toukokuu 22, 2024, 07:13:20 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tuoreimmat viestit

Sivuja1 2 3 ... 10
1
Lannoitteet chilinkasvatukseen / Vs: Lannotteiden hinta kasvuka...
Viimeisin viesti käyttäjältä pihlaja - toukokuu 21, 2024, 15:18:49 ip
Pienimuotoisesti harrastellessa kului viime kesänä noin 4-5 kuukaudessa muistaakseni kaksi purkkia Kekkilän tomaatti- ja chililannoitetta (200g kpl). Chilit kasvoivat mullassa, ja niitä oli alle kymmenen ja valtaosa baccatumeja.
2
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Tummia pisteitä lehden pinnall...
Viimeisin viesti käyttäjältä samsonwilliams - toukokuu 21, 2024, 11:09:37 ap
Moi!
Olin muutaman päivän pois kotoa ja jätin chilit altakasteluruukuissa länsi-ikkunalle. Nyt yhden apachen alimpien lehtien pinnalla on tummia pisteitä, jotka eivät irtoa hieromallakaan lehteä. Epäilin ensin ripsiäisiä, mutta irtoaisivatko niiden jätökset? Mikähän voisi olla vikana? Voiko johtua epätasaisesta kastelusta tai siitä, että en ole nyt sumutellut taimia suihkepullolla? Lehtien alapinnat ovat siistit ja muut chilit ovat kunnossa. Tuo vioittunut apache oli päässyt kuivahtamaan ja se on samalla altakastelumatolla oreganon kanssa, onko oregano huonoa seuraa chilille?
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Nörtin syys-talvi 2023 (ja...
Viimeisin viesti käyttäjältä nörtti - toukokuu 20, 2024, 22:36:53 ip
Tomaatit on ulkona. Kuusi kappaletta, muut heitin menemään. Ei vaan mahdu. Tulee mitä tulee.

Ulos meni rimpulaisimmat chilit samaten. Niistä annoin kattoremppapojille pari kassillista. Pääsen vähemmällä kun jäi enää12 kpl ulos ja 22 sisään :D

Äsken ruukutin sisällä asuvat. Saavat olla vielä jonkun aikaa.

Ulkona olevat ovat totutelleet aurinkoon tuplaharson alla ja ruukutan ne huomenna. Ne menee turpeeseen kaikki.

Nyt kun määrä väheni mukavasti niin taidan noi ulkoversiotkin jättää ruukkuihin enkä istuttaa suoraan maahan ollenkaan. On niin jumalattoman kuivaa että ruukun saa jotenkuten pidettyä märkänä, maata ei millään. Helpompi kanssa siirrellä niitä tarvittaessa.

Lajikemäärä on karsiutunut isolla luonnostaan. Vahvimmat ovat selviytyneet. On tuolla muutama uusikin seassa, mutta en uskalla edes toivoa että niistä syötävää tulisi.4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Pihlajan chilit parvekkeel...
Viimeisin viesti käyttäjältä pihlaja - toukokuu 20, 2024, 14:53:29 ip
16.5. aloitettiin chilien laidunkausi, kun aurinkoiset ja lämpimät kesäkelit yllättivät parvekeviljelijän. Reippaana etujoukkona parvekkeelle suuntasivat ensimmäisenä yksi Sugar Rush Red, yksi Hainan Yellow Lantern, kaksi Rocoto Oculto Clefiä sekä yksi turha Habanero Orange, jonka kohtalona oli joutua pieneen koristeruukkuun parvekepöydälle. Katsotaan, kuinka kauan se pysyy sopivan kokoisena (ellei nyt sitten kärvenny).

Aurinkoon totuttaminen jäi erittäin lyhyeksi, sillä etujoukko ehti ulkoilla vain muutamana päivänä ennen istutusta. Tässäkin ajassa onnistuin saamaan toiseen Rocotoon pientä polttovioitusta lehtiin, joten pienellä riskillä tässä nyt lähdetään liikkeelle. Ensimmäiset päivät oli kuitenkin tarkoitus suojata näitä aurinkoisimpana aikana harsolla, ja parvekekaiteen vieressä Rocotot saavat suoraa auringonpaistetta pääasiassa loppuiltapäivästä ja alkuillasta.

Ja näillä terveisillä taidettiinkin nyt saavuttaa nykyhetki tässä takautuvana alkaneessa päiväkirjassa.

