marraskuu 26, 2022, 14:58:49 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tervon chilit 2022

Aloittaja Tervo, toukokuu 05, 2022, 20:05:12 ip

« edellinen - seuraava »

Tervo

Puolitoista viikkoa mökillä, taas kotona inventoimassa menetyksiä :D Noh, eipä noita oikeastaan ole, ikkunalla oltiin vähän kuivahtaneita lämpimän viikon ansiosta, pihalla vähän paremmassa kunnossa, kun kasvit ovat noita tosi myöhään idätettyjä ja siis pieniä. Ne seisovat täydessä auringossa, liki aamusta iltaan, ja niistä näkee, miksi sitä valoa tarvitaan, kasvavat todella tuuheina, enempi leveyttä kuin pituutta. Noiden sato lienee jo tältä kesältä menetetty, mutta josko noista saisi jonkun (vaikka Red Habaneron) talvehtimaan.

Parvekkeella viimeksi kukintaa aloitellut Chiluacle Negro jatkaa kukintaa, ja on saanut jo kymmenkunta raakiletta, suurin tässä.Sisällä Trinidad Scorpion sai sen viimekertaisen raakileen pidettyä kiinni, ja kasvatettua sitä suunnilleen saman kokoiseksi kuin tuo suurin Negro. Pari pienempää alkua myös sinnittelee suuremmaksi.Myös Scotch Bonnet on alkanut kukinnan, kukat vaan todella pieniä, ilmeisesti kaipaisi lisää valoa. Käyn sisäistä taistelua, vienkö tuon ulos (kuinka pahasti aurinko sen polttaa), vai annanko olla sisällä.Mökillä Long Slimit kukkivat ja tekevät raakileita, yksikään ei vaan vielä punerra. Saa nähdä, riittääkö syksyä niin pitkälle, että edes osa kypsyisi. Hokkaidon kurpitsa kukkii, oudosti vaan hede- ja emikukat eri aikoihin, niin pölyttyminen on kiven alla. Kolme raakiletta (ilmeisesti huteja) on saanut leikellä irti, kun alkavat tummua ja pehmetä. Yksi sentään lähentelee jo kymmenen sentin halkaisijaa.Matkahuollosta pitäisi noutaa 4x55W Starlight -valaisin ensi talvea varten, jos toi näyttää toimivalta, niin täytynee tilata vielä toinen.

Tervo

Piti ennen mökille lähtöä poimia noi kypsät Long Slim Cayennet. 132 grammaa kesän saalis tähän mennessä.


Tervo

Mökillä nautitaan elokuun lämpimästä lopusta, saa nähdä kuinka kauan tätä siedettävää keliä riittää. Lokakuun lopullehan täällä yleensä ollaan kärvistelty, sijainti saaressa katkaisee käynnit viimeistään rospuuton alkaessa. Madeiran reissu ostettu tuohon itsenäisyyspäivän pintaan, tavallista aikaisemmaksi, kun pari viime kertaa ollaan oltu heti tammikuun alussa.

Täällä ei montaa chiliä ole, kesäkuun alussa tuli Mikkelin Prismasta ostettua ensimmäisiä myyntiin tulleita Habaneroja. Eka erä oli poikkeuksellisesti oransseja, pienehköjä, kun seuraavat oli jo isoja keltaisia. Näistä tuli laitettua puolenkymmentä siementä itämään, ja itämistä sai odotella tuonne kesäkuun loppuun, eivät ilmeisesti pitäneet Suomen kylmästä alkukesästä. Kolmesta itäneestä jätin yhden kasvamaan Pauliinaan. Heinäkuun toi ilmeisesti vaan kasvatteli ruukun täydeltä juuria, kunnes nyt elokuun alussa aloitti myös itse kasvin kasvatuksen. Tuossa terassin kaiteella se on kasvanut nyt 15 senttiseksi terveen näköiseksi kasviksi. Tämä täytyy varmaan syksymmällä tuoda kotiin, josko sen saisi talvehtimaan.Noita keväällä idätettyjä Long Slimejä täällä on kolme (tai neljä, kun yhden ruukun jakaa kaksi). Noissa parissa muussa on raakileita ja kukkia, tämä oli alkujaan se kitukasvuisin, kasvanut kuitenkin rungoltaan parhaaksi, ja nyt kukkia täynnä. Taitaa vaan lämpimät päivät loppua kesken. Pitää ehkä leikkaa alas ja istuttaa pienempään ruukkuun jos vaikka annuumikin selviäisi talven yli.


Tervo

Taas kotona, huomenissa neljäs koronapiikki, ja tuon kakkosauton katsastus, viikonlopuksi varmaan takaisin mökille.

