Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

Jokiset

Moi, varmaan tähänkin vastaus olisi löytynyt jostain, mutta ei äkkiseltään osunut hakusanat. Eli ongelmana on että chili kasvaa terveen näköisenä, kukkii ja teki kymmenkunta kauniin punaista lopputulostakin. Mutta tulisuus puuttuu kokonaan. Ei vaikka söisi koko palon siemenineen päivineen. Tuliko idätettyä tietämättään paprikoita :)
Ainut mitä luettuani juttuja päättelin oli että kasvatin niitä liian kylmässä ja ilman auringon suoraa valoa. Olisi kiva tietää syy ennen ensi vuoden uutta yritystä.

Huru-ukko


olppa

moikka.

ajattelin tässä alkaa taas hydroileen vuosien tauon jälkeen.

Mulla oli joskus 10L ämpärihydro missä oli Eheim vesipumppu 5W/50cm nosto/300litraa tunnissa. Eli sellanen perus 10-litran ämpäri. Se toimi kyllä, mutta juuria oli lopulta koko vesitila täynnä, ja pumppu silppusi niitä... josta tulikin muutama kysymys mieleen.

1.Riittääkö tollanen pikkupumppu esim 20L ämpäriin, tai isompaan? Esim tämä: https://pavunvarsi.fi/plant-t-ravinnesailio-20l-kansi

2.Voiko niitä vesijuuria trimmata ettei ylety pumppuun saakka. Onko kasville haittaa leikkaamisesta?

Parveke-Pappa

Onkos se vesipumppu pakko laittaa sinne samaan ämpäriin juurien kanssa; voihan sen sijoittaa muuallekin :-)

Huru-ukko

tammikuu 14, 2024, 19:06:38 ip #10944 Viimeisin muokkaus: tammikuu 14, 2024, 19:17:30 ip käyttäjältä Huru-ukko
Parveke-pappa. Niisssä ei ole erikseen imuletkua. Ja veden vähenemisen myötä joutuu harkitsemaan kannataako sitä sijoitta jollekkin korokkeelle. Eikä se virtaama imupuolella kovin nopeaa ole, juurien siirto käy helpoimmin. Kts. alempi vastaus myös.

Huru-ukko

tammikuu 14, 2024, 19:15:32 ip #10945 Viimeisin muokkaus: tammikuu 14, 2024, 19:24:43 ip käyttäjältä Huru-ukko
Olppa, pumpunhan voi laittaa vaikka järveen, ainoa rajoittava tekijä on se 50 cm nostokorkeus. Mulla ne oli 90 litran resoissa NFT systeemissä, tosin ne juuret on siellä NFT kourussa..

Pumpulle voi laittaa resoon vaikka pienen kahvilautasen juurien päälle, josta sitten siirretään uudelleen juurien päälle.
Itse en näe siinä ongelmaa vaikka niitä hiusjuuristoa ei pumpun kokoisella alueella olekkaan. 

Vesijuuria voi leikata, tai antaa pumpun pätkiä ne. Ne on hyää ruokaa bakteereille jos resoosi muodostuu hydroponinen systeemi. Ja se muodostuu jos et käytä esim. vetyperoksidia hapettomuuden aiheuttamaa pahaa bakteeri kantaa vastaan. Mutta kun pumppu pysyy päällä, liemessä on happea tarpeeksi hyvän kasvun takaamiseksi.

olppa

tammikuu 14, 2024, 22:51:57 ip #10946 Viimeisin muokkaus: tammikuu 14, 2024, 22:55:03 ip käyttäjältä olppa
Ämpäri ja siellä pumppu pohjalla, Pumpulle resoon kaffelautanen juurien ylle? josta siirretään uudestaan juurien päälle? ööö nyt en oikeen saa kiinni ajatuksesta?

ideana siis tämä: https://www.fatalii.net/Growing_chile_peppers/Hydroponics/simple_bucket_hydro mutta 20 litraisena, eli korkeampi ämpäri.

Huru-ukko

tammikuu 15, 2024, 09:07:54 ap #10947 Viimeisin muokkaus: tammikuu 15, 2024, 09:18:35 ap käyttäjältä Huru-ukko
Rautalangasta vääntäen. Laita pieni lautanen tms uppoava sinne ämpärin pohjalle. Kuvittele että on mennyt kuukausi, ja nostat lautasta ylöspäin ja lasket taas takaisin niiden juurten päälle jotka on sen mielikuvitus jakson aikan kasvaneet. Ämpäri siis toimittaa reson virkaa. =ravintoliemireservi.
Kannen raottaminen sen verran että sinne käsi mahtuu mahdollistaa sen aluslautasen nostamisen hetkeksi ylöspäin. Ja kuten ylempänä totesin, niin ei se pumppu kovin paljoa niitä juuria syö vaikka olisi siellä pohjassakin. Kuten käyttöohjeessa on esitetty. Mutta sitten kannattaa kiinnittää huomiota siihen ettei se mene tukkoon. Systeminä tuo on hyvä ja tehokas tapa saada satoa.

