joulukuu 05, 2024, 22:08:38 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


cornell2017

Aloittaja cornell, tammikuu 17, 2017, 09:52:24 ap

« edellinen - seuraava »

cornell

tammikuu 17, 2017, 09:52:24 ap Viimeisin muokkaus: tammikuu 19, 2017, 07:49:06 ap käyttäjältä cornell
Dodi,
uutta kautta alkuun!Oisko elämä sillä mallilla, että jaksaisi koko kauden läpi ; ) '16 päikkäri kuoli pystyy, kun olin niin kireellä keväällä...aika lopussa itse asiassa... onneksi jaksoin ja kausi oli mun paras täällä Saksassa \o/

Kokeilemma alaosiota tänne päiväkirjoihin ihmisille jotka viljelevät pääosin muta kuin chilejä.

Haasteita on oikeastaan yksi: MUNAKOISO.
On perkeleellinen kasvatettava... mikkään ei onnistunut kesällä '16. Tulihan sitä satoa, mutta kasvit olivat karmean näkösiä. Mullassa lähtivät hyvin, mutta kesän mittaan alkoivat roikuttaa lehtiään keskipäivisin riippumatta maan kosteudesta... luulin että nämä rakastavat lämpöä! Hieman varjostusta saaneet menestyivät paremmin. Olen nähnyt paikallisen kaupallisen munakoisoviljelmän, jossa olot olivat vähintään yhtä lämpimät ilman ongelmia. Arvelen että kasvini kärsivät jostain juuristotaudista, jonka aiheutin alkukesän ylikastelulla... tiedä häntä...

Hydro oli täys floppi... taimetin mullassa ja siirsin putkihydroon...juuristo mätäni välittömästi. Hydrojuuria kehittyi tilalle ja osasta kasveista sain syksyksi satoa.  Hydroa ois mukava kokeilla uudestaan, katsotaan saanko aikaiseksi... ebb n flow tai nft harkinnan alla.

Vuoden 16 menestys oli hydrokurkku ja mulle uusi paprikalajike Pantos.

Löin tuttavien kanssa vetoa kurkun sadosta ja voitin 62 hedelmällä yhdestä kasvista! Perhe veikkasi kahtatoista! Juson innostamana tätä kokeilin ja ens vuonna jälleen! Ostin hydroon vartetun kurpitsajuurisen kurkuntaimen. Hydrona toimi itsetehty ebb n flow. Latvoin kasvin liian myöhään, joten tänä kesänä tavoitellaan sataa kurkkua kasvista, jonka aion latvoa heti sen lähdettyä kasvuun kasvarissa!

Hydropaprikoista Pantos kasvoi mielettömästi! Sato on Ramiroa selkeesti myöhäisempi, mutta todella laadukasta kamaa, isoja painavia palkoja jotka säilyivät puskassa tosi pitkään hyvinä. Pantosin kasvuvaste oli huima, vaikka en paljoa puskaa trimmannut... osa paprikoista tuntuu jäävän aika kääpiöiksi hydrossakin, joten pitää löytää ne lajikkeet joilla on potentiaalia kasvaa!

Onhan tässä muitakin haasteita, nimittäin Capsicum chinense Murupi Doce... voi elämä! Unohdin ottaa viime sadosta 2014 kunnolla jyviä ja vuoden 2011 jyvät eivät idä... noin 100 siidua eli koko siemenstokki villassa, mutta huonolta näyttää :'( Muutama vuoden '13 siiduista itää, mutta mulla on pelko, että nämä ovat hybridejä, sillä lajike pääsi sekoittumaan johonkin toiseen.  Murupi on mun listoilla se paras tuleton chinense... aivan karkki... enkä anna itselleni anteeksi jos päästin linjan kuolemaan. Sain siidut aikoinaan Suomessa Lucalta Brasiliasta. Jos tiedätte mistä tätä sais olisin kiitollinen! Toivotaan että itävissä siiduissa olisi ainakin yksi aito Muru.

Munakoisolajikkeita ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta olen lueskellut sen suuntaista, että aasialaiset jalosteet tuottaisivatl ämmittämättömässä kasvarissa  paremmin kuin välimeren lajikkeet.

Tomaatti on nyt in ja lajikelista näyttää tältä:

De Barao Brown
Black Cherry
Black from Tula
Black Opal
Blush
Flavance F1
Garden Gem F1 ja F2
Jaune Flammée
Kosmonaut Vulkov
Kumato F2
New
Orange Russian 117
Pink Tiger
Sibirische Birnchen

Vielä joitain muitakin tekis mieli, mutta ei mahdu! Osa tommeista menee ulos. Kokeilemme myös paria yksinkertaista risteytystä tomaateilla. Garden gem ja New ovat herkullisen harrastelijalajikkeen ja kaupallisen tuotantolajikkeen risteytymiä ja niiden pitäisi olla melko terveitä. Itse ajattelin käyttää risteytykseen Flavancea.

