marraskuu 26, 2022, 13:38:50 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tervon chilit 2022

Aloittaja Tervo, toukokuu 05, 2022, 20:05:12 ip

« edellinen - seuraava »

Tervo

Piti viikonlopun ratoksi rakennella kukkapöytää tuohon Starlightien alle. Paikallisesta rakennuslevyliikkeestä 60*120 mäntyinen liimapuulevy (45e), eilen pikainen visiitti Kuopioon kauppaan jota vihaan enemmän kuin mitään muuta (Ikea), ja sieltä neljä pöydänjalkaa (a'5e). Levyn pohja vesiohenteiseen lakkaan, jalat kiinni, ja yläpuolen reunojen pyöristys käsijyrsimellä. Odottaa nyt viimeistä hiontaa ja pintalakkaa ennen chilien siirtoa tämän päälle.


Tervo

Poimin tuossa ruukussa eläneestä Scorpionista kypsät pois. Jokunen iso raakile tuohon vielä jäi, bubblerissa on nyt neljä liki kypsää ja varmaan toistakymmentä raakiletta. Molemmissa vielä kukkia vaikka kuinka paljon, tiedä vaan, onko noista enää podien tekoon, tai jaksanko odottaa, kun pitäisi tuo keittiön ikkunan edusta saada tyhjättyä. Nämä pilkoin ja laitoin pakkaseen pienissä Minigrip-pusseissa.Pari-kolme viikkoa sitten pätkäisin tämän bubblerissa eläneen Scotch Bonnetin parikymmentäsenttiseksi lehdettömäksi tumpiksi. Juurakossa melkoisesti voimaa, kun se on vääntänyt jo tällaisen määrän lehtiä. Ajattelin nostaa tuon vedestä ylös, pienentää vähän juurakkoa ja istuttaa turpeeseen talvehtimaan. Josko tämä tekisi ensi kesänä satoa, tänä vuonna ei tästä tullut mitään. Sisaruksensa sentään ruukussa kypsyttelee podeja.


Tervo

Kotona vihertää, vaikka ulkona syksy on viemässä viimeisiäkin lehtiä!

Lemon Drop on kirvainvaasion rullaamista lehdistä huolimatta saanut raakileita kypsytettäväksi. Enempi näitä olisi tullut, kun kesä olisi jatkunut ulkona, mutta ehkä nyt tämän vuoden puolella näistä saa maistiaiset.Jamaican Bell kasvattanut podien kokoa, saisi kohta alkaa muuttaa väriä.Samoin Scotch Bonnetit ovat jo suunnilleen saman kokoisia kuin noi pois kerätyt Scorpionit, tiukasti vaan vihreitä. Saisi se suklaan väri alkaa ilmestyä näidenkin kylkeen.Ja viimeisin raakileiden tekijä, se kesällä mökillä Prisman keltaisista habaneroista idätetty kasvi, muutama pieni raakile, ja joukko uusia kukkia.7Pot BS ja SLP Naga X kasvavat kilpaa, 7Pot selvässä johdossa, kun iti toista viikkoa aikaisemmin. Ja toi Naga vaikuttaa muutenkin hidaskasvuisemmalta. Kohta edessä taas valinta, latvoako vai eikö!


miiksuli

Näyttää hyvältä! 👍🏻 Voisiko olla ötököitä mullassa kun kasvu hidasta?

Tervo

Nämä on kuitenkin samassa mullassa, samassa idätyslaatikossa kasvaneita, ja sama kokoero molemmissa (2 + 2), että kyllä toi nopeus enempi itse noihin taimiin viittaa. Tietysti, vähän vajaa otanta.

