toukokuu 20, 2022, 23:00:00 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chiljonka -15 eka kausi

Aloittaja Chiljonka, tammikuu 06, 2015, 15:58:42 ip

« edellinen - seuraava »

Chiljonka


On sitä täälläkin jo satoa saatu :), vajaa kymmenkunta tuollaista scorpionia olen kerännyt. Parissa oli jopa hiukan tultakin.


Bonchi kokeiluja, nämä on ne fantasyn pistokkaat joita en saanut hukattua minnekkään, noillapa on nyt hyvä suorittaa pientä testailua.


Lilac


Fantasy


Piriz, tästä ei näy ihan koko totuus, siinä on aika hitoksen paljon podeja kiinni.


Pequante


Tomaatteja piti taas hiukan harventaa kun alkoivat jo varjostaa liiaksikin.

Chiljonka

Äsken bongasin sammakon kasvarissa, en saanut kiinni kun oli jo pimeettä ja pääsi luikahtamaan johonki ruukkujen taakse, no toivottavasti löytää itse tiensä ulos syötyään harsosääskiyhdyskunnan naamariinsa :).  En kyllä keksiny mistä oli itsensä sisään kingenny.

Lämpöaallon myötä on podeja nyt mukavasti joka puskassa, jopa Pink habanerossa muutama, se ei aiemmin ollut saanut kukkia kummempaa aikaan. Kypsymisen kanssa joutunee turvautumaan sisätiloihin mikä hiukan kyllä harmittaa mutta kyllä tuo sato noista nyt otetaan ku on kerta alettu.  >:(

Chiljonka

Lähes joka puska täynnään raakileita ja nähtävästi syksy alkaa vauhdikkaasti tehdä tuloaan >:(. Sinänsä satonäkymät on kyllä chilien osalta kohtuullisen hyvät koska ne voi roudata lämpimämpään kypsyttämään raakileitaan... toisin on tomaattien laita :'(, ensimmäistäkään kypsää ei ole näkynyt.

Chiljonka

Yhdessä tomaatissa lievää punertumista :). Parempaa narua tomaateille ensi kaudeksi pitänee hankkia, kaksi kertaa jo ollut tomaatti ketsallaan narun katkettua.

Chiljonka


Tuosta!


Ja tuosta,


ja tuosta!

Eli chilit siiretty varastoon lämmittelemään ja Lilac kynitty bonchiaihioksi, siitä tullee ihan jees jos pysyy hengissä...
:)

Chiljonka

Vihdoin kehtaa laittaa ees jonkun satokuvan :)


Fantasy, Quintisho, Piriz, Peach trinidad scorpion, Pequante.

Pequante näistä ainoa jota en ollut vielä maistanut, Hyvänmakuinen chili, aiheutti hikan vaikkei tuntunut mitenkään hirvittävän tuliselta :o.

Ehdottomat suosikit näistä Piriz ja Peach trinidad scorpion. Piriz satoisa, maukas ja helppohoitoinen. Pts kukkien määrästä päätellen paremmissa olosuhteissa erittäin satoisa ja makua ja tultakin pitäis riittää, tosin epäilen omista kasvateista tulta puuttuvan olosuhteista johtuen  koska pystyn niitä syömään kokonaisina pillahtamatta itkuun.

Chiljonka

Koskapa chiliä kypsyi taas lisää niin päätin eilen kokeilla jonkinlaisen paholaisen hillon tekoa.


Paprikaa ei ollut ja valkosipuliakin vaan toi yks joten kompromisseja joutui tekemään :).

800g tomaattia
100g chiliä(aji fantasy, quintisho, piriz, peach trinidad scorpion)
pari pientä sipulia
yksikyntinen valkosipuli
1/2dl valkoviinietikkaa
300g hillosokeria


Kasvikset kattilaan kiehumaan.


Kaiken sopivasti pehmennyttyä kattilan sisältö korkeaan astiaan ja sauvasekottimella hienoksi, takaisin kattilaan. Tässä vaiheessa lisäsin sokerin ja etikan. keitellään vielä joku 5-10min.


Ja ei ku purkkiin!

Tomaattien kalttauksen jätin suosiolla väliin, en vaan ymmärrä miksi sellaista pitäisi tehdä, jos jollain on sille jokin muu syy kuin koostumus niin puhukoon nyt tai vaietkoon iäksi :).

Aamullisen maistelukokeen tulos: Maistanpa tossa hapankorpun päällä vähäsen, ehdin vetää kolme ennenkuin sain itseni hillittyä. Yllättävän hyvää, vähän sakeampaa vois olla, joskaan makeutta en kestäisi enempää. Ehkä pitäis keitellä enempi kokoon.

Jame

Lainaus käyttäjältä: Chiljonka - lokakuu 11, 2015, 13:38:08 ip
Yllättävän hyvää, vähän sakeampaa vois olla, joskaan makeutta en kestäisi enempää. Ehkä pitäis keitellä enempi kokoon.


Viime syksynä oli samanlaisia ajatuksia. Sakeempaa vaan ei makeempaa. Tänä syksynä korvasin osan hillosokerista hyytelösokerilla. Karviaishillosta tuli marmeladia mutta paholaisen hilloon olisi vieläkin saanut tulla lisää sakeutta. Kokeilut jatkukoot.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

Chiljonka

Pink habanero kypsytti viimein onnettoman satonsa ja päätyi saksien armoille.Minusta tässä on kyllä potentiaalia, leikataan hiukan lisää kunhan selviää miten tuo tuosta selviää.

Chiljonka

Tänään hetki sitten panin valkosipulit maahan. Lajikkeet: Messidor, Thermidrome ja Dukat. Tämäkin itselle uusi kokemus, omat valkosipulit; toivottavasti onnistuu.

Olen suuri vakosipulin(kin) ystävä.

Chiljonka

Pientä bonchisäätöä:


Lilac hässäkkä.


Varovaista taivuttelua, kevyt leikkaus ja multaa juurelle.
Huonot vertailukuvat koska salama :-[.Pink habanero ei ollut juuri moksiskaan saksimisesta :).

Chiljonka

Noniin, alkaa tämä ensimmäinen kausi olla paketissa. Eilen keräsin loput kypsät ja isommat raakileet talteen ja heittelin osan risuista kompostiin. Piriz ja yksi fantasy pääsivät vielä yrittämään elämän jatkumoa bonchina, leikkasin ne aika raakalaismaisesti niin että yhtään lehteä ei jäänyt, katsotaan jos selviää. Noista tuli kyllä hienoimmat aihiot tähän mennessä. Peach trinidad scorpionin säästin ja leikkasin sen vain kevyesti alas, jonkinlaista talvetusta sillä aion kokeilla.

Yritän tähän pientä sanallista yhteenvetoa tämän kauden kasveista:

Lilac C.annuum: Helppo kasvatettava paitsi herkkä ylikastelulle. Nopea kasvamaan. Kohtuullisen satoisa. Äkkitulinen, maku ei niin häävi. Todennäköisesti kompostiin talven aikana. Pidän sitä vielä harjoituskappaleena tuossa bonchi hommassa.

Aji fantasy C.baccatum: Myös aika kiitollinen kasvatettava, kasvaa hyvin ja antaa satoa. Podit kivan näköisiä. Tulisuus vaihtelee nollasta yllättävän tuliseen. Mausta en itse saanut oikein mitään irti, vaimo sanoi sen olevan hyvää, on ilmeisesti herkempi maistaja. Yksi jää bonchiksi mikäli selviää leikkuusta.

Quintisho C.baccatum: Kasvoi hyvin ja teki paljon pieniä marjoja. Tulta jonkin verran, vaikea arvioida koska podit oli niin pieniä, makua tässä on, ei silti jatkoon koska tilaa vähän ja uusia tulossa kokeiluun. Ja pienet podit niin kokonaissato on kuitenkin aika pieni.

Pequante C.baccatum: Korkea kasvi, vähän nirppanokkainen kastelun ja lannoituksen suhteen, en oikein tämän kanssa pääsyt sinuiksi missään vaiheessa. Tuotti silti muutamat podit maisteltavaksi. Tulta tarpeeksi naposteluun, ihan hyvän makuinenkin minusta. Parempana kesänä olisi saattanut nousta suosikiksi? Nyt kuitenkin kompostissa, ehkä joskus koitan uudestaan.

Piriz C.baccatum: Helppo ja tuottoisa kylmän kesän chili. Tulta mukavasti, ei hyökkäävä. Makua on. Bonchi tästäkin jos jaksaa lähteä.

Pink habanero C.chinense: Kasvoi hyvin, kestää lannoitusta ja runsaampaa kasteluakin, sato jäi pieneksi luultavasti kylmän kesän ja kokemuksen puutteen takia. Tuleton. Maku ihan mukava. Bonchi jäi, voinpa joskus kasvattaa uudelleenkin.

Peach trinidad scorpion C.chinense: Kasvoi hyvin, tuuhea puska tiheässä lehtiä ja kukkia joista harmittavan harva pysyi podiksi asti kiinni. Teki alkukesästä muutaman nappulan mutta myöhemmin joitakin oikeamman muotoisiakin. Tulta pitäisi olla 10:n verran, oli sitä mutta jäi vähän kaihertamaan että olis varmaan pitänyt olla enemmän, osin siksi jatkoon ja myös koska maku on mielestäni erittäin hyvä. Jospa sen saisi ensi kaudella tuottamaan reilummin.

Tomaatit: Näistä ei paljon jäänyt jälkipolville kerrottavaa, muutama kypsä maistiainen. Suurin syy luultavasti tyritty esikasvatus, liian vähän valoa ja lantaa. Yritetään parantaa(ei luulis olevan vaikeeta).

Sitruunat: Varastossa valon alla elpymässä, vielä hiukan epäselvää kuoliko joku niistä kylmyyteen...

Kuukausimansikka: Ulkona penkissä. Hyvin ovat sinne kotiutuneet, tuottivat jo satoakin hiukan.

Kesäkurpitsa: Tuli iskettyä maahan ihan liian tiheään kun ei vaan tajunnu jostain syystä millasia jönssejä niistäkin kasvaa, satoa tuli tarpeeksi.

Goji: Epäilen että taisivat kuolla, tarkastetaan vielä talven jälkeen.

Jotain saattoi unohtua mutta tuskin mitään mainittavaa.

Chileistä toteamus että luulin haluavani mietoja mutta pidinkin tulisimmasta eniten! Taisi tuo PTS tulla vielä bonuksena Fataliin tilauksessa.

Chiljonka

Bonchipäivitys:


Aji fantasy selvinnee kun jo avaa lehtiä.


Piriz taasen vielä taistelee elämästä ja kuolemasta, teki kyllä nopeasti alut noihin kasvupisteisiin mutta on sittemmin jurottanut siinä tekemättä mitään...


Pink habanero tekee lehtiä verkkaisesti.


Tässä kaikki, takana Lilac joka tuntuu kestävän mitä tahansa rääkkiä :).

Chiljonka


Chiljonka