kesäkuu 14, 2024, 19:20:38 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Pinkin kausi 2018 ->

Aloittaja Pink, lokakuu 02, 2018, 20:28:47 ip

« edellinen - seuraava »

Pink

Olen tässä kolmatta kautta aloittelemassa melkoisen ajoissa. Osa on tarkoitus yrittää kukittaa jo sisällä, osan kasvatin kaikesta päätellen ihan vain päänvaivaksi. Ei aavistustakaan mitä esim. tuolle isolle El Oro De Ecuadorille tapahtuu tässä talven aikana...sakset varmaankin.

Elokuun puolivälistä alkaen taimet ovat itäneet. Ovat siis noin 1,5 kk vanhoja. Kuvan alla selitykset taimista takarivistä alkaen vasemmalta oikealle, rivi kerrallaan. Note to self: on ihan mahdollista miettiä asioita idätystä pidemmälle. Vaikka nyt ei ihan onnistunut niin ensi kerralla sitten.- El Oro De Ecuador tarvii jo kohta oman kasvarin, sitten oman huoneen. Sitten muutaman vuoden päästä se menee kouluun ja haluaa ajokortin. Kuvan ottamisen jälkeen hää muutti kasvarin alakertaan orkidean ja juurtuvan kaktuspistokkaan kanssa. Pitävät siellä poikamiesboksia kolmistaan.
- Bird's Eye Baby kuvittelee kasvattavansa jo pienen pieniä linnunsilmänlapsennuppuja, kuva alla.
- Kaleidoskop, mikähän sitäkin riivaa, kai se jo laihduttaa niin kuin nykyään tapana on.
- Maya Purple Passion, muistuttaa erehdyttävästi BST:a, vaikka nimilaput ja idätyspussit oli satavarmasti oikein. Hmph.
- Black Scorpion Tongue on tällä hetkellä kiinni hopeassa chilin taimien pituuskilpailussa, ja puskee nuppua samalla.
- Demon Red x2, näiden piti kasvaa joulukukiksi. Ehkä vuodelle 2019 sitten. Tai 2020. Mikäs kiire tässä valmiissa maailmassa.
- Rocoto Red Peruvian x2, mitähän helv... mä oikein ajattelin kun sisäkaudelle näitä idätin...? Tossa ne nyt töröttää.
- Pink Habanero, punkkisodan veteraani nuoresta iästään huolimatta. Saa vielä jonkun selviytymispalkinnon kun kasvaa isoksi.
- viälä yks Demon Red ja sivussa jotain timjamia sun muita rehuja.

Siinä BST-nuppuja


Ja siinä BEB-nuppuja. Viime kesänä nypin kaikki nuput mutta nyt houkuttaa katsoa, mitä tapahtuu jos vain antaa kukkia. On kuitenkin ihan hyvästi aikaa varsinaiseen satokauteen...  ;D

Sytytysneste ja tulitikku harvoin ratkaisevat ongelmia, mutta vihannespunkkeihin ne tehosivat.

Pink

Taimissa on melkoinen ero kasvuvauhdissa, vaikka kutakuinkin identtisissä olosuhteissa ovat kasvaneet. Ikää niillä nyt on vajaa 2 kk, kasvavat kookos-taimimultasekoituksessa. Ihan pikkutaimina pienemmissä ruukuissa ollessaan kookos jäi helposti liian kosteaksi, mutta kun sitä kerran mulla oli sellaiset sellaiset 20 litraa, päätin hyödyntää sen sekoitukseen, ja siinä näkyy toimivan hyvin. Hölväsin välillä sumutepulloa kuin perjantailageria, ja sitten kun päätin antaa kasvualustan kuivahtaa, tein sen vahingossa ihan kunnolla: muistin vasta vajaan kahden vkon päästä kastella uudestaan. Hups. Selvisivät kylläkin kaikki, vaikka aika kuiviksi olivat päässeet.


