tammikuu 20, 2025, 04:57:20 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Miksaa

1
Kodin mausteinen kokkaus / Naudanlihakääryleet vol.2
syyskuu 01, 2011, 16:35:19 ip
Täytettyjä nautarullia, olutkastiketta, balsamicossa karamellisoitua sipulia ja valkosipulikermaperunoita.

800g naudan sisäpaistia
1 pkt pekonia
aurajuustoa
2 ploa Velkopovicky Kozel Dark- olutta
2-3dl lihalientä

Pestoon:
iso puntti basilikaa
kourallinen pinjansiemeniä (paahdettuna)
1-1½ dl parmesaania
2 kynttä valkosibaletta
oliiviöljyä
suolaa

Lisukkeeksi:
Valkosipulikermaperunoita
Balsamicossa ja hunajassa glaseerattua sipulia

Ensin tehtiin pesto ja nuijittiin Naudan sisäpaistin siivut.
Päälle pekonia, pestoa ja aurajuustoa




Ensin rulliin väri ja sit pannulle pääsi sipuli ja pekonisilppu hautumaan


Joukkoon pullot Velkoa ja lihaliemi, suurustus ja rullat reilu 1½ tunniksi porisemaan kasariin


Valkosipulikermapottuja kylkeen


Ja eikun ääntä kohti. Oli loistavaa settiä!



Ei ollut esteettisyydellään ruokapornoa, vaan rehellistä äijäruokaa...
Chiliä tässä ei ollut, kun oli muitakin syöjiä, mutta sitä saa laittaa oman maun mukaan.  ;)
2
Kodin mausteinen kokkaus / Homemade Beef Jerky
huhtikuu 07, 2011, 13:32:10 ip
Oli naudan sisäpaistia kaapissa, niin pitihän siitä kokeilla tehdä jerkyä.

400g naudan sisäpaistia
1 sipuli
1 rkl savunagajauhetta
1 rkl paprikajauhetta
1 tl Dijon-sinappia
1 tl korianteria
1 tl valkopippuria
1 tl rakuunaa
3 rkl balsamicoa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
(2rkl tomaattipyrettä)
Valkosipulia oman maun mukaan


Huuhtele ja kuivaa kaupan läski. Siivuta ja viipaloi pituus-syiden mukaan 3-5mm suikaleiksi. Silppua sipuli hienoksi.


Heitä pussiin ja mausteet perään. Pyörittele käsissä hetki ja laita jääkaappiin min. 12h, mielellään 24h.


Sit uuniin, varrastikkuihin pujotettuina. Lämpöä max 60 astetta, mielellään 50c.


Kiertoilmauunissa ottaa sen 8h, tavallisessa pari tuntia pidempään, puulasta pitäen luukun raollaan, että ilma kiertää.
Kypsä jerky taipuu just ja just, mutta ei katkea kokonaan. Taitoskohtaan syntyy murtumia. Silloin on valmista.




Säilytä jerkyä viileässä kaapissa, ilmatiiviissä rasiassa.

Hyvää oli ja sopivan tulistakin. Osui maustaminen kyllä nappiin, ainakin mun makuun... :)
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Miksan 4. kausi 2011
tammikuu 24, 2011, 06:02:22 ap
Laitetaas nyt itsekin päiväkirjan tynkää, vaikka koskaan en ole jaksanut moista pitää. No, kerta se on ensimmäinenkin.

Kausi tulee olemaan chinense-painotteinen ja kauden päämääränä chilien maitohappokäyttäminen eli fermentointi, soosien pohjiksi.
Paljon olen sitä opiskellut ja innolla odotan projektin alkua. Tavoitteena siis tehdä loistavia sooseja ja pyreitä, minimaalisella etikan määrällä :)

Itämään laitettu tällä päivämäärällä seuraavanlainen setti:

CHINENSE
Habanero Brown Large 6
Harold St Barts 6
Naga Morich 6
Fatalii Yellow 6
Limo 6
Congo 6
Caronong 5
Camerun 6
Trinidad Scorpion Morouga Blend 5

BACCATUM
Champion 6

ANNUUM
Jalapeño DHR 7400 6

PUBESCENS
Peruvian Rocoto Red 3

Näillä mennään alkuun. Muutamia taimia tulee vielä myöhemmin, mutta palataan niihin kauden edetessä.
4
Löysin tällaisen oppaan, joten postasin sen tänne ohjeeksi. Lähde mainittu postin lopussa...

