marraskuu 26, 2022, 14:35:54 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


rpa:n viljelyt

Aloittaja rpa, helmikuu 08, 2020, 14:25:11 ip

« edellinen - seuraava »

DiscoKai

Hienoja tuloksia ja kuvia.

Mielenkiintoa herättää oravan kiinnostus chileihin. Hämeessa oravat ovat "sivistyneitä" ja jättävät muiden chilit rauhaan. Sen sijaan metsämyyrät aiheuttavat harmia.
Kaksi vuotta sitten tuhosivat satoa reilut 1½ ämpärillistä. Viime vuonna vähemmän.

Kuluvan vuoden vitsaus on ollut tuhoutuvat taimet. Kuten aikaisemmin omassa päiväkirjassani kerroin, minulla oli kasvarikauden alussa 48 taimea. Tätä kirjoitettaessa jäljellä on vain 29 tainta. Varret poikki sentin verran juuresta eli epäilen jyrsijää.

Kasvarien perustus nyt verkotettu.

rpa

heinäkuu 02, 2022, 16:09:58 ip #41 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 02, 2022, 16:12:37 ip käyttäjältä rpa
El Oro de Equador, baccatum. Maistamani oli aika tyypillinen hedelmäinen tulinen baccatum.


Kokokuva Dwarf Chiltepin pehkosta. Maistoin yhden marjan, tulinen ja makuakin, sisällä 8 siementä. Myöhemmin rastaat tms. maistelivat pois enimmät punaiset. Marjoja oli muutama puolukan kokoisesta pikkuriikkiseen ja tup jäljelle jäänyt on pienemmästä päästä. Lisää vihreinä.


PI-260567, baccatum. Maistoin kolme marjaa, chiltepiniä vähän isompia, ohut-pehmeälihaisia ja jokaisessa kymmenkunta siementä . Tulinen baccatumin maku miedompi mutta samantyyppinen kuin Aji Benitolla.

rpa

heinäkuu 07, 2022, 16:19:34 ip #42 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 07, 2022, 16:26:57 ip käyttäjältä rpa
CAP 1145, chacoense. Ohut lyhyt tikku haarautuu roukkuvaksi pehkoksi ohuita oksia. Ensimmäinen kypsä marja täynnä pieniä siemeniä, nahkassa tulisuutta ja jonkinlaista makua. Nämä lienee parempia kuivattuna.


Bola, annuum. Marja suhteellisen ohutlihainen, ei tulinen eikä makea, paljon siemeniä. Näistä tehdään Espanjalaista Pimenton de la Vera paprikajauhetta. Bola ja Ñora (sekin kasvamassa, ei vielä kypsää) ovet vanhoja lajikkeita jotka saattavat risteytyä helpommin muiden chililajien siitepölyllä kuin pidemmälle jalostetut annuumit. Omat risteytysyritykseni eivät toistaiseksi ole tuottaneet marjoja.

rpa

CAP 1145 pehko kokokuva. Taimena enimmäkseen kömpi muiden taimien alla varjossa ja tiputteli lehtiä.


Cumari Pollux, praetermissum. Koko kasvi, kukka ja marja. Marja ehkä keskimääräistä pyöreämpi, sattui olemaan jo kypsä. Tämä minulla riittävän pitkän taimikasvatukesn jälkeen menestynyt useampana kesänä ulkona hyvin ja tekee reilusti marjoja joista rastaat tykkäävät. Olisi kuivattuna nami mauste jos enempi saisi kesvatettua ja kerättyä.miiksuli

Villit on aina kiehtovia. Västikään tuli uus tuttavuus vastaan ja on semmoinen lajike joka tekee tumman sinisiä marjoja. Oliko lajike C. regale. Tosi kiehtovan näköinen.

rpa

heinäkuu 23, 2022, 09:06:19 ap #45 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 23, 2022, 09:08:14 ap käyttäjältä rpa
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - heinäkuu 12, 2022, 11:41:44 apVillit on aina kiehtovia. Västikään tuli uus tuttavuus vastaan ja on semmoinen lajike joka tekee tumman sinisiä marjoja. Oliko lajike C. regale. Tosi kiehtovan näköinen.

Nojaa, kivojahan ne ovat, vielä kun jostakin saisi satoa edes ruokalusikallisen marjoja. Noissa uusissa ja harvinaisemmissa lajeissa on aitojen ja itävien siementen saatavuus ongelmana. Enkä mitään suurharvinaisuutta edes halua vaalia kun se kuitenkin hukkuu minulta jossain vaiheessa.