Takarivi vasemmalta: BEB, BST, EODE. Keskirivi: RRP, MPP, PH, Kale. Eturivi: RRP, DR x 3

Eli kasvualustan valintaan vaikutti paljon kasvattajan luonne, ja minulle sopii muistaa kastelu 1-2 kertaa viikossa. Vesiviljelyäkin olen harkinnut, mutta multaviljely on tuttua ja se tuntuu niin paljon yksinkertaisemmalta näin yksinkertaiselle mielelle. Eikä mulla ole tarvis megasadolle, kert alunperinkin aloin kasvattaa chilejä lähinnä ajanvietteenä, josta voi saada kylkiäisinä satoa ja sisustuselementtejä bonchien muodossa.

Kert mulla on siemeniä tarpeeksi ja ensi kesäkauteen on rutkasti aikaa, hippi-ideologia pääsee testiin ja annan kaikkien kukkien kukkia. Vähän epäilyttää valon riittävyys edes baccojen sadotukseen, mutta testaamalla se selviää. Lukseja on 10-15 cm lampusta kännykkätesterin mukaaan about 10 000, kyseessä Supragardenin päivänvaloledit, jotka eivät juuri kuumene.

Perimmäisenä tarkoituksena mulla on siis saada vielä joskus bonchi-kokoelma itse kasvatetuista chileistä. Niitä kait voisi hyvinkin sadottaa sisätiloissa - poislukien varmaankin noi Rocotot. En vieläkään tiedä tarkalleen, miksi idätin ne nyt. Silloin täytyi olla viikonloppu, ja alkoholilla saattoi olla osuutta asiaan.

Annan nyt taimien kasvaa muutaman kuukauden, ja sitten alkaa leikkaukset kuin Sipilän hallituksella.

Annuumit:
- Bird's Eye Baby tekee jo nuppuja. Sen varsi kylläkin näyttää heiveröiseltä kukkakepiltä - ei tarpeeksi tukevalta edes itselleen.


- Black Scorpion Tongue käpristää uusimpia lehtiään, mikä viitannee liikalannoitukseen. Ei ole saanut sen enempää lannoitetta kuin muutkaan, mutta ehkä mullassa oli jokin lannoitepaakku tms. Saa nyt pelkkää vettä pari-kolme kastelua. Nuput ovat hauskan violetinvivahteiset, kuten myös jotkin lehtiruodit. Saa isomman ruukun toivottavasti jo tänään.


- Demon Redit kasvavat epätasaisesti, mutta näkyvät haaroittuvan kivasti ihan ilman saksia.


- Maya Purple Passion (kuvassa oikealla) kasvaa hitaasti, mutta vähän. Kuvassa ei oikein näy, kuinka jotkin lehtiruodit ovat violetinvivahteiset, aivan kuten BST:lla.


Baccatumit
- Kaleidoskop (ylläolevassa kuvassa vasemmalla MPP:n vieressä) on hieman piristynyt. Liekö nyt joku planeetta oikeassa asennossa kasvun suhteen...?

- El Oro De Ecuador kasvaa kovempaa kuin valtion velka. Oikea mörkö.


Chinense
- Pink Habanero, tuttavallisemmin Rambo, saa urhoollisuusmitalin taistelusta vihannespunkkisodassa. Tämä sitkeä sissi selvisi jo taimena punkkien salakavalalta hyökkäykseltä, uhmasi hukkumiskuolemaa useilla uintireissuilla vahvassa mäntysuopavedessä, sekä kesti Spruzit-käsittelyt kuin olisi syntynyt ottamaan niitä vastaan. Taistelijaluonne tekee uutta, tervettä kasvustoa! Hah, in your face spider mites.
Moni olisi heittänyt näin pienen saastuneen taimenen pois, mutta minä tahdoin nähdä mitä chili kestää. Ja sehän kesti. Punkkisota on myös näillä näkymin voitettu.


Pubescens
Rocoto Red Peruvianit kasvavat lähes samaan tahtiin, ja ovat nimensä mukaisesti todella karvaisia.
Sytytysneste ja tulitikku harvoin ratkaisevat ongelmia, mutta vihannespunkkeihin ne tehosivat.

