toukokuu 13, 2024, 15:08:43 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - ookkerpak

1
Lajikkeet valittu ja idätys käynnissä. Karsin idätettävien lajikkeiden määrää aiemmasta selvästi ja ajattelin kasvatella sitten useamman puskan per lajike.

Tuo idätysalusta on nyt pesuhuoneen kaapin päällä, 3x n20W ESL valaisee klo 7-23, alla lämmitysmatto. Villakuution lämpötila jossain 26-28 välimaastossa, ilmankosteus turkkilaisen höyrysaunan luokkaa. Kyllä lähtee.




#tana kun joka kerta joutuu opettelemaan ton kuvan linkittämisen uudestaan. Tällä kertaa onnistu jo viidennellä yrittämällä.

Joopa... Seuraavaks pitäis vissiin miettiä että kuinka monta noista pystyy oikeasti elättämään resursseihin nähden optimioloissa siihen asti että ne saadaan kasvihuoneeseen. Siis jos sellaista tulee ikinä hankittua. Pienelle pihalle periaatteessa mahtuis (siis tilannetta riitauttamatta) joku 2-3 neliön koppi + tietty reilusti multaruukkuja. Pitää nyt kattoa että jaksaako sitä väsätä joitain uusia härveleitä vai vedetäänkö aiemmilta vuosilta tutuilla bubblereilla ja ebbeillä. Periaatteessa NFT (vaimikäsenyoli) kiinnostaisi. Indoorgarden on ainakin osoittautunu hyväksi laitteeksi, mutta kun se on niin pieni.
2
Nonni.

Rivari ostettu. Aloin kattelemaan kasvihuoneratkaisuja netistä ja meinasin laittaa pari vihervitriini-nimellä kulkevaa tuplaovista komerohenkistä laitosta aitaa vasten pihan reunaan. Isompi systeemi veisi kuulemma liian ison osan pinta-alasta. Kai niihin neljä pöheikköä saa laitettua? Täytynee varautua saksimaan niitä reilusti. Bluesmanin päivyrin takia joudun varmaan hommaamaan ainakin toiseen nft-tyyppisen kasvatusalustaratkaisun. Indoorgardeneissakin on kasvien kasvu tosissaan lähteny aina käsistä, joten senkin perusteella luotto ton tyyppiseen systeemiin on kova. Trepadeira kasvo niin isoksi että mä annoin sen kasvaa laitteen oman valaisimen ohi ja laitoin isomman eslin siihen yläpuolelle. Satoakin tuli hämmentävän paljon vaikkei kasvi mikään varsinainen jätti ollutkaan. Jos toi futaa samalla tavalla, joku kaunis päivä kasvarista posahtaa lasit pitkin pihaa. In my dreams.
3
Ehkä tota starfishiä vois tosiaan kokeilla vielä. 2012 kasvattelin sitä ja sato jäi liian pienestä ruukusta + kirvainvaasiosta johtuen melko niukaksi ja podit oli alamittaisia. Huono mielikuva lajikkeesta -nyt kun tarkkaan muistelee- johtunee siitä että ei ne podit oikein maistuneet miltään muulta kuin mäntysuovalta/muilta kirvoja vastaaan käyttämiltäni aineilta vaikka olin pesevinäni ne kuinka hyvin. Ehkä se tosiaan ansaitsee uuden mahdollisuuden. Pitää varmaan väsätä sillekin oma bubbleri...

Kunnostauduin hankintojen saralla eilen. Tuli tilattua lämpömatto, 77 kivivillakuution levy, muovialusta sille, 1l pullot FloraMicroa, Matoa ja TopMaxia. Täytyy taas yrittää kunnostautua haku-toiminnon kanssa ja setviä noiden lannotteiden järkikäyttö, mahd. lajikekohtaisesti jos infoa löytyy. Päädyin vaihtamaan noihin tripackista syystä että noilla aineilla pääsee litran pullokokoihin joka tulee halvemmaksi ja näin mä vältän turhien pH-tippatestereiden ja niiden käsittämättömien happokidepussien kertymisen. Lämpömatolla taas pääsen eroon siitä taimia kuivattavasta spottivalosta, osa kuitenkin osuu kasveihinkin.