Chileistä kasvussa Chinense Murupi Docé ja Bacca Sugar Rush. Giant rocoto oli vuoden 16 menestys, mutta onnistuin tappamaan talvetettavan yksilön... mikä harmi!

Ulkopuutarhassa tarkoitus perustaa pensasmustikkapenkki. Mulla on muutama hedelmöivä taimi jo hankittuna, mutta pari lajiketta yritän haalia lisää. Asutaan täällä Saksassa itseasiassa aika hyvän mustikkametsän kupeessa, mutta ei olla vielä mustikassa käyty! Pensasmustikat ovat kuitenkin hyviä ja pitkäsatoisia!

Tästä se lähtee! hyvää uutta vuotta tarhurit!
¨käynks mä usein täällä?¨

Memsie

Hei, mahtavaa kuulla kokemuksia Pantos-paprikasta, koska se on meikäläisen ostoslistalla saksalaisesta luomusiemenkaupasta, ja juuri ntf-kouruun tulossa. Viime vuonna perus-ramirojenkin kanssa sadonsaanti meinasi jäädä myöhäiseksi, mutta tänä vuonna olisi tarkoitus kylvää nft-taimet jo reilusti viime vuotta aiemmin, joten toivottavasti Pantoskin ehtii. Katsotaan! Ties vaikka mäkin rustailisin päiväkirjani tälle osastolle, painopisteenä on kaikki paitsi chilit, suunnilleen, mutta jotenkin viihdyn tällä foorumilla kuitenkin, kun tietoa on täällä niin hyvin saatavilla.

cornell

Tere Memsie!
Rustaile päikkäriä etten jää tänne yksikseni roikkumaan! Kasveja on niin paljon, ettei pysty enään pitämään chilejä etualalla  ;D Tää on hyvä foorumi ja nyt on ehkä tullut aika tuoda uusia tuulia lisäämällä perspektiiviä!

Pantos on kiva kasvatettava... mä vähän kökin mun loppukevään ja sadon myöhäisyys johtui osittain siitä. Hedelmät ovat parhaimmillaan juuri kun väri vaihtuu kohti punaista... siemenpussin kuva on harhaanjohtava... palot ovat syvän verenpunaisia... totaalinen herkku! Kun pantos alko kypsyyn, muut paprikat meinas pilaantua puskiin, sen verran maukas oli... hydrosta sain reilut 10 isoa podia kypsänä puskasta ja saman verran vihreitä ennen pakkasia...

¨käynks mä usein täällä?¨

WhiskySieppo

C.chinese Murupi löytyy ainakin semillas.de:stä. Kasvatin sitä viime kesänä, oli tosi satoisa 25 litran ruukussa. Söin niitä sellaisenaan aina kun kävin kastelemassa kasvarissa, hyviä olivat.

cornell

hei kiitti vinkistä!Käyn kattoon onko se saman näkönen kun mun... Murupeja on useampia

Physaliksen ystävät! Mulla oli 2016 3 lajia kasvussa P. edulis (karviaiskoiso), P. pruinosa (mansikkakoiso) ja P. angulata (kolkkalyhtykoiso).

Angulatan siemenet eivät olleet sitä mitä piti... ainakaan kasvumuoto ei täsmännyt katalogin kuvausta. Kasvi oli hillityn kokoinen n metrin korkuinen ja melko aikainen eli heinäkuun lopussa oli jo kypsää tavaraa oksilla. Maku ananaskirsikkamainen... hedelmät hieman pienempiä ja putosivat kypsyessään maahan.

P. edulis oli maultaan totuteltava ja aromiltaan melko vahva... ei niin makean hedelmäinen. Marjat olivat kypsyessäänkin tosi tiukassa. Sato alkoi vasta syyskuussa.