Tervo

lokakuu 10, 2022, 14:22:51 ip #65 Viimeisin muokkaus: lokakuu 10, 2022, 14:30:52 ip käyttäjältä Tervo
Pitkä viikonloppu mökillä, kerran vielä täytyy tehdä lyhyt visiitti ja nostaa yhteysvene kuiville. Vedet jo katkottiin, kun ei tiedä miten noita pakkasia tulee. Kotona puskissa pientä edistystä.
Syyskuun alussa pakasterasia+kivivilla virityksessä juurtumaan laitetut Skorpionin oksat on molemmat kasvattaneet juuret ulos kivivillasta, pääsee siis ruukuttamaan noista ainakin toisen.
Keltaisen Habaneron raakileet kasvaa melkoista vauhtia, ja noita näyttää syntyvän noista kukista lisää.
Hitaasti, todella hitaasti alkaa noihin Chiluacle Negroihin ilmestyä ruskeaa väriä, ensin näköjään podien yläosiin. Vihreinä raakileinahan noi on olleet jo elokuulta!
Ja viime päivityksessä esitetty toive noista suklaa-Bonneteista on käynyt toteen, alkavat ruskettua nuokin.Niin joo, SLP oli saanut vuoden viimisen (toivottavasti) siementilauksen toimitettua. Ei kehdannut vain yhtä lajiketta tilata, niin piti tuon Zingin lisäksi ottaa joku muukin :D


miiksuli

Siinä on taas siemenii. Mulla on ihan liikaa. Ostin TexasHotPeppersiltä useampaa supertulista lajiketta jokusen viikko sitten jos risteyttäis mutta mulla ei vaan tilat riitä näille :( Nyt keskityn mun ekaan risteytykseen joka vaikuttaa tosi hyvältä.

Tervo

Chiluacle Negro jaksaa hämmästyttää. Pikkuhiljaa parissa on paistanut lievästi rusehtavaa väriä, ja nyt tämä pisimmälle ehtinyt värjää tuota tummemman ruskeaa jo liki punaiseksi, ainakin selvästi punertavammaksi kuin tuo takana oleva Orthexin ruukku!


Tervo

Valmistautuminen talveen jatkuu. Karsin tuossa ikkunalla sekä bubblerissa että ruukussa asuvista Scorpioneista kaikki ylimääräiset (ei tänä syksynä enää satoa tuottavat) oksat pois, jäljelle jätin vain ne, joissa raakileita vielä kypsymässä. Tuli ikkunalle aution näköistä!

Samoin nostin tuossa bubblerissa asuneen, joku viikko takaperin typistetyn Scotch Bonnetin ylös, revin sen verkkoruukun (tai no, sen mitä juuria totaalisesti särkemättä irtosi) pois, pätkin juurakkoa huomattavasti pienemmäksi ja istutin sen altakastelevaan Pauliinaan. Saa nähdä, jatkaako kasvuaan, vai kuoliko tähän käsittelyyn.


Tervo

Pikkuhiljaa tasoittumassa SLP Improved Naga ja 7Pot Brainstrain -taimien kokoero. Mietintämyssyssä tarvitsenko kummastakin kahta tainta, vai pitääkö kaksi uhrata tilan säästölle. Noh, mietitään nyt ainakin siihen asti, että alkavat kaivata isompaa ruukkua.


Tervo

Bird's Eye (oletettavasti) kukkii. Tämä idätettiin alkukesästä etnisen kaupan kuivatuista chileistä, vietti loppukesän ulkona, ja oli hyvää vauhtia kukkimassa kun nostettiin sisälle. Lämpötilashokki, kirvainvaasio ja mäntysuopakäsittely sai kaikki kukat putoamaan kera lehtijoukon. Nyt on kuitenkin toipumaan päin, ja oletettavasti tuottaa myös jossain vaiheessa wokkiin maustetta.


Tervo

lokakuu 31, 2022, 12:37:42 ip #71 Viimeisin muokkaus: marraskuu 01, 2022, 10:10:19 ap käyttäjältä Tervo
Syksyn sadonkorjuuta :)

Chiluacle Negrot oli monen kuukauden odottelun jälkeen poimintakunnossa, samoin (paljon nopeammin) noi Scotch Bonnetit. Ja pieniksi jääneet bubblerin Scorpionit.

Yksi Bonnet ja testattiin, puolikas crockpottiin oluen ja muiden mausteiden kera ja viipaloitu kassler, kuudeksi tunniksi miedolla. Tuli hyvää ja sopivan tulista, vaimollekin.

Negro ei päässe jatkoon, noita Bonnetteja kyllä voisi ensi kesänäkin kasvatella. Samoin Scorpioneja.Ja yön aikana ensimmäinen Lemon Drop alkanut vaihtaa väriä. Kuvauksen mukaanhan näiden pitäisi kellastua vuorokaudessa, saas näkee!