Keli muuttunut kovasti syksyiseksi, valon vähenemisen huomaa tuossa keittiön ikkunalaudalla, ja ilman kylmenemisen sekä tuossa parvekkeella että tuolla pihalla sinnittelevissä chileissä. Trinidad Scorpion on saanut koko joukon lisää raakileita pysymään kasvamassa, pikaisen nimenhuudon jälkeen tuossa puskassa näyttäisi olevan ainakin kahdeksan eri kokoista raakiletta. Maisteltavaa näissä "herkuissa" siis useampaan kertaan, jos kypsäksi asti jaksavat.Parvekkeella toi Chiluacle Negro on myös tehnyt lukuisia raakileita, ja kukkii edelleen. Jossain vaiheessa tuo täytyy ottaa sisälle keinovalon alle. Kuin myös seuranaan oleva Scotch Bonnet jossa lukuisia kukkia, ei kuitenkaan vielä selviä raakileita.Pihalla ruukuissa Jamaican Bell, Hot Lemon, Birds Eye ja Red Habanero sinnittelevät, kaikissa ainakin nuppuja, pisimmällä toi Jamaican Bell. Lämmin syksy vaan loppuu armottomasti kesken, nämä täytyy varmaan siirtää tuonne viileämpään alakertaan ja yrittää saada ne talvehtimaan. Ainakin tuo Haba olisi hyvä saada selviämään. Toki, vuodenvaihteen suunnitelmissa useampikin Habanero-lajike ja pari Rocotoa, jos ei tammikuun idätykset lähde kokonaan käsistä.

Tervo

Piti sitten aloittaa talveen valmistautuminen! Sain viriteltyä tuon Starlightin tuohon parvekkeen oven viereen, ja siirsin parvekkeella elelleet Negron ja Scotch Bonnetin sen alle marjojaan kypsyttelemään. Negro on jo pitkällä, tosin kukkiakin on, joten jos toi 4*55W riittää, niin näitä kypsynee pitkin syksyä. Bonnetissa sen sijaan vain muutama pieni alku ja koko joukko kukkia.

Tuohon jäi oikealle puolelle niin paljon tilaa, että piti tilata toinen samanlainen. Jostain pitäisi vielä haalia toinen pöytä (tai yksi pitkä), ja pelastaa tuolta ulkoa palelemasta noi loputkin. Keittiön ikkunalla kun saisi noi Cayennet ja Scorpionit kypsymään, niin saisi sen siivottua tyhjäksi, vaimo kun haluaisi ikkunanpesuun  :)

K-Raudasta piti hakea Nelson Gardenin lämpömatto tulevia idätyksiä varten, se on nyt lämpeämässä, jotta saa sen oikenemaan (oli kierretty tiukalle rullalle). Tosin, tuossahan voisi pari lajiketta laittaa nyt jo itämään, jos ne noiden valojen alla talvella kasvaisivatkin 8)


Tervo

Skorpionit kasvaa, mutta kovasti vaan vielä vihreitä. Näkyy tuossa bubblerissakin olevan joukko raakileita, näitähän tulee pitkälti toistakymmentä jos jaksaa kypsymistä odotella.


Tervo

syyskuu 04, 2022, 13:06:53 ip #46 Viimeisin muokkaus: syyskuu 04, 2022, 17:48:41 ip käyttäjältä Tervo
Ulkoa pelastettu Lemon Drop kukkii, ei vielä montaa kukkaa, mutta lisää tulossa.Otin myös tuon lämpömaton testikäyttöön. Kylvin noita miiksulin Improved Nagoja kolme ja Semillasilta hankittuja 7Pot Brainstrainejä kolme Lidelin idätysastiaan ja laitoin maton päälle. Katsotaan itääkö noista kukaan ja millä aikataululla.

Tervo

Nyt on talvehtimispaikka valmis. Kiitettävän nopeasti toi Vihertukku saa tavarat toimitettua, lauantaina tilattu, ja nyt jo katossa toi toinen Starlight -valaisin.
Noi ulkona olleet kerkesi joko saada kylmää, tai sitten liikaa sadevettä, taikka sitten ottivat ilmastonvaihdoksesta nokkiinsa, kun tuppaavat lehdet kellastumaan. Mutta josko ne tuossa nyt asettuisi. Ja jos ei asetu, niin idätetään lisää ;-) Kaksi lajikettahan tuossa jo on kuvun alla itämässä, ja pari oksaa tuosta Skorpionista juurtumassa vesilasissa.