Physalis pruinosa Preciosa oli aivan ykkönen!!! Aloitti amppelissa  kypsymisen jo kesäkuun lopulla! Marjat ison viinimarjan kokoisia ja erittäin makeita ja hedelmäisen makuisia! Ei tässä mansikka maistunut... enemmän trooppiset hedelmät. Puska marjoi ihan villinä pitäen pienen tauon satojen välillä. Syyskuulle siirryttäessä elinvoima alkoi ehtyä, punkit iski jne... Ehottomasti jatkoon... alkukesän ilo

Amppeliphysalis



Physalis pruinosa amppelissa yläoikealla



Ei kuvia selaillessa se munakoisokausi niin huonosti mennytkään:



Ah, kesä ja


¨käynks mä usein täällä?¨

cornell

Murupi Docé itää... n sadasta siidusta neljä iti kolmessa viikossa... Kausi alkaa lupaavasti... Pistin myös aika vanhoja siiduja kello-baccasta itämään ja nämä rontit itivätkin jo viikossa! Ihan liian aikaisin...
Viikon päästä pistän Sugar Rushin tulille ja yritän hillitä itseäni paprikoiden kanssa...
Jos paprikat pistäisi Helmikuun puolvälissä, tomaatit ja munakoisot helmikuun lopussa

Olen melko varma että munakoisot kärsivät juuriston bakteeritaudista viime kesänä. Koetan varttaa ne tomaatille tänä vuonna jos tuo auttaisi. Kurkutkin voisi koittaa varttaa kurpitsalle... Jos homma toimii kokeilen muutamaa perinnetomaattiakin resistentille juurakolle. Onko kukaan varttanut vihanneksiaan menestyksekkäästi?

Vartin taannoin chilejä toistensa juurakoille, mutta en suurempaa eroa kasvun suhteen havainnut...

Ei ollu sama Muripi tuo semillasin linja, whiskysieppo...
¨käynks mä usein täällä?¨

cornell

Taimetus etenee... Chinense Murupi Docé oikoo ekoja lehtiään, kellobakka nousi villasta ja  Sugar Rush lähti idätykseen...

Hortiswitch hoitaa valotuksen ja lämpötilan kontrollin aivan mahtavasti...





Sent from my iPad using Tapatalk
¨käynks mä usein täällä?¨

Juso

tammikuu 26, 2017, 22:52:57 ip #7 Viimeisin muokkaus: tammikuu 26, 2017, 22:57:06 ip käyttäjältä Juso
Hyvä meininki!

Passandra F1-kurkkua jos löydät jostain niin se toimii putkessa hyvin (ainakin niin kauan kuin pumppu pelaa :-[ ) . 80-100 kurkkua per kasvi ei ole mikään mahdottomuus siellä hieman etelämpänä kun onnistuu pohjoisessakin. Itse en jaksa kasvattaa siemenestä, ostan muutaman taimen toukokuussa, heitän hiukka pohjasta rikotussa verkkoruukussa (että juuret mahtuu) ämpärihydroon ja siirrän putkeen kun on hiukka "vesijuuria" kehittänyt. Aika nopeasti alkaa pukata pötköä. Juhannuksena viimeistään tehdas alkaa olla tuotantovauhdissa.

Munakoisot on kanssa ohjelmassa. Viime vuonna kasvattelin valmiista taimesta, en ymmärtänyt mitään, tuli iso puska ja muutama järjettämän herkullinen munakoiso. Nyt vasta löysin ohjeen jossa selostettiin että pitää kasvattaa tomaatin tyyliin kahdella haaralla ja siemenetkin on tilattu (Saksasta). Hyvinhän sulla näyttää kasvaneet viime vuonna, eli ilmeisesti tiesit mitä teit.

cornell

Kiitos kommenteista Juso!
Mun kurkku oli ebb n floodissa joka toimi tosi hyvin myös... Jostain syystä se ei lähtenyt haaromaan kovin hanakasti. Se oli myös ns. Minikurkku ja sangen hillittykasvuinen. Seuraavaksi haluan kokeilla kasvuisempaa lajiketta. Ajattelin istuttaa tänäkin vuonna vartetun taimen juuristoriesojen varalta... katotaan saanko vartoksen lähtemään vai turvaudunko ostotaimeen.

Oliko sulla munakoiso mullassa vai missä? Mun kasvit eivät kasvaneet kovinkaan isoiksi... hydrossakin iski juuristotaudit ja megasato jäi saamatta. Alle 80 cm jäi kaikki kasvit vaikka vähän trimmailin. Kannattaa tosiaan varmaan ohjaille kasvua ylös ja poistaa liiat kukat... tulee tasasemmin satoa ja isompia koisoja. Tänä vuonna pistän kaksi koisoa hydroon ja loput multiin

Mitä munakoisolajiketta ostit? Oliskos sulla vinkkiä noihin jättikurpitsalajikkeisiin? Ajattelin yrittää saada poikaa houkuteltua näihin kaavatushommiin ja jättiläiskurpitsa vois toimia! ; )

¨käynks mä usein täällä?¨

Chiliharri

Lainaus käyttäjältä: cornell - tammikuu 26, 2017, 19:21:01 ip
Hortiswitch hoitaa valotuksen ja lämpötilan kontrollin aivan mahtavasti...



