toukokuu 18, 2022, 09:38:01 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - chilimaisteri

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: TuffGongin chilit 2012
tammikuu 25, 2012, 10:56:48 ap
Onpas hyvän näköisiä chilejä. Hmm tuollaista 12w lediä vois itsekin harkita taimien kasvatukseen. Pääsis pikkusen testaamaan ledejä. Edes yhdellä taimella.
2
Lisävaloa hommattu taimille. Biltemasta tuli hankittua 2 45w esliä. Vasta toinen on käytössä, kun taimia on niin vähän niin mahtuu vielä yhdenkin alle.
Toinen rhomboideum ei oikein tykännyt olla akvaariossa kahden 20w eslin alla vaan alko näyttää huonolta, joten se on pelastettu sieltä pois. Siinä on enää yksi vihreä oksa muuten kovin kuivan näkönen. Saapa nähdä toipuuko vielä. Toistaiseksi näyttää ihan lupaavalta. No vielä on kolmaskin rhombo ja muutama oksa on juurtumassa ja muutamia siemenkin on viime syksynä kerätty.
Ainakin aikasemmin noi rhombot tuntu juurtuvan todella hyvin. Tosin nyt on talvella otettuja, joten voi olla että ei juurru aivan niin hyvin. Kasvua nyt luultavasti on taas sen verran hyvin että keväällä tulee otettua lisää pistokkaita.

Tällä hetkellä praetermissumit kiinnostaa kovasti. Harmittaa edelleen etten sitä viime vuotista saanu säilymään talven yli. Hautajaiset kun vähän sekoitti pakkaa.

Kumpikaan idätettävistä praetermissumista ei vielä ole itänyt. Tai itse asiassa mikään 13.1 idätetyistä ei ole vielä itänyt, mutta ehtii ne vielä itämään.

Jos jollukulla olis jonkun praetermissumin siemeniä niin olisin kiinnostunut ostamaan tai vaihtamaan.
Hirveästi mitään erikoisempia vaihtareita ei vaan taida olla tarjota, paitsi noita rhombon siemeniä ja saattaa olla joitakin chacon siemeniä. Tarvii tehdä inventaario siemenistä ja kattoa mitä kaikkea löytyy.
Muutkin villit kovasti kiinnostaisi. Erityisesti lanceolatum, galapagoense ja flexu.
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Chiltonin Chili-Hilton
tammikuu 24, 2012, 11:24:30 ap
Itellä oli chilit vähän aikaa vanhassa akvaariossa. Taimet kyl tuntu viihtyvän lämmössä hyvin, mutta noi viimevuotiset chilit ei oikein ilmeisesti tykänny olla siellä. Veikkaisin tämän johtuvan lämmöstä. Mulla tosin valona oli vaan 2x20w esl. Ja oli kyl tota pikkusen isompi ja hyvä ilman vaihto kun kansi osittain pois päältä.
Aikasemminkin koittanu laittaa edellisvuotisia chilejä terraarioon ja kerran terraarion alla olevaan kaappiin, joka toimi sillon taimien kasvattelu paikkana ja ei kauheasti tykänny. Ite sit päätellyt ettei edellisvuotiset chilit tykkää niin kauheasti lämmöstä.
Taimet taas tuuntuu viihtyvän ja kasvavan ihan hyvin hieman lämpimämmässäkin. Tämä tosiaan vaan omaa päätelmää. Voi olla et oon väärässäkin.
4
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 24, 2012, 00:26:44 ap
Lainaus käyttäjältä: Minbaari - tammikuu 24, 2012, 00:19:17 apKuvatekstit kuvan alapuolelle.


Kiitos.
Olisi näitä helpompi selailla, jos kaikilla olisi sama systeemi.
Noinhan se sanomalehdissäkin tehdään.


Samaa mieltä. Joskus jollei oikein ajatuksella lue ja on paljon kuvia saa loppujen lupuks arvailla et onko teksti kuvan ala vai ylä puolella. Ite pääsääntösesti kans pyrkiny laittaan tekstit kuvan alle.

Hyvältä taas näyttää. Toimiiks toi ledivalo hyvin? Itteekin hiukan himottas lediä kokeilla. Tahtoovat vaan olla sen verran hintavia ettei oo raaskinu investoida.
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Kauden 2012 avaus
tammikuu 16, 2012, 23:16:36 ip
Päivitetään nyt vaikka tähän jatkoks. Ollut taas laiskaa tää kirjottaminen tänne, vaikka foorumil tulee pyörittyä päivittäin.
Satoa tuli loppupeleissä ihan mukavasti, vaikka kaikki ei aivan kerennyt kypsäksi asti.

