heinäkuu 20, 2024, 12:43:46 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - ottulo

1
Tervetuloa takaisin! Täällä vielä muutamat jatkaa kirjoittelua, vaikka kymmenen vuotta sitten meno olikin aktiivisempaa.

Lainaus käyttäjältä: Rince - toukokuu 08, 2020, 12:56:31 ipSisällä minulla on vanha kylmiö jonka olen muuttanut sisäkasvariksi:

Miksi, oi miksi en hoksannut tuota tehdä itse? Putkiremontin yhteydessä revin alumiinipaneelit seinältä ja tarkoitus on muuttaa koko koppi pelkäksi varastoksi, mut sehän olis hyvin palvellut kasvihuoneena... Onneksi paneelit on tallessa, ehkä niitä vois virittää johonkin muuallekin.
2
Chilifoorumilla ei ole kuvien lähetysmahdollisuutta suoraan foorumipalvelimelle, joten kyllä ne pitää ensin ladata muualle ja liittää tänne osoitteella.
3
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Hauskaa CHILIPÄIVÄÄ
huhtikuu 04, 2020, 22:17:17 ip
Lainaus käyttäjältä: Whili - huhtikuu 04, 2020, 14:29:57 ip
Lainaus käyttäjältä: Siika - helmikuu 27, 2020, 13:14:11 ipNo eiku muki nurin,onhan juhlapäivä siis 8)
Huomenna taas hyvä kuppinurin-päivä: Kieltolain päättymispäivä !!

Tänäänkin kivoja juhlapäivä-aiheit

No tänäänhän on em. päättymispäivän aatto, ja suomalaiset tapaavat juhlia nimenomaan aattona. Kippis!
4
Hiljalleen on saanut siirtää itäneitä turpeeseen. Tosin valtaosa lajikkeista vielä itämättä; yllä mainittujen lisäksi vain Starfish ja Bishop's Hat (Heinän sadon siemenistä) ovat liittyneet joukkoon. Taimia on kyllä jo parikymmentä, plus tomaatteja ja muita tusina. Päivällä niistä siirsin turpeeseen aika joukon ja samalla vaihdoin pikkutuikun tilalle viimeksi mainitun ESL:n. Vielä pitänee virittää tuolle ajastin, niin saavat joka päivä valoa eikä omalla vuorojen mukaan vaihtuvalla aikataululla.

5
Ei tämä mun päiväkirjailu oikein ota jäädäkseen. Pitää kai vaihtaa otsikoksi "idätyksiä eri vuosilta" tai jotain vastaavaa.

Viime vuodesta kootusti sanottakoon, että kasveja tuli ja sain pientä satoakin, mutta ei ne 11 litran ruukuissa taivasalla mitenkään valtavasti tuottaneet. Eniten sai jalapenoja NFT:ssä olleista kahdesta kasvista, jotka kyllä rehottivat. Kypsyminen vain jäi pahasti kesken valtaosalta sadosta, vaikka muutaman kypsän punaisen sainkin maistiaisiksi. Vihreitäkin viipaloin leivän päälle, tosin niistä verotti vielä jonkinlainen latvamätä tai pakkasen puremat, kun tuli kerättyä turhan myöhään pois.

Uudelle kympille lähdetään yhdellä ylivuotisella rocotolla (Guatemala Orange) ja reilulla 60 kylvetyllä siemenellä 16 siemenpussista. Lajikkeita tosin on vain 15 tai 14, koska Starfishiä on sekä oman kasvin siemenistä että muualta saaduista ja Black Scorpion Tonguesta on kahta eri versiota.

Ensimmäinen itänyt oli Hainan Yellow Lantern, ja nyt 10 päivän kohdalla on ilmestynyt itu yhteen Surquilloon ja muutamaan Rojo Ollantaytamboon. HYL pääsi jo aiemmin turpeeseen ja rocotot odottavat nyt turpeen kostumista ennen siirtoa. Pieni lisävalokin on jo käytössä tuolle ylivuotiselle rocotolle, ja kasvimäärän paisuessa otetaan taas 125 W ESL esiin.
6
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - maaliskuu 17, 2020, 09:05:58 apValtioneuvoston eilinen toimenpideluettelo, kohta 10:

"10. Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet),"

No kai siinä kissan ulkoilutus sallitaan, kunhan ei jää juttelemaan naapurien kanssa.