Halvaksihan tuo hankkiminen taas tuli ja perhe kiittää sekä rahanmenosta että ensi kesän menetetystä oleskelutilasta. Harmin paikka, mutta eihän tää kai olis mikään oikea harrastus ilman noita lieveilmiöitä.

Joulukuussa tulee todennäköisesti muutto eteen, täytyy kattoa jos sitä vaikka päätyis rivaripätkään minkä pihalla olis tilaa "pienelle" kasvihuoneelle. Toivo elää. Niin myös mielipiteet siitä, missä olosuhteissa sitä oikein haluais asustaa... Lisäks pitää varmaan jotenkin varautua tuhohyönteisiin jos oikeasti on tilaa kasvihuoneelle ja saan sellaisen aikaan. Jos sitä alkais keräämään leppäkerttuja kasvihuoneenturvajoukoiksi?
4
Näin.

Ajattelin taas kerran yrittää pitää päiväkirjaa kasvatuspuuhistani. Parina edellisenä vuotena tämä on aina tyssännyt alkuunsa, mutta aloitan taas toivorikkaana vastaavan projektin.

Resurssit ensi kaudelle:
Valaisu:
3x kahden polttimon Zengrow-valaisin, ei kasvatuslaitetta
2x IndoorGarden -kasvatuslaite erimittaisine valaisinvartineen
1x 105W päivänvalo-ESL
1x 200W päivänvalo-ESL

Kasvatuspaikat:
Jonkun tyyppinen kivivillaidätys, Zengrowt valaisee
liuta n. 1 litran multaruukkuja
2x ebbi (10 litraa ja 7 litraa hydrosoraa) molemmissa vulcaponic ja todnäk. hyvä bakteerikanta kun pH pysyy hanskassa ja kasvu on hyvää.
4x 10 litran bubbleri
7x isoja altakasteltavia multaruukkuja

Eli kunnollinen kasvupaikka max 13:lle kasville, toivottavasti valaisimet riittää siihen asti että aurinko alkaa paistaa kunnolla.

Lajikkeet:
aji cristal
petenero
murupi amarula
red peruvian rocoto
trepadeira werner
lemon drop
scotch bonnet
peito de moca tai chupetinho
ancho poblano (jos saadaan siemeniä, kauden 2013 kasvi on jäänyt pieneksi ja satoa ei uskalla luvata)
sandbox/bishops hat/mikäseoli

Suunnitelma:
Idätys kivivillassa kaikille lajikkeille, todennäköisesti tilaan 77 kivivillakuution levyn johon saa 4 siementä/11 lajiketta.
Taimien merkkaus Dymo-tarroilla.
Flekti huojuttamaan taimia, idätysastian lämpö säädetään vaihtamalla halogeenispotin etäisyyttä astiasta.
Pitää miettiä pitäiskö idätysastia peittää kosteuden varmistamiseksi vai pärjäiskö ilman? Ehkä astia levääntyy/homehtuu pienemmällä todennäköisyydellä jos siinä ilma vahtuu paremmin?
Siirto Indoorgardeniin tai hydrosoraan kasvamaan kun ekat kunnon lehdet ilmaantuu. Osan joutuu ehkä ruukuttamaan jos tulee tiukkaa vesiviljelytilan kanssa. Tässä pitäis sitten pärjätä valoisampaan vuodenaikaan asti.
Lannoitteena todnäk. GHE:n tripack joka on toiminu ainakin EBBeissä hyvin, mahd. vaihto Micro/Mato-linjalle jos jaksaa selvittä tarkemmin niiden käytön. Mullassa kasvaville puutarhan kesä.

