huhtikuu 25, 2024, 23:31:17 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Peru parvekkeelle - Chilivaarin '009

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2009, 11:43:25 ap

« edellinen - seuraava »

CyberDog

Mites neem toimii noihin? Mä olen sumutellut tällä kaudella silloin tällöin neemillä eikä ole ötököitä tullut vaikka on kasvit ulkoilleet täysin avoimell partsilla kelien salliessa. Aikaisemmin on ollut aina vihannespunkkeja mutta nyt ei niitäkään. Ekaa kautta neem käytössä.

Chilivaari

Hajun vuoksi en kypsiin tai kypsyviin chileihin sitä viitsi ruiskia, mutta pienempiin taimiin se voisi toimia leviämisen estäjänä. Sehän ei itikoita tuhoa, mutta saattaa karkottaa.

CyberDog

Joo eihän se niitä tapa. Pitää poissa. Ei se nyt niin pahalta haise :D Ainakaan verrattuna myrkkyihin...

Chilivaari

elokuu 04, 2009, 13:28:08 ip #263 Viimeisin muokkaus: elokuu 04, 2009, 20:20:33 ip käyttäjältä Chilivaari
Veinpä ulos ripsiäisten riivaamat annuumini. Kaikissa niissä on jo kypsiä chilejä oksilla. Samalla tein tarkistuskierroksen ulkochilieni joukossa. Ne on viety ulos toukokuussa ja muissa kuin Rocotoissa oli jo silloin kypsää satoa. Viime kesän heikoista kasvutuloksista viisastuneena vein vain hyvin sisällä kasvaneita ulkoilmaan. Pikku taimet eivät siellä pärjää, ellei ole erityisen lämmin paikka. Sisällä talvehtineet näyttävät erityisesti nauttivan ulkoilusta.

Inca Red Drop:
Kasvin muoto ei tästä oikein selviä. Se on matala ja leveä. Pensaasta näkyy vain puolet. Runko on vasemmassa laidassa, tukikeppi aivan laidassa. Joka suuntaan polveilevat oksat on naruilla nostettu ylös ruohikosta. Incassa oli siis punaista oksilla jo silloin kun istutin sen tähän multaan oleskeluterassimme reunaan pikku katajan seuraksi. Nopeasti se kuitenkin syötiin tyhjäksi ja nuo vihreät ainakin ovat kaikki ulkona kukasta asti kehittyneitä, luultavasti punaisetkin. Olisi pitänyt merkitä joku kukinto ja seurata, kauanko sen kehitys kestää ulkona. Sisällähän tuo kypsyy reilussa kuukaudessa.

Aji Indian:
Tämä PI 37004, kutsumanimeltään Aji Indian on baccatum kuten Incakin. Se talvehti ikkunalla ja istutettiin suoraan terassin multaan, kerättiin kypsät talteen ja annettiin kasvaa. Nyt siitä on jo kerätty useamman kerran kypsä satoa. Se kasvaa huomattavasti korkeammaksi kuin Inca, joka on talvehtinut matalarunkoinen pistokas. Kumpikin on chilimausteiden aatelia, sopivat monenlaiseen ruokaan. Perulaista Incaa laitetaan vähän useampi palko kuin Intialaista.

Ruukussa minulla ulkoilevat myöskin toista kesää kasvava iso Aji Cristal, joka tekee satoa aivan kuin sisätiloissa sekä tietysti Rocotot, joista Peru Puno ja Peru Cusco näyttävät tuottavan sellaisen määrän isoja hedelmiä, että oksien kantavuus alkaa jo epäilyttää.

Ei Kellu 16.7.
Tämä toistaiseksi tunnistamaton annuum teki "vanhanaikaiset". Pari viikkoa sitten haukuin sitä mauttomaksi paprikaksi ensimmäisten sisällä kypsyneiden perusteella. Nyt se on oleskellut ulkona ruukussa ja viihtyy oikein hyvin puolivarjossa. Haukkasin rohkeasti ohi mennessäni puolikkaan - ja voi veljet mikä polte. Ulkoilma on tehnyt tuolle terää tai sitten vain ensimmäiset olivat koekappaleita.

