toukokuu 23, 2024, 03:14:41 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Talvehtiminen

Aloittaja Anonymous, elokuu 24, 2005, 11:59:42 ap

« edellinen - seuraava »

Anonymous

Heips

Puskina siis: Jalapeno, Cayenne, Cascabel.
Miten nuo talvella? Koska moisten talvi alkaa yms?

Kiitos

(thietavu)

Lainaus käyttäjältä: "Anonymous"Heips

Puskina siis: Jalapeno, Cayenne, Cascabel.
Miten nuo talvella? Koska moisten talvi alkaa yms?

Kiitos


Jalostettuina Annuum-lajin paprikoina nuo ovat huonosti talvehtivia, ja vaikka hyvin hoidettuina monivuotisia, ne jäävät käytännössä helposti yksivuotisiksi.  

Talvehtimisessa noilla on oikeastaan kaksi päähaastetta joihin useimmat yritykset kaatuvat, jos ovat kaatuakseen...

Annuumit on jalostettu Collie-koirien tapaan "liian pitkälle", jolloin ne helposti antavat "kaikkensa" ensimmäisenä kesänään ja ovat loppusyksystä satokauden jälkeen hyvin heikkoja. Ero muihin paprikoihin näkyy tuolloin hyvin jo kasvien ulkonäössä. Siinä missä muut saattavat kukkia ja tehdä satoa joulukuussakin täydessä iskussa, nämä voivat näyttää jo syksyllä aika reppanoilta...

Ensimmäinen haaste tuleekin ötököiden muodossa. Nämä kun iskevät heikentyneisiin kasveihin tappavalla teholla. Kirvoistakin on harmia riittämiin, mutta varsinaisia annuumien massamurhaajia ovat vihannespunkit. Niitähän ei juuri näe paljain silmin; vain lehtien muuttuminen ensialkuun laikukkaiksi (erityisesti lehtisuonten ympärillä), sitten koko kasvin "himmeneminen" - ja lopuksi, syöpäsairauteen verraten, terminaalivaiheessa kasvi peittyy eräänlaisella seitillä. Kaikkia paprikoita ja erityisesti annuum-lajin yksilöitä täytyykin syksystä kevääseen pitää lähes päivittäin silmällä, tarkkaillen pienimpiäkin merkkejä tuosta seitistä tai muusta.

Toinen haaste liittyy edelliseen; kun kasvi alkaa punkkitartunnan saaneena näyttää yhä huonommalta, normaali reaktiomme on antaa sille lisää vettä... Mikä on etenkin annuum-paprikoille täsmälleen se väärä lääke tilanteeseen! Nämä kun kuluttavat talvehtimisaikaan hyvin vähän vettä ylipäätään, ja sairaina vielä vähemmän. Tällöin on hyvin helppoa "hukuttaa" kasvi ylikasteluun, seurauksena juuriston mätäneminen (juurilaho).

Summa summarum: onnistunee, kunhan:
1) Pidät todella tarkkaan silmällä ötököitä, etenkin punkkeja...
2) Kastelet vain kun on todella tarpeen.

Seuraavana kesänä ekasta talvestaan selvinneet kasvit ovatkin sitten yllättävän komeita pikku puita! :)

Kurev

Talvehtiminen on minuakin mietityttänyt. Eli chilini tulevat todennäköisesti viettämään talven ilman minkäänlaista lisävalaistusta normaalissa huoneenlämmössä. Minkälaiseen joukkokuolemaan on syytä henkisesti varautua, vai onko chileille ihan helppo nakki pysyä hengissä talven yli (tietenkin olettaen että thietavun haasteet vältetään)? Voiko mitään yleistä sanoa, vai onko tuo kovastikin lajikohtainen?

Luonnollisesti en odota minkäänlaista satoa tai kasvuakaan talven aikana, kunhan ovat valmiina vastaanottamaan kevään auringon elävänä.

(thietavu)

Lainaus käyttäjältä: "Kurev"Talvehtiminen on minuakin mietityttänyt. Eli chilini tulevat todennäköisesti viettämään talven ilman minkäänlaista lisävalaistusta normaalissa huoneenlämmössä. Minkälaiseen joukkokuolemaan on syytä henkisesti varautua, vai onko chileille ihan helppo nakki pysyä hengissä talven yli (tietenkin olettaen että thietavun haasteet vältetään)? Voiko mitään yleistä sanoa, vai onko tuo kovastikin lajikohtainen?

Luonnollisesti en odota minkäänlaista satoa tai kasvuakaan talven aikana, kunhan ovat valmiina vastaanottamaan kevään auringon elävänä.


Vaihtelee melkoisesti lajista toiseen... Muille kuin annuum-chileille talvi sisäkasvatuksessa on aika helppo nakki; kaikki eivät sitä edes tunnu huomaavan.

Jos vältät nuo aiemmin mainitut pääharmit, ja voit esim. 23 watin energiansäästölampuilla antaa noille edes jonkinlaisen valaistuksen päiväsajaksi, voit odottaa ainakin puolen kasveista näkevän seuraavan kevään. Annumeista yleensä ainakin yksi yksilö vain tekee selittämättömän itsemurhan, hoitaa niitä melkein miten vain... Siihen voit myös varautua että valon puutteessa kasvit aloittavat kovankin pituuskasvun, yrittäen päästä "valoa kohti".

Huonoimpana tähänastisena vuotenani muistelisin noin 80% chileistäni (tuohon aikaan pääosin annuumeja) kuolleen talvella. Viime talvena hävikki oli puolestaan luokkaa 1 kaikkiaan noin 40:stä. Vaan eipä tällä hetkellä annuumeja siellä kasvakaan kuin 2 yksilöä... Eli kyllä noilla asioilla (mitä lajeja siis kasvatat) on aikamoinen vaikutus

Baccatumien kasvattajalle tiedossa on todennäköisesti helppo talvi; niitä voi pitää jopa hämärässä huonevalossa ilman suurempia ongelmia. Saattavatpa jopa intoutua kukkimaan tuolloin, ja niiden talvikuolleisuus on olematon. Vähäinen se on muillakin chililajeilla, annuum poislukien.

Anonymous

Entäpä kun sain ohjeet että max lämpötila saisi olla n.16astetta yms
???

Jonne

kun alentaa sen lämpötilan johonki 15 kieppeille, kasvu hidastuu koska rehu luulee et talvi on tullu.. käsittääkseni ei tarvii sit vettä/valoakaan ihan niin paljo varmaa riippuu rehusta mut yleensä se talvehtiminen tapahtuu jossai 12-15 asteen välil, mut siit alemmas ei kyl saa mennä.. ja tää oli siis chilin tyylisten huonekasvien perusteella sanottua ;) ja muutenki vaan teoriaa :|  eli käytännössä en oo kokeillu

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Anonymous"Entäpä kun sain ohjeet että max lämpötila saisi olla n.16astetta yms
???


No, kyllähän viileys paremmin monille lajikkeille talvella sopii - mutta ei se ole mikään kynnyskysymys. Huoneenlämmössäkin nuo kyllä viihtyvät aivan siedettävästi talven. Ötököitä tuppaa vain lämpimässä esiintymään enemmän.

Fatalii

Juuri näin.

Viileässä talvehdittaminen onnistuu varsin mukavasti jopa paljon viileämmässäkin kun tuo 16 astetta jos kasvit on vain tarkoitus "säilöä talven yli".
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

JartsaP

Ei mulla ainakaan kuollut viime talvena varmaan yhtään talvetettavaa, ihan huoneenlämmössä (tosin osin liki 100-vuotiaassa puutalossa) ja kasvit menestyivät sekä ikkunalaudalla että loisteputkien alla. Ehkä huonoimmin pärjäsi makkarin lattialle "unohtunut" annuum, joka sekin taisi sentään kukkia ja tekaista pari hedelmää jo alkukeväästä. Osan kasveista leikkasin alas, osaa en. Tammi-helmikuun paikkeilla oli kiva keräillä jalapenoja omasta puskasta loistarin alta. Joten ei se talvetus sinänsä vaikeaa ole, mutta kerran taisi olla jonkinasteinen kirvahyökkäys, sekin poistui muutamalla raidauksella. Suurin ongelma on, että mihin tunkea isot puskat valtavine altakasteluruukkuineen, siksi yritän nyt juurruttaa pistokkaita ensi talvea varten.