Vesiviljelysysteemeihin päätynee:
aji cristal
petenero
murupi amarula
rocoto
trepadeira
lemon drop

Multaruukkuihin:
scotch bonnet
peito de moca/chupetinho
ancho poblano (jos saadaan siemeniä)
sandbox

Tilaa olis vielä yhdelle lajikkeelle, ehkä kahdelle jos Ancho ei pärjää. Siemeniä löytyy kotoa näihin:
black scorpion tongue
cheiro roxa
joku oktoberfesteiltä tuotu annuum
hungarian hot cherry
starfish
tabasco
pi 281429
jalastar
alma paprika
black naga
cajamarca

Koristechiliä en kasvata, Black naga on ehkä liian "riittoisa", Hungarian Hot Cherry ja Starfish on vähän nähty, PI 281429 on todettu toimivaksi mutta haastavaksi.
Cheiro roxasta, cajamarcasta, almasta tai jalastarista ei ole kokemusta. Tuo oktoberfest-lajike ei ole mitenkään ihmeellinen, katotaan miltä se maistuu säilykkeenä. Tabascoko tästä sitten jää jäljelle? Sitä varmaan sitten. Ja mahd. joku muu. Ehkä tuo PI 281429 on kuitenkin vahvin ehdokas siksi toiseksi extraksi. Kattotaan.
5
Ymmärsin kyllä mihin akadamaa käytetään, miten ja miksi. Vakuutan että olen lukenut tekstin tuosta ylempää ja linkin takaakin.

Kirjoittaessani "Käytännön elämässä ilmenevistä eroista" kaipaisin ennen kaikkea jotain lukuarvoja ja aikayksiköitä sisältävää vastausta. Jonkunlainen arviokin riittää komeasti jotta saa käsityksen edes eron suuruusluokasta.

Eka lukuarvo taitaakin jo paistaa rivien välistä:
Eli jos multa kuivuu tietynlaisissa olosuhteissa työpäivän aikana rutikuivaksi, lienee aihetta olettaa että tämä tarkoittaa 8-10 tunnin aikaa? Eli pitäisi kastella n. kahdesti päivässä? OK.

Jäljelle jää sitten enää kysymys "Mikä on kastelun tarve tuossa tilanteessa silloin jos mullassa on kissanhiekkaa tai akadamaa?" Vai osaisiko joku kuvailla joissain muissa olosuhteissa havaitsemansa akadaman tms. tavaran tilanteeseen tuomaa muutosta?

Epäilen edellisen postauksen olevan kuvaus melko kuivien olosuhteiden tilanteesta. Vai joutuuko kaikki pelkässä mullassa kasvattajat kastelemaan noin tiuhaan?

Näyttävät Raision sivuilla muuten kehuvan Rainbow:n kissanhiekkaa: http://raisiobonsai.blogspot.fi/2009/11/cat-litter-as-inorganic-soil.html
6
Kiitos linkistä, olen lukenut tuon ja ymmärsin siitä kyllä sen että akadamaa voi tosiaan käyttää tai ei-käyttää.

Toivoisin tosin vielä hieman tarkempaa kuvailua niistä käytännön elämässä ilmenevistä eroista.

Kysymykset joihin toivoisin vastausta:

1. Onko se mahdollinen ero sitä että...
    A) bonchimies itse tietää että multaan joko on laitettu akadamaa tai ei-laitettu akadamaa vai
    B) ilmeneekö se ehkä jollain muullakin tavalla? Jos ilmenee, millä tavalla?

2. Jotain eroa kastelutiheyden suhteen? Mitä eroa?
3. Muuttaako akadaman sijoittelu ruukussa jotain (pohjalle laitettu vs. multaan sekoitettu)?
7
Hei hei.

Hakutoiminto ei tuottanut haluttua tulosta + attention span = noin 3 minuuttia joten aloitan pahoitellen uuden threadin.

Millä alustalla bonchi kannattaa kasvattaa? Raision Bonsai myy Akadamaa ja Ketoa. Kertokaapa käyttökokemuksia. Onko nuo välttämättömiä (tuskin) ja mikä on se käytännön ero noita käytettäessä verrattuna pelkässä mullassa kasvatteluun?
8
Motherf*cker. Wilson Kirva, I assume?