Tuosta karanteenista ainakin YLEn radiossa viime viikolla sanottiin, että kotona saa olla normaalisti ja pihalla, ja vaikka liikkua muuallakin kunhan pitää pari metriä etäisyyttä muihin. Kyllä siinä kissaa saa käyttää ulkona, samoin kuin koiriakin.
7
Lainaus käyttäjältä: tuohinen - maaliskuu 11, 2020, 09:26:18 apOsaisitteko selventää:

Hankin juuri Milwaukee CD611-CE-mittarin. Sain vesiviljelyliuoksesta CE-arvon 19. Laitteen ohjeiden mukaan luku pitää kertoa sadalla, jolloin saadaan "mg/l" tai "uS/cm" -arvo.

Tälläkin palstalla olevan Puutarhan lannoite -ohjeessa opastetaan, että taimien ensimmäisen kuukauden aikana vesiviljelyssä EC-arvon tulisi olla noin 0,6 mS.

Miten saamani arvo "19" (tai 100 x 19 = 1900) suhteutuu tähän ohjearvoon? Olisiko se 1,9?

Perus yksikkömuunnos tosiaan.

mS = millisiemens
µS = mikrosiemens
1 mS = 1000 µS

1900 µS = 1,9 mS
8
Google käyttää ahkerasti uutta tiedostomuotoa kuville (webp), jota myös Chrome tietysti tukee. Se on Googlen kehittämä ja verkkokäytössä ilmeisesti teknisesti parempi kuin muut (jpg, png, gif jne), mutta muiden selaimien kehittäjät vieroksuvat Googlea sen verran, että ovat (ainakin osa) kieltäytyneet luomasta tukea tuolle tiedostomuodolle omissa selaimissaan. Ainakin Firefoxista tuki puuttuu tuon takia. Opera ja Vivaldi ehkä tukevat tuota, kun pohjautuvat Chromeen. Edgestä en tiedä. Tuo on ainakin joissakin tapauksissa aiheuttanut kuvien näkymistä osalle ja näkymättömyyttä toisille.

Todennäköisemmin monesti kuitenkin on kyse tuosta suorien linkkien estämisestä.
9
Lainaus käyttäjältä: PP - helmikuu 27, 2020, 22:27:54 ipHallituksen kokoonpano on tuolla.
http://www.chiliyhdistys.fi/fi/chiliyhdistys/

Nytpä näyttää olevan. Kyllä tuonkin sivun selasin kun tätä tutkin, mutta en silloin nähnyt nimilistaa.
10
Ja Chilivaarin kuvista kumpikaan ei näy täällä. Eikä kyllä Mazilinkaan.
11
Toisaalla kun keskusteltiin chilijutuista somessa, tuli mieleen alla oleva:

Lainaus käyttäjältä: PP - helmikuu 22, 2020, 00:03:57 apChilifoorumi.fi -ryhmää tosiaan ylläpitää pitkän linjan chiliaktiivit. Osa on nykyisin yhdistyksen hallituksessa, osa ei.

En löytänyt verkosta mistään ilmeisestä paikasta hallituksen kokoonpanoa sitä hakiessani. Tarkistin yhdistyksen sivun, selailin noita facesivuja/ryhmiä ja tätä yhdistyksen osastoa foorumilla, jossa viimeksi on julkaistu parin vuoden takaiset valinnat. Ei muuten ole lehdessäkään ollut kokoonpanoa viime vuonna (parina edellisenä kyllä), eikä vuosikokouksen pöytäkirjaa tai muuta tietoa siitä ole tullut sähköpostiin tai muihin medioihin kutsun jälkeen (sekin ollut aiemmin ainakin lehdessä).

