joulukuu 07, 2024, 13:09:25 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Tervo

1
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - marraskuu 05, 2024, 08:25:08 apJos valoa ja ravinteita riittää niin se voi pukata pitkäänkin lisää sisällä. Jotkut aloittaa vanhan sadon perään heti uutta jos olosuhteet on otolliset.

Uutta kukkaa minulla pukkaa toi punainen habanero, mutta alas toi varmaan pitää leikata. En noin isona viitsisi talvettaa, varsinkin kun siinä noita kirvoja näkyy pesivän.
2
Syksyn sadonkorjuu. Maljakoissa vielä noi Bhut Jolokian oksat kypsymässä, pensaat tyhjiä. Tulihan näitä taas! Ylhäällä vasemmalla Red Habanero, oikealla Armageddon, alhaalla astiassa Bolivian red Habanero ja pöydällä Surinam Red.Mitähän näille tekisi.



Poimin sitten nämä Bhut Jolokiatkin. Yhdessä oksassa oli sen verran juuren alkua, että sai jatkaa maljakkoelämää.

3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Kuoman kasvatukset
lokakuu 17, 2024, 09:49:53 ap
Mulla oli edelliskesänä toi Costa Rican Red ja Canario, idätetty vuodenvaihteessa, kesän amppeleissa parvekkeella ja marjat kypsyivät vasta lokakuun loppupuoliskolla, sisällä. Molemmat varsin satoisia, herkkiä kirvoille (tosin noi näkyy olevan jatkuva vitsaus täällä landella sisätiloissa, nytkin yrittävät valloittaa tuota punaista Habaneroa) ja melkoisen sitkeitä, kestivät sekä kuivumista että kylmää.
4
Aloitit sitten kauden ajoissa! Ei ennen vuodenvaihdetta uskalla laittaa mitään itämään, tammikuun puolivälissä olis taas kahden viikon Madeiran reissu, turha kasvattaa ennen sitä mitään kuivumaan.
5
Parvekkeella oleilleet Devil's Tongue ja Bhut Jolokia olivat kärsineet jonkin verran noista alkuviikon kylmistä keleistä, enemmän kuitenkin tuosta keskiviikon myrskystä, joka oli kaatanut ruukut parvekkeen lattialle. Lisäksi linnut olivat taas syöneet noita paholaisen kieliä, niitä oli muutama puolisyötynä irrallaan. Chilipään ympärillä näköjään muutkin saavat addiktion, nyt viimisenä oli hiiri! syönyt tuossa keittiökomerossa tomaattien kanssa kypsymässä olleita chilejä. Noh, samalla tavalla piti laittaa näitä Bhut Jolokioita ja kaikki Devil's Tonguet kypsymään. Osa noista Jolokioista saa jatkaa irto-oksissa maljakossa, josko vielä kehittäisivät juuria ja saisi ne multiin.

6
Syksyn viimiset jatkaa kypsyttelyä keinoauringon loisteessa. Vasemmalla Armageddon, oikealla Bolivian Red ja valkoisessa ruukussa se alas leikattu Bhut Jolokia taustalla. Lattialla tuossa oikeassa alakulmassa Red Habanero. Marjovat on kohta kaikki niin kypsiä, että saa kerätä saaliin, ja katsoa, mitä näille nyt tekee. Säästää vai hävittää, siinäpä pulma. Tuossa punaisessa habassa näky joku kirvakin taas olevan ulkotuliaisina, olen niitä nitistellyt nyt ihan sormin. Kun sato on kerätty, täytyy sitä leikellä vähän pienemmäksi, parantaa varmaan seuraavaa satoa, kun on taas uudet oksat sitä tuottamassa.

7
Piti sitten viikonlopun kunniaksi säilöä osaa tuosta sadosta. Ensimmäistä kertaa etikkaliemeen (Chilivaarin perussekoitus) tuli tuupattua oikea sekametelisoppa viipaloituja erimerkkisiä chilejä. Ylläri joka kerta kun jonkun palasen ottaa nautittavaksi.



Mökiltä tuotu Surinam Red pudotellut muutaman lehden, ensimmäinen marja alkaa olla kypsä ja tämä toinenkin hyvää vauhtia vaihtamassa väriä. Toi eka on punainen, oranssista punaiseksi meni viikon päivät.



