tammikuu 29, 2023, 02:13:20 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tervon chilit 2022 - 2023

Aloittaja Tervo, toukokuu 05, 2022, 20:05:12 ip

« edellinen - seuraava »

Tervo

heinäkuu 04, 2022, 12:43:38 ip #20 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 04, 2022, 19:18:40 ip käyttäjältä Tervo
Pari ruukutusta. Siirsin tuon Trinidad Scorpionin pikku-Pauliinasta kolmekymmentäsenttiseen, kun alkoi olla turhan iso tuohon pienempään. Kovasti tuo yrittää muutamaa nuppua työntää, saa nähdä pysyvätkö kiinni, vai varisevatko vielä pois.Samalla vapautuneeseen ruukkuun istutin tuosta passiivisesta vesiviljelystä pakasterasiasta tuon ylösnousseen Scotch Bonnetin. Saa nähdä kuinka itseensä ottaa, kun juuret joutuvat totuttelemaan multaan (kasvusammaleeseen). Nyt se on varjossa toipumassa shokista, kunnolla kasteltuna, josko tuo jotain auttaa.


miiksuli

Kasvusammal on hyvä kasvualusta. Mukavan vihreitä puskia siellä:)

Tervo

Lainaus käyttäjältä: miiksuli - heinäkuu 06, 2022, 11:37:29 apKasvusammal on hyvä kasvualusta.

Joo, ainakaan toi Scotch Bonnet ei näytä huomanneen siirtyneensä vedestä sammaleeseen, jatkaa samaan malliin!

Tervo

heinäkuu 06, 2022, 18:33:46 ip #23 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 07, 2022, 08:54:03 ap käyttäjältä Tervo
Lisää järjestelyjä/ruukutusta. Huomenna pitäisi taas poistua mökille, joten täällä pitää saada chilit järjestykseen niin että kaikille riittää kasvutilaa.

Minulla oli toi DIY "taimibubbleri", parikymmentälitrainen Lidelin laatikko kuudella 50 millin reiällä, jossa asusteli Red Habanero, pari Hot Lemonia (ilmeisesti sama kuin Lemon Drop), Jamaican Bell ja pari noita kuivatuista Bird's Eye chileistä idätettyä, toinen vallan hyvin voiva, toinen kitulias. Siirsin Yhden Lemonin keväällä ostettuun Nutriculture Oxypot -bubbleriin, tuon kituliaan Bird's Eyen kompostiin ja loput Orthexin 7,5 litraisiin ruukkuihin pihalle. Jokohan sitä näillä pärjäisi syksyyn.

Pieni varoitus tuosta Oxypotista, siinä on valmiina tyhjennys/tasontarkistusletku. Sen läpivienti on kuitenkin yllättävän arka, läpivienti tiivistetään kummaltakin puolelta kumitiivisteellä. Tämä toimii ihan hienosti. Mutta loppu läpiviennistä on muoviputki, jossa O-rengas, ja tämä on vain painettu tuosta läpiviennistä läpi, "lukittuu" miten lukittuu. Ensimmäisen täytön jälkeen se ei ollutkaan pohjassa, vaan vuosi vettä lattialle ennen kuin havaitsin ongelman. Samoin tuon paikallaan pysyminen vähän arveluttaa, nyt alla on turva-altaana tuo tyhjennetty Lidelin laatikko, ei uskalla ihan heti jättää puoleksitoista viikoksi yksikseen!

Lemon Drop Oxypotissa, huomaa tuossa oikealla maalarinteipistä harsosääskiansa, noita pirulaisia tuntuu riittävän.Long Slimit jatkavat kukkimistaan, toki aika iso osa kukista putoilee pois, syystä tai toisesta.


miiksuli

Et ole ajatellut torjuntapuikoa? Niillä pääset eroon pariksi kuukaudeksi härsosääskistä. Tai sitten petopunkkeja kotoutat multiin. On ainakin turvallinen.

Chliina

Hienon näköisiä puskia sulla!👏👏
Kivaa mökkeilyä🤗

Tervo

Lainaus käyttäjältä: Chliina - heinäkuu 07, 2022, 08:58:00 apKivaa mökkeilyä🤗

Kiitti, pääsee taas riippariin nukkumaan, edellinen rupeema oli niin hellettä, että piti maata tuossa ILP:in alla.

