heinäkuu 21, 2024, 18:42:58 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kasvatukset jatkuvat pienimuotoisina 2023.

Aloittaja Huru-ukko, marraskuu 06, 2022, 09:36:18 ap

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

Kuluvana vuonna 2022 oli kasvatuksessa Hurupenoja 4 kpl kasvihuoneessa. Nyt ne on nostettu sisälle kypsyttelemään 2-3 podia jalostuksen jatkamiseksi.
Tuotto on ollut riittävä niiden osalta.

Kuvia niistä ei tule eikä tulevaisuudessakaan ensivuoden kasvatuksista, joka niitä haluaa katsella niin kasvatuskuvia on tässä foorumimissa vähintäänkin riittävästi.

Huru-ukko

marraskuu 06, 2022, 09:54:32 ap #1 Viimeisin muokkaus: marraskuu 06, 2022, 10:31:32 ap käyttäjältä Huru-ukko
Vuoden -23 kasvatukset jatkuu Hurupenojen osalta muutamalla puskalla. Tai sitten kahdella nykyisellä puskalla. Sisälle oton jölkeen ne on kasvattaneet joka silmuun uudet oksan alut ruukusta nousevaan 30-40 sentin pituiseen sileään varteen tervetulleet oksat. Jossain vaiheessa sitten katkon pisimmät oksat pois että saan puskista tuuheat matalammat versiot.

Pääpaino on kumminkin pubeissa kahdessa lajissa, joiden siemenet meni idätysboxiin viikko sitten.
Siemenet on omaa tuotantoa vuodelta 2014.

Tilanne itämisen osalta nyt on että PI 585273 on lykännyt n. 30 siemenestä 10:een idun alun.
Toinen lajike Rocoto Red Peruvian ei vielä yhtään itua.
Niiden siemeniä on minulla useita pusseja, joten lisäilen ainakin kahdesta eri Peruvian siemenpussista n.50 kpl idätysboksiin.
Ehkä turhaa, mutta muistelen että ko. lajikkeella on ollut ongelmia siementen itävyydessä ainakin minulla.

Tomaatteja tulee olemaan kymmenkunta puskaa jotka osittain kasvaa mullassa kasvarissa sekä puisissa NFT kouruissa jotka tein 2012? (ehkä). Chilit menee myös NFT kasvatukseen.

miiksuli

Ootko kokeillu tuota vetyperodiksidiliuosta? Vetyperoksidiliuosta 0,5 ml ja vettä 10,5 ml antaa 0,285% pitoisuuden. 0,5 ml vetyperodiksidiliuosta ja 19 ml vettä tulee tuo 0,153%. Siitä vaan kokeilemaan :) Optimaalinen liotusaika 24H.

Täällä tutkimusta: https://www.semanticscholar.org/paper/Increased-Oxygen-Bioavailability-Improved-Vigor-and-Liu-Porterfield/eecd86a90e751420dbe5e1aa43d15ac879915286

Parhaat tulokset oli juurikin 0,15-0,3% pitoisuuksilla.

Huru-ukko

Olen sen verran ajoissa liikkeellä että voin odottaa itämistä. Nyt on melkein 100 Red Peruvian siementä likoamassa. Voi silti olla ettei niistä idä yksikään.Ja jos siemenissä on vikaa ne ei idä oli ne missä liemessä tahansa.

Aika lajikekohtaista kun PI 585273 siemenet on myös 2014 sadosta otettu ja melkein kaikki itää.

Joulukuussakin idätetyt pubet ehtii hyvin tekemään satoa.

Kiitos neuvosta.

miiksuli

Villit, vanhat ja jos vähän siemeniä niin kaikki mahdollisuudet kannattaa käyttää. Mitä pidempään itäminen kestää sitä isompi riski on ettei selviä. Ei tuo kallista ole kuitenkaan. Ite nyt tuntuu jatkossa käyttää tuota kun on noita lajikkeita joista vaan aika vähän siemeniä ja tietty omat risteykset.

Mutta sata siementä pitäisi riittää per lajike ihan hyvin.

Huru-ukko

maaliskuu 05, 2023, 13:59:16 ip #5 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 05, 2023, 14:01:09 ip käyttäjältä Huru-ukko
Rocotot PI 585273 ovat kasvaneet 30 senttisiksi ja yrittävät kukkiakin jo. Yhteensä niitä on 7 kpl. Ovat jo nyt haarautuneet runsaasti.
Lisäksi 3 muuta rocotoa joiden nimeä en vain muista kun en sitä ylös laittanut. Olisikohan ollut Pico Mucho. Kasvutapa on täysin poikkeava verrattuna PI 5853273, NN (nouname) kasvattaa tiheää ruusukkeen tapaista alkua.
 
Lisäksi muutama Serrano, Orange Rawit, Thai Compact ja Fresno. Jokaista on kasvamassa 4 kpl paitsi Fresnosta on itänyt vasta yksi sirkoille. Jos niistä saisi etikkasäilykeitä tms. multakasvatuksessa kasvarissa.Ulos mitä ei mahdu sisälle.