Parvekkeelta sisäännostetut voi kohtalaisesti, punaisessa Habanerossa kohta kaikki kypsänä, ja niitä riittää. Toi Armageddon joka oli sisääntuotuna se viluisempi ja roikotti lehtiään toipui ihan hyvin ja saanut myös marjoja kypsyteltyä. Sen sijaan toi Bolivian Habanero, joka näytti selviävän hyvin, pari-kolme päivää, on nyt kellastanut ja pudottanut melkoisen osan lehdistään (ilmeisesti ne kaiteen puoleiset saivat jossain vaiheessa kylmää). Marjat sentään tiukasti kiinni, tosin kypsyminen on todella hidasta.

Tässähän saa kohta alkaa valmistautua Jouluun, ja seuraavan kesän kasvatuksiin. Semillasista tilasin viikko sitten neljät siemenet: Tobago Seasoning, Thai Hot, Scotch Bonnet MOA ja Red Bhutlah SLP. Pari miedompaa ja pari tulista. Katsotaan nyt, laitanko näistä kaikista kasvamaan, vai säästänkö osan perikunnalle  ;D Katsoo ensin, mitä näistä nyt sisällä olevista koittaa talvettaa.
8
Tässä tämä parvekkeelta sisälle pelastettu Bolivian Red Habanero. Raakileita melkoinen joukko, ja selvästi erilaisia kuin noi perus-Habanerot. Näitä kesällä sai pari kypsää, josko nyt nämäkin. Pensas on (paria oksaa lukuunottamatta) niin kompakti, että voisi säilyä talven.



Ja tässä sisääntuotu Armageddon. Oli viluisemman oloinen kuin tuo Habanero, roikottaa lehtiään aika tavalla. Tämä käsittääkseni jonkinlainen hybridi, olisi hyvä saada tämä(kin) pensas ensi kesään, näiden siemenistä kun ei tiedä mitä on tulossa.

9
Tyhjäsin pihalta Clavon ja Scotch Bonnetin, ja laitoin vihreät osat kompostiin. Paljon meni raakojakin, ei viitsi alkaa noita kypsyttelemään, kypsiäkin on omiksi tarpeiksi. Löytyi uusi vihollinen pihalla kasvatteluun, linnut olivat syöneet noita kypsähköjä Bonnetteja.
Parvekkeelta nostin sisälle Bolivian Red Habaneron ja Armageddonin, niissä oli niin paljon isohkoja marjoja, että saavat kypsyä sisällä. Sen sijaan Bhut Jolokia ja Devil's Tongue oli pakko jättää ulos, ovat niin huonon mallisia, etteivät pysy ilman parvekkeen kaidetta pystyssä.
Sisällä toi Bhut Jolokia ei toipunut kuivumisesta, kypsät hedelmätkin nahistuivat tyystin. Leikkasin sen nyt alas, katsotaan selviääkö talvesta hengissä.
10
Mökillä kasvukausi varmaan loppu, viikon puoliväliin lupailtiin jo nollaöitä. Se Surinamin Habanero kuskattiin kotiin kypsyttelemään satoaan, viikon aikana ei tapahtunut muuta kuin että se suurin vaihtoi värinsä kokonaan oranssiksi. Muista revittiin kypsät ja raakileet pois, ja tuotiin sellaisenaan kotiin kypsymään. Tässä osa saaliista, Lombardoa, Hungarian Hot Waxia ja Aji Cristalia. Toi Hot Wax oli ihan ok makuinen ja hyväsatoinen, näitä on viikko naposteltu, ja varmaan täytyy laittee ensikesäksi uudet tulemaan.



Kotona taas oli ikäviä yllätyksiä, pahimpana varmaan se, että ilmeisesti heti viikko sitten oli keittiön allaskaapin hiirenloukku lauennut, ja haju oli kuin ruumishuoneella. :-X Keittiön ikkunalla Bhut Jolokia oli myös kuivahtanut pahemman kerran, saa nähdä, toipuuko se vielä tuosta.

Red Habanero nostettiin viikko sitten parvekkeelta sisälle, ja se on kypsytellyt satoaan ihan kiitettävästi. Parvekkeella majailleet ovat vielä ihan hyväkuntoisen oloisia, katsotaan nyt, miten ne ensi viikosta selviävät, ovat niin reheviä, että vaikea nostella sisälle.

