toukokuu 17, 2024, 01:49:06 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Doe_J

1
Pitää vastata kun varastosta löytyi asiaankuuluva kuva:



Tuossa siis ~1-2 kk ikäisen baccatumin (luultavasti) juuristoa. Harmaa oli aikaa kun 35 litran litteää "cutting boardia" hapetti pelkkä ilmaverho (=letku). Puhtaan valkoinen kasvusto taas syntyi räjähdysvauhdilla kun astiaan lisättiin vettä pyörittävä uppopumppu. Kannen päällinen kasvu ei varsinaisesti kitunut (kipristeli), mutta parani kuitenkin kun hapetus parani.

Tosin nyt pihalla on ebb jossa on vesisäiliön seinät ja letkut ihan niljaisen levän peitossa, mutta chilit eivät kyllä näytä kärsivän. Tosin EBB on vähän eri elukka kun juuret eivät lillu vedessä koko ajan, mutta silti.
2
Mun silmiin noi näyttää ihan hyvinvoivilta taimilta. Lehdet ja varretkin joillain lajikkeilla tosiaan tummenee kun saavat runsaasti valoa mutta ei se haittaa pl. törkeät ylilyönnit. Sirkkalehdet jää monesti tolleen nuupottamaan ja putoavat melko pian pois, ihan normia. Yleensäkin jotkut lajikkeet menee unille abt 12 valotunnin kohdalla ja alkavat roikuttaa muitakin kuin sirkkojaan.

En oikein jaksa uskoa että tuolla ESL-määrällä saisit chilit ylivalotettua, tosin voin olla väärässäkin. Lähinnä niillä kuivattaa ja ylikuumentaa, jos liian lähelle ilman tuuletusta laittaa. Mutta varsinaiset lehdet ei kyllä mitään sellaisia merkkejä näytä.

Kasvu on tosi hidasta juuri tuossa vaiheessa, ilmeisesti chilit kasvattavat voimakkaammin juuristoaan eka-toka -lehtiparin kohdalla. Ne lähtevät sitten vähän myöhemmin kunnon spurttiin, nopeus riippuu toki lajikkeesta.

edit: piti huvikseen wikistä katsoa paljonko aurinko antaa luxeja...32000 luxia minimissään keskiverto (?) päivänä.
3
Voi mennä viikkojakin :(

Herkästi kyllä käryävät, itse bongasin chinenseksen lehdistä kärvähtäneitä paikkoja triplaharson läpi, paikassa jossa rakennukset vieläpä antavat osan aikaa auringonsuojaa. Ei onneksi vakavaa, lähinnä harsossa kiinni olleet lehdet olivat saaneet liikaa alkukesän arskaa.
4
Jos se auringonpolttamaa on, niin siinä vaiheessa kun vaurion silmällä näkee niin tilanne on jo menetetty... Kunnon aurinkovaurio vetää lehdet ihan albiinovalkoisiksi, veltoiksi ja aikanaan sitten kuihtuvat pois.
5
Tripakin annostus chileille on luokkaa alle 10 ml / 10 L vettä kutakin eli riittoisaa on. Kohtalaisen kokoisiakin hydroja ravitsee melko kauan puolen litran pulloilla.

Itsellä on ollut yhteensä 30-50 litraa hydroja noin puolitoista kautta (viime kesä + tämä vuosi) toiminnassa ja olisko pullot about puolillaan...oletan että niillä ajaa tämänkin kesän ja vieläkin jää.
6
Lainaus käyttäjältä: "wille"En sitten tiedä miten toi viherpeukun Neem-öljy pelaisi noin ennaltaehkäisynä.


Tänä vuonna sumuttelin neemillä ihan alusta asti eikä mitään kukkakärpäsiä vaarallisempia elukoita ole näkynyt. Tuuria tai ei, mutta viime vuonna ei ollut neemiä ja kirvat pureskelivat jo sisällä pari pikkutaimea mäsäksi.
7
Kohta pihalle harson alle:



Ebbissä CAP267 ja Lemon drop, takana ruukussa toinen Lemon jonka oikealla puolella Limo. Etualalla pikkuruukuissa paria eri lajiketta tomaatteja.

Annoin chilien kukkia kun baccatumeista ei enää jaksanut nyppiä nuppuja, plus hyvällä tuurilla niistä ehtii sitten poimia koko kesän satoa.
8
Olisiko lampun lämpö vain käperryttänyt lehteä niin että se lopulta repeytyi?