Chupetinhossani vipeltää (vipelsi) muutama tuollainen :'( Suihkutin kasvin läpeensä ja siirsin muiden viereltä omiin oloihinsa. Muutama lehti irtosi siinä ohessa vähän turhan helposti, olivat kai ehtineet syömään jo kohtalaisesti. Toivottavasti muihin ei ole tullut vielä näitä ja selvisin vähällä. Epäilen. Täytyypä lähipäivinä syynätä aika tarkkaan koko plantaasi moneen kertaan ja alkaa sitten rankempaan torjuntaan jos/kun aihetta ilmenee.

Viime kesänä kämpässä oli aika paljon leppäkerttuja ja muita hyönteisiä ei oikeastaan nurkissa pyörinytkään. Pitää kai käydä haalimassa niitä taas jostain.
9
Kodin mausteinen kokkaus / Sotaharjoitus LIHA 2012
kesäkuu 20, 2012, 22:57:05 ip
Perinteisesti juhannukseen ajoittuva sotaharjoitus LIHA 2012 lähestyy uhkaavasti ja pitäisi päättää miten käyttää chiliä lihan kanssa. Tarkoitus on nauttia naudan (tai vasikan, jos löytyy) sisäfile erilaisten pekoniin käärittyjen liha- tai kasvisgrilliherkkujen kanssa. Sen ei ole tarkoitus olla mikään SHU -ennätysmöhjö vaan mieluummin chilillä maustettu Haute cuisine -henkinen elämys. Onkos vinkkejä?

Alla hemsveetin hyväksi havaittu soossi(/puuro)resepti joka on ollut käytössä vuosia, mutta kaipaisin vaihtelua. Toi resepti oli otsikoitu Diable-kastikkeena kun mä sen sain.

Suuntaa antava ohjeistus ainesosien suhteista:
(vaatii varsin kookkaan paistinpannun, tää määrä riittää helposti isollekin porukalle)
normaali ~170g paketti pekonia
4-5 shalottisipulia
3-5dl oliiveja paprikatäytteellä maun mukaan
oliiveja vastaava tilavuus herkkusieniä
muutama valkosipulinkynsi
2 tuubia tomaattipyrettä
luraus lihalientä tai n. puolikas luraus fondia
4 dl kermaa
mustapippuri
chili of your choise

1) Kypsennä pekoni hyvin miedolla lämmöllä to-del-la rapeaksi. Aloita laittamalla pekonium kylmälle pannulle. Paistamisen jälkeen ylimääräinen rasva kannattaa kuivatella pois parin talouspaperiarkin välissä --> tulee itse pekonin maku paremmin esiin. Leikkaa pieneksi silpuksi - taloussakset on hyvät tähän hommaan.

2) Freesaa shalottisipulisilppu, oliivit ja herkkusienet silppuna/siivuina ja valkosipulit murskattuna

3) Lisää joukkoon pekonisilppu, tomaattipyre, lihaliemi/fondi ja kerma
...niin että tuloksena on tukeva oranssi tahna.

4) Mausteeksi mustapippuri ja chili

5) Lisää kilo lihaa ja lapioi itsesi hengiltä
10
Toi puska on eteläikkunalla pelkän arskan paisteen varassa. Talven se oli muistaakseni 105W ESL:n alla muiden joukossa. Ruukkuratkaisuna Lechuzan Delta 20 joka muuten vaikuttais olevan aika asiallinen ratkaisu. Pohjalla jotain vulcaponicin näköistä tavaraa ja sen päällä normimulta. Multatilaa ei tosin ole mitenkään älyttömän paljoa, parin-kolmen litran luokkaa, mutta näyttäis riittävän ihan ok.

Tänään on jaffapäivä, eli vois vasta jossain illansuussa yrittää uskaltaa harkita leivän syömistä. Kattoo nyt sitten mitä sen chilin suhteen tapahtuu.
11
Vuoden ekat Aji Cristalit on nyt poimittu. Yli vuoden vanha ja hieman pienikokoiseksi jäänyt kasvi jaksaa tehdä yllättävän paljon satoa. Edellisellä kaudella sama homma, puska teki selvästi eniten satoa kokoonsa nähden. Liekö vika sitten muiden kasvien hoidossa?

Vielä pitäis keksiä mitä noille tekee. Ehkä etikkasäilöntään?
12
Kuulumisia vesiosastolta. :o

Trepadeira Werner puskee edelleen uutta podia, yhdessä oksassa näkyy podin kaikki värivaiheet samalla kertaa.


Ebbissä majaileva Bishops Hat henkinen hemmo alkaa saada väriä oksilleen.

Ajattelin tehdä noista Bishops Hateista Portugalilaistyyppistä soossia kanalle, kaupassa sitä myydään Piri-piri (chicken)sauce -nimellä. Googlaamalla tuli reilusti erityyppisiä ohjeita, suurimmassa osassa mausteina samat asiat. Suurimpana erona oli se, mitä nestettä kehotettiin lisäämään; joko öljyä tai etikkaa. Rabortoin jahka saan väsättyä edes toisentyyppistä kastiketta. Ajattelin lähestyä tilannetta etikan suunnalta.
13
No nyt pystyn kun taas vähän syvennyin. Ryssin eilen jotain noiden linkkien copypastaamisen kanssa. Täytyy muuttaa noita aiempia.
14
Ai niin.

Eilen löyty ESListä pieni siivekäs joka on ilmeisesti ollut kuolleena ja paahtumassa aika pitkään. Todellinen Kodak-moment.


Sama tyyppi poseeraa auliisti hammastikun vieressä.

15
Räiskin nyt muutaman aloituskuvan, jatkossa jaksan ehkä asetella enemmän, mutta tuossa nyt totuus meidän kämpän tilanteesta.

Tarviin näköjään apua noiden kuvien liittämisessä tekstin sekaan jos se nyt flickrillä ylipäätään onnistuu.

Tossa kuitenkin olis:

Eka ebbirakennelma. Savinen ulkoruukku johon laitettu 12 litran raksaämpäri reunoistaan roikkumaan. Kasvi on tuo joku bishops hat tyyppinen, päällä 250W ESL.



Trepadeira Werner IndoorGardenin laitteessa + pari apuvalaisinta. Kokeilin marraskuussa siementen itävyyttä enkä sitten malttanut poistaa kasvia laitteesta kun se näytti viihtyvän. Nyt se menee pitkin parkettia ja tekee satoa jatkuvalla syötöllä. 20 chiliä kerätty, n.30 puskassa jäljellä ja lisää näyttäisi tulevan.


Arriba a Saia mullissa. n. 18kk vanha kasvi. Ei ole tehnyt vielä yhtään hedelmää. Kukkii eikä muuta. Ajattelin kokeilla lisätä lannoitusta tänä vuonna tuntuvasti, josko tuo vaikka kiinnostuisi tekemään satoakin.


PI281429 uudemmassa ebbissä. Tämäkin on yli vuoden vanha kasvi, kasvatin alkuun indoorgardenissa ja vaihdoin kun tuli ahtautta. Kasvaa suoraan kohti ikkunaa, kuvassa se näyttää olevan epätodellisen vinossa, mutta livenä tilanne on ihan ok.


Edellämainitun kasvin eka sato koskaan. Nyt sitä sitten näyttäis tulevan kun aurinko paistaa edes vähän. Aiemmin se sai aikaan ainoastaan kuivahtaneita kukkia lattialle.