Tervo

Taas kotona kääntymässä. Eipä täällä ihmeitä ole tapahtunut, vähäisemmän helteen takia eivät olleet kasvit edes hirveän janoisia, paitsi toi eniten satoa kantava Long Slim, joka roikotti lehtiään. Auringonpaisteen vähenemisen huomaa myös siitä, että noi pikaisesti ulos, ilman sen kummempaa totuttelua viedyt olivat selvinneet hengissä, toki siellä täällä oli jotain vähän kärähtäneitä lehtiä. Mutta ennen kaikkea valon puutteen huomasi siitä, että noi ikkunalla olleet pari Scorpionia ja toi toinen Scotch Bonnet olivat venähtäneet pituutta vähän turhan äkkiä ja turhan paljon. Täytyy ensi talveksi/kevääksi hankkia jotain stydimpää valolähdettä.

Noh, Trinidad Scorpion oli sentään saanut nuppuja auki, katsotaan ja toivotaan, että joku kukka pölyttyisi, ja pitäisi vielä podin kiinni.Mökillä tuli testattua tuota Miiksulin maistiaispalaa tuosta Improved Naga X:stä, ihan ruuan laittoon. On perinteisesti tehty tuota entisen Kauhukeittiön Henri Alenin inspiroimaa kassleria savupöntössä, jossa oluen ja muiden mausteiden kera on laitettu pilkottu habanero makua antamaan. No, nyt laitoin kynnen kokoisen palan tuota Nagaa, ja ai että tuli hyvää. Varsinkin kun annoksesta jäi pariksi päiväksi jämät odottamaan uutta lämmitystä, ja sen jälkeen potkua oli jo enemmän kuin tuolla aiemmalla habanero-reseptillä. Varsinainen seitsemän padan chili siis tuokin.

miiksuli

heinäkuu 17, 2022, 15:04:40 ip #28 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 17, 2022, 15:17:09 ip käyttäjältä miiksuli
Hyvä että maittas :) Älä unohda tuota Peach Bleederiä kasvattaa. Sekin on hyvä chili ja kiehtovan näköinen. Hedelmäinen muttei makea. Tuo Improved Naga X on hedelmäinen kanssa ja aavistuksen makea.

Edit. Epävirallinen oma testi oli Peach Bleederille 1.5M SHU. Tuo Improved Naga X on tulisempi. Veikkaisin keskiarvon olevan lähelle 2M SHU :) Eli aika kova chili on mutta maku on myös tärkeä.

Tervo

Viikko taas vierähtänyt mökillä, varmaan torstaina tullaan kotiin, näkee miten noi omat on selvinneet. Lähtiessä huomiona oli, että toi Trinidad Scorpion kyllä kukkii, mutta näytti tiputtelevan kukkia sitä mukaa pois.
Mökillä ei ole muita chilejä, kuin noi pari Long Slimiä, kukassa nekin, ja yhdessä muutama raakile. Toi Hokkaidon kurpitsa aloitti myös kukkimisen, ensin yksi emikukka, sitten pari hedekukkaa. Joku emi vielä aukeemassa. Tuulee niin, että pystynevätkö pölyttäjät lentämään, ja kestääkö kasvi katkeamatta.

Heinän puutarhalla kypsynyt näköjään sato Carolina Reapereitä, oli tullut Mikkelin Prismaan myyntiin. Piti hinnasta huolimatta (7€) tuollainen laatikko ostaa, saa maistiaiset noistakin, ja mahdollisesti siemeniä talteen.


miiksuli

Noita tullu välillä Keravalle myös myyntiin cittariin ja Prismaan pieninä erinä. Viimeksi lähti vähän "harvinaisempi" bishop crown baccatumi. Oli muuten kallis ja valtavan kokoisia. Niistä pitää vielä keksiä jotain kivaa.

Tervo

Taas kotona, viikonloppuna lapsenlapsen rippijuhlat.