Mulla on parissa baccatumissa tällä hetkellä latvassa tuollaisia repeämiä kun joskus tuli kevyesti tökättyä latva varjostimeen, ja myöhemmin lehti repesi kasvaessaan vahingoittuneesta kohdasta.
9
Lainaus käyttäjältä: "Xbow"Mitäköhän tässä nyt sitten. Yksi juttu: Kun chili on palkoja työstänyt oman 'kapasiteettinsa' verran, niin minulla ryhtyvät pudottelemaan alalehtiä turhan intensiiviseen tahtiin. Onko mitään menetelmää, millä tätä käyttäytymistä voisi jotenkin rajoittaa vai täytyykö vaan tyytyä siihen, että se tekee chilille kovaa toi palkojen työstäminen ?


Keinovalolla en ole sadottanut chilejä / pitänyt hengissä syksyn pääsadon jälkeen kuin muutaman, mutta ne kyllä pudottelivat alalehtiä kun palot lähtivät kypsymään. Ei se mitään koska myöhemmin tulee uusia samoista kasvukohdista mistä alimmat lehdet putosivat.

Jostain täältä tai Fataliin sivuilta luin että (annuumit?) varsinkin saattavat sadota itsensä kirjaimellisesti kuoliaaksi, mulla oli vaan baccatumeja tarkkailtavana.
10
Lainaus käyttäjältä: "Noseless"Niin käytät nykyään tuota Sandelsia? Pitänee kokeilla, jos kerran toimii hyvin. :lol:


Ei kun toivon että siitä esikasvaa siksari :)
11
Baccatumit vetävät karmealla vauhdilla spurtteja varsinkin ravinneliuoksen vaihdon yhteydessä. Vielä hetken aikaa tässä systeemissä ja sitten takarivin kaksi suurinta baccaa siirtyvät ebbiin.

Testasin myös sitä että laitoin ilmapumpusta letkun suoraan Resunin uppopumpun nippaan erillisen ilmaverhon sijasta, ja systeemi "toimii". Aikaisemmissa hydrovirityksissä en ole koskaan nähnyt näin terveen näköisiä ja monihaaraisia hiusjuuria työntäviä juuria. Pumpun ulostuloon kehittyvä pyörre tuntuu hapettavan veden ekstratehokkaasti.

12
Tuossa vaiheessa ja vähän eteenpäinkin kasvu tapahtuu lähinnä juurissa. Hydrossa huomaa varsinkin hyvin sen että juuret kasvavat hiljalleen muutamassa viikossa noin 10-15 cm mittaan, jonka jälkeen vasta lehdistö laittaa turbovaihteen päälle. Olettaisin että mullassa käy samoin - eli ravinteiden otto pitää saada kuntoon ennenkuin lehdistö kehittyy.
13
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Lainaus käyttäjältä: "calm"
Minä sanoisin, että oleellisin valonantoajankohta on juuri tuossa.

Tuon allekirjoitan minäkin yhden idätyskevään kokemuksella. Valoa vain reilusti heti mullasta putkahtaville taimille, niin pituuskasvu pysyy kurissa.


Samaa mieltä. Pikkulampun valo ei riittänyt vasta itäneille taimille ja tuloksena oli honteloita sirkkalehtisiä chilejä. Nyt ne saavat jo reilusti valoa, mutta alkuvaiheen mokauksesta näyttää olevan seurauksena pitkä ja ohut varren alaosa joka ei oikein edes paksuunnu ja tukevoidu samalla tavalla kuin yläosat varresta. Kaipa tuo jotenkin ravinteiden kuljetukseen vaikuttaa? No, onneksi ne voi haudata syvemmälle myöhemmin.

Paljon valoa heti alusta = matala, tukeva ja tuuhea chili.
14
Siirsin chilit cuttingboardia matkivaan hydroon joka toimi viime vuonnakin oikein hyvin. Kannen alla on tuplahapetus eli uppopumppu joka pyörittää vettä altaassa, sekä ilmaverho+pumppu joka puskee tuoretta ilmaa kannen alle. Juuret voivat erinomaisesti - viime vuonna huomasin että pelkkä ilmaverho jätti seisovan veden paikkoja altaaseen.



Edessä kitukasvuinen Lemon Dron ja Limo, takana jälkijunassa itänyt Red Uganda, CAP267 ja Lemon Drop. Kasvuvauhti on vähintään riittävä kun vertaa edelliseen 5 vkoa sitten otettuun kuvaan. Palstalla myyty 250W ESL toimii kanssa loistavasti.

edit: CAP267:ssa bongattu ensimmäiset alkavat nuput, tää on nopeaa toimintaa. Alle 2 kk idätyksestä eka kukanalkuihin.
15
Edistyneempi chilinkasvatus / Tiheää verkkoa?
helmikuu 28, 2008, 15:47:11 ip
Jos letku on sellaista peruspuutarhaletkua, niin verkkoa ehkä paremmin toimii vaan joku tikku joka on kiilattu letkun päähän poikittain. Tai sitten vaan taitat letkun pään, kiinnität sen vaikka nippusiteellä ja poraat letkuun pikkureikiä. Noin siis jos et halua rullaa sääskiverkkoa ostaa jotta saisit 2cm x 2cm palan siitä.