NFT Huru-lootiin 4 kpl (5 kasvia per loota) menee kahteen rocotot, yhteen sitten tomaatteja joita niitäkin 3 lajia yli 10 kpl. Ja viimeiseen NFT:hen tulee avomaan kurkkuja 5 kpl. Se määrä riittää 3 ämpärilliseen maustekurkkuja. Loput kurkut sitten salaatiksi. Kasvihuone kurkut 2-3 kpl multaan.

Viime vuonna oli kasvatuksessa partenokarppisia avomaankurkkuja kasvarissa jotka tekivät avomaankurkun kokoisia kurkkuja erittäin runsaasti. Sopivat muuten hyvin säilöntäänkin. Olivat tavallisten kurkkujen seassa mitä ei suositeltu pölytyksen vuoksi. 

Ne 4" ja 5" laudasta tehdyt NFT kourut (Huru-lootat) ovat nyt noin 10 vuoden ikäisiä. Metrihinnaksi tuli silloin noin 3 euroa.Kun laskee vuodet mukaan niin metri on maksanut 30 senttiä LOL.

akselsson1

Olikos noista hurulootista joskus jossain kuvaa? Jos muistat edes suunilleen ni käyn tonkimassa 😎 jotakin sen suuntaista voisi itekin ehkä väsäillä joskus jos saadaan kasvihuone pystyyn 🧐 jotain muovisista rumpuputkista tehtyjä oon kans nähnyt, ne varmaan kestää ikuisesti mutta on kyllä arvokkaita jollei satu vanhoja putkia saamaan halvalla 😬
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Huru-ukko

Kaikki kuvat on kadonneet Googlen bittitaivaseen. Ei se sen kummempaa kuvaa tartte. 5" lauta pohjaksi, ja samakokoinen tai nelituuma laudat sivuiksi. Kokohan voi kasvattaa leveämillä laudoilla. Vaneri kanneksi (tai vaikka turvesäkkejä siivuina) ja reiät liki metrin väleille etenkin jos on isompia kasveja. 

akselsson1

Samaa ongelmaa omissa vanhoissa päivyreissä, osa kuvista tosin myös edelleen toimii 😊
Turpoaako laudat niin hyvin ettei saumoista lorise vedet pihalle? Ja vissiin sitten sulla on alajuoksulla joku astia mistä pumpataan takas yläpäähän. Onko sulla ollu kuitumatto noissa vai ei mittään? Ratkaisu tuntuu niin ihanan maalaiselta ja simppeliltä että tuota voisi maalaisena itekin koittaa. En tiedä onko välttämättä tänä vuonna kun ei ole mitään itämässä kivivilloissa, mutta joskus 🧐
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Huru-ukko

maaliskuu 06, 2023, 18:05:53 ip #9 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 06, 2023, 18:09:07 ip käyttäjältä Huru-ukko
Minä laitoin Puusepän kosteudenkestävää liimaa liitoksiin, ja kohtuullisen tiheään ruuvit. Jos tarpeeksi tiheässä niin liima pursuaa ulos :thumbup: .
Jos kuivia lautoja niin halkeamien estämiseksi vapaareikä tarvitaan. Ja osakierre kupukanta 5x 50 mm ruuvit.

Kokeilin kuitumattoa, kasvun puolesta ei tarvita.

Lähinnä ongelmia tulee vuotojen muodossa esim oksanreiät ei mene kunnolla kiinni. Paikkapala ulkopuolelle liimalla. Myös lautojen halkeilu on yksi riesa ellei käytä muovivuorausta sisäpuolella. Jos onnistut pitämään kourut kosteina ympäri vuoden ei halkeile.


Alapäähän tarvitset https://m.motonet.fi/fi/tuote/386343/Lapivienti-letkuyhteella-58-valkoinen, näitä on eri kokoja. Tarvitsee jotain sikaflexin tapaista tiivisteeksi, tai sisäpuolella kuminen tiiviste letkukaran kannan ja muovin väliin. 

Mulla on ollut 90 l. laastipaljuja resona. Ja aquavalve IBCkontilta tulevalle vedelle. Juso muistaaksen joskus tilasi niitä ja minäkin...... Olen unohtanut edes miksi niitä pitäisi kutsua LOL.

 

akselsson1

Kiitos todella kattavista vinkeistä 😎 eiköhän noilla pitäisi onnistua... 3D tulostinta voisin myös ehkä hyödyntää 🧐
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

varis

Millainen kasvi tuo hurupeno on? Tuleeko herkulliset sadot?