Edit. Ja jos jotakuta kiinnostaa, niin chilien lisäksi parvekkeella kasvaa basilikaa, oreganoa, timjamia, lehtipersiljaa, rucolaa, rosmariinia, kiinansipulia (ruohosipuli), salviaa, tammenlehtisalaattia, jäävuorisalaattia, vuonankaalta sekä laventeli ja samettiruusuja. Nämä ajoittain todennäköisesti vilahtelevat parvekechileistä otetuissa kuvissa.
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Pihlajan chilit parvekkeel...
Viimeisin viesti käyttäjältä pihlaja - toukokuu 20, 2024, 14:51:05 ip
10.5. jatkui istutusprojekti, kun isompiin ruukkuihin muuttivat myös pari Habanero Orangea, Pink Habanerot ja vara-HYL. Yhden Habaneron sielunelämästä ei ole oikein ottanut selkoa, koska kaveri päätti haarautua kahtia heti sirkkalehtien jälkeen, mutta muutoin se vaikuttaa sen jälkeen kasvavan aika samankaltaisesti kuin vastaavat kollegansa. Olisi varmaan pitänyt latvoa sitä jossain kohtaa, jotta olisi saanut sen haarautumaan lisää, mutta en oikein ymmärrä chilin taimien latvomisesta mitään, niin on jäänyt tekemättä.

Habanero Orange


Sirkkalehtien jälkeen haarautunut Habanero Orange


Pink Habanerot


Vara-HYL


Aiemmin istutettu HYL:n juurrutettu oksa on osoittanut myös selkeitä eläväisyyden merkkejä (kuva 13.5.). Tämä oli lähinnä silmän iloksi pistetty multiin ilman suurempia visioita sadosta.

6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Pihlajan chilit parvekkeel...
Viimeisin viesti käyttäjältä pihlaja - toukokuu 20, 2024, 14:49:55 ip
Jatkoa ei seurannutkaan enää samana päivänä, mutta ei anneta sen häiritä. Lupaavimmat ja isoimpina kasvaneet chililapsoset pääsivät 5.5. isompiin ruukkuihin odottelemaan kesäkelejä. Vaihtoruljanssiin olivat osallisina 1 x HYL, 2 x Rocoto Oculto Clef, 3 x Sugar Rush Red sekä ainoana ensimmäisessä idätyssatsissa itänyt Campane.Tässä kohtaa loppui aika, jaksaminen ja motivaatio ruukkujenvaihtoon, joten osa jäi vielä odottelemaan parempia aikoja ja sitä, että allekirjoittanut keksii, mihin saa tungettua nämä kaikki siihen asti, että osan pystyy heivaamaan pihalle. Tämä taitaa olla myös se aika keväästä, kun sitä toteaa, että eiväthän nämä mahdu mihinkään.
7
Suomen Chiliyhdistys ry / Vs: Pirkanmaan aluejaosto
Viimeisin viesti käyttäjältä Tapsa - toukokuu 18, 2024, 07:19:21 ap
Taimirullakko saapui eilen Cittarin varastoon, taimet oikein hyvän kokoisia ja osin jo kukkiviakin  :)
https://drive.google.com/file/d/1aQJzObKtsiwDStWhks1GAqI7d_x9w-3y/view?usp=share_link
https://drive.google.com/file/d/1tsaaSHcW2d9IoqLvHp_Qv0bI6OKx09q0/view?usp=share_link
Myyntihinta on 9€/taimi tai 3kpl/24€
Paikkana taimien mynnille on siellä Linnainmaan Cittarissa "pullonpalautus-automaatin viereinen ulko-ovi".
8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Pihlajan chilit parvekkeel...
Viimeisin viesti käyttäjältä pihlaja - toukokuu 17, 2024, 12:23:08 ip
30.4.

Vasemmalla valon alla neljä Sugar Rush Rediä, vieressään pari Habanero Orangea. Kohotetussa laatikossa oikealla 2 kpl Pink Habanero, 3 kpl Hainan Yellow Lantern ja 1 kpl Habanero Orange.

Mustissa ruukuissa Campane ja kaksi Friar's Hatiä. Esikasvatussetissä kolme Rocoto Oculto Clefiä, Campane, Hainan Yellow Lantern ja Habanero Orange.(Jatkoa seuraa myöhemmin tänään.)
9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Pihlajan chilit parvekkeel...
Viimeisin viesti käyttäjältä pihlaja - toukokuu 17, 2024, 12:22:43 ip
10.4. istutin jälkimmäisen idätyserän pari Friar's Hatia ja yhden tässä erässä eloon heränneen Campanen suoraan vähän reippaampiin astioihin, kun haaveilin siitä, että jos näistä vielä kasveja tulee, niin voisi sitten suoraan näistä purkeista istuttaa parvekkeelle ilman välivaiheita.

Samalla multiin pääsi viimevuotisesta Hainan Yellow Lanternista leikattu oksa:


18.4.

10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Pihlajan chilit parvekkeel...
Viimeisin viesti käyttäjältä pihlaja - toukokuu 17, 2024, 12:22:22 ip
Tilanne 17.3.:

Sivuja1 2 3 ... 10