Ravinteet, niiden tarve ja puutos sekä liian suurista ravinnemääristä johtuvat myrkytysoireet.


Typpi (N)

Typpeä kasvit tarvitsevat eniten kasvu- eli vegetatiivisen vaiheen aikana.
Nuori kasvusto kuluttaa runsaasti typpeä valkuaisaineden muodostamiseen.
Isolehtiset kasvit tarvitsevat typpeä keskimääräistä enemmän.
Typen kulutus seuraa tarkoin valoisuutta. Suurin osa typestä on kasvin valkuaisaineissa.
Kasvi ottaa sen nitraatti-(NO3-) tai ammonium-(NH4+)ioneina.
Nitraattityppi on nopeavaikutteinen. Se liikkuu helposti maassa, mutta myös huuhtoutuu helposti.
Typpi vaikuttaa sadon määrään. Ammoniumtyppi on hidasvaikutteinen.
Ilmavassa ja hyvin kalkitussa turpeessa ammoniumtyppi muuttuu nitraatti-muotoon.
Ammoniumtyppi tekee maan happamaksi.

Typpeä liian vähän:

-Lehdet jäävät pieniksi
-Lähtien väri on vaaleanvihreä
-Kasvu on jäykkää ja puutunutta
-Sato jää vähäiseksi
-Kukat ja hedelmät kehittyvät hitaasti

Typpeä liikaa:

-Kasvu on rehevää
-Lehdet ovat suuria ja tummanvihreitä
-Kasvin siirtyminen suvulliseen vaiheeseen myöhästyy
-Kaliumin ja Boorin saanti heikkenee


Kalium (K)

Kasvit tarvitsevat kaliumia lähes yhtä paljon kuin typpeä.
Kalium vaikuttaa päinvastoin kuin typpi. Se toimii katalyyttina ja ohjaa yhteytyksessä muodostuneen
sokerin varastoitumista mm. siemeniin ja kukkiin.
Kasvualustan runsas kalium-pitoisuus edistää kasvin hyötymistä vähästäkin valosta.
Kalium väkevöittää solunestettä, aiheuttaen siten osmoottisen imun ja parantaa nestejännitystä ja koko
kasvin vesitaloutta. Vesitaloutta parantaa sekin, että kalium vahvistaa lehden pintasolukkoa ja vähentää
siten haihtumista päällysketon kautta. Kalium huuhtoutuu melko helposti, ei kuitenkaan yhtä helposti kuin nitraattityppi.

Kaliumia liian vähän:

-Lehdet ovat likaisenvihreitä
-Lehden reuna ruskettuu
-Hedelmien laatu heikkenee
-Kukat jäävät pieniksi ja nuutuvat helposti

Kaliumia liikaa:

-Lehden reunan soluneste väkevöityy ja aiheuttaa ruskean polttovioittuman
-Kalsiumin-, magnesiumin- ja boorin saanti vaikeutuu
-Johtoluku (EC) nousee haitallisen korkeaksi


Fosfori (P)

Kasvi sisältää fosforia vain kymmenesosan typpimäärästä. Kaliumin tavoin fosfori vahvistaa ja tukevoittaa
kasvua. Kasvi tarvitsee fosforia taimivaiheessa juurten muodostamiseen ja siirtyessään generatiiviseen vaiheeseen.
Siemenet sisältävätkin runsaasti fosforia. Kasvualustassa fosfori muuttuu negatiivisiksi an-ioneiksi, joille on tunnusomaista, että niiden saanti
vaikeutuu kylmästä kasvualustasta. Sen vuoksi kasvualustan lämpötila tulisi olla vähintään 20 C, monille
kasveille on edullista jopa 28 C:n lämpötila. Fosfori on usein myös vaikealiukoisessa muodossa ja liikkuu huonosti kasvualustassa.
Fosforin liian runsasta peruslannoitusta voisi vähentää ja antaa fosforia helppoliukoisena hoitolannoituksen yhteydessä.