Huru-ukko

maaliskuu 09, 2023, 09:21:59 ap #12 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 09, 2023, 09:59:26 ap käyttäjältä Huru-ukko
Huru-peno on annuum, jalapeno, jota olen yrittänyt jalostaa valitsemalla jatkoon isoimman ja tulisimman podin noin yhdeksän vuoden ajan. Satoaa NFT:ssä hyvin, ehkä voi laskea keskivertona 50 podia.
Tosin en ole koskaan laskenut niitä, mutta multakasvatuksessa kasvarissa sato jää 20 tai allekkin. Se on keskikokoinen ja painava joten siksi vähän podeja. Pettymys se silti oli mullassa lol.
Paksulihainen, täynnä siemeniä. Omasta mielestä tulisin verrattuna niihin jalluihin joita olen kasvattanut noin 15 lajia. Aika tasalaatuinen koon ja tulisuuden suhteen nykyään. Mitä makuun tulee niin sellainen jallumainen se on. En kehu, ei siinä Nagan aromia ole lähellekkään.

Huru-peno on kotoisin Rundarilta, jolta sain siemenet 2014, ote sen vuoden päiväkirjasta:
tammikuu 27, 2014, 07:20:06 ap#12
Pari päivää sitten jalapenoja itämään, M, Tam, Rundarin Gaugho risteys F2/3.


Gaugho oli parhaan makuinen ever jallu sitä maistaineiden mielestä. Itse en sitä ole maistanut. Se on kahden eri lajikkeen F1 risteytys, eikä sen siemenistä tule sen veroista. Rundari koitti sitä jalostaa, sanoi mulle senkin yv:ssä ne lajikkeet mitä hän käytti. En muista niistää mitään muuta kuin ne oli vihreitä lehdiltään ;).

Huru-ukko

Pubet jatkavat kasvuaan nyt vaakatasossa, korkeus jäi noin 20 cm. Mutta sivuille lähtevät oksat on noin 25 cm pitkät. Ne on tällä hetkellä passiivihydrossa*, kuten muutkin NFT viljelyyn menevät. Pääasiassa tomaatteja 7 kpl, ja pubeja 9 kpl. Osa tomaateista kasvihuoneen multaan, sitten kymmenkunta mullassa kasvavaa annuumia, jotka on n. 10 senttisiä.  Serrano, Orange Rawit, Thai Compact ja Fresno, siinä ne.

* Passiivihydro tarkoittaa tässä kohtaa verkkoruukkua joka on 2 desin aluminifoliolla päällystetyssä ehjässä maitorahkapurkissa. 4 kpl per dyno. Koska levä.

Tällä viikolla hydrokasvatukset täytyy siirtää isompiin hydroihin koska tilanpuute kasveilla. Ja 300w ledin alle.

Huru-ukko

 Tomaatteja on NFT kouruissa 4 kpl, joista on tomaatteja 6. Tomaatteja on myös mullassa 3 kpl.
Joista NFT on saatu satoa jo kolme viikkoa epäsäännöllisen säännöllisesti.
lisäksi on NFT 2 chiliä annuumeista, Thai Compact ja Fresno. Joita on lisäksi multaosastolla 8 eri lajikkeita.
Loput 10 on pubeja joista olen tähän asti poistanut raakileet. Nyt niissä alkaa olla kokoa, joten annan tarttua podien kiinni.

Viimeisessä NFT on avo- sekä kasvihuonekurkkuja 7 kpl. Ne yksinään riittää tuottamaan  noin 5-7 kpl 10 litran ämpäriin maustekurkkuja. Ahneuttani :o  sitten istutin ne ylimääräiset parikymmentä tainta valkosipulien sekaan kasvamaan.

Kasvimaalla on normaali jokavuotinen tilanne, n. 30 rivimetriä porkkanaa, 8 rm naurista. Talvivalkkareita n. 100 kpl. Lisäksi retiisejä ja rucolaa, joka ei kyllä tunnu menestyvän siellä. Mutta sitä on sitten lisäksi isoissa altakastelu parvekelaatikoissa kahdessa kappaleessa, ja kolmanessa sitten on paksoita. Kolmas rivi niissä on keskellä basilikaa, joka nousenee isommaksi kun muut on syöty.

Lisksi perunaa alle 2 aaria, lajikkeina Rosamunda, Annabella, Siikli ja Violet Quuen joita on aika sama määrä jokaista.

Ja sitten on tietty myös kurpitsoita jotka kukkii paraikaa. 3 kesäkurpassa on jo alkuja.
Blue Hubbardia on kolme kasvia (45 kg), Uchiki Kuria on 4 kasvia (50 kg)Musque de Provenece on 2 kasvia (10 kg) ja Waltham Butternut 3 kasvia (15 kg).
Suluissa on odotettu kilomäärä reilusti alakantissa, laskettuna Bluen ja Kurin osalta 3 hedelmää per kasvi. Viime vuonna molemmilla suurimmat oli 8 kilon luokkaa.
Pienen osan annoin pois, lopuista tein kurppa/jauheliha sosetta ja pakastin. Ne loppui pari kuukautta sitten.

Huru-ukko

Chileistä on tullut satoa kohtalaisesti huolimatta siitä että liian tiheään kasvattamalla valon saanti oli huonoa. Aloittelijan virhe, vähempi on enempi. Serranoista tuli hyvä sato.UGH.