lokakuu 08, 2024, 05:42:01 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Tervo

1
Piti sitten viikonlopun kunniaksi säilöä osaa tuosta sadosta. Ensimmäistä kertaa etikkaliemeen (Chilivaarin perussekoitus) tuli tuupattua oikea sekametelisoppa viipaloituja erimerkkisiä chilejä. Ylläri joka kerta kun jonkun palasen ottaa nautittavaksi.



Mökiltä tuotu Surinam Red pudotellut muutaman lehden, ensimmäinen marja alkaa olla kypsä ja tämä toinenkin hyvää vauhtia vaihtamassa väriä. Toi eka on punainen, oranssista punaiseksi meni viikon päivät.



Parvekkeelta sisäännostetut voi kohtalaisesti, punaisessa Habanerossa kohta kaikki kypsänä, ja niitä riittää. Toi Armageddon joka oli sisääntuotuna se viluisempi ja roikotti lehtiään toipui ihan hyvin ja saanut myös marjoja kypsyteltyä. Sen sijaan toi Bolivian Habanero, joka näytti selviävän hyvin, pari-kolme päivää, on nyt kellastanut ja pudottanut melkoisen osan lehdistään (ilmeisesti ne kaiteen puoleiset saivat jossain vaiheessa kylmää). Marjat sentään tiukasti kiinni, tosin kypsyminen on todella hidasta.

Tässähän saa kohta alkaa valmistautua Jouluun, ja seuraavan kesän kasvatuksiin. Semillasista tilasin viikko sitten neljät siemenet: Tobago Seasoning, Thai Hot, Scotch Bonnet MOA ja Red Bhutlah SLP. Pari miedompaa ja pari tulista. Katsotaan nyt, laitanko näistä kaikista kasvamaan, vai säästänkö osan perikunnalle  ;D Katsoo ensin, mitä näistä nyt sisällä olevista koittaa talvettaa.
2
Tässä tämä parvekkeelta sisälle pelastettu Bolivian Red Habanero. Raakileita melkoinen joukko, ja selvästi erilaisia kuin noi perus-Habanerot. Näitä kesällä sai pari kypsää, josko nyt nämäkin. Pensas on (paria oksaa lukuunottamatta) niin kompakti, että voisi säilyä talven.



Ja tässä sisääntuotu Armageddon. Oli viluisemman oloinen kuin tuo Habanero, roikottaa lehtiään aika tavalla. Tämä käsittääkseni jonkinlainen hybridi, olisi hyvä saada tämä(kin) pensas ensi kesään, näiden siemenistä kun ei tiedä mitä on tulossa.

3
Tyhjäsin pihalta Clavon ja Scotch Bonnetin, ja laitoin vihreät osat kompostiin. Paljon meni raakojakin, ei viitsi alkaa noita kypsyttelemään, kypsiäkin on omiksi tarpeiksi. Löytyi uusi vihollinen pihalla kasvatteluun, linnut olivat syöneet noita kypsähköjä Bonnetteja.
Parvekkeelta nostin sisälle Bolivian Red Habaneron ja Armageddonin, niissä oli niin paljon isohkoja marjoja, että saavat kypsyä sisällä. Sen sijaan Bhut Jolokia ja Devil's Tongue oli pakko jättää ulos, ovat niin huonon mallisia, etteivät pysy ilman parvekkeen kaidetta pystyssä.
Sisällä toi Bhut Jolokia ei toipunut kuivumisesta, kypsät hedelmätkin nahistuivat tyystin. Leikkasin sen nyt alas, katsotaan selviääkö talvesta hengissä.
4
Mökillä kasvukausi varmaan loppu, viikon puoliväliin lupailtiin jo nollaöitä. Se Surinamin Habanero kuskattiin kotiin kypsyttelemään satoaan, viikon aikana ei tapahtunut muuta kuin että se suurin vaihtoi värinsä kokonaan oranssiksi. Muista revittiin kypsät ja raakileet pois, ja tuotiin sellaisenaan kotiin kypsymään. Tässä osa saaliista, Lombardoa, Hungarian Hot Waxia ja Aji Cristalia. Toi Hot Wax oli ihan ok makuinen ja hyväsatoinen, näitä on viikko naposteltu, ja varmaan täytyy laittee ensikesäksi uudet tulemaan.



Kotona taas oli ikäviä yllätyksiä, pahimpana varmaan se, että ilmeisesti heti viikko sitten oli keittiön allaskaapin hiirenloukku lauennut, ja haju oli kuin ruumishuoneella. :-X Keittiön ikkunalla Bhut Jolokia oli myös kuivahtanut pahemman kerran, saa nähdä, toipuuko se vielä tuosta.

Red Habanero nostettiin viikko sitten parvekkeelta sisälle, ja se on kypsytellyt satoaan ihan kiitettävästi. Parvekkeella majailleet ovat vielä ihan hyväkuntoisen oloisia, katsotaan nyt, miten ne ensi viikosta selviävät, ovat niin reheviä, että vaikea nostella sisälle.

5
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 27, 2024, 15:16:14 ip
Lainaus käyttäjältä: Tervo - syyskuu 27, 2024, 11:17:21 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 27, 2024, 08:30:59 apJos miiksuli tykkäät valtavasta koosta supertulisille niin ootappa kun punnaan ja kuvaan tosta noita Moruga Vanilloja! Laitetaanko sullekin tusina siementä kuivumaan  ;D

Vois noi Vanillan siemenet kelvata mullekin!

Kyllähän se vaan onnistuu, laitan siis runsaasti siemeniä talteen kunhan ehdin noihin asti, niin saatte kumpikin niitä. Laitellaan privalla sitten detskuja. :)

Hienoo!
6
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 27, 2024, 08:30:59 apJos miiksuli tykkäät valtavasta koosta supertulisille niin ootappa kun punnaan ja kuvaan tosta noita Moruga Vanilloja! Laitetaanko sullekin tusina siementä kuivumaan  ;D

Vois noi Vanillan siemenet kelvata mullekin!
7
Lainaus käyttäjältä: nörtti - syyskuu 26, 2024, 19:27:36 ipNoi mistä kirjotit että Scotch Bonnet niin näyttävät kyllä ihan mun Chocolate Habaneroilta :)

Mä en ole hirveän luottavainen näihin kaupallisten siemenien nimeämiseen. Keksitään hienoja nimiä, vailla perusteita. Näiden edeltävä polvi on kasvatettu näistä: Nelson Garden Chocolate Scotch Bonnet, nämä siis omista siemenistä parin vuoden takaa.
8
Hidasta on kypsyminen tällä kelillä ulkona. Väri vaihtunut jo oranssiin, punainen tästä Surinamin Habanerosta pitäisi tulla. Loput raakileet ei ole muuttuneet mihinkään. Suunnittelin pienessä mielessäni, josko tämän saisi kuskattua viikonloppuna kotiin talvehtimaan. Vaimo lupasi ottaa jalkotilaansa, josko se siinä ehjänä säilyisi.



Aji Cristalit tuntuvat kypsyvän nopeammin, näitä on jo jokunen syötykin.

9
Italiastako tämä kaveri vaikuttaa? Asiallisen nopea postitus.
10
Mökillä Surinam Red Habanero alkaa punastua. Tämä on melkein pienen omenan kokoinen, vieressä vähän pienempi, ja puskassa kaiken kaikkiaan kymmenkunta eri kokoista raakiletta. Toivottavasti viikonlopun kylmä henkäys ei vie kaikkia!

11
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - syyskuu 19, 2024, 19:19:18 ip
Lainaus käyttäjältä: Tervo - syyskuu 19, 2024, 19:10:27 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 19, 2024, 08:15:03 apNo nyt on :D aivan järjettömän näkönen :fire:

Katselin samaa, ja nettisivuilta järjettömiä postikuluja ;-)
Mä tilasin niin oli jotain viitisen euroa. Kannattaa vielä varmistaa sitte lyönyt kaikki tiedot sisään. Tilasin siis 30 siementä eli kolme pussia ja oli 16,72€. Ihan varmuudeksi reilun määrän kun vaikka chili on F6 niin jonkin verran epävakautta löytyneen. Sitte 10 siementä oli Faddas PockBorg choco F3. Se oli vähän semmonen villikortti.

OK, en viitsinyt mennä ihan sinne PayPal-checkouttiin, ehkä noi ois halventunu. Ens syksynä sit sulta :)
12
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 19, 2024, 08:15:03 apNo nyt on :D aivan järjettömän näkönen :fire:

Katselin samaa, ja nettisivuilta järjettömiä postikuluja ;-)
13
Pihalta piti Scotch Bonnetista ottaa noi kypsimmät marjat pois, josko jaksaisi kypsytellä kylmyydestä huolimatta noita raakileita.

14
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 16, 2024, 19:47:47 ipMaistoitko mme jeanettejä, ja jos maistoit niin mitä tykkäsit? Voisi kiehtoa kokeilla tuota, klassikkolajikkeeksikin omasta mielestä tituleerattavaa habaa :)

En ole vielä maistanut. Huuhtelin kädenlämpöisellä vedellä, kun oli kirvojen jäljiltä vähän tahmeita, piti kääntää ihan kylmälle kun tuli taas sen verran tuoksua, että lievä yskäkohtaus iski. Eli siitä päätellen on poltetta.
15
Syksy tuli parissa yössä! Toissayönä mökillä satoi julmetusti ja ukkosti aamuyöstä, toki kaukana koska kaikista välähdykdidtä ei ede kuulunut jyrinää. Ja viimeyönä lämpö tippui kuuden asteen pintaan, piti illalla vaihtaa riippariin paksumpi makuupussi.
Nyt tultiin kotiin muutamaksi päiväksi, ja täällä on kypsyminen ulkona liki pysähtynyt. Pihalla Clavoja on sentään poimittavaksi, mutta pensaassa vielä raakojakin. Scotch Bonnet on myös saanut koko joukon marjoista ruskeiksi, tämä vaan myöhästynyt todella pahasti, kasvi kun on aivan täynnä kukkia, vähän ennen lumentuloa!

Parvekkeella Bhut Jolokia Strain II on saanut kymmenkunta pienempää marjaa kypsiksi, pensaassa vaan isompia vielä täysin vihreinä. Nostin sen nyt keittiön ikkunalle, lampun alle, josko se saisi noita isompiakin marjoja kypsyteltyä. Tämä on vahvarunkoinen pensas, jossa alasleikattuna voisi olla potentiaalia talvisäilytykseen. Olettaisin että muiden Chinensisten tapaan ensi vuoden sato olisi huomattavasti parempi.



Samoin parvekkeelta nostin sisälle tuon monivuotisen Red Habaneron. Siinä on poimittavia kypsiä saman verran kuin viimeksi poimin, ja isoja raakileita vaikka kuinka paljon.



Parvekkeelle jäi vieläkin liian paljon kasveja ja raakileita. viimekesäinen Armageddon on tehnyt myös isoja marjoja, sekä kypsiä että raakoja. Tämäkin olisi hyvä saada sisälle, kuten myös parvekkeella elävät Bhut Jolokia ja Devil's Tongue. Ajattelin jos noi saisi lähemmäs kaidetta, johon nyt vielä valoa jonkun verran tulee. Tosin, yölämpötilat näyttäisi jäävän koko viikon alle kymmenen asteen.



Sisällä Starlightien alla Mme Jeanette on saanut kaikki raakileet kypsäksi, taidan riipiä ne pensaasta ja hävittää tuon pensaan, on niin rönsyinen, ettei kannata säästää. Samoin sen kanssa elävä viimekesän siemenistä kasvatettu Hainan Yellow Lantern, muutama kypsä marja, mutta pensas niin karsea, että parempi kasvattaa ensi kesäksi uusi. Niiden tilalle voisi ehkä ottaa tuolta parvekkeelta jonkun kypsymään.

Tässä nämä poimitut Mme Jeanettet, 120 grammaa, kohtalaisen tulisia surinamilaisia Habaneroja.



Tyhjensin myös tuon Red Habanero -puskan kypsistä, 140 grammaa erikokoisia marjoja.

16
Mökkirannassa kasvaa kahdessa pienessä ruukussa Hungarian Hot Wax. Näistäkin nyt yksi marja jotakuinkin kypsä, pääsee maistelemaan päiväruokailussa.

17
Piti lähteä kotoa mökille, karkuun ampiaisia. Ensimmäinen kesä, kun ovat onnistuneet pesimään jonnekin, ilmeisesti alakerran eteisen ja sen viereisen pikkuhuoneen lasketun katon sisään, tai ainakin niin, että niitä sieltä ilmiintyy kiusaksi asti. Ja kiusa ei tarkoita ampiaista silloin tällöin, viimeksi kotiin viikon jälkeen mennessä noita oli valehtelematta viisikymmentä. >:D

Mökillä alkanut väri vaihtua raakileissa, Lombardossa on pari punaista ja tässä Aji Cristalissa kaikkea vihreän ja punaisen väliltä.Toi Surinam Habanero vielä vain kasvattelee podeja, värimuutos ei ole vielä alkanut. Toi Lombardo ei pääse jatkoon, ainakaan sen perusteella mitä kotona kypsyneitä maistelin, paprikassakin enempi makua. Noh, josko nämä mökin huomattavasti isommat maistuisivat joltain. Tai sitten ensi kesä jää pelkästään Chinenseille. :)

18
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 03, 2024, 13:48:11 ipEn nähnyt tietokoneella yhtään kuvaa tällä sivulla. Puhelimella näkyvät eli ehkä onkin joku palomuuri tms homma mulla :)

OK. Kapsin webbiserveri on silloin tällöin ollut satunnaisesti alhaalla, jolloin kuvat ei tietenkään näy, mutta eipä ole kukaan ennen valittanut, että puhelimella näkyy, koneella ei. Olisko ollut operaattorin nimipalvelinongelma tms.
19
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 02, 2024, 15:48:49 ipJos tässä piti olla kuvia ni mulla ei ainakaan toimi?

Ei kait sitä joka merkintään kuvaa...
20
Pilkoin noi lauantaiset chilit, lähes kaikki ja laitoin alakertaan kuivurin liesituulettimen alle pöhisemään. Oli pakko käyttää liesituuletinta, kun veistä ja leikkuulautaa kylmällä vedellä pestessä sain hirveen yskäkohtauksen.
Noi pienimmät Clavot pussitin pakastimeen, voi talvella käyttää tuoreiden sijaan. Joku sivu lupasi poltetta 10/10, mutta ei nämä minusta yltäneet edes noiden punaisten Habanerojen poltteeseen.
Mme Jeannetteista kaivoin siemenet talteen, ne vähät, tulikohan kolmesta kymmenkunta siementä. Ja podit kuivuriin.
Kuivatut on tarkoitus rouhia hiutaleiksi, tulee varmaan loppuelämäksi riittävä purkillinen.