joulukuu 11, 2023, 10:37:05 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Mitä tarkoittaa F1-F3

Aloittaja Terva, tammikuu 19, 2023, 17:26:35 ip

« edellinen - seuraava »

Terva

Siemeniä on nimetty siten, että perässä saattaa olla F1, F2, F3 (ja ties mitä muita numeroita).

Olen ymmärtänyt, että F1 on sellainen hybridi, jonka siemenistä ei kannata odottaa emonsa kaltaisia kasveja (tästä kai johtuu sen Funador F1:n katoaminen kaupoista) mutta mitä nuo muut Äffät tarkoittavat?

miiksuli

tammikuu 19, 2023, 18:29:06 ip #1 Viimeisin muokkaus: tammikuu 20, 2023, 11:25:25 ap käyttäjältä miiksuli
F1, F2 jne tarkoittaa sukupolvea. Hybridi tarkoittaa kahden eri lajin yhdistelmää kuten chinense x baccatum on hybridi. Pelkkä risteytys on sitte vaikka baccatum x baccatum.

Edit korjattu asiavirhe.

Terva

tammikuu 19, 2023, 21:45:35 ip #2 Viimeisin muokkaus: tammikuu 19, 2023, 21:47:35 ip käyttäjältä Terva
Mitä tämä sitten tarkoittaa tulevien polvien osalta? Voinko odottaa F2, tai F3 kasvien siementen tuottavan emokasvinsa (ja siis myös itsensä) kaltaisia hedelmiä?

varis

tammikuu 20, 2023, 01:10:27 ap #3 Viimeisin muokkaus: tammikuu 20, 2023, 01:46:44 ap käyttäjältä varis
Kaikki riippuu genetiikasta ja luultavasti joutuu lukemaan useammastakin lähteestä että syntyy hyvä kokonaiskuva. Nämä F-nimitykset taitavat olla erittäin yleisiä kasvinjalostuksessa joten puhutaan aiheesta joka ei mitenkään kosketa juuri erityisesti chilejä.

Voi yrittää etsiä näiltä foorumeilta, tästä on varmasti puhuttu pariin otteeseen. Chilikirjassa käydään myös perusteet läpi nopeasti jos yhtään muistan.

Puolet geeneistä tulee aina toiselta vanhemmalta, puolet toiselta. Osa geeneistä on dominantteja ja osa resessiivisiä. (Ilmeisesti tämä karkea yksinkertaistus - geeniperimässä tapahtuu monenlaista jännää, mutta hyvä ymmärtää ainakin tällä tasolla.)

Mitä tästä olen hahmottanut tähän mennessä:
F1 - Muistuttaa kantakasveja, koska dominantteja geenejä on paljon molemmista
F2 - Tässä kai satunnaisin sukupolvi! Satunnaisvalintaa ollut jo kaksi kierrosta joten kasvin geeniperimästä saattaa tulla esiin melkein mitä vaan. Esim. jos toisella kantakasvilla oli tietty resessiivinen geeni tuplana, nyt on jo 25% todennäköisyys että kasvilla on KAKSI resessiivistä geeniä jolloin ao. ominaisuus tulee esiin - mutta F1-sukupolvessa todennäköisyys oli 0% koska kaikilla jälkeläisillä oli tasan yksi resessiivinen geeni.
F3 ... F8 - Lisää satunnaisvalintaa niin saatetaan hyvinkin nähdä jänniä uusia ominaisuuksia kuten uudet värit podeille, toisaalta kasvattajan tekemät valinnat alkavat vaikuttaa ja muutaman sukupolven jälkeen kasvi alkaa stabiloitua kohti sitä tavoitetta joka kasvattajalla on mielessä.

Tässä puhutaan asiasta ja on pari kuvaakin jotka voivat auttaa hahmottamaan asiaa: http://kdcomm.net/~tomato/gene/genes2.html

Asiaa voi yrittää hahmottaa sekä teorian että käytännön kautta. Jos yrittää vakavissaan jalostaa chilejä, pitää varmaankin ymmärtää vähän molempia näkökulmia. Muuten riittänee että perusteet on hallussa jommasta kummasta.

Lainaus käyttäjältä: miiksuli - tammikuu 19, 2023, 18:29:06 ipF1, F2 jne tarkoittaa sukupolvea. Hybridi tarkoittaa kahden eri lajikkeen yhdistelmää kuten chinense x baccatum on hybridi. Pelkkä risteytys on sitte vaikka baccatum x baccatum.

Terminologian kanssa on hyvä olla tarkkana! Chinense ja baccatum ovat lajeja, eivät lajikkeita, kuten varmaan tarkoititkin kirjoittaa...

miiksuli

@Varis hyvä tieto pläjäys! Korjattu virhe.