Tervo

Alkaa noiden sisäänotettujen tilanne näköjään stabiloitua. Kaksi (Red Habanero ja Lemon Drop) pudottivat käytännössä liki kaikki lehtensä, ainoastaan latvuksiin jäi pienet nuoret lehdet ja kukkanuput/hedelmän alut. Jamaican Belliin jäi noin puolet lehdistä ja yllättäen toi etnisen kaupan kuivatusta palosta idätetty Bird's Eye ei ollut moksiskaan.
Parvekkeella ollu Chiluacle Negro kellastutti jonkun lehden ja pudotteli joitakin nuppuja/raakileita, mutta nuo isot raakileet ovat nyt kypsymässä, tumman vihreinä, ei vielä mustina. Parvekekaverina ollut Scotch Bonnet selvisi ilman vahinkoja, kukkii ja kasvattaa toistakymmentä raakiletta. Ja mökiltä tuotu Orange Habanero aloittelee kukkimistaan.

Sisällä olleista Cayennet ovat kovaa vauhtia muuttumassa punaisiksi, osa jo täysin kypsiä. Ja nyt alkaa myös tuo Trinidad Scorpionin eka podi vaihtaa väriä. Ikkunan (auringon) puolelta ja pohjastaan jo selvästi punakeltainen, huoneen puolelta vielä vihreä. Varmaan sama odotettavissa kohta myös noille muille isommille raakileille, mutta noita pieniä vielä kasvavia on parikymmentä, ja niitä saanee odottaa pitkään.Lämpömaton päällä idätettävissä on havaittavissa näin kuuden päivän jälkeen elämää. 7Pot Brain Strain voitti tuon SLP Improved Nagan, toistaiseksi 1-0, mutta eiköhän noi muutkin tuolta kohta ponnista. Vaikea uskoa, että tällaisesta pienestä niskalenkistä kasvaa seitsemän padan kauhu :D


miiksuli

Ja ihan kalpee kuin haamun nähneensä 👻 Toivottavasti itää nuo Impro Nagat kanssa. Mulla tuli suunnitelmien muutos että nyt vaan kasvatan tuota mun risteytystä kun haluan paljon variaatioita. Otan myöhemmin lisää kuvia tuosta F1 hybridistä.

Tervo

Tämä värin muuttuminen on yllättävän nopea siinä vaiheessa kun se käynnistyy. Väri muuttuu melkein silmissä, ja ällistyttävän terävärajaisena.


Tervo

syyskuu 12, 2022, 20:46:07 ip #51 Viimeisin muokkaus: syyskuu 12, 2022, 20:50:39 ip käyttäjältä Tervo
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - syyskuu 10, 2022, 16:26:46 ipJa ihan kalpee kuin haamun nähneensä 👻 Toivottavasti itää nuo Impro Nagat kanssa. Mulla tuli suunnitelmien muutos että nyt vaan kasvatan tuota mun risteytystä kun haluan paljon variaatioita. Otan myöhemmin lisää kuvia tuosta F1 hybridistä.

No nyt on tilanne jo 2 - 0!

Tuota kypsyvää Scorpionia ihailen, ja samalla ihmettelen onko se Scorpioni ollenkaan, Tämä on Nelson Gardenin siemenistä idätetty, kuin myös kaverinsa joka bubblerissa on myös podeja tekemässä. Molemmat tekee yhtä sileäpintaisia podeja, muistuttaa enempi habaneroa kuin Scorpionia. Vahinkoristeytys? Kellään kokemusta noiden Nelsonin siementen lajipuhtaudesta?

Tervo

syyskuu 25, 2022, 17:55:39 ip #52 Viimeisin muokkaus: syyskuu 25, 2022, 18:27:18 ip käyttäjältä Tervo
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - syyskuu 10, 2022, 16:26:46 ipToivottavasti itää nuo Impro Nagat kanssa.

Joo, oltiin vähän toista viikkoa mökillä, kotiuduttiin tunti sitten. Ei näytä toi Nagojenkaan tilanne enää yhtään huonolta, on nimittäin 3 - 2 noiden 7Pottien hyväksi, saattaa tuo kolmaskin tuolta vielä nousta. Tiedä sitten auttoiko tilannetta se, että otin tuon lämpömaton viikoksi pois, kun se olisi varmaan kuivattanut nuo idätysmullat kokonaan, vai onko nämä vaan luonnostaan vähän hitaampia. Saa kohta tuon idätyslaatikon siirretty jemmaan odottamaan vuodenvaihdetta.