Fosforia liian vähän:

-Juurten kasvu on heikkoa
-sadon laatu ja maku heikkenevät
-Puutosoireet ovat voimakkaimpia kylmässä kasvualustassa

Fosforia liikaa:

-Fosforin vaikealiukoisuuden vuoksi myrkytysvaara on hyvin pieni


Kalsium (Ca)

Kalsium vahvistaa soluseiniä ja tekee siten kasvin vastustuskykyiseksi tuholaisia ja myrkyllisiä aineita vastaan.
Kalsium on tarpeen myös juurten kehitykselle ja toiminnalle.
Liian suuret ravinteiden kuten magnesiumin, kaliumin ja natriumin määrät eivät myöskään vahingoita kasvia
kalsiumin suojavaikutuksen vuoksi. Kalsium vaikuttaa välillisesti maan happamuuteen ja siten eri aineiden liukoisuuteen.
Kalsium toimii sekä katalyyttinä että rakennusaineena.
Kalsium kulkeutuminen hedelmiin tai kukkiin saakka vaikeutuu ilman suhteellisen kosteuden lisääntyessä.
Kalsium huuhtoutuu helposti veden mukana, joten sitä ei ole syytä antaa kerralla liian paljoa.
Kalsiumin saannin voi estää hapan kasvualusta tai kasvualustan liian runsas magnesium- tai kalium-pitoisuus tai haihtumisimun puute.

Kalsiumia liian vähän:

-Vanhat lehdet varisevat, nuoret kuivuvat kärjistään ja reunoistaan
-Juuriston kunto heikkenee ja juuret ruskettuvat

Kalsiumia liikaa:

-Vaikka kasvualustassa olisikin runsaasti kalsiumia, kasvi ei normaalisti ota sitä liikaa
-Liika kalsium muuttaa kasvualustan haitallisen emäksiseksi
-Mangaanin, raudan, kuparin ja boorin saanti heikkenee


Magnesium (Mg)

Magnesiumia on lehtivihreässä sekä yhteyttämistä edistävissä entsyymeissä.
Sitä on myös useissa valkuaisaineissa. Magnesium katalysoi hiilihydraattien valkuaisaineden muodostamista
ja vaikuttaa solujen jakaantumiseen. Magnesiumin vaikutuksesta fosfori ja boori tulevat tehokkaasti
kasvin käyttöön. Magnesium on kasveille sekä katalyytti että rakennusaine.

Magnesiumia liian vähän:

-Puutos näkyy ensin alalehdissä
-Lehtivihreä häviää lehtisuonien välistä joihin muodostuu keltaisia laikkuja
-Lehtien reunat käpertyvät ylöspäin
-Kukinta myöhästyy ja kukkien väri on haalea
-Märkä, kuiva ja hapan maaperä edistää puutosoireita
-Runsas kali- ja kalsiumpitoisuus edistävät puutosoireita

Magnesiumia liikaa:

-Liika Mg-pitoisuus on harvinaista
-Liian suuret magnesiumin määrät aiheuttavat kalsiumin ja fosforin puutetta


Rikki (S)

Kasvin valkuaisaineissa on typen lisäksi rikkiä.
Lisättäessä typpilannoitusta myös rikin tarve kasvaa.
Rikkiä on lisäaineena useissa lannotteissa, joten erityistä rikki-lannoitusta ei tarvita.
HSO4- ja SO4-anionit huuhtoutuvat helposti, eivät kuitenkaan yhtä paljon kuin nitraattit (NO3-).
Rikki on katalyytti sekä rakennusaine

Rikkiä liian vähän:

-Nuoret lehdet muuttuvat vaalean vihreiksi, sitten kellastuvat tai punertuvat

Rikkiä liikaa:

-Johtoluku (EC) nousee ja vaikeuttaa vedensaantia


Rauta (Fe)

Rauta toimii katalyyttinä lehtivihreän muodostumisessa.
Se aktivoi myös useita kasvin entsyymejä.

Rautaa liian vähän:

-Puutos näkyy nuorissa lehdissä: lehti kellastuu suonien välistä, mutta itse suonet pysyvät vihreinä
-Kasvualusta runsas fosfori-pitoisuus vaikeuttaa raudansaantia

Rautaa liikaa:

-Liika rautapitoisuus on harvinaista


Mangaani (Mn)

Mangaani on tarpeen entsyymien toiminnalle ja lehtivihreän muodostumiselle.
Sokerin ja hiilihydraattien muodostuminen lisääntyvät mangaanin ansiosta.

Mangaania liian vähän:

-Puutosoireet muistuttavat raudan puutosoireita, mutta esiintyvät lievempinä
-Lehtisuonien väliin ilmestyy keltaisia laikkuja, mutta lehdet eivät kellastu kokonaan kuten raudan puutteessa
-Kasvualustan emäksisyys lisää puutosalttiutta

Mangaania liikaa:

-Mangaania on harvoin liikaa


Sinkki (Zn)

Sinkki katalysoi valkuaisaineiden ja hiilihydraattien muodostumista ja edistää kasvuhormonien toimintaa.
Sinkkiä on myös hengitystä edistävissä entsyymeissä. Valon lisääntyessä sinkin tarve kasvaa suuresti.

