toukokuu 18, 2024, 14:28:31 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - raibert65

1
Lainaus käyttäjältä: -mtk- - kesäkuu 08, 2011, 14:41:48 ip
En havainnut, että tätä olisi vielä täällä mainittu, eli Savusampo on saanut (ainakin jonkinlaisen) haastajan:

http://www.savustintukku.fi/Kylmasavu.html

Sinänsä tosi yksinkertainen keksintö, hyvänä puolena mainittakoon kymmenen tunnin savustusaika ilman mitään toimenpiteitä - mikäli ilmoitettu aika pitää edes suurinpiirtein paikkansa. Lyhyesti sanottuna (niille jotka eivät linkkiä jaksa avata) tuohan on metallista rustattu spiraalinmuotoinen kehikko, joka täytetään purulla, sytytetään kynttilällä ja sen pitäisi hitaasti edeten kyteä jopa kymmenen tuntia.
Värkki vaatii tosin spesiaalipurua (hienoa, melkein pölyä) ja on melkoisen kalliin oloinen (49,90€ Puuilo/Vantaa) - oletetut materiaali-/valmistuskustannukset huomioon ottaen. Tosin, saman hintainenhan se Savusampokin on, mutta jotenkin kaikkine muuntajineen siinä tuntee saavansa enemmän  ;D

Tuo ainakin eliminoi sähkön- ja kiekonvaihtotarpeen savustuksessa, tiedä sitten kuinka pomminvarma laitos tuo on.

Kokemuksia kenelläkään?




Mä hommasin tämmösen viime kesänä, jolloin savustin jalluja, poroa ja hirveä. Käytän laitetta kahden kympin pallogrillissä, joka on pyhitetty savustukselle.

Yksi "lataus" tuottaa savua 10-14 tuntia, vähän ilman lämpötilasta ja muista sääoloista riippuen. Jallut oli noin 12 tuntia savussa, jonka jälkeen paloittelin ne pieniksi palasiksi ja laitoin ne kuivuriin. Hyvät tuli! Panin ne parin riisinjyvän kanssa lasipurkkiin, ja olen heitellyt niitä semmoisenaan patoihin, ym. savuchilin makua antamaan.

Lihat oli suolauksen jälkeen noin 20 tuntia savussa. Kannattaa savustella semmoisia max. nyrkinkokoisia biittejä. Pakastin ne ja olen vuollut niistä siivuja karjalanpaistiin ynnä muihin sellaisiin.

Nyt on kourallinen serranoja ja jalluja savussa. Tällä kertaa savustan niitä 2 "latausta" ja sitten kuivuriin. Kun ne on kuivia, säilön ne lasipurkkeihin tai  minigrippeihin ja surautan kahvimyllyllä jauheeksi tarpeen mukaan.

Mielestäni vaivaton ja muutenkin loistava härveli pienimuotoiseen kylmäsavustukseen.