toukokuu 12, 2024, 15:59:08 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - eWELHO

1
Muut kuin paprikakasvit / Mucuna pruriens
toukokuu 18, 2016, 15:41:32 ip
Sain kaverilta kolmea papua oikeestaan tietämättä mitä olivat, noniin eikun multaan... Sitten wikipediaa selaillessa havaihduin mitä olinkaan tekemässä. Prkl tämähän onki mielenkiintoinen tapaus! Kohta kk ollu kasvamassa. Tämä suhttrooppinen ei pidä kylmästä niin yhtään ja kasvaa hurjaa vauhtia oikeissa olosuhteissa. Hmm.. lukijoita varmaan jo kutkuttelee...

Ominaisuudet

Afrodiisinen, hermostoa vahvistava, diureettinen (nestettä poistava), analgeettinen (kipua lievittävä), anthelminttinen (loismatoja tuhoava), karminatiivinen (ilmavaivoja/suolistovaivoja helpottava), kolesterolia alentava, verenpainetta alentava, verensokeria alentava, nerviini (hermostoa rauhoittava), verta puhdistava

Indikaatiot

Parkinsonin tauti, vapina, turvotus, impotenssi, anorgasmia (erityisesti naisilla), kaasuvaivat, parasiitti-infektiot

Kanavat

Munuaiset, sukupuolielimet, hermosto


Mucunan historia

Mucuna on ruohovartinen köynnöskasvi jota tavataan Etelä- ja Keski- Amerikassa, Afrikassa, sekä lähes kaikkialla Intiassa. Lääkinnällisesti siitä voidaan käyttää palkoja, siemeniä eli papuja, sekä juuria. Ayervedassa se lukeutuu rasayanoihin, ja lisäksi se kuuluu Amazonin alueen shamanistiseen luonnonlääkintään, jossa sitä on käytetty tuhansia vuosia. Mucunan alkuperä ei ole varmuudella tiedossa, mutta se on komponenttina ainakin kahdessa sadassa Intian alkuperäisen kasvilääkinnän yhdistelmässä.  Ayurvedassa mucunaa on käytetty rohdosyhdistelmissä Parkinsonin taudin hoidossa.

Mexicon alkuperäiskansat kutsuvat sitä nimellä "the deers eye" eli kauriin silmä. Heidän kosmologiansa mukaan kauris on eläinmaailman korkein olento, joten kauriin silmä- nimitys on erittäin voimakas. Tämä antaa vihiä siitä kuinka korkealle arvostettu Mucuna on heidän kulttuurissaan.
Perinteinen käyttö

Keskiamerikassa Mucunapapuja on vuosikymmenten ajan paahdettu kahvinkorvikkeeksi, josta käytetään nimitystä nescafe. Tätä ei pidä sekoittaa kaupalliseen Nescafé- brändiin. Guatemalassa pavut kokataan kasvisten tapaan ruoaksi ja Brasiliassa Mucunaa on käytetty sisäisesti Parkinsonin taudin, vapinan, suolistoparasiittien, ilmavaivojen, turvotuksen ja impotenssin hoitoon. Sen katsotaan olevan diureettinen, hermostoa rauhoittava ja afrodisiakki.

Myös Intiassa Mucunaa on käytetty hermoston rauhoittamiseen sekä afrodisiakkina ja Kiinassa sitä on pidetty Panax ginsengin kaltaisena adaptogeenina. Donald R. Yance ei kuitenkaan luokittele sitä klassiseksi adaptogeeniksi, mutta katsoo sen sopivan toissijaisiin adaptogeeneihin.
Mucuna tieteellisen silmän alla

Kemiallinen koostumus

Mucuna sisältää mm. L-dopaa, β-sitosterol, lesitiiniä, glutationia, gallichappoa ja serotoniinia.

L-dopa

Mucuna on kasvikunnan paras L-dopan lähde (3,6-4,2%)  L-dopa on adrenaliinin, noradrenaliinin ja dopamiinin, eli katekoliamiinien esiaste. Nämä ovat hermoston välittäjäaineita. Hyvässä Mucunauutteessa on standardoidusti ainakin 15% L-dopaa.