Sinkkiä liian vähän:

-Lehdet jäävät pieniksi
-Lehtien kärjet kuolevat
-Kasvi saa ruskeansävyisen yleisvärin
-Versot ovat kääpiökasvuisia

Sinkkiä liikaa:

-Liikamäärä aiheuttaa lehtien laikkuisuutta


Boori (B)

Boori toimii katalyyttinä hiilihydraattien ja valkuaisaineiden muodostumisessa.
Se parantaa veden- ja ravinteidensaantia ja säätelee kasvupisteessä solujen jakautumista.
Myös siementen kehittyminen vaatii booria.
Koska boori on anionimuodossa (H2BO3), se huuhtoutuu helposti.
Boori on välttämätöntä kukkien normaalille kehitykselle.

Booria liian vähän:

-Kasvupisteet eivät kehity
-Nuoret lehdet ovat kurttuisia ja surkastuvat
-Siitepölyä on niukasti
-Juurten kehitys ja uusiutuminen on heikkoa
-Juuret ruskettuvat
-Ravinteiden ja sokerin kulkeutuminen heikkenee
-Runsas typpi ja kalium edistävät boorin puutosta
-Liian kuiva tai märkä kasvualusta edistää puutosta
-Liian hapan tai emäksinen kasvualusta edistää puutosta

Booria liikaa:

-Kasvit ovat erityisen herkkiä liialle boorille
-Lehtien reunat vetäytyvät kurttuun
-Lehdet muuttuvat laikkuisiksi
-Liika boori tuhoaa helposti kasvin_!


Kupari (Cu)

Hengitysentsyymit sisältävät kuparia. Kupari katalysoi hiilihydraattien ja valkuaisaineiden muodostumista.
Kasvit tarvitsevat kuparia lehtivihreän muodostamiseen ja siementen kehitykseen.
Orgaaniset kasvualustat, kuten turve ja kuorihumus, sitovat kuparia.

Kuparia liian vähän:

-Nuoret lehdet kuihtuvat
-Lehtien ja nuppujen kärjet ja reunat kuivuvat
-Kasvi sisältää vähän valkuaista
-Kasvupisteitä kuolee
-Kuiva kasvualusta ja juurikarvojen löyhä kosketus kasvualustaan edistävät puutosta

Kuparia liikaa:

-Liikamäärät ovat harvinaisia, koska turve sitoo runsaasti kuparia


Pii (Si)

Pii vahvistaa kasvin solukkoa. sitä on sitoutunut eniten päällimmäisen solukerroksen seinämiin.
Vahva solukko pystyy torjumaan sienitauteja tavallista tehokkaammin.
Myös tuhohyönteisten on todettu karttavan piillä lannoitettuja kasveja.
Kasvi ottaa piita oletettavasti piihappona (H4Si02).
Savimineraaleissa on runsaasti piitä, mutta tälläisiä savea sisältäviä kasvualustoja käytetään hyvin
vähän, lähinnä vain vihersisustusten kestomultana.
Myös magnesiumpitoinen kalkkikivijauhe sisältää runsaasti piitä.
Kivivillassa on runsaasti piioksidia (SiO2). Sitä vapautuu kuitenkin kasvien käyttöön
korkeintaan viljelykauden loppupuolella. Kasteluvesi sisältää luonnostaan piitä 1-10mg / L.


Kloori (CI)

Kloori säätelee solujen osmoottista painetta. Pieniä määriä klooria tarvitaan myös fotosynteesissä.
Vaikka ravinteet eivät yleensä korvaa toisiaan, pystyy kalium kuitenkin osaksi korvaamaan klooria.
Lasinalaiskasvien kloorin tarve on hyvin vähäinen, mutta jo pienetkin kloori-määrät aiheuttavat
myrkytyksiä. Valmistusprosessissa lannoitteisiin joutuu pieniä määriä klooria.
Kasvit saavat klooria myös kasteluveden mukana, sillä sitä on imeytynyt pohjavesiin maanteiden suolauksen
takia jopa hälyttävän paljon.
Siksi kloori-lannoitusta ei tarvita; päinvastoin on varottava, että kasvit eivät saisi klooria.


Puutos- ja myrkytysoireiden tulkitseminen

Lehtien värien vaalenemista tai värilaikkujen muodustumista sanotaan viherkadoksi eli kloroosiksi.
Siihen voi olla syynä liian runsas lannoitus tai ravinteidenpuute.
Myös kylmä tai hapeton kasvualusta saavat aikaan juuriston toimintakyvyttömyyttä ja edelleen
ravinnepuutoksia, vaikka kasvualustassa olisikin runsaasti ravinteita.
Virustaudit aiheuttavat samankaltaisia oireita. Siksi on aina syytä ottaa selville kloroosin todellinen
aiheuttaja esim. maa- ja lehtianalyyseillä ja kasvualustan rakenteen tutkimuksilla.


Lähde: JP/Kasvihuonetuotannon yleiset edellytykset
5
Tee-se-itse / 12v tuulettimet hyötykäyttöön
marraskuu 19, 2009, 16:24:16 ip
Siivosin kaappeja ja eteen osui 5 rikkinäistä poweria. Päätin ottaa tuulettimet uusiokäyttöön.



Kirppikseltä löytyi adapteri 12V/1A 2 eurolla.
Kuvassa on kolme 0.19A tuuletinta rinnan ja laitan vielä pari lisää.

Hönkii ihan kivasti ja tuolla pärjää kevääseen asti helposti.
6
Muut harrastukset ja elämä / Oodi chilille
lokakuu 29, 2009, 02:29:50 ap
Eli, chiliaiheinen runo. Tätä se valvominen ja väsymys saa aikaan  ;D


Chili poem

Sleep tight, all night, turn of the HPS-light.
dreaming of nice things, a bowl of naga-wings.

Under full midnight moon, you will sence the heat
finding love of your life soon, chili that you have to beat.

Without bread, milk or something sour, agony pulls out tears on your face
burning, sweating, crying for anything to pour, it feels like a mace.

Seconds and minutes are slow, this pain is killing
trying to manage the flow, head in a sink and spilling.

The pain is gettin' lighter, feeling like a fighter.
Experience of a life, better than a wife.

what a sweet adrenaline rush, loved that like hell
just a little berry from bush, I'm in love I can tell.

-Miksa-
7
Kodin mausteinen kokkaus / Chili-jellyshotit
maaliskuu 27, 2009, 18:44:57 ip
Vapuksi(tai vaikka arkeen) jellyshotteja ameriikan malliin. Varoituksen sanana: Nousee päähän kuin metrin halko...  ;D

Chili-Jellyshotit


ver 1.0
Väkevä booli, oman maun mukaan
liivatelehtiä (about 1kpl/dl)
desi kuumaa vettä
Omavalintaista tuoretta chiliä, paloina sattumiksi

Liuota liivatteet desissä kuumaa vettä ja sekoita liuos booliin.
Annostele annosmukeihin tai tee isompi levy, josta sitten leikataan annoksia.

ver 2.0
Nagaviinaa (jauheesta/ tai paloista) <-- mielenkiintoinen ylläri. Mode iski jälleen  ;D Naga v i i n a a jopa
lantrinkia
liivatetta + vettä
chilipaloja mauksi ja koristeluun

Pakkaseen 1-2h / jääkaappiin 3-4h

Idea:
Laita hyytelö jäätelömuotteihin/paukkumukeihin
ja keskelle lemon drop pystyyn "tikuksi"
8
Kodin mausteinen kokkaus / Naudanlihakääryleet
maaliskuu 16, 2009, 18:26:51 ip
Resepti kokeilussa vkonloppuna ja herkkua oli. Päätin jakaa sen teidän kanssa.

Resepti neljälle:

8-12 n. 0,5 cm pihviä naudan sisäpaistista tai ulkofileestä
8-12 viipaletta amerikanpekonia
1 sipuli
1 tlk herkkusieniä
1 habanero ja 1 lemondrop
chilijauhetta
3 dl lihalientä
2 dl ruokakermaa
suolaa, pippuria
2 rkl tummaa maizenaa suurustukseen
voita ruskistukseen

tuoretta persiljaa koristeluun

Silppua sipuli ja sienet pieniksi ja freesaa hetki pannulla. Laita sivuun ja lisää joukkoon pilkottu tuore chili.
Nuiji pihvit oikein ohueksi. Mausta suolalla, pippurilla ja chilijauheella.
Päälle pekonisiivu ja pari rkl sipuli, sieni ja chilitäytettä.
Kierrä viipaleet rullalle ja kiinnitä liisoskohta hammastikulla.

Ruskista kääryleet voissa, syvällä pannulla/padassa. Kun ovat ruskistuneet, lisää lihaliemi(niin, että kaikki kääryleet peittyy) ja anna porista miedolla lämmöllä puoli tuntia. Lisää kerma ja suurusta kastike. (ruskean maizenan voi sekoittaa suoraan kastikkeeseen)

Mausta ja maista, anna kiehahtaa ja lisää persilja.

Lisukkeeksi pottumuusi tai uunijuureksia.


On maittavaa ja kelpaa niin arkeen kuin juhlaan... Tämä resepti käy myös hieman tottumattomallekin chilinsyöjälle, eli mausta tarpeen mukaan.
9
Nyt loputkin Vaasalaiset chilipäät miittiin lauantaina klo 12-06.
Luvassa on hyvää ruokaa ja paljon juomaa tietenkin.

Tuli pari peruuntumista ja tarvis muutaman(2-5) hyvän tyypin joukkoon!
Pertsa on tulossa, eli sille voi myös soitella tarkemmasta infosta.

Tarvittaessa löytyy ehkä jopa yösijakin. :shock:
Rohkeasti siis yhteyttä muhun tai Pertsaan!
10
Erikoisuudet / Nagalihapullat
marraskuu 04, 2008, 21:19:27 ip
Elikkäs tällaista pukkas tänään ruoaksi ja olipas maittavaa  :wink:

Lihapullamassa:

400g sikanautaa (jos käytät pelkkää nautaa/hirveä, niin lisää nestettä 0,5dl)
1 sibuli
2 kynttä valkosibulia
1 kananmuna
1dl korppujauhoja
2dl olutta (käy myös lihaliemi+kerma, tai kivennäisvesi)
1 rkl kutakin yrttiä (oregano, basilika ja persilja)
loraus soijakastiketta tai 1tl suolaa
Mustapippuria
1tl savunagajauhetta
1tl savurocotojauhetta
Lisäksi laita sekaan sattumiksi haluamaasi chiliä pilkottuna

Turvota korppujauhot oluessa 5min.
Lisää kaikki loput aineet sekaan ja sekoita huolellisesti kiinteäksi massaksi.
Paista pannulla pieni koepulla ja tarkista mausteet.
Tee pellille pallukoita kostutetuin käsin
Sitten uuniin 200 astetta ja 30min.


Lisukkeeksi vihreä pottumuusi:

Tee muusi omaan tapaan.
Lisää joukkoon pussillinen sulatettua pakastepinaattia.
Lisää joukkoon nopeasti pannulla freesattu, puolikas sipuli.
Sekoita kunnolla ja nauti.

Arviot:
Tulisuus: riittävä
Maku: erinomainen

Ainoa miinus:
Loppuu nopeasti kesken, eli tuplaa resepti samantien  :lol:  :lol:
11
Erikoisuudet / Miksan friteeraustaikina
syyskuu 02, 2008, 17:43:12 ip
2 dl olutta
2 dl vehnäjauhoja
1 kpl munanvalkuainen
suolaa
pippuria
(1-2 rkl parmesaania)
2-4 dl rypsiöljyä paistamiseen

Ohje on muunnelma tv-kokki Kylie Kwongin reseptistä. Parmesaani on oma lisäys.
Hyvä konsti herkutteluun ja kaapin tyhjennykseen erilaisista jämäruoista.

Sekoita ainekset yhteen hyvin ja vatkaa, kunnes taikina on tasainen. Lisää jauhoja tarvittaessa, kunnes koostumus muistuttaa pannukakkutaikinaa.

Kuumenna öljy wokkipannussa kuumaksi. Kokeile paahtoleipäkuutiolla sopiva lämpötila. Lämpötila on sopiva, kun leipäpala paistuu kullanruskeaksi 1 minuutissa. (itse käytän hellaa nro.5:lla)

Käytä friteerauksessa mielikuvitusta:
sipulirenkaat, jalapenot tai muut chilit, katkaravut, vihannessuikaleet, kana- ja lihasuikaleet, tomaattiviipaleet, vuohenjuusto/halloumi yms. yms.

Siivuta lopuksi raakoja perunoita viipalointikoneella ja friteeraa omat sipsit ilman frityyritaikinaa. Kuivaa ja mausta suolalla ja tillillä.

Valuta friteeratut jutskat kunnolla keittiöpyyhkeen/talouspaperin välissä.

*MUOKS* Muutettu mitat parempaan muotoon.  :wink: