kaikki mikä kasvattaa satoasi ja saa ystäväsi katsomaan sinua vähän kummasti...

Aloittaja sorrii, tammikuu 03, 2025, 15:18:57 ip

« edellinen - seuraava »

sorrii

Hauskoja havaintoja keskellä talvea:
Mulla ollut monta vuotta tapana esikasvatella taimet isoiksi kotona: ikkunoilla sekä lasitetulla parvekkeella. Pääasiassa "passiivihydroina" kaikki. Idättelen kuutioissa tai Jiffy-patukoissa; istutan isompina isompiin kuutioihin; vielä isompina istutan kuutiot hydrosoraan 2-3l taimiruukkuihin jotka pidän taimilaatikoissa joissa ravinnelitkua pari cm. Isot kasvit imaisevat litran päivässä joten sellaiset 20*40cm taimilaatikot joissa on 2 kasvia, saa täyttää joka päivä. Hyvin toimii.
Kesän tullessa vien parhaat taimet mökille jossa iso kasvari sekä tarvitessa pari "telttaa". Nuo passiivi-kasvatetut sopeutuvat helposti vesiviljelyyn, mutta myös karkeaan kookoskuituun joita kasvattelen 8kpl Autopot-ruukuissa. Monenlaisia aurinkokenno-vesipumppusysteemeitä on tullut rakenneltua. Yleensä kaikki toimii  8)

Ylimääräisiä taimia olen takavuosina istutellut myös kotona esim parvekkeella nft- ja ebbi-laatikoihin. Menneellä kaudella en viitsinyt, jaksanut, ei huvittanut! Säästin kuitenkin taimet "varalla" laatikoihin joissa hydrosoraa. Sikinsokin sekaisin kaikki. Kastelin, eli lisäsin litkua välillä enkä juuri huolehtinut niistä. Nämä parvekkeen kasvit taisivat olla lähinnä Baccatumeja ja jos oli joku annuumi tai chinense, niin ne tukehtuivat muiden alle. Kummasti sieltä palkoa kypsyi syötäväksi koko kesän ja jatkui syksyllä ...

Nyt aloin pikkuhiljaa miettiä olisiko aika hävittää nuo risut parvekkeelta   :D  :
Ne ovat olleet lähes oman onnensa nojassa. Saaneet luonnonvaloa, aamuauringosta ja joskus muistaessa vettä ja lannoitettakin välillä. Koko syksyn olen sieltä yksittäin poiminut ajeja leivän päälle, salaattiin, smoothieen ym. Ja hämmästyksekseni oon havainnut että varsinkin Sugarrush- ja Aji Fantasy -lajikkeet ovat maistuneet kokoajan hyvälle. Tuollaisia mietoja palleroita on ilo syödä silloinkin kun en mitään ankyrätulisuutta kaipaa.

Tänään katselin, että alkavat ne kasvit näyttää aika kuolleilta. Parvekkeen ovi on ollut kokoajan pari senttiä raollaan, kun ei se asunnon lämpöä juuri jäähdytä. Pakkasilla kuitenkin lämmöt varsinkin lattialla käyvät kyllä lähellä nollaa. Edelleen monissa puskissa on ihan syötäviä palleroita reilusti: jotkut vähän nahistuneita, mutta maku kohdallaan. Viimeinen havainto on että ovat alkaneet muuttua tulisemmiksi: Fantasy Sripey maistui edelleen makealle ja hyvälle, mutta yllättäen jopa potkaisi ihan kivasti.

Enpä vielä tässä kohtaa talvea ole joutunut turvautumaan säilykkeisiin enkä pakastettuihin: Tulee vähä kiire syödä pakastinta tyhjäksi, kun huhtikuussa alkaa jo tulla uutta satoa parhaassa valonurkassa ...

Taitaa olla niin, että 15 vuoden kasvattelu alkaa jo opettaa, ettei noita puskia kannata liikaa hamstrata!! Ensi kesäksi kasvattelen vain sen mitä oikeasti tulen tarvitsemaan. Ehkä alan jopa sisällä pitämään pari puskaa, niin ei tarvitse säilöä, pakastaa tai kuivata varastoon. Arvattavasti vanhoja kuivattuja saa heittää biojätteeseen pari muovikassillista ja pakastettuja samoin ... PErkele  :-\
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Uuge Poni

No mitä olen ymmärtänyt Capsicumin hedelmien entsyymejä koskevasta tutkimuksesta, niin kuiva chilikasvi ei tee marjaansa kapsaisiinia hajottavaa entsyymiä. Että ehkä nahistus selittää näin tulisuutta.

Eli usean päivän kuivempi jakso ennen sadon korjaamista parantaisi tulisuutta. Ja toisin päin, kosteana chilikasvi hajottaa kapsaisiinia marjojen plasentassa entsyymillä. Taisin laittaa tutkimuksesta UG Chilit '24 ketjuunkin.

Jos outoja katseita kaipaa... Olen katsellut itse paljon noita eri viritelmiä. Ja tosi hienoja ketjuja sorrii sullakin mistä on opittu. Ja nykyään on vaikka mitä automaattivesipyttykjä.

Mutta en kyllä itse virittele muuta hienoa kuin matolaatikot (10-30 l syvä laatikko) johon kahvinporot ja muut puhtaat biohajoavat. Matolaatikkoon kansi päälle. Jättää aina yli 15 cm tyhjää  biomassan ja yläreunan välillä niin matoset pysyy laatikossa. Tunkiolierot viimeksi kalansyöttipurkista, automarketista, sitä edelliset kierrätyskeskukselta. Ja lehdet chileistä voi niille heittää myös.

Ruukkuun 1 osa matokompostia ja 9 osaa multaa, chili sinne ja kerran viikossa kaataa vähän vettä (ravinteilla toki). Ruukku tietty kierrätetty elintarvikemuovia.

Ja sitten tarviiko muuta? Ei kai tarvitse kun pitää homman yksinkertaisena, chilit saa nuutuakin välissä, tulee vaan tulisempaa marjaa.  :fire:  :chili:  :thumbup:

sorrii

En oo muuten vieläkään siivonnut parveketta  8) :
Risut näyttävät ihan kuolleilta, mutta palleroita ja pötkylöitä roikkuu oksilla. Ihan ovat syötäviä ja tuoreita. Jotkut vähän nahistuneita, mutta pääosin pulleita. Täytyy vaan todeta, että paremmin säilyvät oksalla kuin jääkaapissa ...
Ei ole niin kovi pakkasia ollut, että sisällä vaikuttaisi lämpöön, vaikka se ovi on 5cm rakosellaan 24/7. Parvekelasit on teipattu ja ilmanvaihtoa sisällä vähän tukittu keittiön ja kylppärin poistoventtiilistä: Talkkarit ei ehkä tykkäisi  ^-^  ... MINÄ tykkään

Ja huomioitavaa on, että ei toimi kaikilla lajikkeilla!! Esim Aji Cristal maistuu pahalle ja kitkerälle; Lemondrop on myös turhan kitkerä. Mutta miedot ja makeat piispanhatun jälkeläiset sekä sugarrushin versiot toimivat näin!
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`