marraskuu 04, 2024, 12:36:20 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - El Porco Loco

1
Erikoisuudet / Chilisalmiakkijauhe
syyskuu 04, 2024, 18:56:41 ip
Puhdasta ammoniumkloridia ("salmiakkia") hommasin käsiini ja väsäilin chilisalmiakkijauhetta itse.

Resepti esim. seuraava: 1 osa ammoniumkloridia, 4 osaa tomusokeria, 4 osaa Sallisen lakritsijauhetta ja 1 osa Meiran 60 000 scovillen chilijauhetta.

Meiran chilijauhe on ehkä tylsä ja triviaali, mutta sitä saa käsiinsä helposti ja se on tosiaan oikeasti tulinen jauhe, kuten luvataan, ja hyvin hienojakoinen. Mutta toki vielä äkäisemmällä voisi saada enemmän poltetta vähemmällä sivumaulla.

Ainekset mitataan esim. ruokalusikkamitalla ja siitä ruokalusikkamitasta ripotellaan vaikka leivinpaperille, jota sitten "huljutellaan" niin että eri ainekset sekoittuvat keskenään.

Reseptiä voi muutella oman maun mukaan, eli esim. jos haluaa tulta lisää niin sitten kasvattaa chilijauheen osuutta (tai hankkii äkäisemmät jauheet) ja jos sokeria on omaan makuun liikaa niin vähennetään sen osuutta... jne jne, eiköhän idea tullut selväksi.
2
Minullahan diagnosoitiin nyt vastikään peräaukon fisteli magneettikuvauksessa, ja nyt 10. syyskuuta on kolonoskopia, jossa selvitetään ensisijaisesti, onko minulla Crohnin tauti. Fisteleitä on vain yksi, mutta epäilisinpä jopa kaikkiin oireisiini perustuen, että tuo Crohnin tauti sitten lopulta löytyy ja juuri se paksusuoleen painottunut.

Chilit voi olla ongelmallisia, ja olenkin taktikoinut jopa suolihuuhtelupussinkin kanssa jos menee oikein pahaksi ripuli-mahakivuksi chilien takia. Mitenkään yleistä tuo ei ole, että näin käy ja olen vähän vältellytkin chilejä siksi ajoittain, mutta joskus tulee syötyä liikaa liian tyhjään mahaan ja sitten hätäkeinona tämä. Ennen vain kestin ja kärsin, mutta nykyään hoidan kauhuripulit näin.
3
Valmisruoat / (Etikkaliemijalapenojen) nettopaino
syyskuu 04, 2024, 18:30:16 ip
Ostin La Costena-jalapenoa liemessä, metallipurkissa ovat. Näillä on halvin ilmoitettu kilohinta löytämistäni valmiista liemijalapenoista.

Lupaavat 199 gramman nettopainon, mutta kokeilin punnita niin, että syön kaiken kiinteän ja jätän nesteen sekä purkin. Painoa lähti chilit suoraan purkista haarukoimalla vähän alle 121 grammaa, ei siis 199. Söin nuo suoraan purkista eli siinä tuli varmasti sitä nestettäkin mukana paljon.

Miten nuo nettopainot määritellään, ja onko tämä OK? Lähetin mailia Bevistalle (maahantuoja), mutta en saanut mitään vastausta. Ajattelin lähettää Keskolle mailia, koska Kesko myy näitä ja kokemukseni on, että Kesko vastaa maileihin.

Onko tämä yleensäkin vastaavissa tuotteissa samanlaista, eli nettopainot lasketaan jollain ihmeellisellä tavalla?

Sivuhuomiona, La Costenan liemijalapenot olivat varsin hyvän makuisia kyllä.

Prismassa on jalapenot 8 euroa kilo tuoreena, joten halvat liemijalapenot saisi varmaan tekemällä itse; pitääpä katsoa reseptejä ja alkaa tekemään.
4
Tuli tänään kokkailtua sellaista soijarouhe-sipuli-porkkanapohjaista ruokaa, jossa Lidlin Bring The Painia yhteensä 10 ml, siinä keitinliemessä seassa, tuomassa chilisyyttä.