Pink

Partytime, excellent! Bilehileitä ja chilien överit kele.

Kuvittelin tällä kertaa lannoittavani homeopaattisilla annostuksilla, mutta muutama chili on toista mieltä. Yhdessä jos toisessa taimessa on hileitä lehdissä ja Demon Redissä jopa varressa:


Vissiinkin kasvit saavat kookoskuidun "hitaasti liukenevan lannoitteen" paljon luultua nopeammin käyttöönsä. Eli kerralla kaikki, mitä sitä turhia säästelemään. Miten meni noin niinkuin omasta mielestä? Lisäsin kookoskuituun vielä taimimultaa, joka on hyvin kevyesti lannoitettua, ja silloin tällöin, ehkä 2 krt/kk, olen antanut yrttilannoitetta 3-1-5 hyvin vahvasti laimennettuna. Noh, nyt ollaan vesilinjalla kuin Santapukki.
Luuppitarkastelu ei onneksi antanut osviittaa mistään ötököistä, joten vesikuurin pitäisi hoitaa homma. Ärsyttää silti kuin mesimäyrää  >:(

Demon Red yrittää reppana hädissään jatkaa sukua, kun viikatemiehen sormi jo kasvarin ovea hamuaa:


Bird's Eye Baby ei ainakaan vielä oireile kovin paljoa, jos ei nuppujen puskemista lasketa. Nuo pienet valkoiset pisteet ovat muiden chilien hileitä, kun niitä sormeilin kuvatessani.


BST kouristelee kuin viimeistä kesäpäivää nuppujen kera:


Jotain hauskaa sentään - Rocoto Red Peruvianit ja niiden karvat. Ihan kauheat turkit molemmilla! Hankin niille joululahjaksi trimmerin ;D


Siinä koko sekamelska. Alakerta ei oikeasti ole noin hämärä, kuva vähän huijaa. Lihansyöjä puskee kukkaa ihan väärään aikaan, mutta en malta olla katsomatta miten se kukkii. Yrttikokeilu kasvarissa ei ainakaan vielä ole osoittautunut menestykseksi - yllätys.


Hyvin menee mutta menköön, tana. Ei muuta kuin leuka rintaan ja rohkeasti kohti uusia pettymyksiä.
Sytytysneste ja tulitikku harvoin ratkaisevat ongelmia, mutta vihannespunkkeihin ne tehosivat.

Pink

marraskuu 22, 2018, 15:35:43 ip #3 Viimeisin muokkaus: joulukuu 09, 2018, 16:57:22 ip käyttäjältä Pink
Black Scorpion Tongue goes Hulk

Edellistä viestiä lainatakseni: uudet pettymykset olivatkin jo ihan nurkan takana! Kylläpä lämmittää ihmisen mieltä kun ei tarvinnut pitkään odotella  >:D
Kaikenlaista taudinkuvaa on ollut, ja sairastelusta johtuen on siis jäänyt päiväkirjailut, kuten muukin tekeminen, vähemmälle. Mukava kait se on, sanoi eläinlääkäri anaalirauhaseritteet kasvoilla (tosi on, olin todistajana).

Chilit kasvavat ja annuumit jopa podittavat reilunpuoleisesti, kun silloin tällöin olen jaksanut eli muistanut niitä juottaa - siihen on kasvien hoito koko lailla jäänyt. Suurin osa chileistä voi silti mainiosti, mikä vähän parantaa mieltä. Hileitä on vielä, mutta alkoivatpahan kukkia, hah. Oikeasti mulla oli tarkoituksena antaa näiden kasvaa keväälle, ja sitten leikata bonchi-aihiot. Sitten annuumit alkoivat kukkia, ja halusin katsoa, mitä tapahtuu. Talvisato näkyy tapahtuvan.