11
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 27, 2024, 15:16:14 ip
Lainaus käyttäjältä: Tervo - syyskuu 27, 2024, 11:17:21 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 27, 2024, 08:30:59 apJos miiksuli tykkäät valtavasta koosta supertulisille niin ootappa kun punnaan ja kuvaan tosta noita Moruga Vanilloja! Laitetaanko sullekin tusina siementä kuivumaan  ;D

Vois noi Vanillan siemenet kelvata mullekin!

Kyllähän se vaan onnistuu, laitan siis runsaasti siemeniä talteen kunhan ehdin noihin asti, niin saatte kumpikin niitä. Laitellaan privalla sitten detskuja. :)

Hienoo!
12
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 27, 2024, 08:30:59 apJos miiksuli tykkäät valtavasta koosta supertulisille niin ootappa kun punnaan ja kuvaan tosta noita Moruga Vanilloja! Laitetaanko sullekin tusina siementä kuivumaan  ;D

Vois noi Vanillan siemenet kelvata mullekin!
13
Lainaus käyttäjältä: nörtti - syyskuu 26, 2024, 19:27:36 ipNoi mistä kirjotit että Scotch Bonnet niin näyttävät kyllä ihan mun Chocolate Habaneroilta :)

Mä en ole hirveän luottavainen näihin kaupallisten siemenien nimeämiseen. Keksitään hienoja nimiä, vailla perusteita. Näiden edeltävä polvi on kasvatettu näistä: Nelson Garden Chocolate Scotch Bonnet, nämä siis omista siemenistä parin vuoden takaa.
14
Hidasta on kypsyminen tällä kelillä ulkona. Väri vaihtunut jo oranssiin, punainen tästä Surinamin Habanerosta pitäisi tulla. Loput raakileet ei ole muuttuneet mihinkään. Suunnittelin pienessä mielessäni, josko tämän saisi kuskattua viikonloppuna kotiin talvehtimaan. Vaimo lupasi ottaa jalkotilaansa, josko se siinä ehjänä säilyisi.



Aji Cristalit tuntuvat kypsyvän nopeammin, näitä on jo jokunen syötykin.

15
Italiastako tämä kaveri vaikuttaa? Asiallisen nopea postitus.
16
Mökillä Surinam Red Habanero alkaa punastua. Tämä on melkein pienen omenan kokoinen, vieressä vähän pienempi, ja puskassa kaiken kaikkiaan kymmenkunta eri kokoista raakiletta. Toivottavasti viikonlopun kylmä henkäys ei vie kaikkia!

17
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - syyskuu 19, 2024, 19:19:18 ip
Lainaus käyttäjältä: Tervo - syyskuu 19, 2024, 19:10:27 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 19, 2024, 08:15:03 apNo nyt on :D aivan järjettömän näkönen :fire:

Katselin samaa, ja nettisivuilta järjettömiä postikuluja ;-)
Mä tilasin niin oli jotain viitisen euroa. Kannattaa vielä varmistaa sitte lyönyt kaikki tiedot sisään. Tilasin siis 30 siementä eli kolme pussia ja oli 16,72€. Ihan varmuudeksi reilun määrän kun vaikka chili on F6 niin jonkin verran epävakautta löytyneen. Sitte 10 siementä oli Faddas PockBorg choco F3. Se oli vähän semmonen villikortti.

OK, en viitsinyt mennä ihan sinne PayPal-checkouttiin, ehkä noi ois halventunu. Ens syksynä sit sulta :)
18
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 19, 2024, 08:15:03 apNo nyt on :D aivan järjettömän näkönen :fire:

Katselin samaa, ja nettisivuilta järjettömiä postikuluja ;-)
19
Pihalta piti Scotch Bonnetista ottaa noi kypsimmät marjat pois, josko jaksaisi kypsytellä kylmyydestä huolimatta noita raakileita.

20
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 16, 2024, 19:47:47 ipMaistoitko mme jeanettejä, ja jos maistoit niin mitä tykkäsit? Voisi kiehtoa kokeilla tuota, klassikkolajikkeeksikin omasta mielestä tituleerattavaa habaa :)

En ole vielä maistanut. Huuhtelin kädenlämpöisellä vedellä, kun oli kirvojen jäljiltä vähän tahmeita, piti kääntää ihan kylmälle kun tuli taas sen verran tuoksua, että lievä yskäkohtaus iski. Eli siitä päätellen on poltetta.