Espelt

Ämpäreihin tehdään yleensä bubbleri tuon pyöreän muodon takia. 5w pumppu riittää kyllä tehonsa puolesta mutta samat ongelmat tulee juurien kanssa kuin mitä tuli pienemmällä ämpärillä. Se on tosi harmillista, kun juuret alkavat täyttämään ämpäriä siinä vaiheessa kun chili alkaa satoilemaan. Tosta ämpäristä kannattaisi tehdä ebbi jolloin tuo pieni kiertovesipumppu nostaisi ämpäristä vettä ylös juurille.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

olppa

kiitos infosta. ehkä kokeilen sitä ebbiä kuitenkin.

Uuge Poni

Mietiskelin kannattaako laittaa lämpölamppuja chilipaprikalle? :question: Eli eli...

Tänä vuonna tutustun eri habaneroihin, ja siinä tuli esille että lämpöä pitäisi olla sekä idätyksessä että kypsytyksessä. Baccatumit kivasti itäneet eri lämpimiä paikkoja etsimällä mutta melkosta venkslausta ja laatikoiden tiputtelua se välillä on. :P

Tuo parvekekin on aika viileä ja varjoisa niin veikkaan et loppusyksystä Karibian chilien kypsyminen on kysymysmerkkinä.

Mutta pöperöiden kanssa kuitenkin ongelma on että aina joutuu lisäämään chiliä  >:D Eli habanerot voisi olla kiva.

Idätyksen saan mylar-mottiin laitetussa Airamin Daisyssä, sentään noin 27 C asteessa, mutta saattaisiko siinäkin pieni lämpösäteily nopeuttaa noitten hankalien kanssa?

- Kannattaisiko laittaa pieni infrapunavalo chileille? Ootteko kokeilleet?

(ja mistähän sellaisen noin 15-20 W olevan IR lähteen keksisi?)
@ugponics

Chilikarhu

helmikuu 03, 2024, 23:33:53 ip #10951 Viimeisin muokkaus: helmikuu 04, 2024, 00:22:22 ap käyttäjältä Chilikarhu
Tässä ainakin linkki yhteen alkuperäiseen tieteelliseen julkaisuun. Lyhyesti siinä C. annuumille 28C/23C (päivä/yö) tuotti jonkin verran kookkaampia hedelmiä kuin 23C/18C, mutta suuremmat ongelmat tulivat 18C/15C lämmöillä jossa kukat ja hedelmät olivat epätavallisia monin tavoin. Tuo ensin mainittu lämpötila on varmaan aika optimi ainakin annuumille, koska on tutkimuksia joissa jatkuvasti yli 30C lämmöt alkavat vaikuttaa hyvinkin negatiivisesti. Tietysti lämpökään ei yksin vaikuta vaan tuuli ja kosteus ovat varmasti mukana jne. Jos lämpötilat yöllä jäävät matalalle niin sellaisissa oloissa veikkaisin että lisälämmöstä on erityisesti apua. Jotkut parvekkeella kasvattavat ovat ainakin jatkaneet kypsytyskautta laittamalla lasien sisään lisälämpöä lämmittimillä. Eri lajien välillä on varmasti hieman eroja koska osa noista lajeista/lajikkeista on paremmin sopeutuneet kylmään kuin annuum joka on aika lämpimän paikan kasvi.

Jos et kerro kellekään niin tässä on olennaisin hedelmän osalta mitä siinä sanotaan.
https://i.imgur.com/hf2BV4v.png

Käytetty makea paprikalajike.

Huru-ukko

Luonnossa kaikki kasvit joutuu inrapunavalon vaikutuksen kohteeksi heti idettyään. Eli ei siitä haittaa ole, mutta onhan täällä teltta- sisätila viljelijöitä joiden chilit ei ole sitä lainkaan saaneet.
Ellei ole ollut käytössä kasvivalaisimia joissa on mukana infrapuna polttimoita?)oliko oikea sana lol). Itsellänikin löytyy 300w lamppuja joissa on 8 kpl inrapunapolttimoita. Niistä on apua silloin kun sisällä kasvaneet taimet siirretään kasvihuoneeseen.