BST:n monsteripodi
BST teki kerrassaan omituisen kukan. Tai siis kukka oli heti alusta asti pieni podi, jossa oli kaksinkertainen määrä terälehtiä ympärillä ja kaksi kertaa normaalin paksuinen emi keskellä. Heteitä ei näkynyt lainkaan. En tietenkään jaksanut kuvata sitä silloin, mutta tuossa on kuva, kun terälehdet olivat jo kuivahtaneet. Kyseessä lienee jonkinlainen mutaatio, ja liekö heteet hedelmöittäneet emin jo kehittyessään, jos yhteen kukkaan oli ahtautunut kahden kukan materiaali? Joka tapauksessa se podi oli ihan Hulk-matskua: iso, vihreä ja pelottavan näköinen. Okei, nyt se on vaihtanut väriä valon puoleiselta poskeltaan, enkä mä ihan kauheasti chiliä pelkää  :D

Kuva otettu 7.11.


Tilanne 22.11.


Soon viäläki ihan kippuras, ei kehtoo näöttää koko roppaa kaekelle kansalle.


Podit vaihtavat väriä lampun puolelta. Käänsin kasvia, jotta väri vaihtuisi tasaisemmin. Podeja on kaikkiaan viisi. Jostain syystä pölyttäessä kukkien emi putoaa helposti pois, mikä tietysti tarkoittaa, että lopulta koko kukka putoaa pois. En jaksa stressata aiheesta.


Koko kasvi. Kait tästäkin vielä bonchin saa.


Seuraavalla kerralla lisää ihan tosissaan podittavista annuumeista.

Edith: kuvien näkyvyyttä parannettu.
Sytytysneste ja tulitikku harvoin ratkaisevat ongelmia, mutta vihannespunkkeihin ne tehosivat.

Pink

marraskuu 29, 2018, 11:12:19 ap #4 Viimeisin muokkaus: marraskuu 29, 2018, 11:25:23 ap käyttäjältä Pink
Note to self-kertaus

Jo kertaalleen muistutin itseäni siitä, miten on ihan mahdollista miettiä asioita idätystä pidemmälle, tai ainakin näin ovat isot pojat kertoneet. Muistutan itseäni siitä uudelleen. Yllättäen ilmenneen tilanpuutteen vuoksi olen ikäväkseni joutunut pidättäytymään uusien kasvien idätyksestä, mikä alkaa jo käydä tuskallisen vaikeaksi. Masennuskin tuntuu uusivan. Olen juonut suruuni litratolkulla pakurikääpäteetä, koska sanovat sen tekevän hyvää ihmiselle. Vaikutusta odotellessa.

Tilasin sitten epätoivoissani anopinjakkaran siemeniä (jotka eivät hitaan kasvuvauhtinsa takia paljoa tilaa vaadi muutamaan vuoteen), jotta saan tyydytettyä uusien kasvien idätysvimmaani. Ja pitäähän sitä anopillekin olla palli jolla istua, hah.

Luulin siis vielä pari kk sitten, että mullahan on hyvin tilaa kaikille kasveille. Olihan sitä toki, ennen kuin nuo pirulaiset alkoivat kasvaa täysin yllättäen ja pyytämättä. Mies osti tuossa syksyn alussa vielä lisää lamppuja, jotta kasvit eivät ihan kuolisi tähän tilastollisestikin hämärään marraskuuhun. Lisään vielä, että chilien lisäksi tietysti kotona on jos jonkinlaista yrttiä, mehikasvia, anopinkieltä, palmuvehkaa, fiikusta, traakkipuuta, rönsyliljaa, kultaköynnöstä, sitruuna- ja mangopuun tainta sun muuta, jotka myös tarvitsevat valoa.
Sitten ukko lähti kuukaudeksi toiselle puolen maailmaa - Uutta-Seelantia ja Etelämannerta pidemmälle ei oikein enää pääse - ja keksi sieltä kysyä, että eihän koko kämppä ole yksi iso kasvihuone, kun hän palaa. Ööö... eei, ei tietenkään ole. Miten niin olisi, mistä sellaista keksit..? No eihän nuo chilit enää mihinkään mahdu, ja valonpuute alkaa uusista lampuista huolimatta rassata kasvien koon takia. Tarkoituksella en ole siirtänyt noita enää isompiin ruukkuihin, jos vaikka ruukun koko vähän hillitsisi kasvuintoa. Teen sen keväämmällä sitten, kun chilit voivat levittäytyä ikkunalaudoillekin. Sitten kämppä on yksi iso kasvihuone.