Keräsin tähän mennessä kypsät pois baccatumeista. Yllä Aji Benito ja El Oro de Equador, alla CAP 455 ja Inca Red Drop.

rpa

Tobago Seasoning, minkä pitäisi olla erittäin aromikas, mutta lähes tuleton, luokkaa 500 sc on kypsyttänyt pari pienehköä (alle 2cm)  mutta nättiä sileää kolmelokeroista  marjaa. Poimin yhden, halkaisin ja havaitsin ettei siinä ollut yhtään siementä. Marja näytti sisältä vähän öljyiseltä ja tuksui miedosti chinenseltä. Kun sen piti olla mieto, nakkasin puolikkaan suuhun ja pureskelin. Se oli melko aromiton mutta tulisempi kuin odotin. Ja hetken kuluttua huomattavasti tulisempi. Ja vielä hetki ja se "500" alkoi tuntua olevan lähempänä 500000 sc ja piti alkaa etsiä jugurttia ja leipää. Vieläkin sihisee korvissa.Hiukan saman näköinen mitä olen kasvattanut on Trinidad Scorpion Moruga... 

marek

Joskus ne yllättävät  :)
Nuohan voi mennä helposti sekaisin  :fire:
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

rpa

Lainaus käyttäjältä: marek - heinäkuu 29, 2022, 15:40:42 ipJoskus ne yllättävät  :)
Nuohan voi mennä helposti sekaisin  :fire:

Jos TS Morugan marjat voi olla sileäpintaisia niin luulen että miulle on käynyt pieni hairaus kylväessä tai taimia kouliessa.

Jäljelle jäänyt puolikas näyttää tältä. Ei kai Tobago Seasonin pitäisi olla sisältä sivelty öljyllä.. tulipahan ainakin maistettua  :-\

rpa

CGN21500, chinense. Tämäkin kypsyttelee joitakin pieniä marjoja ja joku isompi taitaa olla raakana. Poimin yhden, halkaisin ja se oli siemenetön. Tämän pitäisi olla tulinen ja kun maistoin niin se onkin mutta ei sentään supertulinen kuten tuo "Tobago Seasoning". Hedelmäinen ja jotenkin habaneroa puhtaampi miellyttävä maku. Jos muut marjat ovat yhtä nameja tämä menee jatkoon.


rpa

Aji Cito, baccatum. Tämän kylvin vähän myöhemmin kuin muut baccatumit kun jotain aikaisemmin kokeiluun valitsemiani jäi itämättä. Ulkona se kasvoi pystyksi pehkoksi vaikka vähän hailakamman vihreäksi kuin muut baccatumit. Heinäkuun loppupuolella huomasin isomman sateen jälkeen että istutusämpäri oli piripintaan täynnä vettä, olin vahingossa istuttanut sen ämpäriin mihin en ollut porannut valumareikiä. Porailun jälkeen se on alkanut kehittaa ~25mm pitkiä chilejä. Poimin ensimmäisen kypsyneen, ohutmaltoinen, ei siemeniä (taas), raikkaan hedelmäinen, makeahko maku ja ihan riittävän tulinen ulkona kasvaneeksi chiliksi. Tämän pitäisi olla tulisimpia baccatumeja ja ainakin maistamistani onkin.

rpa

Aji Cito kypsyttelee nyt isompiakin podeja. Keräsin kypsät: pari ~50mm ja pari pienempää. Yhteensä noin 7 hyvännäköistä siementä. Hedelmäinen maku ja reippaan tulinen. Tämä vaikuttaa lupaavalta ulkochiliksi, pitää vain kylvää hieman aikaisemmin.

nörttipää

Ulkokasvatuksessa on kyllä ihan omat kommervenkkinsa. Kiva huomata että chilejä kasvatetaan kaikenlaisissa ympäristöissä eikä vaan kasvihuoneissa. Näistä jutuista jotenkin oppii paljon.
Mukavaa loppukautta ja toivottavasti loputkin kerkiävät kypsyä jollain konstilla <3
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

rpa

elokuu 30, 2022, 14:47:32 ip #53 Viimeisin muokkaus: elokuu 30, 2022, 19:21:36 ip käyttäjältä rpa
Lainaus käyttäjältä: nörttipää - elokuu 27, 2022, 17:23:30 ipUlkokasvatuksessa on kyllä ihan omat kommervenkkinsa. Kiva huomata että chilejä kasvatetaan kaikenlaisissa ympäristöissä eikä vaan kasvihuoneissa. Näistä jutuista jotenkin oppii paljon.
Mukavaa loppukautta ja toivottavasti loputkin kerkiävät kypsyä jollain konstilla <3

Voin nostella noita kypsymään pannuhuoneeseen lamppujen alle missä taimetkin kasvatin. Sato ei tänä vuonna määränpää ole, yritän löytää lajikkeita jotka oikeasti pihalla pärjäävät. Ylängön baccatumit ja pubescensit muuten pärjäävät märässä ja kylmässa ulkona hyvin mutta Suomen kesän pitäisi kestää 10kk jos pikkutaimista meinaisi.