Nyt on tullut sitten pitkin päivää mahakipua, joka helpottaa vessassa ravaamalla, mutta tulee uudestaan jonkun ajan kuluttua, loppuakseen lopulta. Onko se normaalia, että chilin kanssa tulee tämmöistä, vai viittaisiko esim. ripulipainotteiseen ärtyvän suolen oireyhtymään?

Joskus tulee överöityä näiden kanssa tavalla tai toisella (joko liian tulinen, tai yksinkertaisesti liikaa sopivan tulista), ja yleensä olen suhtautunut tuohon niin, että se hinta nyt vaan on sitten herkuttelusta maksettava. Täällä on varmaan isompienkin kapsaisiinimäärien käyttäjiä (omani on monesti tasoa yksi jalapenopurkillinen päivässä), niin miten teillä, tuleeko mahakipuja?
5
Valmisruoat / Vs: Tyrkisk Peber ja scovillet
maaliskuu 02, 2024, 16:17:52 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - maaliskuu 01, 2024, 08:08:59 apTähän tuotteeseen en olekkaan törmännyt, mutta tulee jotenkin mieleen takavuosina markkinoilla olleet habaneronallekarkit. Ne oli hyviä ja melkoisen tujuja :D

Onko kyse Poppamiehen Napalminalleista? Olen maistanut (tai pikemminkin useinkin ostanut) kumpiakin Poppamiehen sipsejä eli Hot Habaneroa ja Cheesy Jalapenoa, mutta Napalminalle ei ole tuttu. Napalminallea näyttäisi saavan ainakin Soosikaupasta edelleen.
6
Valmisruoat / Tyrkisk Peber ja scovillet
helmikuu 29, 2024, 16:44:39 ip
Nyt on tullut myyntiin jotain alle 18-vuotiailta kiellettyjä Tyrkisk Peber-chilihaastekarkkeja. Laki ei kai tätä ikärajaa edellytä, mutta päättivät varmaan Fazerilla itse, etteivät halua kohuja vollottavista, mahakipuisista lapsista.

Pakkauksessa on kolme karkkia, eri vahvuudella. 900 000 scovillen uutetta on käytetty makeisen valmistukseen ja itsessään vahvimmassa karkissa on 650-750 mg kapsaisiinia kilogrammaa kohden.

Mutta itseensä aiheeseen! Salmiakkikarkki itsessäänkin voi olla väkevähkö, mutta mielestäni perinteisessä tummansinipussisessa Tyrkisk Peberissä on myös scovilleja, siinä sisällä olevassa salmiakkijauheessa. Olenko yksin näkemykseni/kokemukseni kanssa? Yritin ottaa asiasta vähän selvää, ja Wikipediassa englanniksi näin:

"There has also been a chili-flavoured version and a strongly licorice-flavoured version with less of the ammonium chloride and peppercorn flavouring".

Eli "peppercorn" tarkoittaisi suomeksi ryytipippuria (mustapippuri, valkopippuri ym) ja kävi mielessä, että voisiko perinteisen Tyrkisk Peberin scovillet tulla mustapippuriuutteesta? Mustapippurin piperiinihän toimii kuten kapsaisiini, mutta kapsaisiini on vaan teholtaan 150-kertainen. Ryytipippuriuutteet voi olla varsin puhtaita piperiinejä; näin jotain 95-prosenttista piperiiniä myynnissä.

Scovilleistahan puhutaan yleensä kapsaisiinin kohdalla, mutta myös miedomman piperiinin ja vielä kapsaisiinia paljon polttavamman resiniferatoksiininkin kohdalla.