Chilivaari

elokuu 06, 2009, 11:44:59 ap #264 Viimeisin muokkaus: elokuu 06, 2009, 13:03:38 ip käyttäjältä Chilivaari
Jos olet joskus pohtinut, mitä tuo vanha sanonta "pieni, mutta pippurinen" tarkoittaa, tässä sinulle kuvallinen vastaus:
Iso ja pieni:
Kokoero on monikymmenkertainen, mutta niin on makuerokin. Parisenttinen pikkuinen on paljon tulisempi ja maustaa suuremman sopan kuin tuo kaksitoistasenttinen. Isompi on Fataliin yllätyssiemenistä kasvanut annuum, mitä ilmeisimmin Spanish Red, pikkuinen taas perulainen sademetsien asukas Binguita de Mono. Se on kasvinakin pienempi ja pienet chilit kasvavat pystyssä, kun ne Spanish Redillä painuvat tiivisti alas pitkin runkoa.

Teinpä puolitieteellisen makutestin. Keittelin purkin ruokakermaa, vähän lihalientä ja jauhoja kermakastikkeeksi, jonka jaoin kahtia. Toiseen kattilaan laitoin yhden pikkuisen perulaisen, toiseen pilkoin kokonaisen espanjalaisen (jos se nyt sitten on sitä). Hauduttelun jälkeen seurasi maistelu. Pikku chilistä riitti heti poltetta koko suuhun. Isosta irtosi vain mieto, miellyttävän paprikainen polte. Kun pienestä Monosta tehty kastike vielä oli karvasta, havaitsin, että tuolla kauniilla pienellä kasvilla ei taida olla tulevaisuutta meillä. Varsinkin, kun se imee ripsiäisiä puoleensa kuin sieni. Eipä silti, tuo espanjalaiseksi epäilty on vielä enemmän syöty, aivan ylälehdille asti. Mutta se maku, vaikkakin mieto... Siihen kun lisäisi vaikka Indian PC-1:tä eli Naga Jolokiaa terävyydeksi, tuosta voisi tulla herkkukastike. ...Hm, tätä pitää harkita.

EDIT: Uusintamaistelu käännetyssä järjestyksessä pari tuntia myöhemmin.
Maut ovat tasaantuneet. Isompaan on tullut lisää potkua ja pikkuinen tuntuu vain vähän polttavammalta. Karvas jälkimaku vain ei sovi minun suuhuni. Isossa se on suorastaan makeaan vivahtava. Yksi vahva lisäpointti vielä isolle palolle: Väri on huomattavasti miellyttävämpi. Pieni ei värjää kermaa lainkaan, isolla se muuttuu selvästi punertavaksi.

Tämän tapainen "elävästä elämästä" väännetty testi tuntuu paljon todemmalta kuin palkojen napostelu sellaisenaan. Pitäisi kait testata keittochilejä ja kermakastikemausteita erikseen. Joskus voisi keittää ison kattilallisen soppaa ja jakaa sen useammalla chilillä maustettavaksi. Suosittelen testimenetelmää. Hieman laimennettuna ja haudutettuna maut pääsevät oikeuksiinsa.

hessi

Lainaus käyttäjältä: CyberDog - elokuu 03, 2009, 15:18:54 ip
Mites neem toimii noihin? Mä olen sumutellut tällä kaudella silloin tällöin neemillä eikä ole ötököitä tullut vaikka on kasvit ulkoilleet täysin avoimell partsilla kelien salliessa. Aikaisemmin on ollut aina vihannespunkkeja mutta nyt ei niitäkään. Ekaa kautta neem käytössä.

ruiskutin itse ensimmäistä kertaa tänä keväänä neem öljyllä sekä kotikasvihuoneen sisällä olevat kasvit, sekä kaikki hedelmäpuut pihallani ja yhdestäkään ei löydy ötökän ötökkää ! (kärpäsiä toki )
meinaan kokeilla jatkossakin.
Isollakasvarilla paprikahuoneessa ei ole koskaan ollut ongelmaa mistään ötököistä, sanovat että paprika(ja näin varmaan chilikin) ei houkuttele kirvoja. uskon siihen, että kirvat ja ripsiäiset yms, tulevat parvekkeilla joko naapurin kesäkukista tai vaatteiden mukana ulkoa ja toki myös mullan tai turpeen mukana.