Onkohan tarkoituksellista vai jäänyt vain huomioimatta? Musta olisi kiva tietää keitä siellä häärää ja mitä kokouksessa on päätetty, vaikka on tuottanut vaikeuksia järjestää itsensä paikalle. Vuoden 2020 lehteen nämä toki ehtivät vielä, jos on halua laittaa. ;)

Pöytäkirjan toki pystyisi varmaan jakamaan sähköpostilla jäsenistölle jossakin vaiheessa kokouksen jälkeen, siitähän ne tiedot saisi helposti poimittua. Toisessa yhdistyksessä, jonka hallituksessa hääräilen, ne lähetetäänkin (plus pieniä "tiedotteita" hallituksen kokousten jälkeen isommista päätöksistä/ajankohtaisista asioista/tulevista tapahtumista).
12
Tervetuloa palstalle!

Onko sulla tarkempia lajikkeita tiedossa siemenille, vaiko vain nuo lajit? Oletan, että eivät ole kaikki chinenset samaa lajiketta, vaikka miksipä ei jos tykkää yhdestä enempi. :D
13
Lainaus käyttäjältä: sorrii - helmikuu 22, 2020, 13:11:11 ipEn muuten millään ilveellä ymmärrä miksi ysäri-musaa soitetaan jatkuvasti radiossa ja pidetään ysäribileitä ja -risteilyjäkin. 90-luvun parasta musiikkia (Suomessa) esitti -vittu- Laura Voutilainen ..  ???  ???  ???

Kai (me) 90-luvulla lapsuutta/nuoruutta viettäneet ollaan siinä pisteessä, että meidän sana (ja raha, jota ehkä jo alkaa olla käyttöönkin asti) merkitsee, ja sitähän kuunnellaan mihin pienestä asti on kasvatettu. Ja se, mitä kuunnellaan, tuo kuulijoita mainoksille jne... Siksi YLE Radio Suomi. :thumbup:

Eipä suomalainen musiikki mitenkään valta-asemassa noilla ysärikanavilla/-ohjelmilla ole, oli Voutilainen sun mielestä oikeasti parasta silloista tai ei. (Ei ihan auennut mitä kritisoit, mutta samapa se.)
14
Jäkätijäkäti / Vs: Voiko **tutukseen kuolla?
helmikuu 21, 2020, 18:34:08 ip
Lainaus käyttäjältä: Siika - helmikuu 21, 2020, 15:10:47 ipno ei ole helppoa,tulkaa tänne lapioimaan tuota valkoista tavaraa,sitä on joka helevetin paikassa ja paljon,ei kohta ovesta ulos pääse >:(

Laitapa pari kuormaa tähän suuntaan (tai rullaa palloksi ja tönäise, kai se alamäkeen sieltä kieris...)
15
Jäkätijäkäti / Vs: Voiko **tutukseen kuolla?
helmikuu 20, 2020, 20:19:06 ip
Lainaus käyttäjältä: ChIlIDoG - heinäkuu 05, 2017, 21:17:00 ipSuomen kesä 6.5C lämmintä ja mennään jo heinäkuussa >:(  Kasvihuoneessakin pitää olla patteri päällä  :thumbdown:

Hiihtolomakausi ja sama meno kuin heinäkuussa pari vuotta sitten. Joopa joo. Hiidäpä tässä.
16
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 20, 2020, 15:08:31 ipMutta miksi niitä on niin paljon? Samannimisiäkin vielä.
Ja miksi ne ovat suljettuja?

Paljon kai siksi, että ihmiset eivät jaksa/osaa etsiä, vaan kun idea pärähtää päähän niin ruvetaan heti toteuttamaan. Ja "kun tollakin on niin määkin haluan". Suljettuja ehkä siksi, että pitää liittyä voidakseen osallistua (ts. yritetään kalastella jäseniä kun ei näytetä sisältöä ei-jäsenille).

Saattaa toki olla muitakin syitä, yllä olevat ehkä lievästi puolueellisia. Onhan noissa "modernimmissa" medioissa helpompi jakaa kuvia sun muuta sisältöä kuin perinteisellä foorumilla, vaikka sisällön löydettävyys ja käytettävyys tuntuvat kärsivän rajusti. Oliskohan olemassa joku välimalli, jossa nykysomen helpon kuvien/videoiden/tiesminkä jakamisen saisi yhdistettyä foorumityyliseen rakenteeseen, jossa asiat pysyisivät paikoillaan eikä vaihtelisi päivästä/käyttäjästä/kuun asennosta riippuen...?
17
Lainaus käyttäjältä: tjk-666 - helmikuu 18, 2020, 20:54:08 ipJos muihin vieressä kasvaviin vertaa niin lähimmäksi ulkonäön perusteella osuu Aji Cristal tai Aji Amarillo (tosin tuo Amarillo on jo huomattavasti korkeampi).