Ja näiden muidenkin osalta positiivista kehitystä. Scotch Bonnet on saanut raakileet jo melko isoiksi, varmaan alkaa värikin kohta muuttua.Jamaican Bell myös saanut raakileita pysymään kiinni, yksi on jo liki saman kokoinen kuin tuossa kesällä kaupasta ostettu, muut vielä pienempiä.Ja Trinidad Scorpioneja on jo liki kymmenkunta punaisena.


miiksuli

Hyvä hyvä :) Kyl valikoin aina hyvii siemenii mut ei niistä koskaan voi varmuudella sanoa. Se on nyt sit vissiin F5 sukupolvea. Voi vielä tulla mitä sattuu. Satoo erinomaisesti myös mutta chilit jää pieniksi.

Tervo

Lainaus käyttäjältä: miiksuli - syyskuu 25, 2022, 19:15:02 ipSatoo erinomaisesti myös mutta chilit jää pieniksi.

No noissa oli sen verran potkuu, ettei hirveen isoilla ole kysyntääkään.

Tervo

No hittolainen! Kirvojahan sitä löytyi noista ulkoota tuoduista, liki jokaisesta. Mäntysuovalla noita nyt ruiskuttelin, ja lueskelin noita tehokkaampia vaihtoehtoja samalla. Katsotaan nyt, parin ruiskutuskerran jälkeen, pitääkö julistaa sota.

miiksuli

Lainaus käyttäjältä: Tervo - syyskuu 26, 2022, 22:42:18 ipNo hittolainen! Kirvojahan sitä löytyi noista ulkoota tuoduista, liki jokaisesta. Mäntysuovalla noita nyt ruiskuttelin, ja lueskelin noita tehokkaampia vaihtoehtoja samalla. Katsotaan nyt, parin ruiskutuskerran jälkeen, pitääkö julistaa sota.
Prkl. Myrkyt vaa kehii niin ei tapa uusia tulokkaita. Tosiaan harsosääsketkin on niitä tuholaisia jotka voi ekat taimet tappaa. Mulla alko heti vaikuttaa ja viikossa kaikki oli lähes kaikki poissa ja kahden viikon jälkeen edes menneet lähellekkään kasveja :D

Tervo

Joo, kyllä taitaa olla aika sodanjulistukselle >:D Mäntysuopakylvystä huolimatta nämä tepastelevat onnellisina chilien lehdillä. Täytynee seuraavalla kauppareissulla katsella myrkkyhyllyä sillä silmällä.

Tässä sotavankina yksi näistä iljetyksistä kävelemässä läppärin kannella, ennen teloitusta.


Tervo

Tuli korkattua ensimmäinen Trinidad Scorpion, ja kyllä toi epäilyksistä huolimatta on ainakin lähempänä Scorpionia kuin Habaneroa ;) Heti halkaisussa pöllähti todella vahva kapsaisiinin tuoksu, huomattavasti tuhdimpi kuin Habassa, ja tuoksu leijuu vieläkin keittiössä. Sisusta kiiltelee kivasti, siemeniä ainakin parikymmentä. Maistaa piti, varovaisesti ensin, päästä leikatulla siivulla. Hetken aikaa tuota maisteli, ennen kuin poltteli, enempi kuin nuo kaupan habat, mutta ihan siedettävästi. Toinen siivu oli isompi, yhteensä noin neljännes tuosta podista, ja selvästi ylempänä myös polte lisääntyi. Otsasta pukkasi soijaa, ja silmistä vettä. ;D Nyt pitää vaan keksiä, mihin tämä sato säilötään, ei noi parikymmentä podia mitä tuosta on tulossa ihan heti mene.


Tervo

Alkavat kypsyä nämä bubblerissakin kasvavat Scorpionit. Vähän jää ristiriitainen olo tämän kesän bubbler-kokeilusta, jotenkin tuntuu ettei ole minun juttuni. Helppoahan toi on, näin mökkiasujan kannalta, kun ei kastelusta tarvitse huolehtia, mutta... Podejahan tästä tulee jokunen enempi, kuin vieressä, samoissa olosuhteissa mullassa (sammaleessa) kasvaneesta kaverista, mutta koooltaan nämä on noin neljäsosa noista kaverin tekemistä. Suurin näistä on saman kokoinen kuin pienin mullassa kasvanut. Ja samassa purkissa kasvanut Scotch Bonnet ei tehnyt yhtään, kun taas ruukussa elävästä on tulossa toistakymmentä, ja kukkii edelleen. Bonnet on nyt leikattuna tumpiksi, ja aloitellut kovasti uusien versojen tekemistä, taidan viikonloppuna pätkiä siitä juurakkoa, ja siirtää turpeeseen. Katsotaan nyt, viitsiikö tätä laittaa keväällä tulille ollenkaan, taikka sitten tyytyä vain yhteen kasviin.