Eipä täällä ihmeitä, toi Trinidad Scorpion ei ole saanut yhtään kukkaa pysymään kiinni, uusia sentään pukkaa vähän joka lehdenhankaan. Jossain oli maininta, että näillä Chinenseillä pitäisi lannoitusta vähentää kukkimisvaiheessa, niin pysyvät paremmin, laimensin nyt tuota kastelulannoitetta puoleen.

Scotch Bonnet ei ole saanut kukkia aikaiseksi, kasvanut taas tuohon valaisimeen kiinni. Toi toinen Bonnet, joka pelastettiin kuivuneena on nyt haaroittunut siitä jäljelle jääneestä rangasta ja kasvattanut kaksi varsin terveen näköistä oksaa noin 30 sentin pituuteen. Mietin, pitäiskö noi molemmat latvoa, jotta saisi pituuskasvua hillittyä ja pidettyä tuo talvehtimiskokoisena.Parvekkeella elelevä Chiluacle Negro pudotti myös kukat tuossa pari viikkoa sitten, nyt on kuitenkin innostunut tekemään lukuisia nuppuja, ehkä se vielä siitä.

Pihalle ruukutetut ovat selvinneet jotenkuten, kyllä nämä täytyy ensi vuonna saada ihmisten aikaan kasvamaan. Lähes jokaisen lehdet ovat reikäiset, mitkä lie hyönteiset noita syö. Pitäisi varmaan myrkytellä.

Ei tässä kuitenkaan ihan ilman satoa olla jäämässä, noi Long Slimit on tehneet marjoja sekä mökillä että kotona. Kotona alkavat osin jo punertaa. Tässä toi etummainen mielenkiintoisen näköinen "kaksonen", en tiedä miten toi kukka on saanut chilin kylkeen tuollaisen yhteensulautuneen pikkuveljen.


marek

Onpa hauska yksilö tuo tuplapodi  :)
Minulla oli Naga Morischin kanssa samaa ongelmaa, että kukki vimmatusti, mutta kukat putosivat pois tai eivät vaan hedelmöityneet. Nyt vasta ensimmäisiä alkuja havaittavissa ja niitä kukkia on edelleen hurjat määrät.
Ehkä tuokin vain hitaasti lähtevä yksilö? Toivotaan, että siitä piristyy vielä tuotantopuuhiin.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

Tervo

Nämä punastuvat näköjään varsin vauhdikkaasti, kun alkuun pääsevät! Montakohan päivää tuo kannattaa antaa kypsyä, ennen kuin ottaa hyötykäyttöön?Taistellut viikon Matkahuollon kanssa. Tilasin Kiinasta kesäkuun alussa PH- ja EC-mittarit, lähtivät liikkeelle 07.06. Kuljetus taas Viron OmnivaPostin seurantakoodilla, jotka Matkahuolto toimittaa perille. Noh, nämä olivat 23.06 Viron tullissa, ensimmäinen yritys meni Alilta pieleen, parin tunnin päästä olivat onnistuneet. Samana päivänä Matkahuolto oli saanut paketin kirjattua seurantaansa (odotamme lähetystä kuljetettavaksi). Tässä tilassa se pysyi kuukauden päivät (mihinkähän oli jäänyt roikkumaan), kunnes se 23.07 kirjautui Vantaalle, määränpäänä Joroinen. Noh, Joroisiin se ei pysähtynyt, vaan jostain syystä meni ohi, Siilinjärvelle asti 25.07, tilana "Lähetys saattaa viivästyä, mutta käsittelemme sitä parhaillaan." Sieltä se päätyi 26.07 Kuopioon, eli puoliväliin Joroista. Jommassa kummassa paikassa joku ääliö oli muuttanut määränpääksi Heinäveden, josta odottivat minun sen noutavan (70km suuntaansa, ei päivän bensanhinnoilla kympin pakettia noin pitkältä haeta).
Yhteys asiakaspaveluun, jossa tyttö oli sitä mieltä, että kiinalaiset ovat kirjanneet määränpääksi Heinäveden, ja minun on sinne Wan Wen Tingiin oltava yhteydessä, että saadaan muutettua. Noh, viiden minuutin helvettiperkeleen vuodatuksen jälkeen lupasi selvittää, ja muutaman tunnin jälkeen ilmoitti, että kääntö onnistuu. Noh, paketti lähti Heinävedeltä eilen, mutta ei suinkaan kohti Joroista, vaan Joensuuhun, jonne se saapui eilen illalla kuuden jälkeen. Viikonlopun aikanahan noi ei kuljeta/kirjaa mitään, jännä katsoa maanantaina, jatkaako se matkaansa edelleen itään, rajan yli, pohjoiseen Rovaniemelle (yksi paketti teki sellaisenkin lenkin), vai lähestyykö Joroista. Ainakin määränpääksi joku muu kuin Wan Wen Ting on onnistunut vaihtamaan Joroisen. Hatuttaa!