Kylmyys aiheuttaa (tosi) pieniä podeja, joten keväällä ja siitäkin eteenpäin riittävästä lämmöstä huolehtiminen on tärkeää. Kuten Chilikarhu tuossa esille toikin.

Uuge Poni

Lainaus käyttäjältä: Chilikarhu - helmikuu 03, 2024, 23:33:53 ipTässä ainakin linkki yhteen alkuperäiseen tieteelliseen julkaisuun. Lyhyesti siinä C. annuumille 28C/23C (päivä/yö) tuotti jonkin verran kookkaampia hedelmiä kuin 23C/18C, mutta suuremmat ongelmat tulivat 18C/15C lämmöillä [/url].

Vaikka tämä vain yksi tapaus, niin viittaa vahvasti siihen että kylmässä ei makeat paprikat kypsy.

Mutta mitä olen lukenut Alaskan paprikaviljelystä (Frosty Garden :) ), niin nuo isommat makeat paprikat kautta linjan vaatii enemmän ja pitempään paistetta ja lämpöä. Suosittelevat jalopenoja Alaskan oloihin.

Että miten tämä sitten pitäisi tulkita tulisten chilipaprikoiden kohdalla, mene tiedä? Mutta superhotit ainakin pitempää kautta vaatisi, aikaistamalla kylvö tai muuten.


Tykönäni mietin tätä aiemmin niin päädyin yksinkertaiseen:

Ei kannata lämpölamput - koska lisäämällä valoa saa enemmän energiaa kasville, ja valosäteily muuttuu osin lämpösäteilyksi.
@ugponics

Uuge Poni

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - helmikuu 04, 2024, 09:32:22 ap8 kpl inrapunapolttimoita. Niistä on apua silloin kun sisällä kasvaneet taimet siirretään kasvihuoneeseen.

Mutta entäs jos nuo lämpölamput olisikin ihan päivänvalolamppuja? Osinhan tämä valosäteily aina muuttuu lämmöksi, osan siitä kasvi kaappaa sokerikseen.

Eli olisiko tässä olennaista se että kunhan on joku minimilämpötila, kenties yli 16 C tai 18 C, ja sen yli jos rahaa joutuu maksamaan, niin kannattaisi lisätä valosäteilyn määrää, koska sillä se paprika kuitenkin porskuttelee kovemmin kuin pelkällä lämpösäteilyllä.

Eli jos on kylmä niin vähän lämpölamppua tai kaapelia?

No, näin päättelin taas tänään. :chili: :thumbup:
@ugponics

Chilikarhu

helmikuu 05, 2024, 08:11:06 ap #10955 Viimeisin muokkaus: helmikuu 05, 2024, 08:21:41 ap käyttäjältä Chilikarhu
Lainaus käyttäjältä: Uuge Poni - helmikuu 04, 2024, 22:29:46 ipVaikka tämä vain yksi tapaus, niin viittaa vahvasti siihen että kylmässä ei makeat paprikat kypsy.

Mutta mitä olen lukenut Alaskan paprikaviljelystä (Frosty Garden :) ), niin nuo isommat makeat paprikat kautta linjan vaatii enemmän ja pitempään paistetta ja lämpöä. Suosittelevat jalopenoja Alaskan oloihin.

Että miten tämä sitten pitäisi tulkita tulisten chilipaprikoiden kohdalla, mene tiedä? Mutta superhotit ainakin pitempää kautta vaatisi, aikaistamalla kylvö tai muuten.

Joo runsaan rasvaliukoisen kapsaisiinin kehittyminen vie aikansa varmasti hyvissäkin oloissa. Uskon että täysin optimaalinen lämpötila päiväntasaajan matalien korkeuksien paprikoille (myös chinense) on aika samanlainen 24-29 C päivällä. Siitä on jonkun verran muitakin tutkimuksia kontrolloiduissa oloissa. Itse asiassa hyvin monille kasveille optimilämpö kasvukaudella on melko korkea jos niiden ei tarvitse kilpailla muiden kasvien kanssa tai kestää tuholaisia ja tauteja. Optimilämpötila on niin perustavanlaatuinen tekijä että sitä on vaikea muuttaa ihan toiseksi pienellä lajikkeiden jalostuksella koska se riippuu esim. lukuisien eri entsyymien optimilämmöstä mikä riippuu niiden rakenteesta ja seikasta että kemialliset reaktiot tahtovat olla lämpimässä nopeampia. Kasveilla myös haihtuminen on lämpimässä paljon kylmää suurempaa mikä lisää veden ja ravinteiden kuljetusta.