Mini Rocoto PI 387838 on ainoa pubescens minkä aikaisemmin olen saanut kypsymään. Aikoinaan pehko kasvatti yhden (ei erityisemmin minin) marjan ja sekin piti heivata kypsymään kuistille lampun alle noin Joulun saakka. Kylvin rocotot (Mini omista siemenistä, Aji Largo, Turbo Pube), enimmät baccatumit, chinenset ja villit Joulukuun lopulla ja ne itivät alkaen 9.1. Nyt Mini on kypsyttänyt 4 podia jotka ovat enemmän nimen veroisia ja lisää on raakana. Joku eliö oli käynyt nokkimassa/nakertamassa yhden irti mutta ei ollut kelvannut. (Muovin alla annuum Ñora tuntuu maistuvan oravalla/myyrälle/harakalle tai mille lie erityisen hyvin verrattuna muihin kasvattamiini. Edit: tarkistin tilanteen ja elämänmuoto on tässä välissä käynyt irrottamassa ja jysimässä enimmät kypsyvät miedot annuum chilit/paprikat: Ñora, Bola, Alma, Healthy, Unkarilainen suippopaprika...)


Aji Largo on kypsyttänyt yhden (aika pienen) marjan ja lisää raakana. Maistoin ja oli ainakin riittävän tulinen. Annnuum/chinense toleranssi ei oikein toiminut... Myös Turbo Pubessa on marjoja ja ovat isompia mutta ei kypsymisen merkkejä.

rpa

lokakuu 27, 2022, 11:54:26 ap #54 Viimeisin muokkaus: lokakuu 27, 2022, 12:06:00 ip käyttäjältä rpa
Just, ensimmäinen kunnon pakkanen muutama päivä sitten lopetti kauden. En viitsinyt ottaa mitään sisälle talvehtimaan kun jätän kuistin lämmityksen pois sähkön säästämiseksi enkä laita talvehtivia uusien taimien sauraan pannuhuoneeseen hygieniasyistä. Chilit pärjäsivät kaiken kaikkiaan hyvin lannoitusta lukuunottamatta luomuna eikä tuholaisista ollut haittaa lukuunottamatta satoa syöviä harakoita/rastaita/myyriä/oravia/tms. okapeja.

Parhaiten Suomen suvessa tietysti pärjäsivät baccatumit ja pubescensit, Black Hot Hungarian kaikkein aikaisin, ja liuta muita annuumeja tekivät myös runsaasti satoa jonka enimmäkseen nuo okapit söivät. Aji Benito oli aikaisin baccatun tietysti ja pubeista Mini Rocoto hieman edellä Aji Largoa joka myöskin kyppsytti puolentusinaa marjaa. Turbo Pube ei ehtinyt kypsyä. Pubeista Aji Largo on mielestäni tähän mennessä paras, satoisampi kuin Mini ja silti aikainen mutta sekin pitää kylvää pari kuukautta tämän vuoden puolella jos oikeasti satoa haluaa talvettamatta vanhoja. Chinenset eivät oikein pärjänneet (liian vähän tilaa ja valoa) mutta CGN21500 on sen verran nami että yrittää pitää. Aloitan uuden päiväkirjan sitten jos 2023 viljelyyn joskus pääsen.
Villichilestä edelleen praetermissum "Cumari Pollux" on se mitä laitan ensi vuodeksi. Tekee marjoja jotka maistuu kuivettuna hyvältä. Useampi muukin kasvatteli marjan pari mutta maussa ei kehumista. Annuum Dwarf Chiltepin myös on herkullinen mutta sen marjominen tilttasi kesän edetessä.

varis

lokakuu 29, 2022, 01:26:34 ap #55 Viimeisin muokkaus: lokakuu 29, 2022, 01:52:44 ap käyttäjältä varis
Toinen kiitos tarinoista, varmasti helpottavat monen kokeiluja! Nytkin mietin pitääkö hieman aikaistaa baccatum-erien kylvösuunnitelmia... On vaan esikasvatustilakin hieman rajallinen  :P Mikä on noitten ämpärien halkaisija?