Parkinsonin taudin tiedetään liittyvän alentuneisiin dopamiinitasoihin, joten Mucunauute on hyvä ennaltaehkäisy- ja hoitokeino Parkinsoniin. Sisältämänsä L-dopan ansiosta Mucunauute säätelee esimerkiksi motoriikkaa, seksuaalista vitaliteettia, immuunitoimintaa, kasvuhormonin tasoja, sillä on potentiaali vahvistaa spermatogeenista aktiivisuutta, sekä elvyttää HPG- akselin (hypotalamus- lisämunuais- kivekset) akselin toimintaa

Mucuna on suosittu seksuaalisen toimintakyvyn lisääjänä etenkin naisilla, mutta se toimii hyvin myös miehillä mm. lisäten siittiösolujen tuotantoa. Urheilijat voivat hyötyä Mucunasta, koska sen uskotaan lisäävän kasvuhormonin ja testosteronin määrää.

Mucunasta voi olla suurta hyötyä esimerkiksi hermostuneisuudesta kärsiville, sekä pitkään stimulantteja käyttäneille ihmisille sen sisältämän L-dopan rauhoittavan vaikutuksen ansiosta.

Mucunan terveysvaikutuksista
Mucunan on havaittu estävän rasvojen hapettumista ja sen sisältämien isoflavonien alentavan verensokeria toimimalla α-Glukosidaasin inhibiittorina tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytettävien Akarboosin ja Migitolin tapaan. Ne hidastavat hiilihydraattien pilkkoutumista ja imeytymistä suolistosta.  Eräässä tutkimuksessa Mucuna laski maksaentsyymien määrää (alaniiniaminotransferaasi ALAT, aspartaattiaminotransferaasi, ASAT, alkalinen fosfataasi AFOS, bilirubiini, ja malondialdehydi MDA ) henkilöillä joilla maksa-arvot olivat koholla.

Tässä pienimuotonen tietoisku chilisiin-hermo-johtimiinne

2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / wElhoilua 2015
maaliskuu 16, 2015, 13:29:04 ip
Tämä on toinen kauteni ja ajattelin väsäillä ajankulukseni dokumenttia asiasta. Syvennyn asiaan kun kesä lähenee. Lyhyestä virsi kaunis!

c. annuum
Bolivian rainbow (bonchi yksilö)
Cayenne

c. chinense
Pimenta da neyde
Pimenta diomar x 2
Pink habanero
Habanero hawaiian x 2
Habanero caribean red x 2
Trinidad Scorpion Morouga Blend, muutaman vuoden vanha joukon veteraani.

c. baccatum
Aji cristal, siemenet vielä itämässä(kerkee jos kerkee)
Aji fantasy
Quintisho

C. frutescens
Dogo nyoni x 2
3
Uusien jäsenten esittelyt / haudi
joulukuu 23, 2014, 09:29:44 ap
Tovin oon jo ehtinyt chillifoorumia selata. En ole pilkulleen uusi jäsen mutta esittäydyn silti.
Harrastuksen parissa muutamia vuosia.
Tarina kertoo hänen saaneen moruga scorpionin taimia joka  johti hänet oikeille polulle.
Nykyään kasvattelen sitä sun tätä. Tänä vuonna keskityn hyötypuutarhaan. Tupakat, yrtit, chilit (tänä vuonna jäävät vähemmälle huomiolle) ja oma kasvimaa. Toivottavast harrastus poikii ammatin vielä joskus.
Hyvää tulevaa kautta kaikille! :)
4
Muut kuin paprikakasvit / Tulsi (Pyhä Basilika)
joulukuu 02, 2014, 12:56:23 ip
Elikkä kyseessä on Intialainen yrtti jota tavallisesti käytetään teenä. Sitä löytyy neljää eri lajiketta jotka menestyvät Kohtalaisen hyvin Suomessa. Tästä aion ottaa selvää ensi kesänä.
Tarkemmat tiedot
https://www.horizonherbs.com/product.asp?specific=903
Onko kukaan muuten kokeillut kasvattaa?