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

ARvngr

Tämä on kyllä aivan loistava päiväkirja! On kerrottu vähän muutakin kuin se, että viikolla x Sili #1 oli 35cm ja viikolla z 39cm.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: hessi - elokuu 06, 2009, 13:10:39 ip... uskon siihen, että kirvat ja ripsiäiset yms, tulevat parvekkeilla joko naapurin kesäkukista tai vaatteiden mukana ulkoa...


Eipä tuosta tarvitse naapureita syyttää. Ripsiäisiä on kaikkialla luonnossa. Niitä on Suomessa 138 lajia ja maailmassa 5500 erilaista. Ne syövät rikkaruohoja, puita ja pensaita ja lentelevät ympäriinsä. Yleensä ne eivät tuhoa kasvia, vaan uutta kasvaa enemmän kuin nuo syövät. Viime syksynä meinasi tulla ongelma, kun kasvu pysähtyi, mutta ripsiäiset jatkoivat mutusteluaan. Silloin piti turvautua Raidiin. Neem voisi olla hyvä ratkaisu ulkona. Pitänee kokeilla noille annuumeille.

Chilivaari

Koristekasvi tuo lienee, mutta onko se chili? Sellaisena minä sitä ainakin olen kasvatellut.
Rainforest Trifoliage:
Siemenet sain tilaajalahjana amerikkalaisesta Rainbow Chiliseeds siemenkaupasta viime talvena. Pussissa luki vain Rainforest Trifoliage eikä mitään muuta, ei capsicumia eikä annuumia tms. Netistä ei ainakaan tuohon aikaan löytynyt lisätietoa, eikä lajiketta ole kyseisen kaupan luettelossakaan. Uudemmalla haulla löysin yhden siemenlistan, jossa tuo on baccatumien seassa.

Siis siemenet itämään ja asiaa tutkimaan. Sepä ei käynytkään niin helposti. Seurasi totaalinen takaisku, joita minulle ei chilinkasvattelussa monesti ole tapahtunut. Taimi kuoli ilmeisesti kylmyyteen toukokuussa parvekkeella. Laitoin heti uudet siemenet itämään ja nyt se on jo nuppuvaiheessa. Näyttää seuraavan kasvatusaikatauluani, jonka mukaan terveet hyvät taimet alkavat kukkimaan kolmen kuukauden iässä.

Lehdet ovat todella kolmivärisiä. Valkoista on paljon, mutta vihreän lisäksi myös punaista väriä löytyy. Hauskan näköinen, rehevä ja vielä melko pienikokoinen, hento kasvi. Isoimmat nuput näyttävät punertavilta, mikä ei kyllä viittaa baccatumiin. Alalehdet maistuivat ripsiäisille hyvin, mikä sekin suuntaa odotukset annuumiin, mutta katsotaan, eiköhän se selviä, jos tuo kestää hengissä. Varmuuden vuoksi minulla on nyt noita kaksin kappalein.  ;) 

CyberDog

Mahtavan näköinen se on ainakin. Meikäläinen voisi olla kohtalaisen kiinnostunut ko. lajikkeesta. Mistähän sitä saisi?

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: CyberDog - elokuu 08, 2009, 17:06:14 ip
Mahtavan näköinen se on ainakin. Meikäläinen voisi olla kohtalaisen kiinnostunut ko. lajikkeesta. Mistähän sitä saisi?