Nuo isot makeat paprikat ovat kai haastavia juuri satoisuuden kannalta. Niiltäkin odotetaan paljon podeja mutta kasvin vaatimukset parinkin suuren ja makean podin tuottoon ovat monin tavoin suuret (valo, vesi, ravinteet (juuret), lämpö joka vaikuttaa reaktioihin mutta myös veden ja ravinteiden kulkuun). Helpoimpia niiden pitäisi olla kasvihuoneessa missä olot voi optimoida ja ollakseen satoisia vaatii varmasti lämpöäkin. Mutta optimilämpö kaikkeen parhaaseen satoon ei välttämättä juuri poikkea tyypillisistä chileistä.

Optimilämpöä hieman enemmän eroa saattaisi olla juuri siinä miten kylmästä kasvit selviävät elossa tai missä lämmössä vielä kehittyy jotain satoa.

Jalapeno vaikuttaa tosiaan olevan suht helppo lajike varmaan osittain siksi että podit eivät ole valtavia eivätkä hirmu tulisia ja kun niitä käytetään usein jo vihreinä niin kypsymistä ei tarvitse odottaa ihan niin kauan. Itselläni se on myös itänyt kaikkein nopeimmin viidestä annuumista ja näyttäisi kasvavan ihan ripeästi. Omasta kokemuksesta chilien osalta on vaikeampi sanoa kun niitä olen vasta alkanut kasvattamaan.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Uuge Poni - helmikuu 04, 2024, 22:35:36 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - helmikuu 04, 2024, 09:32:22 ap8 kpl inrapunapolttimoita. Niistä on apua silloin kun sisällä kasvaneet taimet siirretään kasvihuoneeseen.

Mutta entäs jos nuo lämpölamput olisikin ihan päivänvalolamppuja? Osinhan tämä valosäteily aina muuttuu lämmöksi, osan siitä kasvi kaappaa sokerikseen.

Eli olisiko tässä olennaista se että kunhan on joku minimilämpötila, kenties yli 16 C tai 18 C, ja sen yli jos rahaa joutuu maksamaan, niin kannattaisi lisätä valosäteilyn määrää, koska sillä se paprika kuitenkin porskuttelee kovemmin kuin pelkällä lämpösäteilyllä.

Eli jos on kylmä niin vähän lämpölamppua tai kaapelia?

No, näin päättelin taas tänään. :chili: :thumbup:

Jos lampun esitteessä se lukee ja sen itse näkee niin ne on infrpunalamppuja. Lampusta itsessään tulee lämmintä jota tuulettimet pyrkii siirtämään pois.
Nuo pohdintasi lämpölampuista ja yleensä näistä mainostetuista kasvilampuista E27 kannalla on turhaa. Ne eivät riitä pitäisi sanoa mihinkään, mutta kai niillä paria kasvia ihan siinä 20 cm päässä kasvattelee. Anna kasveille valoa, ja lämpöä sitten erikseen jos lampuista tuleva lämpö ei riitä. Ja ihan tiedoksesi että on yleisesti tiedetty tosiasia että kylmyys aiheuttaa pieniä podeja.

Ja sitä lämpöä täytyisi olla sekä yöllä että päivällä, 16-19 astetta on aivan liian vähän saadaksesi kunnon satoa. 20 astetta yöksi, ja 25 asteen päällä päivällä. Kun aikaisin keväällä siirtää kasvit kasvihuoneeseen, niin noiden lämpöjen eteen joutuu tekemään virityksiä, esim kasvihuoneen sisälle läpinäkyvästä muovista teltta ja sinne patteri ja sen kylkeen irrallinen lämpötilavahti josta saa säädettyä minimilämpötilat.

akselsson1

Podien kypsyttelyn lämpötiloista tulikin jo asiantuntevaa tietoa. Kysyit kuitenkin myös tuota idätystä, niin kyllä sekin on yleisesti hyväksytty tieto, että Chinenset (kuten habanero) itävät parhaiten kun lämpötila on likemmäs 30 astetta. 20-25 asteessakin osa saattaa itää jollain aikavälillä, mutta itävyys-% on melko heikko. Omasta mielestä tämä vielä korostuu jos siemenet on vanhoja, 5vuotta tai yli.
Melko kätevä tapa jos podit ei ehdi kypsyä ennen syksyä, niin kasvit voi raijata sisälle lämpimään, tai jopa saksia podeja notkuva oksa irti, ja laittaa se sisällä vesiämpäriin. Yleensä kypsyvät parissa viikossa. Maku hieman kärsii toki, mutta jos kasvihuonetta tms ei voi/halua lämmittää, on se jonkinlainen hätäratkaisu. Kypsyttelin 2013 kaudella tälleen chilejä, osa kuvistakin toimii edelleen: https://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12881.200
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Uuge Poni

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - helmikuu 05, 2024, 08:59:13 apJa sitä lämpöä täytyisi olla sekä yöllä että päivällä, 16-19 astetta on aivan liian vähän saadaksesi kunnon satoa. 20 astetta yöksi, ja 25 asteen päällä päivällä. Kun aikaisin keväällä siirtää kasvit kasvihuoneeseen, niin noiden lämpöjen eteen joutuu tekemään virityksiä.

OK, 20 astetta öisin, selma, tähdätään siihen. :thumbup:
@ugponics

Chilikonossööri

maaliskuu 25, 2024, 20:52:34 ip #10959 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 25, 2024, 21:21:15 ip käyttäjältä Chilikonossööri
Morjesta pöytään!

Chili-innostus iski isosti tässä kevättalvella ja asiaa yrittänyt tässä opiskella itsenäisesti netin syövereistä. Tietoa on tarjolla ja paljon ja siinähän uusi chilipää saa itsensä lähinnä sekaisin.

Chilin taimet ovat opiskelun ansiosta tai siitä huolimatta kuitenkin lähteneet kasvuun. Valitsin summassa lajeikseni starfish, aji guyana, sugar Rush rojo ja jalapeno telica.

Haluisinkin kysyä mielipiteitänne muutamaan mieltäni askarruttaneeseen asiaan. Vastaukset on voitu käydä läpi monta kertaa ja pahoittelen jos tässä tulee toistoa... Taustatiedoksi että minä ja chilit asumme kerrostalossa Oulun seudulla.

Kerron kuinka olen itse toiminut/miten olen suunnitellut toimivani ja esitän siihen liittyen kysymyksiä.

Siementen idätyksen tein taimimullassa pienoiskasvihuoneessa lämpömatolla. Pidin kantta raollaan syömäpuikoilla. Laitoin kasvivalon päälle 12+12h syklillä kun vihreää alkoi näkyä. Tein koulimiseen kun ekat oikeat lehdet ilmaantui omiin ruukkuihin, laitoin sinnekin taimimultaa. Ruukkuina maitotölkit. Aloitin lannoituksen Kekkilän tomaatti ja chililannoitteella. Valoa edelleen 12+12 syklillä. Lämpömattoa en enää käytä.
KYSYMYKSET: milloin on sopiva hetki lopettaa lämmitys? Kannattaako pienoiskasvihuonetta pitää raollaan? Oikea valosykli? Lannoituksen aloitus? Kasvualusta? Kokemuksia em lannoitteesta?

Kun ilmat alkavat lämmetä ja taimet kasvaa, vaihdan ne noin 5l ruukkuihin johon suunnittelin laittavani kasvuturvetta. Ruukun pohjalle kevytsoraa ja myös pinnalle, ruukulle hommaan aluslautasen ja kastelen alta. Suunnittelen aloittavani ulkoilutukset lasitetulla parvekkeella toukokuussa. Ensin pidän pari tuntia, sitten puoli päivää, päivän ja lopulta 24h.
KYSYMYKSET: Kannattaako tässä ulkoilutusvaiheessa harsottaa? Onko turve hyvä, sekoittaisitteko joukkoon soraa? Onko ns perus ruukku jonka pohjassa reikä hyvä ratkaisu alusastialla? Edelleen sama lannoite ja joka kasteluun?

Sitten kun chilit alkavat tuottaa kukannuppuja, nypin ensimmäiset pois. Kastelen, lannoitan, tuen, latvon. Kun näen kukkia, pölytän niitä pumpulipuikolla kukasta toiseen. Tai sitten vain ravistan. Nautin loppukesästä mielettömästä sadosta.
KYSYMYKSET: Kauanko nyppimistä tehdään? Milloin latvoa? Onko siis pölytys välttämätön, tehdäänkö se siis saman kasvin kukille keskenään vai naapurikasviin? Käykö ravistus?

Yritän talvehtia muutaman chilin. Karsin pienemmiksi ja kastelen harvemmin ja käytän kasvivaloa esim 8on+16off syklissä.
KYSYMYKSET: Paljonko karsia, vaihtaako ruukkua tai multaa, lannoitus?

Kiitos jo etukäteen