Jätin villejä ja muitakin chilejä sisälle talvehtimaan.
Sitten meninkin viettelemään viimeisiä aikoja läheisen ihmisen kanssa ja siinä murheen keskellä en huomannut pyytää ketään chilejä hoitamaan.
Onneksi anoppille tuli loppujen lopuksi mieleen käydä kastelemassa. Harmi vaan kun suurin osa oli jo päässyt liian kuivaksi. Eniten ehkä harmittaa praetermissum. Sille olin jopa lisä valon viritellyt ja muutenkin koittanut saada sen säilymään. Onneksi on vielä siemeniä niin pääsee uudelleen kokeileen.

Talvehtiville chileille en nyt vielä oo keksinyt järkevän näköistä valaistus systeemiä (Jonka emäntäkin hyväksyisi ikkunalaudalle), joten ovat joutuneet pärjäämään jonkun aikaa aika vähällä valolla ikkunalaudalla. Näyttävät hengissä pysyvän ja se tarkoitus olikin. Keväämmällä voi sit keskittyä kasvuun.
Pistetäänpäs pari kuvaa.

Ensiksi tepinJa sitten Rhomboideum
Ja tulipa sitten tälläkin kaudella idäteltyä vaikka suunnitelmat oli jotain muuta.

itämässä
   
Rocoto manzo orange  c.pubescens         laitettu itämään 21.12.2011     itänyt
Locato PI-387838        c.pubescens         laitettu itämään 21.12.2011     itänyt
Rocoto red peruvian     c.pubecsens        laitettu itämään 21.12.2011     itänyt
Inca red drop              c.baccatum          laitettu itämään 21.12.2011     itänyt
Chicanna purple             c.annuum         laitettu itämään 13.01.2011
Naga morich                c.chinense          laitettu itämään 13.01.2011
Chupetinho                  c.chinense          laitettu itämään 13.01.2011
Cap 1487                    c.praetermissum  laitettu itämään 13.01.2011
?                               c.praetermissum   laitettu itämään 13.01.2011
PI-260567                   c.baccatum         laitettu itämään 13.01.2011

Osa on jo itänyt ja os vasta itämässä.
Tuon Chicanna Purplen pussissa luki c.sp ei oo niin kauheesti tullut tutkailtua, mut äkkiseltään googlamalla on annuum.

Taimille on sentään valot valmiina hyllyssä. Toistaiseks vaan pari t5 loiateputki valaisinta. Pari esliä tarvii varmaan viritellä seuraksi, kun jämsästäkin satuin löytään 36w eslejä.
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Bluesmanin kausi 2012
tammikuu 09, 2012, 22:52:52 ip
Vaikuttavalta näyttää tänäkin vuotena. Toivon mukaan ei nyt tulisi mitään samankaltaisia onhelmia kun viimevuonna. Taitaapa syksyllä taas kasvihuone rehottaa :) . Ei voi kun ihailla.
7
Vedessä lanotteet valmiina mukana. Mukava nähdä että flexuja ja tovariita on alkanut levimään harrastaja piirissä. Onnea idättelyihin.
8
Epätoivo alkaa iskee sato ei vaan ota kypsyääkseen ja ilmat viilenee.
Tänään jo epätoivossani iskin loistarin kasvariin kattotaan olisko siitä mitään iloo. Jonkunlainen lämmitin ehkä tarvis kans laittaa, jotta sais edes osan sadosta kypsäksi saakka.

chiliatum on alkanut kukkimaan ja onpa siinä jo jonkinlainen podin alkukin. Toivon mukaan sen saa sisällä kypsymään loppuun. Ulkona tuskin ehtii kypsymään ja kauhean kauaa ei kasvihuonettakaan viitsi lämmittää.
9
Taitaa olla tuo aji verdekin olla seonnut. Pitäisi olla baccatum ja tuon kukka näyttää aivan samalta duke pequinin.
Et ehkäpä tuo on joku frutesens.
10
Aji verde on alkanut kovasti tuottamaan nuppuja ja kukkia. Harmillisen myöhään vaan. No ilmojen kylmettyä pitää varmaan nostaa sekin sisälle kypsymään.Talvehtinut chinensekin pukkaa muutamaa podia. Epäilen suuresti että tämä saattaisi olla 7 pod. Talvenmittaan nimilappu on pudonnut pois.Toinenkin chinense josta ei ole varmuutta mikä on. Siemenet meni sekaisin idätysvaiheessa. Toisaalta ainoa chinense joka sillä hetkellä lautalla oli itämässä oli rocotillo, että oliskohan tuo sitten se.Duke pequinkaan ei kauhesti satoa taida tuottaa.