Enpä tiedä ainuttakaan paikkaa.
Mutta jos tuo kukinta onnistuu, niin voisi olla mahdollista vielä tänä syksynä saada siemeniä. Jos niitä tulee ja ne itävät, voin toki laittaa ne jakoon. Risteytysmateriaaliksi tuo voisi olla kiinnostava.

Trifoliagen kukka:
Ensimmäinen kukka avautui tänään. Se muistuttaa kovasti eräiden koristechilien, esimerkiksi Bolivian Rainbown kukkia. Terälehdissä on paljon violettia ja palhot ovat puhtaan violetit. Ja niitä calyx-hampaitakin on takapuolella. En pysty tämän lajia määrittämään, mutta ei se ainakaan baccatum ole. Ehkäpä jokin capsicum sp. tai annuum.

Amerikkalainen jalostustyö on tuottanut saman tapaisia ennenkin. Esimerkiksi Chilicutterilla kasvava Purple Tiger http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5272.msg67570#msg67570. Senkin lehtien pitäisi olla kolmiväriset. Vaikuttaa muuten siltä, että mullan koostumus vaikuttaa lehtien väriin. Toinen näistä sain hapanta turvetta juurilleen ja se on paljon valkoisempi kuin vieressä kasvanut kaveri. Suoraa aurinkoa ne eivät ole saaneet. Se voisi mustuttaa lehtiä - tai punertaa.

Rankkapanda

Itseäkin voisi siemenet tuosta kiinnostaa, kun sen verran komea kasvi.

Netistä löysin jonkun listan, jossa tämä kasvi luokiteltuna baccoihin, mutta saattaahan se olla luokitteluvirhe. KLIK!

Rigsu

noh... Jos ja kun podia alkaa tulemaan... TäälläKIN ois yksi siemenistä kiinnostunut. :)
#813

est. 28.07.2009

Chilivaari

Tuo juuri on se ainoa maininta netissä - ja sekin väärin.
Katso itse kukkaa, ei tuo ainakaan baccatum ole.
Lehdistä ei voi päätellä mitään, ne ovat niin erikoiset.
Violetit heteiden varret viittaisivat chinense - frutescens linjalle, mutta ei mikään muu. Koriste-annuumeista löytyy lähimmäksi vastaavia. maisteluun on vielä pitkä matka, jos tuo nyt yleensä tuottaa hedelmää.

CyberDog

Mitenkäs mahdollinen pistokkaiden levitys? Onko kasvua sen verran että siitä kehtaisi sellaiset napata?

Chilivaari

Kummassakin kasvissa on 2 oksaa, joten ei niistä paljon leikellä pistokkaita. Haarautumista alkaa nyt kukinnan myötä tapahtua. Toisaalta juurrutus veisi myös muutaman viikon ja siten olisi jo syksy ja pimeät edessä. Kun tuo on kylmän arka, se saattaa olla myös pimeän pelkoinen. Katsotaan nyt ensin, syntyykö tuosta siemeniä. Siemenliikkeen pussukassa oli vielä 6 siementä jälellä. Olen kait neljä idättänyt ja ne itivät helposti. Keväällä vain tapahtui outo äkkikuolema ja nyt ovat ripsiäiset syöneet alalehdet, jotka putoilevat pois.

Saman ikäisenä muuten tapahtui tuo keväinen tuhoutuminen, juuri kun kukat olivat aukeamassa. Pitänee tarkkailla noita vähän normaalia tarkemmin, jos niillä  vaikka on joku perinnöllinen heikkous.

CyberDog

Mielenkiintoista. Olisi kasvina aika epäonnistunut jos tappais itsensä kukinto vaiheessa :D

Chilivaari

Olen taas päässyt Rocoton makuun. Fataliin yllätysrocoto teki jo toisen sadon tänä vuonna ikkunalaudalla. On se hieno maku ja maltillinen polte. Tuota pitää saada lisää. Ja onhan sitä tulossa puutarhassa:
Rocoto Peru Cusco:
Cuscoja on oksat väärällään omenapuun juurella ämpärissä. Arvioimalla laskin, että yli 50 noita on kehittymässä. Isoimmat ovat yli 8 cm mittaisia, muhkuraisia tai kippuraisia. Keltaisia näistä pitäisi tulla, mutta ehtineekö ennen pakkasia?

Rocoto Peru Puno:
Vielä satoisampi on vieressä, vähemmän varjossa kasvava Rocoto Peru Puno Marki, punainen ja pyöreä. Ne ovat täysikokoisina noin viisisenttisiä ja yhden oksan laskemalla arvioin noita tulevan toista sataa. Puno on vielä pienessä, 6,5 litran ruukussa ja se sai tuntuvan annoksen hapanta turvetta pH:n laskemiseksi kun sen ruukutin toukokuulla.
Ja kukinta jatkuu:

Nyt herää huolestunut chilinkasvattaja katsomaan kalenteriin. Turbo Pube juuri kypsyttelee pientä satoa parvekkeella. Siihen meni hiukan yli kaksi kuukautta. Kahden kuukauden päästä on lokakuu. Kylmyys ja hämäryys vielä hidastaa kypsymistä. Punon saan pienine ruukkuineen sisään, mutta Cusco pitää kyllä ankarasti leikata, jos sen aion raahata. Sen kanssa samassa ruukussa kasvava Rocoto Manzano Orange ei vielä ole saanut ainuttakaan raakiletta aikaiseksi, joten sen sadon voi unohtaa tältä kesältä.

Taitaisi olla viisasta leikata kaikki oksien kärjet poikki ja kukat pois, jotta nykyiset raakileet kasvaisivat mahdollisimman hyvin ja kypsyisivät edes suurimmat. Noinhan tomaateillekin neuvotaan tekemään jo elokuun alussa, jotta saa kypsää satoa, eikä energia kulu vihreän kasvun ja kukkien kasvattamiseen. Onko vanhoilla puben kasvattajilla neuvoja?

AirMan

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 11, 2009, 12:51:46 ip
Nyt herää huolestunut chilinkasvattaja katsomaan kalenteriin.


Niinhän tässä pitäisi tehdä, mutta ei millään malttaisi, kun uusia kukkia ja raakileita on alkanut ilmestymään tihenevällä tahdilla. Etenkin habaneropuskat ovat tehneet varsinaisen kukkimisryöpyn ja nyt on pieniä raakileita oksat täynnä. Eivät varmaan ainakaan ulkona ehdi kypsyä, mutta voihan niitä sisällä keinovalossa yrittää punastuttaa.

Tietääpä ainakin ensi kesänä, että chinenset kestää ihan surutta laittaa parvekkeelle ikkunan eteen kaikkein paahteisimmalle paikalle.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

wille

Lainaus käyttäjältä: AirMan - elokuu 11, 2009, 19:24:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 11, 2009, 12:51:46 ip
Nyt herää huolestunut chilinkasvattaja katsomaan kalenteriin.


Niinhän tässä pitäisi tehdä, mutta ei millään malttaisi, kun uusia kukkia ja raakileita on alkanut ilmestymään tihenevällä tahdilla. Etenkin habaneropuskat ovat tehneet varsinaisen kukkimisryöpyn ja nyt on pieniä raakileita oksat täynnä. Eivät varmaan ainakaan ulkona ehdi kypsyä, mutta voihan niitä sisällä keinovalossa yrittää punastuttaa.

Tietääpä ainakin ensi kesänä, että chinenset kestää ihan surutta laittaa parvekkeelle ikkunan eteen kaikkein paahteisimmalle paikalle.


Samoilla linjoilla huolestuneena pörräilen. Satoa roikkuu melko reilusti oksilla kasvihuoneessa, mutta kerkeävätkö kypsymään...  ??? Tossa laskeskelin, että hetkellisesti saan kyllä ainakin osan kasveista sisään lämpimään kypsyttelemään...
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit