kesäkuu 25, 2022, 16:35:15 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Kangasalan kokeiluja

Aloittaja Veron, kesäkuu 28, 2014, 00:05:17 ap

« edellinen - seuraava »

Veron

Ensimmäistä kertaa kokeilen kasvattaa chilejä. Idätys jäi tänä vuonna myöhään kun työkaveri vasta kipinän toukokuussa muhun tartutti.
Syksyä ja talvea varten on hankinnassa kuitenkin sopivaa valaistusta, jotta kasvit saisi jatkamaan kasvuaan myös silloin.

Ensimmäisiksi lajikkeiksi valikoitui Fatiliin Easy to grow osioista neljä lajia. Jälkikäteen osan olisi voinut valita toisin, mutta näillä mennään nyt.

C. Baccatum
Aji Amarillo
Aji Fantasy

C. Chinense
Cajamarca
Cheiro Roxa

Idätyksen laitoin aluille kivivillassa 3.6, kutakin lajia neljä siementä, kaksi per villakuutio. Kivivillakuutiot ovat Jiffyssä lampun päällä, jolloin villan lämpötila on n. 23 astetta.Chilivaarin blogiin tutustuttani laitoin kokeeksi 11.6 lautalle itämään kaksi siementä kutakin lajiketta. Lautta on myös lampun päällä, joten veden lämpötila on n. 30 astetta.Aloittelijan hermot meni 22.6, jolloin laitoin kysymystä foorumille. Chilivaari kysymykseeni vastasikin.
Päätin tuolloin laittaa vielä yhden siemenen kutakin lajiketta lautalle huoneenlämpöön.
Tänään töistä tullessani huomasin että yksi 22.6. istutettu Cajamarca itää :D


Muissa ei vielä elonmerkkejä näy, mutta toivottavasti loputkin itävät jossain vaiheessa.

NPhoBiaz

Kyllä ne sieltä itää, kärsivällisyyttä! :) Tuo lautta on tehokkain kokeilemani idätyskonsti, hieno keksintö kerta kaikkiaan. Sen verran, että jos veden lämpötila on 30 astetta, niin älä missään nimessä enää lisää lämpöä, mielummin pudota parilla asteella. Ne itävät ihan perus huoneenlämmössäkin, mutta liian korkea lämpötila alkaa haitata itämistä. Muuten näyttää kyllä hyvältä, onnea ensimmäiseen yritykseen! ;)

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Veron - kesäkuu 28, 2014, 00:05:17 ap... Päätin tuolloin laittaa vielä yhden siemenen kutakin lajiketta lautalle huoneenlämpöön.
Tänään töistä tullessani huomasin että yksi 22.6. istutettu Cajamarca itää :D


Kappas vain, lämpötilan lasku auttoi.
Nyt kannattaa miettiä, mikä meni vinoon noissa aikaisemmissa idätyksissä. Kyllä kolmessa viikossa pitäisi useimmat tavalliset chililajikkeet itää. Nopeimmat (kuten Cajamarca) voivat itää alle viikossa, kaksi viikkoa on keskimääräinen aika ja hitaammat kolmessa.

Tavallisimpia syitä itämättömyyteen ovat hetkellinen kuivuminen kriittisessä vaiheessa, mutta myös lämpöjen nousu paljon yli 30°. Lyhytkin piikki saattaa kypsyttää itämässä olevat siemenet. Toisaalta kuivat siemenet kestävät melkein mitä tahansa. Minulla on tapana "herättää" ne laittamalla kiehuvaa vettä uuden idätyslautan astiaan ja lisäämällä siemenet, kun vesi on vielä selvästi kättä kuumempaa. Tämä sitten ei ole virallinen ohje, vaan jokaisen omalla vastuulla.  ;)

Veron

Tänä aamuna huomasin että huoneenlämmössä lautalla oleva Aji Fantasyn siemen oli myös itänyt.

Näyttää siltä että lämpötila toisella lautalla on liian korkea... No aina oppii, ensi kerralla en edes yritä pitää lämpöä korkeammalla kun huoneenlämpökin näyttää niin hvyin toimivan.

Laitoin muuten itsekkin kiehuvaa vettä lautan astiaan, odottelin kyllä että ei se kauhean kuumaa ollut ennen kuin lisäsin siemenet.
Saman tein myös muuten kivivilloille. Olisikohan villa ja lautta ollut sitten liian kuumaa ja siemenet kuoli? Tiedä häntä.

0lli

Herkulliset lajikkeet olet valinnut! :)
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

Veron

Päivitystä:

Aji Fantasy:


Cheiro Roxa:


Cajamarca:


Onkohan tuo Cajamarca ihan iskussa, kun tuohon tapaan haluaa alustaa halailla :)

Aji Amarillo ei ole vielä itänyt.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Veron - heinäkuu 02, 2014, 17:38:42 ip
Onkohan tuo Cajamarca ihan iskussa, kun tuohon tapaan haluaa alustaa halailla :)


On on, no panic! :D Näyttäisi Aji Fantasyllä tosin olevan kypäräongelma. Varovasti esim. pinseteillä voi yrittää nitkuttaa siemenen kuorta pois sirkkalehdistä. Mutta hyyyyvin varoen, voimaa käyttämättä! En osaa sanoa, tulisiko se vielä itsekseen ulos kuoresta.

Enzeit

Parempi vaan jos siemen on alussa kiinni alustassa ja kosteana kokoajan, sirkkalehdet pääsee liukumaan paremmin siemenen sisältä pois. Jos tuo ekan kuvan siemen ei ala parin päivän sisään irrota, voi sitä koittaa kostuttaa jotenkin ja todella varovasti irrottaa, tärkeää on että siemenkuori on märkä ja näin ollen pehmeä, toinen keino on laittaa joku kevyt paino siemenen päälle niin että siemen painuu alustaa vasten ja kostuu jolloin lehdet pääsevät hyvin ulos omin voimin.
Voin olla väärässäkin.

Veron

Kiitokset molemmille vinkeistä.
Yritän ensin kosteuttaa Amarillon siementä ja katson että tuleeko omin avuin pois.
Sitten otetaan väkivalta käyttöön

Veron

Loman takia ei ole tullut pahemmin päivitettyä, mutta nyt kun mökille saavuttiin niin on aikaa jotain laittaa.

Kypäräpäät pienen avustamisen jälkeen suostuivat luopumaan hatuistaan. Sen jälkeen chilit ovat tuntuneet kasvavan innokkaasti. Toinen lehtipari on nyt kaikissa taimissa. Kohta varmaan pitää katkaista latvat, jotta kasvit paremmin haarautuvat.

Alla vielä kuva chileistä mökkeilemässä :)