Jouluun asti pitäisi sinnitellä, koska meinasin jakaa ongelmani tilanpuutteesta pahaa-aavistamattomien ystävieni ja sukulaisteni kesken naamioimalla chilit joulukukiksi. Yleensä joulukukissa kylläkin on jotain väriä, kuten joulutähdessä punaista. Podit eivät ole vielä aloittaneetkaan punastumista, mutta onhan vihreäkin väri.

Bird's Eye Baby podittaa hurjalla innolla. Tältä kasvilta odotan paljon, koska silmissä kiiluu Fataliin kuva BEB-bonchista. Mää tahron sellaasen!Demon Redit ovat onneksi kuvauksensa mukaisesti maltillisen kokoisia, ja kukkivat + podittavat kivasti. Nämä pääsevät jouluksi uusiin koteihin. Saapahan joku muu kuin minä järjestää niille tilaa, hah.


Podeja on, hileitä on, ja vihreäkin on väri.Maya Purple Passion on ainut väripilkku tässä taloudessa. Se saa myös uuden elämän joulukukkana varmaankin veljeni luona.El Oro De Ecuadorille kävi kuten arvelin: sakset! Hahaa, siinähän sinnittelet, mörkö! Kuvassa näön vuoksi yksi lehti, josta näkee miten valtavaa lehdistöä se kasvatti. Kahdella vaivaisella lehdellä olisi peittänyt yhden samanikäisen Demon Redin alleen jotta hupsis. Uusia lehtiä on jo tulossa, ja nyt aion nyppiä isot lehdet pois. Josko siitä oppisi talon tavoille: täällä kasvatetaan pieniä lehtiä, ettäs tiedät. Runko ehti kasvaa ihan kohtuulliseksi bonchin aluksi, ja eiköhän se siitä vielä paksuunnu.


Pink Habanero, Kaleidoskop ja Rocoto Red Peruvianit sinnittelevät, mutta eivät onnekseni ole kasvaneet paljoa. Kale yritti alkaa kasvattaa pieniä kukan alkuja, mutta ne nuput nypin pois, koska valoa ei tällä hetkellä riitä kaikille, ja BST ja BEB tarvitsevat podeilleen kaiken saatavilla olevan valon. Mainitsinko jo, että tila alkaa käydä ahtaaksi...? Niin ja valoakaan ei ole liikaa. Kertaus on opintojen paha äitipuoli.

Edison: typo korjattu
Sytytysneste ja tulitikku harvoin ratkaisevat ongelmia, mutta vihannespunkkeihin ne tehosivat.

Pink

Silkkinen sinne päin-tie ja kummallinen podi vol. 2

Kaikki loppuu aikanaan, niin myös chilien ravinteet. Vastahan ne olivat övereissä, mutta nyt hoksasin, että Rocotoissa on ravinnepuutoksen merkkinä vaaleita pilkkuja, ja sisäkasvarin pikkuannuumeissa todella vaaleita lehtiä. Kultainen keskitie on perin vaikeakulkuinen.