Tervo

Jees, Matkahuolto sai vihdoin ja viimein toimitettua paketin Suomen kiertueelta :)

Ja Trinidad Scorpion sai vihdoin yhden kukan pieneksi podiksi asti. Tosin, kukkia varisee jatkuvalla syötöllä, täytyy pitää sormet ja varpaat ristissä, että edes tämä yksi pysyisi kiinni.Parvekkeella asuva Chiluacle Negro aloitti myös kukkimisen, josko nyt paremmalla tuloksella kuin tuossa sisällä ollessaan.Noi Long Slim Cayennet punertuu koko ajan, nyt jo kuusi podia liki kypsiä. Raakoja vielä joukko. Ja se raadoksi kuivunut Scotch Bonnet tunkee myös nuppuja. Ehkä tässä siis vielä syödään muutakin kuin noita Cayenneita!

Talvea varten vävypoika selvittelee tuollaisten 4*55 T-Neon runkojen saatavuutta, putkia heilläkin kuulemma olisi. Parilla tuollaisella varmaan selviäisi talvesta.

miiksuli

Tosi pitkään kestänyt sulla paketin tulo. Mä nyt odottanut kuukauden elkoja Kiinasta. Eikä vieläkään näy seurannassa. Millä lähetyksellä tulee?

Tervo

Lainaus käyttäjältä: miiksuli - elokuu 04, 2022, 16:52:54 ipTosi pitkään kestänyt sulla paketin tulo. Mä nyt odottanut kuukauden elkoja Kiinasta. Eikä vieläkään näy seurannassa. Millä lähetyksellä tulee?

Eikö näy edes siinä 17track.com:in seurannassa?

Mua näkyi siellä, ja kuukauden seikkaili jossain luovutettuna paikalliselle huolitsijalle (Matkahuolto) ennen kuin näkyi MH:n kuljetuksessa.

miiksuli

Tarkoitin Suomen seurantaa eli postia. China Post on ollu ihan auttamattoman hidas. Kysyin myyjältä että mikäs on niin vastasi että oli jotain tulli ongelmia Kiinassa. Tiedä sitten. Odotellaan vielä. Onneks ebayssa on hyvä turva. Jos myyjä kieltäytyy palauttamasta rahoja niin sitten auttaa PayPal.

Aliexpressissä ei ole muuta turvaa kuin niiden oma systeemi. Joka on aika paska. Jos ostaa useampia tuotteita ja yks hajoo viikon sisään ja loput seuraavalla viikolla niin et saa kun siitä ekasta reklamaatiosta rahat. Sielä kannattaa olla tarkka ettei osta mitään surkeata elektroniikkaa.

Tervo

Kyllä minä olen Alilta saanut kaikista sapumatta jääneistä paketeista rahat takaisin. Toi "Combined shipping" jonka ne viime vuonna keksi voi olla vaikeempi, kun kuljetusfirma yhistää useampia paketteja. Onneksi niitä ei ole vielä hävinnyt. Yksi oli tosin sotkettu, niin että tilattujen poranterien sijasta tuli tällainen kätevä pornobody. Oli niin huvittavat, etten viitsinyt edes reklamoida, vaikkei noi kelvanneet edes vaimolle!


Tervo

Tällainen oli parvekkeella ruokatunnilla, kun lähdettiin aamupäivällä mökille. Onneksi lihansyöjä, niin saa chilit olla rauhassa!