16
Päiväkirjat ja fotoalbumit / ookkerpakin plantaasi 2012
toukokuu 14, 2012, 20:40:20 ip
Aloittelenpa minäkin päiväkirjan pidon kun kuitenkin räiskin kuvia chileistä ja niitä riivaavista ötököistä pitkin vuotta. Jos sitä vaikka onnistuis tämän avulla pitämään mielessä joitain tekemiään virheitä niin niiden toistamisen todennäköisyys saattaa jatkossa pienentyä.

Kyseessä siis allekirjoittaneen toinen kausi. Suurin osa kasvaa mullassa, osa kaupallisissa vesiviljelylaitteissa ja pari kasvia on bioponisissa ebbeissä. Osa puskista on viimevuotisia kun en raaskinut heittää niitä poiskaan.

Multa lannoitetaan Puutarhan kesällä, ebbit GHE tripackilla ja IndoorGardeneihin menee valmistajan oma lannoiteseos. pH ja CE-mittarit on.

Kasvamassa eri määrät seuraavia puskia:
Aji Cristal
Naga Morich
Chupetinho/Biquinho
Manaus/Aji Gusanito/Aribibi Gusanito/Caterpillar/mikäsenyton
Hungarian hot cherry
Arriba a Saia
Trepadeira Werner
PI 281429
Tabasco
Short yellow tabasco
Starfish
Lemon Drop
Petenero
Aji Fantasy
Joku kaverin Portugalista tuoma bishops hat/sandbox/tms.

Siemenet on fataliilta.

Idätykset tapahtuneet eri aikoihin tammi-helmikuussa. Osa jo marraskuussa - pidin IndoorGardeneissa niin kauan kun mahtui jonka jälkeen siirsin ruukkuihin. Valaisimina muutama ZenGrown lamppupari, 1x 105W ESL, 1x 250W ESL ja 1x aurinko.

Chilit päätyy ennen pitkää levitteen seassa leivälle, ruokaan, etikkaan tai jauheeksi.

Kuvauslaitteena Canon EOS 600D. Yleislinssinä EF 24-105 f/4 L IS USM ja makroissa EF 100mm f/2.8L Macro IS USM + todellisissa lähikuvissa lisänä Optekan 10x makrolisäke. Jatkossa mahd. joku telekonvertteri.

Kattotaan miten kuvien lisääminen onnistuu. Ajattelin käyttää olemassaolevaa flickr-tiliä, mutta muutan suunnitelmaa jos tökkii.

Vastailen postauksiin todennäköisesti viiveellä, en vieraile foorumilla päivittäin.
17
Ei toi mun mielestä mitenkään huonolta saati riutuvalta näytä, onhan se alkanu tekemään ekoja varsinaisia lehtiäkin. Noi taimet ei ole identtisiä kasvunopeudeltaan, ei kannata tuijottaa sitä toisen taimen vauhtia. Samassa kivivillakuutiossakin olevat siemenet itää ja kasvaa eri tahtiin. Odottelet nyt rauhassa. ;)
18
[mututieto]Ei kai se ihan välttämätön ole. Luulis että ne kantokahvat kuuluu siihen sisäruukkuun joka tapauksessa. Mä en muistaakseni päässy ees valitsemaan sitä, tuleeko se kaulus mukaan vai ei. Eli voi olla että se sisältyy sen sisäruukun hintaan.[mututieto\]
19
Kaulus on tuo sisäastian reunaan kiinnittyvä muun ruukun värinen muovirengas. Se on muuten ruukun sisällä piilossa niin että vain sen yläpinta näkyy. Sitä voi nostaa niin että siitä tulee ikään kuin kahva joka jeesaa paljon sisäruukun nostelussa.

Mulla on tollaseen Delta-ruukkuun tehty ebbi. Toi varsinainen ruukku on resona ja kauluksellinen sisäruukku hydrosora-astiana. Kallis, mutta esteettinen systeemi yhdelle kasville. Feng shuita on pilaamassa vain astiasta ulos tuleva piuha ja ajastin.
20
Laita hyvin pieni pala kostutettua wc- tai talouspaperia sen kypärän päälle. Pitää kosteutta pidempään kun pelkästään vettä tiputtelemalla.