Tuohan vaikuttaa kätevältä laitteelta. Viitsitkö laittaa enemmän tietoa tuon käytöstä, että miten on toiminut käytännössä. En ole törmännyt netissäkään aikaisemmin, vaikka parikin pistorasiassa toimivaa termostaattia olen tilannut.

Löysin tällaisen myyjän, en selvittänyt toimittaako suomeen: https://www.growland.biz/Romberg-Digital-Thermostate

WhiskySieppo

Kyllä toimittavat. Posti toi juuri eilen kotiin DHL-paketin Growlandilta.

cornell

Tuo HS on melkein täydellinen peli harrastajalle ohjaamaan taimetusolosuhteita... Siiinä on siis kaksi pistoketta: timer ja temperature. Timerille ohjelmoidaan päivä ja yö ja siihen liitetään valaisin. Timerille voi kuitenkin ohjelmoida neljä tapahtumaa... eli sitä voi käyttää muuhunkin kuin valaisuun! Tarkoittaa, että taimetusajan jälkeen sen voi kiikuttaa kasvihuoneeseen ja ajastaa ohjaamaan esim ebb n floodia

Toiseen pistokkeeseen liitetään lämpötilan ohjaus. Valittavana lämmitys tai viilennys. Taimetusvaiheessa se on mulla tietty lämmittämässä ja kylkee minikasvarin lämpömaton päälle. Kasvarissa sen voi taasen asentaa viilentämään puhaltimella, tuuletusluukkujen avaajalla tai sumutus sprinklereillä... Lämpötila-anturi on hyvänlaatuinen, seurantanäyttö selkeä ja lämpötilalle on ohjelmoitavissa toleranssi eli kone ei käskytä lämmitintä/viilennintä jatkuvasti.... erinomaista

Ohjelmointia varten tarvitsee käyttöohjeet... Homma hoituu neljän napilla kombinaatioita painamalla!

Makso 60 e, suosittelen... myi tätä Suomessakin joku, mutta kuka ?

Kasvarissa näitä tarttis kaksi jotta sekä lämmitys että viilennys olisivat samaan aikaan käytössä
¨käynks mä usein täällä?¨

Chiliharri

Lainaus käyttäjältä: cornell - helmikuu 05, 2017, 09:40:32 ap
... Lämpötila-anturi on hyvänlaatuinen, seurantanäyttö selkeä ja lämpötilalle on ohjelmoitavissa toleranssi eli kone ei käskytä lämmitintä/viilennintä jatkuvasti.... erinomaista

Kiitos infosta! Olisimpa havainnut tuollaisen laitteen olemassaolon, kun hommasin langattoman pistorasia-termostaatin viime syksyksi via ebay. Siinäkin on kyllä hystereesi, mutta valmiiksi ohjelmoituna noin 1°C:een. Mutta on kokemuksen perusteella epätarkka ja voi käyttää vain  lämmitykseen. Se maksoi toimitettuna noin 20 EUR.

Tuossa saattaisi olla hyvä ratkaisu juuri viilennystarpeen huomioimiseen. Minun 4 neliön kasvarissa on yksi kattoluukku, johon laitoin hydraulisylinterillä (tjsp.) toimivan automaattiavaajan. Kuitenkin pitäisi saada joku lisäratkaisu, jotta ei kuumenisi niin helposti kesällä. Tuolla HS:lla onnistuisi järjestää ilmankierto tuulettimella vaikka varjopuolen alanurkasta.

cornell

Eipä mitiä... jos ois hieman enemmän sijoittaa, hankkisi kaliiberia isomman, johon saisi useamman laitteen... Viilennyksessä olisi hyvä olla tuulettimen lisäksi sprinklerit, jotka voisi ojelmoida keskipäivän huippukuumuuden taittoon...

Täällä Saksassa kesällä ulkolämmöt ovat usein viikkotolkulla yli 25 C, jolloin tuuletin ei meinaa riittää... Sprinklerit viilentävät uskomattoman nopeasti joksikin aikaa ja jos pumpun ohjelmoisi pääle 3 minuutiksi aina kun lämmöt kasvustossa nousevat yli 35, lehdille laskeutuva kosteus haihtuu hetkessä eli tautiriski ois aika pieni... sprinklerit voi pistää myös maan rajaan, jolloin saa kattoikkunan kautta hyvän vedon...
¨käynks mä usein täällä?¨

KP78

Lainaus käyttäjältä: cornell - helmikuu 05, 2017, 09:40:32 ap
Makso 60 e, suosittelen... myi tätä Suomessakin joku, mutta kuka ?

Pikaisesti googletin kun alkoi tämä laite itseäkin kiinnostamaan, http://www.helsinginpuutarhatarvike.fi/product/439/termostaatti-hortiswitch