
DiscoKai

Sama ongelma oli muutama vuosi sitten ja syyllinen oli vaaraton toukka.
Helpoin tapa torjua toukka ja paljon muuta, on suihkuttaa illalla 1½ l vettä sekoitettua neem-öljyn (30 ml)ja mäntysuovan (7,5 ml) liuosta lehtien ylä ja alapinnoille reilun viikon välein. 

kiesus

Terve kaikille ja kysellään löytyykö täältä apuja.

Minulla on kasvihuoneessa bublerissa Habanero Orange johon jo tovi sitten kiinnitin huomion että
latvassa lehdet ovat kippuralla. No mittailin litkuja eivätkä missään nimessä ole liian vahvoja
ja nyt jopa laimeat enkä oikein mitään ötökkääkään ole siitä löytänyt, mutta kuvassa näkyviä
ikäänkuin karvapehkoja nuissa "rangan" risteyksissä.

Alhaalla siinä on isot lehdet varmaan reilu 10cm pituisia ja leveitä mutta tuolla latvassa pieniä
ja kurttuisia ja niissä on nuita vaaleita laikkuja jotka siis vaikuttavat olevan karvamaisia ja niistä
koitin zoomata alemmassa kuvassa.

Onko kellään ajatusta että mikä tuota vaivaa ja mitä sille on tehtävissä.miiksuli

@kiesus Ihan normaalia käytöstä. Kasvin omaa suojausmekanismi erilaisilta haitoilta.

Parveke-Pappa

Tuosta "taudista" en osaa sanoa mutta edelliseen viitaten; jos tuo on
luonnolista suojautumista niin onko sinulla ihan liian vähän ruokaa vedessä ?
Itsellä Bubblerissa parvekkeella nyt kun podejakin aika paljon EC-arvo (kai) luokkaa 3,xx ja hyvin kasvaa, kukkii ja tuottaa satoa :-)
Ja vesi "Kraanavettä" jonka PH ennen lannoitteen lisäämistä 8...

miiksuli

kesäkuu 28, 2024, 12:50:02 ip #2655 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 28, 2024, 12:58:08 ip käyttäjältä miiksuli
Mulle heräs mieleen että kuivuminen, kuiva ilma ja korkea UV. Myös chilit tekee tota suojautuakseen biologisilta haitoilta. Mullakin ihan tapahtuu tuota joskus enemmän. Eri lajikkeet tuottaa noita trikoomeja enemmän ja toiset vähemmän.

Tässä hyvä esimerkki: CGN 23209

kiesus

Joo nyt muistin että ekakerran kun tuon huomasin varmaan pari viikkoa sitten olin potkinut ilmaletkun
irti ja en osaa sanoa että kauanko oli ollut niin en tiedä voiko se olla syynä.

Vissiin liian laihoilla litkuilla nuo on ollut kun nyt näytti ec olleen 1,45 ja nyt varmuuden
vuoksi pesin saavit ja nostin ec:n 1,9 ja semmoinen huomio että osa juurista oli ruskeita
mutta muuten terveen oloisia enkä haistanut muuta kuin lievän levän tuoksun, ja olen ymmärtänyt
että esim. juurimädän kyseessä ollessa sen ilmeisesti myös haistaa kunnolla.

Muuten nuo näyttäisi kunnossa olevan eli uutta kasvua pukkaa rungosta ja podejakin siellä
joku 10-20kipaletta roikkuu.

akselsson1

Vedessä kaikkien juurien pitäs tietääkseni olla melkoisen valkoisia, paitsi ehkä jotkut paksut vanhemmat... Raikas vesi voi auttaa ja hapekkuus kuntoon. Muuten ei kyl näytä lehdet ollenkaa huonolle, terhakan näköstä. Itelläki just nytten vähä osa kipristää kasvihuoneessa ku on tosi kuuma ja kuivaa ja aurinko paistaa kovaa. Mutta en oo sitä laskenu miksikään ongelmaksi, etenki jos kasvua pukkaa ja selvästi chili voi muuten ihan hyvin :)

Semmosen voi kandee tarkistaa ettei sulla vesi tuu älyttömän kuumaksi siellä systeemissä kuumimpaan aikaan päivästä. Jos vaikka astiat on mustia.
Chilihulluutta jo vuodesta 2011