Sukkikset saattaa tukkeutua lecasoran pölystä ja muusta möhnästä.

Ebbistä kun ilmeisesti puhutaan niin ei ole oikein mitään väliä millä vauhdilla vettä pumpataan ylös, ja poistoputkessakin riittää kunhan vaan virtaama on isompi kuin pumppausvauhti. Kai sinne putkeen voi vaikka jumittaa sopivan muotoisen lecarakeenkin kunhan siitä vaan menee jonkin verran vettä ohi. Itsellä oli lähtenyt verkkoviritys poistoletkusta irti kokonaan soran eläessä, mutta lecasora ei ollut vetänyt tukkoon putkea siltikään.
16
Edistyneempi chilinkasvatus / Miten Vesiviljellä?
helmikuu 22, 2008, 18:57:01 ip
Tarpeeksi pieni vesitila kasvin kokoon nähden, niin imee herkästi liuoksen väkeväksi ja happamaksi. Näin talvella jos on kuiva huoneilma+tuuletus ja valaistus joka lämmittää niin isohkot kasvit haihduttavat yllättävän paljon. Viikkokin on aika pitkä aika lopulta riippuen tietty vesitilan koosta, tosin 2 päivässä ei ehkä ihan luulisi noin radikaalisti pH:n laskevan.

Vai oliko että litkut on olleet yli viikon ja nyt parissa päivässä pH sitten putosi?

Tuore lecasorakin heittelee aikansa pH:ta mutta muistaakseni ylöspäin.
17
Päiväkirjat ja fotoalbumit / UUSI KAUSI 08
helmikuu 04, 2008, 18:32:47 ip
Uusi kausi, uudet kujeet. Tälle kaudelle en jaksanut alkaa urheilemaan vaan vähensin chilien määrää sekä käytin jemmassa olleita tuttuja lajikkeita.

Suunnitelman mukaan ebbiin menee CAP267 ja Lemon Drop. Turpeeseen Limo (chinense) sekä mahdollisesti joko toinen Lemon, tai jos suostuu itämään niin Red Uganda. Toivotaan että säät eivät ole niin syvältä kuin viime kesänä.

Kuvassa kaikki itäneet karkkirasiahydrossa:

18
Mulla on vähän sellainen tuntuma että juuri siemenestä esiin tullut juuren kärki olisi aika herkkä vauriolle. Silloin tällöin siemenet pääsee juuri sille asteelle että juurta pilkistää noin milli kuoresta mutta itäminen keskeytyy. Se saattaa toki olla joku siemenen oma aborttimekanismi, mutta en mahdottomana pitäisi malttamatonta puutarhuriakaan joka ronkkii multaa nähdäkseen joko on itäneitä ja samalla teloo taimenalun.
19
Erikoisuudet / DIY Habakastike (volitanin tapaan)
lokakuu 11, 2007, 20:49:01 ip
Tuli testattua samainen kastike, ja oikein hyvältä maistui. Suosittelen kokeilemaan. Väristäkin tuli jopa "kaupallisen nätti", kun kirkkaankeltaisessa mangososeessa ui punaisten chilejen silppua.

Omaan versioon tuli 6 pikkuista Red Ugandaa, 1 iso Red Fatalii ja pari Aji Benitoa. Tölkkimangojen tilalle laitoin 2x125g purkillista vauvojen mangososetta, ja etikan tipautin 2.5 -> 1.5 desiin. Savupaprikaa ei ollut joten laitoin ripauksen Fataliin savurocotojauhetta. Muuten noudatin ohjetta.

Chinensen aromi olis saanut maistua enemmän läpi, nyt appelsiini ja mango peittävät sen aika hyvin. Polte on aluksi vähän raaka, olisiko Benito joka maistuu ensimmäisenä läpi. Tulisuus oli enemmän kuin kohdallaan varmaankin johtuen Red Fataliista - soosi on varmaankin aika riittoisaa mutta ei mitään tappavaa. Suunnilleen samalla ohjeella voisi tehdä tomaattipohjaisen niin että korvaisi vain mangon tomaatilla ja jättäisi pois appelsiinin, ja ehkä lisäisi jotain perusmausteita kuten worchestershirekastiketta ja pippuria.
20
Oma bosse kasvoi just tuohon tyyliin kun sai tuuletusta ja loisteputket pidettiin latvoissa kiinni.