joulukuu 09, 2023, 20:24:32 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Huru-ukko

2
Chileistä on tullut satoa kohtalaisesti huolimatta siitä että liian tiheään kasvattamalla valon saanti oli huonoa. Aloittelijan virhe, vähempi on enempi. Serranoista tuli hyvä sato.UGH.
3
Oletattavasti kasvatat sisätiloissa..

Vesiviljely on siitä hienoa että jos valosi ja tilasi riittää, ei tarvitse tehdä mitään jos haluat koko ajan chilejä.

Jos haluat hidastaa niin sitten leikataan kasvustoa ja kai juuriakin.
Ja vähennetään lannoitusta.

Itse en ole koskaan tehnyt koska kasvihuone, kun kausi loppuu chilit lentää kompostiin.
4
 Tomaatteja on NFT kouruissa 4 kpl, joista on tomaatteja 6. Tomaatteja on myös mullassa 3 kpl.
Joista NFT on saatu satoa jo kolme viikkoa epäsäännöllisen säännöllisesti.
lisäksi on NFT 2 chiliä annuumeista, Thai Compact ja Fresno. Joita on lisäksi multaosastolla 8 eri lajikkeita.
Loput 10 on pubeja joista olen tähän asti poistanut raakileet. Nyt niissä alkaa olla kokoa, joten annan tarttua podien kiinni.

Viimeisessä NFT on avo- sekä kasvihuonekurkkuja 7 kpl. Ne yksinään riittää tuottamaan  noin 5-7 kpl 10 litran ämpäriin maustekurkkuja. Ahneuttani :o  sitten istutin ne ylimääräiset parikymmentä tainta valkosipulien sekaan kasvamaan.

Kasvimaalla on normaali jokavuotinen tilanne, n. 30 rivimetriä porkkanaa, 8 rm naurista. Talvivalkkareita n. 100 kpl. Lisäksi retiisejä ja rucolaa, joka ei kyllä tunnu menestyvän siellä. Mutta sitä on sitten lisäksi isoissa altakastelu parvekelaatikoissa kahdessa kappaleessa, ja kolmanessa sitten on paksoita. Kolmas rivi niissä on keskellä basilikaa, joka nousenee isommaksi kun muut on syöty.

Lisksi perunaa alle 2 aaria, lajikkeina Rosamunda, Annabella, Siikli ja Violet Quuen joita on aika sama määrä jokaista.

Ja sitten on tietty myös kurpitsoita jotka kukkii paraikaa. 3 kesäkurpassa on jo alkuja.
Blue Hubbardia on kolme kasvia (45 kg), Uchiki Kuria on 4 kasvia (50 kg)Musque de Provenece on 2 kasvia (10 kg) ja Waltham Butternut 3 kasvia (15 kg).
Suluissa on odotettu kilomäärä reilusti alakantissa, laskettuna Bluen ja Kurin osalta 3 hedelmää per kasvi. Viime vuonna molemmilla suurimmat oli 8 kilon luokkaa.
Pienen osan annoin pois, lopuista tein kurppa/jauheliha sosetta ja pakastin. Ne loppui pari kuukautta sitten.
5
Olen kerran kesällä kasvattanut yli 20 chiliä ulkona, joista rocotoja oli myös mukana. Siinä missä annuumeista sai satoa jtn alle 10 luokkaa kypsänä, niin rocotoista tulos jäi alle 5 kypsään podiin.Ja mitä isompia podeja kasvi tekee, sitä vähemmän niitä on.

Ja väite että ulkona niistä tulee enemmän kuin kasvihuoneessa on puhdasta lantaa.
 
Kokeiluni on luettavissa jossain päiväkirjoistani, en itse viitsi sitä nyt alkaa etsimään.
6
Huonoja kumppanuuskasveja ovat: kaalit, pavut, fenkoli, tomaatti, peruna, munakoiso.

https://wilander.fi/nyt-on-aika-pistaa-chilit-ja-paprikat-multiin

Itse en kyllä usko jos viljellään eri ruukuissa ja eri kasvualustoissa että ne häiritsee toisiaan.

Suomen oloissa ulkonakin voi kasvattaa chilejä, mutta sato jää laihaksi.
7
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
huhtikuu 12, 2023, 10:33:22 ap
Tuo perunan puolikas kikka toimii ainakin seppien toukkiin (juurimadot) koska ne syövät perunaa tullakseen sepiksi. Etenkin pieni perunamaa nurmikentän keskellä saattaa joutua niiden kohteeksi.

Täällä perunanpuolikas/harsosääsken toukka asiaa on mainostettu netissäkin, mutta kukaan ei ole vielä kertonut yhtään toukkaa pyytäneensä.

Tai oikeammin minä en ole nähnyt sellaista viestiä.
8
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
huhtikuu 11, 2023, 21:36:54 ip
Kun tämäkin kausi alkaa idätyksineen, niin täytyy kysyä enemmän tietäviltä, koska edes google ei anna tarpeeksi tietoa.
Nythä jos aikoo perunan istuttaa vappunan, niin ne on laitettava itämään. Itse olen laittanut jo Siiklin, Rosamundan , Annabellen ja Violet Quuen'it itämään. Noin 550 siementä yhteensä, riittänee yhden miehen ja koiran* talouteen.

*Aldwin, resqueyhdistys Kulkurien koira, anna sille koti loppu elämäkseen.

Mutta asiaan. Rosamundan siemenet on omia (kuten Siiklitkin) ja älyttömän isoja ja niistä saisi varmaan yhdestä halkaisemalla kaksi tai neljäkin siemenperunaa. Siis jos itupisteitä on tarpeeksi.
En tiedä muistaako täällä edes vanhimmat vanhaa tapaa jossa isoimmat perunansiemenet halkaistiin ja pantiin sitten vakoihin halkaisupuoli alaspäin. Google ei siitä tiedä oikein mitään paitsi yhdessä blogissa oli maininta. Perunasiemenen tehtävähän on vain työntää lehvästö (perunanvarret) ylös ja sen jälkeen ne huolehtii asiasta.

Meillä kotona (lapsena) oli tarpeeksi pieniäkin perunoita siemenperunoiksi joten sitä halkaisua ei harrastettu :o  ;D . Hauikkaat meni ruokaperunoiksi :P .

Mutta se halkaisu ???? :o .
Jos sen tekisi istutushetkellä, niin tuhoaisiko sen perunan sisällä olevat juuret tai mitä siellä onkaan, vai kehittyisikö se puolikas paremmaksi siemeneksi jos se saisi kehittyä kokonaisena (halkaistuna) siemenperunana.
Siinäpä kysymys, ollaako pottu vai puolikas ?.
9
Pubet jatkavat kasvuaan nyt vaakatasossa, korkeus jäi noin 20 cm. Mutta sivuille lähtevät oksat on noin 25 cm pitkät. Ne on tällä hetkellä passiivihydrossa*, kuten muutkin NFT viljelyyn menevät. Pääasiassa tomaatteja 7 kpl, ja pubeja 9 kpl. Osa tomaateista kasvihuoneen multaan, sitten kymmenkunta mullassa kasvavaa annuumia, jotka on n. 10 senttisiä.  Serrano, Orange Rawit, Thai Compact ja Fresno, siinä ne.

* Passiivihydro tarkoittaa tässä kohtaa verkkoruukkua joka on 2 desin aluminifoliolla päällystetyssä ehjässä maitorahkapurkissa. 4 kpl per dyno. Koska levä.

Tällä viikolla hydrokasvatukset täytyy siirtää isompiin hydroihin koska tilanpuute kasveilla. Ja 300w ledin alle.
10
Huru-peno on annuum, jalapeno, jota olen yrittänyt jalostaa valitsemalla jatkoon isoimman ja tulisimman podin noin yhdeksän vuoden ajan. Satoaa NFT:ssä hyvin, ehkä voi laskea keskivertona 50 podia.
Tosin en ole koskaan laskenut niitä, mutta multakasvatuksessa kasvarissa sato jää 20 tai allekkin. Se on keskikokoinen ja painava joten siksi vähän podeja. Pettymys se silti oli mullassa lol.
Paksulihainen, täynnä siemeniä. Omasta mielestä tulisin verrattuna niihin jalluihin joita olen kasvattanut noin 15 lajia. Aika tasalaatuinen koon ja tulisuuden suhteen nykyään. Mitä makuun tulee niin sellainen jallumainen se on. En kehu, ei siinä Nagan aromia ole lähellekkään.

Huru-peno on kotoisin Rundarilta, jolta sain siemenet 2014, ote sen vuoden päiväkirjasta:
tammikuu 27, 2014, 07:20:06 ap#12
Pari päivää sitten jalapenoja itämään, M, Tam, Rundarin Gaugho risteys F2/3.


Gaugho oli parhaan makuinen ever jallu sitä maistaineiden mielestä. Itse en sitä ole maistanut. Se on kahden eri lajikkeen F1 risteytys, eikä sen siemenistä tule sen veroista. Rundari koitti sitä jalostaa, sanoi mulle senkin yv:ssä ne lajikkeet mitä hän käytti. En muista niistää mitään muuta kuin ne oli vihreitä lehdiltään ;).
11
Minä laitoin Puusepän kosteudenkestävää liimaa liitoksiin, ja kohtuullisen tiheään ruuvit. Jos tarpeeksi tiheässä niin liima pursuaa ulos :thumbup: .
Jos kuivia lautoja niin halkeamien estämiseksi vapaareikä tarvitaan. Ja osakierre kupukanta 5x 50 mm ruuvit.

Kokeilin kuitumattoa, kasvun puolesta ei tarvita.

Lähinnä ongelmia tulee vuotojen muodossa esim oksanreiät ei mene kunnolla kiinni. Paikkapala ulkopuolelle liimalla. Myös lautojen halkeilu on yksi riesa ellei käytä muovivuorausta sisäpuolella. Jos onnistut pitämään kourut kosteina ympäri vuoden ei halkeile.


Alapäähän tarvitset https://m.motonet.fi/fi/tuote/386343/Lapivienti-letkuyhteella-58-valkoinen, näitä on eri kokoja. Tarvitsee jotain sikaflexin tapaista tiivisteeksi, tai sisäpuolella kuminen tiiviste letkukaran kannan ja muovin väliin. 

Mulla on ollut 90 l. laastipaljuja resona. Ja aquavalve IBCkontilta tulevalle vedelle. Juso muistaaksen joskus tilasi niitä ja minäkin...... Olen unohtanut edes miksi niitä pitäisi kutsua LOL.

 
12
Kaikki kuvat on kadonneet Googlen bittitaivaseen. Ei se sen kummempaa kuvaa tartte. 5" lauta pohjaksi, ja samakokoinen tai nelituuma laudat sivuiksi. Kokohan voi kasvattaa leveämillä laudoilla. Vaneri kanneksi (tai vaikka turvesäkkejä siivuina) ja reiät liki metrin väleille etenkin jos on isompia kasveja. 
13
Rocotot PI 585273 ovat kasvaneet 30 senttisiksi ja yrittävät kukkiakin jo. Yhteensä niitä on 7 kpl. Ovat jo nyt haarautuneet runsaasti.
Lisäksi 3 muuta rocotoa joiden nimeä en vain muista kun en sitä ylös laittanut. Olisikohan ollut Pico Mucho. Kasvutapa on täysin poikkeava verrattuna PI 5853273, NN (nouname) kasvattaa tiheää ruusukkeen tapaista alkua.
 
Lisäksi muutama Serrano, Orange Rawit, Thai Compact ja Fresno. Jokaista on kasvamassa 4 kpl paitsi Fresnosta on itänyt vasta yksi sirkoille. Jos niistä saisi etikkasäilykeitä tms. multakasvatuksessa kasvarissa.Ulos mitä ei mahdu sisälle.

NFT Huru-lootiin 4 kpl (5 kasvia per loota) menee kahteen rocotot, yhteen sitten tomaatteja joita niitäkin 3 lajia yli 10 kpl. Ja viimeiseen NFT:hen tulee avomaan kurkkuja 5 kpl. Se määrä riittää 3 ämpärilliseen maustekurkkuja. Loput kurkut sitten salaatiksi. Kasvihuone kurkut 2-3 kpl multaan.

Viime vuonna oli kasvatuksessa partenokarppisia avomaankurkkuja kasvarissa jotka tekivät avomaankurkun kokoisia kurkkuja erittäin runsaasti. Sopivat muuten hyvin säilöntäänkin. Olivat tavallisten kurkkujen seassa mitä ei suositeltu pölytyksen vuoksi. 

Ne 4" ja 5" laudasta tehdyt NFT kourut (Huru-lootat) ovat nyt noin 10 vuoden ikäisiä. Metrihinnaksi tuli silloin noin 3 euroa.Kun laskee vuodet mukaan niin metri on maksanut 30 senttiä LOL.
14
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Miten Vesiviljellä?
helmikuu 15, 2023, 21:44:00 ip
Kasvihuoneessa NFT on paras tapa. Tarvitaan vain putki tai vastaava johon tehdään verkkoruukkua varten reikä noin 80cm -100cm välein.
Kasvit kasvaa siinä kookkaiksi ja tekee satoa.

Minä tein omat NFT kourut 5" laudoista n. 10 vuotta sitten
2 kpl neljä metriä ja 2 kpl 5 metriä pitkiä. Silloin metri kourua laudoista maksoi n. 5€ metri.
Muistaakseni 66 kiloa chilejä oli paras vuosi. Silloin mulla oli kyllä myös paljon pubeja mullassa isoissa amppeleissa jotain 25 kpl.
15
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Bubberi/lannoitus
helmikuu 11, 2023, 19:54:58 ip
Se xx ml/10l kaadetaan siihen bubleriin niin että kasvin juuret ovat liemessä, eli tässä valmistamassasi ravintonesteessä.
Riittää että verkkoruukun reuna on 1-2 cm liemen alla.
Juurenniska ei saa olla liemen pinnan alla, koska kasvi "tukehtuu" ja kuolee silloin.
Pienelle kasville 1-1,5 EC pitoisuus on riittävä, isomille taas 2-2,5 on sopiva suositella.
Ravintoliemi voi olla kyllä vahvempikin kun on tullut kokemusta.
Multakasvatusta ei mielestäni kannata alkaa vertaamaan litkuihin. Mullalla on taipumus varastoida ylimääräiset ravinteet. Itse annan ravintolientä multakasveille suhteessa 1 kerta ravinnetta, ja 2 tai 3 kertaa pelkkää vettä.
16
Minulla on nyt itänyt hyvin v.2014 olevat PI585273 siemenet. Peruvian Red rocotossa on yli 130 siemenessä vain 3 ittänyttä, joiden idut jäi muutamaan milliin samalta vuodelta.
Lajikekohtainen vaihtelu on suhteellisen isoa. (Esim. juuresten siemeniin annetaan 2-3 vuoden hyvä itävyys.)

Minulla on siementen säilytykseen isoja mappeja joihin pistän irto valokuvataskuja. Yhteen taskuun mahtuu 4 lajiketta.
Välilehdillä on helppo pitää eri lajit erillään.
Siemenet laitan 10x10 sentin Minigrip pussiin. Niihin voi kirjoittaa mitä pussissa on, ja valokuvataskujen läpi näkee hyvin nimet.
Täytyy taittaa kerran kun pistää valokuvakansioon.
Kokeilin pienempiä, mutta ei sovi minun sormille.

Pidemmän päälle luotan enemmän muovipussiin. Mutu.....Ehkä paperipussi voi saada kosteutta.
17
Olen sen verran ajoissa liikkeellä että voin odottaa itämistä. Nyt on melkein 100 Red Peruvian siementä likoamassa. Voi silti olla ettei niistä idä yksikään.Ja jos siemenissä on vikaa ne ei idä oli ne missä liemessä tahansa.

Aika lajikekohtaista kun PI 585273 siemenet on myös 2014 sadosta otettu ja melkein kaikki itää.

Joulukuussakin idätetyt pubet ehtii hyvin tekemään satoa.

Kiitos neuvosta.
18
Vuoden -23 kasvatukset jatkuu Hurupenojen osalta muutamalla puskalla. Tai sitten kahdella nykyisellä puskalla. Sisälle oton jölkeen ne on kasvattaneet joka silmuun uudet oksan alut ruukusta nousevaan 30-40 sentin pituiseen sileään varteen tervetulleet oksat. Jossain vaiheessa sitten katkon pisimmät oksat pois että saan puskista tuuheat matalammat versiot.

Pääpaino on kumminkin pubeissa kahdessa lajissa, joiden siemenet meni idätysboxiin viikko sitten.
Siemenet on omaa tuotantoa vuodelta 2014.

Tilanne itämisen osalta nyt on että PI 585273 on lykännyt n. 30 siemenestä 10:een idun alun.
Toinen lajike Rocoto Red Peruvian ei vielä yhtään itua.
Niiden siemeniä on minulla useita pusseja, joten lisäilen ainakin kahdesta eri Peruvian siemenpussista n.50 kpl idätysboksiin.
Ehkä turhaa, mutta muistelen että ko. lajikkeella on ollut ongelmia siementen itävyydessä ainakin minulla.

Tomaatteja tulee olemaan kymmenkunta puskaa jotka osittain kasvaa mullassa kasvarissa sekä puisissa NFT kouruissa jotka tein 2012? (ehkä). Chilit menee myös NFT kasvatukseen.
19
Kuluvana vuonna 2022 oli kasvatuksessa Hurupenoja 4 kpl kasvihuoneessa. Nyt ne on nostettu sisälle kypsyttelemään 2-3 podia jalostuksen jatkamiseksi.
Tuotto on ollut riittävä niiden osalta.

Kuvia niistä ei tule eikä tulevaisuudessakaan ensivuoden kasvatuksista, joka niitä haluaa katsella niin kasvatuskuvia on tässä foorumimissa vähintäänkin riittävästi.
20
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kirjoista
elokuu 04, 2022, 19:29:36 ip
Metsän kansa 5. osa odotellaan.