Aji habanero ja muutamaa muuta on sentään alkanut kypsymään urakalla, joten ihan ilman satoa ei sentään jäädä vaikkei luvassa mitään huippu satoa olekkaan.
11
c.praetermissumkin alkoi vihdoin ja viimein kukkimaan. Toivon mukaan sais edes yhden podin siitäkin.Nyt kun yöt on ollu viileämpiä olen yrittänyt änkeä mahdollisimman monta chiliä kasvariin ja on kasvari onkin kyllä aivan täyteen tungettu. Valoa ei oikein kaikille riitä ja kirvojakin tuntuu vieriviereen tungetut kasvit kiinnostavan.

Tänään tuli sit roudattua noi kasvit pihalle ja suihkuteltua mäntysuovalla.

Ensivuonna tarvis pitää järki päässä tai sitten hommata isompi kasvihuone  ;D.

12
Chenzo ei ainakaan pitäisi olla sillä sen siemeniä milla ei pitäisi olla. Pitänee varmaan kaivella muistiinpanoja ja tutkiskella mitä kaikkea on tullut kylvettyä.

Putapario voi ihan hyvin. Podeja on tuloillaan joku kymmenkunta, kun vaan kypsyisivät. Kirvoja on aina sillontällöin chileissä näkynyt, mutta niistä on aika hyvin selvitty mäntysuopa suihkulla. Itsekkin huomasin putaparion kirvan vasta kuvasta ja tarkemmin tutkiskeltua niitä oli muutamassa muussakin chilissä, mutta ei montaa onneksi.
13
Tunnistus apua tarvittais taas.

Olen tuon praetermissumiksi merkannut, mutta epäilyttää että mahtaako tuo pitää paikkaansa alkuunkaan. Lehdetkään ei ole yhtään karvaiset.

Podit alkaa tummumaan heti kun niitä alkaa ilmestymään.

14
Päivitetääs pitkästä aikaa tännekkin jotakin

CAP 1546 alkaa satoa kypsyttelemään ja on varsin mukavan näkönen. Maistoin yhden kypsän podin ja oli tulisempi mitä odotin.chacokin alkaa pikkuhiljaa kukkimaan.Putapariossa kukkia on jo kymmenkunta. Toivon mukaan tekee kanssa hedelmiä niistäFresno on ottanut kunnon kasvuspurtin. Vielä pari viikkoa sitten en uskonut tuosta satoa saavani, mutta muutama podi siellä on jo kypsymässä. Yllättävän nopeasti nuo poditkin tuntuu kasvavan.Taas ei ole kaikissa merkintätikut mukana vaikka olen koittanut olla tarkka niiden kanssa. Nyt olis sit tämän baccan laji hakusessa.

Nagojakin on sentään tänävuonna muutama luvassa.

15
Pistetääs taas vähän päivitystä.

Cap1473 on kovasti alkanut puskemmaan satoaCap 1546 kerkes jo välissä pudottaan melkein kaikki lehtensä, mutta voi taas jo paremmin. Muutama mollukkakin on kypsymässä.Kasvihuoneessa oleva jalopeno herculees kasvattaa muutamaa pulleaa podia.Tuntuu tuo kasvihuoneessa oleva kasvattavan noita podeja huomattavasti nopeammin kuin ulkona oleva. Ulkona olevassa on kyllä enemmän podeja tulossa, mutta jospa tuo kasvihuoneessa olevakin tuosta innostuisi. Aika kääpiöksi tuo on jäänyt.

Trindad bushkin on saanut aikaiseksi yhden podin. Kovin pienikokoinen puska tuokinPutapario ei vielä ole innostunut kukkimaan, mutta toivon mukaan alkaa jossain vaiheessa.Praetermissumkaan ei vielä kuki, mutta kasvanut hieman parissa viikossa.Tunnistamaton chili tuottaa satoa.Aji habanero tekee kukkia lisää jatkuvalla syötöllä ja podeja onkin tulossa varsin mukavasti.
Small bolivian redissä kukkia on aivan älyttömästi, jos niistä kaikista kehittyy podi on muutaman viikon päästä varmaan komean näköinen.
16
Kyllä laungi näyttää tekevän valkoisia kukkia. Näköjään kun nupusta alkaa kasvua näkymään ei näykkään terälehdet vaan heteet. Ne näyttäs olevan vähän violetit.

Inca red droppiin on viimein alkanut kukkia ilmestymään.