Tervo

marraskuu 03, 2022, 10:24:43 ap #72 Viimeisin muokkaus: marraskuu 03, 2022, 17:32:16 ip käyttäjältä Tervo
Kaksi vuorokautta kypsytteli Yellow Drop itseään. Tämä ainoa, joka toistaiseksi vaihtanut väriä, loput vielä täysin vihreitä.Yellow Habanerot kasvattaneet itseään sitten viime näkemän. Pelkäsin, että nämä jäävät yhtä pieniksi kuin se Prisman podi, josta siemenet idätettiin, mutta kaikki ovat huomattavasti isompia. Väri on vielä osin arvoitus, se emo oli enempi oranssi, loppuvuoden sama Prisma myi aivan keltaisia. Nämäkin toistaiseksi vihreitä, luulis kohta alkavan värin muuttumisen.7Pot ja SLP Naga X "paremmat" taimet pääsi 14cm Pauliinaan, josko nämä selviäisivät joulukuun alun etelänreissusta, kun kastelijasta ei vielä ole täyttä varmuutta. Hyvin on toi Naga ottanut kokoeron kiinni, sitä ei ole juuri ollenkaan!


Tervo

Tällaisen bongasin tuon Scorpion-pistokkaan lehdeltä. Onko tämä nyt hyvis vai pahis? Marjalureethan imee kasvisnesteitä. mutta tämä ei taida sellainen olla?Istutin noi pari pienempää Naga ja 7Pot -tainta 11cm istutusruukkuihin, ihan vaan varataimiksi, jos noille Pauliinan asukeille sattuu jotain. Josko ne pienemmissä ruukuissa pysyisivät siedettävän kokoisina.

miiksuli

Hyvältä ja terveiltä näyttää uudet tulokkaat! Hotsittais ite jo alottaa mutta odottelen että sähkönhinnat laskee.

Tervo

Jää ensi kausi väliin, vastahan ne povas että syksyllä ois sähkö vanhoissa hinnoissa!

Itse tein luetteloa, mitä pitäis saada vuodenvaihteessa multiin, pari rocotoo varmaan jo aiemmin. Ei tilat vaan riitä kaikille, mitä vois kasvattaa. >:(

Tervo

Kausi lähenee loppuaan, syksy kellastaa viimisiä satoja.

Lemon Drop vaikuttaa hyväkuntoiselta, puolenkymmentä podia on vielä vihreänä, loput poimintakunnossa. Saa nähdä, lähteekö tämä kukkimaan uudestaan sadonkorjuun jälkeen.Habanero oli myös aloittanut viikonlopun aikana kellastumisen, ja värinvaihto etenee yhtä nopeasti kuin noilla Yellow Dropeillakin. Tämäkin pudottanut tämän sadon aikana loput kukat, katsotaan nyt aloittaako uudestaan, vai lähteekö kompostiin. Tietty jos tuon saisi kituutettua talven yli, ja keväällä isompaan ruukkuun.7Pot ja NagaX -taimet jatkavat hyväkuntoisina, ainoa uhka noille on joulukuun alun Madeiran reissu, kastelija alustavasti sovittu. Reissun jälkeen onkin hyvä alkaa seuraavan kauden idättelyt. :)

Tervo

Syksyn viimeisiä kypsyttelyjä.

Yellow Habanero saanut puolet sadosta keltaiseksi, toinen puoli vielä vihreänä. Lehdet kurtistuvat, koittanut vähentää kastelua, kun jonkun ohjeen mukaan pitäisi avittaa näitä viimisiä kypsymään.Ruukussa elänyt Trinidad Scorpion saavutti jossain vaiheessa loppukesästä katon ja sai sinne kolme raakiletta. Olen pätkinyt tuosta oksia sitä mukaa kun on podit saanut pois, tuntuu vaan loputtomalta urakalta. Tuossa kun on vielä toistakymmentä eri vihreän ja punaisen asteessa olevaa raakiletta. Joutaisivat kypsymään, kun näyttää olevan kirvojen viimeinen pakopaikka, lehtiä kun putoilee tämän alapuolella talvehtivan Scotch Bonnet -tumpin päälle, yrittelevät maiseman vaihtoa, kunnes Sprutzit-ruiske hävittää ne.Noita Bonnetteja olisi saanut tulla sama määrä kuin näitä Scorpioneja, ne näyttävät kelpaavan tytöllekin ruuan laittoon.