Olin jo aloittanut lannoituksen antamalla noin joka kolmas kastelukerta laimeaa 3-1-5 yrttilannoitetta, mutta nähtävästi liian varovasti. Tietysti jokaisen itseään kunnioittavan chilinkasvattajan tulisi hankkia kristallipallo, josta näkee tarkalleen, minä päivänä ravinteet loppuvat (niitä taisi olla jollain suomalaisellakin myyjällä, nyt en muista nimeä.) ...Tai sitten pitäisi vilkaista useammin, mitä sinne kasvarin yläriville oikein kuuluu, mutta sehän vaatii tällaiselta pikkumutterilta kauheasti ylimääräistä vaivaa. Pitäisi siis ihan ottaa se chili käteen ja katsoa. Kauhee duuni.Demon Redien, Maya Purple Passionin ja BST:n kukkiminen loppui kuin seinään. Se ei sinällään haittaa, koska ylipäätään olen hämmästynyt kukinnan ja sadotuksen mahdollisuudesta talvella pienessä sisäkasvarissa ilman tuulettimia, lämmitystä ja muita härpäkkeitä. Alunperin odotin esim. BEBiin ilmestynyttä runsasta kukintaa keväämmälle. Pitäisi nyt äkkiä saada noi värit takaisin, jotta mun joulukukissa olisi edes jotain väriä. Se vihreä oli sittenkin ihan kiva väri!  :D


Bird's Eye Babyn puutiaispodi
Aikansa katseltuaan BST:n mahtailua Hulk-podillaan BEB kantoi kortensa kekoon ja työnsi ensimmäisen väriä vaihtavan podin sivusta punaisen puutiaista muistuttavan pikkupodin. Tai jotain, en minä tiedä mikä tuo on. Onkohan muilla ollut vastaavia kummallisuuksia?Ihan kivan näköinen puska. Poditkin alkavat hiljalleen vaihtaa väriä.BST kasvattaa monsteripodiaan ja viittä muuta normaalia. Uudet kukat ovat pääosin pudonneet pois, mikä ei ole ihme - niin ahtaasti joutuvat reppanat kasvamaan, että useammille podeille ei oikein olisi tilaakaan. Oikeastaan olisi järkevää nyppiä seuraavat kukat raa'asti pois, mutta miksi muuttaa toimintatapaa järkeväksi, kun voi tehdä mitä milloinkin sattuu tahtomaan?Podit ovat vielä vihreitä toiselta puolen, mutta valoa saanut puoli on enemmän tai vähemmän violetti. Karsin isoimpia lehtiä pois, jotta podit saavat valoa.


Ecuadorin kulta eli El Oro De Ecuador ei pahastunut leikkauksesta, vaan alkoi suorilta puskea uutta, pientä lehteä. Vastaavaa käytöstä odotan jatkossakin, koska isot lehdet joutuvat jatkossa biojätteen puolelle. Tuo kuva muuten vähän huijaa, lehdet ovat oikeasti pieniä verraten siihen, mitä aluksi olivat. Eli aiempi 10 cm vs. nykyinen 3 cm.


Karvaturrit l. Rocoto Red Peruvianit pääsivät pikkukasvariin. Olohuoneessa on aina kiva seiskytlukulainen tunnelma, kun valot ovat päällä. Kukaan naapuri ei ihme kyllä ole vielä kysellyt perään eikä järjestänyt poliisia tarkistuskäynnille, vaikka varmasti ovat huomanneet violetin loimotuksen ikkunoista.
Sytytysneste ja tulitikku harvoin ratkaisevat ongelmia, mutta vihannespunkkeihin ne tehosivat.

Pink

Joulunpunaisia podeja ja uusia ituja

Värit palasivat chileihin. Sisäkasvarissa on nyt vihreää, punaista ja ihmisen hermopisteitä ärsyttäviä hilebileiden muistoja. Yritin raapia sokeripinnoitteita varovasti pois, mutta luovutin pian toivottomuuden vallatessa mielen. Totesin, että mulla on parempaakin tekemistä, ja otin lonkeron.

Syötiin tänään ekat BST:n ja BEBin podit. Niissä on kapsaisiinia riittämiin ainakin tämän talouden tarpeisiin. Saattaa toki tottumattomuudella olla osansa, mutta yllättävän kuumia olivat ilman auringon lämpöäkin. BST:ssä olin maistavinani hetken myös tavallista punaista paprikaa, mutta maistoin väärin. Varsinkaan BEBin maku ei todellakaan ollut pyöreä, vaan veitsenterävä. Ensi kesän baccatumeja ja rocotoja odotellessa.