Ja nagassa näkyy pari nuppua, jos sekin alkais pikkuhiljaa satoa tuottamaan. Viimevuonna laitoin visiin sen itämään liian myöhään, kun ei kerennyt tuottamaan yhtään satoa. Toivottana nyt sit sais satoa, että pääsis nagaa maistelemaan.
Jostain syystä ei tuo naga ole oikein kasvanut. Ei ole kovin edustavan näköinen kasvi.Tarvis varmaan koittaa kasvihuoneeseen raivata tilaa ja siirtää tuo sinne, jos vaikka viihtyis siellä paremmin.
17
Tuntus vähän siltä että kirvat ovat jostain syystä kovin kiinnostuneita annuumeista. Ainakiin täällä tuntuis siltä. Yleensä kun kirvat on alkanu hyökkäileen chileihin niin ensimmäisinä niitä on löytynyt jostain annuumista ja sen jälkeen vasta hyökänneet muihin ja annuumeis niitä on aina ollu reilummin ku muissa.
Tää nyt tosin on vaan tällästä mutuilua ja tiedä sit onko annuumit kiinnostavimpia vai onko vaan tuurista kiinni tai jostain muusta.
18
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Lillenin kausi
kesäkuu 07, 2011, 10:45:04 ap
Tervetuloa joukkoon.
Hyvältä näyttää. Itse kun aikoinani aloittelin parilla c.chinensellä muistaakseni scotch bonnetilla ja habanerolla en saanut edes satoa aikaiseksi ekana vuonna. Niiden kasvien taru päättyi syksyllä siihen kun koira oli työpäivän aikana kaivanut kaikki kolme taimea ja 30l multaa olohuoneen lattialle. Eivät kyllä olleet koko kesänä edes kukkinut, joten eipä niistä enää sinä vuonna satoa olis tullutkaan.

Jotenkin itselle jäänyt vähän sellainen olo että c.chinense on vaikeampi saada tuottamaan satoa kun esim c.baccatum.

Viimevuonna kokeilin ekaa kertaa c.pubescenseja. Kasvo yksi rocoto red joka teki peräti yhden podin. No  olin kyllä ihan tyytyväinen siihenkin. Pääasia oli että pääsi maistamaan, kun noita täällä niin on kehuttu. Ja voinen kyllä kanssa suositella kokeilemaan.
Täältä kun on muiden päiväkirjoja lukenut niin monella on mennyt huomattavasti paremmin noiden c.pubesenssien kanssa ja saaneet satoakin. Eli voi olla että olen vaan niin tumpelo noiden kanssa.

19
Muutama chili on vihdoin alkanut kukkimaan ja muutama podin alkukin on näkyvissä.

Laungi on tehnyt tähän asti valkoisia kukkia ja nyt siinä on pari nuppua mitkä vaikuttais siltä että tulee violetit kukat. Käsittääkseni tuossa pitäisi olla valkoiset kukat.
Mielenkiinnolla odottelen että tuleeko siihen oikeasti violettejakin vai näyttääkö nuput vaan siltä.

Inca red droppi on tänävuonna ollut pienoinen pettymys.
Talvella yritti valojen alla kukkia, mutta sen jälkeen ei ole kukkia tai nuppuja näkynyt.
Viimevuonna se alkoi kukkimaan tosi aikaisin. Nyt melkein kaikki muut baccatumit tekee nuppuja ja kukkii ja osa jopa tekee podeja.

No onpa tässä vielä kesää aikaa että kaippa siitäkin jonkinlainen sato tulee. Ja pääasia olis nyt saada edes jostakin satoa, että pääsisi tuoretta chiliä maistelemaan.

Viimevuotiset jauheetkin on jo aikoja sitten käytetty.

Ehkä nyt hieman väärä vuodenaika tehdä idätyksiä, mutta koska aikaisemmat c.lanceolatumit ei ottanut menestyäkseen laitoin viimeisenkin siemenen lautalle kellumaan, jos vaikka onnistuis saamaan siitä taimen.
20
Pientä päivitystä taas välillä.Lähinnä itselle pientä vertailu kohtaa, jotta näkee kasvaako kasvit.


C. praetermissum on vielä kovin kovin pieni, mutta jospa se kesän mittaan kasvais.CAP 1546 on alkanut kasvatella ensimmäistä podiaan. Muuten tuo on aika rimpulan oloinen, mutta jospa kasvihuoneessa tilanne korjaantuisi.Varsin mukan näkönen kasvi ja varmasti ensikin vuonna kasvatuslistalla ainakiin koristekasvina, jollei muuten.


Kauden ensimmäinen podi alkaa melkein olemaan kypsä. Kyseessä on hungarian hot cherry jonka kypsymistä on jo malttamattomana odoteltu.
CAP 1473 "microcarpum" C.AnnuumJalopeno herculeeskin tekee muutamaa podiaPl 593491PutaparioCO 1403Kotona terasilla majailee tällä hetkellä osa kasveista ilman hallaharsoo. Ei voi vielä lopulliselle paikalle pihalle laittaa kun odottelen maalareiden saavan urakkansa valmiiksi jonka jälkeen voisi chileille alkaa paikkaa värkkäämään. Taimien ollessa pieniä osan saisi vielä väliaikaisesti tungettua kasvariinkin kesää odottamaan. Suurimman osan joutuu kesäksi laittamaan kyllä ulos, mutta eiköhän ulkoakin jonkinlaisen sadon saa.