Molemmat noista ovat tosin aika selvästi pitkulaisempia ja tasapaksumpia pötkylöitä. Kuvassa on tosiaan Nagan muotoa, leveä tyvi ja jyrkästi suippeneva kärki. Kasvutapa kyllä selvästi baccamaisempi, ja onhan noita teräväkärkisiä vähän joka lajissa.
18
Laitapa vaikka yksityisviestillä jotain niistä linkeistä niin katsotaan. Kyllä facessa chiliryhmiä on jos jonkinlaisia, tiedä sitten millä perusteella sua lähentelee ja mistä saanut vielä sähköpostiosoitteenkin.

Edit: Tai no, laitetaan tähän suoraan joku linkki... Alla oleva on Chilifoorumi.fi-niminen ryhmä, jonka ylläpito on yhdistyksen hallituksesta tuttua "vakiokalustoa". Oliko peräti yhdistyksen (puoli?)virallinen ryhmä? Jos en väärin tulkitse, niin kyseinen ryhmä ylläpitää Chiliyhdistyksen sivua facessa.
https://www.facebook.com/groups/217179722625/

Muita alueellisia sekä kasvatukseen tai omien tuotteiden markkinointiin sun muuhun liittyviä ryhmiä on varmaan tusina. Jos jotain linkkejä laitat privaan niin pitäisi riittää tuon yllä olevan linkin tapaan tuon ekan numerosarjan loppuun asti, loppuosa linkistä on yleensä "turha" (esim. sisältää facelle tietoja siitä mistä ja mikä linkki on klikattu, linkki toimii ilmankin).
19
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 18, 2020, 14:27:51 ipPimiento vai Pimientos de Padrón?

Ei kai sillä mitään väliä ole, samaa chiliä sillä tarkoitetaan.
Espanjankielisen Wikipedian mukaan lajikkeen nimi kirjoitetaan Pimiento, mutta jos kuvassa on useampia chilejä, kuvatekstissä lukee pimientos. Se siis lienee yksinkertaisesti monikkomuoto? Varsinainen alkuperä on Galiciassa ja siellä se kirjoitetaan Pemento.

Minulle siemenet tulivat vuosia sitten Semillas La Palmasta ja siellä nimi oli yksikkömuodossa. Luulisi heidän tietävän. Minulle käyvät molemmat, mutta ilman loppuässää olen sitä tottunut käyttämään.

Aika yleisesti latinalaisissa kielissä taitaa tuo loppu-s tarkoittaa monikkoa. Käytössä ero todennäköisesti tulee siitä tarkoitetaanko kuvassa lajiketta/yksittäistä kasvia (vrt. habanero, kuva kasvista jossa ehkä podeja) vai yksittäistä hedelmää (habaneroja, kuvassa useita podeja kasvissa tai kerättynä). Lajikkeen nimenä luulisi siis olevan yksikkömuodossa ilman s-kirjainta.
20
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: ALi 2020
tammikuu 14, 2020, 18:11:19 ip
Lainaus käyttäjältä: ALi - tammikuu 14, 2020, 18:04:05 ipLähtee järki näiden kuvien (ja G:n) kanssa.

Ainakin aloitusviestin kuva nyt näkyy, joten kyllä se siitä. Pidätkös tuossa minikasvarissa kantta päällä, vai ovatko noin avoimesti kuin kuvassa? Onko sulla ollut noiden turvenappien kanssa mitään ongelmia vai onko sujunut homeetta ja muutenkin hyvin? Mulla on vähän vaihtelevia kokemuksia niistä, yleensä lähinnä homeongelmaa. Pidän minikasvaria suljettuna ja käyn kerran-pari päivässä kurkistelemassa jolloin ilma vaihtuu, liekö se siitä kiinni. En tosin pidä pohjalla ylimääräistä vettä, vaan laitan vain sen verran kuin kastellessa napit imevät itseensä.