Black Scorpion Tongue kypsyttää podeja
Monsteripodi on nyt oranssinpunainen. Pari normaalia podia oli jo täysin kypsiä. Kasvi pääsee isompaan ruukkuun pian, ja samalla sille täytynee antaa sama kohtelu kuin koulutusmäärärahoille.


Bird's Eye Baby varmistaa suvun jatkumisen
BEB lopetti myös kukkimisen ja keskittyy nyt podien kypsyttelyyn. Ensimmäinen kypsä podi oli täpötäynnä siemeniä. Siellä ne majailivat kuin kirvat puskassa: 16 siementä, enempää ei mahtunut. Kasvi näkyy voivan hyvin pienessäkin ruukussa, mutta toki kasvattaisi vahvemman varren isommassa. Tämä kasvi on nappivalinta pieneen tilaan!Demon Red kasvattaa tripodeja
Hileitä lukuunottamatta Demon Redeistä tuli varsin kelvolliset joulukukat punaisine podeineen. Yksi alkoi kasvattaa juhlamallia Vapahtajan syntymän kunniaksi: muutaman podin viereen tuli kaksi pienen pientä podia. Näillä chileillä on selvästi kilpavarustelu meneillään.


El Oro De Ecuadorin odotus palkitaan pian
Ruukun koolla pystyy tämän kasvattelijan onneksi hyvin ohjaamaan kasvin kokoa. Tämän todisti Ecuadorin kulta, joka lopetti kasvun, kun raukkaa kituutettiin miniruukussa. Muutamia lehtiä on tullut lisää, mutta tahti on ollut maltillinen. Latvapistokaskin juurtui lopulta, ja ruukutin sen eilen. Siirrän alkuperäisen kasvin 5 l ruukkuun pian. Kesäksi on luvassa 20-litrainen. Tarvinnen sitten tikkaat latvan tarkasteluun, koska mulla loppuu varresta pituus pian puolentoista metrin jälkeen.Rocoto Red Peruvianit piristyivät
Ruukunvaihto ja lannoitus piristi selvästi näitä kahta. Vimmaisesta etsinnästä huolimatta ötököitä ei ole löytynyt. Toki esimerkiksi begoniapunkki on niin mikroskooppisen pieni, että sen löytämiseen tarvittaisiin mikrobiologia. Kasvit kuitenkin puskevat uusia, vihreitä lehtiä, ja vieressä kasvavat sitruuna- ja granaattiomenan taimenet näyttävät hyvinvoivilta. Pitää näillekin antaa enemmän juuritilaa vuodenvaihteen jälkeen. Kesäksi meinasin panna nämä hevoshommissa paljon käytettyihin jabakuppeihin aidalle roikkumaan.


Neljä kuukautta meni itämisestä ensimmäisiin kypsiin marjoihin. Olen vieläkin hämmästynyt sadon saamisesta näissä harrastelijaolosuhteissa talviaikaan. Maya Purple Passionkin alkoi vaihtaa väriä syvänvioletista persikkaiseen, mutta se on päässyt jo uuteen kotiin, enkä hölmöyksissäni ottanut siitä enää kuvaa. Siinä oli kyllä kerrassaan komeat podit ja hauskat violetinvivahteiset lehtiruodit. Runkokin oli ihan eri sarjaa samankokoiseen Demon Rediin verrattuna. Sellaisen voisin kyllä kasvattaa uudenkin, oli se niin nätti.

Uusia pantu itämään / itäneet
Baccatum:
Aji Benito 2 / 0
Naranga 2 / 1

Pubescens:
Rocoto Red Peruvian 1 / 1
Sytytysneste ja tulitikku harvoin ratkaisevat ongelmia, mutta vihannespunkkeihin ne tehosivat.