Suunnittelen itse valmistavani tulisempaa salmiakkijauhetta, salmiakkijauhetta scovilleilla, ja yritän ottaa vähän selvää, miten se järkevästi onnistuisi. Eli siihen tulisi ne perusainesosat, lakritsijuurijauhe, tomusokeri, ammoniumkloridi ja jotain, missä on sitten scovilleja kuten chilijauhe tai mustapippuriuute/piperiini.
7
Mausteet / Vs: Lidl soosi Bring The Pain
maaliskuu 07, 2023, 15:03:21 ip
Huonon makuinen sellaisenaan, mutta jos haluan valmistaa tulisen kastikkeen, jo valmistusvaiheessa sekoitan tätä siihen, joskus vahingossa vähän liikaa mutta toistaiseksi ne överöinnitkin olen saanut syötyä. Hinta ei ole ainoa syy, vaan tämä vaan yksinkertaisesti, ja yllättäen ehkä, sopii siihen tosi hyvin. Ei ole sitruunaisia sivumakuja, on vain se polte. On tosiaan chiliuutepohjaista hyvin varmasti, sillä listatulla jalapenon määrällä ei saa tuota potkua mitä tässä kastikkeessa on.

Ei ole turha tuote; tälle on paikkansa, oli sitten seassa chiliuutetta tai ei, niin tälle on paikkansa.
8
Mausteet / Hyvät chilikastikkeet sellaisenaan juotavaksi
maaliskuu 07, 2023, 14:25:00 ip
Harrastan chilikastikkeiden juomista sellaisenaan. Ei sitä toki juoda kuin vettä, mutta päivässä menee puteli helposti. En ole perehtynyt kauhean moniin chilikastikkeisiin, mutta listaan ne, jotka on kokemusteni perusteella hyviä tähän tarkoitukseen.

- Poppamies Habanero
Oikein hyvä maku, menee helposti pullo päivässä, enemmänkin jos on tarjolla.

- Poppamies Classic
Aika samanlainen kuin Habanero, mutta tässä ei ole seassa siemeniä. Jonkun verran miedompi. Valitsisin Habaneron yli tämän mutta tämäkin on pätevä. Tämä taitaa olla cayennepippuripohjaista, mutta muistuttaa silti tuota Poppamiehen Habaneroa.

- Tabasco (perinteinen)
Tämä on kyllä hyvä, mutta kallis on litrahinta ellei gallonan pulloja osta, ja Suomesta ei taida saada.

- Lidlin Habanero
Halpa hinta, sitruunainen maku. Aluksi maku ei miellyttänyt mutta siihen tottui. Tässä on sitten jotain "luontaista aromia" ja habaneroa on vain 5%, ja mitä olen muita habaneropohjaisia kastikkeita juonut, niin ei pelkällä 5% habanerolla saa niin tulista makua kuin tässä on, eli pistää kyllä miettikään, liekö tässä se luontainen aromi chiliuutetta.

- Texas Pete (perinteinen)
Mieto, hyvän makuinen. Tätä voi juoda urakalla, miedompi muita mutta jos tarpeeksi juo, niin polte kyllä tulee. Tätä saisi Suomestakin isoissa pulloissa halvalla jos on kova chilikastikejuoppo.

Liian vahvoja taas sitten on esimerkiksi Poppamiehen Naga Jolokia ja siitä ylöspäin kuten Scorpion, tai Lidlin Bring The Pain (joka taas sitten on mitä mainioin keittotyyppisten ruokien tulisuuden lisäämiseen, vaikka sitä ei käsittääkseni hifistien keskuudessa juuri arvosteta, kun se saattaa sisältää tai oikeammin hyvin todennäköisesti sisältää chiliuutetta). Näitä en sellaisenaan ole käyttänyt kuin paremman puutteessa, ja varovasti, chilintuskissani. Mahakipua on tullut.

Miten muut, minkälaisia chilikastikkeita juotte, jos juotte? Onko vinkkejä? Voisiko itse tehdä hyviä, juomakelpoisia, edullisia chilikastikkeiden sekoituksia? Esimerkiksi edullinen gallonan kanisteri Texas Peteä, johon laitetaan tietty määrä edullista Bring The Painia?

Srirachat yleisesti on aivan ok juotavaksi, mutta vihreät jalapenopohjaiset kastikkeet (esim. Jalapeno-Tabasco, Lidlin Jalapenokastike) ei oikein ole makuuni. Jalapenosta pidän, mutta vihreissä jalapenokastikkeissa on "puolukkainen" maku josta en välitä. Nämä myös tahtoo olla turhan mietoja, ja jos miedompaa haluaa, niin siihen on sitten paljon miellyttävämmän makuinen Texas Pete.