CGN21500 taitaa olla kohtalaisen suosittu lajike, myös maun puolesta. Luultavasti tulee nyt kesäksi kasvatukseen sekä pari sen risteymää.

Onko teoriaa tai hyviä havaintoja siitä mihin tuo chiltepin tyssäsi tänä vuonna?

Onko mielessä käynyt risteyttää annuumia eri chililajeihin käyttämällä valmiita risteymiä siltana? Esim. kehittää kantaa joka on aikainen, kestää kylmää ja tuholaisia, ja johon voisi risteyttää muita lajikkeita jatkojalostukseen. Tuossa osallisena voisi toimia myös Brown jalapeno: Very early and good cropping variety with large pods that turn mohagony when fully ripened. Fruity pepper flavor and well suited for stuffing.

rpaChiltepin luullakseni olisi tarvinnut enemmän lämpöä pölyttymiseen tai siitepölyn kypsymiseen. Se kyllä teki myöhemminkin marjoja mutta mikroskooppisen pieniä ilman siemeniä.
Lajien väliset risteytykset ovat käytännössä haastavampia kun teoriassa näyttää. Annuum x pubescens siltalajien kautta tarvisi esm. risteytykset (annuum x chinense) x (baccatum x chinense) x (baccatum v praetermissum x eximium) x (eximium x pubescens). Ja haluttujen ominaisuuksien pitäisi säilyäkin ketjun läpi... Ja yleensä mitä pidemmälle jalostetumpi lajike sitä huonommin se ristytyy. (Esm annuumeista Ñora, Bola, maatiaiskannat Jalapenosta ja villit pitäisi olla helpompia.) Barbara's Antibodes kasvoi minulla aika hyvin en vain pitänyt sen mausta. (Pieneen vihannespaprikaan työnnetty tulisen chinensen sisukset...) Ulupica Largea olen yrittänyt pari kertaa, ei vain ole marjonut. Eximiumin olen saanut tekemään marjan tai pari mutta ei kypsäksi. Ja omat yritykset (annuum x chinense ja baccatum x chinense) ovat onnistneet epä.

varis

lokakuu 29, 2022, 11:45:49 ap #57 Viimeisin muokkaus: lokakuu 29, 2022, 11:54:35 ap käyttäjältä varis
Ok. Tuo risteytys pubescenseen olisi kyllä jännä kuvio mutta kuulostaa aika pitkältä ja laajalta projektilta   :o

Yksi johtoajatus ensi kaudelle oli mennä Pimenta de neyden kautta, eli annuum <-> chinense - tuostakin löytyy sitten jo valmiita risteytyksiä chinensen puolella niin voisi halutessaan päästä nopeastikin liikkeelle. Paljon ideoita mutta vähän kokemusta niin paha ennakoida tuleeko noista mitään, pääseepähän kokeilemaan risteyttämistä. PDN:nkin kanssa voi risteyttää ensin yhtä lajia ja kehittää aihioita jatkojalostukseen. Jos risteyttää useamman lajikkeen kautta niin pitänee ideoida jokunen vuosi eteenpäin ja suunnitella vaihtoehtoisia polkuja ja useita yrityksiä, eli muutama vuosi palaa ennen kuin päästään edes varsinaista lajiketta jalostamaan. Toki vaatii sitten huolellisen versionhallinnan ja dokumentoinnin jos tavoitteet on jotain tota tasoa.

Annuum/baccatum-risteytys löytyy nyt Fataliin valikoimasta melko uutena, joten sitäkin kautta voisi yrittää. https://fataliiseeds.net/product/tepin-x-lemon-drop/

varis

marraskuu 21, 2022, 02:49:16 ap #58 Viimeisin muokkaus: marraskuu 21, 2022, 02:53:38 ap käyttäjältä varis
Lainaus käyttäjältä: rpa - maaliskuu 07, 2020, 09:24:56 apcardenasii:
Ulupica XL Orange (cardenasii x pubescens)


Millainen kokemus tuo lajike oli ja onkohan kellään hajua mistä tuohon voisi saada siemeniä?

Lainaus käyttäjältä: rpa - lokakuu 29, 2022, 06:31:49 apUlupica Largea olen yrittänyt pari kertaa, ei vain ole marjonut. Eximiumin olen saanut tekemään marjan tai pari mutta ei kypsäksi.

Edit: Olikohan vastaus jo tuossa... Ehkä yleinen haaste villichileillä, ja UIupicalla erityisesti?